Cristian Gaţu insistă ca România să construiască o sală de cel puţin 15.000 de locuri: „M-am prăjit, dar nu mă las!”

De zece ani pledează pentru organizarea unui Campionat European sau Mondial de handbal. A pierdut la un vot organizarea celui din 2009. Visează la Europeanul feminin din 2014

vineri, 8 octombrie 2010, 12:20

De zece ani pledează pentru organizarea unui Campionat European sau Mondial de handbal. A pierdut la un vot organizarea celui din 2009. Visează la Europeanul feminin din 2014

Predică în deşertul guvernărilor. Este abil, nervos şi apropiat de diverşi politicieni de la care smulge promisiuni. Ultima oară s-a văzut cu Udrea, dar abia după ce a obţinut sprijinul lui Ponta, Antonescu şi Geoană. L-ar folosi şi pe Fidel Castro „dacă asta ar ajuta sportul”. S-a săturat de „săli construite la Văscăuţi” şi cere „cel puţin patru moderne, pentru mileniul ăsta!”. Preşedintele FRH, Cristian Gaţu, are o nouă ţintă: Campionatul European feminin de handbal din 2014.
– Domnule Gaţu, e corect că vă bateţi pentru organizarea CE din 2014?
– E corect că, după ce Elveţia s-a retras, federaţia internaţională ne-a căutat primii pe noi.

– De ce?
– Acum trei ani am participat, la concurenţă cu Croaţia, pentru organizarea CM de băieţi care urma să aibă loc în 2009. Croaţii au venit cu fotografii de la cele 4 săli terminate, eu m-am dus cu promisiuni şi proiecte făcute pe calculator. Am şi acum DVD-ul, frumos…

„Atunci am pierdut la un vot, o performanţă avînd în vedere că scorul la săli era 4-0 pentru Croaţia”
– Şi acum?
– Acum mă bag doar dacă avem sprijinul guvernului. M-am prăjit, dar nu mă las, însă măcar să mai intre cineva cu mine în poveste. Am făcut turul politicienilor, am vorbit cu primăriile, cu federaţiile celelalte, că nu doar handbalul va beneficia, şi am oferit trei variante.

Varianta Muntenia
Bucureşti    15.000 de locuri
Constanţa    10.000 de locuri
Vîlcea    5.000 de locuri
Buzău    5.000 de locuri

Varianta Moldova
Bacău    15.000 de locuri
Suceava    10.000 de locuri
Iaşi    5.000 de locuri
Galaţi    5.000 de locuri

Varianta Ardeal
Cluj    15.000 de locuri
Timişoara    10.000 de locuri
Baia Mare    5.000 de locuri
Oradea    5.000 de locuri

– Păi, fiecare sală din cele 12 e mai mare decît Polivalenta.
– Da, măcar să aleagă una dintre variante, deşi eu sper să le facă pe toate 12. În loc de sute de săli şi terenuri la sate, hai, dom’ne, ce naiba!, nu mai sîntem în epoca cooperativizării, avem nevoie de o reţea naţională deştept repartizată de investiţii, unde să putem organiza mari competiţii! Acesta e sportul modern.

– Cînd veţi primi răspunsul?
– Nu ştiu. Sper că repede. Înţeleg că va fi publicată o Hotărîre de Guvern. Am luat-o de mînă şi pe Narcisa Lecuşanu, care e la federaţie acum, am fost la Elena Udrea, nu vreau să politizez deloc, vă rog să n-o faceţi nici dumneavoastră…

– Ziceţi, vorbim de sport!
– Mie, Elena Udrea mi s-a părut o femeie care ar vrea să facă treabă, vă rog să nu politizaţi!

– (Rîd şi eu, şi el) Spuneţi odată!
– Aşa, deci aştept să văd ce va face guvernul şi, dacă am o promisiune fermă, cu putere legală, alcătuim dosarul pentru Europenele feminine din 2014.

– Dar, pînă acum, apropo de investiţii în sport, în 20 de ani v-a întrebat cineva ceva. Unde să le pună, cît să fie de mari?
– Nimeni în 20 de ani.


Comentarii (20)Adaugă comentariu

Felipes24  •  8 octombrie 2010, 5:31

a ajuns asa zisa lumnea a 3a sa organizeze un Mondial de fotbal!!!! si cu niste stadioane superbe si spectacol la deschidere si inchidere si noi mergem tot din lac in put. vai de capul nostru suntem de rasul europei si al curcilor bineinteles. nu suntem in stare sa construim un amarat de stadion sau o sala de sport. Hai sa fim seriori, Romania sufera de mingiuna, prostie, mandrie si multe altele in loc sa isi faca de mocirla in care este si sa gaseasca o solutie pt a iesi din ea…. Rusine federatiilor si guvernului de situatia in care a ajuns sportul romanesc la ora actuala…altadata era in fruntea europei si a lumii la multe domdenii si acum ne taram la coada clasamentelor in TOATE domeniile..pai normal, daca nici macar sala de sport sau stadioane nu avem…..

vlad  •  8 octombrie 2010, 5:42

Eu am fost de acord cu investitiile astea facute pe la sate, chiar daca nu au fost intrebati sefii de federatii… Insa un campionat European in vremurile astea de criza??? Este o nebunie, si nu ma feresc de cuvinte, O NEBUNIE!!! Da, un campionat final de fotbal, o olimpiada reprezinta o emulatie extraordinara, sute de mii de fani, facute cu cap pot sa insemne si un profit urias (nu neaparat financiar). Campionatele de handbal nu reprezinta nici macar 1% din ce inseamna fotbalul, nu aduc nimic, exceptand ceva notorietate in cadrul sportului handbal. Mare parte din meciurile de handbal de la turneele finale se joaca in sali aproape complet goale… si asta spune totul! Sa faca ce sali isi permit, dar nu in cadrul unui asa angajament inutil.

Ciprian  •  8 octombrie 2010, 8:45

Nu-i este rusine domnului Gatu ? Dupa 14 ani de sefie se plange ca nu sunt sali in Romania ? La cate baute a fost cu Tantareanu la Corbeanca, nu putea sa-i cheme si pe ministrii de finante si in patru ani sa faca cate o sala de sport. Aveam acum patru si ne puteam depune candidatura. A tacut cand Nastase a construit 500 de sali care nu aveau dimensiunile regulamentare pentru handbal ! Acum vrea sa revitalizeze handbalul masculin, prin tabere de vara de handbal. De ce nu vb cu ministrul Educatiei ca macar in liceele de sport sa fie minim o clasa de handbal ?

elmedico  •  8 octombrie 2010, 9:35

Doamne ajuta!!!!!!!!!!!!!!!!!

Manea Doru  •  8 octombrie 2010, 9:38

Uitati-va la toate tarile cu o inalta democratie. Sportul este RELIGIE. ce ati vrea sa fim o natie de obezi, (daca nu suntem cumva)?
Numai intr-un corp sanatos poti avea si o minte sanatoasa. Domnul GATU a facut toata viata sport si nu numai dansul, stie ce spune si spune ce stie. Handbalul in Romania este de mare traditie, de ce sa nu ducem acest sport mai departe, obtinand si la baieti rezultatele de la fete. DA ESTE NEVOIE DE MARI SALI DE SPORT IN TARA ASTA. Invatamantul si sportul trebuie sa devina activitati proritare pentru toti cei care guverneaza aceasta tara. Acest lucru din pacate nu s-a intamplat si nu se va intampla curand.Creati conditii copiilor sa faca sport, nu sa aiba alte procupari, gen: ******, alcool, *******, hotii, fumat, etc. O natiune se identifica si prin numarul de sali si terenuri de sport, cat de civilizata este. Uitati-va la nordici in primul rand. Cum vrem sa crestem speranta de viata? Cine nu este constient ca trebuie facut sport de toti, indiferent de varsta, acela este un dusman al vietii sanatoase si trebuie educat in spiritul practicarii sportului. Nu reprezinta o cheltuiala asa de mare crearea unori sali regulamentare, nu numai pentru sport ci si pentru alte activitati cultural – educative. Acest lucru s-ar putea realiza si in parteneriat privat, sau cu unii investitori, creandu-le desigur unele facilitati. De detractori nu ducem lipsa, totdeauna se gasesc alte prioritati, …..care nici acelea nu se materializeaza. Veniti cu piciarele pe pamant domnilor ce aveti painea si cutitul.

Radu Harhoi  •  8 octombrie 2010, 10:10

Mai Ciprian (sau cum te-o chema), nu ti-e rusine sa te adresezi asa? Cine esti tu sa critici o somitate in handbalul mondial? Avantajul de a fi anonim te face mai puternic? Aproape tot ce inseamna performante in lume, se leaga de numele d-lui Gatu. Ai fost vreodata la un meci de handbal? Tu ai vazut unde este sediul F.R.H.? Ai vazut in ce conditii lucreaza aceasta federatie si totusi e singurul sport care are performante? Sa-ti fie rusine!

Ghita  •  8 octombrie 2010, 10:36

Nesimtire crasa. Cand ma uit la individul asta imi amintesc de momentuk acela din Stars Wars, cand umbra baiatului Anakin pe nisipul desertului. Vasazica „baiatul” campion de handbal din tinerete a devenit la batranete un sforar smecher din sistem. Ar fi in stare sa bage o sala de 15mii de locuri in, unde???, in BA-CA-U. Apoi in Transilvania el si-ar trage o sala oraselului mort din fundul hartii, chiar in Baia Mare! Nu tu Sibiu, Brasov, Arad, Deva. Sper sa nu prinda primavara la sefia Federatiei, ar fi timpul sa se schimbe ceva si pe acolo.

Paul  •  8 octombrie 2010, 10:40

Cred ca este o ideea buna daca se va pune in aplicare. Singura problema este finantarea. De citeva saptamini s-a dat in functiune o sala cu o capacitate de 15000 de locuri la Montpellier si costul total a fost de 68 milioane euro. Dupa Domnul Tolontan ar trbui sa coste probabil 10 milioane euros deoarece cea din Ungaria a costat 2 milioane!

marian  •  8 octombrie 2010, 10:41

omul asta are probleme la mansarda.el nu a fost in stare sa faca pe dracu-n patru sa faca macar UNA la valcea de 10000 de locuri (cele de 15000 sunt prea mari la saracia de azi si costurile de intretinere sunt foarte mari)si tot debiteaza prostii cu 12 sali .iar pentru cei care tot ii luati apararea lui nastase: aceea a fost o idee foarte buna pentru baza sportului romanesc dar cu banii cheltuiti se faceau vreo 700 de sali,deci omul a fost un HOT.daca le platea din banii lui sau din donatii nu era nici-o problema dar au fost bani publici(ai prostimii)si aici cam e penal.

Ghita  •  8 octombrie 2010, 10:44

@Radu Harharoi: mai omule, Gatu e un FOST. Asa cum Hagi a fost un mare jucator si e un antrenor modest, Gatu a fost un mare jucator si un conducator mediocru. Dupa parerea mea e chiar nociv, ajuta cluburile dragi lui.

Foarte bine s-au facut investitiile acelea in sate, sportul in lumea civilizata inseamna sport de masa, nu gladiatori tinuti in puf. In Romania sportul de performanta se traduce prin clanul Becali, Borcea, Walter, etc… Mai bine lipsa. Nu avem nevoie de sali reprezentative, pentru ca ar fi folositi pentru concerte de manele, si doar o sapatamana pe an s-ar organiza competitii sportive in ele. Uitati-va la echipele romanesti. Nici la Valcea sau Constanta nu avem sali pline in meciurile de campionat!

marian  •  8 octombrie 2010, 10:49

domnule radu harhoi :degeaba a fost o somitate in jocul de handbal daca in functia actuala e zero barat.si ca sa va aduc aminte aceeasi somitate a umblat cu bani negri pe la arbitrii la un meci de baraj.iar daca pentru dumneata sediul frh e baza handbalului de la noi … .

Ciprian  •  8 octombrie 2010, 11:06

Pentru Radu

Am fost la un meci de handbal, am fost la FRH, sediul e o rusine, birouri sub tribunele unei sali care sta sa se prabuseasca, o federatie in care doar doamna Ionescu munceste, restul freaca menta, singura activitate fiind in a-si ridica pachetele de la cluburile din tara. Domnul Gatu a fost un mare handbalist, unul din cei mai mari ai lumii din toate timpurile. Ca presedinte e 0 !. Romania, cea mai titrata nationala din lume la handbal masculin, a ajuns in lumea a 2, bifand doar 2 calificari la campionatele mondiale in ultimii 14 ani. E rusions ! Citesc in articolul domnului Tolontan:
– Dar, pînă acum, apropo de investiţii în sport, în 20 de ani v-a întrebat cineva ceva. Unde să le pună, cît să fie de mari?
– Nimeni în 20 de ani.
Va dati seama cat de bagat in seama e domnul presedinte Gatu.
Domnul presedinte a mintit cand a zis ca nu mai candideaza, a mintit cand a zis ca il va numi pe Robert Licu secretar general.
Tot domnul Gatu a instituit taxa de membru in Consiliu de Administratie si, intamplator, cei care au cotizat cel mai mult, au castigat in acei ani campionatul !

ion  •  8 octombrie 2010, 11:49

cu tot respectul pt Gatu cred ca trebuie sa ramana cu picioarele pe pamint,costruirea unei sali de 15 000 mii de locuri este in momentul de fata pt romania o investitie prea mare,trebuie vazut pe termen lung o sala de sport trebuie sa se intretina singura prin concerte ,expo…,trebuie cautat un sponsor care sa sustina aceasta activitate ,nu se poate asa ceva construi si intretine din banii primariilor si nici nu ar fii corect,ne trebuie o gindire moderna sa luam exemplu de la alti unde stadioanele si salile de sport au numele unor firme cunoscute in toata lumea,dar ce sa faci noi stim numa sa cerem de la stat de politicieni ca doar ei au sa ne dea si noua,gindire comunista,apropo ati fost intro sala de sport mare,va spun eu am fost in sala de 12 000 de locuri,de la mijloace de transport,parcari,toalete,chioscuri,iesiri de urgenta este un ansamblu imens

Bogdan  •  8 octombrie 2010, 12:17

Nu inteleg de ce nu se ia in calcul sala de 4000 de locuri aproape gata (va fi inaugurata in decembrie) de la Piatra Neamt? Cred ca macar pentru meciurile din grupe ar fi foarte buna.

Sergiu  •  8 octombrie 2010, 12:40

Ha-ha-haaa, bun articolul-interviu!Dar, va rog, sa nu politizati ! loool

piti  •  8 octombrie 2010, 13:17

In 20 de ani de „democratie”sa nu ai un stadion si o sala moderna(MACAR)spune totul despre „politicile”noastre.O sala de sport e neaparat necesara macar acum cand se pare ca se vor construi ,cu chiu,cu vai,2 stadioane!Sunt atatea alre spectacole care se pot organiza intr-o sala de sport,atat de necesara,chiar daca sunt vremuri grele,cu bani putini.

gazistu  •  8 octombrie 2010, 14:31

poi sa faca ca avem nevoi si noi de o sala ultra moderna si imensa…

cristi  •  8 octombrie 2010, 19:05

Patinoarul din Braşov a primit licenţa pentru organizarea de competiţii internaţionale de hochei pe gheaţă, scrie NewsIn.

Oficialul Federaţiei Internaţionale de Hochei pe Gheaţă, Fernando Gonzales, însoţit de către preşedintele Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă, Barna Tanczos, şi de alţi oficiali români, a vizitat sâmbătă patinoarul din Braşov. Oficialul federal a declarat că a fost impresionat de ceea ce a găsit la Braşov, patinoarul olimpic din Braşov ridicându-se la cele mai înalte standarde ale Federaţiei Internaţionale, cele constatate determinându-l să anunţe la finalul inspecţiei că această bază sportivă primeşte licenţa pentru organizarea competiţiilor importante de la toate nivelurile.

„Sunt foarte plăcut impresionat de ceea ce am găsit aici, un oraş foarte frumos şi obază sportivă de excepţie. Din acest moment putem organiza aici competiţii de mare anvergură. România şi Braşovul trebuie să fie mândre că deţin o asemenea bază sportivă. Deja am stabilit ca pe acest patinoar să se desfăşoare două competiţii foarte importante, «Ice Hockey Euro Chalenge», o competiţie de seniori care se va desfăşura în perioda 12-14 noiembrie şi, mai ales, Campionatul Mondial de Tineret, care va avea loc în luna martie 2011. Am înţeles că aici, la Braşov, sportul colaborează foarte bine cu politicul, cu administraţia locală, ceea ce est eun lucru de lăudat”, a declarat, la finalul inspecţiei, Fernando Gonzales Gonzales.

Foarte mulţumit a fost şi preedintele Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă, Barna Tanczos, care a declarat că aşteaptă un asemenea moment de 40 de ani.

„Este foarte important pentru noi că reuşim să omologăm încă un patinoar în România. Având în vedere că de 40 de ani nu s-a făcut aproape nici o investiţie în infrastructura sporturilor pe gheaţă, este un moment istoric. Sperăm ca astfel de momente să se repete şi în alte localităţi din ţară şi acest spectaculos sport
care este hochiul pe gheaţă dsă se dezvolte în România”, a declarat preşedintele FRHG.

Adrian Gabor, viceprimarul municipiului Braşov, şi-a exprimat şi el satisfacţia pentru omologare patinoarului, care este deja gata pentru desfăşurarea Festivalului Olimpic al Tineretului European din 2013, spunând că municipalitatea îşi asumă şi refacerea patinoarului din Poiana Braşov, care va fi al doilea patinoar care va găzdui competiţii olimpice în 2013.

„Nu pot să nu fiu mulţumit că Braşovului i-a fost acordată organizarea Campionatului Mondial pentru Tineret. Astfel oraşul va fi cunoscut pe plan internaţional. Vă asigur că municipalitatea se va implica total pentru ca această competiţie să se desfăşoare în cele mai bune condiţiuni”, a declarat Gabor.

Prima mare competiţie de hochei va fi cea din noiembrie, când, timp de trei zile la Braşov se vor întrece echipele naţionale de seniori ale Croaţiei, Spaniei, Serbiei şi României. Chiar dacă va fi un turneu amical, acesta va fi important pentru toate cele patru formaţii, urmând a fi folosit ca o etapă de pregătire în vederea participării la Campionatul Mondial care se va desfăşura anul viitor în Croaţia

Cristian Hahatzu  •  10 octombrie 2010, 8:18

@Radu Harharoi. Gatu a fost jucator de geniu, asa e, dar nu are caracter. E incompetent si intrigant cum rareori am intilnit. Dupa ce ani de zile l-a muls pe Paleu, ba i se jurase ca-l pregateste sa fie urmatorul presedinte al FRH, stiti cum l-a dat in git. Apoi, nu uitati inainte de interviuri sa-i verificati alcoolemia lui Gatu! Toata lumea stie cu se alimenteaza „gloria” noastra. Din cauza de prea putine globule rosii in alcool, nu intelege ca performantele incredibile ale unor echipe de club, dublate de unele sclipiri ale nationalelor, nu i se datoreaza absolut deloc.
@ Bogdan. Gatu a sters Piatra Neamt de pe harta handbalului de frica lui Paleu. Gatu, in delirul lui alcoolic, se crede Romania. Gatu o sa vada la Piatra cum e sa nu fii bagat in seama. Dupa ce am umplut Polivalenta din Bucuresti, la meciul Fibrex-ului cu THW Kiel, vom sti sa dezlantuim infernul si dupa 1 ianuarie 2011, in viitoarea Polivalenta din Piatra, impotriva oricarei echipe ne infrunta. Asta pentru Romania, nu pentru un alcoolic ratat!

ovidiuC  •  11 decembrie 2010, 22:28

…orasul Varset din Serbia cu o populatie de 35000 locuitori are o polivalenta de 5000 mii locuri sa nu mai vb. de Belgrad Arena 19000 locuri,Budapest Arena 20000 locuri( cea mai moderna din EU)etc.
Noi avem una de 5000 locuri si restu niste GLUME.

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord