Povestea dimineții cu iPad și gramatică

Ziar

miercuri, 25 mai 2011, 1:14

Ziar 

 

 

 

 


Site

 

 

 

 

iPad

Ioanițoaia răsfoiește paginile aplicației de iPad a Gazetei. După ce termină, își trece degetele groase peste muchia de metal plăcut la atins, lasă pe masă tableta și o lovește, ușor, așa cum lovești un cal priponit, spunîndu-i că așteptarea nu va fi lungă.

Cînd clasamentul a plecat de pe pagina 1
Acest bărbat de 66 de ani, leat cu Cristian Gațu și cu Mircea Lucescu, a schimbat presa sportivă din România pentru totdeauna, întorcînd-o cu fața către cititori.

Acum 20 de ani, a lansat Sportul Românesc, apoi, împreună cu aceeași echipă de puști, a inventat, în ciuda propriei frici, ProSport și a transformat Gazeta Sporturilor în ceea ce este astăzi. N-a uitat nimic. Are memoria unui elefant îndopat cu cafea.

Era să facă atac de cord cînd, la ProSport, încă de la primul număr, am scos clasamentul de pe prima pagină și am dat o poză mare cît toate zilele. A luat-o personal pentru că a ținut la clasament mai mult decît la editorialul său, care a plecat și el de pe prima pagină, cîțiva ani mai tîrziu, cînd ziarul a trecut la format compact. A acceptat natural schimbările, doar cu o țigară în plus. Se mîngîie cu ideea că le abanonează cu două degete înainte de filtru.

Amintiri de demult
Acum 20 de ani, ziarele de sport se tipăreau în plumb pe mașinile vechi din Tipografia Universul. Zgomotul era de neuitat. Cronica meciului de sîmbătă o citeai marți, pentru că o bucată de vreme, la începutul anilor ’90, în România nu se difuzau ziare lunea. Cînd, la Campionatul Mondial din 1994, au apărut 10 rînduri despre meciul lui Hagi disputat seara, lumea a încremenit. Nu se mai pomenise asemenea viteză în presă!

Ce glumă pare astăzi! Lucrurile au luat-o la fugă. De la filmele developate și de la fotografiile scoase pe hîrtie, corodate mai apoi pentru tiparul înalt, s-a ajuns la scanerele de „negative” și, doar în cîțiva ani, la aparatele digitale care-ți varsă imaginile pe hard în cîteva secunde. Siteurile de net erau accesate inițial de cîteva sute de oameni pe zi, acum gsp a ajuns la peste 2 milioane de unici lunar.

Cum se împart subiectele între ziar, site și iPad
Astăzi de dimineață, siteul oferea știrea de ultimă oră că Mihai Neșu a fost mutat de la terapie intensivă într-un salon normal pentru că și-a recăpătat respirația.

În ziar, puteai citi cum arăta România ultimei finale Steaua – Dinamo, cea din 2 mai 1990. Justin Gafiuc scrie că la televizoare rula Dallas, iar Olăroiu, omul care va sta diseară pe banca Stelei, avea 21 de ani și juca la Mecon București, în liga a treia. Tot în ediția tipărită, Răzvan anunță că nu pleacă „dacă învingem Bosnia„. Tactică de moral, cum ar zice nea Vanea, un alt nume celebru care a marcat echipa ziarului.

Pe aplicația de iPad a Gazetei, textul lui Răzvan Milca de la Milano e spart de imagini video cu accidentarea lui Chivu. Fotografia cusăturii de după operație te șochează pe ecranul luminat. Arată precum peretele cu neoane pe care lipsesc medicii radiografiile.

În cealaltă parte a orașului, regizorul Radu Muntean se pregătește să arate oamenilor de la marketing spotul TV. Campania gîndită de Head se numește „Gazeta Sporturilor – Cea mai digitală echipă din România”. Ioanițoaia zîmbește. Sloganul e legătura cu prima campanie, de acum 8 ani. Da, credem în timp. Și în răbdare.

Planul vechi de doi ani și două luni
A fost nevoie de doi ani și două luni de muncă pentru lansarea aplicațieide iPad a ziarului. Pe 9 martie 2009, apărea ygsp, gîndit editorial de Teo Jumătate și realizat de o echipă de programatori și graficieni de net condusă de Augustin Roman. Pe atunci, la Gazetă lucra și Sorin Dănilescu, un alt fan al ideii.
ygsp a fost un produs hibrid, în care puteai parcurge cu mouse-ul, pe un PC normal, săptămînalul special creat de Gazeta. Ascensiunea e-paperelor începuse și se simțea la orizont promisiunea tabletelor, lansate un an mai tîrziu. Am decis să ne antrenăm noi, editorial și tehnologic, și publicul pentru vremurile care vor veni. Orlando a simțit ceva azi în postarea lui de pe blog cînd a spus că are aceeași senzație de ygsp parcurgînd app gsp de iPad.

Zeci de mii de tablete sînt în România
Între timp, tabletele s-au multiplicat spectaculos. Sînt zeci de milioane în toată lumea, probabil 40.000 în România și multe altele la românii din străinătate. Nu se știe exact cîte tablete au intrat în țară aduse de oameni pur și simplu. Ele reprezintă grosul.

Cert e că aproximativ 20.000 de useri intră zilnic pe gsp.ro de pe un iPad. Vom vedea cîți dintre ei își vor descărca aplicația dedicată iPad-ului și, mai ales, cîți vor dori să plătească 2,99 euro pe lună pentru un produs „cu adevărat impresionant!”, după cum sună mesajul unui cititor. Aplicația e gratuită, dar edițiile se plătesc la bucată sau cu abonament.

În redacție, s-au schimbat profesiile, de la DTP la vechea corectură și de la editorii foto la redactori. Fiecare face azi și altceva decît făcea cîndva. Încercăm să nu lăsăm pe nimeni în urmă.

Subiectul, logica și gramatica
După cîteva ore de la lansare, gsp a devenit cea mai descărcată aplicație gratuită din App Store-ul românesc. Nu c-ar conta cine știe ce, e doar povestea unei dimineți. Cursa va fi mult mai lungă. Pentru Gazetă durează din 1924, pentru presă, de cîteva sute de ani.

Robert Popescu, șeful echipei extinse de programatori, sînt mai mulți oameni de online decît erau pe vremuri într-o redacție întreagă, a primit de dimineață un mail de la un amic: „Felicitări! Un singur lucru pot să vi-l zic, am simțit că mă întorc în timp, în timpul ăla frumos în care citeai cu plăcere ziarul, și te băteai dimineața pe el, că se dădea pe sub tarabă. Bravo încă o dată!„.

Răzvan Milca sună de la Milano. „Am ceva tare!”. Vom decide la ședința de sumar cum o împărțim între ziar, site și iPad. „Ceva nu-mi merge ca lumea! A căzut aplicația?”, bombăne Marian Toader, graficianul care gîndește de 15 ani felul în care arată Gazeta și puii ei. Țepelin, omul care s-a ocupat de integrarea redacției, are cearcăne cît să-i poată ateriza un avion sub ochi.

Doar Ioanițoaia e netulburat, își ridică ochelarii pe frunte și, în biroul său luminos de la mezanin, se apucă să scrie, convins că, dincolo de tehnologie și de schimbări, „în meseria asta vor conta mereu subiectul, logica și gramatica”.


Spotul TV al Gazetei Sporturilor pentru aplicaţia de iPad


Comentarii (39)Adaugă comentariu

Raluca  •  25 mai 2011, 13:21

Vor conta in continuare subiectul, logica și gramatica, dar se pare ca va conta si tehnologia. ideea este super, sper sa va mearga!

xxm  •  25 mai 2011, 13:33

vad k nu stati pe loc, va miscati in directia buna. eforturile sunt mari, asa e, dar pasul inainte e bun

fotbal  •  25 mai 2011, 13:46

fff tare spotul =))inteligenta idee!

Kosmy  •  25 mai 2011, 13:50

Super ideea, dar ganditiva si la posesorii de iPhone care cred ca sunt foarte multi.
Totusi iPad este o tableta destul de scumpa la ora actuala….
Numai bine!

mocioalca  •  25 mai 2011, 13:53

eu am un iphone 4.merge aplicatia?

ionutz  •  25 mai 2011, 13:55

un ipad e mai ieftin decat un iphone 😛

fanipad  •  25 mai 2011, 13:57

aplicatia este excelenta!!! de mult n-am mai citit un ziar din scoarta in scoarta, dar uite ca azi am citit gazeta pe ipad de la primul rind pina la ultimul. bravo tolo, ati facut o treaba super buna.

Ap  •  25 mai 2011, 13:59

Mai nasol e ca nu functioneaza corect, butoanele nusunt accesibile, reactioneaza greu la comenzi. Am incercat sa ma abonez insa….. Pauza…. Si scriu acum chiar de pe ipad din web ca aplicatia nu functioneaza

Antonescu  •  25 mai 2011, 13:59

Deja imi sta in gat promovarea agresiva a faptului ca gazeta are aplicatie pe ipad. Unde nu te-ai intoarce vezi doar anuntul gsp pe ipad si sublinierea faptului ca e pe bani. Mi-e frica sa si deschid televizorul ca tot asta o sa vad. Ajunge, nu mai fiti atat de agresivi. Am inteles, aveti aplicatie pe ipda, uraaaaaaaaaaaaaaa. Felicitari! Hai sa ne apucam si de treaba. E finala cupei, e finala CL in week-end (c.m.d.a.)

simplu suporter  •  25 mai 2011, 14:05

din pacate stilul lui nea Ovidiu e la fel de anacronic ca si ziarele tiparite la Universul. stiti si voi mai bine ca nu-l mai citeste lumea, dar n-are nimic, amprenta lui nu a fost scrisul, ci managementul. care poate fi mai important cand ai atatea talente pe langa tine.
cat despre aplicatia de ipad, bravo. lumea se schimba si voi tineti pasul bine. nu am vazut-o, dar o s-o incerc cand voi avea ocazia.
multa bafta

Kendo  •  25 mai 2011, 14:21

Eu nu am ipad si nici nu ma intereseaza sa-mi iau (nu prea ii vad rostul, sincer sa fiu), insa daca editia de ipad nu contine barfele care nu au nicio legatura cu sportul si pe care le dati pe site atunci mai ca-mi vine sa las deoparte dispretul meu fata de tehno-moda si sa-mi iau o tableta din asta. Macar sa-mi pun berea pe ea, in timp ce citesc stiri sportive. Dar am eu o banuiala ca din „conteaza subiectul, logica si gramatica” a ramas doar „conteaza subiectul” pentru 99% dintre ziaristi(i romani)…

moromete  •  25 mai 2011, 14:38

http://www.youtube.com/watch?v=JTiaYyYAJVE&feature=player_embedded#at=241

va aduce aminte de ceva??????da asta e fotbalul adevarat……prsa sportiva adevarata e aia scrisa pa hartie….chiar daca multi dintre noi preferam sa citim gazeta pe net din motive lesne de inteles….e gratis pt noi ….suntem la munca si nu putem sa facem 15 lucruri odata…..dar daca as avea timp….as preferea orican sa citesc gazeta pe suport de hartie la aer curat in parc……..

andrei  •  25 mai 2011, 15:02

M-ati innebunit cu aplicatia Ipad, cati romanii folosesc Ipad?? din 100 de oamenii 70 dintre ei folosesc brandul nokia, ati facut si voi un sondaj? E foarte bine ca sunteti in pas cu tehnologia, dar nu pot sa citesc un articol online din cauza reclamei disperante vis-a-vis de Ipad.
Bravo voua, excelent, dar daca tot aveti o editie online, lasati oamenii sa citeasca in liniste, ca pierdeti un public important, cel fidel, in detrimentul unor cititori necopti!
Bafta!

spase  •  25 mai 2011, 15:07

Pe Android merge aplicatia ?

john  •  25 mai 2011, 16:11

Felicitari intregii echipe a gazetei! Felicitari pentru materialele interesante, fotografii si fotomontaje! Se vad excelent! Bravo domnului Dan Bucur, un artist desavarsit al gazetei! Tineti-o tot asa si la mai mare!

Radu  •  25 mai 2011, 17:17

Succes!

Tudor  •  25 mai 2011, 17:25

Felicitări pentru ediția de iPad, arată bine și oferă un conținut plăcut și fără cancanuri. După mulți ani, este prima publicație de sport care abordează 100% subiecte de SPORT, nu bârfe.

tomasc  •  25 mai 2011, 18:14

Indiscutabil, un pas inainte. Apreciez investitiile si ideile inovatoare ale echipei GSP. Ceva insa nu se va schimba peste noapte: subiectele informatiei cumparate de cititorul de sport din Romania. Am renuntat de ceva vreme sa deschid cu placere site-urile ziarelor de sport pt simplu motiv ca personaje infecte gen becali, borcei, mititei sau ianci tin capul de afis. Stiu, se vinde dar e deja foarte, foarte mizerie. Sper sa ma puteti convinge in timp ca merita sa platesc cei trei euro/luna pt app-ul de ipad.

Cătălin Tolontan  •  25 mai 2011, 18:30

tomasc: nu-i veti vedea. Dupa cum spune mai sus si tudor, e altceva. Dar nu va puteti conving decit singur, nu va poate convinge altcineva. Multumim, oricum!

JM  •  25 mai 2011, 18:52

Interesant şi bine venit „remember”. O singură observaţie: în 1994, exista un ziar în România, în care, la ora 7 dimineaţa, citeai cronicile meciurilor terminate la mondialul american cu doar trei ore în urmă, iar pentru meciurile de la miezul nopţii existau şi „fotografii”, de fapt niste capturi video, de o calitate… bunicică :)) Acel ziar se numea (şi încă se numeşte) Telegraf, apare în Constanţa, iar printre cei ce semnau de atunci în paginile de sport era şi un tânăr jurnalist, remarcat pentru rândurile sale din „Studentul” şi „Sportul Românesc”. Cu siguranţă ştii despre cine vorbesc :))

alexandru  •  25 mai 2011, 18:58

Buna seara. Va intreb si eu ca un cititor al ziarului virtual ce sunt: ce rost are i-pad, nokia, sau un pc obisnuit pentru a vedea aceasta fituiva cand subiectele sunt de cea mai joasa speta? Cand, singurele voastre preocupatii sunt familia Becali si ce mai fac? Pe cand o sa vad acest ziar ca pe un L’equipe? Cu respect si as astepta un rapuns din partea dvs.

simpliss  •  25 mai 2011, 19:21

am cautat aplicatia in appstore si am fost surprins sa o gasesc in topul celor mai downloadate. ce sa zic, mi-a intrecut toate asteptarile, va spun sincer BRAVO! textele foarte bune, ilustrate si cu video si galerii foto, impecabil!

eddie  •  25 mai 2011, 19:21

Catalin , am tot respectul pt. textele tale , sunt obiective si nu ,,pupa” pe nimeni . Dar acum (scuza-mi limbajul) lasa-ne dracului cu Ipad-ul, ca noi , majoritatea cititorilor de Gazeta nu avem bani nici pt. un amarat de Nokia 6300. Asta e Romania , presa e cu vreo cinspe” pasi inaintea cititorilor…

autholycus  •  25 mai 2011, 19:35

ce-ar fi pentru o imbunatatire a imaginii pe stadioane sa il invitati pe andre rieu sau ma-sa pe unul similar pe stadioanele unde sunt violente . la pariu ca se mai imbuneaza lumea .?

merluciu  •  25 mai 2011, 19:35

Cam prea multe osanale pentru Ioanitoaia. De pe vremea Prosportului ii evit articolele plicticoase.

Andy  •  25 mai 2011, 19:43

Daca acel continut de pe ipad este facut in acelasi stil in care e facut si spotul de promovare, adica ceva de genul hai dracu sa scoatem asta cat mai repede nu conteaza ca facem treaba doar pe jumate, atunci e deplasat sa spui ca „e normal sa coste calitatea”.

Cătălin Tolontan  •  25 mai 2011, 20:46

andy: incearca

Dani  •  25 mai 2011, 21:34

Catalin, las-o balta…chestia cu aplicatiile iPad si iPhone tine de prostie, de snobism. Daca mobil are orice fraier, IPad-ul mai are mult pina sa ajunga o prezenta familiara in sinul faunei pestrite dimbovitene. Ajunge ca toti snobii isi iau acum laptop ori notebook pentru jocuri, desi nu au nevoie de mobilitate ci de un calculator mai puternic. Cit priveste iPad-ul, nu este altceva decit un moft de care te poti lipsi foarte usor. In fine, prosti sint cu carul si e normal ca cineva sa scoata bani de pe urma monumentelor de prostie, totusi chiar nu e un motiv de lauda. Nu-ti mai spun de alt aspect, acea placere a bautului cafelei de dimineata, pufaind o tigare si lecturind ziarul proaspat scos de sub tipar…

Tweeknax  •  25 mai 2011, 23:08

Domnule Tolontan, va citesc cu placere, dar de la un timp prea manipulati (si nu numai dvs) cu Ipad-urile astea.Sa ne anuntati de ‘succesul’ acestei aplicatii peste o luna (cu cifre reale).

Alin  •  25 mai 2011, 23:30

Sa radem putin de Ipad,acest instrument pentru snobi: http://www.youtube.com/watch?v=ct1_r_61sk8

explorish  •  26 mai 2011, 0:37

SUBIECTUL, LOGICA si GRAMATICA sunt lucruri care lipsesc din multe articole de pe site. ar trebui tiparite cuvintele astea mari (digital, daca vreti 🙂 si lipite pe peretele redactiei, sau pe monitorul fiecarui reporterash tanar, entuziast si cu prea multi de ii la el. poate de la iiPad.

buna initiativa cu ipadul (faceti si pentru android sau luati banutul de la ai lu’ steve j pentru reclama?), sunt foarte foarte curios cati o sa cumpere. ne spuneti? daca va rugam frumoos? 😀

succes!

cosmin  •  26 mai 2011, 1:21

Da, mi se pare normal, sa aiba si guvernantii motiv sa-si justifice iPad-urile alea, ca populatia pe care o reprezinta se gandeste mai degraba cu frica la ziua de maine. Iata, acum, in sfarsit, Emil Boc va pot citi GSP la buda 🙂 Lasand gluma la o parte, voi descarca si eu aplicatia pe un iPad-ul pentru a vedea care-i tam-tam-ul.

Insa sunt super curios daca se va dovedi rentabila investitia (sper sa ne tii la curent), caci momentan pare a moft. 40k este totusi un numar mic, asa ca daca aplicatia se poate monetiza atunci intregul demers e deja un succes, nu? 🙂

Si da, Ioanitoaia are dreptate – logica/gramatica/subiectul vor prima in continuare, doar ca importanta lor scade. Uita-te pe web – totul se schimba. Tre’ sa bagi titluri catchy, sa scrii pentru motoare de cautare, sa bagi poze cu femei ca sa atragi ochiul adolescentin.

Succes!

Cristian Moise  •  26 mai 2011, 7:10

Acum am descarcat si numarul 2! Sint surprins de numarul mare de pagini despre meci, 11, desi s-a terminat la o ora tirzie! Superbe fotografiile, par interesante si subiectele.

Ciudat este ca m-am trezit acum si am pus mina pe ipad sa descarc gazeta, exact ca pe vremuri, cind dimineata fugeam la chiosc sa iau Sportul …

jos_cenzura  •  26 mai 2011, 8:39

succes, dar doresc sa observati ca, precum s-a schimbat tehnologia, s-au schimbat si cititorii; consider ca a apus vremea cancanurilor si acum cititorii asteapta mai mult sport si mai putina mahalageala – oricum in ultimele luni de zile vad ca ati imbratisat ceea ce scriu aici si ati revenit cu mai multe articole de calitate si mai putina umplutura despre diverse personaje din fotbal; va rog sa continuati in directia aceasta si rog si alti comentatori care simt la fel sa lase un comentariu cum ca ar fi de acord. succes!

rza  •  1 iunie 2011, 0:25

bravo, sunteti ca testoasele ninja 🙂 impreuna cu maestrul, o super echipa, bafta!

adrmi  •  1 iunie 2011, 12:34

Am ras 5 minute la comentariul 35 al lui rza 😀 Rad si acum cand tastez 🙂 Like.

doinash  •  2 iunie 2011, 18:12

Domnule Tolontan,
V-a intrebat cineva daca va fii aplicatie si pentru Android si nu
am vazut nici un raspuns. As vrea totusi o lamurire pe aspectul
acesta.
Cele bune,
Doinas

Cătălin Tolontan  •  2 iunie 2011, 18:20

doinash: intelegeti, va rog, ca sint situatii in care companiile nu-si pot dezvalui toate planurile. Nu va pot raspunde mai mult, spre sa ne intelegeti. Multumesc pentru mesaj!

doinash  •  2 iunie 2011, 18:24

Multumesc si eu pentru promptitudinea raspunsului.
Numai bine.

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord