Piţurcă şi filmul mut

Bărbatul în tricou albastru se uită la ceas. Reporterii sînt sideraţi. În MCR, turnul de control al televiziunilor, lumea clipeşte a uimire. Nimeni n-a făcut asta! Secundele trec greu, cu o monotonie aspră şi netelegenică, iar el, antrenorul echipei de pe locul 11, priveşte netulburat secundarul, în aşteptarea „orei 14:00, atunci cînd am anunţat că începe conferinţa”. Pur şi simplu, tipul nu vrea să vorbească mai devreme decît a anunţat deşi totul e pregătit de emisie.

miercuri, 29 septembrie 2010, 3:03

Bărbatul în tricou albastru se uită la ceas. Reporterii sînt sideraţi. În MCR, turnul de control al televiziunilor, lumea clipeşte a uimire. Nimeni n-a făcut asta! Secundele trec greu, cu o monotonie aspră şi netelegenică, iar el, antrenorul echipei de pe locul 11, priveşte netulburat secundarul, în aşteptarea „orei 14:00, atunci cînd am anunţat că începe conferinţa”. Pur şi simplu, tipul nu vrea să vorbească mai devreme decît a anunţat deşi totul e pregătit de emisie.

Sînt cele mai simpatice minute de linişte din istoria televiziunii sportive de la noi. Piţurcă emite tăcere în locul agitaţiei obişnuite de pe ecran. Tic, tac, tic, tac. Fotbal mut, asta chiar că părea imposibil în România.

Gata, tic, poate începe, tac! Antrenorul Craiovei aruncă o glumă. „Ce de poze faceţi! Şi nu-mi publicaţi decît imaginile vechi, mai daţi-mi şi fotografii noi”. De regulă, cei care apar în ziare îşi doresc poze mai vechi, cînd kilogramele sau cearcănele nu se năpustiseră asupra iluziei tinereţii. Apoi vorbeşte despre echipă, despre victoria Universităţii la Tîrgu-Mureş şi despre meciul cu „U” Cluj, „o echipă care s-a întărit”. „Bagă audienţa în pămînt”, cum spun producătorii emisiunilor. Sau poate că nu.

Şi, oricum, nu îi pasă. Aşa e el. La 54 de ani, Piţurcă şi-a păstrat silueta de la 24. Şi acelaşi aer de plictis seniorial. Uimitor! Dar poate că simte nevoia de poze noi pentru că sesizează că ceva s-a schimbat. Ceva vizibil încă de cînd a revenit la Steaua, pentru a lua apoi drumul Băniei. E mai relaxat, mai puţin concentrat pe oglinda din faţa sa, fie ea hîrtie, ecran sau retina uriaşă a tribunei.

A insultat şi a fost jignit, a suferit şi s-a încăpăţînat, a cîştigat calificări şi a adunat eşecuri şi a luat-o de la capăt, în epicentrul oltenesc al neliniştii fotbalului nostru. O face exact în felul lui. Omul ăsta s-ar uita impasibil la ceas şi dacă ar vedea că în centrul terenului creşte un coş de fum şi lavă. Tic, tac, Piţurcă n-a spus tot ce era de spus.


Comentarii (42)Adaugă comentariu

Sergiu  •  29 septembrie 2010, 15:15

Raspunzând întrebarii de final cu o alta întrebare: oare ? 🙂

Geo  •  29 septembrie 2010, 15:15

Are dreptate tolontan, este incredibil cum si -a pastrat prospetimea , fizic si psihic , acest om. Parca astepti din clipa in clipa , sa intre pe teren si sa marcheze(vezi varful carierei, 1985-1987).Sunt stelist, dar as vrea sa aiba succes la Craiova Piturca, merita.Felicitari, Catalin pt articol.

Lee  •  29 septembrie 2010, 15:20

Ce prost esti tolontane, scuza-ma ca-ti spun! De cand a devenit punctualitatea un lucru asa de rau?!!? Asta denota caracter, faptul ca-si respecta principiile.Daca omul e punctual, cum rar mai vezi in ziua de azi, e asa de ingrozitor?!? Era mai bine daca incepea cu 20 min mai devreme sau cu o ora mai tarziu, asa-i?! Poate afli si tu si ceilalti colegi „ziaristi” de-ai tai ce inseamna caracaterul si principiile candva si atunci o sa ai o maaare revelatie. Pana atunci, numai bine si ramai in lumea ta marunta de trestie in vant.

Laurentiu  •  29 septembrie 2010, 15:21

Catalin,
inclin sa cred ca omul acesta s-a schimbat…
Iar in opinia mea nu si-a spus inca ultimul cuvant pe scena fotbalului.
Daca proiectul lui va avea succes poate se va revolutiona modelul Becali ….
A votre…
Laurentiu

fiorelino  •  29 septembrie 2010, 15:39

Asa este Cataline! Mai are ceva de spus, dar o va face pe teren!

zooropa  •  29 septembrie 2010, 15:52

@Geo: si eu sunt stelist dar, stric pe linie fotballistica, nu as vrea ca Piturca sa aiba succes la Craiova. Oare cate tipuri de stelisti exista?

ciupi  •  29 septembrie 2010, 15:54

si mai are ceva ce n-are nimeni – am mai spus-o in alta parte: numai el cred ca poate sa se incrunta chiar si atunci cand ride! (am scris cu i din i, pentru a nu se confunda cu barbieritul!).

Cătălin Tolontan  •  29 septembrie 2010, 15:54

lee: tu ai inteles ca eu ii critic punctualitatea in acest articol? 🙂 Ok, nu am nimic de zis.

Lebon  •  29 septembrie 2010, 16:02

Iarta-l Cataline, nu poate mai mult (bruce)lee.

sebastian  •  29 septembrie 2010, 16:25

lol @ Lee. eu inteleg din acest articol ca punctualitatea este APRECIATA de tolontan nu criticata. ** :))una peste alta, sper ca pitzi sa ramana la craiova macar pana la sfarsitul campionatului astuia.daca suntem oameni rationali ne dam seama ca 5 ani e IMPOSIBIL, sa stea la craiova.in cazul unui insucces, piturca va demisiona de la echipa…iar in cazul unui succes vor aparea oferte mult mai tentante, de afara, de la echipe mai puternice..sau chiar de la nationale! 5 ani suna foarte foarte idealist.parerea mea.

George  •  29 septembrie 2010, 16:46

Felicitari, Catalin! L-ai surprins pe Piturca mai bine decat o poate face orice fotograf. In anii 80 Piturca era jucatorul meu favorit de la Steaua. Inca de atunci era o prezenta atemporala, intotdeauna eleganta pe teren. Tipul are evident limite, insa interesant este ca si le asuma si ramane egal cu el insusi, cu mici exceptii regretabile precum insultele recente vis-a-vis de Meme Stoica.

Djordjica  •  29 septembrie 2010, 16:59

Bv Tolontan. Frumos articol!

Cătălin Tolontan  •  29 septembrie 2010, 17:17

george: da, frumos spus, „prezenta atemporala”… imi pare rau ca nu am avut eu aceasta idee

milan6  •  29 septembrie 2010, 17:20

1.dupa meciul de pe Anfield,pierdut de echipa romana cu 1-4 ce s-a scris in presa din Romania,stimabile?
sa inteleg ca acuzele pe care le aduce finantatorul piperan jucatorilor stelisti sunt normale?
sa intelegem ca nu va plac cfr-istii clujeni?
2.cand a fost inlaturat de la Nationala de Hagi+Popescu,sprijiniti de Giovani,Piti numai era interesant!

icatalin74  •  29 septembrie 2010, 17:27

hm….incep regretele ……FRF – ul si Steaua l-au avut in propria ograda si nu l-au respectat,asa suntem noi romanii nu facem diferenta intre o valoare si o non-valoare,pacat…..normal ca mai are multe de spus in fotbal ,e un profesionist;
Victor Piturca SUNTEM FERICITI ca esti alb-albastru,ca te-ai intors ACASA SI CA AI VENIT SA PUI UMARUL IN REDRESAREA STIINTEI;

victor  •  29 septembrie 2010, 17:33

Salut Cataline..vreau inca de la inceput sa iti spun ca te citesc din…1995..si stii de ce? ai scris cronica meciului Faur Bucuresti-Dunarea Calarasi ptr baraj in divizia B..ai scris ceva de genul;”Medeleanu facea un-doi cu panourile publicitare de pe marginea terenului”..ne cunoastem si personal..dar am ales aceasta cale de ati scrie ptr ca din Gazeta numai editorialele tale le mai citesc si ale lui Andrei Vochin…si referitot la articol,ma bucur enorm ca Piturca a les sa vorbeasca din nou cu presa..si mi.as dori sa aiba succes la Craiova exact cum mi-am dorit sa aiba cu Steaua..noi stelistii doar suferim in tacere de cand a plecat..si imi doresc sa citesc un interviu cu Victor Pituca despre fotbal..nu despre ….becali,s.a…

sti  •  29 septembrie 2010, 17:40

frumos articol.
Felicitari Catalin, te apreciez pentru iesirea din „tiparul” colegilor din presa romaneasca. Esti unic in general prin ceea ce gindesti si uneori ma intreb ce „cauti” in presa. Te-ai gindit vreodata sa scrii un roman? Daca da ce mai astepti? Succes!

Adi Buculea  •  29 septembrie 2010, 20:06

Am avut parte de multe nereusite dar acum avem rabdare, nu visam rezultate imediate. Bărbatul în tricou albastru, nu este cel mai bun antrenor din lume dar este probabil cea mai buna solutie pentru noi. Este de apreciat ca a venit acasa intr-un moment foarte rau pentru echipa insa de acum inainte aud ceasul ticaind in favoarea noastra.

dra81dra  •  29 septembrie 2010, 20:30

Antrenor jos palaria…seriozitate jos palaria…si articol de bun gust…(nu credeam ca am sa o spun)…in fine..sa speram ca ceva se va schimba in sistemul fotbalului romanesc….as pune pe Piturca antrnor la toate echipele de fotbal din romania :))

Andrei Butaru  •  29 septembrie 2010, 20:38

Bine scris d-le Tolontan.Poate cea mai interesanta calitate a lui Piturca e ca e un tip orgolios.Desi in ceea ce priveste gandirea lui tactica am rezerve consider ca e cea mai buna solutie pentru o ”echipa speciala” ca a Universitatii.Nu cred ca e alt antrenor care poate sa scoata ce e mai bun din acest club.Ca fan al Stiintei nu mai sper in titluri si glorie deocamdata dar Victor Piturca imi da macar speranta ca echipa asta chiar va JUCA fotbal serios fara sincope.FORZA STIINTA!!!

dino  •  29 septembrie 2010, 20:51

mie nu-mi place piturca, dar imi place articolul, pentru ca surprinde ce ar fi de placut daca mi-ar placea ceva la piturca.

flux  •  29 septembrie 2010, 20:54

In acest moment Stiinta are o mare problema. Asa cum nu mai exista viata in aceasta echipa inainte de Piturca, nu va mai exista viata nici dupa Piturca. Sper ca Pitzi intelege aceasta uriasa responsabilitate care apasa pe umerii sai.Hai Stiinta!

p.rares  •  29 septembrie 2010, 21:51

Da, si eu sunt stelist,asta vis-a-vis de ceea ce a spus George.
Imi pare sincer rau ca Piturca nu antreneaza la Steaua,dar mi-as dori sa faca performanta la Craiova.
Sunt convins ca este un profesionist,a dovedit-o la Steaua si la echipa nationala.
Parerea mea este ca ar fi facut mult mai multe la Steaua si rezultatele ar fi venit mai repede.

Alan Ritzi  •  30 septembrie 2010, 2:35

…de la „sahul” cu zaruri i se trage…peste vreo 5 ani o sa-l faceti legenda vie…

Liv Liv  •  30 septembrie 2010, 9:15

Da, ma bucur ca in sfarsit cineva remarca si altceva decat antrenorul Piturca. Piturca reuseste sa aibe si un stil propiu, parca odata cu jucatorii lui vrea sa-i educe un pic si pe jurnalisti. Nu le-ar strica. Prea au inceput sa isi faca scoala de jurnalism la palatul lui ne Jiji cu injuraturi, disperari si multa, multa vulgaritate. Da d-le Tolontat fotbalul dar si presa mai are nevoie si de liniste si de putina asteptare.

Cătălin Tolontan  •  30 septembrie 2010, 9:23

victor: nu-mi amintesc de cronica scrisa acum 15 ani, dar imi amintesc senzatia pe care o aveam cind scriam cronici la diviziile inferioare. cam toata generatia mea de jurnalisti a inceput de jos si ne-a prins bine!

Stefan Stelian  •  30 septembrie 2010, 10:05

CATALIN,E UN ARTICOL ATIPIC SI CU SUBSTRAT.AVEM PREA MULTI OAMENI CARE VORBESC SI NU FAC.DACA AR FI,DE EXEMPLU,DUPA DECLARATIILE LUI BECALI,STEAU AR FI CAMPIOANA LUMII.DUCKADAM SPUNEA,INAINTE DE MECIUL CU LIVERPOOL „DE CE SA NU II PUTEM BATE,CE..AU 3 PICIOARE?”STUPID SI PENIBIL.PITURCA ,DESI A CASTIGAT DOUA MECIURI LA RAND,E REALIST,CALM,CALCULAT SI PRIVESTE IN ANSAMBLU.NU SE IMBATA CU APA RECE.NU E ATOATESTIUTOR DAR E „ALTCEVA”.IUBESC CRAIOVA DE 30 ANI ,E SUFLETUL MEU,ECHIPA CE A LUPTAT IMPOTRIVA PRIVATIUNILOR,IMPOTRIVA ARBITRILOR,A MAFIEI FEDERATIEI SI CARE A INVATAT EUROPA CA ROMANIA ARE FOTBAL DE CALITATE.DATORITA CRAIOVEI AM INVATAT SA IUBIM FOTBALUL,CURAT,SIMPLU SI TOTUSI ATAT DE COMPLEX,AM INVATAT CA BRAZILIAN POATE FI PRONUNTAT OLTENESTE.II DORESC SUCCES,STIM CA ARE INCA MULTE DE SPUS !SI TIE ITI DORIM SA RAMAI ASA CUM ESTI,LA OBIECT !

Adi  •  30 septembrie 2010, 11:34

Raman la parerea ca este cel mai bun antrenor roman…regret enorm ca nu a fost lasat sa-si realizeze proiectul la Steaua…..la craiova ii va fi de 3 ori mai greu sa faca performanta dar daca ramane acolo mai mult timp sunt convins ca in maxim 3 ani o sa ia campionatul…

deco  •  30 septembrie 2010, 11:59

Am vrut sa il critic si eu pe Lee dar a facut-o deja Tolo, e clar ca tolo admira punctualitatea lui Piti. E parca rupt din alt film Piturca in Romania, si numai mita biciclista il da de gol ca e oltean si implicit roman. Altceva nu as avea sa ii reprosez lui Piti decat cuvintele urate la adresa lui Meme, dar avand in vedere faptul ca Meme l-a indepartat de la Steaua, este de inteles.

E greu sa faci performanta in primul an cu o echipa care anul trecut a scapat greu de retrogradare, dar daca va reusi si acest lucru, Piti e mare de tot.

yaruk  •  30 septembrie 2010, 12:53

Chiar daca nu s-a nascut gentleman, piturca e pe cale sa devina chiar daca…mai are pana acolo.Trebuie sa lase rautatile gratuite si sa se concentreze pe proiectul lui. Doar asa va reusi.
Desi nu sunt un fan al lui ,ii doresc sa aduca craiova cel putin la nivelul sezonului 82-83.
Nici ferguson n-a facut minuni din prima zi!

cautom  •  30 septembrie 2010, 12:55

Astept momentul asta de 10 ani, astept sa imi urce sangele in cap cand vorbesc de Stiinta,am asteptat in tacere sau in galagie,cu multe promisiuni si nici un rezultat,si ma bucur ca sunt inca aici sa traiesc momentele astea,nu ma intereseaza momentan rezultatele, este prima oara in ultimii ani cand toata suflarea olteneasca simte dinou in aceeasi directie si cand ne zambim promitator unul altuia cand vine vorba de Stiinta! Iti multumim Dumnezeu pentru acest moment,iti multumim Victor Piturca pentru readucerea fierbintelii oltenesti cu fluturi in stomac,iti multumim Adriane pentru intelegere!

DOAMNE CAT IUBESC CRAIOVA!

Felicitari Cataline!
Felicitari Nea’ Victor!
Felicitari Stiinta!

danny  •  30 septembrie 2010, 13:23

Ne intrebam de ce suntem „groapa de gunoi” a Europei…..
Daca unul din „elita”contemporana jurnalismului sportiv al Romanei , este capabil de un astfel de articol ,atunci , cu siguranta suntem o ghena uriasa unde se arunca gunoi de 21 de ani incontinuu , unde substantele chimice din acest gunoi reactioneaza intre ele , dand nastere la niste „forme de viata inteligente” cu o conduita morala si un comportament psiho-social cu totul aparte fata de „ecosistemul ” Terrei, unde nu ar trebui sa ne mire faptul ca la un momentdat nici legile fizice ale universului nu s-ar mai verifica cu succes aici…..

Olive  •  30 septembrie 2010, 13:46

Gresit, profund gresit. Piturca este un actor desavarsit, tipul cartoforului cu sange rece. Totul este prefacatorie si minciuna. Se simte de departe dispretul pe care il manifesta pentru unii interlocutori (ziaristii de data asta). Ai imbatranit si tu autorule si nu mai „prinzi” realitatea.

GARDA VECHE,STIINTAe  •  30 septembrie 2010, 13:48

Da, se vede impus de (CELTIC) este ca se vede migrarea celtica? adiacente la intinerar? ori acest Piurca! are ceva de la Alex-Marele? batausu asiei, si sperietoru Persan!! da, infine si eu inteleg numele atator talente, venite din aceasta rezervatie, cu scuturi deasupra capului si-o raza de lumina calauzindui.. data aici :
ht;tp://www.justin.tv/d/downtherabbithole#/w/426488896/12,,,,,.

ionn  •  30 septembrie 2010, 14:45

Cu siguranta mai are ceva de spus.Se va vedea in jocul echipei.

Eugen51  •  30 septembrie 2010, 15:28

Felicitari!Ai alt stil,unul aparte,decent,linistitor!Avem nevoie mare de liniste,intro presa invadata de neliniste(cu scopul nedeclarat de demobilizare generala a unui intreg popor),ma bucura cand citesc un articol de o alta maniera,acelasi sfst:lasa gazetaria,te asteptam cu un roman”

gilos  •  30 septembrie 2010, 16:52

Piturca este Antrenor ( cum zicea mai ieri oierul )…
Cand era Pitzi la nationala bateam Cehia si Olanda, acum nu mai suntem in stare sa batem Albania si Belarus

stiintza4ever  •  30 septembrie 2010, 18:27

Un lucru care a trecut aproape neobservat: Piturca a semnat pe 5 ani. Nici un antrenor din era Mititelu nu a semnat vreodata pe mai mult de 1.5 ani. As fi curios sa aflu pe ce perioade au contracte toti antrenorii din Liga I. Acceptul pe termen lung la Craiova are o semnificatie aparte. Atat Mititelu cat si Piturca au convenit ca e necesar un proiect pe termen lung. Dorinta de performanta e normala dar continuitate va fi indiferent de realizarea performantei. Craiova este printre putinele (daca nu chiar singurul) club care incearca reconstructia pe principii sanatoase: formarea de jucatori vs. achizitii. Se anunta vremuri bune.

victorinox  •  30 septembrie 2010, 19:46

Dambla curata.Prezentarea unuia care fura in cazino drept un Sir Alex Ferguson.Modele create de presa romana.Un personaj mediocru,dubios,needucat,cu un vocabular de puscarias este infatisat drept ” manager” .Hahahahaha,buna gluma,si ne mai miram ca pleaca in draci cei care au creier cu adevarat dar nu au bani ca sa fie promovati ca gsp-ul si Tolontan.Mi-e rusine de tara asta si ” modelele” ei.Banuiesc ca urmeaza sa stergeti rapid postarea mea,cele bune,ramaneti cu piturcii,becalii ,borcii si toate celelalte ” valori” promovate

leo  •  30 septembrie 2010, 21:31

Piturca antrenorul este un mit…..nu am sa uit niciodata can Olanda ne invita sa le dam gol si noi pasam in lateral…ca om este tipul de morga care iti taie ruda sau prietenul care a murit.. cu zambetul pe buze..pe de alta parte sunt sigur ca dragi nostri reporteri nu i-ar adresa niciodata intrebari de prost gust sau sa-l abordeze cu intrebari inutile.
cu acest tip scnadalul ar disparea din fotbal.nu-l putem clona?

Remi Online  •  2 octombrie 2010, 22:47

Dupa parerea mea Piturica este un om foarte complicat, cred ca adevarata lui fata o cunosc doar cei foarte apropiati lui, e ca un fel de jucator de poker care nu arata nici un gest.

Che Guevara  •  21 octombrie 2010, 11:45

Nu stiu ce urmareste acest articol dar stiu un singur lucru: Piturca va face treaba buna la Craiova. Si va avea mare succes.

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord