Răscoala şi demnitatea sportului

Cu instinctul unei profesii care nu va muri niciodată, nu atîta vreme cît oamenii vor fi curioşi şi vor avea încredere unii în inteligenţa altora, adică atîta timp cît vor rămîne oameni, colega mea Luminiţa Paul a făcut un calcul plecat de la medaliile de aur cîştigate de echipa feminină de spadă.

marți, 16 noiembrie 2010, 10:41

Cu instinctul unei profesii care nu va muri niciodată, nu atîta vreme cît oamenii vor fi curioşi şi vor avea încredere unii în inteligenţa altora, adică atîta timp cît vor rămîne oameni, colega mea Luminiţa Paul a făcut un calcul plecat de la medaliile de aur cîştigate de echipa feminină de spadă.

Ziaristul a sesizat că, în 2006, cu doi ani înainte de Olimpiada de la Beijing, românii cîştigaseră doar 5 medalii la Campionatele Mondiale. În 2010, cu doi ani înainte de Londra, sînt 14 medalii. Aproape de trei ori mai mult!

Luminiţa face o observaţie esenţială. Nu asistăm la producţia meritorie a unui sistem. A unei gîndiri. Dimpotrivă! Cele 14 medalii reprezintă strigătul de demnitate şi de revoltă al sportului românesc!

Sportivii, antrenorii şi medicii care nu au minister, nu au bani, nu au investiţii, continuă să muncească. Federaţii cu cîteva milioane de euro buget pe an şi fără baze moderne de pregătire sau de competiţie merg înainte. O fac nu în acord, ci în pofida a ceea ce se întîmplă. O fac în plină criză. O fac conduşi de politruci care au pătruns pînă în vestiarele cluburilor sportive. O fac pentru că aşa le dictează talentul şi caracterul.

În acest timp, sute de de milioane de euro se duc pe săli răsărite din aburii unei viziuni postmoderne a cooperativizării. Privindu-i pe scrimera Ana Maria Brînză, pe halterofilul Valeriu Calancea, pe canoiştii Dumitrescu şi Mihalachi sau pe gimnsta Ana Porgras şi, în acelaşi timp, pe tipii care pregătesc chiar în aceste zile noi numiri în toată ţara pe baza recomandărilor scrise de la partid, încă o dată, recomandări scrise!, ai imaginea a două Românii care navighează separat, nu doar în contratimp, ci pur şi simplu în direcţii opuse, ca două galaxii pe care le soarbe pericolul cert al coliziunii, fără nici o conferinţă de presă a NASA.


Comentarii (21)Adaugă comentariu

G.I.  •  16 noiembrie 2010, 12:34

Adevarul expus aici e trist, iar concluzia si mai trista! Pacat!

felix  •  16 noiembrie 2010, 13:36

scapti de radu naum, va face postul de rusine.

Marius  •  16 noiembrie 2010, 14:08

Intotdeauna a existat strigatul de demnitate, dar, din pacate, nu am avut niciodata o presa COMPETENTE si DEMNA care sa-l asculte. Cine e destept, intelege ce vreau sa spun.

Cătălin Tolontan  •  16 noiembrie 2010, 14:36

felix: iar judecati televiziunea, dar scrieti la ziare 🙂 articolele lui radu naum din gazeta sint excelente. Daca aveti alta remarca pentru emisiunile lui de la tv, va rog sa-i scrieti pe adresa gsptv. Multumesc!

jemoi  •  16 noiembrie 2010, 15:52

Daca as fi vazut pe siteul gsp o stire mare cu performanta celor de la sabie te-as fi crezut.Asa esti doar un din ala care dai din gura degeaba.In ziua respectiva titlu mare era ce s-a intamplat in nush ce meci de pe la mijlocul campionatului.Performantele fetelor nu aveau nici macar cea mai mare rubrica.Iar asta se intampla in ziarul in care esti redactor sef.
Inainte sa critici pe altii mai bine ar fi sa vezi ce se intampla in propria curte.

ciupi  •  16 noiembrie 2010, 15:54

pentru radu naum scrisul este inima, televiziunea insemnand doar calcaiul ala, il stim prea bine. sa nu uitam insa ca toti bagam ceva la jgheab…

ilie de la scularie  •  16 noiembrie 2010, 16:38

Nu se poate accesa pagina gsp de doua zile din cauza reclamei la Dolce.

noni  •  16 noiembrie 2010, 17:01

pacat de sportivii romani, ca au ajuns in halul asta.
pot spune ca acesti oameni fac acest lucru din pasiune, in ciuda faptului ca nu sunt deloc sprijiniti. imi aduc aminte de ehipa de canotori care era pur si simplu izgonita de pe lacul znagov, pe motiv ca le perturba linistea „marilor investitori” ale caror case se afla pe malul lacului
e trist

Darie1  •  17 noiembrie 2010, 9:18

Salut! In afara tari, lumea de rand nu a auzit de Boc, poc, Udrea, tuta, Basescu,Frunda…etc! Oamenii intreaba ce mai face Nadia, Nastase(Ilie nu Adrian…:P),Hagi…
Multumesc

fight4justice  •  17 noiembrie 2010, 10:16

Care era numele de cod frate? Cornelia sau Cristina?

Andrei  •  17 noiembrie 2010, 11:21

Fotbalul moare!!!!
Vad ca se trece cu vederea foarte usor peste faptul ca suporteri stelei au fost macelaritii de Jandaremeria romana se merge pe burta de parca traim intr-o tara comunista, toata lumea a fost batuta la gramada, amendata si interzisa. Asi vrea sa intreb unde traim este a doua oara care se intimpla chiar nimeni nu sesizeaza acest lucru sa intimplat acum doi ani acum iar, acelasi cadru jandarmerie suporteri steauan. Nu sunt deacord cu suportrei care arunca torte in tribuna ,teren etc nu sunt deacord cu bataile nu sunt deacord cu totii suporteri stelei dar nu asa sa fie macelariri batuti la sectile de politie daca nu semnau procesele verbale, fete palmuite de ce cautau la meci, oameni batuti la corp ca sa nu le ramina semne, jandarmi care injurau si bateau cu o cruzime greu de intele NU TOTI MERITAU ASTA LA GRMADA AM FOST IN GERMANIA SE PROCEDEAZA IN MOD CORECT NU ASA LA GRAMADA, Jandarmi care rid cin bat suporteri jandarmi care isi dezlantuie frustrarile ca li sa taiat salarile pe suporteri jandarmi care sunt platiti din BANI PUBLici .ACESTIA OAMNENI (JANDARMI) nu ai cum sai dai in judecat au uniforma nu au nume si rid in fata pt ca au uniforma te bat si nu se intimpla nimic.Sunt oameni care merg in deplasari din pasinue iubire fata de club care nu arunca cu nimic nu se bat de acesti oameni trebuie sa suporte aceste abuzuri. Am patito pe propria piele acum doi ani iar acum au patito priteni deai mei fara sa fac nimic. Cei care fac merita dar nu la gramada ma repet. UNDE ESTE LEGEA? PT uni da pt uni nu!!! Chiar si media romaneasca nu a punctat corect rezultatele din scrima, au luat AUR oamenilor iar voi il promovati pe jiji becali si dragomir. Mafia fotbalului romanesc nu moare problema pt iei sunt suporteri nu clanurile mafiote!! RESPECTATI LEGEA!!! Punctati performanta. Ca sa va dati seama ca Legea 4 este folosit la extrem si ca abuzurile continua daca primesti interdictia ii dai in judecata tu tot nu ai voie pe stadion chiar daca instanta de judecata nu sa pronuntat iar iei pot emite chiar dosar penal daca tu te mai duci pe stdion in timp ce te judeci. Iei practi se pronunta dinainte fara dovezi. PROMOVATI SI PUNCTATI ALTE SPORTURI CARE AU MAI MULTE REZULTATE. Acesti oamnei gen Dragomir, JIJI, Borcea si Jandaremeria romana nu fac impreuna cu media de scandal sa indeparteze suporteri de la stadioane.
!! Punctez inca odata nu sunt adeptul huliganismului si a celor care se bat si arunca cu obiecte pe stadion.
Vreau doar sa nu mai vad abuzuri pe care le facut jandarmeria a doua oara vreau sa vad un fotbal curat vreau sa vad fotbal adevarat vreau satdioane vreu Sportul in adevarul sens al cuvintului.

Va multumesc pt atentie!!!!

Am multe detali sa va dau dar ar insemna sa scriu pagini intregi despre abuzurile de caum doi ani si de acum din giulesti amnunte clare corecte reale.

Cătălin Tolontan  •  17 noiembrie 2010, 11:24

jemoi: tu nu citesti ziarul gazeta sporturilor, tu parcurgi site-ul. Daca ai fi citit ziarul ai fi vazut ca pagina intii a fost deicata scrimerelor chiar cind au cistigat! Ai mai fi vazut ca am facut un caiet special in zilele urmatoare. Mai si cititi inainte de a deveni sententiosi!

namidee  •  17 noiembrie 2010, 12:13

Catalin, poate n-ar strica ca din cand in cand sa-i mai bagati in seama si pe sportivii care chiar fac performanta si care – evident – nu-s fotbalisti (evident pt. ca fotbalistii nostri nu mai fac performanta de ceva vreme). Ati putea ca o data pe saptamana sa publicati ceva interviuri cu performerii din celelalte sporturi, unii chiar s-au saturat de mizeria din fotbal. Daca o sa zici ca asta cere publicul, o sa replic ca articolele d-lui Oprisan se bucura de un real succes – articole despre sport si caracterele din sport.

Patratzel  •  17 noiembrie 2010, 14:40

bun articol .. facui si eu o poza poate iti place http://patratzel.com/neseriosu/telecomanda/

Gruiţă  •  17 noiembrie 2010, 16:34

Structuri
Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu când mă gândesc la istoria fotbalului românesc, de fapt la istoria fotbalului european, nu ştiu dacă a mai a existat vreodată ca după ce valorile sau sedimentat, adică după primele 10 etape ale vreunui campionat, nici una din primele şase echipe clasate să nu obţină victoria într-o etapă. La toate acestea se mai adaugă şi faptul că nu au jucat între ele, ci fiecare cu adversar din treimea a doua sau chiar ultima. Nu ştiu nici dacă s-a întâmplat vreodată ca cele patru bucureştene aflate în prima linie valorică a fotbalului românesc să agonisească doar un singur punct.
Sfârşitul de săptâmână ce tocmai s-a încheiat a adus şi alte înfrângeri complet neaşteptate în campionatele din europa, gen Chelsea, dar parcă nicăieri nu a fost o cădere aşa generală şi cum eu nu cred în coincidenţe mă gândesc la doar două alternative: ori campionatul nostru este de mucava, ori contractul cu Loteria Română este ca urmare a naţionalizării relaţiilor cu mafia pariurilor. Cică dacă daţi la străini, atunci daţi-ne şi nouă.
Deoarece, din cauză şi datorită faptului că nimeni nu se înhamă la un control amănunţit, e şi foarte periculos de altfel, va rămâne doar suspiciune şi teoria probabilităţilor. Adică teoretic este puţin probabil, dar probabilitatea logică de reapariţie a fenomenului este nulă. Punem pariu că nu va fi aşa? Scuzaţi aberaţiile. Sunt sub influenţa unghiului morfologic dintre plantă şi animal.
Să privim şi părţile frumoase ale vieţii. Să le îndrăgim pe Alexandra, Anca, Loredana şi mai ales pe Ana Maria care ne-au adus un prim aur pentru spada feminină românească, în competiţia pe echipe, la mondialele recent încheiate la Paris. Să o iubim pe Manuela pentru muzichia de aducere aminte ce ne-a dăruit-o sâmbătă seară. Să ne opintim alături de David lângă toţi ceilalţi Goliat în grămada tricoloră ce va să ducă spiritul românesc pentru a şaptea oară la turneul final al unui mondial de rugby. Să ne hotărâm azi pe cine vom vota mâine!

Ciprian  •  17 noiembrie 2010, 16:46

Eu cred ca starea in care se afla sportul romanesc nu e doar din vina guvernantilor, din 1990 pana acum. E si a presedintilor de federatii. De plida domnul Gatu face lobby pe langa Consiliile Judetene sa sprijini niste tabere fantomatice de handbal, in loc sa discute cu ministrul Educatiei pentru ca fiecare liceu sportiv sa aibe clasa de handbal. Paradoxal, in tara cu cinci titluri mondiale, majoritatea liceelor sportive nu au clasa de handbal. Initiativa nu trebe sa vina din partea ministrului, ci mai degraba din partea federatiei de specialitate. Si asemenea exemple se mai pot da si la alte sporturi !

Stef  •  17 noiembrie 2010, 17:10

Bun,bun,dar ce ne facem cu Lucian,Bute ? Sa spunem ca nu traieste in Romania dar mama lui ( cea care plange la fiecare meci al lui),tatal lui,bunii,unchii,verii,traiesc aici si mananca painea asta amara.De ce acorda credit asupritorilor neamului ? Daca se intoarce raul si impotriva lui si anul viitor nu ne mai trezim la 4 dimineata sa-i mai tinem pumnii ? De ce Bute ?

adela  •  17 noiembrie 2010, 17:49

poate că acum nu veţi mai scrie atâta de fotbal şi veţi băga în seamă şi alte sporturi…

utaaradan  •  17 noiembrie 2010, 19:24

eu cred, ca demnitatea sportului a incetat, la prima pilula,steroizi sau alte substante luate pt. marirea performantelor sportive, la prima implicare a politicului in sport. exemple sint destule, de la noi si de aiurea .sportul de azi, are din ce in ce m-ai putin cu ideea de sport de acum un veac.

adrian  •  17 noiembrie 2010, 22:07

dl. tolontan,

in zilele de 26,27 noiembrie la sala de atletism din complexul Lia Manoliu are loc concursul de toamna pentru copii. Rugamintea mea este daca a-ti putea sa ii acordati cateva randuri in ziarul pe care il conduceti. Sunt copii care doresc si vor sa simta putina atentie pentru efortul pe care il fac in practicarea acestui sport. Pentru alte informatii va las

jan  •  18 noiembrie 2010, 21:09

SPERAM SA MAI VEDEM FOTBAL DE CALITATE CA PE VREMEA LUI DOBRIN SI HAGI,TIMPURILE SE SCHIMBA MEREU..

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord