De ce e bine să vorbiţi cu jurnaliştii

(povestea măruntă a unei ştiri care nu s-a confirmat)

Uitaţi pentru o clipă ceea ce vi se propagă zi de zi dinspre Cotroceni, Guvern şi ministere! Că presa e vîndută sau ignorantă, sau rău intenţionată. Sau toate trei. Citiţi acest studiu de caz. Un caz mic, dar care spune povestea unor functionari publici care au ales să se comporte normal.

marți, 14 septembrie 2010, 2:19

(povestea măruntă a unei ştiri care nu s-a confirmat)

Uitaţi pentru o clipă ceea ce vi se propagă zi de zi dinspre Cotroceni, Guvern şi ministere! Că presa e vîndută sau ignorantă, sau rău intenţionată. Sau toate trei. Citiţi acest studiu de caz. Un caz mic, dar care spune povestea unor functionari publici care au ales să se comporte normal.


Am primit o informaţie. „Paul Diaconu a ajuns în Corpul de Control al ministrului Funeriu”. Interesant. Chiar dacă Paul Diaconu nu e o miză mediatică, o asemenea eroare a ministrului Funeriu este.

Diaconu a fost directorul economic şi de resurse umane adus la MTS de Monica Iacob Ridzi pe criteriile apartenenţei la PD-L. E înfipt în afacerea „2 Mai”, unde a semnat nenumărate documente: cele trei contracte, procesele verbale de recepţie…

După izbucnirea cazului, Diaconu a fost mutat ca şef peste „Lia Manoliu”, cel mai mare complex sportiv din România. Gazeta a descoperit alte nereguli, Corpul de Control şi de Audit le-a confirmat, aşa că Diaconu şi-a dat demisia si din aceasta pozitie.

De aceea, mutarea sa la Corpul de Control era o informaţie de rîsu’ plînsu’. S-a confirmat din două surse. Am găsit numele său în lista Corpului de Control pe site-ul Ministerului Educaţiei Cercetării, Tineretului şi Sportului.

În plus, am descoperit un ordin al ministrului Funeriu, din 8 aprilie 2010, prin care era mutat din ANS în Corpul de Control. Din acel moment, devenise o ştire. Diaconu paznic peste „modul de respectare a procedurilor privind achiziţiile publice”. Cool!

Am sunat la minister pentru o ultimă confirmare şi pentru a culege reacţia şefului său, Robert Berezovski. Centrala se decupla după fiecare apel. În jurnalism eşti mereu în criză de timp. Suni pe „direct”, dar nu răspunde nimeni. Apelezi la întîlmpare birourile apropiate. „Domnul Berezovski nu e în birou”.

Te duci la poarta ministerului. Asta e. În general, şansele să accepte să vorbească sînt infime.

Unele ministere au făcut din ostilitate o politică. De pildă, Gazeta va da în judecată ministerul Elenei Udrea pentru că am cerut contractele şi documentele patinoarului de la Braşov şi nu ni s-a dat nici un act, ci doar un rezumat alcătuit de minister. Termenul legal a fost depăşit, au tărăgănat şi în final au refuzat să ofere documentele publice. Instanţa va decide.

Înapoi la cazul Diaconu. Berezovski revine în birou şi acceptă o întîlnire faţă în faţă de 10 minute, chiar şi neanunţată. „Domnul Diaconu, de la sport, lucrează la dumneavoastră?”. Omul încremeneşte. „Nu. A fost repartizat aici, dar a demisionat repede pentru că i-am remarcat numele şi nu mi s-a părut în regulă să lucreze la Corpul de Control. Sincer, era chiar culmea să lucreze chiar la control!”.

Îl rogi să intre pe site de pe calculatorul care-i stă pe birou. Vede numele şi tresare nervos. „O eroare, site-ul n-a mai fost actualizat”. „Şi ordinul numirii?”. „Da, există, a fost numit în momentul în care s-au comasat mai multe servicii între ANS şi MEC, dar apoi am rezolvat”. Scoate un dosar şi arată cum numele lui Diaconu a dispărut din organigramă, fiind înlocuit cu altul. Iese pe hol. Deschide uşa de la Resurse Umane. „Cînd a demisionat Diaconu, ăla care fusese repartizat la mine?”. „A plecat pe 7 mai 2010”, se aude o voce de femeie. Revine în biroum cheemă o colegă şi îi roagă pe cei de la „Informatică” să schimbe numele de pe site. Astăzi, Diaconu a fost şters de pe site.

Pentru că nişte funcţionari publici s-au purtat firesc, o mică ştire promiţătoare s-a făcut praf. Nici un regret.


Comentarii (18)Adaugă comentariu

Bogdan  •  14 septembrie 2010, 14:45

Deci… se poate!

UTAARADAN  •  14 septembrie 2010, 15:36

sportul dar in special fotbalul e cel mai corect din lume ,clar si la lumina zilei (ca valiza sau urmarirea autocarului echipei adverse pt. dare de mita sau premiere pe limba lui becali !)de aceeaziaristii sportivi au trecut pe teme politice ,care pe mine nu ma intereseaza !totusi va citesc articolele d-le.TOLONTAN de cind erati la PROSPORT .nuprea i-mi aduc aminte sa fi atacat psd.(m-ai ales ca printr-o decizie a unui ministru dinamo a ajuns campioana !…si neimplicarea politicului in sport ,sic…) CTP spunea cu ceva ani in urma despre ziaristi ca ei trebuie sa fie impartiali , ca daca latra doar intr-o singura directie devin PROPAGANDISTI (tocmai el a deveni unul dintre ei)

Cătălin Tolontan  •  14 septembrie 2010, 15:44

UTAARADAN : asa e, nu prea va aduceti aminte, dar e o problema de memorie la dumneavoastra, nu de atitudine la noi. Am criticat permanent pe cei aflati la putere in sport. cele 400 de sali ale lui Nastase a fost un subiect pe care am insistat, matrapazlicurile facute de Copos cu Loteria (era vicepremier al Partidului Conservator) e un alt exemplu. O zi si o memorie buna!

Bogdan  •  14 septembrie 2010, 16:06

pt. utaaradan: Si mai deschideti si cate o carte din cand in cand … (de gramatica ar fi ideal).

fotbal  •  14 septembrie 2010, 16:16

mici urme sau semne de normalitate, victorieee!!!

tudor  •  14 septembrie 2010, 16:28

utaaradan: pe tine te deranjeza ca nu urla si de cei din psd? chiar daca selecteaza cazurile de coruptie pe care le da publicitatii, pe motive politice, tot este mai bun decat noi care stam cu mainile in san si-i lasam pe toti sa ne fure.
tolontan: dumneata trebuie sa ai o atitudine calda fata de cei care te comenteaza, chiar acuza. Decat sa ai o atitudine rautacioasa, mai bine nu raspunzi comentariilor.

Basencu  •  14 septembrie 2010, 16:55

Si povestea cu ridzi e terminată Odata ce autoritatea administrativă de control CCR spune ca ridzi nu a semnat nimic, Parchetul si instanţa nu are ce face.Nici SOV nu a semnat ordinele de plata sau transfer bancar către N Popa.Nici chiar un fost primar al Capitalei când a fost întrebat unde i flota,in loc sa răspundă clar a prezentat un dosar ,cerandu i contracandidatului sa l rasfoiasca si sa vadă dacă găseşte o semnătura de a lui.Nu semnezi nu raspunzi.De aia ai nevoie de diaconu popi shoguni.

Cătălin Tolontan  •  14 septembrie 2010, 17:00

basencu: nu e terminata deloc. Ridzi a semnat toate cele trei contracte. Curtea de Conturi vorbeste despre altceva.
tudor: dc pe mine nu ma deranjeaza criticile, nici pe voi nu trebuie sa va deranjeze cnd raspund. Adica cineva ma poate face „vindut” sau „prost” iar eu nu am voie sa fiu malitios? 🙂

darius  •  14 septembrie 2010, 19:47

domnule tolontan va respect enorm pentru demersurile facute si anchetele savarsite.

nicu  •  14 septembrie 2010, 20:21

salut catalin, te rog sa faci si tu o modificarea respectiv: cind pui un link pe blogul tau, seteaza-l sa se deschida pagina noua cind dai click pe el. Cred ca blogul tau merita sa stea in pagina mai mult decit orice link ai pune tu acolo… Bafta incontinuare la demascari 😉

nicu  •  14 septembrie 2010, 20:22

scuze de exprimare, am recitit, parca sint immigrant si acum invatz romana 😀

Nikko  •  14 septembrie 2010, 20:22

Era o stire similara pe site-ul unei televiziuni. Cu toate ca traim in secolul internetului, mi s-ar parea in primul rand anapoda sa faci stiri plecand de la ce apare pe nu stiu ce site. Cei de la televiziunea cu pricina n-au procedat ca d-voastra si s-au cam facut de cacao…

Sunt de acord ca site-ul unei institutii oficiale nu e un site de divertisment, dar eu, unul, n-am pus mare pret pe site-urile de genul asta niciodata. Pentru mine sunt precum gazeta de perete din holul politiei, cu poze de infractori si anunturi vechi de doua luni.

utaaradan  •  14 septembrie 2010, 20:50

NORMALITATEA e ceva abstract in romania .credeti ca se vor intoarce definitiv cele trei milioane de romani plecati din tara dupa 90 ?

doctorultau  •  14 septembrie 2010, 21:36

jos pălăria, tolo

basencu  •  15 septembrie 2010, 9:35

iti recomand contraeditorialul din academia catavencu nr 16 25 apr 2007
cred ca si cel cu o saptamana inaite scris de acelasi ziarist iti creioneaza un personaj hotarator in cauza
noroc

Bogdan  •  15 septembrie 2010, 9:39

pentru tudor: Eu unul m-am mirat ca articolul initial al lui utaaradan a fost acceptat. Inca un semn ca normalitatea, intr-o tara anormala, socheaza!
Apoi am citit si raspunsul lui Catalin Tolontan si am fost din nou socat. Pentru ca e mult mai simplu (si anormal!) sa stergi sau sa ignori comentariile si acuzatiile malitioase decat sa incerci sa le raspunzi.

milici  •  15 septembrie 2010, 11:24

@UTAARADAN
Politica evidenta a actualului regim de a sustine preferential locatiile guvernate de primari portocalii da roade. Cateva spatii verzi , locuri de joaca pentru copii etc. in caprariile proprii (Cluj , Arad , sectorul Ontanu si Negoita in Bucuresti) etc. , realizate din banii alocati preferential , contribuie la castigarea unor voturi suplimentare din partea estetilor naivi si neinformati.Ca sa nu mai vorbesc de ajutoarele suplimentare pentru defavorizati.
Evident ca , pentru talibanii de orice sens , aceste artificii nu inseamna nimic.
Acest Diaconu , drenator lichid de meserie , e plimbat continuu NUMAI prin diferite functii adecvate priceperii lui , cu pauzele de rigoare pentru pierderea urmei imediat dupa tunul obligatoriu.
Daca Tolo sau altcineva sesizeaza aceste trasee jenante concluzia lui UTAARADAN este ca ziaristul e partizan si nu ca PDL e penibil.
Daca ar fi obiectiv Tolo ar trebui sa nareze altfel de stiri pozitive despre Diaconu , ca de exemplu:a ajutat o batrana sa treaca strada sau si-a ars carnetul PDL.
Aradeanul se declara interesat de sport (uitand pozitiile in zigzag ale lui Tolo de-a lungul timpului , desi l-a urmarit)) si dezinteresat de politica (facand aprecieri in trend pe seama lui CTP).
O fi manipulat de parculete sau taliban?

Lu  •  15 septembrie 2010, 13:52

Deci se poate! Ca de la partid sa vina cineva/ „o directiva” si un functionar, mai sef, asa, sa zica „NU!” Rar, dar se poate…
E atat de simplu, de altfel, dar e mai comod sa fii „baiat bun” si sa nu te pui de-a doualea, ca de ce sa-ti complici tu viata… Si de aici cate belele…

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord