Neisprăvit

UPDATE3: Reacție inspirată de la cititori. ”S-a construit stadionul pe al cărui gazon nici măcar Bănel Nicoliță nu poate să alerge”. Și: ”Avem un stadion nou – Arătura Națională”.

miercuri, 7 septembrie 2011, 11:27

UPDATE3: Reacție inspirată de la cititori. ”S-a construit stadionul pe al cărui gazon nici măcar Bănel Nicoliță nu poate să alerge”. Și: ”Avem un stadion nou – Arătura Națională”.

UPDATE2: Primăria reacționează la articol: ”Nu noi am contractat gazonul, ci constructorul Max Bogl”.

UPDATE1: Penibile explicațiile lui Marcel Pavel despre motivul pentru care a schimbat versurile imnului național, surprinse de Gândul.  FRF a negat pentru gsp că i-ar fi dat lui Pavel un imn modificat, așa cum susține cîntărețul. În curînd, poziția FRF va apărea și într-un comunicat.

Dacă Inna ar fi cîntat mai tare, dopurile gazonului ar fi sărit din prima. Ceea ce a urmat a fost „grotesc” (Le Monde) şi „meci pe un cîmp de cartofi” (France Soir). Noroc că ne-a liniştit Sorin Oprescu, care a spus că „acest gazon va fi schimbat, e în garanţie”. Primarul mai avea puţin şi promitea că-l va înlocui în timpul jocului, după ce-l va suspenda pe Ribery de subţiori cu utilajele amicilor săi care ridică maşinile parcate ilegal. Ca să se revanşeze, ne-a livrat la final o glumă: „Ce vroiaţi, să suflu în iarbă ca să crească?!”.

Merităm umorul acesta subţire, de vreme ce nu mai contenim să-l aplaudăm, după ce a ridicat la peste 230 de milioane de euro factura unui stadion pe care bucureştenii i-o aprobaseră, iniţial, altui primar glumeţ, Adrian Videanu, la 100 de milioane de euro. Staţi să vedeţi la cît se va ridica preţul final cu toate amenajările din jurul Naţional Arena!

Dar, de fapt, ce vroiam, vorba primarului? În primul rînd, în calitate de sponsori exclusivi ai stadionului, ai meciului şi ai ierbii, ca plătitori de taxe ne doream ca Sorin Oprescu să nu mai creadă că totul poate fi improvizat, aproximat şi tratat, aşa, la „hai că merge!”. Este enervantă această nonșalanță de a cheltui banii pe care i-i dăm şi care nu ar mai veni dacă toţi ne-am organiza munca după cum a tratat Primăria chestiunea terenului de pe Naţional Arena.

Cînd inaugurezi un stadion de 230 de milioane de euro eşti atent cine pune gazonul de 80.000 de euro pentru că altfel rişti ca oamenii să-şi aducă aminte că, înainte de demolare, iarba de pe „Lia Manoliu” era perfectă. Nu, desigur, nu putea fi păstrată, şi da, merita construit stadionul cel nou, dar nu accepți să se contracteze, fie și constructorul, nu tu, o lucrare importantă cu rulouri de iarbă lui Adrian Oprişan, care nu mai făcuse niciodată aşa ceva pe un teren de fotbal!

Dacă am preluat proiectul stadionului din Frankfurt şi nouă ne-a ieşit mai scump, „am băgat mai mult beton” spun constructorii Max Bogl şi Astaldi, o, da!, ştim cum faceţi afaceri în coloniile continentului, dar dacă tot am copiat modelul nemţesc de ce nu am luat la pachet şi firma care pune acolo gazonul?! Sau măcar tehnologia şi expertiza umană. E totuşi un gazon, nu o navă spaţială! Mai ales că aflăm de la Primărie că voi ați contractat gazonul printr-o firmă italiană și apoi prin Oprișan. Primărie care încearcă să se extragă din scandalul cît casa.

În 2003, am scris cu o lună înaintea meciului România – Danemarca, avertizînd că acelaşi Adrian Oprişan, fratele baronului PSD de Vrancea Marian Oprişan, va face praf gazonul. În acest timp, mai marii federali se plimbau de mînă au Adrian Năstase pe „Lia Manoliu”, şi, împreună, ne luau peste picior, ca pe nişte alarmişti isterici. A urmat un meci disputat pe nisip, o înfrîngere cu 5-2, hohote în întreaga Europă în faţa „deşertului din România” şi o scuză seacă a FRF şi a Guvernului, care s-a ocupat direct de dezastru: „A fost vreme rece”.

Între timp, se simte efectul de seră. „A fost vreme caldă” sună comunicatul de acum al Primăriei după ce am strigat, din nou, de o lună că iarba nu va ţine. Sub gestiunea fostului coleg de partid al lui Adrian Năstase, Sorin Oprescu, investiția gazonului ajunge la același Adrian Oprişan. Nu că povestea ar avea prea mare legătură cu politica, ci cu banii.

În palmaresul all time al „naţionalei” României, Adrian Oprişan ar merita să fie inclus la adversari redutabili, cu un 2-5 şi un 0-0 în meciurile directe în dreptul „tricolorilor”. Puţine echipe ne-au luat patru puncte din şase pe teren propriu!

Omul e clar talentat, ca şi cei care-l angajează. Dintr-o singură lovitură, el schimbă esenţa jocului de fotbal, ocupîndu-i pe ditamai atleţii cu menţinerea echilibrului, relansează domeniul medical, Săpunaru s-a accidentat încă înainte de începerea meciului, şi mută discuţia internaţională şi naţională de la emoţia publică a inaugurării unui stadion visat şi meritat de generaţii de microbişti pe tema paradoxului unei naţii care şi cînd termină cu bine ceva o face într-un mod propriu. Noica îi spunea acestui fel de a fi „neisprăvit”, adică neterminat.


Comentarii (123)Adaugă comentariu

dan.enache09  •  8 septembrie 2011, 10:02

Noi vrem gazon !

după Nichita Stănescu

Noi vrem gazon căci gazonul-i al nostru,
ştim cel mai bine locul şi patima şi rostul,
plătim din greu foncirea şi tot mersul înainte,
suntem după nevoie şi lacrimă şi dinte.

Nu cerem nimănuia nimic, însă oricine,
pe-a noastră iarbă tre’ să se simtă bine.
Aici doar pâinea, sarea, noi le avem in casă,
căci n-am luat bani cu şpagă, cosind gazon pe plajă.

Nu zicem rău de nimeni, stăpâni peste pământ
Rămânem în picioare, dar glezne nu mai sunt.
De-aceea poate-n libertate să lucească,
deasupra noastră, gazonul, sfantul, doar să crească…

Cătălin Tolontan  •  8 septembrie 2011, 10:09

andy: nu e nici o presiune, serios

Suvarnabhumi  •  8 septembrie 2011, 10:12

@Botizan Ionut

frf nu incaseaza nicio letcaie din banii platiti de m6; francezii au platit acesta suma unei companii elvetiene „Infront Media” firma care manageriaza drepturile de imagine ale nationalei franceze

Mihai  •  8 septembrie 2011, 11:43

O posibilitate – Vine iarna, vine o perioadă „moartă” pentru vegetația naturală ierboasă. În cel mai rău caz, această perioadă va începe în octombrie anul curent și se va termina în martie 2012. Mai sunt apoi 2 luni de zile, aprilie respectiv mai până la finala europeană. Am înțeles de la TV, că trebuie o perioadă de minimum 3 luni, pentru ca gazonul să fie rezonabil. Presupun că acele minimum 3 luni, luau în calcul temperaturi normale 10 – 15 grade C noaptea, 25 – 30 grade C ziua. La TV, văd patroni care primesc aprobare să schimbe gazonul, aflu că sunt 5-6 echipe care vor să joace pe el, se pune problema și de concerte, etc. Întrebare – Mai are cineva impresia că FRF & Primăria București fac pași mărunți, dar siguri, spre o rușine istorică în 2012 (eșecul organizării finalei Cupei Uefa) ???

mihai  •  8 septembrie 2011, 13:26

Sorin Oprescu zice: „Gazonul a fost acceptabil fata de cum ma asteptam sa fie. O sa vedem ce este de facut. Sa dau ordin la firul de iarba sa creasca nu pot nici eu”
De-aia arata Bucurestiul dupa 4 ani ca acum 4 ani. Noroc ca intre timp s-au mai incheiat cateva lucrari incepute de Videanu.
Mergand pe logica de Dambovita a primarului am putea sa deducem singuri ca:
-Sa dea ordin soselelor sa se asfalteze nu poate nici (macar) el, Sorin O.
-Sa dea ordin gaurilor din asfalt sa se peticeasca nu poate nici (macar) el, Sorin O.
-Sa dea ordin proiectului TER sa se implementeze singur nu poate nici (macar) el, Sorin O.
Si daca el nu poate, …atunci , aaiii baaaaaiii, ce e asta ??!! strada Zdamasii ??

capra rumanului  •  8 septembrie 2011, 14:14

Am avut curiozitatea sa citesc mai ales comentariile, articolul era oricum previzibil : romani adevarati, capra vecinului si injuraturi, unul n-ar veni cu o idee ” ce facem”, toti injura.
Tolontan, nici tu la fel ca si aia din federatie , nu aveai idee ca gazonul e de 2 lei, nu-i asa ? Nu stiati, nu-nu. Doar asteptati subiectul.
Ce caterinca aveti in voi, asteptati sa se impiedice unul si dupa aceea hai sa-i tragem suturi in gura.
Ia sa fi fost in regula si toate bune, ce scriai ?…

utraian  •  8 septembrie 2011, 15:26

Nu-mi place in mod deosebit un anumit personaj : Vadim Tudor. Prea le vedea pe toate in negru. Prea multi dusmani…Uneori putina diplomatie nu strica.
Insa, prezent la o emisiune cu cateva zile inaintea meciului, a precizat ca la noi la romani nu se poate sa mearga totul struna la nimic.
Stia ca e un stadion ultramodern, dar se astepta sa se intample ceva care sa strice aceasta sarbatoare.
IAR a avut dreptate. De data asta ne-am facut de tot rasul cu un gazon penibil.
Stiti zicala „branza buna in burduf de caine”.

Ca tot se mirau unii de ce a fluierat publicul la final…Cum se pot aplauda sperantele spulberate?
1. sperantele ca in sfarsit va merge pana si o inaugurare bine…
2. cum se poate aplauda o necalificare?
3. cum se pot aplauda tragerile noastre de timp in situatie de eliminare
4. cum se pot aplauda 250 mil euro dusi pe apa sambetei, din cauza unui gazon de 80 mii?
5. cum se poate aplauda cand sefii fotbalului romanesc considera ca totul a fost perfect in proportie de 99% ?

Suntem penibili. Asteptam urmatoarea inaugurare. IAR speram sa nu mai intervina ceva :))))

andy  •  8 septembrie 2011, 19:51

@Catalin Tolontan. Sunteti prea modest! Felicitari inca o data pt. articol, va multumim ca v-ati tinut de cuvant in privinta stadionului si asteptam cu nerabdare continoarea anchetei Dvs.
Aveti sansa, poate unica, de a desconspira una dintre cele mai mari fraude din Romania secolului XXI. Presupunand ca viitorul material ati reusit sa vi-l asigurati la un nivel decent, sper din tot sufletul sa reusiti sa va marcati existenta si pentru posteritate.
Nu cred ca exagerez deloc, Stadionul National poate fi afacerea Skoda a anilor nostri! Raportat la bugetul nostru, cateva sute de milioane inseamna copii parasiti pe strada, pacienti morti in spitale, tineri fara viitor. Succes!

petrica  •  8 septembrie 2011, 20:31

Firmele de afaceri din ROMANIA, isi pun denumiri , cu limbaj strain , care nu are nimic in comun cu autohtonul romanesc. Este foarte greu sa le spui numele , dar sa-i mai si urmaresti atunci cand fac „magarii” .
Oameni buni, va faceti de cacat , daca nu faceti ordine, si aici !.

RedCard  •  8 septembrie 2011, 21:18

Specific rromanesc: fiecare scapa cu „nu eu”, „nu noi” samd.
Dar am facut vreodata ceva INTREG?!?!?!

broascabr  •  8 septembrie 2011, 23:30

ITI SUNT PROFUND RECUNOSCATOR PT TOATE ARTICOLELE SI PT PERSEVERENTA DE CARE DAI DOVADA TINAND CONT DE NESIMTIREA DE CARE DAU DOVADA AUTORITATILE.CAZUL RIDZI-NIMIC,CAZUL PATINOARELE-NIMIC-,CAZUL POLIVALENTELE-NIMIC-, SA NU UITAM CA IN ACEST CAZ SA APROBAT CONSTRUIREA A150 DE AMPLASAMENTE IN NISTE SATE IN CARE MAI AU DOAR MAXIM 100 DE TINERI.LA CRAIOVA SE REINCEARCA DE 17 ANI SA RECONSTRUIASCA O SALA SI NU STIM IN CAT TIMP OR S-O FINALIZEZE?POATE CAND VOR FINALIZA AUTOSRAZILE.MAI BN APELAU LA O FIRMA DE MUTARI CLADIRI POATE ASA REUSEAU SA NE ADUCA STADIONUL CELOR DE LA SCHALKE SI POATE MAI RAMANEAM SI CU UN PROFIT DE100 MIL DE EEEEURI.IN CEEA CE PRIVESTE PE DISTINSII NOSTRI CONDUCATORI LE DORESC SA SE IMBARCE TOTI PT INAUGURAREA UNUI STADION LA SMOLENSK POATE ASA NE VOM PUTEA BUCURA CU TOTII PT UN NOU INCEPUT.P.S NU CRED CA AM SCRIS BN NUMELE LOCALITATII, DAR CRED CA NICI 10 GENERATII DE AUR, NU AR PUTEA SA SCOATA MAI MULTI OAMENI IN STRADA DE BUCURIE.DL TOLONTAN INCA O DATA RESPECT

Pena  •  8 septembrie 2011, 23:48

Domnule Tolontan, cred ca cei care au construit au uitat de ce au construit stadionul. E stadion de fotbal, si daca fotbal nu se poate juca, degeaba l-am facut.

aurel  •  9 septembrie 2011, 13:00

felicitari OTV !!!!pt exceptionala emisiune dedicata UNIVERSITATII CRAIOVA SI D LUI MITITELU,care a scos la suprafata adevaratele decizii aberante a cuplului criminal M SANDU si MILITIANULUI DRAGOMIR .ACTIUNILE IN JUSTITIE A D LUI MITITELUL TREBUIESC APARATE DE INFLUINETELE IN JUSTITIE a celor doi MACELARI care au ingropat fotbalul romanesc !!!cei ce iubesc UNIVERSITATEA CRAIOVA trebuie sa puna sub presiune JUSTITIA !

adi  •  9 septembrie 2011, 15:05

oare exista in cartea recordurilor ceva legat de cele mai proaste gazoane din lume?:)
sa fim si noi pe locul 1 la ceva ..

gilos  •  9 septembrie 2011, 15:51

Bun.
Cine plateste pt rusinea indurata din cauza gazonului de pe Arena Nationala ?
Este vorba de bani publici, foarte multi !!

Tolo, te rugam sa demarezi o ancheta gen Ridzi sa vedem si noi cum s-au acordat contractele, ce claze prevad, cine raspunde etc…

Gabi  •  9 septembrie 2011, 17:55

Oare cate zeci de milioane de euro ar trebui sa scoata Primaria lu’ Oprescu din conturile „nehalitilor” de nemti si italieni pentru prejudiciul de imagine creat primarului, Primariei si Romaniei ? Si ce cuvant ar trebui sa aibe Guvernul Romaniei ca BENEFICIAR – in masura in care si el a dat bani pentru constructie ?!! Pentru ca, intr-o tara NORMALA ( nu „bananiera” cum considera Vestul Romania…) asa ceva chiar s-ar intampla. Cu deosebirea fundamentala ca Max Boegl si Astaldi n-ar incerca NICIODATA „cacealmaua”,pe care au jucat-o cu romanii, intr-o tara vestica…De ce tara asta are la varfuri doar indivizi care „intind mana” si nu oameni cu COLOANA VERTEBRALA ?!!! Pentru ca cea ce vede Vestul la varful PUTERII extrapoleaza la toata Romania …

radu  •  9 septembrie 2011, 18:24

E chiar mai rau pentru ca:
1. Primaria capitalei are in componenta o directie de parcuri si agrement care dispune cu siguranta de persoane calificate care puteau sa urmareasca si analizeze ce anume se face la gazon, putand sesiza aberatiile unei firme de tuns si udat gazonul ca a lui Oprisan.
2. In momentul in care o asemenea investitie e inaugurata, in fata intregii lumi, e nevoie de un supervizor serios si mai ales de un contract beton. Aici sunt doua variante: prostie sau spaga. Spun asta pentru ca un eveniment ca acesta depindea esential nu de nr. de stegulete, nu de nr. de chioscuri ci de gazon, locul pe care se desfasoara de fapt evenimentul. Un om normal, nici prost nici corupt ar fi cerut garantii ferme de la executant, financiare mai ales. Replica lui Oprescu ca nu plateste e puerila: s-au produs grave daune de imagine primariei, FRF si chiar Romaniei. Ori doar neplata nu e suficienta, trebuiau prevazute penalitati serioase, pe langa o supervizare profesionista a lucrarilor.
3. Oricine a vazut cei 3-5 cm de rulouri care erau intinse pe 15 cm de nisip si are o minima logica stia ca acest gazon va fi bun doar de privit, avand nevoie de placute cu nu calcati iarba! Aici are dreptate becali, am vazut si eu cum se monteaza gazon din acesta tip rulou pe stadion, sunt aduse cu elevatorul bucati de 1 mp cu o grosime de mimim 20 de cm. E ireal cum aceasta firma a lui Oprisan nu are niste cunostinte minime despre ceea ce sustine ca e obiectul prinipal de activitate.
Una peste alta aceasta situatie e atat de jenanta incat nici unul dintre cei responsabili nu ar trebui sa scoata capul din pamant iar sanctiunile ar fi trebuit sa fie uriase. Din pacate, pe stilul care ne omoara zi de zi nimeni nu raspunde cu nimic, ba chiar suntem si luati peste picior cu glumele nesarate ale unui doctor senil numit Oprescu. Pe banii nostri desigur.

Teapa  •  9 septembrie 2011, 21:45

Dar de fapt nu se spune esentialul. Oprisan este Acarul Paun in treaba asta. Domnul Oprescu si Videanu de fapt stiau din 2005(vuieste internetul) ca firma nemteasca a mai facut un stadion teapa similar la Frankfurt si care din cauza formei constructiei strica gazonul si terenul de sub, si au continuat sa pompeze bani in acest proiect teapa. Constructorul care probabil a mituit tot ce misca si-a tras un pret aproape dublu fata de Germania, cu materiale de 10 ori mai proaste si nu a prevazut instalatiile speciale care sa protejeze gazonul (fotosinteza, aerisire), pe care stia ca tr sa le monteze din experienta anterioara. Si a cazut de fraier Oprisan care a pus un gazon ieftin, care bineinteles a cedat ingrozitor (dar chiar daca punea si un gazon bun tot asta se intampla) Va urez numai bine, domnule Tolontan.

sibian  •  10 septembrie 2011, 21:54

Domnilor,vrem nu vrem tot romani suntem.
Nu mai avem nici o sansa sa ne REVENIM.
Ne trebuie era glaciara in Romania si dupa aia daca importam
oameni de calitate poate schimbam ceva.
Oricum e greu sa mai schimbi ceva in Bucuresti-ul ala de RAHAT.
Asa capitala,asa oameni……
Luat-ti exemple Cluj,Sbiu……etc.
De ce nu se intimpla escrocherii?
Raspuns:Oameni seriosi!!!!!!!
Poate e cazul sa ne apucam de munca serioasa si sa lasam vrajeliile ca astea nu prea mai merg cu strainii sau afara.

mircea  •  11 septembrie 2011, 0:37

acum nu se mai lauda Oprescu cu stadionul :-)))
inainte era zilnic la stadion cu 500 de ziaristi dupa el

bogdan  •  11 septembrie 2011, 11:59

dupa cine ma? dupa nichita stanescu? nu vrei sa mai verifici o data?

USL ne-a dat gazonul, FRF-ul baritonul | Blog imoFUN  •  30 decembrie 2014, 13:10

[…] si bascaliilor politicienilor, ca de fiecare data cand acestia pica la proba competentei. “Ce vroiati, sa suflu in iarba ca sa creasca?!” zice Sorin Oprescu, nemaigasind alta scuza, ca si cum asta ar fi fost dorinta reporterilor. […]

ibnu  •  22 octombrie 2015, 8:17

fiecare scapa cu "nu eu", "nu noi" samd. Dar am facut vreodata ceva INTREG ?

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord