Demonstraţie de forţă la Realitatea TV. O explicaţie

Sportul e bun. Pentru că înţelegi.

joi, 17 februarie 2011, 2:21

Sportul e bun. Pentru că înţelegi.

Cine cunoaşte povestea echipei de baschet Asesoft pricepe ce se întîmplă în aceste zile la Realitatea TV. Asesoft Ploieşti şi Realitatea TV au acelaşi finanţator, pe Sebastian Ghiţă.

Asesoft a pătruns în forţă în sportul românesc, venind de nicăieri. În 2002, nimeni nu auzise de echipa din Ploieşti. Ea joacă şi, mai ales, se joacă în divizia a doua, ligă care în baschet reprezintă un refugiu savuros al bărbaţilor pasionaţi şi burtoşi.

Ascensiunea unui club teribil
Gata însă cu joaca! Apare Ghiţă, un fost baschetbalist, şi, cu ajutorul banilor lui, Asesoft intră imediat în liga 1. După încă un sezon, devine campioana României, aruncînd în aer ierarhii plictisitoare.

Grăbindu-se în continuare, tînăra stea a baschetului românesc participă în cupele europene şi-şi adjudecă una dintre ele, în finala disputată la Ploieşti, unde porneşte cu un handicap de 20 de puncte, dar reuşeşte performanţa de a-i bate şi, totodată, de a-i învăţa carte in culise pe manipulatorii clasici ai arbitrilor internaţionali, e vorba de ruşi. Scandalul e oprit în faşă.

De la baschet la Realitatea TV
Totul s-a realizat cu muncă, cu bani şi, mai ales, în forţă. Asesoft şi-a făcut din forţă reputaţia sa supremă. Forţă în stilul de joc de pe teren, forţă în relaţia cu federaţia, forţă în transferuri şi forţă în arbitraje.

Cînd a preluat Realitatea TV, Sebastian Ghiţă s-a jucat. Doar un pic. Dintr-o dată, marţi pe la prînz, iarăşi parcă din senin, i-a scos din emisie, nici nu poţi spune din grilă, de pe o zi pe alta, pe Adrian Ursu şi pe Oana Stancu.

Slamdunk, doamnelor şi domnilor! Realizatorii emisiunii principale a postului şi-au vărsat cafeaua în poală, ca şi directorii care n-au avut nici un cuvînt de spus. Sorin Freciu: „Nici cînd vine cu banii, Sebastian Ghiţă nu ne întreabă”. Bună glumă! Poate îl alină niţel şi pe Adrian Ursu, omul care, de curînd, a făcut emisiunea cu inima pilaf, motiv pentru care a şi ajuns la cardiologie pentru o săptămînă. Si pe Oana Stancu, care a ieşit dintr-o emisiune să verse şi a ajuns in blocul operator. Avea peritonită, noroc ca l-a sunat pe Condurăţeanu. Asta glumă de ziarist!

Decapitare ostentativă
De ce a procedat astfel Sebastian Ghiţă? De ce i-a îndepărtat, cu o viteză creatoare de gălăgie demonstrativă, pe doi dintre cei mai acizi critici ai Puterii? Toată lumea ştie că Ghiţă e prieten cu Victor Ponta, se frecventează de ani de zile, n-au ezitat să se afişeze împreună la Revelionul de la Poiana Braşov, iar afacerile lui Ghiţă au primit combustie publică pe vremea guvernării PSD. Teoretic, pe el scrie Opoziţie. Plus protecţia unei părţi a serviciilor secrete care inventează miliardari şi apoi le consumă banii, o, da!, sigur „ca să facă bine ţării”.

Şi atunci de ce s-a rostogolit în forţă în favoarea Puterii, tîrînd la vale o emisiune şi niscaiva segmente din cariere neinventate de el sau de Realitatea, ci începute şi muncite cu decenii în urmă?

Pentru că o forţă mai mare decît a lui i-a cerut-o. Fă-o şi fă-o repede!


Ghiţă s-a conformat de parcă nu era suficient doar să dispară cei doi ziarişti de pe post, ci era important şi ca acest lucru să se petreacă ostentativ, brutal, ca să se vadă că răspunde cererii şi să bage de seamă şi alţii ce li se poate întîmpla. Stridenţa a fost parte a comenzii. BBC cu aer de Kabul, că tot s-au prezentat in fata CNA cu aceasta promisiune.

Acum cîteva luni, discutam despre cazul Realitatea cu cîţiva ziarişti care credeau în bunele intenţii ale controalelor Puterii la televiziune. „Nu pe jurnalişti îi vizează, ci pe Vântu”, susţineau ei. „Drepturile de autor sînt doar un pretext, nu va abuza nimeni de ele”, au adăugat ei, invocînd surse juridice. Astăzi, dosarul e la DNA şi sînt audiaţi oameni din televiziune!
Şi probabil e doar începutul, de vreme ce Puterea pare că a rămas doar cu măsuri disperate şi în forţă, care au făcut-o azi, pentru prima oară, chiar şi pe Alina Mungiu să se întrebe exasperată cu ce se ocupă de fapt Procuratura, instituţie pe care a susţinut-o enorm, în numele ideii de justiţie.

Banii vorbesc
Nu trebuie să-i simpatizezi pe Ursu şi pe Stancu. Poţi să-i critici, să nu ai încredere în ei sau să-i deteşti. Nu trebuie să apreciezi Realitatea TV, dimpotrivă, prestaţia ei în timp suportă obiecţii si naşte nervi.

Dar oriunde te afli, de orice parte a baricadei sau pe nici una în această Românie binară unde mijlocul e interzis, ceea ce s-a întîmplat cu „Ora de foc” arată cît de vulnerabilă e o televiziune finanţată şi condusă de un om de afaceri care şi-a construit imperiul pe contractele cu statul, fie că e vorba de Guvern sau de primării. Problemele, temerile sau oportunităţile lui, devin, toate, crizele postului şi ale ziariştilor.

Sportul e bun
De cînd se ştie, Ghiţă a făcut totul pragmatic şi în forţă. I-a plăcut. Aşa a jucat baschet, aşa a acţionat în afaceri, aşa şi-a construit clubul şi aşa conduce Realitatea TV. Are 32 de ani şi multă forţă.

Cu siguranţă, forţa puştiului care dădea ca nebunul la coş era autentică, era a lui, nu îl delegase nimeni cu ea. Sportul e bun.

Restul, sub semnul întrebării.

UPDATE: Informatii si opinii despre caz puteti citi, printre altii, la Obae, Ciutacu, Adevarul.


Comentarii (27)Adaugă comentariu

Tudor  •  17 februarie 2011, 14:35

@Tolo . Are vre-o legatura textul cu articolul asta? 🙂 http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/minunea-de-la-scornicesti-11-contracte-blitz-cu-statul-144224.html

Dan  •  17 februarie 2011, 14:46

M-ar interesa sa ne spui ce a castigat patronul din aceasta decapitare? Daca ii duce lui Basescu pe tava capetele lui Ursu si Stancu nu cred ca a castigat nici el (decat pe termen foarte scurt), nici Basescu. O Realitatea obedienta si sterila nu va fi decat un B2 TV.

Per ansamblu, inabusirea presei e cea mai proasta optiune pentru PDL. Pentru ca presiunile astfel acumulate vor rabufni in alta parte. Si vor fi mai greu de controlat. (Nu ca actualii guvernanti ar fi in stare sa controleze ceva…)

Iar o presa care sa ridice osanale si sa sublinieze niste iluzorii „realizari” scoase cu pixul din statistici n-ar face daect sa irite o populatie care o duce chiar atat de greu pe cat pare la televizor. Poate chiar mai greu.

Revin: ce a castigat Sebastian Ghita? Si-a decredibilizat postul? Si-a demotivat colaboratorii? Poate chestia asta „in forta” – o reactie usor pubera – tine in sportul lui, dar presa romaneasca ofera mai multe oportunitati pentru niste oameni care si-au facut o cariera in mass-media decat liga II de baschet.

Cătălin Tolontan  •  17 februarie 2011, 14:53

tudor: nu stiu, cred ca are mai degraba legatura cu ce poate pierde, nu cu ce cistiga

dan: tu spui „Per ansamblu, inabusirea presei e cea mai proasta optiune pentru PDL. Pentru ca presiunile astfel acumulate vor rabufni in alta parte. Si vor fi mai greu de controlat”. E corect, dar ei nu gindesc asa. Li se pare ca nu realitatea e problema, ci povestitorii ei.
Aici asistam la cea mai mare si profitabila minciuna servita politicienilor de consilieri, de oameni din media, de patroni din media. Ca media influenteaza totul. E fals! Sintem, asa cum scriu revistele de afar, in timpul lui „soft power”, dar in Romania se gindeste inca altfel.

Ce a cistigat Ghita? Scapa din strimtoare. Scapa cistigind bani, asa cum li se intimpla intotdeauna lor 🙂

cursdeguvernare.ro  •  17 februarie 2011, 15:04

vorbesti din persepctiva unor informatii, sau e doar o supozitie? briciul lui ocham ne duce cu gandul la o siotuatie mult mai simpla:

daca e vorba, totusi, de conflictul dintre un patron care nu prea mai are nimic de pierdut și nu-i pasă daca-si distruge televiziunea dand cu ea de zidurile controcenilor, și un manager care, desi aflat de aceeasi parte a baricadei politice, practica un alt de sport?

miscarile – bizare, pentrui cine are idee cum a functionat mereu realitatea – de trupe de acum o saptamana (aici: http://www.paginademedia.ro/2011/02/sorin-freciu-preia-atribu%C8%9Biile-executive-ale-lui-sorin-enache-la-realitatea-tv-adrian-ursu-director-editorial/) acrediteaza mai degraba varianta simpla. care, fireste, nu exclude forta.

Cătălin Tolontan  •  17 februarie 2011, 15:09

cursdeguvernare.ro: sint informatii, nu simturile mele in alerta. Gindeste-te. Tu spui ca poate fi o lupta intre un sov irational, bolnav si cu perspectiva inchisorii, si un ghita care vrea sa salveze ce se mai poate si scapa de talibani? Nu discut inlocuirea, ea putea fi facuta, e treaba lor, dar metoda galagioasa a debarcarii a fost semnalul ca s-a supus cererii.

Dan  •  17 februarie 2011, 15:19

Am urmarit o vreme cu placere Realitatea TV. Dar in ultimul timp (2 ani) TOATE emisiunile ar putea sa se numeasca „Trageti in BASESCU si PDL”. Moderatorii, mai ales cei doi in discutie aveau o deosebita placere in a contrazice repede orice reprezentant al PDL aflat in platou sau la telefon – problema nu era ca-i contraziceau – trebuia sa-i lase pe invitati sa o faca!!!. In schimb la reprezentantii PSD, PNL le ridica mingea la fileu. Am renuntat demult sa ma uit la Realitatea, si am constatat ca ma simt mult mai bine fara doza zilnica de otrava.
Domnule Tolontan, credeti ca asa trebuie sa arate o televiziune, credeti ca asa trebuie sa arate o emisiune politica ? Eu nu cred, si in calitate de stapan al telecomenzii sar peste postul Realitatea.
Nu cred ca poate fi cineva complet echidistant, dar o minima decenta este necesara.

alinst  •  17 februarie 2011, 15:28

aceasta mutare este rezultatul obedientei presei fata de clasa politica…la fel se intampla si cu televiziunea publica si antenele lui Voiculescu…daca maine i s-ar cere lui Voiculescu sa aleaga intre Ciutacu sa zicem si contractele grase pe care le are cu statul ce crezi ca ar alege?

cursdeguvernare.ro  •  17 februarie 2011, 15:44

daca sunt informatii, ok.

pentru ca in ce priveste galagia, ea poate fi doar stilistica unei evolutii care s-a purtat niste luni (cam de cand sov si-a rezolvat, cu fondul proprietatea, stringentele financiare) în culise.

si apoi, aici nu-i o poveste in care se lupta groparul cu salvatorul, tipul cel bun cu tipul cel rau; se luptă tipii cei buni 🙂

Erica  •  17 februarie 2011, 15:49

Hai sa ne solidarizam si cu jurnalistii-mercenari care executa ordine fara sa clipeasca. Ma asteptam sa scrieti articole prin care sa aparati dreptul la o informare corecta a cetatenilor, chiar dacava suparati patronul.

Cătălin Tolontan  •  17 februarie 2011, 16:03

erica: nu-mi dati, va rog, lectii despre relatiile cu patronul

Robert  •  17 februarie 2011, 16:09

Sa nu ne amagim, decizia poate fi una politica sau influentata de diverse personaje, asta fiind problema personala (si poate nu numai) a celui care a luat hotararea. Pe de alta parte, sa nu le plangem de mila celor doi. Problemele lor de sanatate invocate, poate serioase si reale, nu ma vor face sa simpatizez cu ei dupa ce au manjit, aruncat cu noroi si mai ales manipulat milioane de oameni in tara asta pe parcursul a zeci de emisiuni. De o penibilitate extrema pe alocuri, emisiunile lor pot fi date ca exemplu de lipsa de obiectivitate si de cum n-ar trebui sa arate media romaneasca (lucru care imi vine greu a crede ca nu a fost vizibil pentru un jurnalist valoros ca dumneavoastra, daca priviti cu obiectivitate). Cei doi realizatori au cam cules ce au semanat… s-au jucat cu focul si s-au ars, logic!

Nu acest Ghita sau Basescu sau Puterea trebuie criticata. De la bun inceput cei doi au avut posibilitatea sa aleaga in a face sau nu o emisune manipulatoare, jalnica… Si au ales sa o faca. Cu ce sunt ei mai de apreciat sau ignorat decat reprezentantii Puterii pe care ii infieram si jignim? Cu nimic. Mai mult, spre deosebire de acestia, ei au avut posibilitatea sa aleaga cinstit, corect si n-au facut-o. Astia suntem in tara asta si de la oameni ca Ursu si Stancu, fara coloana si fara dorinta de a face lucrurile corect (in orice domeniu) pleaca problemele din tara asta, si nu de la Basescu, Ponta sau Ghita cum ne place sa credem, doar pentru ca e mai simplu si pentru ca ne absolva de responsabilitati…

greenisthenewred  •  17 februarie 2011, 16:32

Catalin, asistam doar la o lupta galagioasa intre doua tipuri bolnave de a intelege presa. Nici SOV nu intelegea rolul media („declar razboi institutiei…”…), nici Ghita.
Ceea ce faceau Ursu si Stancu nu se numea jurnalism, se numea executie cu public, in prime-time. Ghita incearca sa acopere murdaria cu alta murdarie.
RTV nu va deveni brusc portocalie, sa fim seriosi. Tot ce era portocaliu acolo a plecat deja: Turcescu, Medeleanu, Liana Patras, s.a. Au ramas consilierii PSD si „Adevarul 1990”.
Realist vorbind, atat RTV cat si vuvuzelele postului si-au pierdut credibilitatea, orice ar face de acum inainte. Nu au avut scuza si nu au scuza pentru ceea ce fac. Meseria de jurnalist a ajuns dispretuita din cauza unor astfel de personje cu genunchii moi.

banks  •  17 februarie 2011, 16:38

N-am nicio parere de rau pentru mercenari sinistri gen Ursu, Ciutacu, Badea, Gadea, Radu Moraru… indiferent de unde si cum ar fi dati afara. Nici o pierdere. Pentru ca incalca toate normele profesiei de jurnalist si, practic, se degradeaza singuri.
Dar, dispunerea discretionara de „sclavii” de pe plantatie, practicata in media e atat dezgustatoare cat si periculoasa. Si nu e mai favorizata/impusa de Puterea actuala decat de toate cate au fost pe la noi.

Tagore  •  17 februarie 2011, 17:20

Imi place ca se generalizeaza cu „clasa politica” ,”in toti acesti 20 de ani”,etc.cand,de fapt,number one la ora actuala este basescu si tot ceea ce inseamna pentru noi ingroparea tuturor sperantelor de acum 20 de ani(deja 22).Noi astia mai in varsta am mai trait nenorociri d`astea impuse de un singur personaj(in general,primitiv)si constatam ca gena indiferentei romanesti s-a perpetuat.Cine sa tipe in locul nostru daca nu niste „inconstienti” precum Ursu si Oana ? Eu unul l-as provoca pe basescu dar cine ma ia in seama ? Cel putin acesti tineri au incercat sa se lupte cu un monstru,deocamdata pseudovizibil dar cat de curand prezent in viata tot mai multor romani.Om trai si…mai vorbim !

io  •  17 februarie 2011, 17:50

pana la urma ne lamuriti si pe noi, de ce au murit oamenii la revolutie???? pe zi ce trece combatem mai mult si mai multe „motive„ ale revolutiei…
1- libertatea cuvantului, nu o aveam atunci, azi o controleaza cei cu banii
2- mai multa lumina, atunci rationalizata pt a fi platita datoria externa, azi taiata pt naplata+ multe localitati din romania fara electricitate
3- mai multa mancare, vezi 2 + azi avem dar nu avem bani sa o cumparam
4 – libertatea de miscare, atunci rusia polonia samd, azi italia, spania, franta… problema e k atata libertate avem incat ramanem acolo… :))
in rest, vb cantecului: ar trebui sa cada cerul pe noi, k am devenit in timp doar niste oi….:((

zass  •  17 februarie 2011, 17:53

… la toata povestea asta exista, desigur, si un post-scriptum. Pe care nimeni nu-l va scrie, dar multi il vor sugera. De ce? A se vedea finalul Tractatus logico-philosophicus, al lui Wittgenstein: „Despre ceea ce nu se poate vorbi, e bine sa se taca” :))

Oliv  •  17 februarie 2011, 21:35

@zass – perfect de acord

Nici nu cred ca are neaparat importanta cine cu cine se lupta, singurul lucru care conteaza e ca s-a demonstrat inca o data ca nu prea tine libertatea presei. Iar cazul Asesoft e unul pentru care am o sensibilitate crescuta. Asta pentru ca cine crede ca poti sa castigi genul acela de bani la 32 de ani din afaceri cinstite, se inseala amarnic. Si nu sunt frustrari personale. Insa e foarte usor de vazut unde au castigat contracte si pe la ce sume firmele din grupul Asesoft, de ani buni deja. Si banii nu sunt doar in buzunarul lui Ghita, ci in ale altora din spate, servicii sau ce or mai fi.

Iar personal cred ca nu va exista o rabufnire a ziaristilor, pentru ca prea putini sunt idealisti si cu atat mai putin isi permit sa isi asume astfel de riscuri. Pana la urma urmei, fiecare are poate o familie de intretinut.

Iar vis-a-vis de revolutie… care revolutie? Aia comandata de puterile vestice si de cele estice? Pacat de cei care si-au pierdut viata pentru acest schimb brutal de putere, doar pentru ca Ceausescu nu vroia sa renunte. Din cauza ei, probabil. Chiar daca Gorbaciov i-a tot zis.

mediaguru  •  18 februarie 2011, 1:11

Incerc si eu cateva explicatii:
– pe scena politica,s e cauta un nou prim ministru.sanse mari sunt pentru tehnocratul BNR (nu conteaza numele), dna Macovei si…tovarasul fost vames sef Blaga, cel cu spaga.Eu as paria pe ultimul.
– tovarasul Blaga a fost politicianul no li me tangere la iRTV, nimeni nu se lega de el. Acum el la butoane, va dirija banii publici.
– sigur, nu ar fi fost OK, ca in timpul mandatului sau , sa fie facuti MUTE doi jurmalisti anti base…asa ca masura a fost luata, in prealabil!
-Stiti bancul cu prealabilul? CIne nu are prealabil, poate sa isi spele rufele si in ligheanul propriu. Asta s-a intamplat la iRTV.
Domnilor Antenescu si Poanta le raman doar Antenele plus B1!

cezar  •  18 februarie 2011, 9:53

In fond, totul se rezuma la bani. Business !

dadan  •  18 februarie 2011, 13:23

Domnule Tolontan, cand te angajezi la Realitatea ca sa faci pe presul si sa ridici mingi la fileu trebuie sa te astepti sa fii tratat ca un copil de mingi sau, de ce nu, ca un pres. Si contraexemplul cel mai bun sunteti dvs si controversele cu patronul. Coloana vertebrala e buna si la altceva decat statul in fund. Nu cunosc detaliile pe care dvs le insinuati, daca aveti surse credibile ar fi extraordinar sa le faceti publice, dar nu-i compatimesc. Presa romaneasca a ajuns asa cum e si datorita lor.

Marea speranţă pentru Londra « In Sports we trust!  •  18 februarie 2011, 13:39

[…] lângă multiplii campioni olimpici pe care îi au, luptele româneşti dau şi o sportivă care, sperăm cu toţii, îşi va împlini […]

mr tenis  •  18 februarie 2011, 14:30

e trist ce se intampla. pacat ca criteriile performanta sunt obsolete

No chance  •  18 februarie 2011, 23:38

Nu ma asteptam ca acest articol destul de pertinent (ce diferenta totusi fata de opiniile de acum cativa ani, despre realitatea politica si nu despre drepturi care au fost constante, impresia mea) sa atraga mai degraba adepti ai curentului basist. Sunt probabil tipi cu ceva afaceri si interese, ori cu anumite functii bine infipte in bugetul statului „de drept”. Sau de ce nu cu functii logice lipsa pe ici pe colo, iar daca sar peste butonul cu Realitatea (si automat si cel cu A3) le ramane telejurnalul, doua ore si la culcare.

Corina  •  19 februarie 2011, 17:33

L-am votat pe Base. De ce? Sa le fac in ciuda celor de la Realitatea si Antene, in primul rand si in al doilea rand pt. ca nu aveam pe cine vota ( pe Geoana alias Vanghelie? – sa fim seriosi). Adevarul este ca nu ma mai uit la cele 2 posturi (Antena 3 si Realitatea) pt. ca tin la sanatatea mea. Cand le vad pe Cretulescu and & cum intreaba „Ce intelegem noi din …” si spun o propozitie rostita de cineva, imi vine grata. Asta nu este televiziune. Despre Base pot spune ca este mare dar in sensul rau al cuvantului. Eu cred ca are de partea lui securitatea (atat cea veche cat si cea noua). Stiu din surse sigure cum a procedat si cred ca mai procedeaza : permite sau ajuta sau ofera o oportunitate de afaceri care este ametitoare pt. persoana in cauza, si nu cere nimic atunci. Dar la un moment dat… Si asa multi care au fost zmei se transforma in pres. Si este periculos.

omar  •  20 februarie 2011, 10:25

„Problemele, temerile sau oportunităţile lui, devin, toate, crizele postului şi ale ziariştilor.”
si crezi ca pe vremea lui Vantu era altfel?
cand veneau mailuri pe redactie cu invitati care aveau interzis pe viitor la rtv? in general e periculos ca o televiziune sa depinda de un singur om, fie ca se numeste Ghita, Vantu sau Patriciu sau Rupert Murdoch. toti au tentatia asta a moliei care se arunca in lumanare.si toti tanjesc dua contracte cu statu. acuma pe bune, cate televiizuni din Romania merg pe profit? si daca numerg, de ce se deschid lunar noi si noi statii?

mariusz  •  20 februarie 2011, 23:01

Domnule Tolontan,
Articolul nu e rau, dar inca nu am auzit de la Dvs. explicatii pentru perioada, destul de lunga, in care l-ati considerat pe basescu capabil si doritor sa reformeze statul roman.
Partizanatul este foarte periculos pentru un jurnalist – cred ca ati citit-o si in manualele de jurnalistica din care citati adesea.

Octavian Stancioiu  •  21 februarie 2011, 10:45

Domnule Tolontan, riscati sa deveniti un justitiar de tip american, exponent radical al postmodernismului democratic si al corectitudinii politice.
Traiasca dacii liberi!

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord