Cum s-a ciobit modelul Chivu

A lovit de aproape şi scurt. A fost un pumn-cravaşă spre gîtul şi în faţa lui Marco Rossi, adversarul său din meciul Bari – Inter.

vineri, 4 februarie 2011, 11:29

A lovit de aproape şi scurt. A fost un pumn-cravaşă spre gîtul şi în faţa lui Marco Rossi, adversarul său din meciul Bari – Inter.

Gestul lui Chivu vine inutil şi senin, faza e terminată, mingea sare departe, tribuna nu adulmecă nici un pericol pentru milanezi şi nimeni nu-şi aminteşte, aşa cum se mai întîmplă în fotbal, un carambol anterior al orgoliului masculin, eventual motiv pentru o răzbunare pe furiş. Chiar dacă arbitrul n-a sesizat brutalitatea şi nu l-a eliminat, românul a fost judecat şi a primit patru etape de suspendare.

„Mi-am pierdut controlul. Cu ultima rămăşiţă de demnitate îmi cer scuze lui Marco”, a declarat Chivu. Privea în jos. „Oricui i se poate întîmpla”, a răspuns victima. Gentileţe? Da. Da şi încă ceva.

Rossi ştie ce ştiu toţi oamenii maturi care îşi respectă condiţia fragilă. Rossi înţelege că nu poţi fi perfect, chiar dacă o programare a educaţiei greşite ne împinge să ne trăim viaţa astfel încît să nu-i dezamăgim pe cei din jur. Cu glonţul de argint al impecabilităţii la tîmplă, oamenii parcurg decenii în care se simt şi se comportă drept siguri şi stăpîni pe ei.

De cînd a fost mic, Chivu a jucat rolul de model. Tînăr de perspectivă, junior în vestiarul seniorilor la Reşiţa, apoi român emblematic la Ajax, fabrica de relaţii publice fotbalistice, şi căpitan al echipei „naţionale”, contrapondere obligatorie la Mutu, de partea bună a Forţei, cum ar veni. Nu s-a terminat. Niciodată nu se termină. Chivu luptă şi cu imaginea de fundaş atipic în Italia, cam lent şi cam aristocrat pentru gustul unui fotbal în care, să fie clar, nu trece nici mingea, nici omul.

Cînd a dezvelit bustul tatălui său la Reşiţa, acum ceva vreme, Chivu a rostit o frază nebăgată în seamă. El a povestit cum, copil fiind, era pedepsit „să o iau pe jos de la stadion spre casă”, probă a exigenţei părintelui antrenor. Şi chiar şi cînd se tîra ca o buburuză singură şi ostenită pe drum, băiatul se gîndea tot că şi-a dezamăgit tatăl.

Mulţi cunoaşteţi sentimentul chiar dacă nu v-aţi gîndit la el. Multiplicaţi această presiune! Simţiţi vinovăţia de a nu fi suficient de bun pentru părinţi, pentru Mourinho, pentru job, pentru echipă, pentru doctorii care te-au operat la cap sau pentru copiii cărora Chivu le-a cerut imediat scuze. Copiii lui, dar şi copiii din reclama Vodafone, copiii reali care îi cer autografe în toate oraşele României, te ia ameţeala de atîta culpă!

A greşit. O va încasa. Şi o singură pedeapsă ajunge. Ia mai dă-l încolo de model, dacă ne ajunge omul, bine, dacă  nu, să fim sănătoşi!


Comentarii (77)Adaugă comentariu

ciupi  •  5 februarie 2011, 6:46

dupa ce am citit atatea elucubratii legate de eveniment, de omul respectiv, de noi insine, am lasat intentionat la urma textul de mai sus, fiindca trebuia sa-mi refac echilibrul in judecata. merci!

Cătălin Tolontan  •  5 februarie 2011, 8:42

ciupi, radone: si eu iti multumesc

adrian: da, numai in fata romanilor din ialia nu a mai raspuns chivu, in rest a raspuns in fata tuturor. Romanii din Italia, care in marea majoritate, sint niste oameni care muncesc cinstit si din greu, se reprezinta fiecare pe el

deco: si eu sper acelasi lucru cu tine

jemoi  •  5 februarie 2011, 9:10

Chivu si-a aratat adevarata fata: roman meltean care loveste miseleste pe la spate.
Asa e adevarata fata a lui Chivu si pentru asta va fi tinu minte de acum incolo.

Jiji B. Good  •  5 februarie 2011, 9:38

Daca va ajunge omul, …! Voi aveti nevoie de ei ca sa aveti ce scrie. Voi faceti supraoameni din niste copii simpli, fara prea multa scoala si educatie! Acum il aparati cind pretentiile sint prea mari. Cit despre romanii din Italia, ii multumesc lui D-zeu ca germana e prea grea pt. majoritatea romanilor!

Dorin STANICEL  •  5 februarie 2011, 9:56

OMUL Cristian CHIVU
Fotbalul este unul dintre cele mai urmarite sporturi, iar Cristian Chivu unul dintre importantii lui practicanti intr-un valoros campionat italian numit Seria A.
Remember : in timpul partidei Inter Milano – Chievo Verona din 6 ianuarie 2010 jucatorul amintit mai sus s-a accidentat grav fiindu-i pusa in pericol chiar viata. S-a recuperat surprinzator si joaca iarasi la un acelasi inalt nivel.
Felicitari Cristian Chivu pentru aceasta si nu numai !!!
Stie cumva cineva exact ce s-a intamplat cu intregul Cristian Chivu in timpul accidentarii, operatiei, recuperarii si pana astazi ?
Extrem de putin probabil…
Viata este frumoasa si prin continuul ei neprevazut.
Modelul Cristian Chivu s-a ciobit iremediabil din punct de vedere fiziologic in timpul zilei de trista amintire 6 ianuarie 2010, iar aceasta nedorita intamplare asumata total de Cristian Chivu este ( poate! ) doar un efect secundar al acelei accidentari care cu siguranta i-a afectat functionarea „normala” a sistemului nervos central…
Forza Cristian Chivu !!!

ion pop  •  5 februarie 2011, 10:18

lui chivu, ca si lui mutu, i s-a urcat fotbalul la cap. din cauza banilor multi pe care ii au, amandoi au luat-o rau pe aratura. prin urmare, au dreptate strainii sa ne faca tz.igani. restul nu mai conteaza, nici macar lacrimile de crocodil ale vagabonzilor.

fibra  •  5 februarie 2011, 10:29

Din pacate,raminem cei mai buni la capitolul scuze de cite ori facem o mirlanie,ba chiar sintem revoltati si vrem sa fim si apreciati.De aceea nu avem vreo sansa sa fim acceptati de lumea civilizata.Am citit nu de mult comentarii la un interviu cu Neagu Djuvara,va rog sa ma credeti imi venea sa intru in pamint de rusine din cauza limbajului absolut incredibil folosit de analfabeti. Cu cit vom scuza gesturile incalificabile cu atit ne vom afunda in mizerie.Nu prea am vazut laude pentru cei care chiar le merita.

ion vinereanu  •  5 februarie 2011, 11:03

dl tolontan va adresez dvs aceasta intrebare pt ca stiu ca puteti vb despre asa ceva si poate chiar aveti o parere despre acest fapt,cred ,unic in europa:de ce se crede dtru dragomir,buricul ligii,de ce sta de atitia ani si nimeni nu ia atitudine,intr-o societate moderna mai mult de 2-3 mandate nu se prea sta,omul,in parvenitismul si analfabetismul sau chiar crede ca fara el liga pica,regulamentele nu se respecta ,etc,acelasi lucru este valabil si pt Mircea Sandu cu mentiunea ca este mult peste valoarea morala si intelectuala a lui „mitica oracolul’,deci de ce nu se respecta criteriile democratice de alegere generala,de iesire la pensie si totul se face numai prin trafic de influenta si pe dedesupt,de ce acolo nu se poate aplica corect,normal,legile tarii?

George  •  5 februarie 2011, 12:37

Un articol scris foarte frumos,insa,oameni buni…..vorbim despre un fotbalist.Bunicel,dar tot un fotbalist ramane.Prea multa profunzime pentru un tip care este platit cu milioane de euro pentru ce face,care ne da senzatia uneori ca face o favoare unei tari intregi,oferindu-ne privilegiul de a ne uita 90 min la el cu da intr-o minge sau intr-un om(ocazional,asa…).Cum spunea si @Fibra:prea multa oratorie, prea multe plecaciuni pentru un fotbalist.Sunt alti oameni,intr-adevar de valoare,in tara asta,care merita elogii.Si pe care,din pacate,nimeni nu ii cunoaste.Si de care nimeni nu pomeneste.Haideti sa fim seriosi….

Florin  •  5 februarie 2011, 12:56

Bine spus! Daca ne ajunge omul, bine, daca nu, sa fim sanatosi! In sufletul meu de iubitor de fotbal, il asez pe Cristi Chivu alaturi de Gica Hagi si Gica Popescu. Si felul in care si-a cerut scuze dupa meci arata ca e un om mai bun decat mine. Respect Cristi Chivu!

macc  •  5 februarie 2011, 14:07

A gresit. Dar nu uitati ca de departe este unul dintre cei mai destepti fotbalisti din Romania. Nu sunt religios, dar cel care nu a gresit niciodata sa arunce primul cu piatra.

Alin C.  •  5 februarie 2011, 16:05

Vreau sa spun ca nu sunt de acord cu gestul lui Chivu si condamn asemenea manifestari. Este cu atat mai grav faptul ca el este reprezentantul unei echipe nationale, model pentru pustii ce vor sa-si faca o cariera din fotbal. Citeam in ziarul d-voastra un articol de genul ” Ultima urma de demnitate” sau cam asa ceva. STOP!!! Nu vorbiti voi de onoare si demnitate! Nu ridicati voi primii piatra pentru a lovi. Voi care ati ridicat statutul de gazetar sportiv la rang de barfitori sefi, voi care nu puteti sa faceti o emisiune sportiva fara a fi prezent si cel mai incult, arogant, badaran si necioplit om din Romania, d-l Gheorghe Becali.
D-le Tolontan, in numele a ceea ce a insemnat pentru presa sportiva din Romania, nea Vanea Chirila, va rog, opriti acest masacru acustic si vizual de care avem parte zi de zi la posturile de televiziune si ziare ale trustului din care faceti parte. Inca , repet, inca, mai am respect pentru d-voastra, d-l Ioanitoaia, d-l Vochin si as dori sa pot sa mai citesc recenzii si comentarii scrise de d-voastra si de domnii enumerati mai sus. Spalati-i creierul d-lui Naum si spuneti-i ca nu este prea tarziu sa-si revina.
Va multumesc

Sergiu  •  5 februarie 2011, 16:10

Vezi mai Cataline cum dai tu cu oistea-n gard ? Vezi de ce este important sa ti cont de cei care te citesc,atunci când închei un articol si nu de ceea ce crezi tu ca suna frumos ?
Natia asta prapadita are nevoie de modele, fie ele si ciobite, fiindca pe oamenii simpli nu-i suporta…
Sunt sigur ca ai vazut în comment-urile cârcotasilor de serviciu ca omul Chivu nu merita atâta apreciere si atentie doar pt. simplul fapt ca este fotbalist ! :)) Pt. cei cu seralul neterminat, cei cu diplome sutite prin cheta facuta profesorului universitar, tot ceea ce conteaza sunt imperfectiunile celui care astfel devine tangibil si simplu muritor, nu conteaza sufletul lui, caracterul puternic pe care îl are,profesionalismul de care da dovada ! Conteaza ca e fotbalist…si asta e un pacat de moarte pt. mintile înguste si pline de frustrari mocnite ! Ia aminte Cataline la toate acestea atunci când mai scrii articole de genul acesta si gândeste-te bine înainte de a încheia un articol, fiindca hienele se înfrupta din cadavre…

gabi  •  5 februarie 2011, 16:52

NU E O SCUZA, dar sa STITI ca o LOVITURA LA CAP la Lobul temporal – care controleaza temperamentul si judecata, MODIFICA comportamentul CELUI MAI EDUCAT OM.
Educatia NU are nimic de a face aici, nici macar VOINTA. CItiti cartile lui Daniel Amen, psihiatru care a studiat o gramada de cazuri si afectiuni pe creier.
Deci OPRITI sa il mai criticati si judecati pe CHIVU. JUDECATI-L dupa ce primiti si voi lovituri la cap ca el, si sa vedem atunci cum va mai purtati. Si-a luat pedeapsa, si-a cerut scuze, GATA!

dsf  •  5 februarie 2011, 16:58

chivu greseste destul de rar.
si-a cerut scuze si cred ca ii pare rau.
ramane un model, cel mai bun pe care il avem

Tavi  •  5 februarie 2011, 18:06

Gestul facut de Chivu in meciul cu Bari este urat, dezgustator de urat. Demonstreaza un soi de lasitate, care refuz sa cred ca ii este specifica.
Intrucat nu se potriveste deloc profilului jucatorului, pe care l-am vazut cu totii ani si ani la rand, privesc gestul lui ca pe o iesire necontrolata si nimic mai mult. Oo iesire nefericita, pe care camerele de luat vederi au captat-o nefericit de bine. Spun acest lucru nu pentru ca mi-as fi dorit ca romanul sa isi „arda” pe ascuns adversarul.
O spun pentru ca, constientizez efectul puternic pe care aceste imagini le au asupra celor ce nu il stiu suficient de bine pe jucator. O spun pentru ca sunt constient de faptul ca acele imagini reprezinta arma perfecta in mainile miilor de lupi moralisti din presa, forumuri si din fata televizoarelor.
Ei sunt peste tot, si majoritatea au facut gesturi comparabile cu ale lui Chivu de nenumarate ori, fara a fi expusi insa de ochiul necrutator al camerei de luat vederi…
Nu cred ca gestul lui poate fi atribuit operatiei sau efectelor acesteia, a face acest lucru mi se pare la fel de dezgustator daca nu mai mult decat gestul in sine.
Chivu a facut o gresela, si-a asumat-o in totalitate, si-a cerut scuze si adversarul i le-a acceptat.
Chivu a dat dovada de slabiciune in timpul meciului, apeland la un gest care nu ii face cinste. Imaginile din secundele imediat urmatoare arata clar ca a realizat aproape instantaneu gravitatea gestului facut. Imediat dupa meci, a dat dovada de barbatie recunoscandu-si vina, cerandu-si scuze, facand tot ceea ce ii mai ramasese de facut in acel moment.
Adversarul, l-a iertat aratand ca a inteles iesirea si realizand ca i se putea intampla la fel de bine lui acelasi lucru.
Ar fi bine sa facem si noi acelasi lucru pentru o secunda. Intrebati-va, voi lupi moralisti, cu obiectivitate daca puteti, cate lucruri ati facut in viata pe care nimeni nu le stie, cate lucruri ati facut cu care nu va puteti mandri si cate dintre acestea ati dori sa le stergeti complet din memorie daca s-ar putea.
Cand ati terminat aceasta analiza va invit sa ii intrebati pe cei care va cunosc cel mai bine cum va vad ei.
Daca sunt sinceri cu voi, veti fi surprinsi de cat de imperfecti puteti fi.
Asadar haideti sa ne uitam pentru o secunda in propria ograda incetand a-i mai analiza pe altii la microscop, haideti sa folosim acest gest nefericit ca pe un motiv in plus sa ne autoanalizam.
Sa invatam ceva despre noi insine, sa devenim mai buni si de ce nu putin mai iertatori.
Pana la urma suntem cu totii doar niste oameni.

O zi buna,
Tavi

ariel  •  5 februarie 2011, 21:04

Avem doi fotbalisti cunoscuti in lume,Mutu si Chivu.Eu il prefer pe primul pentru ca ,cel putin el nu incearca sa arate ca este altfel decat in realitate.

jiji  •  5 februarie 2011, 23:25

e roman ,cu asta am spus totul.

Cannaveral  •  6 februarie 2011, 1:58

Hai dati cu pietre! Criticati, injurati denigrati ultima urma de speranta a fotbalului romanesc.
Acum il inteleg pe Ceausescu de ce ii topea pe toti cu bataia daca ieseau din linie…Pt ca suntem in proportie de 95% un neam de dobitoci. Internetul a fost inventat special pt a dovedi asta!

nela banga  •  6 februarie 2011, 13:41

BRAVO CHIVU!,INCA ODATA SE ADEVERESTE CA SUNTEM UN NEAM DE HOTI SI BATAUSI,UN EX.BUN DE URMAT,PRIMUL MUTU,URMATORUL CHIVU SI ALTII PE CARE NU-I CUNOASTEM!!NE MAI INTREBAM DE CE FUG TOTI DE NOI ADEVARATII ROMANII,NE-AU MAI DAT SI UN NUME DEMN DE PURTAT(CEI CARE AU AVUT OCAZIA SA MAI VIZITEZE CATE O TARA,STIU CE SPUN)FRUMOS NE MAI DUCEM NEAMUL DE ROMAN!UNDE ESTI TU TEPES DOAMNE?

gherghiceanu ionel  •  6 februarie 2011, 14:10

Chivu a fost unul dintre cei mai fair-play fotbalisti.
Nu pot decat sa asociez gestul din ultima etapa, cat si iesirile nervoase din ultimul an…cu acea lovitura la cap primita in urma cu un an…si care a necesitat interventie chirurgicala.

Ciprian  •  6 februarie 2011, 19:17

Exagerat cat se dezbate acestgest a lui Chivu. Omu si-a recunoscut vina, Rossi i-a acceptat scuzele, ce mai e de dezbatut ? Si presa romanesca exagereaza cand preia articole de pe celebrul site Calciomercato unde este unu care nu-l suporta pe Chivu si il tot cere pe Santon in teren. Inteleg ca a fost preluat un articol, da mi se pare prea de tot sa tot preiei saptamanal articole de pe calciomercato pe tema asta. Daca era Gazzetta delo Sport intelegeam. A fost Murinho a jucat Chivu nu Santon, a fost Benitez a jucat tot Chivu, e Leornardo, joaca tot Chicu. Astia chiar asa-s de tampiti, iar macaronaru ala de la Calciomercato e mai destept decat ei ? Hai sa ne respectam mai mutl valorile, Chivu chiar e un model, el nu e nici Mutu, nici Tanase-Dodel, nici macar Hagi, care a avut si el derapaje.

lecampeur  •  6 februarie 2011, 20:01

Chivu ramane un model tocmai pentru ca si-a cerut scuze. Un om greseste si e inevitabila asta, insa putinioameni recunosc cand gresesc si isi cer scuze. Modelele fac de obicei asa.

val  •  7 februarie 2011, 6:48

Nu v-ati gandit ca irascibilitatea lui din ultima vreme ar putea fi o consecinta a operatiei pe care a avut-o recent? As vrea sa nu am dreptate deoarece ar fi grav nu pentru orgoliul suporterilor romani, ci pentru el si familia lui, pentru viata lui.
Sa dea Dumnezeu sa nu fie asa, dar nu se poate sa nu te gandesti.
Din acest motiv, titlul mi se pare de o cruzime inadmisibila.

Dinny  •  9 februarie 2011, 9:58

Chivu model?!?
„Model” in conceptia unei prese disperate care creaza NUME pentru a le desfinta mai tarziu.
MODEL poate fi considerat Giggs sau Dobrin al nostru.

Gica Popescu  •  9 februarie 2011, 13:32

De ce Dobrin e model si Chivu nu ? E mai * decat Dobrin, Dumnezeu sa-l ierte !, a refuzat sa se antreneze pentru ca era prea cald ? Chivu e un jucator mai mare decat Gica Popescu, de exemplu. A jucat la Ajax, Popescu la PSV, la Roma, Popescu la Tottenham, la Inter, Popescu la Barcelona. Chiu a castigat Liga Campionilor, Popescu Cupa UEFA. Alaturi de Hagi, si Chivu avea la Nationala performantele lui Popescu !

Nicolas  •  14 februarie 2011, 7:11

Bravo, frate! Ce se cred italienii mai smecheri. Bine le-a facut, sa-i invete minte sa nu ne mai jigneasca pe noi romanii! Executie superba! Si ce daca l-a suspendat?! A mai luat o pauza ca bine i-a facut.

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord