Echipa şi destinul ei

În 2005, după 32 de ani de secetă astrală, România cîştiga prima sa medalie la handbal feminin cu această echipă. Mai mult decît o generaţie, echipa a împletit vîrste, obiceiuri ale performanţei şi culturi sportive diferite.

duminică, 19 decembrie 2010, 5:43

În 2005, după 32 de ani de secetă astrală, România cîştiga prima sa medalie la handbal feminin cu această echipă. Mai mult decît o generaţie, echipa a împletit vîrste, obiceiuri ale performanţei şi culturi sportive diferite.

În echipă s-au topit jucătoare de 22 şi de 32 de ani, fete care joacă în Scandinavia, acolo unde vitrinele luminate la 12 ziua sînt pline de cărţi ale lui Stieg Larsson, sau la Vîlcea, oraş în care centura oraşului se inaugurează cu o forfotă demnă de tunelul de sub Canalul Mînecii, dar oraş care n-a încetat să viseze la un trofeu.

Trofeul n-a venit. Lumea handbalului e clară şi lacomă. Din 2005, au curs 7 competiţii majore. Cele trei Campionate Mondiale (2005, 2007, 2009) le-a cîştigat Rusia, în timp ce Norvegia a luat restul –  Europene (2006, 2008) şi Jocurile Olimpice din 2008. Aseara norvegiencele au cistigat in fata Suediei finala interzisă nouă. Inca un titlu european pentru ele.

Pentru românce, argintul din 2005 a fost urmat de bronzul de astăzi şi de regretul că n-am putut mai mult. Nu înseamnă că am obţinut puţin, handbalul feminin rămîne singurul sport de echipă care culege culori şi metale, ci doar că e omeneşte şi sportiv să ne întrebăm cum am putea obţine mai mult.

Probabil că prima condiţie e ca federaţia să înceteze să privească orice semn de întrebare drept o lezare a Sanctităţii Competenţei Sale. Acum că s-a terminat, Cristian Gaţu ar putea să se calmeze şi să-şi ceară scuze că i-a amendat vîrsta lui Cornel Oţelea doar pentru că acesta a spus ceva despre handbal. În ritmul acesta al excomunicărilor, Oţelea, Tadici, cine urmează?, România rămîne fără palmares. Tadici e ultimul antrenor cu argint în geantă, lîngă prosopul său deşirat.

Cristian Gaţu reprezintă, după gustul jurnalistului şi fostului său fan sedus pe vecie, nu doar cel mai mare jucător al handbalului, dar şi proba după care tot aleargă NASA că există viaţă şi pe alte planete. Însă stilul necooperant, categoric şi irespirabil de conducere a federaţiei nu lasă loc soluţiilor la marea ecuaţie tipic românească: avem jucătoare care devin la club cele mai bune din lume, însă care nu reuşesc să aducă medalia de aur la „naţională”.

Oricît arţag ar aduce Gaţu în charterul care va traversa Marea Baltică, oricîte polemici ar deschide el ca să camufleze unda amară, adevărul e că echipa merită felicitări, dar şi o încununare supremă pe care o aşteptăm din 1962, cînd fetele cîştigau aurul la Campionatele Mondiale.


Comentarii (33)Adaugă comentariu

cynic  •  19 decembrie 2010, 17:53

Gatu e pe veci la federatie. indiferent de rezultate el e batut in cuie. sub obladuirea lui handbalul masculin romanesc a ajuns de la locul 3 la Mondialul din 1990 la ceea ce suntem azi,cand o calificare la un turneu final este considerata un miracol. performanta obtinuta astazi ii da apa la moara pentru inca un deceniu. ii invidiez pe oamenii care n-au simtul ridicolului…

oana  •  19 decembrie 2010, 17:56

Romania a castigat numai prin genialitatea unor jucatoare. Nu avem antrenor si se vede, nu avem scheme de joc, numai pasa geniala de la Neagu la Stanca, atat si aportul individual al fetelor Tolnai si Nechita. Cred ca in teren se antrenau singure…se apara in zona…luam de fiecare data gol pe superioritate, nimic gandit dinainte pt o astfel de faza. Chiar si in pauzele filmate …se vede ca nu avem antrenor, lent in gandire si sfaturi banale…pe care le puteam da si eu. Pacat, avem jucatoare de geniu dar nesprijinite de pe banca. Ne trebuie antrenor strain si federatia ar trebui sa schimbe imadiat, pt a putea pregati Campionatul mondial..pacat de fetele astea Neagu, Tolnai, Ungureanu, Amariei, Varzaru. N-am dat deloc goluri de pe extreme…am incercat numai pe mijloc…asa nu ai cum sa castigi un campionat european, oricat noroc ai avea. Astazi s-a numit Tolnai

mda  •  19 decembrie 2010, 17:56

Din punctul meu de vedere rezultatele fetelelor din ultimele doua saptamani vin in contradictie cu felul in care presa sportiva intelege sa sprijine orice echipa, din orice sport, alta decat Steaua. In goana dupa clickul dat pe numele maimutei ati uitat sa fiti jurnalisti sportivi. In plus domnul Geambasu mai are si tupeu sa reproseze ca lumea se uita la Steaua mai mult decat la nationala de handbal. E din cauza educatiei primite de la voi. Felicitari! Ar trebui sa va intrebati in primul rand pe voi ce puteati face mai mult.

laurentiu  •  19 decembrie 2010, 17:57

Felicitari din toata inima echipei.Nu pot,insa, sa nu ma gindesc ce performanta am fi realizat daca aveam si un antrenor in lot.

Adrian  •  19 decembrie 2010, 17:59

Dragă domnule Tolontan,
Sincer nu văd rostul acestui comentariu acum. Cred că ar fi fost bine să treacă două-trei luni şi abia apoi să îi cereţi socoteală lui Gaţu. Ştiţi bine că această performanţă nu se datorează numai lui Gaţu (un jucător pe care tatăl meu încă îl venerează şi despre care spune că nu a avut, nu are şi nu o să aibă rival vreodată) ci, în primul rând, Oltchimului după care vin celelate cluburi şi profesorii de sport care au ochiul format şi care scot la lumină jucătoare senzaţionale din locuri uitate de lume. Mi-aş fi dorit alt comentariu mai la obiect şi nu încercare de a-l aduce pe Cristian Gaţu pe „drumul cel bun” pe care noi, ceilalţi, îl ştim întotdeauna dar pe care cei implicaţi nu-l văd (chiar dacă există performanţe pentru care ei sunt mai mult sau mai puţin „vinovaţi”).
Felicitări fetelor, prefer să fim pe locul 2-4 la toate campionatele din următorii 20 de ani decât să luăm un trofeu acum după care să nu reuşim mai mult de locul 7-8.

alex  •  19 decembrie 2010, 18:04

Si daca presa ar promova RESPECTUL si, mai mult, ar sanctiona prostia si lipsa de respect? Ar fi un plus pentru calitatea vietii in Romania! Dupa cate nemernicii au spus unii ca Tadici si Gavrilescu (desigur, dupa infrangere, nu dupa o victorie), nemernicii publicate in ziare, FETELE ar trebui sa reprezinte alta tara la MONDIAL! Sa nu uitam nici conditiile oferite de Romania pentru desfasurarea finalei C.L.! PERFORMANTA inseamna (si) BANI! Talent exista, de muncit, fetele dau cat pot… insa conditii si rasplata, ioc!
FETELOR, Domnule VOINA, BRAVO! Medalia asta este exclusiv meritul vostru! Daca o sa alegeti sa nu mai jucati pentru nationala, va inteleg. Oamenii din tara asta merita NIMIC!

IULIA PAUL  •  19 decembrie 2010, 18:11

Senzational reportaj. Dar ma intreb: de ce romanii ies pe strazi doar cand echipele de fotbal au performante mari, daca le pot zice in acest mod? De ce nu ne stim bucura cu adevarat pentru sport? Niciodata echipa nationala de fotbal nu a obtinut vreo medalie la un campionat european sau mondial si totusi la meciuri ca romania-argentina, romania-anglia toti romanii au sarbatorit pe strazi victoriile si cand fetele noastre cuceresc medalie la un campionat european ne limitam dar la niste simple felicitari!!Sa fie de vina iarna?…tot respectul meu pentru Tolnai si Neagu!!!

sohil  •  19 decembrie 2010, 18:27

@iulia paul:
pentru ca in handbalul feminin sunt vreo zece echipe cu pretentii, mari si late… restul fac figuratie… In timp ce fotbalul e dezvoltat acum pe toate continentele… E mult mai greu sa ajungi la un turneu final la fotbal, decat la handbal… De aia…

fanulumocanu  •  19 decembrie 2010, 18:43

eu am ramas cu micimea comentatorilor care fac inmormantari din infrangeri si care demoleaza si cer reforme din temelie. ieri, cu 8 minute inainte de final conduceam la doua goluri . am pierdut pe o eliminare de 2 minute si un 7 metri ratat. ce-i ancestral in treaba asta?
nu stim sa pierdem, nu stim nici sa castigam. e vorba de civilizatie. sa castigam si sa pierdem fara sa dam bir cu fugitii.

Tavi pt Adrian  •  19 decembrie 2010, 19:01

Intr-adevar, iti confirm eu: Gatu a fost un jucator absolut genial!!! Doar suedezul Wieslander s-a apropiat de farmecul inegalabil al machedonului, dar deja handbalul se baza mai mult pe forta, iar Wieslander, desi un jucator tehnic si cerebral, era ajutat mult si de fizicul sau de exceptie. Viking, ce vrei!

Iulia  •  19 decembrie 2010, 19:06

@sohil…..cred ca nu ai prins ideea!!:)

bilu  •  19 decembrie 2010, 19:35

Tolo,oare si de data asta nu o sa intelegem nimic? Cine a pus de git medaliile de bronz fetelor noastre?O spunea chiar Eliodor Voica,in comentariile de dupa meci,e vorba de Talida Tolnai.Cine a avut si are credinta mare si curajul sa o marturiseasca? Talida Tolnai.Eu cred ca lipsa credintei tari,face loc labilitatii psihice.Sigur,credinta e o taina,dar cred cu tarie ca nimic nu a fost intimplator in evolutia Talidei Tolnai,inclusiv cum a ajuns sa fie titulara,dupa accidentarea Paulei Ungureanu,apoi,marturisindu-L pe Domnul,si multumindu-i Lui,dupa victorie.Nu conteaza confesiunea,eu sint ortodox,ea penticostala,CONTEAZA sa-L cautam si sigur Il vom gasi,asa cum spunea Steinhardt,chiar in sufletul nostru.Si apoi,nu mai exista frica,labilitate,ci numai curaj si putere de lupta!
Eu cred cu tarie ca Dumnezeu a vorbit in seara asta prin Talida Tolnai,tainic si cutremurator.

de_pe_tarnave  •  19 decembrie 2010, 21:43

@Catalin Tolontan
La noi la romani mentalitatea e de vina pentru aceasta seceta de metal pretios.Printre altele mentalitatea de a te multumi cu putin -pentu cei aflati la europenele de handbal si acea mentalitate a caprei vecinului pentru cei ramasi acasa la TV(care fie vorba intre noi nu exista la nici un popor din lume)….
„Oricît arţag ar aduce Gaţu în charterul care va traversa Marea Baltică” – asa ceva nu cred ca vei vedea Cataline.Cristian Gatu nu va vi in acest charter,el fiind un fobist al calatoriei cu avionul. ;-}}}

banks  •  19 decembrie 2010, 21:47

Din pacate, Gatu, fost jucator genial, isi poarta greu posteritatea in costumele de protocol.
Nu ma indoiesc ca face destule lucruri bune la federatie dar, cred ca un om mai echilibrat, mai putin labil psihic si mai educat (gen, sa zicem Octavian Moraru) ar reusi mult mai multe si mai santoase in handbalul nostru.
Felicitari fetelor, toata admiratia pentru cele mai inspirate si mai lucide, un sarutmana extaziat Talidei, cracterului ei frumos.
Felicitari si lui Radu Voina, nu putem spune ca nu s-a straduit. Ca doar atat poate, nu e problema lui – nu-i poti cere nimanui mai mult decat sa-si atinga maximumul competentei- ci al celor ce aleg antrenorul nationalei.
Ca o paranteza, am auzit stupefiat, ca DOAR pentru meciul din finala mica a fost adus, cu un charter, un psiholog care sa le remonteze pe fete. Ceea ce, probabil, a si reusit. Deci nu exista un psiholog permanent la lot ?!?… Cand una din principalele carente (de care nu cred ca se fac vinovate fetele ci lipsa de grija pentru acest aspect) la lot e, eufemistic, prea frecventa fluctuatie a moralului ?
E de neinchipuit ? Si zicem ca dorim performanta ?!? Cu Gatu ?!?

sid  •  19 decembrie 2010, 21:49

de acord cu bilu 100%

durden  •  19 decembrie 2010, 22:02

ce mai ramane de spus?ramanem cu un mic regret ca nu s-a putut mai mult dar cu o mare recunostinta pt fetele care ne-au oferit totusi aceasta medalie!Felicitari si multa bafta in continuare fetelor!!Sarbatori fericite!!

FlorinP.  •  19 decembrie 2010, 22:09

@bilu,
Dupa teoria ta, ar trebui ca Norvegia, care este una dintre tarile cu procentajul cel mai mare de atei si agnostici din lume, sa fie ciuca batailor la handbal. Si parca tocmai au castigat din nou trofeul.

Gregory  •  19 decembrie 2010, 22:16

@bilu
Ceea ce zici tu are sens! Conform cartii sfinti, ‘Mnezo a facut lumea in 6 zile si s-a odihnit intr-a saptea (duminica). Ieri, meciul cu Suedia l-am pierdut pt ca ‘Mnezo era ocupat si cu alte treburi pamantene (era doar a sasea zi) si nu s-a putut dedica Talidei in proportie de 100%. Dar azi a fost cu totul altceva! Azi a fost liber si s-a dedicat total Talidei! Multam lui ‘Mnezo pt medaliile de bronz! Insa in primul rand, Multumesc tuturor celor din lumea reala care au facut acest lucru posibil! Bravo fetelor! Bravo Talida!

Un iubitor de handbal  •  19 decembrie 2010, 22:22

„oraş în care centura oraşului se inaugurează cu o forfotă demnă de tunelul de sub Canalul Mînecii, dar oraş…”

Inteleg ca va place Valcea domnule Tolontan, dar repetitiile acestea nu au nici pe de parte unda poetica pe care o urmariti.

Revenind, d-l Cristian Gatu a fost un jucator cam cum e Cristina Neagu azi: un talent endemic si adamic, la fel ca Francisco de Goya y Lucientes, Hyeronimus Bosch sau Franz Kafka. Unic. Irepetabil. Aparut din senin si inzestrat cu atata talent incat ar fi mai usor sa cuprizi un Sequoia Gigantea vechi de 500 de ani decat sa incerci o estimare (fie si exhaustiva) a acelui talent. Pentru genii nu exista unitati de masura, cel putin nu cele cu care noi, muritorii de rand, suntem obisnuiti. Nu pot decat sa ma bucur ca Romania noastra macinata de o istorie atat de cancerigena a produs un jucator de talia d-lui Cristian Gatu.

Nimeni insa nu e perfect d-le Tolontan. Domnul Gatu a girat o incercare de fals grosolan cu renumele sau, lucru ce l-a costat mai scump decat se astepta: increderea o castigi greu si o pierzi imediat ce incerci mituirea unor arbitri. Nu am inteles si nu cred ca o sa inteleg vreodata cum un urias din panoplia handbalului mondial a putut sa accepte fie partas la o magarie atat de josnica. Ce ar fi insemnat oare acum banii pe care FRH a trebuit sa ii plateasca drept amenda pentru acel gest necugetat? Un fond de premiere mai consistent pentru aceste fete in care – marturisesc – n-am avut incredere si care azi mi-au dat INCA o palma (prima a fost atunci cand n-am crezut ca or sa se califice in finala Champions League)…

E regretabil si gestul de a-i injura pe romanii care s-au simtit umiliti de diferenta de 15 goluri inregistrata cu Rusia. Ii amintesc d-lui Gatu ca si nationala de baieti a pierdut cu 15 goluri acasa la noi, la Oradea, dar nu l-am auzit atunci proferand injurii la adresa iubitorilor handbalului care s-au simtit ofensati de faptul ca pe teren au evoluat niste jaloane. Iar acele ipotetice injurii ar fi fost cu atat mai potrivite poate cu cat infrangerea aceea cu Spania a sters cu buretele gloria unor ani in care castigam finale mondiale, europene sau olimpice.

Mai mult decat orice insa d-le Tolontan, d-l Gatu e demn de respect pentru ca intr-un fel sau altul medaliile (de argint – in 2005 – si de bronz – 2010) i se datoreaza si lui. Cu toate ca are ceva pete in trecut, d-l Gatu e cel care a condus Romania spre cele mai mari succese mondiale, europene si olimpice din istoria handbalului romanesc (si poate chiar a sportului mioritic de echipa, de ce nu…). Sa nu facem din victoria fetelor (dupa cel mai slab meci in atac, dar cum altfel sa joci cand ai 12000 de spectatori impotriva?) un prilej de critici un pic dezechilibrate, ci sa ne bucuram ca accidentarea zeitei Paula Ungureanu a adus-o in prim plan pe divina Talida „Toto” Tolnai.

La Steaua, dupa meciul cu elvetienii, Szekely spunea ca refrenul favorit in vestiar e „Apara Tatarusanu”. In seara asta (si in cele ce vor urma in CL pentru Oltchim) refrenul meu favorit va fi „Apara-TOTo”.

Bravo Romania, desi maine ma duc la serviciu, imi fac autocritica si o mea culpa intarziata prea mult, si promit sa va astept la aeroport cu tricolorul pe care va trona numele lui Gatu la feminin: CRISTINA NEAGU!

Florin  •  19 decembrie 2010, 23:13

Frumos articol,puteam sa ne clasam si mai sus daca nu ratam atata in meciul cu Suedia,dar oricum e bine,bravo,fetelor!

EL DORADO  •  20 decembrie 2010, 8:43

Gregory, comentariul tau te face sa pari pe cat de penibil tot atat de idiot. Succes in continuare!

animalutul20  •  20 decembrie 2010, 8:44

nu inteleg de ce se agita lumea atata : fetele astea castiga bani adevarati din handbal (unele au contracte si de 100000/an), asta le e meseria…………

cat despre ***i de la federatie, astia sunt in ton cu guvernantii: looseri-jepati-ratati.

gatu a fost ca jucator genial, unic, dar acum e jenant- exista destui manageri care ar putea conduce mai bine o federatie(cu tot ce inseamna asta)

MARIN  •  20 decembrie 2010, 9:27

Felicitari fetele.Mai, fetele de la CANOTAJ castiga an de an AURUL la europene si voi scrieti doua randuri de ele ,luati exemplu de la CANOTAJ si nu le mai laudati atata pe handbalistele astea ca s-au chinuit pt.locul 3 ,luati exemplu de la CANOTAJ

CA  •  20 decembrie 2010, 9:34

problema „gatu” exista si este corect pusa de catre tolontan; nu-i inteleg pe cei care discuta despre jucatorul gatu; asta a fot acum 30 de ani iar de 20 el este presedinte la federatie; calitatile de jucator nu au nicio relevanta cind discutam despre caracterul, priceperea, spiritul organizatoric si tactul necesar ca presedinte;
am cistigat bronzul in principal datorita citorva jucatoare formate de antrenori priceputi la cluburi, iar gatu nu este doar presedintele federatiei feminine; ca si sandu si mitica de la fotbal, fostul secretar de partid al clubului steaua este nemuritor si de neinlocuit.

marian  •  20 decembrie 2010, 11:19

in primul rand felicitari fetelor pentru medalia de bronz(ca de obicei nu stim cam ce inseamna locul 3 in europa).in al doilea rand :crede cineva de pe aici ca fetele daneze au fost desfiintate dupa infrangerea in jocul de ieri?in al treilea rand:poate va intelege domnul gatu(tot respectul pentru cariera lui de jucator)ca nu are nici o treaba cu functia pe care o ocupa.

gilos  •  20 decembrie 2010, 13:03

Nu-i inteleg deloc pe cei care sunt nemultumiti de antrenorul Radu Voina. Anul trecut a jucat finala Ligii Campionilor cu Oltchim iar acum a obtinut medalia de bronz la europene. Credeti ca-i putin ?
Sau ati inceput sa ganditi ca Gigi Becali si sa credeti ca ele se antreneaza singure si nu mai e nevoie de niciun antrenor ??!

Danny  •  20 decembrie 2010, 18:17

Felicitari fetelor pentru medalia obtinuta si tot respectul! In impasul in care se afla sportul romanesc, o astfel de performanta este o mare bucurie pentru toti suporterii adevarati!

Luci  •  20 decembrie 2010, 19:58

Echipa Romaniei a fost locul 3 la handbal feminin, dar locul 1 la hanbal femeiesc.

danutz  •  20 decembrie 2010, 21:35

care-i faza cu centura valcii? valcea are centura de 30 de ani nenea, sigur stii geografie si nu confunzi orase?

Andrei  •  20 decembrie 2010, 21:45

Am luat o medalie pentru ca nu prea am intalnit adversare valoroase si am avut un mare noroc cu Cristina Neagu si Talida Tolnai.In rest, vai de noi.
Acum o sa incepem sa ne gandim la Mondiale, JO, o sa umflam iar in pene si cand o sa ajungem acolo o sa se dezumfle gogoasa.

Razvan  •  20 decembrie 2010, 21:53

Felicitari fetelor!!
Locul 3 la un campionat mondial pt o echipa din Romania este o realizare enorma, avand in vedere situatia economica si sociala a tarii. In plus, trebuie amintita si situatia sportului romanesc, care nu este o prioritate, dar care reuseste sa ne surprinda cu performante deosebite.

Oliv  •  20 decembrie 2010, 22:36

Felicitari fetelor!

Suport handbalul in detrimentul fotbalului care e mereu pe prima pagina a ziarelor de profil mai degraba datorita scandalurilor provocate de arbitraje incorecte, blaturi sau comportament inadecvat al celor care il practica 🙁

gabarelo  •  21 decembrie 2010, 0:26

Revenim cu un comentariu decent, pe nedrept respins.
Revenim de cate ori e nevoie, dreptatea si moralitatea sunt de partea noastra. Deci:

Ce centura la Valcea, nene? Tu visezi sau iti mai ramasesera cuvinte de umplut? Sau era o figura de „mare stil”? Ca la Valcea nu s-a inaugurat nici o centura. La fel de „adevarat” e si articolul. Sa te iei de Gatu in acest moment, cand oricum s-a obtinut o mare performanta e cel putin nepotrivit.

Adevarul e ca avem un fond restrans de jucatoare valoroase si nu avem un campionat intern puternic. Din cauza asta avem probleme fizice si psihice dar si de lot, vezi cazul concret al acestui Campionat European cand cateva accidentari si vesnicele caderi din anumite perioade ale meciurilor ne-au privat de un rezultat mai bun. Si Voina are partea lui.

Sigur, poate are si Gatu vina lui, dar poate are si ceva merite, ma gandesc.

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord