Viaţă de ziarist în vremea papagalilor îndrăgostiţi de editorial

Ghiţă a obosit. Se ridică în picioare şi face doi paşi, Stînga, dreapta, iar stînga, dreapta. I-ar fi mai comod la un meci de baschet. Vorbele celorlalţi trec pe lîngă el. Se discută subiectele zilei la Realitatea TV. Zece oameni stau în biroul de sticlă, vecin cu hala ştirilor.

joi, 21 aprilie 2011, 4:41

Ghiţă a obosit. Se ridică în picioare şi face doi paşi, Stînga, dreapta, iar stînga, dreapta. I-ar fi mai comod la un meci de baschet. Vorbele celorlalţi trec pe lîngă el. Se discută subiectele zilei la Realitatea TV. Zece oameni stau în biroul de sticlă, vecin cu hala ştirilor.

Finanţatorul se opreşte din mişcările de dezmorţire. „Acum, pe bune, e imposibil de controlat o televiziune!”. Ameţiţi de subiectele în permanentă schimbare şi de telefoanele care bîzîie, cei din încăpere ridică fruntea şi-l privesc absenţi pe miliardarul de 32 de ani care a descoperit munca de ziarist, imprevizibilitatea si, in fond, imposibilitatea de a inregimenta informatia. 

Episodul s-a repetat de multe ori in ultimele luni. Ghiţă, redacţia şi mirarea lui. „Cînd îl văd acolo, în biroul şefilor editoriali, stînd picior peste picior cît e ziua de lungă, mă enervez instant. Nu se implică direct, dar tipul se crede redactor-şef!”, spune un reporter de teren, unul dintre cei mai vechi de la Realitatea.

Ei ştiu cum se face rating
Şi Vîntu, şi Ghiţă se visează ziarişti. Să ajungi în TOP 300 Capital şi să vrei să faci pe redactorul-şef, iată un compliment de care meseria nu avea nevoie. Pentru că mai e puţin şi, de atîta iubire pentru ea, profesia asta va fi spulberată.
Discuţiile descriu doi fanfaroni care se subestimează unul pe celălalt şi, împreună, dispreţuiesc restul lumii, pe care sint convinsi că o manipulează.

In fond, ei traiesc intr-o fictiune caraghioasa. E ca în „Omul nostru din Panama” a lui John Le Carre, cînd un croitor de lux inventează o uriaşă şi bine elaborată mişcare naţională de rezistenţă in Panama, numai ca să deconteze banii trimişi de la Londra pentru operatiuni clandestine. El le hraneste spionilor britanici impresia ca sint stapinii tarii si ai lumii.

Vântu şi Ghiţă nu vor doar să controleze media, ci să se şi priceapă la ea! Sînt convinşi că ştiu. Aici gasiti dialogul! Ştiu cum se face rating, ce ştiri sînt interesante, cum se construieşte, de fapt, o reţea de televiziuni locale, dixit Ghiţă, nu cum a făcut-o tîmpitul de Druică. Apropo, Costică Druică e fostul şef al Mediafax, jurnalist de 20 de ani. Ce mai contează, dixit Vîntu, „că ne-am purtat porceşte cu el”!

„Ciufuţi şi scandalagii”
Aşadar, patronii se pricep. Ghiţă îl cheamă pe Ponta „ca să facă rating”. Ponta aterizează direct pe breaking-news că e băiat bun, pretenar de-al lui Ghiţă, cum ar veni. Ştiu şi internet, să nu vă imaginaţi că n-au viziune. Cît e ziua de lungă, urmăresc siteurile şi au idei.

În schimb, realizatorii de la Realitatea, „Laura, Cosmin şi aia, Creţuleasca„, ăştia sînt „ciufuţi şi scandalagii”. I-au scos sufletul lui Ghiţă, după propria mărturie. Îi e greu şi lui că „nu pot să mă duc la toţi şi să le zic <vă f..t în gură, vă dau afară!>”.

Abia a ajuns la Oana Stancu şi la Adrian Ursu, pe ăştia i-a dat afară, dar a obosit. Cît să dispreţuieşti şi să concediezi în cîteva luni, doar om eşti!

Norocul lui Ghiţă e că-l ajută Vântu, care îi sugerează cîteva concedieri. „Nu-ţi impun, dar ai nevoie de greutate”, zice Vântu, insistînd că Stelian Tănase e cam varză cu emisiunea 3×3, iar Dinescu şi Tănase trag în jos ratingul vineri seară. Îi dă şi soluţia: Adrian Cioroianu. Criteriul? „E spălat şi inteligent”. Ghiţă aprobă: „Şi mie îmi place de el”. Şi mie. Cine mai votează?

Alţi proşti
Managerii de presă nu scapă nici ei de tăvăleală. Sorin Enache, niţel şef de canal la ProTV, Antena 1 şi Realitatea, „are viteza melcului rapid” pentru Ghiţă. Altfel, amîndoi îl privesc ca pe o soluţie, pentru că, vorba aia, dacă doi golani, unul tînăr şi unul bătrîn, se duşmănesc şi vor să se păcălească unul pe celălalt, cineva trebuie să muncească. O fac Enache şi încă vreo cîteva sute de „boschetari”, cum le zicea Sârbu pe vremuri ziariştilor, dar măcar el o rostea cu o furie respectuoasă şi chiar  temătoare.

Plus că, pe la două noaptea, Sârbu mai deschidea cîte o uşă în ProTV oamenilor cu multe casete în mînă, oameni care alergau către grupurile de montaj. Iar Sârbu, după cum bine i-a spus Andreea Esca acum cîteva zile, îşi mai aduce, totuşi, aminte: „Uite Adriane, pentru că ne-ai muncit rău, acum bagi mîna în buzunar ca să ne tratezi. Mai bine ne lasai sa plecam 🙂 „. Vezi sutele de mii de euro plătite pentru operaţiile lui Teo la Viena!

Într-o stenogramă mai veche, Dragoş Stanca, alt tip care face presă din greu de cînd se ştie, era prost, dar prostul lui Vântu. Lucruri drăguţe cum ar veni din grupul Realitatea – Caţavencu! Buşcu şi Mihaiu stau cu Băsescu şi cu DNA-ul pe cap, Vântu şi Ghiţă se joacă de-a ziariştii. Între prieteni, îşi explică intervenţiile prin faptul că au băgat bani. Zeci de milioane de euro din sute de milioane pe care i-au făcut.

„Bă cretinilor plătiţi, da’ treaba voastră!”
Bine, pe de o parte au şi finanţatorii dreptate! Presa e un domeniu greu. Obositor. Nasol. Şedinţele se ţin lanţ, alergi mereu, te cerţi cu toată lumea şi, dacă te cerţi, cum îţi mai dezvolţi relaţia cu Elena Udrea, care „e o relaţie deja pusă pe picioare”, cum se bucură Sebastian Ghiţă, campionul contractelor cu statul.

Teoria „interdependenţei cu clasa politică” îi e dragă şi lui SOV, care cere „să fie trataţi cu onestitate invitaţii”. Ce gingaş! E ca atunci cînd spui arbitrilor în fotbal „Să ne arbitraţi corect!”. Înţeleg ei ce trebuie să facă.

Pentru că, dacă faci asta, atunci poţi să-ţi reeşalonezi datoriile la stat, că doar nu eşti „cretin ca ăia de la Antenă să plăteşti”. Bine le-a zis-o Ghiţă: „Bă cretinilor, plătiţi, da’ treaba voastră! Pe mine mă ajută toţi”.

Doi prieteni
Aşa vorbesc ei doi, cald, constructiv şi amical, atunci cînd nu se ameninţă că se împuşcă, Vântu pe Ghiţă, sau nu folosesc Procuratura şi Serviciile ca să se cureţe, Ghiţă pe Vântu. Intre doua pupaturi, Vantu il santajeaza pe Ghita si-l face sa rida povestindu-i, ca un mitoman profesionist, cum asasina el sute de oameni, iar Ghita inlesneste o inregistrare si o perchezitie in redactie la Realitatea, asta dupa cafteala bodyguarzilor de acum citeva zile.

A venit politia, a cautat in sediu, a gasit banii, la puscarie cu Vantu! Asta e, ramine redactia doar cu un singur redactor -sef.

Îi priveşti, îi asculţi şi îi laşi să se prezinte singuri, cu un evident talent plastic pentru aceasta meserie: „Eu par un papagal, tu pari un papagal, dar noi am intrat în combinaţia asta ca să fim şmecheri, nu papagali”.


Comentarii (19)Adaugă comentariu

Marius Dumitru  •  21 aprilie 2011, 17:15

primul articol pe care nu-l citesc integral…
vorbim despre impartialitatea ziaristilor si redactorilor de la Realitatea?

urmeaza un articol despre antena3?

cred ca iti scapa niste nuante vizavi de povestea Ghita vs Vantu

dan _USA  •  21 aprilie 2011, 17:17

Doi BAGABONZII cum ar fii zis bunicul meu!!! Un hot care a furat milioane de la oameni cu o schema financiara (apropos Madoff pt exact acelasi gen de infractiune face inchisoare pe viata el nu directorii sau apropiatii lui in SUA nu a mers treaba cu stai ca eu sunt patron nu am semnat nimic directorasii sunt de vina)al doile un pusti nesimtit pe care daca are nevoie de tine il dai afara pe usa si intra pe geam(M.Cosma poate depune marturie)un tip care nu cred sa fii facut in viata lui o afacere in mediul particular ci numai cu statul(iar vorba vine afaceri japca calculatoare reconditionate la pret de nave cosmice inghitite pt ca vb lui Nea Bachus „spaga era corespunzatoare”)un stat linga care a stat aproape indiferent de culoarea in care sa colorat.Chiar nu mai stiu ce sa intamplat cu dosarul lui Ghita de prejudiciere la Petrobrazi?? eu cred ca acum tocmai a platit o datorie catre puterea portocalie si vei vedea in curand Realitatea se va da pe brazda si se va alinia frumos in coloana portocalie..pina atunci multe salutari din SUA ,va multumesc imi pigmentati zilele aici cu tote regulile astea care trebuiesc respsctate devine plictisitor..asa mai citesti presa romaneasca si vezi cum legea e facuta sa fie incalcata..

alex  •  21 aprilie 2011, 17:23

Bravo tolo! cand am vazut titlul imi venea sa zic ca l-ai facut la comanda ca ai tu ceva cu ghita vazand emisiunea de ieri de pe rtv… m-am inselat! ai spus-o bine si cu detalii :)) i-ai facut pe amandoi cu ou si otet si asa si merita! inca odata felicitari pt. material!

Sorin  •  21 aprilie 2011, 17:50

Eu am o intrebare. De ce nu este ghita la cafea cu DNA-ul dupa ce a recunoscut ca facut niste mega blaturi cu Asesoftul. Daca era vorba de un patron din fotbal il saltau imediat. Dar ce sa-i faci, el este prieten cu toti.

Ciprian  •  21 aprilie 2011, 17:57

Ce ironic sunteti: „imposibilitatea de a inregimenta informatia”. Pai normal ca e un talent detinut de patronii de televiziuni nu neaparat si de manageri.

cristi  •  21 aprilie 2011, 17:57

Un articol in care se simte mai mult implicarea decat obiectivitatea ziaristului, dar care are marele avantaj ca pune degetul pe rana de esenta a societatii romanesti : lipsa de competenta si confuzia intre competenta si succes, dusa pana la indiferenta sau mai rau, perceputa ca normalitate ( ceea ce, sociologic, si este, intrucat constituie media realitatii corporatiste romanesti). Trasaturile morale ale celor 2 personaje aproape ca nici nu mai conteaza, in raport de evidenta faptului ca cei doi isi refuleaza umorile cand isi redau experientele in care au simtit dispretul tacut al celorlalti fata de aceasta incompetenta. Episodul este poate spectaculos pentru multi, dar este doar ceva banal pentru majoritatea oamenilor ce detin o adevarata competenta profesionala, mai ales in domeniul public.
Nu vreau sa va aduc acuzatii personale, dar o evidenta se impune pentru toti din aceasta bransa : daca nu a existat nici o reactie a oamenilor de reala valoare si cu un cuvant greu de spus in acest domeniu, cand un asemenea incompent a fost numit in acea functie la un mare trust de presa, acum presa culege roadele a ceea ce, poate, nu a semanat cu mana ei, dar a lasat sa creasca indiferenta sub ochii ei.
Astfel ca, desi articolul este un gest de real curaj si pare o mica victorie a presei adevarate in a spune ca ,, regele-patronul de trust de presa- este gol”, apare doar ca o trista revolta a autorului, ipostaziazand, voit sau nu, o dureroasa infrangere a intregii bresle si notiunii de valoare in orice domeniu.

vicentiu  •  21 aprilie 2011, 18:14

E intr-o proportie f mare vina voastra, a jurnalistilor, pentru ca, desi stiti cum se pune problema in spatele usilor inchise de atatia ani… surprindeti prin natura meseriei voastre discutii si fatete care va intregesc imaginea despre oamenii respectivi, pastrati aceasta fata nevazuta…
Fata nevazuta a lunii cu siguranta nu ascunde civilizatii extraterestre avansate ci tot cratere si pustiu dar sperantele inca sunt mari … Asa si in cazul de fata. Nu e nimic neasteptat in comportamentul celor doi dar e foarte diferit daca banuiesti sau sa stii cu siguranta…

Sunt 21 de ani de politica si administrare a statului facuta in felul asta si rezultatele, trist, nu mai mira pe nimeni.
Chiar nu-si asuma nimeni riscul sa ii expuna pe oamenii astia pentru ceea ce sunt? Chiar nu exista mijloace prin care sa se intample asta in mod organizat?

Sunt curios: daca ai auzi o gasca vorbind precum ghita cu vantul la coltul blocului ti-ai parca masina linistit peste noapte acolo?

Mai important decat ca fura (pentru ca discutiile despre furtul din banii publici nu se mai opresc de atatia ani…) mi se pare cat sunt de pregatiti si de capabili pentru jobul pe care-l au de facut si ce calitati si comportament au, ce istorie, ce CV…

E NORMAL sa fure daca altfel nu au competente sa produca … dar furtul este efectul, cauza e in alta parte… si „nu e data-n fapt” inca.

Cătălin Tolontan  •  21 aprilie 2011, 18:39

vicentiu: inteleg ce spui si ai dreptate, asta si facem, incercam sa-i expunem

gigel  •  21 aprilie 2011, 20:48

Cataline, ai luat-o razna .
Dute mai aproape de Ioanitoaia si vezi ca „politica” sportului l-a facut ziarist si pe el si pe tine..
Nu ai nici talent , nici macar nu poti sa fii impartial politic (se vede asta )in toate articolele tale.
Probabil ca solda lui Felix este si pentru tine la fel de generoasa ca si pentru Gadea, Ciutacu, Badea, si ceilalti pupincuristi.
Mi-a fost greu sa-ti spun toate astea, dar lasa politica pt altii.
Nu trada ziaristul sportiv…..

Edi  •  21 aprilie 2011, 21:20

Nu inteleg ce doriti sa transmiteti.

Ati fost partas si d-voastra si toti colegii d-vostra la astfel de comportamente de-a lungul timpului si acum ca intr-un fel sau altul a transpirat si la noi (pana acum ni le imaginam ca ar fi asa) apareti d-voastra indignat si incercati sa va delimitati. Nu merge. Eu ca si consumator de media (Sectiune politica) sunt jignit de jurnalistii de la Realitatea, Antena 3 (as adauga Jurnalul si B1, dar macar acolo se foloseste un altfel de ton).

In acest moment pentru mine exista 3 puncte de reper in jurnalism. Tapalaga, Tolontan, CT. Popescu.
CT. Popescu: – reprezinta cea mai mare dezamagire. Tot ce a construit in timp a reusit sa strice in nici 1 an (din punct de vedere jurnalisitic; ramane o placere sa ii citesc editorialele despre tenis)
Tolontan: – face parte dintr-un trust cu hibe, se ascunde dupa perdeaua sportiva. Se apuca sa scrie despre Realitatea, dar nu l-am vazut indignat de ce se intampla seara de seara la A3.
Tapalaga: – este o placere sa ii citesti editorialele (alaturi de colegii Aligica, Fumurescu si treaca de la mine si Vlaston), dar se ascunde in spatele acestor editoriale. Rar intra in spatiul TV.

Toti acesti jurnalisti au desupra lor caractere si comportamente ca Vantu. Le-au acceptat, s-au facut ca nu le vad de-a lungul timpului si acum iesiti sa spuneti ca vai ce stresati sunteti. Dar cand faceti emisiuni „stresante” care nu mai au nici o legatura cu jurnalismul cum este ? Este vreo diferenta intre d-voastra si ei ? Nu. Datorita modului in care va faceti treaba, diferentele de comportament sunt ANULATE. Faceti parte, ati fost si sunteti partas la „te tai, te ingrop, te…”

Asa ca d-le Tolontan, noi (cel putin eu) avem un alt unghi de vedere si din unghiul asta d-voastra (jurnalistul, nu omul) si Vantu (patronul de media) sunteti un intreg. Media nu se curata numai prin plecarea lui Vantu, Voiculescu se curata si prin plecarea lui Badea, Cretulescu, Nistorescu, Razvan Dumitrescu, chiar si Nasul.

petru  •  21 aprilie 2011, 21:54

Asa cum am mai discutat noi de multe ori , lucrurile astea au nuante.
Vantu e plecat cu cercul pe cand Ghita e un smecher care are o directie. Vantu a fost un escroc care a furat si al carui singur merit a fost ca a si-a asumat riscul de a se duce in justitie cu faptele lui ( cu sanse 50/50 sa scape sau nu ). Acum e clar razna si neavand nimic „construit” in spate , se duce la vale. SG e din alt aluat, Nu e nebun , a construit ceva si e tanar. A facut bani intr-un fel si aplica metode verificate. Nu are timp de experiente. E diferenta intre ei macar si pt. ca unul doarme noaptea asta pe tambal iar celalalt acasa.
Tu ai alergie la notiunea de control a jurnalistului. Ai dreptate , dar … Sunt absolut sigur ca , in cazul unui patronat total „indiferent” majoritatea jurnalistilor romani ar fi influentabili pe diverse cai ( combinatii de afaceri la cei mai vechi , veleitati de „player-i la cei mai tineri ). Sigur ca s-ar ajunge la un mix prin redactii dar totala obiectivitate , in Romania …. nu prindem noi .

victor  •  21 aprilie 2011, 21:58

Afiratia lui Vantu despre Druica e cel putin ciudata. In conditiile in care mogulul mare a fost tepuit de mogulul mic cu statiile rtv, tot Vantu ii plange de mila?

Leo  •  21 aprilie 2011, 22:21

Ai uitat totusi un singur lucru: sa amintesti de jurnalistii care ii ajuta pe cei doi sa nu fie papagali. Din pacate sunt ai naibii de multi si au nume mari.
Of Doamne, asa o meserie frumoasa, atatia oameni care scriu bine dar care o sa ajunga sa fie injurati mai rau decat politicienii. Ce mi se pare mai rau e ca asta foloseste de minune politicienilor, e din ce in ce mai greu sa crezi ca un articol nu e scris la comanda.
Tolo, tu inca esti fericit! Ma intreb ce o sa se intample cand alianta o sa ajunga la putere si Felix si ceilalti o sa te evalueze! Nu esti bun Tolo, nu stai in locuinta sociala, nu asculti de stapan, faci presa dupa capul tau, arati ca ai principii, pui suflet, mergi cu metroul si inca citesti ziare tiparite pe hartie in loc sa invelesti muraturile, nu ai arat ca anumiti bani au ajuns la fata mica a Chiorului, ne le faci jocurile. Si mai pierzi si timpul pe blog.

Catalin  •  22 aprilie 2011, 20:05

Si sa vezi ce e in provincie, pe la publicatiile locale. Te doare capul… Ziaristul trebuie sa se prostitueze daca vrea sa traiasca. Daca mai are si „ghinionul” sa nu fi facut de vreo 20 de ani decit jurnalism si vrea sa fie „drept”, e un om terminat! Inca la Realitatea e bine. Sa vezi cum e prin statiile teritoriale. Te apuca groaza!

vitalis  •  22 aprilie 2011, 22:27

Catalin, trebuie sa recunoastem ca sintem condusi de o cireada de idioti, atit realitatea cit si tara se ghideaza si au in conducere astfel de „elemente”.
Acum vorbesti de realitatea dar nu cred ca antena 3 nu face aceleasi jocuri de culise .
Fiecare au interesele lor de trei lei, nu conteaza ca esti profesionist atita timp cit esti condus de un cretin sau doi sau citi ori fi.
Atita timp cit strungarul se pricepe la sudura si chelnerul la prefectura sintem vai de mama noastra, acum si in veci vecilor.
Pacat de tara asta. Pacat de cei fara vina, pacat de profesionisti.

dan  •  23 aprilie 2011, 1:00

excelent articol, felicitari

Ghiţă şi Gigi sau locul unde disperarea TV se întâlneşte cu cea din Liga lui Mitică « Texte politice  •  26 aprilie 2011, 16:09

[…] trebuie să spunem că şi SOV şi Sebastian Ghiţă sunt doi megalomani care se visează mari ”executivi” de media. Problema lor, şi nu numai a lor, e că nu pricep nimic din jurnalism. Din păcate şi […]

silicon_v  •  27 aprilie 2011, 11:43

Din pacate cam asta a ajuns media romaneasca. De asta s-au si retras strainii din investitiile in media romnaeasca. Exceptiile sunt din ce in ce mai putine (domnul Tolontan a ramas o astfel de exceptie). „Fostele” exceptii s-au vandut pe bani mai multi sau mai putini. Imi e sila si sa dau nume.

Ia uite un citat. Si nu mai comentez nimic:
„Dacă afacerea este din media, cu atât mai mult din televiziune, atunci profitul în bani nu este suficient. Ba dimpotrivă, de cele mai multe ori este extrem de greu de scos. Atunci avem alte forme de profit din care investitorul, patronul, trebuie să aibă de câştigat; influenţă politică, protejarea altor afaceri etc. Sunt de acord cu toate aceste principii elementare, de bun simţ.”

luluta  •  27 aprilie 2011, 15:57

Domnu` Tolontan,
eu zic sa nu il plangeti pe Dragos Stanca. El a stiut sa isi traga partea leului din banii lui Vantu. A fost director cu un salariu frumos la F5,unde si-a angajat o droaie de prieteni. Prietenia era singurul citeriu. Criteriul competenta nu exista. Sa nu uitam pe PR-ista de la F5 nu facea diferenta intre site si sit. Iar acum dupa ce treaba nu a mai mers, Stanca si-a facut firma si a devenit consultant. Unde? Pai tot la Realitatea media unde continua sa isi mentina prietenii pe functii de conducere cu salarii babane.

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord