Cele 10.000 de ore ale lui Victor

Ducem vieţi imperfecte şi aşteptăm perfecţiune de la cei pe care-i delegăm cu sarcina de a ne trăi visele

marți, 29 iunie 2010, 1:12

Ducem vieţi imperfecte şi aşteptăm perfecţiune de la cei pe care-i delegăm cu sarcina de a ne trăi visele

Victor Hănescu a înjurat şi scuipat un spectator care, la rîndul lui, îl înjurase o bună parte a meciului pierdut de român în faţa neamţului Daniel Brands la Wimbledon. Organizatorii îi taie o amendă de 15.000 de dolari, dar factura dureroasă vine din partea publicului şi a media. „Sînt om, am greşit”, îşi cere scuze Hănescu.

Revolta marilor sportivi
Schimbăm decorul. Vara lui 2004 sufocă Jocurile Olimpice de la Atena. În oraş, aerul e împănat cu strigătele dinspre stadioane şi cu restul ars de carburant al vapoarelor care îşi rîcîie burta de docurile din Pireu.

Camelia Potec se ceartă cu toată lumea. Prinde ultimul loc din finala de 200 metri liber. Înotătoarea se izolează. Nu răspunde la telefoanele familiei, nu face declaraţii de presă, abia schimbă două vorbe cu antrenoarea Doina Sava. „Stai liniştit”, îmi şopteşte colega mea Luminiţa Paul, „e revolta tactică a marilor sportivi ca să se simtă singuri împotriva tuturor”. Ne despărţim, Luminiţa ia autobuzul către nataţie, eu mă urc în cel de scrimă.

„Aurrr!”
La floretă, competiţia curge obişnuit. N-am prins televizor în faţă, aşa că las laptopul pe masă, în sala întunecată, şi urc spre sala de presă. Mai sînt patru minute pînă la cursa Cameliei. Am timp. În hala presei e frig şi o atmosferă austeră de lumină orbitoare. Negociez cu doi francezi care se uită la judo. Pierd. Îmi arată un televizor unde un grup de englezoi aşteaptă transmisia antrenamentelor la yachting. Tipii mă lasă, dar canalele sînt amestecate şi aud telefonul.

Răspund mecanic, înjurînd televizorul. E Luminiţa care strigă, plînge, mă rog, asta nu a recunoscut-o mai tîrziu: „Ţi-am zis!!! Ţi-am zis, fraiere, a cîştigat!”. Rămîn cu telecomanda în mînă, fixînd inutil ecranul pe decorul gol al stadionului de atletism. Aud în receptor: „Aurrr! Camelia a luat auruuul!”.

„Ca să le-o tragi!”
Plecase de pe culoarul 1, cel de pe margine, cel unde valurile stîrnite de concurenţi îţi îngreunează mişcările, şi devenise campioană olimpică, prima campioană din România la stilul liber.

Cînd nervii s-au deşirat şi acel stres inuman a rămas în urmă, Camelia a explicat îndelung, în umbra unei terase greceşti, cu scaune din acelea de bucătărie ţărănească, cum îşi autoalimentează şi îşi folosesc campionii îndîrjirea. Nervii, frustrarea şi senzaţia că ceilalţi nu cred suficient în tine se prefac în motive „ca să le-o tragi”. Mii de zile de antrenamente te apasă, îşi urăşti propriul efort înainte de competiţie, te întrebi dacă a meritat „să nu mănînci nici o îngheţată luni întregi ca să nu răceşti”, şi tot aşa, pînă cînd, doar în viaţa unora dintre ei, munţii de pregătire, fărîma de efort şi firul acela subţire de şansă îi propulsează la vîrf.

7 ani din viaţă
Există studii psihologice care arată că, pentru a stăpîni, în primul rînd cu mintea, un domeniu al performanţei, orice activitate umană trebuie clădită pe regula celor 10.000 de ore. 10.000 de ore în care să fi lucrat aplicat probleme la matematică, în care să fi studiat chimia sau să te fi antrenat în bazin. 10.000 de ore intense, nu oricum. Cu ele, pui baza. Apoi continui.

Asta înseamnă cam 7 ani din viaţă, cu un timp mediu de 5 ore pe zi şi o zi liberă pe săptămînă. Complicat. 7 ani.

Lui Victor Hănescu i se scad minutele urîte de la Wimbledon pe care le va ispăşi în timpul rămas şi-i rămîn cele 10.000 de ore.

4 finale a disputat Hănescu pe parcursul celor zece ani de profesionism şi a cîştigat doar una

2, 5 milioane  a adunat Hănescu din tenis

38 este poziţia pe care o ocupă Hănescu în clasamentul ATP


Comentarii (50)Adaugă comentariu

Călăraşi | Stiri Calarasi | Express de Calarasi | saptamanal de informatie si atitudine » Arhiva site » Cele 10.000 de ore ale lui Victor  •  29 iunie 2010, 2:10

[…] Mai multe detalii in legatura cu articolul ” Cele 10.000 de ore ale lui Victor ” gasiti aici: Cele 10.000 de ore ale lui Victor […]

relansat  •  29 iunie 2010, 2:18

S-a gasit cine sa vorbeasca, acest campion al fairplayului … Murray se bucura mai mult de punctele castigate cu ajutorul fileului (se si manifesta) decat de cele obtinute de pe urma loviturilor castigatoare …

MB  •  29 iunie 2010, 3:03

Hanescu a gresit, o recunoaste chiar el. Aici nu mai e nici un dubiu. Nu stiu, insa,in ce masura avem noi dreptul sa-i cerem socoteala pentru ceea ce a facut. Spun asta pentru ca am observat, dupa meciul respectiv, ca o gramada de insi l-au facut in toate felurile pe aici, pe blogurile voastre. A gresit, dar a gresit fata de cine? Fata de mine, care stau in fata tv-ului si imi dau cu parerea? Cu ce ne-a lezat pe noi gestul lui? El a gresit , el trage ponoasele. Sarim in sus , ne bucuram si ne simtim mindri cind cistiga. Poate ar trebui sa ii acceptam asa cum sint, si atunci cind cistiga si atunci cind o dau in bara.

Sergiu  •  29 iunie 2010, 5:01

Da ! Asta este explicatia gestului lui Hanescu: a venit un neica nimeni sa faca **** pe cele ”10000” de ore de munca…la care s-a adaugat si frustrarea ca în acele momente a aparut inexplicabilul blocaj, când nimic nu-ti iese si toate îti sunt împotriva oricât te-ai stradui,oricât de bine esti pregatit ! Numai cine nu a facut sport de performanta este incapabil sa înteleaga ca în decursul unei competitii poate aparea un asemenea moment pe care nu-l poti depasi orice ai face !

Dani  •  29 iunie 2010, 5:02

Oricite scuze i s-ar gasi ,gestul ramine acela al unui mirlan…iar acest gest nu putea sa apara pe iarba de la Wimblendon decit la un (ne)sportiv venit cu pluta din tara manelelor,a telenovelelor despre satra si a celor 80% „stupid people”. Iar un jurnalist care face apologia lipsei de bun simt este inconstient si iresponsabil…cum jurnalismul ar trebui sa fie un factor educational, practic ziaristul care lauda un asemenea gest nu-si merita numele de jurnalist.
P.S.: In afara celor cel putin 10000 de ore de studiu,7 ani cum spui tu, mai ramine si problema celor „7 ani de-acasa”…iar acestia nu se invata la scoala, ci in familie. Daca nu-i avem, inseamna ca ne meritam soarta.

copilu  •  29 iunie 2010, 5:21

Excelent articolul. Camelia potec este o adevarata campioana. In schimb Hanescu, prin gestul lui, le-a intarit englezilor perceptia despre noi: romani= ******. E incalificabil ca in fata a nu stiu cate sute de spctatori, la Wimbledon, sa scuipi spectatorii. Indiferent ce ti-au spus sau daca te-au injurat. Mi-e greu sa cred ca la cate milioane a castigat din tenis nu are un psiholog care sa-l pregateasca pentru momente de genul acesta. Sau poate atat e el de educat. Oricum a pierdut foarte mult in imagine. Parerea mea… it’s all down the hill from here!!!

ciupi  •  29 iunie 2010, 6:00

toata lumea a scris despre acel incident, in afara de aspectul cel mai important poate al sau: cine erau persoanele care l-au injurat pe hanescu si – mai ales – de ce au facut-o…

E.T.  •  29 iunie 2010, 6:05

Domnule Tolontan,

Veti reveni sa ne spuneti cat au platit respectivii spectatori, in afara de faptul ca au fost retinuti ? Daca un jucator are datoria sa respecte, spectatorul o are mai putin ? Au spectatorii voie sa irite jucatorii (ce altceva poate face o injurie) ?

Eu, daca imi exprim nemultumirea fata de dvs. – pentru insuccesul dvs. in a controla (mecanic!) erorile de scriere, de pilda – si va adresez cuvinte vulgare, mai pot scrie pe pagina dvs. ? (Va „lucreaza” cineva ?)

„Andy Murray a spus că turneul din acest de la Wimbledon a fost unul special din TRI motive:”

Dar comentariul acesta ? Va rezista ?

Multumesc.

Marcel  •  29 iunie 2010, 8:13

Frumos articol! Mi-au placut comparatiile. Amanunte nestiute dar de multe ori semnificative, ca si in acest caz. Urat gestul lui Hanescu. Dar nu va fi ultimul. A facut-o si Hagi, au facut-o si altii. Aceste gesturi au cate o explicatie dar nu si justificare.

nicole  •  29 iunie 2010, 8:16

TE APRECIEZ PENTRU PROFESIONALISM,DAR ACUM CU INCERCAREA DE A GASI LUI HANESCU MOTIVE DE IERTAREA PACATELOR NU PREA TINE.DA POTEC A FOST O MARE CAMPIOANA,INSA HANE RAMANE DOAR O VECHE PROMISIUNE.GRSTUL DE MAIDANAGIU NU PUTEA FI IERTAT IN TEMPLUL TENISULUI.POTI SA FACI ASTA PE ARENA BCR DAR ACOLO TE INGROPI IN IN DISGRATITUDINE.VORBESTI DE ZECILE DE MII DE ORE ALE LUI HANE INSA ELE AU FOST FACUTE ,DE MULTE ORI,SI PRIN PREZENTE DE…SUSE,CA SA ADUNE OMUL ZECE MII DE EURO DE COLO,ALTELKE DIN ALTA PARTE DAR PERFORMANTA CA ILIUTA NU POATE FACE SI NICI SPECTACOL CU STATUL IN …FUNDUL TERENULUI.MEREU CU DURERIULE DE SPATE,MEREU SI MEREU CU MOTIVE MAI MULT SAUMAI PUTIN PLAUZIBILE.SEGARCEANU SI CNEAZUL II IAU APARAREA SPUNAND PRINTRE ALTELE DE OBOSEALA LUI HANE,CHIP[URILE DE ACOLO VINE IRASCIBILITATEA LUI.DAR FEDERER SI MAI ALES NADAL CE SA ZICA DOMNILOR…AVOCATI?HANE O SA DISPARA CA SI MULT TRAMBITATUL PAVEL,FARA MARI PERFORMANTE,DAR CU MILIOANE DE EURO SAU DOLARI STRANSI.USOR ,USOR SI CARSTEA VINE DIN URMA URMA,MARELE TALENT PE CARE ATI AUREOLATO CANDVA,OBOSEALA {MENTALITATEA EI CU FITE}TRIMITAND-O ACASA DUPA PRIMUL TUR.DAR VORBA AIA,DE UMPLUTURA E NEVOIE ORIUNDE…

thorhammer  •  29 iunie 2010, 8:40

Si tu ii iei apararea lui Hanescu?
Ce aveti tata? Voi chiar gasiti scuze unuia care scuipa publicul, INDIFERENT de motive?
Adevarul este ca in tara in care Mircea Badea e ales primul jurnalist, be baza injuraturilor si jignirilor zilnice adresate adversarilor motanului, nu e de mirare o asemenea atitudine.

dexter71  •  29 iunie 2010, 9:46

Hane nu e de condamnat pentru ca nu e un jucator problema. In 10 ani de tenis pe tablourile ATP nu l-am vazut decatrare ori exteriorizandu-se dar nici macar o data in felul asta. Acum l-au injurat spectatorii aia germani de la inceput si pana la sfarsit iar arbitrul l-a sicanat si el cat a putut. In plus, scapase victoria si el si-a dat seama de asta, mai cu seama ca intervenise accidentarea. Nici acum nu pot sa cred ca ascapat meciul, pana la 2-0 si minge de meci jucase excelent, atatia asi la el nici nu mai vazusem… Pacat dar capul sus Victore si nu te lasa!

liviu  •  29 iunie 2010, 9:46

Oameni buni maimuta a scuipat un om,nu conteaza ce a facut acel spectator,meciul de la madrid dintre nadal si federer a fost mai rau,l-au injurat pe federer la greu,a scuipat cumva…….sa nu uitam ca la 2-0 la seturi la pariurile live toata lumea paria pe brands,asa e romanache al nostru,smecher rau,eu l/as suspenda 5ani sa aiba timp sa reflecteze animalu,sa joace numai in chalangeruri,marele hanescu,un grobian,un macac de padure romaneasca

dan  •  29 iunie 2010, 10:36

Multumiri si tie si lui Cristi Geambasu pentru articole. Puritanii sa mai stea acasa. Nu poti intelege un gest daca n-ai facut niciodata un sport. Acolo, in joc, esti diferit, organismul nu mai reactioneaza la fel. Dupa joc, la rece, desigur ca iti dai seama de ce ai facut bine sau rau. Eident, daca ai minte pentru asta. Si Victor are minte, are si un antrenor corect.
Putin offtopic: parca mai pertinente comentariile de la Cristi decat cele de la tine. O fi vina numarului mai mare de cititori ?

Epigonul  •  29 iunie 2010, 10:45

Aşa mai vii de-acasă. E simplu, fiecăruia ni se poate întâmpla să cedăm o dată. Ştii cum se spune, 100 de fapte bune se uită pentru una rea… Dar să vezi în gestul lui Hănescu continuarea luptei ţăranilor umiliţi de la Bobâlna împotriva grofilor, aşa cum a făcut un coleg de-al tău, mi se pare stupid şi chiar periculos. Oricum, un deserviciu pentru Hănescu. Şi nu numai.

AdrianD  •  29 iunie 2010, 10:59

Buna ziua!

Nu cred cat de „terminati” pot fi unii „comentatori”, vezi mai sus , care n-au jucat in viata lor un sport. Dar la tv sunt locul 1 ATP.
Ati jucat voi vreodata 2-3 ore un sport, iar in acel timp 2-3 „indivizi” te injura ca la usa cortului. Tu cum ai reactiona? Se acumuleaza stres, stres pe care unii oameni il pot controla altii, NU. Au o limita, dar voi, vazand ce scrieti, ma scarbiti pur si simplu. Auzi, Wimbledon, mare scula de bascula,lasa toti betivii sa injure cum vor ei. Sportul alb, ei se asteapta de la jucatori sa fie niste modele. Dar Spectatorii ce sunt? daca au platit niste bani asta inseamna ca ei deja pot face ce vor? Arbitrul de ce nu a luat atitudine fata de acei indivizi? Englezii= betivi aroganti. Nu ati vazut ca si la Cupa Mondiala s-au facut de ras, la ce jucatori au.
Bafta.

adrian f.  •  29 iunie 2010, 11:05

Eu cred ca unul din motivele frustrarii lui Hanescu care a dus la gesturile pe care le-a facut si implicit abandonarea jocului a fost si lipsa probei video ,unde Hanescu a contestat destul de multe puncte luate de Brands „chiar la limita” unde nici eu ca telespectator nu pot avea incredere pe deplin in „acei arbitri” care sa fim seriosi au cam inclinat balanta in favoarea lui Brands de multe ori!!!

andrei dirzu  •  29 iunie 2010, 11:07

Hanescu a procedat omeneste.a fost supus unui val continuu de huiduieli,apostrofari si provocari,Reactia sa este normala si daca ma aflam in locul sau,reactionam si mai agresiv fata de suporterii lui brands.acestia si-au propus inca de la inceputul meciului sa-l sicaneze,sa-l faca sa greseasca si sa piarda meciul.Hane a reusit sa reziste mult timp acestor provocatori fara a se lasa coplesit de atmosfera ostila lui.pacat ca a cedat fizic si apoi psihic,dandu-si aseama ca nu mai face fata jocului in mare forta a neamtului.Imi doream sa castige si meciul si sa-i sanctioneze pe turbulentii din tribuna.Bravo ,Hane ,pentru ce ai facut pentru iubitorii tenisului de camp

flo  •  29 iunie 2010, 11:08

E un gest regretabil, dar este om si este supus greselii.
Mai bine ati vorbi de Nadal care***** si apoi se sterge la nas. Mai greata imi este cand vad aceste gesturi. Hai Victore, trage tare si recupereaza !

alin  •  29 iunie 2010, 11:22

Eu sunt pro-Hanescu.(nu aprob gestul, il inteleg! DECI, NU O SA RIDIC PIATRA!)

Cei care sunt contra(cei care au azvarlit cu „piatra”) nu au facut in viata lor un sport si pur si simplu nu au cum sa inteleaga starea in care a ajuns Hanescu. E de inteles. Asa ca ar trebui sa avem putina simpatie pentru ei 🙂

simplu suporter  •  29 iunie 2010, 11:27

gestul lui Hanescu e reprobabil. nu ne face cinste.
dar, aud adesea cum hanescu e tavalit.
pe cei care fac asta ii intreb – care din ei este nr 38 in lume la specialitatea lui, la munca lui doar ala sa vorbeasca. restul sa mai bage material ca s-ar putea sa treaca o viata si sa nu ajunga nici la 5 mii de ore.
multumim de articol tolo.

MM Lucian  •  29 iunie 2010, 11:50

Catalin , la finalul meciului lui Victor primul lucru care mi-a venit in cap a fost: cine sunt eu sa-l judec ? Dupa ce mi-am raspuns la intrebare nu am avut decat o singura concluzie : sunt un om care nu si-a varsat niciodata vehement nemultumirea legata de propriile nereusite pe cei din jur ! Si crede-ma ca am fost pus in situatii limita de-a lungul vietii si pe terenul de sport si in viata profesionala sau personala . E tardiv sa afirmam ” asa ceva nu se face !” .Am un singur sfat pentru Victor : nu repeta greselile unor campioni care isi accepta cu greu in ultimii ani de cariera nereusitele ( mai tineti minte atacul lui Hagi la Conte – despre asta vorbesc ) . Nu imi doresc sa te retragi pentru ca ma uit in spatele tau si nu vad nimic dar gandeste-te temeinic la pasii urmatori . Succes si cere-ti scuze personal atat spectatorului ( stiu ca e greu ) cat mai ales adversarului tau din acel meci . Succes !

marian  •  29 iunie 2010, 12:14

Cataline, dupa manelizare, otevizare sau cancanizare am crezut ca media nu mai poate face niciun rau … Hanescu este un sportiv profesionist si isi cunoaste riscurile meseriei Printre spectatori sunt si uscaturi dar daca tu esti un sportiv bun atunci ecest tip de incidente cu suporterii nu trebuie sa apara El trebuia sa fie indiferent si sa ignore, se aseza in fund si pana nu-i scoteau pe aia din arena nu incepea jocul, solutii din care el, ca victima, putea castiga la capitolul imagine, dar pozitiva!

sa fim seriosi  •  29 iunie 2010, 12:41

Hai sa fim seriosi. Sint prea multi spectatori care strica atmosfera pe stadioane, fie ele de fotbal sau alt sport.
Daca un jucator comite un act nesportiv e imediat sanctionat. Daca un spectator injura nu e cu nimic sanctionat. NU E NORMAL. Sa plateasca toti , indiferent ca e spectator, jucator , antrenor , arbitru sau altceva.
Si apoi sintem oameni , nu sintem nici oi , nici cirpe de spalat pe jos. o reactie trebuie sa existe .

multi altii  •  29 iunie 2010, 12:44

Au mai facut si altii . Vezi Hagi , vezi Maradona , vezi Eric Cantona.E absolut normal sa ai o reactie la astfel de gesturi. Aceste gesturi urite ale spectatorilor trebuie sanctionate, si daca nu o face arbitrul sau ceilalti spectatori, sa o faca trupa de ordine sau jucatorii. Punct.

Avi  •  29 iunie 2010, 13:08

In fine, deci Hanescu nu avea voie sa ii injure pe aia dar, aia aveau voie sa il injure pe Hanescu. Din pacate derbedeii din tribune au obtinut ce au cautat, un scuipat si`un abandon. NU AVETI DE UNDE STI PRIN CE A TRECUT HANESCU, DOAR SA FI FOST IN LOCUL LUI. Asa ca nu il mai judecati voi atat. Dupa 4 mingi de meci pierdute, a urmat o perioada mai grea, din care nu si`a mai putut reveni. Asta e, din pacate in mintea voastra ramane gestul asta, dar trebuie inteles si Victor. Viata voastra e perfecta ? Ati trait mereu ca la carte ?

Cele 10.000 de ore ale lui Victor | Calarasi online | portal judeţ Calaraşi  •  29 iunie 2010, 13:11

[…] Cele 10.000 de ore ale lui Victor […]

valentin  •  29 iunie 2010, 13:55

Frumos articol, nu are insa legatura cu subiectul. Astept cu interes ca Hanescu sa devina campion pentru ca cele doua comparatii sa existe. De asemenea, pentru a ajunge campion trebuie facuta diferenta intre cel din arena care face performanta si pentru munca sa se intoarce totusi acasa cu un cec frumos, indiferent ca reprezinta Romania sau nu, indiferent ca intentioneaza sa ajunga pana in finala sau nu, si cel aflat in tribuna, consumator de sport, si cam atat. Diferenta trebuie sa o faca si cei care organizeaza asemenea evenimente. Altfel, Hanescu merita tot respectul insa ca sa fim obiectivi poate ar fi ok sa scriem un articol si despre celalalt „om”, ala care a simtit nevoia sa injure si care .. iata.. a reusit sa faca o „performanta”.

Cipri  •  29 iunie 2010, 14:19

Foarte bine ca i-ati luat partea!
Omul asta chiar se comporta impecabil. A avut si el o iesire.
Era asa de aproape sa castige!

Gica&Contra  •  29 iunie 2010, 14:21

Cine a batjocorit sportul alb?

Am ezitat mult inainte de a-mi exprima parerea in legatura meciul de sambata al lui Hanescu. De ce? Pentru ca este un subiect despre care nu pot sa vorbesc fara patima si indarjire, anuland astfel, cel putin la nivel teoretic, orice premise de impartialitate.
In cazuri ca acesta toata lumea se detaseaza ab initio, se erijaza in instanta superioara declarativ nepartinitoare.
Am auzit multe opinii gravitand in jurul impasibilului: “orice s-ar fi intamplat, n-ar fi trebuit sa reactioneze astfel; este un semn de proasta crestere”. Si, intr-adevar, considerand in vid scena scuipatului, nu pot sa fiu de acord. Dar tocmai aici ne aflam intr-o eroare: nimeni nu vorbeste despre circumstantele atenuante in care a avut loc “sus-numita crima”.
Despre arbitrul care nu a oprit huliganii ce urlau in spatele lui Victor nu vorbeste nimeni. Despre spectatorii prost crescuti, tolerati pe minunata si “civilizata” arena de la Wimbledon nu prea aud comentarii. In sfarsit, refuzul arbitrului de scaun de a strange mana sportivului roman nu a fost considerat un gest reprobabil, ci cat se poate de indreptatit. Doar Victor pare sa fi “murdarit” albetea imaculata a sportului nobil.
Si atunci vin si eu si spun: rusine englezilor care fac ordine in tribune pe criterii doar de ei stiute! Rusine arbitrului care, cu toata inaltimea scaunului sau, a dovedit din plin ca este un marunt, un meschin. Si rusine jurnalistilor romani care, vezi doamne socati de gestul inexplicabil, s-au conformat automat parereii oficialilor de la Wimbledon!
Toti au uitat ca Victor este o persoana calma, low-profile, fara fite de vedeta si iesiri temperamentale. Iar iesirea lui de sambata nu il coboara cu nimic in ochii mei; pentru ca am ales sa privesc dincolo de aparente si sa inteleg ca fapta lui a fost motivata de o mare sensibilitate.
Sunt sigur ca Federer nici n-ar fi bagat in seama un grup imberb de spectatori; dar asta nu pentru ca este un finut, ci pentru ca educatia lui de “vestic superior” i-a inoculcat principiul nesimtirii. Din acelasi motiv pentru care Serena Williams a fost capabila sa ameninte un arbitru si sa se prefaca apoi ca nu a spus nimic grav.
Si daca tot imi revine sarcina probandi, voi sustine ca Victor a reactionat cat se poate de uman. E-adevar ca nu as recomanda copiilor mei sa imite acest comportament, dar nici educarea nesimtirii nu mi se pare calea cea mai buna. Fara a exagera, Victor si-a pierdut controlul de suparare, de frustrare si, probabil, si de de durere. De aici si pana la a-l acuza de batjocorirea sportului alb, e o cale lunga, presarata cu false pretiozitati si pretentii de intelepciune suprema.
La urma urmei, daca plecam de la principiul vinovatiei, la ce bun sa mai judecam lucrurile? Mai bine le inghitim asa, indigeste cum ne sunt servite de agentii de presa straine sau de oficiali neprihaniti.

G&C

CAINE  •  29 iunie 2010, 15:14

Natiunea romana (daca mai exista) nu poate sa aibe scuze!!!!Gest incalificabil!!!! Intr-un loc considerat sanctuarul „fair play”-ului
acest roman neica nimeni in tenis scuipa spre tribune….. ceva inimaginabil…. Nefericitul poate sa aibe un milion de ore de studiu si de pregatire daca nu are cei 7 ani de acasa!!!! Va mai mirati
ca se fereste lumea buna de romani peste tot unde apar?????

sonic  •  29 iunie 2010, 16:08

este un articol f bun. incetati sa va mai dati cu parerea, m-am saturat de analizele voastre, dragi comentatori, va rog din suflet, incetati ***, sau macar incercati asta…

bodo  •  29 iunie 2010, 16:36

mie mi se pare ca a procedat f bine. s-au gasit acum toti moralistii tarii sa vb

ianez  •  29 iunie 2010, 16:43

ce mai tura-vura atat?! Arbitrul de scaun a stricat jocul cand nu a solicitat fortelor de ordine sa ia masuri. Si comentatorii BBC au protestat de mai multe ori impotriva recalcitrantilor si a arbitrului de scaun. Cum sa spui, tu ca arbitru …Pai sunt suporterii adversarului! cand aia il injurau pe Hane.
Adevarul e ca si Hane al nostru dupa ce a pierdut prosteste setul 3 nu a mai jucat NIMIC.
Tolo cum bine a zis Luminita esti cam fraier. Degeaba ai condei daca nu stii sa folosesti telecomanda.

SHMO  •  29 iunie 2010, 17:10

Gest urat al lui Hanescu,dar in mare masura justificat.Spectatorii sunt parte a spectacolului sportiv si trebuie sa dea dovada de acelasi fair play ca si cei din arena. Un gest, cel putil la fel de urat a fost si al arbitrului care a refuzat sa dea mana cu Hanescu la finalul meciului.

Locke  •  29 iunie 2010, 17:30

Teoria celor 10.000 de ore o sustine jurnalistul de la New Yorker, Malcom Gladwell in ultima lui carte, „Outliers: The Story of Success”. Incearca de pilda sa descrie succesul Beatles-ilor nu in termeni de talent, ci in termeni de munca (orele din Hamburg, etc), desi matematica nu e cu el si pt. rock exercitiul e putin ridicol.

Poate se aplica mai mult in sport, pentru ca nu poti deveni campion daca nu ai mii de ore de antrenament, desi e limpede ca poti avea 12.000 de ore de antrenament si sa nu fie suficient. E o teorie care da bine, dar viciata de „survivor bias”. Gladwell incepe cu o poveste de succes si apoi o sprijina cu argumente cautate intentionat: o arheologie care nu poate gresi.

Scuze daca m-am intins prea mult, dar mi s-a parut interesant sa regasesc referinta in articolul lui Tolo (chiar daca neindicata). In cazul lui Hanescu cele 10.000 de ore au parut sa dispara, sterse cu buretele, intr-o dupa-amiaza insorita de Wimbledon.

romeo  •  29 iunie 2010, 18:11

Poate ca Victor Hanescu este un nou caz in genul jucatorului de snooker John Higgins

Catalin B.  •  29 iunie 2010, 18:14

Dupa parerea mea, Hanescu nu are nici o scuza pentru gestul care l-a facut.Sa nu uitam ca un sportiv,la un astfel de nivel, ne reprezinta tara; imaginea Romaniei oricum nu e prea buna in lume,iar gestul lui Hanescu a confirmat,din pacate, nivelul la care sintem.Pacat….Nu conteaza cit te sicaneaza un spectator,tenisul e un joc nobil,nu ai voie sa ai asemenea reactii,ca de altfel in orice alt sport.

ionu  •  29 iunie 2010, 18:38

Is si ei tot oameni care se enerveaza (bag seama toti care il acuzati nu v`ati enervat si nu ai injurat nicodata.. ma lesi..)

si zidane a dat cu capul in finala. si ce? eu il respect pentru asta.

si`a iesit din fire si a plecat. mare scofala.

claudiu pentru andrei dirzu  •  29 iunie 2010, 23:45

gica@contra constata ca niciun comentator nu a analizat gesturile spectatorilor fata de HANE.la pozitia 18,eu am spus despre sustinatorii neamtului si am omis arbitrul de scaun.acesta semana cu un celebru actor de comedie american,pus cu ,,japca,,pe Victor.neamtul a avut 5 sau 6 decizii favorabile lui la mingi litigioase iar romanul nu a primit una macar.cand Hane l_a atentionat a ramas indiferent si s_a manifestat ironic.Victor trebuia sa sesizeze supervizerul turneului si astfel putea sa intarzie meciul,in asteptarea intunericului.cred ca se poate ca federatia sa depuna memoriu impotriva arbitrului principal si sa speram la o decizie de consolare pentru cel nedreptatit.
dublul lindstet si tecau ne_au adus bucuria in suflete pentru victoria lor si a noastra,alaturi de ei.sa_i felicitam pe cei trei pentru victoriile de la wimblendon.Pe HANE il felicit in mod special si pentru victorii si comportamentul sau din meciul pierdut.

CRISTI  •  30 iunie 2010, 0:01

AM FACUT SPORT …SI E TARE GREU AT CAND MIILE DE ORE JUCATE ITI MACINA INCET TRUPUL DUPA O INFRAGERE ..SAU 2,3,4..PRIVESTI IN SUS SI TE INTREBI OARE CHIAR TU MERITI ASTA ? DRAGILOR ADUNATI-VA GRESELILE PE CARE LE FACETI ZILNIC SI VEDETI UNDE VA OPRITI. LUASERA AVEM PUTINI SPORTIVI DE VALOARE SA NU-I PIERDEM..TOTI GRESESC.TOTI GRESIM.

obezeanu  •  30 iunie 2010, 2:57

Nu stiu cat era cota adversarului lui Hanescu la 2-0 pentru Victor…Si nici nu ma intereseaza!Nu sunt parior si n-am deloc intentia sa ma fac.Dar atunci a inceput pe terenul ala ********* nebunia!Atunci,la scorul de 2-0 la seturi, Victor a inceput sa fie injurat de un grup de ******* care pariasera de pe celulare contra lui…Atunci a inceput sa fie tocat marunt,marunt si perpelit la foc mic sub ochii tampi ai unui tip care se chema „arbitru”.Un mitocan desavarsit,cu fata schimonosita de ura…Au venit apoi cele 4 mingi de meci ratate(va mai amintiti de cele 10 ratate de Voinea in meciul cu Olanda?)si totul s-a terminat…Cat despre englezi si asa zisul lor „fair play” va rog sa nu va faceti iluzii…Sunt mult mai grobieni si mai neciopliti decat romanii iar cine nu ma crede il invit sa joace pe orice multiplayer o partida cu unul din U.K.-va asigur ca va fi injurat non-stop si sicanat in permanenta!Asa ca eu zic ca nu e cazul sa ne inflamam la scuipatul lui Hanescu…Poate data viitoare organizatorii nu vor mai trece cu vederea iesirile unor ****** ahtiati dupa pariuri si poate ca in Romania se va interzice comentatorilor TV sa parieze pe meciurile pe le care transmit in direct…In felul asta vom avea (poate) parte de comentarii mult mai obiective si deci mai bune!

Sergiu  •  30 iunie 2010, 9:49

Sunt incredibili (evident în sensul negativ!) acei postaci care se apuca sa arunce cu pietre într-un om care pâna la acest gest a avut un comportament ireprosabil…daca Hanescu era unul dintre sportivii cu un comportament îndoielnic pe teren si în afara lui POATE ca s-ar fi justificat într-un fel criticile aduse lui…la Hanescu nu poate fi vorba nici de lipsa celor 7 ani de acasa si nici de faptul ca vine din mediul manelelor se aude si pe la voi astia care îl cunoasteti atât de ”bine” si ”personal” pe sportivul si omul Hanescu: ”liviu”,”thorrhammer”,”nicole” (de ce moderatorul forumului permite postarile scrise cu majuscule care irita retina? sunt reguli în mediul internetului care trebuiesc respectate:un text scris INTEGRAL cu majuscule trebuie sters !),”copilu”,”dani” ??

ADMIN GSP  •  30 iunie 2010, 10:16

@ Sergiu,
Permitem postarile tuturor utilizatorilor indiferent ca acestia au scris un text sau nu cu majuscule, daca in exprimarea lor nu au incalcat regulile propuse de site-ul nostru, nu reguli din „mediul internetului”.

Atat timp cat comentariile respecta regulile si utilizatorul isi expune parerea intr-un mod civilizat, nu ar fi corect din partea noastra „din cauza regulilor din mediul internetului” sa ii cenzuram mesajul doar pentru ca a scris cu majuscule.

Cred ca fiecare om are dreptul sa fie pro sau contra unui articol.. de aceea suntem oameni… gandim diferit, deci avem pareri diferite.

Lucitahoe  •  30 iunie 2010, 10:32

E pacat sa nu-l mentionezi pe Malcolm Gladwell si cartea sa „The Outliers” by the way i citit Blink,The tiping point sau What the dog saw…din pacate ai dreptate ….10.000 .

adrian_hora  •  30 iunie 2010, 10:48

Foarte putin s-a comentat despre gestul incalificabil al arbitrului de scaun care a refuzat sa dea mana cu Hanescu la sfarsitul jocului.
Noi ca spectatori(telespectatori) de tenis si ca romani ar trebui sa facem o petitie pentru a fi penalizat acest gest urat si gratuit.
Adica daca e roman e atat de inferior incat nu se coboara inaltimea sa arbitrul sa ii stranga mana?
Daca vom protesta si nu se va lua nici o masura nu va fi vina noastra, daca nu facem nimic atunci sigur asa meritam sa fim tratati.

Mihai  •  30 iunie 2010, 11:36

Imi vin in minte doar doua aspecte importante: cel personal si cel sportiv. Legate de cel personal as enumera educatia, inteligenta, echilibrul personal, cateva importante. De celalalt leg doar realizarile sportive. Probabil ca mai sunt si altele. Pentru mine insa visele nu se traiesc cu Hagi, Mutu, Hanescu sau Serena, au mai fost si altii … ci cu oameni ca Federer, Nadal, Potec, Messi. Si nu cred ca poti pretinde sportivului un plus de concentrare pentru isi ca reprezinta tara. De asemenea nu poti pretinde un plus de bun simt. Poti doar sa alegi cum iti traiesti visul.

turismland  •  1 iulie 2010, 17:22

Un gest urat sau nu … nu cred ca ar trebui sa ne dam cu parerea, s-a intamplat si si-a cerut scuze asta e cel mai important, nu stiu cati dintre noi ar fi reactionat la fel … tensiunea jocului plus jignirile celor din public l-au facut sa reactioneze asa.

chinele  •  6 iulie 2010, 16:44

„Ne-a facut de rusine”,”lipsa de bun simt” … prostii! Ca fost sportiv de performanta si in primul rand ca barbat ma mir ca baiatul nostru nu l-a si pocnit pe acela! Daca nu stiati, intreg universul se ghideaza dupa o lege foarte simpla: principiul actiunii si reactiunii! In lumea lorzilor englezi totul se bazeaza pe onoare. Restul sunt povesti de adormit copii si nici macar. Nu vrem sa fim cunoscuti in lume prin gesturi urate dar nici nu trebuie sa ne lasam calcati in picioare de asa-zisii vestici civilizatori :))

baixinho  •  7 iulie 2010, 16:00

nu, Hănescu nu a greşit, a răspuns cu aceeaşi monedă. ar fi greşit dacă ar fi aruncat cu racheta spre respectivul individ şi nu i-ar fi spart capul, ci doar l-ar fi atins pe umăr (de exemplu).

Comentează