Octavian Belu atacă: „Ar însemna naţionalizarea Poligonului!”

O poveste inceputa de Alexandru Ioan Cuza se poate termina sub mandatul lui Daniel Funeriu, ca avancronica a unei afaceri imobiliare. Nu e nici o exgerare.

vineri, 1 aprilie 2011, 1:55

O poveste inceputa de Alexandru Ioan Cuza se poate termina sub mandatul lui Daniel Funeriu, ca avancronica a unei afaceri imobiliare. Nu e nici o exgerare.

Si istoria merge mai departe. Oficial, ea suna astfel: Agenţia Naţională pentru Sport şi Tineret (ANS) pregăteşte un proiect de Hotărîre de Guvern de preluare a Poligonului Tunari din administrarea Federaţiei Române de Tir (FRT).  Federatia a fost improprietarita de Cuza cu un teren in Bucuresti, care a  fost schimbat, peste ani, cu acesta, pitit undeva in racoarea padurii Baneasa. Sint 40 de hectare egale cu valoarea lor in aur.

Motivul invocat: FRT a schimbat destinaţia unei suprafeţe de teren din poligon şi a amenajat patru terenuri de tenis. În 2008, Octavian Belu, preşedintele de atunci al Agenţiei, a alocat FRT banii necesari pentru arenele de tenis. Finanţarea a continuat şi în mandatul miniştrilor Monica Iacob-Ridzi şi Sorina Plăcintă.

– Domnule Belu, este Poligonul de la Băneasa o miză?
– Poligonul funcţionează pe un teren situat într-o zonă privilegiată, in nordul bogat al Capitalei, zona care i-a tentat pe mulţi şi pot să afirm că au mai existat încercări şi în anii trecuţi de deturnare a acestei baze. Dar toate nu au avut sorţi de izbîndă pentru că acest teren are un regim special. În 1865, Societatea de Dare La Semn, actuala Federaţie Română de Tir, a fost împroprietărită prin Decret Domnesc semnat de Alexandru Ioan Cuza.

– Stă în picioare motivaţia conducerii ANS?
– Au ajuns să lucreze pentru sport nişte personaje aduse pe nu ştiu ce criterii şi care nu doresc să vadă realitatea. Sînt oameni care, vai de noi, nu cunosc nici măcar legea sportului, cea după care ar trebui să se ghideze! ANS susţine că federaţia de tir a greşit construind nişte terenuri de tenis fiindcă trebuie să se limiteze la activitatea specifică. Nu are nici o logică, este o aberaţie! Articolul 78 din Legea sportului defineşte clar destinaţia bazelor sportive: pentru organizarea şi desfăşurarea activităţii de educaţie fizică şi sport. Punct!

– Deci terenurile de tenis nu sînt construite ilegal la Tunari?
– Tenisul înseamnă sport. Dacă federaţia de tir ar fi construit acolo un mall, discotecă sau cine ştie ce restaurant era o altă discuţie. Programul de pregătire sportivă al unui tirist prevede şi jocul de tenis pentru îmbunătăţirea reflexelor, aşa cum o gimnastă face înot, un atlet ridică greutăţi ori o handbalistă aleargă la un antrenament. Dacă într-o bază ai construit o facilitate sportivă nu înseamnă că ai schimbat destinaţia.

– Care credeţi că sînt şansele ca poligonul de tir să fie preluat de ANS?
– Sper să nu se întîmple acest lucru niciodată. Este echivalentul unei naţionalizări în sport! Şi asta în timp ce forul olimpic promovează ideea unor federaţii puternice, care să fie capabile să-şi administreze singure patrimoniul. FRT este printre puţinele federaţii care anul trecut a realizat venituri proprii mai mari decît bugetul alocat de ANS! Poate de aici şi miza?!

Campionul olimpic de la Seul, Sorin Babii, anunţă că se va adresa CIO dacă federaţia va rămîne fără baza sportivă » Jocurile sînt făcute

Luni seara a aterizat de la Sydney, iar marţi dimineaţa a aflat că există şanse mari ca federaţia pe care o conduce să rămînă fără baza sportivă: poligonul Tunari din Pădurea Băneasa. În aceeaşi zi a intrat şi în posesia raportului corpului de control din ANS care a efectuat o verificare a activităţii FRT. Concluziile controlului nu erau pozitive. A aflat astfel că a greşit atunci cînd a construit 4 terenuri de tenis pentru a aduce venituri proprii la bugetul federaţiei.

Şi-a ascultat primul instinct şi a plecat direct la sediul Ministerului Învăţămîntului pentru a discuta cu secretarul general Corvin Nedelcu. „Domnul secretar a încercat să-mi explice ce greşeli profunde am făcut eu la Tunari cu terenurile de tenis! Că am schimbat destinaţia bazei sportive!”, a povestit Babii, cel care a cucerit aurul olimpic la Seul în 1988.

– Şi ce impresie v-a lăsat întreaga discuţie?
– Una singură şi foarte puternică. Jocurile sînt deja făcute. Nedelcu are un obiectiv pe care trebuie să-l îndeplinească cu orice preţ.

– Motivaţia dînsului care a fost?
– Bineînţeles, raportul controlului.

– Ati mai vorbit cu oameni de sport?
– Sigur, ei m-au sunat. Sint stupefiati. Asa ceva nu s-a mai pomenit. Sint 60 de hectare!

Sorin Babii consideră că rezultatele verificărilor făcute de ANS sînt slab argumentate. „Nişte poveşti, compuneri de gimnaziu, care nu au legătură cu realitatea”, spune fostul tirist, care-l antrenează în prezent pe Alin Moldoveanu (locul 4 la Beijing 2008). Preşedintele FRT mărturiseşte că Poligonul din pădure nu reprezintă o tentaţie de ultimă oră. „Au fost multe încercări de a fi luat din ograda tirului, dar fără sorţi de izbîndă. Am crezut că lucrurile s-au liniştit. Cît de mult m-am înşelat!”

Sîmbătă, FRT are şedinţă de Adunare Generală. Atunci, delegaţii vor stabili planul de acţiune. „Nu o să mă opresc aici. Dacă nu găsesc dreptate în ţară o să apelez la forurile superioare din sportul internaţional, inclusiv la Comitetul Internaţional Olimpic”, a mai spus Sorin Babii.

Din partea ministerului, Corvin Nedelcu spune ca nu stie nimic despre aceasta Hotarire de Guvern. „Nedelcu este pus aici de oameni de afaceri cu legaturi in PD-L tocmai ca sa dezmembreze patrimoniul sportului”, sustin surse din sport, care recunosc totodata ca „misiunea lui imobiliara este usurata de imobilismul federatiilor, multe dintre ele conduse de oameni invechiti si dedati si ei la mici ciubucuri”.

Aflata la Izvorani la board-ul lumii olimpice din Romania, Doina Melinte a fost pur si simplu inconjurata de oamenii de acolo si intrebata daca va semna HG-ul prin care Poligonul va fi luat de la federatia de tir. „Toti au vazut-o cum se crispeaza la fata. Era foarte afectata”, a povestit un martor. Unii au auzit-o ca spune „Nu, nu voi semna!”.

Tot ieri, politia a inceput un control la Federatia de Tir ca sa verifice armele si munitia.


Comentarii (17)Adaugă comentariu

vasco  •  1 aprilie 2011, 6:28

Se mai mira cineva?Traim doar in era canaliilor!

flamaropol  •  1 aprilie 2011, 6:45

Ati avut dreptate Domnule Bellu, cand ati spus, ca vai de sportul romanesc pe mana cui va incapea cand ati plecat de la ANS. Primari, campioni la curatat cartofi si habarnisti.

Horea  •  1 aprilie 2011, 7:46

Oare cat timp o sa mai suportam ? Sa incerce Alba ca zapada sa ne explice cum ne va schimba in bine viata praduirea asta !

Cătălin Tolontan  •  1 aprilie 2011, 7:53

mirel: multmim, am modificat

armand: multumim, vom verifica

simplu suporter  •  1 aprilie 2011, 8:13

ultima propozitie e cea mai interesanta din tot articolul. lasa ca va aratam noi, urmeaza sanepid sa vada daca au gandaci pe tevi, garda financiara sa vada daca au taiat chitante le terenurile de tenis, sri sa verifice musuroaiele de cartite samd. e o rusine, traim in plina dictatura si ce e cel mai dureros e ca suntem fatis batjocoriti aratandu-ni-se legea de cei care se cred deasupra ei. ar trebui sa ne legam cu lanturile in jurul bazei de tir. eu unul as veni. sau la un flashmob cu pusti de jucarie in fata institutiilor care vor sa faca mizeria asta. tragem in ei cu „sa le fie rusine”

Vali  •  1 aprilie 2011, 9:07

Ok, terenul e foarte foarte valoros pentru dezvoltatorii imobiliari si foarte cautat si nu e nimic rau in asta. Atunci de ce sa nu faca federatia(ministerul, COR-ul etc) o super afacere si sa dea terenul asta la scimb cu unul mai ieftin si de restul valorii sa construiesc o alta baza sportiva nou nouta si la standarde mult ridicate

eugen  •  1 aprilie 2011, 9:21

canaliile !!!…..va rugam, stimati sefi ai sportului, sa nu cedati…fiti siguri ca toti suntem in asentimentul dv ,in aceascta privinta……desigur,cei neinteresati!

dinamovistul51  •  1 aprilie 2011, 10:10

Pai daca exista si o hotarare de guvern , cartile sunt facute , sa inceapa jocul! Cam slabuta riposta FRT

dan  •  1 aprilie 2011, 10:43

sa faca licitatie. vand baza superbine,cumpara teren in alta parte ieftin si fac ceva modern,actual nu o baza de acum 50 de ani imbunatatita si peticita. si toata lumea sportiva e multumita

Cătălin Tolontan  •  1 aprilie 2011, 10:59

vali: tocmai aici e smecheria. Sa iei ieftin de la stat in loc sa valorifice statul insusi!

Mihai  •  1 aprilie 2011, 12:14

Incercati sa mergeti si mai departe,asa cum s-a intamplat cu patinuarul de la Brasov.Sunt multe ilegalitati facute de catre PDL-isti si nu numai.V-am mai sugerat ANIF-ul si achizitiile supraevaluate.Incercati si in zona de interes a DIICOT-ului, sa vedeti cum ajungeti la procurori mana-n mana cu interlopii, care retin „preventiv” nevinovati ce nu au nimic de-a face cu cauzele,insa rechinii care „dau” scapa de fiecare data.Analizati si cazurile in care „Constituirea de grup infractional organizat” este tratata complet aiurea de catre justitie si cazurile in care concedierea abuziva este legiferata de 2 instante cu incalcarea flagranta a Codului Muncii in vigoare.Sa vedeti ce descoperiti.

Chiribuc  •  1 aprilie 2011, 16:58

Fac tir de performanță de peste 15 ani. Nu credeam că se va ajunge și la „amărâtul” nostru de sport cu astfel de măgării. Trăim într-o țară….mă abțin, oricum nu are rost. Tot ce ne rămâne de făcut este să ne tragem un glonț în cap.

gicutzu  •  1 aprilie 2011, 17:44

Ce legatura are rezultatul controlului cu preluarea terenului? Daca nu a fost respectata legea sportului sa fie sanctionat presedintele federatiei. E cusuta cu ata alba.

mazurka  •  1 aprilie 2011, 18:31

Sa nu credeti nimic din ceea ce spun cei doi interlocutori ai lui Tolontan. Ei nu sunt de acord cu aceasta situatie, dar ei (si nu numai ei) au stiut cu mult inainte ca se va ajunge in acest punct. In spatele cortinei lucrurile s-au derulat altfel. Cartile au fost deja facute. Cu tot respectul pentru dl. Belu, dar acele terenuri de tenis au fost inchiriate (nu stim daca au avut si acceptul Agentiei Nationale ptr. Sport)pentru o firma privata care dezvolta un business, dar la afirmatia dansului ca tiristii sportivi de mare performanta au in planul de pregatire practicarea tenisului de camp, aici cred ca a fost indus in eroare sau dansul doreste sa ne pacaleasca, deoarece este interzis tiristilor sportivi de mare performanta sa joace tenis de camp sau tenis de masa, deoarece oricand este posibil sa le fie afectate articulatiile mainilor sau picioarelor, foarte importante in tirul sportiv de mare performanta.
Ce este foarte curios, cum de a reusit acest secretar general al FRTS, Danut Popa (care efectiv in cariera lui nu a avut nimic de-a face cu tirul), sa pacaleasca atatia oameni din sport si sa conduca fara niciun fel de scrupule destinele FRTS spre prapastia in care o sa se piarda poligonul, performantele tirului romanesc.
Pe Sorin Babii, presedintele actual al FRTS, trebuie sa-l disociem de fantasticul sportiv care a adus tarii atatea bucurii prin performantele sale, de omul de astazi care intre timp a invatat cum sa pacaleasca, cum sa se ralieze cu niste oameni care-l indreapta spre aceeasi prapastie. Pacat ca Sorin Babii nu-si asculta instinctul ca actualul secretar general il indreapta spre o tinta gresita.
Altfel, ar trebui sa se publice Raportul comisiei de control care au gasit foarte multe nereguli la FRTS (sa vedem si noi cum s-a cheltuit banul public – avem acest drept).
Datorita acestui climat creat in curtea FRTS, a profitat si factorul politic astfel incat nu a fost decat un pas ptr. a obtine ce si-au dorit. Fara sprijinul unor persoane din FRTS nu cred ca se ajungea in aceasta situatie. Timpul va demonstra ca aceste persoane vor plati. Pacat ca va disparea leaganul tirului romanesc. Pe curand.

Tibi  •  1 aprilie 2011, 20:01

Problema e alta, vin alegerile si astia de la guvern isi dau seama ca nu vor mai pupa ciolanul asa ca incearca prin toate mijloacele sa fure cu nerusinare de pretutindeni, ignorand si cel mai elementar bun-simt

criticul  •  1 aprilie 2011, 22:16

Astia de la PD-L simt ca la anul o vor incasa urat de tot la alegeri si vor sa lase o tara completamente distrusa sub toate aspectele celor care vor veni la guvernare,de asta fac ce fac ei in toate domeniile.

Mosu  •  3 aprilie 2011, 20:17

Am fost sportiv de performanta si antrenor de tir. Mi-am petrecut foarte multi ani in acel poligon incepand din 1970. Am tras alaturi de marile nume din tirul romanesc si am cunoascut toate personalitatile care au condus destinele tirului in perioada in care tirul se afla pe cele mai inalte culmi. Acum cativa ani am fost foarte contrariat de faptul ca federatia este condusa de persoane care nu au nici in clin nici in maneca cu tirul si dupa ce i-am cunoscut pe fiecare, dupa ce am vazut si iahtul parcat in curtea poligonului, mi-am dat seama ce fel de oameni sunt, am prevazut ca se va intampla acest lucru si l-am spus cu voce tare cui avea rabdarea sa ma asculte. Din pacate multi erau incantati de faptul ca noul staff de conducere aducea bani la buget. Cei vechi au fost indepartati rand pe rand sau au fost trasi pe linie moarta in functii in care nu aveau putere de decizie. Noua conducere a avut totusi grija sa puna in vitrina nume grele din tir, vezi Sorin Babii, Ion Corneliu, etc. dar au avut grija sa li se limiteze prerogativele ca sa poata fi manipulati si eventual sa pice ca tapi ispasitori pentru magariile facute (vezi scandalul importului de munitie). Il cunosc pe Sorin de cand era tanar sportiv si nu am motiv de suspiciune fata de el. Dar daca de data aceasta cedeaza, atunci toate titlurile pe care le-a obtinut in cariera lui nu mai valoreaza doi bani.

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord