Am găsit regina. Şi o doare

Luni dimineaţa. Imagini pe repede înainte cu descinderi în vămi. Sute de reţinuţi în total. Toată lumea cunoaşte corupţia de acolo. Dar sentimentul e mai degrabă unul de frustrare şi de neîncredere. Vor merge măcar acum pînă la capăt? Poliţiştii, procurorii şi televiziunile caută Regina. „Pionii cad, Regina rezistă”, titrează RTV. Regina, capul nobil al răului, Regina care primea cotizaţiile murdare, semn al fricii şi al loialităţii slujbaşilor mărunţi de la vamă.

luni, 21 februarie 2011, 11:40

Luni dimineaţa. Imagini pe repede înainte cu descinderi în vămi. Sute de reţinuţi în total. Toată lumea cunoaşte corupţia de acolo. Dar sentimentul e mai degrabă unul de frustrare şi de neîncredere. Vor merge măcar acum pînă la capăt? Poliţiştii, procurorii şi televiziunile caută Regina. „Pionii cad, Regina rezistă”, titrează RTV. Regina, capul nobil al răului, Regina care primea cotizaţiile murdare, semn al fricii şi al loialităţii slujbaşilor mărunţi de la vamă.

Şi, printre „pateuri” galbene de alertă de pe micul ecran, cînd îţi vine să te laşi potopit de versiuni senzaţionale şi de plictiseli, pe cine mai arestează?, tocmai cînd fredonezi în minte „I don’t like mondays”, varianta cu Tori Amos, afli că regina a fost descoperită, regina cu r mic, nu Regina cu R mare.

A dezvăluit-o, imprudent, dar cinstit, Anja Andersen. „Cristina Neagu trebuie să se opereze”, a spus antrenoarea daneză a Vîlcei. Informaţia e mai dură de atît. Cristina, interul Oltchimului şi cea mai bună handbalistă a  lumii pe 2010, conform federaţiei internaţionale, are nevoie de o intervenţie chirurgicală la umăr. Statisticile sportive, şoptite în aceste momente, pîşşşş, hai că n-o fi chiar aşa de rău!, spun că în puţine cazuri un sportiv şi-a recuperat integral forţa de aruncare după o astfel de operaţie la umăr.

Regina suferă, regina e îngrijorată, regina fidelă poporului microbist pînă la a intra pe teren fără să poată da cu mingea la poartă, această regină tremură că i se poate încheia, la 21 de ani, poate nu cariera, dar, oricum, reputaţia. Pînă la Cristina Neagu, n-am mai văzut o grenadieră cu figură albă şi caldă, de aristocrată veneţiană. Multe echipe adverse s-au păcălit aşa!

Egoist şi ipohondru, limitat în această lume a sportului, mărturisesc cu mîna pe inimă, mîna dreaptă pentru că stînga e în căutarea unei jumătăţi de Xanax, că situaţia acestei regine e singura regească dilemă naţională şi planetară care mă preocupă acuşica.

Sigur, de la Tripoli şi pînă la Albiţa, în lume se petrec lucruri importante şi se caută Regine, dar tot ce sper e un breaking news, fie şi în subsolul ecranului, cu corp mic precum clauzele de asigurări, în care cineva să declare cu încrederea balcanică în muşeţel: „Lasă, frate, că nu se operează, poate juca şi aşa!”.


Comentarii (44)Adaugă comentariu

calin  •  22 februarie 2011, 0:42

foarte frumos articol.chiar merita si handbalul putina atentie..Iar noul site este extrem de reusit..sper sa tina

diss  •  22 februarie 2011, 1:31

Draga Cataline!
Destul de interesanta conexiunea ,dar parca ceva nu se leaga in articolul tau!
Iar acum punctual:
1. Stai linistit, nu se va intampla nimic,situatia din vami este similara cu cea a anchetelor incepute de tine,adica un mare fis!!!
2.Din pacate Cristina chiar trebuie sa se opereze,norocul ei este ca se va putea opera intr-un sistem sanitar ultraperformant ,pentru ca daca ar fi fost nevoita sa o faca in Romania putea sa spuna adio! sportului!
Si acum o veste buna/rea : Regina va rezista si intr-un caz si in celalat! De pioni va fi mai nasol dar asta e istoria nu-i asa???

Tataee  •  22 februarie 2011, 1:50

panicard, panicos, romanesc…

icse  •  22 februarie 2011, 2:49

slaba glumita!

TEODOR  •  22 februarie 2011, 6:16

Bade.!…la obiect…?
Nu inteleg ciorba asta..?

t.

ciupi  •  22 februarie 2011, 6:38

cu cristina este ca si cu vamesii et co. au asteptat cam pana cand buba mai avea un pic si dadea in cancer. in cazul puhoiului de infractori metastazele vor creste fara probleme, macar pe cristina s-o salvam, fiindca pe la iesirile sanchi controlate tzara are peste din belsug.

Craiovean  •  22 februarie 2011, 7:49

Dl. Tolontan, va dau o sugestie ; sa investigati de ce inca nu au retinut pe nimeni din vama Constanta 🙂 Pai p’acolo traficul se face cu vapoarele. Acolo e buba cea mare si vama cea mai mare din tara ! Poarta principala de intrare in Spatiul Schengen. Cine credeti ca poate conduce operatiunile in zona aia ?

Nea Caisa  •  22 februarie 2011, 9:39

Cum, regina nu e Basescu?
Era sa uit: am vazut un titlu: „Tanase ar putea juca in fata Craiovei”. Si in spatele Craiovei cine ar juca? Dar la dreapta de Craiova? Dar la Stinga?
Stadionul National: nu inteleg de ce trebuie cheltuiti banii celor care nu au bani, pentru un stadion al unui fotbal ajuns pe locul 60 din 160 de tari, in conditiile in care patronii marilor cluburi cauta sa nu contribuie deloc la banii publici, dovada si un proces pe rol in acest timp. Daca tot a scris GSP despre acest stadion, atunci va rog sa informati cu ce bani au contribuit la constructie Becali, Badea, Turcu, Borcea, Iancu, Copos si alti izbitori cu pumnii in piepturi?

Cipri  •  22 februarie 2011, 10:03

Minunat articolul.
Si dureros, totodata.
Din pacate.

marian  •  22 februarie 2011, 10:09

frumos articol.cu siguranta cel mai mare sportiv roman la ora asta.sper sa poate trece peste hopul asta…cu operatie sau fara.noroc bun cristina!

P  •  22 februarie 2011, 10:28

pai cum de nu te intereseaza regina vamilor? tu, care erai cel mai inflacarat jurnalist de investigatie? hmm… de ce oare?

Gruiţă  •  22 februarie 2011, 10:58

Pentru ea oare ce e mai bine?

Cătălin Tolontan  •  22 februarie 2011, 11:11

P: e o hiperbola jurnalistica, un fel de a spune ca nu ma intereseaza. Uffff…

Zorro  •  22 februarie 2011, 11:21

Imbatranesti, Cataline si cu tot respectul a inceput sa ti se vada burta in scris si litiumul in condei.

fotbal  •  22 februarie 2011, 11:34

modelezi realitatea concreta cu articolul asta! nici n-as crede ca vine zapada inspre noi, ff frumos!

Cătălin Tolontan  •  22 februarie 2011, 11:49

zorro: nu cred ca e o culpa sa imbatrinesti. Au Eco si Carriere intr-o carte de la Humanitas niste pagini frumoase despre batrinetea senina

Gino  •  22 februarie 2011, 12:09

Cataline…ai primit ordin de la patroni sa ne aburesti…pentru mine
ar fi mai important sa avem vamesi integri care isi fac meseria..Jucatoarea este tinara si ae va reface…daca nu va invata sa arunce cu stinga si va da gol….Si tu daca ai scrie cu stiloul te-ar durea mina asa ca tastatura este mai usor.

Cătălin Tolontan  •  22 februarie 2011, 12:57

gino: m-am cam enervat cind am citit chestia cu ordinul de la patroni, dar m-ai amuzat atit cu chestia ca „va arunca cu stinga in loc de dreapta” incit, daca tu asta intelegi din sport, nu ma pot supara pe tine 🙂

Carnag3  •  22 februarie 2011, 13:04

Ce legatura are Regina de la Vama cu Cristina Neagu ?, Inteleg ca e o analogie dar totusi nu vi se pare ca e cam trasa de par ?

ioan  •  22 februarie 2011, 13:58

cristina neagu are alura de regina.vorbeste si bine nu doar are ,,talent fizic” de la natura .si se pare ca are parte si de incercari grele demne de o regina.numai bine cristina!gsp numarul 1!

Bau-Bau  •  22 februarie 2011, 14:03

Dincolo de ‘Ce legatura are Regina de la Vama cu Cristina Neagu ‘ sau ‘Imbatranesti, Cataline…’ vad ca nimeni nu remarca faptul ca lumea occidentala s-a pus si pe putinele AVUTII nationale care ne-au mai ramas si anume : „“Cristina Neagu trebuie să se opereze”, a spus antrenoarea daneză a Vîlcei.”. Bufff in timpane, zvirrr in ochi, zgaltaieli din temelii, cutremur de 8 grade si mai bine… Oare cat e de adevarat??? Nu-mi vine sa cred urechilor. Oare cat e de adevarat???…

bibi  •  22 februarie 2011, 14:08

Supertare analogia !
Erau versuri dintr-un cantec al lui Gyuri Pascu in anii 90 :
„Ia mai lasa-ma Zamfiro
Cu Pacino si De Niro
Tu nu vezi ca politica-i in tromba
Si sufletele se sucombaaaa”
Ha ha ha

marian  •  22 februarie 2011, 14:10

sanatatea mai presus de toate cataline ,asa ca sa nu plangem degeaba.daca tot se cauta Regina poate stii cine e regele.iar pentru vamesii arestati si dovediti ca au luat spaga (chiar suntem cu totii idioti cand vedem ce averi au cu acele salarii?)doar atat:pe rand intro camera si cu pistolul cu glont pe teava -sa decida el.

marian t  •  22 februarie 2011, 14:24

Frumos articolul.Cristina ,o bucurie pentru noi,sper sa fie sanatoasa.Ultima actiune din vama,”praf in ochii prostilor”care suntem din pacate foarte multi!Realitatea este alta,nu irealitatea postul tv.De ce nu faceti o cercetare jurnalistica in orasele de langa vami?O sa aflati cu usurinta ce se intampla.

florin  •  22 februarie 2011, 14:43

diferenta intre ce inseamna cristina neagu pentru handbalul romanesc si ce va insemna dupa operatia de la umar se calculeaza, din pacate, in fantomatica liga a campionilor la care toti visam. ceea ce este dureros este ca a trebuit sa vina o antrenoare daneza, fosta mare jucatoare, ca s-o opreasca pe cristina din drumul implacabil spre nenorocire. Doctorii de la Valcea nu stiau de problema Cristinei? Sau s-a fortat doar pentru a avea, in anul de gratie 2010, cea mai buna jucatoare din lume? Nu s-au calculat niste riscuri? Cristina isi risca acum cariera doar pentru ca nimeni nu i-a spus, la momentul oportun, ce pret are totul. Si mai e ceva: merg la fiecare meci al Oltchimului de pe teren propriu. Starile pe care le-a trezit Anja Andersen in sufletul publicului au fost urmatoarele: bucurie (cand a semnat cu Valcea), incredere (la primul fluier al arbitrilor in meciul cu Buducnost), si apoi starile s-au bulversat si burzuluit peste noi:teama, agonia, din nou agonia si extazul amestecat cu o doza de regret la finalul meciului cu Krim. Dar cine poate sa stie daca nu cumva menirea Anjei Andersen la Valcea nu va fi fost aceea de a o salva pe cea care ar putea sa devina cea mai mare handbalista din istoria acestui sport in Romania….

madison,jimmy  •  22 februarie 2011, 14:46

…”regina” trebuie s-o căutaţi la Ploieşti ! NU neapărat la vamă..Mulţi o cunosc sub prenumele : ALMA 😎

Hocheiul încotro? « In Sports we trust!  •  22 februarie 2011, 15:32

[…] Şi atunci, ca şi zilele trecute, buba a fost rolba care apropo, a costat 100.000 de euro. După ce că în capitala unei Românii care se vrea a fi europeană, există un singur patinoar, vai mama lui, iar în toată ţara numeri patinoarele pe degetele de la mâini, cu două, trei excepţii nici pe astea nu te poţi baza. Şi când te gândeşti că pe gheaţa de la Flamaropol se antrenează şi lotul olimpic de patinaj artistic… Adică Zoltan Kelemen. […]

jan pitesti  •  22 februarie 2011, 16:01

in istoria romaniei asa a fost mereu ku bune si rele,timpurile se schimba mereu.speram sa mai vedem fotbal de calitate ca pe vremea lui dobrin si hagi.

cluj  •  22 februarie 2011, 17:17

d-l. Tolontan….

TOLO: verificam acest subiect

Danny  •  22 februarie 2011, 17:28

Hmm, ce analogie… 😉
Ma intristeaza ceea ce citesc si sper ca lucrurile sa o ia intr-o directie buna pentru Cristina, careia ii urez sanatate multa!
Intr-adevar cei de la Oltchim trebuie sa aiba de grija de ea ca de o bijuterie scumpa, ceea ce eu, personal, consider ca este pentru handbalul romanesc.

ady  •  22 februarie 2011, 17:46

Apreciez interesul GS pentru cea mai mare sportiva a Romaniei la aceasta ora.Pt. ca ,,imi pasa de sport,poate prea mult”,sper ca aceasta fata extraordinara sa se recupereze si sa poata continua la acelasi nivel.Fara ea handbalul feminin romanesc este bun,dar fara stralucire.
Citind comentariile unora dintre cititorii dv. parca inteleg compromisurile pe care le faceti,prea multe pt.gustul meu.O intrebare totusi: merita sa pastrati asemenea cititori?

dragomir(nu mitica)  •  22 februarie 2011, 18:02

domnule tolontan cand ai sa-ti dai seama in sfarsit ca gazeta sporturilor nu este un cotidian politic.ce cauta politica in editorialul dumneavoastra.ne intoarcem in timp la sportul popular si la sportul care afisau pe prima pagina politica si apoi performantele sportive.nu ma indoiesc ca o sa stea prea mult pe site acest comentariu al meu.dar as fi impacat daca macar l-ati citit si nua fost sters de acel cineva care se ocupa cu cenzura.ca exista cenzura la gsp o stie multa lume care au scris comentarii acide la adresa gsp-ului si apoi au fost sterse.

Cătălin Tolontan  •  22 februarie 2011, 18:02

ady: ce sa spun? oamenii se filtreaza. Unii renunta sa mai citeasca ziarele de tot, altii renunta la carti, unii renunta la lectura si pe siteuri, altii citesc si au impresia ca ar scrie mult mai bine sau ca e o prostie totul. In fine, nu sint in cea mai buna forma ca sa imi dau seama unde merge lumea

dragomir(nu mitica: nu e vorba dspre politica, va indignati inutil! Despre asta se vorbeste la televiziuni, despre asta si despre Libia si am dorit sa ofer o alta perspectiva, in opozitie cu ceea ce se discuta atit de mult. O perspectiva despre un om care are probleme, despre un mare sportiv. Acum am fost suficient de clar? Vom ajunge sa anexam articolelor un manual de intrebuintare 🙂

o portocala  •  22 februarie 2011, 19:07

chapeau! scrii excelent!

dorel  •  22 februarie 2011, 19:44

nu exagerati maestre!nu suntem toti asa de prosti pe cat ne credeti,unii mai avem si liceul la baza.observ cu tristete ca din lucidul si profundul analist sportiv si nu numai,incepe sa se decanteze un sarcasm care nu va prinde!

dacihoratiu  •  22 februarie 2011, 20:24

felicitari si tot respectul de la cluj.

Raddu_AdyY  •  22 februarie 2011, 20:32

Corect spus ! Adevarata Regina – Cristina Neagu. Tot ceea ce ar trebuii sa ne preocupe ca un popor ce spera as renasca , e soarta adevaratelor valori , nu barfa , nu scenariile politice mizerabile , nu non-valorile …
Ave Cristina !

Sibelius  •  22 februarie 2011, 20:40

Sa inteleg ca e nevoie de un „domnitor strain” sa opreasca Regina, asa cum a fost nevoie sa vina Anja sa o opreasca pe regina?

Gold  •  22 februarie 2011, 20:56

O tara trebuie sa aibe o singura Regina.
N-ar fi mai bine sa ne hotarim daca Regina e blonda sau bruneta (alb/negru la sah) si pe urma s-o gasim ca sa stim cu ce piese jucam?

kappa  •  22 februarie 2011, 21:09

Ma bucur ca ati scris despre handbal. Fotbalul are nevoie de o restructurare majora – pe care o tot astemptam de vreo douazeci de ani.

Daca ati dori sa faceti o schimbare in bine in sensul educarii cititorilor, ati scrie mult mai pe larg despre alte sporturi in afara de fotbal.

E preferabil sa te uiti la un meci de handbal de Liga Campionilor jucat de Oltchim decat la un meci jenant al Nationalei de fotbal.

Adica: noi, romanii, mai avem valori in sport dar nu le mai cautati in fotbal.

Pe scurt: Romania nu are nici un viitor in fotbal. Recomandare: re-orientati-va catre alte sporturi cu ziarul 🙂

Mai transant: daca mai scrieti mult despre fotbalul de 2 lei din Romania, pe mine m-ati pierdut ca cititor. Motiv: mediocritatea nu ma intereseaza.

www.parfumcuferomoni.com  •  22 februarie 2011, 21:23

Shimbam pe unii si vin altii cu aceleasi apucaturi. Sa fim seriosi.

johnnyb  •  22 februarie 2011, 22:46

Domnule Tolontan, am trimis ieri un comentariu la articolul dumneavoastra. Vad ca nu l-ati postat, ceea ce pentru mine nu reprezinta o tragedie, dar, totusi, ma intreb de ce? Oare am folosit cuvinte nepotrivite sau un limbaj urat? Nu cred.

dragomir(nu mitica)  •  22 februarie 2011, 23:24

ar trebui sa vina nea vanea sa te traga de ureche domnule tolontan sa-ti atraga atentia la felul cum se scrie un material sportiv.el sa-i fie tarana usoara a trait in vremea sportului popular si sportului dar nu avea treaba cu politica.si atrait intr-o vreme in care trebuiau amintiti marii conducatori ai romaniei.cand vrei sa scrii despre o perspectiva despre un om care are probleme nu incepi articolul cu ce se intampla in vami de arestari care te plictisesc pe dumneata(parca ar interesa pe cineva).scrii despre politica intr-un cotidian sportiv care trebuie sa scrie despre sport pentru ca chipurile iti pasa de sport.asta vara incepuse campionatul mondial dar dumneata nu scriai despre cel mai important eveniment sportiv.cum am scris si asta vara mie dor de nea vanea.singurul care se ridica la nivelul lui(nu ca l-a ajuns din urma)este andrei vochin pentru care imi scot palaria in fata lui si se vede ca crescut sub aripa lui nea vanea.si cum spunea munteanu la europa libera”in rest sa auzim numai de bine”. (c.m.d.a.)

Pisti  •  22 februarie 2011, 23:32

BINE SCRIS,dar ar trebuii publicat in ” JURNALUL NATIONAL „.

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord