Despre stenograme, citite un pic altfel » Vasile, Vasile, ne mîndrim cu tine!

UPDATE: Vă recomand să citiți reportajul realizat pentru Gazeta Sporturilor de azi de colegii mei Gabriel Berceanu și Viorel Tudorache la procesul Avram – Țerbea! Veți vedea, veți rîde și veți simți atmosfera reală a acelei lumi.

joi, 29 septembrie 2011, 5:26

UPDATE: Vă recomand să citiți reportajul realizat pentru Gazeta Sporturilor de azi de colegii mei Gabriel Berceanu și Viorel Tudorache la procesul Avram – Țerbea! Veți vedea, veți rîde și veți simți atmosfera reală a acelei lumi.

Amîndouă s-au întîmplat primăvara, la Tîrgu-Mureş, şi amîndouă au trecut nebăgate în seamă

În mai 2011, Vasile Avram, şeful arbitrilor, s-a suit în elicopterul afaceristului local Sorin Țerbea, milionar numit de stat în poziţia de businessman. Da, chiar aşa, numit de stat!

Cam în acelaşi timp, fix în acelaşi loc, dar dintr-un cu totul alt motiv, primarul Dorin Florea, gospodar eminent la fără frecvenţă al localităţii de vreme ce-şi petrece viaţa la Viena, s-a enervat şi a rostit o frază memorabilă, spunînd că nu vrea reorganizare teritorială, pentru că dacă judeţul Mureş ar fi forţat să se comaseze cu Harghita şi Covasna, ar fi ca şi cum “ai merge să-ţi lucrezi grădina cu doi handicapaţi”. Dorin Florea este medic. Probabil că oamenii cu dizabilităţi care 
l-au ascultat au zîmbit şi le-a fost milă.

Vouă de cine vă este milă?

Convorbirile din Volumul 2
Una dintre întîmplările din Mureş s-a reactualizat şi s-a propagat cu putere în minţile noastre.

DNA i-a reţinut pe Avram şi pe Țerbea. Procurorii acuză că afaceristul i-a dat, prin intermediul pilotului elicopterului, 19.000 de euro. Cum Avram şi Țerbea au făcut recurs la decizia de a fi arestaţi 29 de zile, o parte din stenogramele din dosar au devenit publice şi cîţiva jurnalişti, la concurenţă cu avocaţii, au reuşit să ia notiţe. În acest moment, Avram este nevinovat și el are dreptul la un proces obiectiv. Din punct de vedere sportiv însă, stenogramele sînt clare.
Totul s-a petrecut miercuri, în Arhiva Curţii de Apel Bucureşti, în doar cîteva zeci de minute. Sînt două volume şi ziariştii Gazetei au izbutit să treacă doar prin cel cu numărul 2. E posibil să apară şi alte stenograme în derularea cazului, dar ele vor deveni publice abia după ce dosarul revine într-o instanţă.

“Trimite-mi cinzeci, dar repede!”
Stenogramele din posesia procurorilor anticorupţie descriu o lume a foşgăitorilor care-şi dau importanţă. E uluitor cum favorurile se fac pe baxuri de vin sau pe sticle de şampanie, e adevărat, din alea Moet&Chandon, de peste 50 de euro sticla. “Trimite-mi cinzeci, dar trimite-mi repede, te rog!”, îi spune Avram lui Borcea. Probabil că la şampanie se referă, pentru că fiul lui Avram urma să-şi facă nunta.

Sigur că şpăgile nu se pot opri aici, niciodată nu se opresc.

Doi oameni speriaţi
Mizele importante sînt altele, echipa de la titlu încasa peste 20 de milioane de euro de la UEFA, dar, în acest carusel al avantajelor şi înşelăciunilor reciproce, nici o ocazie nu trebuie ratată. Avram se laudă că “ai văzut, Valentin te-a lăsat nonstop”. Adică a lăsat-o pe Dinamo să atace, trecînd peste ofsaiduri la meciul Sportul – Dinamo 0-2 din 22 august 2011. Asta s-a întîmplat în repriza a doua, pentru că în prima parte arbitrul asistent Valentin Avram, fiul şefului CCA, n-a avut ce face şi l-a semnalizat pe Dănciulescu într-un ofsaid mare, de doi metri.

Lui Borcea i-a stat inima, după propria mărturisire de ipohondru de operetă, iar Avram confirmă şi el că “mă speriasem, nu ştiam ce naiba o fi!”. Ei, lasă, n-a fost nimic! Valentin şi-a revenit şi a arătat cu steagul cum trebuia s-o facă.

“Viitorul tău depinde de cum te arbitrez eu!”
De fapt, reiese dintr-o altă convorbire, Valentin Avram, un tuşier cu o carieră tractată de tatăl său, căpătase o asemenea forţă în minte sa, că-i spune unui prieten la telefon: “S-a şucarit rău Dorinel Munteanu… I-am zis: «Viitorul tău depinde de cum te arbitrez eu»”. Oau, ce tare!

Să le punem în context: Dorinel Munteanu se supărase după un meci pierdut de Oţelul la Ploieşti, unde juniorul nici nu fusese arbitru, ci doar agent de influenţă pentru brigadă şi pentru tatăl său, care era observator. Vă daţi seama pînă unde s-a ajuns? Costume de arbitri goale pe dinăuntru au impresia că desfac destine de oameni!

Agenţii 007
Culmea e că, şi în cazul meciului din “Regie”, şi în altele care apar în stenograme, pe teren se întîmplă doar o parte, sau uneori nimic, din ceea ce complotează mafioţii de carnaval. Se anulează şpăgile şi privilegiile ca forţele în fizică, le mai compensează fotbalul, vai de ei de închipuiţi!

Pe cuvînt, e ca în politică şi-n economie! Răsună cafenelele şi restaurantele, nu doar în Bucureşti, ci peste tot în ţară, de personaje care vorbesc de parcă răsucesc jocurile planetei. Ei cunosc, intervin, te rezolvă. Aceşti aranjori nu sînt cu nimic mai puţin vinovaţi dacă sînt caraghioşi, legea pedepseşte inclusiv intenţia!, însă chiar aşa sînt: ridicoli şi fără simţul proporţiilor.

Poate că Borcea decontează, la rîndul lui, penaltyurile acordate echipei către ceilalţi şefi ai lui Dinamo, poate că Porumboiu nu realizează că Avram îl ascultă obedient şi-l înşală în acelaşi timp, dar adevărul e că discuţiile lor seamănă cu cele ale băieţilor fără meserie care se prezintă drept agenţi secreţi sau masoni cu misiuni de culise.

Campionate cîştigate degeaba
Există totuşi o diferenţă favorabilă sportului. Chiar şi în politică, şi-n economie, piaţa liberă şi societatea le infirmă scenariile acestor falşi regizori, dar o fac lent, într-un ritm în care ei au timp să inventeze o altă poveste cum că, de fapt, o ştiau şi pe asta, că nu degeaba influenţează media, politica şi economia. Fleoşc! Sînt nişte îngrămădiţi.

Noi, microbiştii, avem un avantaj. Sportul e mai rapid în a developa trucajele şi a le arăta oamenilor gradul de însăilare şi de ridicol. În a le arăta ce inutile, în ultimă instanţă, sînt aceste comploturi, reale sau umflate. Iau echipe mediocre campionatul? Da, şi apoi se fac de rîs în Liga Campionilor. Devin unii mari arbitri peste noapte? Da, aici, la noi, pentru că România n-a mai avut un “central” la un turneu final din 1988, de la Igna, iar un tuşier din 1998, de la Nicolae Grigorescu.

Falimentul unui sistem
Ca o democraţie vizibilă şi, desigur, imperfectă, sportul prescrie destul de iute manipulările. Sigur că, în acest timp, unii se îmbogăţesc din bani negri, se schimbă nişte ierarhii, dar, dacă reuşim să trecem dincolo de pasiunile pentru o echipă sau alta, observăm că mijloacele sînt cam aceleaşi, absurde, ilegale şi fără sens. Sigur, respiră un sens: Tîrgu Mureş a promovat prin cumpărarea locului din Liga a treia în Liga a doua şi apoi a urcat în Liga 1 prin derogare de la regulament, FRF schimbîndu-şi special legea internă! După cum zicea Țerbea în stenograme, vorbeşte el urgent cu Sandu să facă o comisie şi să legitimeze un jucător. S-a rezolvat!

De fapt, tot acest sistem s-a ridicat de mult de la pămînt, precum elicopterul lui Țerbea, cu tot cu Avram şi plic în el, “aveam doar mapă!”, ţipă nea Vasile. S-a ridicat, a pierdut contactul cu lumea reală şi e întreţinut ca să toace banii unor fraieri, investitori de bună-credinţă, televiziuni şi spectatori deopotrivă, şi să creeze datorii uriaşe la stat, amintiţi-vă de cîte ori au fost iertate cluburile de datorii. În acest timp, Sandu și Dragomir se mîndresc cu Avram. Că-l apără în fața legii, e de înțeles. Dar că nu iau măsuri sportive, ei nu i-ar lega, doar i-ar penaliza și îndepărta pe cei vinovați de abateri sportive, asta e imposibil de înțeles.

“Legile să fie făcute nepunctual”
Comedia acestor personaje conduce însă la o tragedie sportivă. E caraghios ca un viceprimar de Tîrgu-Mureş, Claudiu Maior, să ceară socoteală unui arbitru, iar acesta să-i spună “atît au putut băieţii”, colegii lui de brigadă adică. Mai lipsea: “Data viitoare e rîndul tău!”, expresia milenară a blatiştilor fără frontiere geografice. Căci s-o lăsăm mai moale, pînă la urmă, şi cu distincţiile nobiliare de dincolo şi de dincoace de Carpaţi! Sîntem acelaşi popor de microbişti frustraţi şi înşelaţi.

E caraghios, aşadar, dar nimic nu merită bagatelizat pentru că astfel s-a distrus popularitatea fotbalului.

În 1947, KGB-ul elabora o directivă specială pentru implantarea comunismului în ţările ocupate de Moscova. Revista “Dilema Veche” publică săptămînal pasaje din documentul cuprins în cartea scrisă de Gh. Buzatu şi Mircea Chiriţoiu în 1998.

Documentul este îngrozitor de actual. Ordinele priveau întreaga societate:
» Să fie compromisă elita şi oamenii valoroşi, “astfel încît să fie imposibilă întoarcerea lor”. “Să fie schimbaţi şi înlocuiţi cu muncitori cu cea mai mică pregătire profesională, necalificaţi”
» “Să fie promovaţi numai aceia care execută”, doar oameni mediocri, care nu gîndesc şi “nu analizează suplimentar”.
» “Legile şi regulamentele să fie alcătuite nepunctual”, adică imprecis şi neclar, ca se să nască în mod voit confuzie şi să nu se poată aplica.
» “Din şcolile elementare, dar mai ales din licee şi facultăţi trebuie să fie înlăturaţi profesorii care se bucură de popularitate. Locurile lor trebuie să fie ocupate de oameni numiţi de noi, avînd un nivel de pregătire slab sau mediocru”.
» “Retribuţii cît mai mici pentru oameni, pentru funcţiile de conducere, mai ales în sănătate, cultură şi justiţie”.
» “Punctualitatea transporturilor de orice gen trebuie perturbată” (Ca să se menţină un sentiment public de nesiguranţă!).
Și alte trei, parcă dedicaţie specială pentru FRF şi LPF:
» “Trebuie să fie iniţiată organizarea unor acţiuni cu caracter artistic sau sportiv care să sărbătorească lupta băştinaşilor împotriva cotropitorilor”.
» “Trebuie făcut totul ca anumite cazuri să fie discutate concomitent de mai multe comisii, oficii şi instituţii, însă nici una dintre ele să nu aibă drept de decizie înainte de a se consulta cu celelalte”
» “Se vor critica problemele trecutului sau cele locale, dar nu se vor înlătura cauzele fenomenelor în discuţie” Genial!!!

Directiva este nu doar reală, ci şi teribilă pentru că ne supunem ei şi acum. Aşa funcţionează CCA, Liga Profesionistă şi Federaţia Română de Fotbal, toate paralizate în faţa acestor dezvăluiri. Aşa funcţionează, de fapt, o ţară întreagă.

Picături perpendiculare peste băştinaşi
Un club din Mureş, finanţat din bani publici de un primar şi un viceprimar care inventează un afacerist dintr-un nimeni, începe să facă jocuri într-un fotbal murdar. Procurorii trag de fir şi, peste ei şi peste noi, “perpendicular pe fază, f.. mama mă-sii!”, cum ar zice Porumboiu, cad personajele directivei KGB: nea Vasile şi băieţii, Vali Ioniţă, pilotul Nae, Borcea, alţi băieţi, mulţi băieţi, toţi stropind, cu şampanie, zic ei, creştetele handicapaţilor de băştinaşi care n-au mai prins loc în elicopter.

Dacă n-am fi uzi am zice că e o ficţiune.

ULTIMA ORĂ »URGENT ȘI ULTRASECRET
Telegramă de la Moscova. Destinatari Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir

“Se interzice judecarea sau chiar criticarea publică a acelor conducători numiţi de către partid care prin activitatea lor au produs pierderi sau au trezit nemulţumirea angajaţilor. În cazuri drastice se recheamă din funcţie, fiind numiţi în poziţii similare sau superioare”.

Superioare să fie!


Comentarii (132)Adaugă comentariu

pyxy  •  30 septembrie 2011, 21:12

Va salut dl.Tolontan
A trecut ceva vreme de cind n-am mai comentat un articol sportiv.E prea mult NIMIC in fotbalul romanesc.
Va scriu pt.a spune ce simt acum dupa aceste stenograme.Nimic despre fotbalul romanesc,nu ma mai intereseaza.Va scriu sa va spun ca pentru mine omul Adrian Porumboiu a disparut,e cineva din alta viata.Il stiam ca pe un om deosebit pe vremea cind arbitra,elegant si cinstit.Constat acum ca are un limbaj ca cel al oricarui boschetar celebru,a devenit pentru mine un om pe care imi doresc sa nu-l intilnesc vreodata in viata mea.Domnule Porumboiu puteti face miliarde de acum , puteti ajunge presedintele Romaniei sau chiar al SUE , pentru mine nu mai existati.
De la ceilalti implicati nu aveam nici-o pretentie,ei atita pot saracii..
Pentru dv.Dl.Tolontan : cancerul fotbalului romanesc se numeste Dinamo;nu e vorba de oameni,e vorba de un sistem.Cancerul il extirpi si poate ai sanse sa scapi….
Sper sa mai prind vremea cind oamenii vor redeveni oameni si bunul simt va fi mai important ca orice altceva.
Da,sunteti talentat dl.Tolontan , dar va puneti talentul in slujba unui om de doi bani(chiar daca nu va impune nimic ,de fapt dv.ajutati sistemul-in alt plan- de care vorbeam mai sus).Spuneti NU dl.Tolontan , poate chiar e important cine va plateste.
Mi-a facut placere sa va citesc.

TOLONTAN SI VALENTIN « Virgilginjau's Blog  •  30 septembrie 2011, 21:26

[…] gasi AICI articolul semnat de Catalin […]

Gigi Contra  •  30 septembrie 2011, 22:51

Dle Tolontan, la modul cat se poate de serios…de ce nu incepeti impreuna cu ProSport, Sport.ro, Dolce Sport, Digi Sport, GSP TV si alte entitati media, o campanie foarte agresiva prin care sa cereti demisia celor 2 capi ai fotbalului romanesc. Exista cumva vreo lege care sa poata fi folosita de catre acestia impotriva voastra, a presei, in cazul unei astfel de campanii? Pana la urma este libertatea de exprimare.
Sa spunem ca Nasu si Mitica nu sunt implicati in mod direct in faptele de coruptie, insa ei sunt sefii celor acuzati de fapte de coruptie. Si nu a fost doar unul ci 3 (TREI) la rand. Asta deja se numeste incompetenta iar intr-o societate SANATOASA demisia ar fi singura optiune.

Borat din Ferentari  •  1 octombrie 2011, 0:19

Mama ce de felicitari, mama cat de multe urari, mai ca m-am si speriat ca Ceausescu a inviat! Tudor@ „prieten” drag, zii mai bine sub ce steag, o sa-ti fluture de mandrie, ca si Paszkany o sa mearga-n colivie si ca tot vorbesti de cinste, Stan coleg de camera cu el sa te-nveti minte! Vine lumea si barfeste si acuza si boceste, insa fratilor din toata tara, ce-ati facut cu Timisoara? Unde e Universitatea, aaaaa.., va-ti intarit „cetatea”? Si ascunsi dupa mumlti GYURI, ati spalat rusinea lumii si la umbra unui partid, crezi ca poti fi mai valid? Tolontan scrie ce stie, intr-o foaie de hartie, de hartie, pe un blog, insa cu impartialitate, deloc.

ps: Cu respect, vesnicul tovaras B0RAT! 😉

timisoara  •  1 octombrie 2011, 0:20

intru-un singur cuvant cu toti la puscarie asta este solutia fotbalului romanesc mircea sandu daca este barbat si-ar da demisia dar el este o baba batrana si zbarcita

mickael061  •  1 octombrie 2011, 7:21

Tot nu inteleg cum devine cazul Avram-Ţerbea un caz clar de corupţie, cu toate stenogramele lu’ peşte; gyuri poate fi orice şi oricine;eu zic ca poate fi om de legatura,un amic ungur,ciorba a’ la grec,tolontan zice ca e bani(ce-i sub 50.000 sint ,,e”);daca macar intr-o fraza din toata scrisăreala asta se pomeneşte in clar cuvântul BANI,ar mai fi o chestie,eu unul n-am citit nicăieri aşa ceva;am vrea noi sa fie bani,normal,poate chiar de ei e vorba,…POATE;şi cu poate nu faci nimic.Întrebare: in plic a vazut el,pilotul,sau şoferul,sau trompetistul satului,sau mama lui Ştefan cel Mare , banii? ori e doar cuvântul unuia împotriva alţilor?;daca n-a vazut,ciu-ciu caz.
deci:
1. se află undeva cuvântul magic BANI ?
2. a vazut cineva ,pe bune,sigur,live, aceşti BANI?
3. a numărat cineva,sa fim ABSOLUT SIGURI că erau 19.000 de euroi?
4. a gasit ,,organu'” aceşti bani asupra numitului Avram?
În sfârşit, nu trăbă sa fii neaparat procuror să-ţi dai seama ca nu prea e vreun caz pe aici,prin zonă,doar circu’ de rigoare,cătuşe pentru o crima înfioratoare la oră de maximă audienţă (asta e o mare ruşine);voi aţi vazut acelaşi circ cu mascaţi si tv-uri şi bliţ-uri când l-au arestat pe unu’ ce-a furat(fapt dovedit, făra tagada)o bicicletă ?…nuuuuuuuuu?….dar dacă-l chema, să zicem…Băsescu,şi era ditai Preşedintele României?
P.S. UN CAZ GRAV DE CORUPŢIE LA CEL MAI ÎNALT NIVEL :ION ŢIRIAC INSUŞI, FARA PILOTUL CARE AR TREBUI SA DEA…A DUS-O CHIAR EL LA VIENA PE NADIA COMĂNECI;NU CONTEAZA CE FACE EA ACOLO,CONTEAZA CA EL AR CAM VREA SA DEVINA ŞEFUL C.I.O.,SI EA E NADIA, ADICA RELAŢII CU TOATA LUMEA,AMERICA,..AIA…AILALTĂ…FACE ORGANU’ ŞI PROCURATURA ŞI DNA-UL VREO LEGATURA;…te-ai prins ,cataline?

mickael61  •  1 octombrie 2011, 7:30

dacă au vazut o grămada de toţi valiza cu bani de la cluj,şi ăla n-a mai fost caz,avram-ţerbea e frecţii la un picior de lemn,pe bune;nu l-am vazut incătuşat pe teia ori pe gigi;toţi sintem egali dar preferenţiabili? cătalin nu prea aduce discuţia,ori măcar sa facă o comparaţie…

Joma  •  1 octombrie 2011, 8:28

Domnule Tolontan,
E momentul adevarului pentru justitia romana. Acum occidentalii vor vedea daca functioneaza cu adevarat sau toata povestea asta nu e decat o perdea de fum, un semnal trimis de cineva celor avizati, sa stea in banca lor.
Dupa continutul stenogramelor, toti, si borcea, sandu si dragomir ar trebui arestati. Sa o vedem si pe asta, acesti ordinari, banditi de ultima speta sa stea in spatele gratiilor.
Sandu asta e un gunoi, nu i-a ajuns cat a furat si a nasit pe toti banditii (e exact un iliescu in miniatura), dar i-a luat si nevasta lui Dan Alban.

sven  •  1 octombrie 2011, 10:16

saracii fani.. saracii microbisti.. cat timp pierdut degeaba.. cata energie consumata pentru ce? eu, unul, m-am saturat.. am alte lucruri mai bune de facut.. multa bafta d-le Tolontan.. fotbalul – adio si n-am cuvinte

catalin  •  1 octombrie 2011, 11:04

Prosti sunt astia de la RCS & RDS daca nu ii dau in judecata pe Borcea, Porumboiu si altii sa isi recupereze banii

GARDA VECHE, STIINTAe  •  1 octombrie 2011, 12:36

Mai jos cati-va oameni cu functii de raspundere…se eschiveaza de lege, prin a fi, bolnavi cu simptome diferite.
http://en.wikipedia.org/wiki/Alan_Bond_(businessman)

Christopher Skase…
http://www.wsws.org/articles/2001/aug2001/skas-a13.shtml

Terry Lewis, comandant de Politie, in QLD, 14 ani, condamnat pt coruptie.
http://en.wikipedia.org/wiki/Terry_Lewis_(police_officer)

Presupun ca, MS, a simulat cand a zis ca sufera de boala incurabila, organele competente trebue sa-l reexamineze, si-n prezenta unor detinatori de diploma in domeniu de la UNIVERSITATEA DIN CRAIOVA…
MD, daca a trecut peste standardele legii, si le-a ignorat, va avea aceiasi soarta ca a lui Terry.

Din Moldova  •  1 octombrie 2011, 12:46

nr.2 @nicu, cand unu ca tine o sa aibe un vocabular adecvat, poate ca atunci o sa-ti dam ascultare, pana una alta esti sub Porumboiu la multe, singurul lucru cu care te mai aproprii sunt injuraturile, cam atat! 😉

Lereter  •  1 octombrie 2011, 13:07

Da, e adevarat Tg. Mures a promovat fraudulos,s-a mentinut fraudulos,e o noutate,doar, pentru „orbi”.Numai ca anvergura e mica,de Dinamo nu va ocupati,de ani de zile fura cu arbitri,de ani de zile Borcea influenteaza meciuri,direct si indirect.Cind a fost distrusa Timisoara sau Craiova, ziaristii-majoritatea- au tacut,ca aceleasi probleme le aveau si altii(Dinamo,Steaua).Cind Otelul a luat fraudulos un titlu din nou,complicii tacerii,nu au zis nimic. Asa ca acum mi-e indiferent.Pica Terbea,un no name,da bine politic ca e in echipa PDL,ca si Primaria Tg Mures,dar raman altii mai nocivi.Pentru aceasta complicitate vinovata la multi ziaristi ar trebui sa le crape obrazul de rusine,ca de dat afara patronul nu are de ce.Asa ca adevarurile incomplete sau spuse doar pentru unii nu aduc dreptate si pareri de rau.DNA-ul ar vrea sa faca ceva,dar cu interceptarile lor FRF are probe cu care trebuia sa termine pe multi,dar nu pot,sint si ei implicati.Sintem in mocirla.

Dinny  •  1 octombrie 2011, 13:45

N-am rezistat sa te citesc pana la capat.
Am impresia ca bati apa-n piua…ca te invarti in jurul cozii…
NU VEZI CA TU SI CEILALTI,VA BAZATI PE MIZILICURI !!!!
Stenograme prezentate selectiv,din care sunt eludate elementele care ar lamuri lucrurile si sunt prezentate in mod voit ca”INTERESANTE”….DE CE INTR-O STENOGRAMA ESTE ELIMINAT PREMEDITAT CUVANTUL „SAMPANIE”…?
CREZI CA CINE PREZINTA O ASTFEL DE INFORMATIE,DEVINE CREDIBIL?….
Adica,vrei sa prezinti un hot,dar o faci mintind !…Pe cine sa crezi atunci ????
Si dincolo de toate astea…calitattea fotbalului,a fotbalistilor,nu este definita de subsolurile de unde se mai trag sforile….ASA A FOST DINTOTDEAUNA….
Tii minte,cand pe vremea lui Adrian Paunescu,la FLACARA,pe ultima pagina incepuse un serial…”FOTBAL-SAG”…unde Ilie Balaci si alti mari fotbalisti incepusera sa se acuze si sa recunoasca blaturile…aranjamentele,care s-au facut DINTOTDEAUNA in fotbalul romanesc.A fost stopat…fiindca se ajungea la o concluzie deloc favorabila.
EU NU ZIC,CA ASTA ESTE BINE….dar asa stau lucrurile….fiindca suntem balcanici,sensibili la atentii,pilosi,bazati pe relatii,coruptibili,etc…si pentru ca PERFECTIUNEA ESTE APANAJUL ZEILOR….si asta(coruptia) li se intampla tuturora….Ce ne diferentiaza,este procentul de imperfectiune….la unii este minor,la noi este major.
Am zis.

lereter  •  1 octombrie 2011, 18:44

Dle Tolontan v-am cunoscut cu ocazia unor meciuri la Budapesta,Saraievo etc.Imi pareati OK.Vad ca in ultimul timp stergeti toate postarile mele-mai ales daca ele contin critici la adresa Dv sau a unor colegi.Cum nu am jignit pe nimeni,spunand doar ce cred,lucruri scrise si de altii,ma vad nevoit sa protestez vizavi de procedeele dv de a-mi „inchide gura”,macar, in fata celor ce pot citi-macar citeva minuite postarea mea (care probabil va fi si ea stearsa). Ce doriti ? Doar laude de tipul „bravo dle Tolontan”,sau comentarii in care vi se mai si spune ca procedati gresit,uneori?

itmh  •  1 octombrie 2011, 23:15

felicitari,un articol care reflecta pe deplin, situatia reala din acest sport corupt si supraevaluat!genul acesta de personaje, s-ar regasi pe deplin in opera lui caragiale,doar ca traim alte vremuri cu mult mai paguboase!respectul meu si la mai multe pamflete(opinia mea) de acest gen.

itmh  •  1 octombrie 2011, 23:18

apropo,clubul dinamo chiar nu risca nici-un fel de masura pecuniara(vezi cazul juventus)

Doyle  •  1 octombrie 2011, 23:48

Dle Catalin Tolontan,bun articol…ca de obicei as zice dar mai este un aspect pe care nu-l relevi si anume schema STALINISTA de a lansa acuzatii false dar repetate pana cand „poporul” ajunge la concluzia ca „nu iese fum fara foc”; adica e destul de usor de observat acuma ce echipa(e) a(u) fost acuzat(e) de blaturi in mod repetat,de catre cine si de fapt,observam acum,impotriva cui si caror cluburi au aparut de fapt probe (cel putin pana in prezent); se pare ca hotii si „interventionistii” erau chiar cei gata de „linsaj” in numele dreptatii…asa ca oameni buni,judecati de acum mai obiectiv si nu va lasati asa usor manipulati,cei cu gura mare nu sunt neaparat cu adevarul iar locul lor nu este evident in sport…

Nord  •  2 octombrie 2011, 0:28

@Dle Tolontan,

va rog corelati aceste stenograme, cu cele de acum doi ani,(gigi+mititelu=love, netoiu, penescu samd) si cu dezvaluirile involuntare ale lui gigi, despre cum a fost ales ales M sandu la ultimu’ congres.Poate incepem si noi de sus in jos??!!

independentu  •  2 octombrie 2011, 11:28

prieteni, terminati cu legendele despre cinstea lui porumboiu sau craciunescu. si ei sunt la fel de corupti ca toti cei din sistem. e posibil ca unii arbitrii tineri sa nu fie murdariti, in nici un caz porumboiu sau craciunescu. intrebati-i pe cei care au fost implicati in fotbalul anilor 80. duckadam nu vb prostii, la nici un meci nu se dadea doar baremul.

Dobby  •  2 octombrie 2011, 15:09

@gigi contra-‘Dle Tolontan, la modul cat se poate de serios…de ce nu incepeti impreuna cu ProSport, Sport.ro, Dolce Sport, Digi Sport, GSP TV si alte entitati media, o campanie foarte agresiva prin care sa cereti demisia celor 2 capi ai fotbalului romanesc. ‘
Pentru ca rolul posturilor sportive nu este sa provoace demisia unor oficiali FRF sau LPF, ci este doar sa prezinte evenimente sportive,sa comenteze, adica divertisment, ca asa isi castiga ei traiul.
Cei care ar putea face ceva in schimb, de la institutiile statului pana la patronii de fotbal, nu fac nimic, pentru ca le convine, sunt mana in mana cu cei ‘2 capi’ si fac bani frumosi.
Mircea Sandu si Dragomir nu au cucerit federatia, nu au venit cu pistolul la tampla tuturor si au spus: „Va ia mama dracu daca nu ne faceti sefi”. Nu, au fost alesi, chiar daca vor demisiona, va veni cineva la fel de corupt in locul loc
Deci calea cea mai usoara de a scapa de ei este ca la alegeri sa spuna nu! cei implicati oficial in fotbal. Pana atunci, este un show din care televiziunile castiga bani, si mi se pare ca procedeaza corect

ovidiu  •  2 octombrie 2011, 18:12

sunt curios pe cand o campanie de presa legata de costurile national arena
http://www.ziuadecj.ro/eveniment/tise-cu-banii-pe-national-arena-puteam-construi-sapte-cluj-arena–75150.html

teo  •  2 octombrie 2011, 21:59

Daca suntem cu adevarat nemultumiti si scarbiti, cel mai bun lucru pentru a protesta ar fi ca toate meciurile din campionat sa se dispute fara spectatori, intr-un anonimat complet. Cu totii trebuie sa nu mai mergem pe stadione. A ri fi bine sa promovati o asfel de campanie.

jariste  •  3 octombrie 2011, 12:07

step by step, dar pe loc
asta e motto-ul; nu se va intampla nimik; toata lumea e corupta in tara asta;

petru  •  3 octombrie 2011, 19:21

Cand cu povestea cu ,,intoxicarea cu mercur ,, MITICA ORACOLU radea pe sub mustati stiind de ce sta de fapt BORCEA LA MIAMI…Pentru ca se apropia funia …ARE DON CORLEONE ASTA UN SIMT AL FUNIEI DAT NAIBII.. E DAT NAIBII RAU ORACOLU DIN BALCESTI.. Problema este ca nu prea il mai scapa nici prezicerile…Daca aia de la DNA vin cu certitudini…Nea Mitica MILITICA , presedinte la DINAMO in liga a III a . FACUSI MATALE CE FACUSI SI RAMASESI IN ISTORIE CA CEL CARE A DEZAFILIAT STIINTA CRAIOVA…MARE VRAJITOR CONU MITICA…

semenicul  •  5 octombrie 2011, 20:49

dragomir sa plece si sandu sa plece, daca mai au un pic de onoare

cucuredu  •  6 octombrie 2011, 5:36

Step by step! so no body kills the ref!!geamgiilor se vede dupa 20 de ani cite afaceri se fac in futbalul autohton, bacsis si musaferi de la un hotz la un bandit! MS lu’ DD lu’ VA lu’ Porcea lu’i Oiila…..noi platim,restul lumii am ramas de risul mapamondului si golanii se fardeaza. Halal mahala de Rom’mania! Pacat ca scri pa bune Tolontane dar sa nu te minjeasca si pe tine! oare.cind se poate!?!?
Hai Hotia! Hai Rom’mania! urmatorul turneu la care vom fi prezentzi o sa fie pe luna!! 100 de ani!Asisderea.
HAI RAPIDUUUUUUUUUUUUU.

Taranusu  •  6 octombrie 2011, 9:20

Oameni buni ,GSP ,si toate ziarele sportive ,intrebare una este:s-au facut zeci de arestari de catre DNA ,cite condamnari s-au facut in urma acestora?NICI UNA,toti sit liberi,sa intelegem ca defapt sint nevinovati,sau toata lumea e corupta….URIT ce se intimpla,inacceptabil,asa am fost asa sintem si asa vom muri,un popor foarte slab,va multumesc

Talciok Brasov  •  6 octombrie 2011, 12:52

ce fete au in pozele alea!!! te buseste plansul …..adica rasul :)))

dan  •  6 octombrie 2011, 15:17

Care este scopul sportului? eu cred ca sa avem un mod de viata echilibrat si sanatos.
Care este scopul presei sportive? sa promoveze sportul publicului tocmai din motivul pe care l-am spus mai sus.
Face asa ceva presa sportiva din Romania? Exclus

PS: Apropo duminica va avea loc Maratonul International Bucuresti. Se estimeaza ca vor participa 3000 de alergatori la toate cursele: Maraton, semimaraton si cursa populara.
Intrebare: Cati ziaristi sportivi angajati permanent ( nu colaboratori) participa la eveniment (adica alearga)? Macar la cursa populara (sunt doar 3.5km)

Huli Ganea  •  8 octombrie 2011, 9:42

EUROPA PA!

Noi oricum nu facem parte din Europa.

Noi suntem cu furatul si cersitul, nu cu sportul.

Bancurile francezilor sunt justificate.

neghinita  •  8 octombrie 2011, 12:11

liga lui mitica=curat-murdar. !!cind conduci de 20 de ani ca sandu si rezultatele si performantele la nationala si cluburi sunt penibile, iar liga lui curat murdar mitica, plina de blaturi, arbitrii corupti, impresari hiene-sacali-rinoceri, patroni securisti, lacomi si ipocriti, comisii din fuste, dinozauri, yesmeni si rubedenii, cind o parte a presei musca din brinza lui gigi, savarina lui copos si nunta lui borcea, cind suntem incapabili sa-i gonim pe calea ferata pe nasul si corleone, avram si bricheta deaconu, clanul becalionilor, borcea si copos, cind balacareala, noroiul si scandalul sunt perene, cind ierarhiiile sunt stabilite in birouri, iar craiova, timisoara, bistrita, oradea sunt rase din virful pixului, cind un santajist, pockerist, obtuz si cap patrat este numit a 3 a oara antrenor la nationala, cind valoarea e cu capul in jos, iar vinzarile cu registre duble, plus valiza, sacosele, butoaiele cu sampanie si bricheta fac jocurile , atunci rezultatele sunt pe masura. pina nu scapam de cancerul fotbalului> nasul, corleone, nume intimplatoare, arbitri, impresari, patroni, corupti si incompetenti, pina cind presa si justitia nu-si va face datoria, domnia legii, a statului de drept inlocuite ilegal cu regulamentele lui sandu si mitica, pina cind nu -i vom lua de mina si da afara pe acesti bolnavi, pensionari, rinoceri, si nu vom face ALEGERI GENERALE LA RFR SI LPF, punind uefa si fifa in cunostinta de cauza, nu se va schimba nimic in bine. c-un paranoic ca mitica care stie doar sa tipe la atii dupa ce i-a comision de 3 mil euro din vinzarile TV si vinde terenurile lpf si vilele sale lui paszcany, iancu,etc., iar borcea santajeaza cu jihadul si fuge in luna de miere, iar valiza se plimba in instante de 3-4 ani, sa inchidem televizoarele.totu-i furt si minciuna in fotbal ca si in politica!

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord