Şi atunci, el a refuzat alibiul

Vocea îi aparţine lui Florentin Marinescu. Sensei, aşa cum îl cunoaşte lumea fotbalului pe fostul preparator fizic al Stelei Maxima, vorbeşte tare, cu pulsaţii gsm. Reputaţia lui trece peste varul dreptunghiului şi pătrunde în artele marţiale, lume închisă într-un cod strict al onoarei. „Ai văzut ce a declarat Bercean? Formidabil! Demult nu-mi amintesc un antrenor care să recunoască o înfrîngere cu atîta fair-play”.

vineri, 17 septembrie 2010, 11:04

Vocea îi aparţine lui Florentin Marinescu. Sensei, aşa cum îl cunoaşte lumea fotbalului pe fostul preparator fizic al Stelei Maxima, vorbeşte tare, cu pulsaţii gsm. Reputaţia lui trece peste varul dreptunghiului şi pătrunde în artele marţiale, lume închisă într-un cod strict al onoarei. „Ai văzut ce a declarat Bercean? Formidabil! Demult nu-mi amintesc un antrenor care să recunoască o înfrîngere cu atîta fair-play”.

Acum cîteva zile Alina Dumitru a pierdut semifinala Campionatului Mondial de Judo în faţa japonezei Asam. Şi a ratat astfel singurul aur care-i lipseşte din palmares. Alina a acuzat „o răceală tratată după ureche şi probleme menstruale, în absenţa medicului, care n-a făcut deplasarea”.

Ziarele au confirmat. Din cauza lipsei de bani, Federaţia n-a trimis la Tokyo un doctor. Şi, cînd toţi ne aşteptam ca antrenorul să se agaţe de alibiul comod al sărăciei, mergea şi un dans al pinguinului, aşa de de protest, Florin Bercean a spus: „Alina suferă de scuzimie. Toată planeta e vinovată, numai ea, nu! N-a fost atentă, acesta e adevărul”. Şi acesta e sportul, aproape că strigă la telefon Florentin Marinescu, imitîndu-l pe Berceanu cu timbrul lui care răsună ca o tribună.

Remember. Tribuna de la Beijing din 2008. Alina disputa tot o semifinală şi tot cu o japoneză. Tani Ryoko e dublă campioană olimpică şi de două ori vicecampioană olimpică. Alina n-o învinsese niciodată şi nimeni n-o mai învinsese de 11 ani pe japoneză!

Meciul nu e meci, ci un duel metalic al privirilor. Se merge cap la cap clipă de clipă pînă cînd, cu 20 de secunde înainte de final, arbitrul o penalizează pe Ryoko şi Alina triumfă, ducîndu-se spre finala pe care şi-o adjudecă impecabil, devenind prima judoka din România campioană olimpică. Specialiştii dau din cap, Tani încremeneşte, televiziunile din Japonia fac breaking news, „Mama noastră a pierdut!”, şi la conferinţa de presă Ryoko zîmbeşte, refuză să discute despre arbitru şi o felicită generos pe româncă: „Eu nu prea cunosc starea înfrîngerii, dar o ştiu pe cea a victoriei şi de aceea sînt bucuroasă pentru Alina!”. Bercean urmăreşte scena transpirat, mîndru şi cu o durere de inimă, uite că inima doare!

Roata s-a întors acum la Tokyo şi, în numele a ceea ce înseamnă sportul, sportul acesta pe care-l căutăm, îl poleim, uneori îl înţelegem greşit, dar îl iubim întotdeauna, în numele sportului antrenorul Florin Bercean le arată Alinei şi miilor de copii care visează să ajungă frumoşi şi celebri ca ea care este locul nostru între victorie şi înfrîngere.


Comentarii (21)Adaugă comentariu

vlad  •  17 septembrie 2010, 23:25

poate citesc si Lucestii articolul asta.

fanulumocanu  •  17 septembrie 2010, 23:26

n-as fi zis ca ai vederi liberale… sau doar ti-ai dori?

dan  •  18 septembrie 2010, 0:05

ce frumusete mai e sportul! Bine ca te mai apleci si catre alte sporturi, pentru ca gazeta nu a scris nimic azi despre Cupa Davis.

marolt  •  18 septembrie 2010, 0:28

Extraordinar articol. L-am citit si m-am gandit la toate declaratiile din fotbal. Unde, de cele mai multe ori, sunt de vina pentru infrangere: arbitrul, terenul, strea vremii, criza, conspiratiile mondiale, LPF, FRF, sau faptul ca jucatorilor le-a venit ciclul. Acum vreo 30 de ani jucam baschet. Daca arbitrul fluiera fault erai OBLIGAT sa ridici mana, in semn de recunoastre a greselii. Chiar daca nu erai vinovat. Acum se comenteaza ca-n piata Matache si pe terenurile de baschet.
FAIR PLAY PLEASE.

Tavi  •  18 septembrie 2010, 0:40

Articol extraordinar, felicitari.

pacat ca articolele de acest geb apar atat de rar…

marolt  •  18 septembrie 2010, 0:42

Revin.Cu Florentin Marinescu Steaua a castigat Cupa Campionilor. Si nu numai.
Va rog cititi pe pagina principala declaratiile oricui vreti, dupa Craiova-Rapid.
Nu va recomand sa cititi comentariile cu steoaia, ciori, aurolaci, beeeecali s.a. aparute dupa orice articol legat de fotbal.
Hai sa-l rugam pe Catalin sa faca din ziarul de fata o Gazeta a sporturilor. Cati stiu cine e Dodel si cati stiu cine a fost Zoro Fiat, de exemplu. Eu as vrea o Gazeta a SPORTURILOR si un supliment saptamanal gen Revista Fotbal, de pe vremuri. O sa scada tirajul? Poate sunt multi care vor sa citeasca despre Bianca Dragusanu in alte publicatii.
Sau poate ai tu, Catalin, o solutie.

romeo  •  18 septembrie 2010, 1:14

Jos palaria Cataline!

durden  •  18 septembrie 2010, 2:34

superb articolul.superba si performanta Alinei!pacat ca n-ati scris mai mult pe marginea acestui subiect…

peter sragher  •  18 septembrie 2010, 7:03

ceea ce inseamna sa fii sportiv a fost demonstrat de catre antrenor, nu de sportiva. o foarte buna lectie, cum spune catalin tolontan, pe care multi antrenori si sportivi ar trebui s-o invete.

sa nu uitam ca, in sporturi care jongleaza cu multi bani si sponsori, tocmai sportivitatea, si, in ultima instanta adevarul, nu triumfa datorita presiunii exercitate (imi pare rau ca nu pot pronunta cuvantul „puse”, pe care il folosesc prea multi comentatori sportivi) de sponsori si finantatori.

pana la urma este vorba de triumful adevarului asupra slabiciunii si, in ultima instanta, a slabiciunii.

Calin  •  18 septembrie 2010, 9:35

Multumim, domnule Bercean! Cu astfel de pedagogi sportivii nostri au o sansa in plus.

adriani  •  18 septembrie 2010, 10:25

Bravo Tolo. Daca uitam de fair-play parca nici sportul nu mai e atat de frumos. Ai putea trimite un mail cu acest articol catre toti presedinti de club, federatie, liga, etc. din fotbalul romanesc. Chiar daca multi dintre ei oricum nu vor intelege mare lucru.

Ionutz73  •  18 septembrie 2010, 10:46

Antrenorul Florin Bercean a fost intotdeauna asa , iar Alina Dumitru stie acest lucru ! Federatia a fost inconstienta , se puteau intampla incidente grave, e un sport de contact , si intr-un scenariu negativ nu stiu ce s-ar fi intamplat…se bazau probabil pe interventia medicilor celorlalte echipe…tipic romanesc…Bravo Alina Dumitru! Bravo Florin Bercean ! Bravo,nota 4,Federatiei!

stando  •  18 septembrie 2010, 10:56

Am mai atras atentia si colegului Ioanitoaia despre extraordinara atentia acordata echipelor bucurestene in raport cu cele din restul tarii. Voi nu luati in calcul faptul ca ziarul este citit in toata tara, internetul a democratizat accesul la informatie, conexiune are si cel din Vascauti sau Ip, nu numai voi in Bucale. O tot frecati cu Steaua, Dinamo si Rapid de parca ar fi mari valori, iar restul gunoaie. Asa va indepartati toata provincia, iar cititorii de genul meu, care analizam fenomenul sportiv per ansamblu, nu in functie de echipa favorita suntem lasati pe dinafara. Ce dracu’ vedeti la cele trei cluburi din capitala deosebit de restul echipelor ? Vi se par deosebite performantele lor ? Lasati trecutul, vorbim de prezent si de viitor ! Cu ce rup gura tirgului aceste echipe, atit pe plan intern cit mai ales extern ? Si mai e ceva: si voi si ceilalti aveti aceleasi surse de informare, stati la tuturoiul agentiilor de stiri si insailati articole din birou ! Unde sunt reportajele din realitatea vazuta de reporterpe teren, nu citita pe internet ? Asta inseamna presa de calitate acum, cu asta ati ramas ? Jalnic…

dantm  •  18 septembrie 2010, 12:13

În ciuda declaraţiilor lui Mircea Sandu, se pare că Federaţia i-a cerut selecţionerului să-şi confirme valoarea în faţa contestatarilor, participând alături de alţi candidaţi la un concurs. In funcţie de punctajul obţinut mai jos, se vor califica în finală doi antrenori care vor evolua faţă în faţă, pe sistemul “Ştii şi câştigi” în faţa unei comisii formate din Ionuţ Lupescu. Invingătorul va fi antrenorul echipei naţionale până în 2020, având drept obiectiv calificarea la Jocurile Olimpice din acel an, organizate, aşa cum se ştie, de Sorin Oprescu la Bucureşti.
Dar iata chestionarul şi sistemul de punctaj:

Presupunem că nimerim dupa tragerea la sorţi într-o grupă de calificare alături de San Marino, Liechtenstein, Andorra şi Faroe. Ce mesaj le transmiteţi jucătorilor?
a) Ne calificăm fără probleme 1p
b) Ne luptăm cu Liechtenstein, o reprezentantă a şcolii de fotbal elveţiene 5p
c) În fotbal nu mai există echipe mici 10p

Dacă se accidentează Raţ, ce soluţie consideraţi că este cea mai potrivită pentru flancul stâng?
a) Dorinel Munteanu 5p
b) Tibor Selymes 5p
c) Nicolae Ungureanu 20p

Ce afirmaţie descrie cel mai bine concepţia dumneavostră despre fotbal?
a) Să dăm un gol mai mult decât adversarul 0p
b) Focul la ei 10p
c) Cine vrea să vadă goluri să meargă la handbal 20p

Care sunt oamenii cei mai importanţi intr-o echipă?
a) Coordonatorul de joc 1p
b) Atacantul de „gura porţii” 1p
c) Fundaşii centrali 10p
d) Mijlocaşul la închidere 20p
e) Cei trei mijlocaşi la închidere 50p

Dacă, la locul de muncă, cineva îţi repetă zilnic că eşţi prost, eşti prost, eşti prost…
a) Te gândeşti că poate chiar eşti prost -5p
b) Pleci în vacanţă 10p
c) Pleci în vacanţă şi îl laşi pe tati să se certe cu ei 20p

Pe cine e indicat să te bazezi în meciurile decisive?
a) Un fotbalist bun poate avea o sclipire chiar dacă nu e în formă 0p
b) La mine doar cei mai în formă fotbalişti sunt convocaţi 1p
c) Prietenul la nevoie se cunoaste 5p
d) Nimic nu se compară cu relaţia naş-fin 10p

Care a fost principalul atu al Spaniei în ultimii doi ani?
a) Tiki-taka 1p
b) Nucleul de la Barcelona 1p
c) Lipsa criticilor 20p

Dacă aţi avea posibilitatea să-l selecţionaţi pe Messi, ce indicaţii i-aţi da în timpul meciului?
a) Du-te singur, că n-ai cu cine 0p
b) Lasă fiţele şi aleargă 5p
c) Strânge lângă Tamaş şi lasă-l pe Florescu să se ocupe de atac 10p

Cui ii aparţine, în general, vina pentru o înfrângere?
a) jucătorilor, că nu au respectat indicaţiile antrenorului 10p
b) arbitrului, că le-a dat acel 75% care se dă mereu adversarului 20p
c) presei, că a creat o atmosferă proastă 30p
d) antrenorului, că nu a învăţat să antreneze ghinionul 50p
e) lui Mutu 1572p

Ultima ora: am aflat că, în finală, cei doi candidaţi selectaţi după chestionarul de mai sus vor răspunde unui set de intrebări de cultură generală pe tema “Viaţa şi cariera marilor antrenori români: astazi – Mircea Lucescu”

acelasi stres  •  18 septembrie 2010, 14:13

Nu a existat Steaua maxima.

Aia a fost Craiova.

Ia o foarfeca si … mai taie !

Basencu  •  18 septembrie 2010, 15:04

Un articol bun.Voi ziaristii prin talentul vostru creati poezia asta in jurul junglei care este intrecerea sportiva.Alina se pare ca are norocul lui Lipa. La mondiale nu prea le iese.

Biletul zilei  •  18 septembrie 2010, 15:39

De cand sportul a ajuns sa fie renumerat bine a disparut spiritul competitional pur, in sensul ca fiecare sportiv e musai sa castige. Si pentru asta foarte multi sunt dipusi sa faca orice: vezi cazurile tot mai dese de dopaj, jignirile aduse adversarilor etc. Poate doar pe vremea comunistilor se mai facea sport pentru glorie caci atunci nu aveai ce face cu banii.

dak  •  18 septembrie 2010, 20:39

Felicitari. Niciodata nu am regretat cand ti-am cititit articolele si o fac de vreo 10 ani.

Darie1  •  19 septembrie 2010, 10:08

Salut! Incep sa te redescopar…:) I-ai luat locul lui nea Vanea!

ciupi  •  19 septembrie 2010, 10:29

tristetea noastra incepe odata cu descifrarea faptului ca asemenea oameni nu sunt mai multi decat o mie la 22 de milioane. poate nici atitia…

utaaradan  •  19 septembrie 2010, 19:20

trist e ca ,FAYR PLAY pare doar asa,un cuvint fara nici un mesaj . citi antrenori din liga 1 ,vedeti sa-si felicite adversarul si sa recunoasca ca au fost mai buni ? ei gasesc o scuza ,invariabil ,arbitrul ,terenul ,directia vintului,sau eclipsa de bezna!

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord