Curtea de Conturi: „Îi vom pune să plătească patinoarele din buzunar!”

6 patinoare cu gheaţă uscată, de cîte 150.000 de euro fiecare, au fost acordate pe timpul ministrului PD-L Sorina Plăcintă firmei MBS Group, care aparţine colegului său de partid Gabriel Silagyi » Curtea de Conturi confirma Gazeta si foloseşte un limbaj mai dur decît cel al ziarului » Raportul oficial, deja publicat, va fi urmat de o sesizare „întrucît cineva trebuie să răspundă pentru ce s-a întîmplat cu banii! Să plătească din buzunar!” » Procuratura e cea care are obligatia de a se sesiza

vineri, 4 martie 2011, 12:01

6 patinoare cu gheaţă uscată, de cîte 150.000 de euro fiecare, au fost acordate pe timpul ministrului PD-L Sorina Plăcintă firmei MBS Group, care aparţine colegului său de partid Gabriel Silagyi » Curtea de Conturi confirma Gazeta si foloseşte un limbaj mai dur decît cel al ziarului » Raportul oficial, deja publicat, va fi urmat de o sesizare „întrucît cineva trebuie să răspundă pentru ce s-a întîmplat cu banii! Să plătească din buzunar!” » Procuratura e cea care are obligatia de a se sesiza

În aprilie 2010, Gazeta începea o investigaţie prin care arăta că 70 de milioane de euro, o bună parte dedicaţi pentru obiectivele sportive din toată ţara, au fost distribuiţi către firma MBS Group, deţinută de Gabriel Silagyi, consilier local PD-L de Turda.

În sport, Silagyi a primit:
Patinoarul olimpic din Braşov 10 mil €
Bazinele din Otopeni 30 mil €
Patinoarele din plastic 1 mil €

Patinoarul olimpic de la Braşov este cercetat de DNA Braşov, cu rezultate necunoscute public după un an. La bazinele de la Otopeni au continuat lucrările, iar acum s-au stopat.

În privinţa patinoarelor de plastic, Curtea de Conturi a făcut un control şi un raport. Dacă ziarul a fost sec în aprecieri, furnizînd mai degrabă cifre şi mărturii, documentul public al Curţii este total acuzator şi vehement la adresa oamenilor Sorinei Plăcintă.

CUM A ÎNCEPUT?
MTS declanşase operaţiunea „Patinoare în toată ţara” în octombrie 2009, sub mandatul Sorinei Plăcintă, succesoarea Monicăi Ridzi. Din 7 patinoare a cîte 150.000 de euro fiecare, firmele lui Silagyi cîştigă 6, află şi scrie Gazeta Sporturilor.

Ziarul le descrie pe fiecare, vorbeşte cu toate părţile implicate şi, astăzi, raportul Curţii de Conturi confirmă investigaţiile. Iată cele mai importante observaţii ale Curţii despre patinoarele pe care s-a cheltuit, în total, peste 1 milion de euro:

1. „Repartizarea investiţiilor în teritoriu, din venituri care vin de la contribuabili, s-a făcut discreţionar, fără o fundamentare riguroasă”. MTS a făcut patinoarele unde au vrut nişte oameni. Vom vedea mai tîrziu cine.

2. „Listele pentru investiţii s-au schimbat de 15-16 ori pe an”, spune Curtea.

3. Patinoarele s-au decis prin „«Studiu pentru investiții în activitatea sportivă din data de 18.09.2009», redactat pe o pagină de consilierii personali ai ministrului, persoane fără drept de decizie și atribuții în acest domeniu”. Deci consilierii personali ai Sorinei Plăcintă au decis unde se fac patinoarele.

4. „Valoarea investiției (500.000-600.000 lei/patinoar, respectiv 140.000 euro) nu a fost stabilită în baza unui studiu efectiv al pieței sau a unui studiu de fezabilitate, ci a reprezentat o valoare arbitrară ce nu a putut fi justificată de nici una dintre persoanele cu răspundere din MTS și din unitățile care au efectuat achiziția”. Oamenii lui Plăcintă au scos cifrele din burtă şi, cînd au fost întrebaţi de Curtea de Conturi, nu au putut explica de unde au rezultat aceste sume perfect convenabile MBS Group!

5. „S-au înregistrat o serie de nereguli atît în ceea ce privește organizarea și derularea procedurilor de achiziție a patinoarelor, cît și referitoare la achiziționarea altor bunuri pentru dotarea patinoarelor”. Aşa a cîştigat MBS Group.

6. Ca să justifice investiţiile, s-au vehiculat venituri iluzorii. Astfel, Curtea de Conturi constată că „potrivit studiului de prefezabilitate întocmit de către directorul coordonator al Direcţiei pentru Sport a Judeţului Călărași, din exploatarea patinoarului se preconiza realizarea unor încasări lunare de 12.000 – 24.000 lei. Din verificarea efectuată a rezultat că de la punerea în funcțiune a patinoarului, în luna martie 2010, și pînă în luna noiembrie 2010, veniturile din vînzarea biletelor de intrare la patinoar și din închirierea patinelor au fost în sumă totală de 1.300 de lei, cu o medie de aproape 150 lei/lună”.

CONCLUZIA CURŢII DE CONTURI
„Achiziționarea și instalarea patinoarelor s-a realizat fără respectarea dispozițiilor legale în domeniul achizițiilor publice şi a fost făcută la preţuri supraevaluate”.

CE URMEAZĂ
Curtea de Conturi este nemulţumită că, deşi a întocmit un raport atît de dur, el poate rămîne fără urmări şi banii publici vor fi pierduţi dacă nimeni nu va plăti. „Vrem să mergem la fostul MTS şi să imputăm clar unor oameni bătaia asta de joc!”, a declarat o persoană din cadrul instituţiei, pentru Gazetă.


Comentarii (40)Adaugă comentariu

Y!olo » Curtea de Conturi confirmă Gazeta: jaf în timpul lui Plăcintă la patinoare!  •  4 martie 2011, 0:08

[…] Curtea de Conturi confirmă Gazeta: jaf în timpul lui Plăcintă la patinoare! Tags: anchetele gazetei, care-apar, cineva-trebuie, craiova, din-buzunar, foarte-simplu, […]

STRAJNIK  •  4 martie 2011, 0:29

„Raportul oficial, deja publicat, va fi urmat de o sesizare”.
Prin urmare, o cerere tot tre’ facuta.
Parchetul se va face ca ploua si nu se va autosesiza.

Curtea de Conturi confirmă Gazeta: jaf în timpul lui Plăcintă la patinoare! | Stiri Scurte  •  4 martie 2011, 0:56

[…] banii! Să plătească din buzunar!” » Procuratura e cea care se poate sesiza. …Sursa: Curtea de Conturi confirmă Gazeta: jaf în timpul lui Plăcintă la patinoare!Articole asemanatoare:Curtea de Apel Bucureşti: Nu sunt probe certe că eliberarea lui Andrei […]

orlando gasca  •  4 martie 2011, 4:43

dar pe acestii hotii nu i
trage chiar nimeni la raspundere.nu se poate face chiar nimic
atit de jos a ajuns poporul roman

tipbv  •  4 martie 2011, 5:40

Asa Tolo, mai venim de acasa. Felicitari „AI REUSIT”

Sergiu  •  4 martie 2011, 6:11

Sa fim clari ! Demersul vostru conjugat cu cel al institutiilor de stat,daca va duce la condamnari si executari silite prin care sa se recupereze pagubele (altfel condamnarile nu vor efectul scotat, fiindca în România este o moda sa faci puscarie, important este sa ai conturile pline la iesirea din penitenciar !), ar duce la o premiera fara echivoc în tara asta: PRIMUL partid politic care îsi pedepseste membrii corupti !!
Sper doar ca la români sa functineze un mecanism sanatos de percepere a unei asemenea situatii care deocamdata este doar ipotetica…:)

Dar daca scenariul pozitiv va continua si va fi respectat, atunci cred ca vom putea merge în sfârsit linistiti la vot fiindca vom avea cu cine vota dupa 22-23 de ani de pacaleli furibunde ale clasei politice, sub cortina aparentei democratii.

clujean  •  4 martie 2011, 6:26

Primăria municipiului Cluj-Napoca a anunţat, joi, că lucrările la noua Sală Polivalentă, cu o capacitate de peste 7.000 locuri, vor începe în luna iulie, contractul fiind deja semnat cu societăţile, care vor asigura proiectarea şi execuţia.

Noua sală clujeană va avea 7.109 locuri, iar termenul de execuţie este de trei ani. Primarul Sorin Apostu a anunţat că a fost semnat contractul cu societăţile, care au câştigat licitaţia de proiectare şi execuţie, costurile estimate fiind de aproximativ 51 de milioane de lei.
Adica vre-o 12.000.000 euro

Iasi  •  4 martie 2011, 6:53

Fac pariu salariul meu pe 6 luni (cu care de abia o sa imi pot face plinul la masina peste vreo doua luni) ca nu o sa intimple nimic. Au fost arestati o caruta pana acum si la toti le-au dat drumul. Asa ca e praf in ochi (probabil au inceput deja campania electorala).

laurentiu  •  4 martie 2011, 7:08

Asa! Si? Mi-e sila! Stimata doamna Placinta, cea care a zamislit acel gingas si promitator baiat care face pipi pe troite si mai cotonogeste pe cine apuca, stimata doamna Placinta are o durere cumplita in COT. Tara distrusa si blestemata!

ovi  •  4 martie 2011, 7:57

Curtea de Conturi: “Îi vom pune să plătească patinoarele din buzunar!”

deci, nu care cumva, sa va puna d-zeu, sa-i anchetati si sa-i bagati la racoare….caci o sa ardeti in iad, de aduceti un asemenea afront dinozaurilor portocalii si de orice alta culoare de altfel…
nu, d-voastra ii puneti la plata…
pai asta-i un indemn la furt…. ceva de genul…
luati si furati, in caz de sunteti prinsi, va vom pune doar sa ne restituiti banii, fara alta masura complementara….
daca nu are timp tolontan sa va demaste, scapati cu banii, e un fel de loz in plic….
d-le tolontan am o rugaminte, nu mai ancheta nimic, scrie-ti si d-voastra despre bianca un articol, ca’n ultimile zile de cand ati inceput anchetele, frustrarea mea a ajuns cote alarmante……..
suntem sclavii proprii indiferente…..

Dan  •  4 martie 2011, 8:00

Vad ca acest minister este unul din „vacile de muls” ale PDL! Dupa Ridzi, Placinta. Cine urmeaza? Din pacate „mult zgomot” pentru nimic. Sunt parlamentari ce „dracu!”.

Ciprian  •  4 martie 2011, 8:12

ce mai poate fi de zis la faza asta?! aceste smecherii au existat mereu!sa nu uitam de salile de sport construite pe timpul lui Nastase…toti sunt numai dupa ciolan!de aceea intra in politica!in niciun caz ca sa le fie bine romanilor!

adriani  •  4 martie 2011, 8:27

Oare incepe sa dea roade munca voastra Cataline ? Mi-e teama ca e doar un foc de paie.

prudent  •  4 martie 2011, 8:41

orice control, la ORICE lucrare poate spune ca ar fi fost mai bine sa… (dupa razboi…). Depinde de cifra pe care o va gasi CC. Daca e mare vom vorbi intr-un fel, daca e de 2000 euro (de ex.) nu e neaparat furaciune. PS. Din ce citesc, CC pierde pe banda rulanta in justitie imputatiile, cifrele prejudiciului fiind INTOTDEAUNA mai mici. Cand se intra in expertize AGREATE DE AMBELE PARTI cifrele devin mai credibile.

mircea  •  4 martie 2011, 8:41

1. Le mai vine inima la loc alora care ieri-alaltaieri ii plangeau de mila lui Oprescu.
2. Curtea de Conturi sa mearga pana la capat nu sa se planga-n presa.
3. O intrebare de carcotas:”Cine-i seful Curtii de Conturi?” – asta ca sa fim siguri ca aceasta institutie nu e bagata intr-un joc politic.

RRRR  •  4 martie 2011, 8:51

Dupa razboi multi viteji de curte se arata pe la conturi.Avem mare nevoie de mai multi oameni implicati in viata comunitatii

Ovidiu Miron  •  4 martie 2011, 8:56

Domnule Tolontan,

De ani de zile tot ni se promit presupuse condamnari. Si de fapt nu se intampla nimic.

Sa fim seriosi, vom asista eventual tot la investigatii preliminare si alte chestiuni odioase de acest fel.

Spuneti-mi va rog, 3 nume de oameni super vinovati care au fost condamnati asa cum trebuie in ultimii 21 ani dintre politicienii romani?

Asa este. Etnobotanice si urinat pe troite. Asta e tara.

Ionut  •  4 martie 2011, 8:58

Draga Tolo sincer inca nu am incredere ca asa ceva se va intampla. Ca in cazul tuturor magariilor facute in tara asta, se va musamaliza totul , „vom uita”. Suntem cea mai iertatoare natiune din lume. Prin iertatoare a se intelege credula, naiva etc.
Inchei :M-as mira…

stere  •  4 martie 2011, 9:00

e foarte bine ca ne aratati inca o data, daca mai era nevoie, de ce accidente genetice suntem condusi…sper sa nu va opriti aici…sportul are nevoie de astfel de investigatii, altfel vom ramane la aceeasi vorba: „avem prea multi campioni pentru ce infrastructura sportiva exista in tara”

Alex  •  4 martie 2011, 9:46

Nu se poate!!! In tara Marinelului si a Elenei se fura?!?!? Rusine, Dinu Patriciu!!! Mogulii cei rai nu mai au limite. Ei nu vad ca gashka cocotata sus nu fura, ci traieste din vanzari anterioare?!? Au vandut tara…

Radu  •  4 martie 2011, 9:51

Pai toate povestile astea chiar vor ramane fara rezultat…pen’ ca estem in romania….e remarcabil efortul pe care-l faci, dar……estem in romania…..asadar mi-e greu, f greu, sa cred, ca anchetele tale vor avea vreun rezultat….iarta scepticismul unui decretel dar….

cornel  •  4 martie 2011, 10:11

a. nota 10 pentru ca uneori chiar iti pasa de sport.
b. si zici ca site-ul e mai misto acum, nu? oare ce-ti place la el?

dddg  •  4 martie 2011, 10:17

tolo, nu va opriti. nu ne asteptam sa schimbe maine lucrurile. si poate vor deveni si mai iscusit in a fura banul public, dar nu renuntati, incet, incet munca voastra da roade

zagna  •  4 martie 2011, 10:48

domnule tolontan,ti-ai mai facut niste dusmani, care, bineinteles, nu vor pati nimic. iar voi, jurnalistii care doriti o schimbare in bine in tara asta, poate, intro zi, va veti satura de munca asta in zadar….

cezar prusac  •  4 martie 2011, 11:04

» Raportul oficial, deja publicat, va fi urmat de o sesizare “întrucît cineva trebuie să răspundă pentru ce s-a întîmplat cu banii! Să plătească din buzunar!” »

e hai sa o vad si pe-asta. DAR asa cum au platit si cei care au fost inaintea doamnei Placinta la fel va plati si ea 🙁

romi  •  4 martie 2011, 11:20

sa presupunem ca vinovatii vor ajunge in JUSTITIE.dati filmul inapoi si veti constata ca „vinovatii” sunt nevinovati.priviti la politistii de frontiera si la motivele, cel putin puerile, invocate de judecatoarea costiniu si veti sti, daca mai era nevoie, rezultatul.spunea cineva mai sus ca va sti de-acum cu cine sa voteze.chiar, cu cineva vota?

Alex  •  4 martie 2011, 12:12

„in sumă totală de 1.300 de lei, cu o medie de aproape 150 lei/lună”.
Sa inteleg ca veniturile unui patinoar sunt de 150 de lei/luna??????
adica la un pret de 10 lei/ora (in general la patinoare) intr-o luna intreaga au fost doar 15 persoane care au patinat cate 1 ora??????
Astia chiar isi bat joc de banii nostri.

gelu  •  4 martie 2011, 12:37

N-ai sa vezi nimic, cine sa impute ?! Si cui sa impute?!
vai de noi in tara asta de kkt

CRITIC  •  4 martie 2011, 12:49

domnule tolontan, e bine sa aratati cazuri de coruptie, insa eu nu inteleg de ce o faceti la modul asta. adica ne explicati cum o sa plateasca din buzunar nu stiu cine. o sa plateasca asa cum a platit si madam ritzi. ca lucrurile stau asa e revoltator. dar ca oameni ca d-voastra inca mai gasesc resurse sa creada in comunicatele anticoruptie ale curtii de conturi, dna-ului, basescului, bocului, udrei, etc, asta e uimitor de naiv, ca sa ma exprim politicos.

gORE  •  4 martie 2011, 13:11

Bun, este revoltator, strigator la cer, dar ce putem face? S-a vazut cel mai bine la Ridzi – super tamtam, o demisie la misto, iar acum e bine merci. In cel mai fericit caz persoanele implicate nu mai pupa loc pe liste la alegeri sau candideaza intr-un loc unde oricum sunt votati pentru o galeata, si aia goala. Cum bine observa cineva mai sus, toti cei implicati in cazuri sesizate de presa ba sunt nevinovati in justitie, ba sunt nevinovati pana la decizia judecatoreasca ce niciodata nu este finala (vezi Videanu), ba subit se imbolnaveste si totul ramane in aer. Nu vad alta solutie decat sa nu mai platim NIMIC la stat. Sa ii vedem de unde o sa mai aloce din burta sume pentru tampenii.
@romi – cineva-ul de mai sus uita faptul ca cine ii va baga la zdup (ipotetic, dar si in cutia Pandorei a ramas doar speranta) i-a si numit.

John  •  4 martie 2011, 15:47

Felicitari Catalin,te admir pentru ceea ce faci si am multa incredere in tine !

Ciolanus  •  4 martie 2011, 16:53

Intru-n final, cand sa presupunem ca s-ar gasi vinovatii si acestia ar fi condamnati, se va constata ca au avere 0 sau un harb de masina. Degeaba.

Calin Petrindean  •  4 martie 2011, 16:56

Felicitari gazetei si domnului Tolontan! Tot asa!

noki  •  4 martie 2011, 17:36

Pacat ca nu te ocupi si de invetitiile facute sub PSD, respectiv Adrian Nastase combinat cu Ion Tiriac.
De ex, cele 400 de sali de sport, care nu dimensiuni olimpice, in mare parte intra ploaia, la un pret piperat.

unu’  •  4 martie 2011, 17:40

Un patinoar din plastic costa aprox. 150 – 200 Eur/mp. + TVA. depinde de utilitati. Restul e SPAGAAAAA!!!!. Chiar nu se poate face nimic in Romania asta fara SPAGAA!! PARAINDARAT!!! OFFF, vai de capu’ nostru.

Cătălin Tolontan  •  4 martie 2011, 17:41

noki: pacat ca tu nu citesti. Am scris despre acele sali inca de cind a fost pus celebrul pariu Tiriac – Nastase. Am scris mult si critic despre ele, in toamna lui 2004.

Giorgio Sandrini  •  4 martie 2011, 17:49

Asa se fac BANI PENTRU PARTID SI PENTRU SINE).Toti au facut asta,dar ACTUALII au depasit orice limita si au EXPLOATAT orice INVESTITIE FIE CAT DE MICA numai BANI SA IESE.dE LA NOI FIRESTE.

marin  •  4 martie 2011, 18:26

buna ziua
-fara legatura cu subiectul.. de cand ati schimbat formatul, site-ul se incarca de 2 ori mai greu , iar stirile video nu mai reusesc sa le vad… va rog poate verificati si faceti ceva….

viali  •  4 martie 2011, 20:04

Tolo cred ca te tragi din Vlad Tepes.Esti printre putinii ROMANI care au bolls.

Udrea promite o sala polivalenta in sectorul 2, pe amplasamentul patinoarului Flamaropol « epolitikon  •  2 iunie 2011, 18:28

[…] ati uitati, va puteti uita aici, pe blogul lui Tolontan. De fapt patinoarele facute cu aproximativ 150.000 euro bucata par chiar […]

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord