Antrenor „În derivă”

Discuţie cu Radu Voina în redacţie. Îl fur cîteva minute, înainte de a intra la chat cu cititorii Gazetei. „Vă place netul?”. „Un pic. Nu-mi place ura românească, parcă e şi mai mare pe Internet„.

miercuri, 22 decembrie 2010, 12:38

Discuţie cu Radu Voina în redacţie. Îl fur cîteva minute, înainte de a intra la chat cu cititorii Gazetei. „Vă place netul?”. „Un pic. Nu-mi place ura românească, parcă e şi mai mare pe Internet„.

Bărbatul liniştit, „un soi de Emeric Ienei al handbalului”, după cum l-a caracterizat Andrei Vochin într-o şedinţă de sumar, pare obosit. Nu-şi arată cei 60 de ani, dar cearcănele povestesc nesomnul. Seamănă cu Iureş, în serialul „În derivă” de pe HBO.

Aşa mi se întîmplă. În timpul competiţiei, prind o oră sau două de somn pe noapte. Dacă mă aşez în pat, mi se clatină tavanul în faţa ochilor, iar pe tavan sînt pictate faze din handbal. Nici nu mă mai chinuiesc să adorm, ştiu că nu reuşesc”. Antenorul „naţionalei” feminine de handbal funcţionează după acelaşi bioritm precum studentul în sesiune. Cînd se termină examenele, organismul s-a dezobişnuit să doarmă. „Destresarea durează, la mine, dublu faţă de perioada stresului. M-am întors din Danemarca de trei zile şi am dormit trei ore. Pînă să ajung la 7 ore de somn pe noapte se vor scurge cel puţin două săptămîni”.

Voina spune că tensiunea antrenorului „este incomparabil mai mare faţă de cea a sportivului”. Ca jucător, a cîştigat Cupa Campinilor Europeni  şi Campionatul Mondial, ştie ce spune. „Pe teren, joci şi te descarci. Pe margine, totul se amplifică. Toţi cei care conduc ceva cred că păţesc la fel”. Plus că se mai întîmplă ceva. „Pe măsură ce trece vîrsta, deşi mintea e mai eficientă, corpul şi sentimentele încep să te apese mai tare. Stresul capătă consistenţă, îl simţi pur şi simplu”. Fraza rămîne agăţată. „Veniţi, vă rugăm?”.

Colegii mei îl invită la biroul cu laptop. Zîmbeşte. Faţă cu ura românească, cea care ştie ea mai bine.


Comentarii (17)Adaugă comentariu

bilu  •  22 decembrie 2010, 3:22

Ma bucur ca a reusit locul 3 ca antrenor al Romaniei,si in acelasi timp ca nationala a avut un antrenor calm,gentleman,care vorbeste calculat,responsabil si pe un ton normal,civilizat.Felicitari,d-le Radu Voina.

sportivul  •  22 decembrie 2010, 8:31

ce putine comentarii pentru un om care a adus bucurie romanilor. dar poate e normal, ce sa comentezi? nu-i asa ca un simplu „bravo” e uneori prea mult?

Ioan(John) Gionea  •  22 decembrie 2010, 8:51

Toata stima Domnule Voina,

Ati fost un jucator de mare valoare si acum ati reusit sa conduceti nationala feminina de handball la prima medalie europeana.
Va rugam sa mai incercati o data, cel putin la mondialele din 2011.
Ati dovedit o reusita interactiune cu fetele din echipa, ceea ce poate genera noi succese.
In situatia mea de roman stabilit in strainatate, succesul echipei Dvs mi-a dat prilejul rar de a fii mandru ca sunt roman.

Va urez multa sanatate si realizari cat mai mari in 2001.

Cu deosebita stima

Ioan(John) Gionea
Melbourne
Australia

Gruiţă  •  22 decembrie 2010, 10:45

Plebiscit
Pe timpul olimpiadelor elene plebiscitul era legea plebei. Astăzi plebiscitul este doar o consultare a populaţiei. Nu că m-ar interesa pe mine câte camere are parlamentul. Nici nuca nu m-a întrebat câte camere să aibă. Dar dacă voia gloatei e una, de ce fruncea voieşte altminteri. Până la urmă mă întreb şi eu ca şi Tolo: „De ce pe 2?”. Cum să te întristezi la nivel naţional pe programul doi? Este oare insuportabilă bucuria pentru întreg poporul şi a trebuit dijmuită? TVR.
Tristeţe. Bucurie. Nici nu ştii cum s-o denumeşti. Spunea cineva că este mai mare bucuria să câştigi o finală mică decât tristeţea de a pierde o semifinală. Haida de! În matematică s-ar traduce asta prin „doi e mai mare ca trei”. Doar la cei care şi-au pierdut simţul măsurii. Mai adevăr grăita Romulus ce a tras concluzia „E bronz, e bronz” şi-a ridicat din umeri. Să le întrebăm pe suedeze? Plăcerea handbalului a triumfat zilele acestea. Plăcerea sportului în general. Faptul că ne-am ales cu un set de medalii de culoarea aramei nu este decât o răsplată. O răsplată a muncii, a jocului şi a hazardului.
Talida. Îmi zgândăresc memoria să găsesc etimologia acestui nume. Nu găsesc nimic. Dar ce mult îmi place. Talida. Ce româneşte sună! Talida. Parcă-i şoptim printre silabe Sarmizegetusa, Codrii Cosminului, Rovine, Guruslău şi Mărăşeşti la un loc. Ne facem că uităm de romani, ţinutul leşesc, Stanbul, austroungari sau SS. Dar să nu uităm că şi ei ne-au format ca neam. Într-o mică sau mai mare măsură.
Ce ne facem cu ţiganii domne’? Ce ne facem cu Ion Voicu sau cu Budai Deleanu, cu Ilie Năstase sau cu Lăcătuş. Cum să-i ascultăm pe Phoenix? Dar dacă ne aducem aminte de Cioabă şi ai lui…? Întrebări controversate. Şi medaliile sunt controversate.
E frig. Mie-mi place frigul. Mai mult decât căldura. Vara prefer răcoarea munţilor în faţa nisipurilor împestriţate cu trupuri dezghiocate. Iarna preferam muşcătura gerului pe pârtie decât caloriferul comod din odaie. Uite că a venit iarăşi gerul. Dacă lemnele nu le mai pot folosi drept tălpici mă gândesc să-i fac o vizită lui Moş Crăciun. Altădată. Anul acesta e prea scump. Hai să-i ţinem pumnii lui Tofalvi. Tot ea a rămas portdrapelul nostru în sporturile de iarnă. Deocamdată anul acesta nu a obţinut decât un loc 14. Abia suntem la început.

Gruiţă  •  22 decembrie 2010, 10:48

De ce nu a avut psihologul pe toată durata turneului? Sunt curios cine a făcut parte din delegaţie…

dan  •  22 decembrie 2010, 11:10

Multumiri dlui Voina si Sarbatori fericite! Catalin, frumoasa comparatie cu Iures.

durden  •  22 decembrie 2010, 13:28

😮 nu pot sa cred asa ceva!!60 de ani?!?n-as fi pariat in vecii vecilor…mai ales ca meseria dansului se presupune ca te imbatraneste si mai mult…in fine,felicitari domnului voina si intregului lot pt performanta reusita.multa bafta in continuare!Hai Romania!

Tostao  •  22 decembrie 2010, 14:10

Felicitari,dl Voina,pt medalia de bronz….si multumim!….SARBATORI FERICITE,dumneavoastra si minunatei echipe care a produs bucurii romanilor, prin cucerirea bronzului!

mel  •  22 decembrie 2010, 16:54

normal ca sunt putine comentarii – orice e critic, chiar daca intr-un limbaj civilizat, este sters.

Tavi  •  22 decembrie 2010, 17:33

Felicitari, domnule Voina. Si sarbatori fericite tuturor!

ioan  •  22 decembrie 2010, 17:38

sanatate radu voinea.bravo pentru cele mai Frumoase fete din handbal mondial!gsp nr.1

vasco  •  22 decembrie 2010, 18:54

Frumos si trist zis:”Nu-mi place ura romaneasca,parca e si mai mare pe Internet”.
Felicitari si multumiri d-le Voina,va admir de vreo treizeci de ani si mai bine!

louisdecler  •  22 decembrie 2010, 19:55

Credeam ca esti un jurnalist adevarat. Mi-ai cenzurat doua comentarii in ultimele doua zile. Acesta este al treilea.

Are dreptate Mircea Badea cand te ataca. Pana acum consideram ca exagereaza, dar in ultimele doua zile m-am convins ca nu e departe de adevar.

(admin: comentariile sunt moderate de către administrator. cît timp este folosit un limbaj adecvat şi fără injurii, nimic nu este şters sau cenzurat. mulţumesc)

eugen  •  22 decembrie 2010, 20:20

Felicitari Radu Voina.
Ne-ati facut un cadou deosebit de sarbatori.
Mult succes in continuare si mai ales, incredere.
Romania e alaturi de echipa nationala de handbal feminin.

diss  •  22 decembrie 2010, 21:32

D-le Voinea,
Sunt de acord cu stresul imens la care sunt supusi antrenorii,mai ales pe parcursul unui turneu.
Nu sunt de acord cu atitudinea dvs.care de multe ori pare resemnata si stiti ca asta se transmite jucatoarelor. Sa fiu bine inteles nu sunt de acord cu antrenorii care tipa si urla tot timpul- si totusi ce determinare la Trefilov care tipa la rusoaice cand ele ne conduceau cu zece goluri!- dar dvs. cateodata pareti absent total!
Poate sunteti multumit cu ce a-ti realizat in viata, poate nu reusiti sa iesiti din starea dvs.de comfort- dar cati dintre noi reusim?- cert este ca a-ti avut pe mana un mercedes si a-ti mers ca si cum v-ati fi aflat intr-un logan!
Sansa sa joci cu trofeul pe masa nu o ai in fiecare zi!
Aud ca doriti sa va retrageti pentru ca nu mai crede-ti in generatiile viitoare. Sincer, in generatia asta a-ti crezut cu toata fiinta dvs.?
Dezamagit sunt si de Gatu . Nu vad nicio idee pentru viitor ,managmentul tinde spre zero in schimb politica pumnului in gura e la putere!
Felicitari fetelor,a-ti reusit aproape singure!
Sanatate si sarbatori fericite tuturor!

lucian  •  24 decembrie 2010, 18:01

Felicitari pentru performanta. In alta ordine de idei, pentru cei care dau premii la sfarsit de an si nu se uita uita si la alte sporturi. EX.la categoria cel mai bun antrenor roman au fost propusi mai multi,printre care , Mircea Lucescu si Radu Voinea A castigat Lucescu.
Intrebare:De cand o calificare in primavara este mai importanta, chiar daca este la fotbal in Liga Campionilor, decat locul trei la un campionat european si calificarea la Campionatul mondial de handbal?
Raspuns: Nu castigi daca nu antrenezi in strainatate si nu inviti acasa la tine pentru o saptamana pe unii dintre cei care decerneaza premiile.Asa ca,Domnule Voinea puteti sa castigati si cupa mondiala si tot Lucescu o sa castige cel mai bun antrenor. Punem pariu?

fotbal  •  31 decembrie 2010, 16:06

cand deschizi ochii fiecareri dimineti din 2011, sa simti bucuria de a trai! La multi ani, Catalin Tolontan si un an desavarsit!

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord