Mici întîmplări pe Pacaembu. Dincolo de 1-0

La 4 dimineața sînt mai multe mașini pe străzile Bucureștiului decît erau în cea mai aglomerată dintre orele de trafic din 1970, cînd România întâlnea pentru prima oară Brazilia. Au cîștigat sud-americanii cu 3-2, meciul s-a disputat aproape in timp, pe un 10 iunie, în cuptorul de la Guadalajara, de unde Ion Băieșu scria că „oamenii merg ținîndu-se de garduri din cauza căldurii”. Pentru ei au înscris Pele, o dublă, și Jairzinho, pentru noi, „Mopsul” și Dembrovschi.

miercuri, 8 iunie 2011, 7:35

La 4 dimineața sînt mai multe mașini pe străzile Bucureștiului decît erau în cea mai aglomerată dintre orele de trafic din 1970, cînd România întâlnea pentru prima oară Brazilia. Au cîștigat sud-americanii cu 3-2, meciul s-a disputat aproape in timp, pe un 10 iunie, în cuptorul de la Guadalajara, de unde Ion Băieșu scria că „oamenii merg ținîndu-se de garduri din cauza căldurii”. Pentru ei au înscris Pele, o dublă, și Jairzinho, pentru noi, „Mopsul” și Dembrovschi.

Dembo urma să primească o statuie în Mexic, dar organizatorii și-au schimbat intenția și destinul a vrut ca vârful naționalei să rămînă cu „un bust sculptat în trunchi de copac pe care mi l-au pus vizavi de biserica catolică”, în comuna sa baștină, Cîmpulung de la Tisa.

Acum e furtună în Sao Paolo. Cei 32.000 au venit la meciul de retragere a lui Ronaldo cu pelerine de ploaie. În București se simt deja zorii, se apropie solstițiul de vară și lumina se strecoară devreme, de parcă ești printre fiordurile de dincolo de cercul polar, în Tromso, acolo unde, vă amintiți, un bătrîn român fără casă i-a emoționat pe doi norvegieni cărora le-a făcut apartamentul lună după ce l-au lăsat să locuiască în el.

„Tricolorii”, cu Marica pe post de căpitan, încep temător meciul. Vom avea, pînă la final, o singură situație clară, prin bara lui Mureșan, din lovitură liberă. Ar mai fi și șutul lui Torje, din minutul 85, cînd Victor s-a întins și a respins în corner. Era destul de dificil să obținem mai mult. Chiar dacă, pentru gazde, meciul s-a centrat emoțional pe retragerea Grăsuțului cel Talentat și Bun, brazilienii din teren și-au văzut de treabă și perechea Gardoș – Papp a avut mult de luptat în centrul apărării noastre.

Agențiile de știri vor înregistra scorul de 1-0 pentru Brazilia, gol Fred, sfertul de oră jucat de Ronaldo, dar asta e statistica și nu istoria, cum adeseori greșim scriind, pentru că istoria e mult mai nuanțată. Ea va reține undeva, între pliurile infinite ale timpului, cum Tătărușanu i-a refuzat sărbătoritului golul de adio si cum Tănase și Torje s-au căutat și s-au consolat pe teren ca doi buni prieteni surprinși în mijlocul unei găști de migicari din alt cartier.

Pînă la urmă, așa se scrie povestea unei echipe naționale, cu aceste mici întîmplări precum cele de pe Pacaembu, stadionul cu aer de teatru roman, în care Râpă a fost atacat de Robinho, iar Latovlevici a simțit arsursa driblingului lui Neymar. Fiecare și-a făcut treaba cît a putut, e bine venit cîte un meci la capătul lumii, fără altă presiune decît amețeala fusului orar.

Toate generațiile au avut cîte o expediție din aceasta și pe fiecare tichet de check-in al „nationalei” României stă ștampilată, cu cerneală invizibilă, silueta lui Conte Verde, purtînd echipa pe punte.

În fotbal, niciodată drumul nu este inutil, mai ales dacă la capătul lui te așteaptă Brazilia și Ronaldo intrînd pe teren, moment pe care inclusiv Pompiliu Popescu, doctorul nostru a simțit nevoia să-l păstreze în aparatul său de buzunar.

Același Ronaldo care, la finalul meciului, a făcut declarația care te înseninează. Pentru că, român sau brazilian, aflat oriunde în lume, din nordul polar și până în praful Balcanilor, te trezești zîmbind în dimineața în care îți iese în cale vorba atît de frumoasă a lui Ronaldo, pavăză pentru orice exigență inumană și nefotbalistică: „Vă mulțumesc că m-ați acceptat așa cum sînt!”. Slăbuț sau grăsuț, învingător la scor sau învins cu 1-0, nu poți decît să te simți bine ascultând-o. „Vă mulțumesc că m-ați acceptat așa cum sînt!”.


Comentarii (38)Adaugă comentariu

vilmaristul  •  8 iunie 2011, 8:04

ce poti sa mai spui?
cand esti mare,vorbele simple merg la suflet

ovidiu_1969  •  8 iunie 2011, 8:09

Frumos scris, Catalin. Nea Vanea, daca traia, te-ar fi chemat la el in birou, s-ar fi uitat lung la tine cu privirea lui ghidusa de grec care se simte in largul lui oriunde in lume (de la inghetatul Tromso si pana in „praful Balcanilor”…) si ti-ar fi strans mana.
In fotbal, Ronaldo (adevaratul Ronaldo!) a insemnat mai mult ca oricine bucuria jocului. Eu, cel putin, prin asta mi-l voi reaminti. Cred ca si in curtea scolii sale din Rio, dupa ce dribla tot din poarta in poarta, se bucura la fel de mult ca la golurile inscrise pentru Real sau Barca. Asta e esenta acestui joc.

Daniel Bulin  •  8 iunie 2011, 8:12

multe prea multe elemente in ecuatie ca sa puem analiza meciul propriu-zis…dar reactiile publicului au fost minunate, iar ronaldo nu trebuia sa marcheze fara glorie. pentru noi, numeste-i pe torje si sanmartean…

Cătălin Tolontan  •  8 iunie 2011, 8:17

ovidiu_1969: multumesc, da, asa e, esenta fotbalului e bucuria

Dan  •  8 iunie 2011, 8:44

Cătălin Tolontan Says:
June 8th, 2011 at 8:17 am

ovidiu_1969: multumesc, da, asa e, esenta fotbalului e bucuria
———–
si atunci de ce citim zilnic pe gsp despre Jiji, Borcea, Iancu, Porumboiu?

Dan  •  8 iunie 2011, 8:47

Frumoase randuri, frumoase comparatii, insa am o singura intrebare: Cine a inscris unicul gol al partidei? Oare nu asta este finalitatea unui meci, mai presus decat un spectacol oferit de echipa Braziliei? Fie el si amical…

Cătălin Tolontan  •  8 iunie 2011, 8:52

dan: nu e o cronica de meci, dar am tinut ont de ce ai spus tu si am adaugat in text

dan: pentru ca tu nu citesti ziarul, ci gsp.ro, care are mii de stiri. Dc le vezi exact pe acelea, asta e problema ta. Sit alte mii numai despre sport

Giulesteanhu  •  8 iunie 2011, 8:56

Foarte frumos ai scris, felicitari.

Daniel Bulin  •  8 iunie 2011, 9:11

*mult, *putem…scuzele unei dimineti obosite

gilos  •  8 iunie 2011, 9:15

Frumos articol, Cataline

Am vazut meciul in direct. Stiam ca sport.ro il va da in reluare astazi de cateva ori, dar mi-am zis ca ar fi pacat si nu-mi pare rau deloc. Cu Brazilia am mai jucat de doua ori intr-un secol.

Nu inteleg ce fel de fotbalisti sunt Mutu, Sapunaru, Tamas sau Rat, care „fenteaza” un astfel de meci. Gicu Dobrin spunea ca si-ar fi dat cinci ani din viata pentru un sfert de ora contra Braziliei…
A fost optiunea lor, dar poate ca si aceasta atitudine explica nereusitele lor si de ce li se spune „generatia ratata”.

radu  •  8 iunie 2011, 9:16

dispar jucatorii copilarie mele … deci am imbatranit !

Nelson  •  8 iunie 2011, 9:30

Sa-l acceptam asa cum e si noi pe Ronnie al nostru: Adrian Mutu, cel mai mare talent al fotbalului romanesc dupa Hagi !

Cătălin Tolontan  •  8 iunie 2011, 9:49

Giulesteanhu: multumesc

gilos: absenta lor este o mirare, intr-adevar. Toti prietenii si miscrobistii cu care am vb mi-au spus acelasi lucru: Cum sa nu joace contra Braziliei?!!!

dante  •  8 iunie 2011, 10:09

catalin, iertare, nu vreau sa-ncep o discutie aproape filosofica despre esenta fotbalului. dar nici nu pot sa nu te contrazic pe ideea de la 4, anume: „da, asa e, esenta fotbalului e bucuria”. n-are cum sa fie bucuria, caci atunci orice infrangere s-ar numi indepartare de la esenta fotbalului. iar in orice meci, cu rare exceptii la egal, va exista si un infrant. esenta fotbalului poate fi deci ASTEPTAREA bucuriei. ceea ce, pana la urma, e si mult mai frumos. caci promisiunea venirii lui godot e mult mai importanta decat ar fi fost aparitia lui, nu?

jay  •  8 iunie 2011, 10:10

poate ca si Chivu putea sa se retraga de la nationala dupa meciul asta. ar fi fost un moment deosebit si pentru el. asa, a plecat brusc, lasand in urma niste amintiri confuze. poate si Razvan putea onora un astfel de meci. pana la urma am dus in Brazilia nu o nationala ci mai degraba rezultanta frustrarilor si indiferentei noastre. noroc ca pe brazilieni ii intereseaza jocul, nu adversarul…

Adytzu  •  8 iunie 2011, 10:17

Foarte frumos scris :)…tine-o tot asa Catalin !!

adi  •  8 iunie 2011, 10:17

Inca o data am dovedit ca noi, romanii, avem o mentalitate si un comportament aparte.Am dovedit ca suntem mai presus de Brazilia,de Olanda si alte echipe mari care au bagat tot ce au avut ei mai bun.Dar noi, Romania, „supercampioana” lumii, n-avem ce ne cobori la nivelul lor.E pacat sa aceasta generatie de mercenarii din Romania a uitat ca fotbalul inseamna in primul rand placere, asta a insemnat 100 de ani si asta va insemna si de-acum inainte(vezi Barca, daca jucatorii aia nu castiga…;si totusi n-au uitat ca fotbalul se joaca din placere).
Nu, nici Mutu nu s-a schimbat, cum a zis Razvan,el a ramas acelasi rasfatat, chiar daca nu i-ar ajunge o viata sa-si repare fatada,puternic avariata de atatea si atatea nefacute.Pentru ca eu cred ca daca el mergea, mergau si Rat si Sapunaru si restul.
Dar aceasta selectionata divizionara, cum i-ati zis a tinut cu demnitate piept unei echipe, care, chiar daca in unele momente a parut ca este din alta galaxie,peste ani ramane rezultatul.

Ionel  •  8 iunie 2011, 10:18

Felicitari Ronaldo pentru spectacol, felicitari Romania pentru prezenta, felicitari Catalin pentru articol!
Pentru cateva momente am uitat ca locuiesc in Romania.
Multumesc!

Ionut  •  8 iunie 2011, 10:32

Are dreptate Radu. Toti cei cu care am crescut incet incet dispar. O sa ajungem la vorba batranilor pe care nu-i intelegeam care ne spuneau ca fotbalul era mai frumos acum 30 de ani. Asa o sa spunem si noi .. fotbalul era mai frumos acum 30 de ani. Deci imbatranim

Cristi  •  8 iunie 2011, 10:35

Niste tarani. De obicei in amicalele echipelor romanesti iese cu bataie si multe faulturi. Acum nu au inteles nimic din spectacolul si retragerea marelui Ronaldo ! Asta e cand o natiune e intoxicata zilnic cu iri , moni, zavaranu.

Emilian  •  8 iunie 2011, 11:06

Mi se pare incredibil ca fotbalisti de baza ai unei generatii, intr-adevar dezamagitoare prin rezultate si atitudine, sa prefere cateva zile in plus de vacanta unei intalniri cu Brazilia.INCREDIBIL….Spania, campiona mondiala, a jucat o partida cu Venezuela…sunt curios cati jucatori de baza, printre ei multi campioni cu Barcelona, au lipsit.

dan daniel  •  8 iunie 2011, 11:41

meciul de retragere al unui mare fotbalist o sa fie asimilat cu meciul brazilia-romania 1-0.este o mare onoare(intamplator) pt.romania

cosmin  •  8 iunie 2011, 11:46

Felicitari pentru articol..pe mine sincer m-a patruns..pentru ca intradevar fotbalul reprezinta bucuria de a juca..bucuria de a marca pentru cei care il practica..si bucuria de a incuraja pentru cei din tribune..iar pentru mine in aceasta dimineata fotbalul a reprezentat bucuria de a vedea nationala mult iubita alaturi de un nume mare al fotbalului mondial..chiar si intr-un meci amical

pol  •  8 iunie 2011, 11:52

Hagi,Radulescu,Petcu,Moldovan.Dorel Zamfir,Zicu,etc fotbalisti tehnici care intii au jucat pe plaja ,pe nisip.Depling soarta actuala a Farului si ma gindesc cu speranta la faptul ca plaja Modern este totusi plina de copii Farului si ai Viitorului.

sim  •  8 iunie 2011, 12:19

Singurul vinovat e Mircea Sandu. Trebuia sa puna ordine la nationala!
Nu sa se gudure la diletantismul unor asazise vedete si sa sublinieze ca nationala Romaniei, chiar si atunci cand joaca un meci amical, este un blazon care trebuie respectat, si nu un club unde te duci cum ai tu chef.

Vulturul Becali  •  8 iunie 2011, 12:29

E mare bucurie fotbalul, doar ca noi am fost la fel de salbatici ca de obicei. Habar n-avem cum sa ne raportam la momente din astea. Nici ca echipa, nici ca lot, nici ca stil de joc, nici ca stil de a zambi sau a nu zambi, de a juca meciul vietii contra unora care nu joaca nici macar meciul zilei, nici ca ziaristi, nici ca nimic. Suntem inca in grote.

DD  •  8 iunie 2011, 14:02

Sa le fie rusine celor care au lipsit de la un meci cu Brazilia si poate cel mai important, era ultima ocazie sa joace impotriva marelui Ronaldo! Astia nu da doi bani pe fotbal, pe suporteri, pe adversari….nu da doi bani pe ei insisi!

Cu ocazia asta, prin faptul ca au refuzat sa joace contra Braziliei si marelui Ronaldo – adevaratul Ronaldo, au confirmat ceea ce se spune despre ei si anume ca SUNT O GENERATIE RATATA !

Rusine !

PS: Un articol foarte bun Catalin !

Cristi  •  8 iunie 2011, 14:35

Niste tarani ! Nu l-au lasat pe Ronaldo la gol. Imi aduc aminte si de amicalul Stelei din Chisinau. Moldovenii nu intelegeau de ce stelistii joaca tibie pe tibie. I-au umilit pe fratii nostri de peste Prut si la scor. Bravo baieti, NU STITI SA CASTIGATI. Sunteti niste tarani !!!

the workaholic  •  8 iunie 2011, 14:36

O sa incerc o analogie…
Celebrul cantaret roman Stefan Banica jr a fost invitat la concertul de adio al Tinei Turner.El urma sa cante in duet cam 15 min. cu modesta interpreta de culoare.Desi urma sa apara pe scena cu alti interpreti bunicei,gen Stevie Wonder sau Prince,romanul a declinat invitatia din cauza oboselii acumulate in concertele din tara,precum si a stresului inutil la care ar fi fost supus de cei 40000 de spectatori.

DORU DUCEAC  •  8 iunie 2011, 15:19

FELICITARI ..PENTRU ..CRONICA – TABLOU.. AIDOMA ..UNUI PARC..COPOU ,ACUM..CU TEII IN FLOARE …SI CU MIRESME ..IMBATATOARE DE ZECI DE ..FLORI …PROBABIL ..DIN RESPECT PT. BRAZILIA ..SI MAGNIFICUL ..SAU ..JOC DE FOTBAL..NU ATI POMENIT ..NIMIC DE NATIONALA ROMANIEI…SINCER AM VAZUT ,TOAR PRIMA REPRIZA ..SI AM AVUT ..O STARE DE RUSINE , CAND ..BRAZILIA JUCA PERPENDICULAR PE POARTA NOASTRA ..IN VITEZA CU PASE DIN PRIMA ..INTR-UN SPECTACOL TOTAL ..TINERII NOSTRI ..TRICOLORI ..EXECUTAU CU DIAPERARE ..PASE INAPOI ..FACEAU UN JOC BATRANESC..FLUIERAT DE UN STADION INTREG..TATARUSANU ..A APARAT EXCEPTIONAL..IN FATA LUI ..RONALDO …SINGURUL CARE TREBUIA SA-I DEA ..GOL..JOCUL ROMANIEI SI ..FAPTUL CA SIMPATICUL ”GRASUT ” NU A DAT GOL ..MI-AU PRODUS ..O MARE RUSINE …SUFLETEASCA …NICIODATA NU VOM MAI AVEA ..FOTBAL …PENTRUCA IN FOTBAL …TEBUIE SA MAI AI SI MINTE , SI EDUCATIE ..SI PRESTANTA ..SI CURAJ…DAR MAI ALES ..TREBUIE SA STII ….FOTBAL !!!….

Cătălin Tolontan  •  8 iunie 2011, 17:47

dante: da, e mai frumos cum zici

Conul  •  8 iunie 2011, 20:04

Bunicel articol/resemnare. Dar, ca comparatie dintr’un Mondial si un amarat de amical este ca de la cer la pamant; sau night & day differnce … cum vreti sa o puneti.

@gilos – jucatorii care ai mentionat (care au refuzat un amical cu Brazilia) sunt culmea jucatori care nu au trecut prin filtrul „steaua” fam. Becali.

In general, mia adus aminte de amicalul Natioanalei in Centru Americii candva pe la sfarsitul anilor ’90 parca contra Mexicului, cand FRF a trimis RAPIDUL sa joace in tricourile NATIONALEI. Asta pt. ca jucatorii stelisti si dinamovisti nu au vrut sa mearga, si FRF nu avea o Nationala sa mearga.

mieusa  •  9 iunie 2011, 2:02

Cand nu te certi cu nimeni esti chiar simpatic.

kla2005  •  9 iunie 2011, 9:15

pe tema nationalei si a sacrificiului facut de unii jucatori a aparut un articol excelent in evz
durerea suporterilor este ca nu mai avem jucatorii dispusi la sacrificiu
http://www.evz.ro/detalii/stiri/nationala-de-fotbal-a-romaniei-de-la-sacrificiul-lui-stanciu-la-scarba-lui-chivu-931538.html
spre exemplu, pe Misa Klein nu cred ca-l poate uita cineva atunci cand a venit la nationala desi nemtii ii ziceau de ce vine el la nationala Romaniei ca el e neamt. sa ramana in Germania, si el nu si nu. a venit a jucat a ajutat nationala si s-a accidentat
a murit in conditii suspecte si tara pentru care s-a sacrificat (poate e un cuvant prea tare) l-a uitat.

pana nu vom avea iar jucatori cu gandirea lui Misa Klein, Lacatus, Hagi (sa nu uitam ca a trecut peste animozitatea cu Piturca si a acceptat sa revina la nationala intr-un moment greu, chiar fiind accidentat!!!), Romania NU va mai avea performante!!!

Dan  •  10 iunie 2011, 12:43

Cătălin Tolontan Says:
June 8th, 2011 at 8:52 am

dan: pentru ca tu nu citesti ziarul, ci gsp.ro, care are mii de stiri. Dc le vezi exact pe acelea, asta e problema ta. Sit alte mii numai despre sport
——-

pe gsp.ro sunt exact aceleasi stiri care sunt si in ziar…
vrei sa spui ca in ziar nu sunt stiri cu jiji, borcea si compania?…
vorbeam strict despre fotbal si esenta lui, tu imi aduci argumentul ca sunt alte mii de stiri in ziar despre sport…
citesc articolele scrise de tine inca din perioada Sportul Romanesc…
recunoaste ca si voi, ziaristii de sport aveti partea voastra de vina ca unii ca jiji, militica dragomir, borcea si restul au ajuns sa ne fure bucuria fotbalului…pentru ca sunt in fiecare zi pe gsp.ro (am zis corect acum?), pentru ca unii (fosti) colegi de-ai tai de redactie il suna in fiecare zi pe jiji sa-l intrebe cum e vremea prin Pipera, ce a mai visat azi noapte si (culmea!) sa faca o analiza a fotbalului romanesc!

E adevarat ca tu nu te-ai numarat niciodata printre ziaristii mai sus amintiti si sper nici sa nu te numeri vreodata…

Cătălin Tolontan  •  10 iunie 2011, 15:52

dan: da, exact asta spun. Ca ziarul nu are stirile despre care vorbesti tu. Cumpara-l si vei vedea. Pina atunci, comentariile tale sint in necunostinta de cauza. Asta e adevarul. Cit despre cei care-l suna pe Gigi, zau, iar ne confunzi cu tv-ul 🙂

Vulturul Becali  •  10 iunie 2011, 17:32

Col. Tolo, cu ce sapun te speli dumneata pe maini? In afara de Ridzi cu flori de primavara?

cumvretivoi  •  15 iunie 2011, 16:15

Nu se poate compara NATIONALA din 1970 cu aceasta echipa de calusari care se pregateau de sarbatorile de Rusalii urmariti cu atentie de ..am un lapsus acum dar marele Marin Preda a descris scena in Morometii.

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord