Bine ai revenit acasă!

Toți ne dorim ca Bute să boxeze în Madison Square Garden, dar unul singur va încasa pumnii. Nu vă bucurați, nu eu, jurnalistul! Și nici dumneavoastră, ci Lucian, el va primi loviturile în Mecca boxului profesionist.

vineri, 11 noiembrie 2011, 12:57

Toți ne dorim ca Bute să boxeze în Madison Square Garden, dar unul singur va încasa pumnii. Nu vă bucurați, nu eu, jurnalistul! Și nici dumneavoastră, ci Lucian, el va primi loviturile în Mecca boxului profesionist.

Vine azi acasă. Priviți fotografia! De duminică încoace, imaginea aceasta domină ierarhiile nevăzute ale emoțiilor. Directa de stînga a lui Bute tamponează crunt falca lui Glen Johnson. Jamaicanul de 42 de ani are un corp perfect. Bicepșii lui arată ca două mingi de tenis stopate în fileu, la primul serviciu. În jur, transpirația sare din trupuri și plutește precum apa cu care se joacă astronauții în imponderabilitate. Aerul negru al ringului se umple de mărgele strălucitoare pline cu săruri umane. Pînă și Bute, cîștigătorul clipei captate de fotografie, are cearcăne adînci din cauza deshidratării.

Poza Reuters arată formidabil, ca o piesă unică. Și ceea ce șochează este pielea capului lui Johnson, facînd valuri pe oasele craniului în momentul pumnului lui Bute. „Un Shar-Pei!” a exclamat Răzvan Boanchiș, shar-pei adică rasa istorică a Chinei de Sud, acei cîini cu pielea nisipie cutată pe care-ți vine să-i întinzi pe felia de pîine cînd sînt mici.Gazeta  a publicat, a doua zi după meci, aceeași fotografie-eveniment pe două pagini și a titrat „Glen Johnson arată ca un klingonian”, în amintirea filmului science-fiction care a ținut generația „Almanahului Anticipația” în fața televizoarelor. „To boldly go where no man has gone before!”. Cu îndrăzneală. Cu mult curaj să ajungi acolo unde nici un om n-a fost înaintea ta. De fapt, unul a ajuns.

Numele său este Aurel Toma (foto stînga). Ziaristul Octavian Pescaru a publicat povestea boxerului român dintre cele două războaie mondiale, tot Gazeta Sporturilor l-a descoperit într-un colț de pagină din vara lui 1931 și l-a descris drept „un mărunțel, dar iute și foarte ambițios”. Toma a avut o viață trepidantă, și-a supus adversarii în ringurile Europei, a ajuns peste Ocean și a luat-o de jos, pentru a ajunge apoi să fie primul român care a luptat și a învins, în 1937, în Madison Square Garden, cînd l-a bătut pe Joey Archibald în fața a 18.000 de spectatori, audiență pe care România n-o poate atinge într-o sală nici acum, în alt secol!

Toma s-a întors în Europa, a boxat în Franța, a trecut iar în America, apoi s-a înrolat în armata SUA și a trăit Ziua Z pe plajele cețoase ale Normandiei, ca infirmier. A revenit în Statele Unite.

20 de ani a muncit ca băiat care căra bagajele la un hotel din California și și-a trăit ultimii ani atins de tulburările de memorie. Pe atunci, suferința extremă era regulă la luptătorii din ring. Nu numai atunci.

La începutul anilor ’70, Aurel Toma se îmbrăca la costum, împacheta lucrurile din casă în geamantane și apoi le scotea pe prag, așteptînd iluzoria limuzină care să-l ducă departe pe client. Se credea în continuare la hotel. Scena s-a repetat de zeci de ori. Campionul din MSG a murit în 1973, la 62 de ani.

Încă o dată imaginea! Pumnul lui Bute, încremenirea lui Johnson, „a fost un meci prietenesc cîștigat de campionul român” a scris presa americană, fidelă luptelor sîngeroase, cum arată atunci secvențe din aceste lupte?! E limpede, americanii nu-l iubesc pe Bute, el a dus la perfecțiune stilul precaut, tehnic și elaborat. E aproape imposibil de bătut, dar, da, nu face show pe stilul lor. „Visul meu e să boxez la Madison Square Garden”, spune însă și Lucian, vrăjit de lumina clădirii din  care se zărește Empire State Building. Azi ajunge acasă și, chiar de aici, atracția New-York-ului rămîne.

Au trecut 74 de ani și silueta subțire a lui Toma e încă acolo, în sală, ca o seducție și ca un avertisment.


Comentarii (44)Adaugă comentariu

pretender  •  11 noiembrie 2011, 1:31

Scurt, clar (desi cu patima cunoscatorului), la obiect. Maxim.
Esti Ziarist Sportiv, nu de investigatii. Parerea mea.
P.S. Da, iti iese uneori si cealalta ipostaza (prosopon), find chiorul din tara orbilor, dar nu va fi niciodata de Liga Mare, asa cum esti in subiectele eminamente Sportive, nu in cancaniadele cu miros de DNA.

Cinste Campionului  •  11 noiembrie 2011, 4:51

Felicitari marelui campion Lucian Bute!
Seriozitatea si pasiunea sa pentru box vor invinge intotdeauna.
Romanii au un model de conduita, ambitie, demnitate, perseverenta, patriotism, modestie, realism si profesionalism.
Mentinandu-si aceste calitati va invinge si in America.

tractor  •  11 noiembrie 2011, 5:31

O sa ajunga sa boxeze si in MSG, o sa le-o traga la toti si invingatorului si invinsului din super six, e prea tehinic, are si forta si viteza de reactie, iar dupa fiecare victorie incepe sa aiba incredere in el din ce in ce mai mult…o sa fie campion absolut si neinvins, bravo lui!

ShoGun  •  11 noiembrie 2011, 7:28

Domnule Tolontan, vorbiti despre box insa nu stiti atat de multe despre acest sport. Americanii nu au cum sa il iubeasca pe bute pentru ca nu prea il cunosc. Nu a boxat niciodata in S.U.A si da, e foarte adevarat ce spune doroftei de cativa ani ”bute nu a avut un adversar de top”. Vorbiti despre stilul precaut, tehnic si elaborat insa nu il caracterizati 100% pe bute cand spuneti asta ci pe alt boxer – Floyd Mayweather.Probabil nu l-ati urmarit, erati prea ocupat cu Bute. El e aproape imposibil de batut si are un stil care dupa spusele dumneavoastra nu place americanilor, de aceea are bursa de 20 mil. dolari la fiecare meci .Detine un record exceptional 42-0, e campion la 5 categorii diferite ( nu intr-o singura categorie cum e Bute ) si a detinut 4 centuri mondiale, nu una ca bute.Diferente mai sunt multe dar nu are rost sa le mai spun. Vorbiti de Bute ca fiind super mega doar pentru ca e roman, daca bute ar fi de alta nationalitate credeti-ma ca nu ati sti mai nimic de el .

Groza  •  11 noiembrie 2011, 8:34

Frumos Cataline! Nu trebuie sa-i uitam pe antecesorii nostri si e normal sa-l laudam si sa ne mandrim, cu cel care acum scrie istorie, Lucian Bute.

Cătălin Tolontan  •  11 noiembrie 2011, 8:48

ShoGun: scuze, dar nu ati vazut din tribuna atitea meciuri de box cite am vazut eu. Pentru mine, boxul nu a inceput in 2000, ci in anii 70 🙂 Si nu se margineste la America, cea care detine, e adevarat, suprematia in boxul profesionist. Fiti mai putin populat de certitudini despre ceilalti, daca nu-i cunoasteti si-i cititi de citeva saptamini. Numai turneele olimpice de box despre care am scris au fost patru. Plus nenumarate editii de Centura de Aur, plus cantonamente… Sigur, nici eu, nici dvs nu le stim pe toate. Multumesc pentru mesaj, o zi buna!

Scorilo  •  11 noiembrie 2011, 9:31

În concluzie, Bute a luptat doar cu adversari de rangul doi. Şi cu asta basta.

Cătălin Tolontan  •  11 noiembrie 2011, 9:48

scorilo: sigur, ca si shogun sinteti categoric, ceea ce nu e rau, dar deloc tolerant cu parerile celorlalti, care cred ca bute a luptat cu boxeri buni

Botizan Ionut  •  11 noiembrie 2011, 10:02

Sincer de dl Aurel Toma chiar nu auzisem , dar stiu eu un boxeor roman mult peste Bute , care din cauza anilor comunismului si incertitudinilor de dupa 90 nu a reusit sa profite de pe urma boxului profesionism . Nu cred ca de la Hoya sau Mayweather erau peste Vastag (au fost cam la aceiasi categorie ) . Din pacate el va ramane doar cu reprezentarea Romaniei cu succes la multe competitii internationale , Bute s-a grabit sa fuga in Canada pentru bani … deci personal il voi respecta pe Vastag de ” n” ori mai mult decat pe Bute

Tudor  •  11 noiembrie 2011, 10:26

desigur, toti acesti fini cunoscatori ai fenomenului pugilistic au aparut peste tot in urma declaratiei campionului imunitatii, care a afirmat ca bute nu boxeaza decat pentru bani, si cu adversari second hand…dar asa sunem noi un popor de atot-cunoscatori…
imi permit sa reiau aici un comentariu bine documentat si argumentat de pe unul din articolele legate de lucian:
„Privind realitatea seaca a cifrelor, observam ca pana a fi invitat in S6, Ward a avut parte de un singur adversar decent (Miranda) in vreme ce Bute a boxat cu o opozitie net mai serioasa in care se evidentiaza Berrio si Andrade. Dupa invitatia in S6 a lui Ward si neinvitarea lui Bute (nejustificata/-abila prin ratiuni valorice, in toate clasamentele de la acea data Bute era deja top 3), calitatea opozantilor celor doi este comparabila. Nu exista nimic obiectiv care sa justifice exaltarea adversarilor lui Ward in detrimentul celor ai lui Bute. Singurele nume comune pe lista sunt Bika (invins la puncte de amandoi) si Miranda (invins la puncte de Ward si prin KO de Bute).”
asta pentru cei ce il ridica in slavi pe ward de ex…
daca rautatea ar durea…

Amasha  •  11 noiembrie 2011, 10:26

Un singur lucru m-a dezamagit la meciul cu Johnson. Nu ma leg de valoarea jamaicanului, de stilul precaut al lui Bute, de adversarii de pana acum etc, dar in ultima repriza, cand era clar pentru toata lumea ca romanul castigase mai toare rundele, Johnson nu a cautat pumnul decisiv. A boxat liniar, fara zvac. Sunt convins ca nu ar fi reusit sa-l doboare pe Bute, dar putea sa incerce, era singuta lui sansa. Altfel, a dat impresia ca „si-a dorit mai putin victoria”. Felicitari pentru articol!

sandmann  •  11 noiembrie 2011, 10:31

@shogun , scorilo
CAtalin Tolontan a fost prea delicat in ce va priveste.
Prostia si ignoranta nu sunt scuze.
Acum 20 de ani , in boxul profesionist noi nici nu existam.Noi in privinta conditiilor de pregatire suuntem in urma americanilor cu un secol si tu ai mitocania sa-l compari pe Maywheater cu Bute?
Nu sunt un exaltat in ce-l priveste, stiu ca valoric nu e inca nr 1 al categoriei dar chiar si nr 5 daca ar fi tot ar trebui sa fiti mandri de el , canaliilor.

ghita florin  •  11 noiembrie 2011, 10:35

boxand in america vei avea prilejul sa intri in istoria internationala a presei dupa un articol in care sa o desfiintezi pe hillary pentru ca arunca banii publici a saracitilor americani de un guvern din care nu face parte felix

victor L  •  11 noiembrie 2011, 10:38

Ma alatur urarii de bun venit.
Dar atentie, dle Bute, ziaristii te asteapta cu drag si ardoare profesionala; vor sa mai descopere matrapazlicurile unora.
Ca sint ele Elene sau Obreji nu importa, scandal sa iasa.
(Aaa, si reprosul ca nu iti alegi un adversar care sa te bata va adia pe tastaturi.)

ioan  •  11 noiembrie 2011, 10:43

Suntem contemporani la nasterea unui fenomen unic pentru Romania , Bute este cel mai valoros boxer roman in activitate si nu se va oprii aici . El va devenii o legenda , mai vorbim peste 10 ani !

Cătălin Tolontan  •  11 noiembrie 2011, 10:44

Botizan Ionut: sint de acord ca vastag a fost un boxer urias. Pentru multi specialisti, cel mai mare al nostru. Dar nu sint de acord ca-l judecati pe Bute pentru ca-si face meseria in strainatate. Atita vreme cit cistigi banii cinstiti, nu e doar un drept, ci si o datorie fata de tine sa muncesti oriunde in lume

virgil  •  11 noiembrie 2011, 11:24

Bute este un exemplu pentru noi.Ce bine ar fii sa avem mai multi Bute.Din pacate tara asta este asa cum o vedem din cauza unor carcotasi care denigreaza valoarea si se cred destepti, cu toate ca nu realizeaza nimic in viata.Rusine celor care-l critica pe Bute.

81ack  •  11 noiembrie 2011, 13:21

Daca ati fi avut ocazia/privilegiul sa-l cunoasteti personal pe Bute si sa schimbati cateva vorbe cu el, sunt sigur ca ati fi avut alta parere.

Succesul este 99% transpiratie si 1% inspiratie.

Bute are ce-i trebuie sa fie unul dintre cei mai buni boxeri romani din toate timpurile. Ramane doar sa dovedeasca asta.

Sunt sigur ca are materialul necesar pentru a reusi.

ion  •  11 noiembrie 2011, 14:02

felicitari pt bute.observ ca acum mai multe posturi tv par interesate sa-l invite in emisiuni,sa-i ia interviuri dar nici una din aceste televiziuni nu au fost interesate sa-i transmita meciul in direct. in locul lui bute nu as aparea in interviu sau emisiune decat la monney chanel

marian  •  11 noiembrie 2011, 16:22

felicitari si sa dea Domnul sa mai poata sa-si apere centura macar tot de atatea ori ,fiindca dupa retragerea lui s-a terminat si cu boxul romanesc(stie cineva cine mai e antrenor la lot?).

macarone  •  11 noiembrie 2011, 16:40

Bute , ca toti romanii este mai apreciat in tara de adoptie si in lume decat in…romania(nu merita scris cu R).Precum Brancusi , Chiparus , Palade , Henri Coanda , Eliade , ca sa enumar doar cativa dintre sutele de valori care au plecat din romania pt a-si putea valorifica resursele intelectuale . La fel ca Hagi care este idolatrizat in Turcia si hulit si batjocorit in romania !!!….Sau Nastase , o legenda vie in tenisul mondial , la mare respect in SUA si Franta si injurat si batjocorit de bastinasii din romania !!!…Apropos de Nastase , in SUA l-am vazut in zeci de documentare , reportaje , interviuri si meciuri de tenis de pe vremea cand era numarul 1 mondial , pe cand in romania apare numai in can can`uri , scandaluri precum cel de la Timisoara .La fel si Bute , un boxer unanim apreciat si recunoscut in lume e luat la misto si insultat in tara care ar fi trebuit sa-l aclame cel mai mult !!!…Dar daca in tara asta vedetele mondene sunt doar interlopi , dezbracate si politicieni infractori cu imunitate adevaratele valori ori traiesc in obscuritate ori nu sunt apreciate dupa noul etalon de apreciere al valorilor din romania !!!…romania nu-l merita pe Bute cum nu-i merita nici pe Hagi si Nastase !!!…Bute este al romanilor , dar al romanilor de peste ocean care intr-adevar il iubesc si-l respecta neconditionat !!!!

gilos  •  11 noiembrie 2011, 16:43

Respectele mele pentru Lucian Bute, care pare un baiat sincer si muncitor.

Nu sunt un cunoscator al boxului, dar ca impresie generala , nu mi se pare ca Bute ar fi un fenomen in materie. Faptul ca nu este in top sase, zvonurile si barfele precum ca si-ar alege adversari de mana a doua alimenteaza aceasta impresie. Deasemenea, nu-mi place asocierea lui cu Rudel Obreja, un personaj foarte dubios.

Pentru mine, campionul absolut al boxului romanesc este Francisc Vastag. Feri avea un stil si o clasa peste orice adversar.

kappa  •  11 noiembrie 2011, 17:36

Lucian Bute e un mare campion. Imi place enorm stilul sau de a boxa, foarte inteligent si foarte spectaculos. Un mare comentator de box de pe Showtime spunea la un moment dat referitor la modul in care Bute se apara, folosind eschive si modul in care se misca in ring „no coach in the world can teach you that”. Cum am zice noi pe romaneste cu astea te nasti.

Sunt ferm convins ca Bute poate bate pe oricare adversar la categoria sa. Insa a fost nevoie de o progresie in modul in care si-a pus centura in joc. Pentru a-si asigura si succesul financiar dar si cresterea in experienta. Alt aspect: Bute boxeaza pe tot mai multi bani. Iar cand va boxa cu Ward sau Froch o va face pe o gramada de bani. Comentariile unora sau altora fac parte din peisajul obisnuit al arenelor de box pentru a atrage atentie mediatica, sponsori etcetera. Insa noi, romanii suntem datori sa fim de partea lui Lucian pentru ca reprezinta cu demnitate Romania si pentru ca nu prea avem alti campioni de anvergura lui. Dealtfel sportul romanesc e knockout de mult timp.

ioNUT  •  11 noiembrie 2011, 18:01

Bute e singurul care a demonstrat ca se poate daca esti serios. Sunt multi sportivi cu calitati in rOMANIA dar din cauza educatiei nu ajung la performanta.

Lereter  •  11 noiembrie 2011, 18:13

Articolul se vrea o reparatie la trecutele critici pentru meciul anterior,de aia nu stiu cit poate fi de sincer.Aceste articole au indus ,acum pareri de genul :@Gilos „Nu sunt un cunoscator al boxului, dar ca impresie generala , nu mi se pare ca Bute ar fi un fenomen in materie. Faptul ca nu este in top sase, zvonurile si barfele precum ca si-ar alege adversari de mana a doua alimenteaza aceasta impresie. Deasemenea, nu-mi place asocierea lui cu Rudel Obreja, un personaj foarte dubios.” .Mai pe scurt unii care nu pricep fenomenul simt nevoia de a-si da -totusi- cu parerea.datul cu parerea fiind „sport national” la romani.Cam asta a produs si Dl Tolontan anterior acestui articol.Doar Bute ar putea spune ce a simtit si ce simte acum,dar el e un baiat bun si- probabil-iarta.

Francezul  •  11 noiembrie 2011, 18:14

felcitari pt articol si aducerea aminte a fostilor mari boxeri romani….uitati sau nestiuti de multi.
Felicitari pe profunzimea multor articole ale dvs.
Gata
Incep sa zic ca mi se pare ca este un croseu ,lovitura din imagine…
Iar despre toti care nu stiu cu ce semaninca baoxul eu ii rog doar sa fie ponderati ca lipsa de obiectivism este crasa.
Maestrul Feri a fost o mare valoare si un mare campion aducind multe medalii Romaniei, era NASUL CUBANEZILOR …
Acu sa stiti ca timpul si spatiul difera si ca nu putem face comparatii cu cine sau ce a facut , doar ca fiecare pt vremea lui a facut ceva pt noi …JOS PALARIA TUTUROR.
Interbox a facut ceea ce nimeni nu face ;;;;construieste viitorul lui Bute chiar si pensionarea.
Un campion se formeaza dupa ce se naste…
De ce este interzis sa si ridice nivelul,sportiv si financiar, pe baze solide??????
Nemtii fac asta de ani buni si nu sunt atit de acizi ca multi altii.
Deci hai sa l felicitam si sa ne fie de fapt rusine de noi ca l am subestimat pe dl Bute , ca si OM si ca si SPORTIV.
Felicitari dl Tolo pt sustinerea neconditionata a valorilor.
Faceti clar o diferenta in gala jurnalisilor care chiar scriu numai aberatii ca sa vinda o fituica. Le aratati ca se pot vinde ziare chiar fiind obiectiv….;chiar si cuceri premii.
Bravo campionilor Romaniei

ps acu sa vedem ce face Obreja ca se pare ca are dreptate cu AIBA, si se pare ca nu mai se tin alegeri la Federatria de Box
deci omul e chiar motivat sa ramina
sanatate

fr  •  11 noiembrie 2011, 18:18

apropo de ce le tot raspundeti tuturor celor care nu inteleg measjul
si asa ramin nevolnici
Apropo chiar si Vastag mai o incasa
Sunt 2 stiluli diferite si sa stiti ca a format boxeri multi dl Feri
Intrebarea este de ce nu este la lotul Romaniei , de ce nu si poate aduce aportul si experienta ….
Intradevar americanilor si celor de la aceeasi ctg incepe sa le fie FRICA de masina de pumni Bute
felicitari stafului profesionist care adapteaza stilul adecvat
bafta Lucica

tudor  •  11 noiembrie 2011, 18:23

Jos palaria pentru articol !!! Pt. tizul meu ce a comentat ceva mai sus :BRAVO !!! Iar pentru contestatarii lui Bute : Get a life. Stai linistit Lucian,bine ai venit, cred ca ai bilet dus-intors, nimeni nu e profet in tara lui,ce vrei sa-ti mai spun? Nu vezi ce se comenteaza prin tara sau pe site-uri? Era unu’ pe mai sus care a copilarit cu Mayweather, e din Bronx, nu din Lehliu Gara,sa zicem.Da’ daca te prindea sa vezi ce lectie de box iti oferea.Ca de’, asa sunt astia din Bronx, man.Ca sa inchei la obiect : D-le Tolontan, incet-incet redeveniti cronicarul sportiv de care GSP avea nevoie, iar tie D-le Lucian Bute,campion mondial, iti doresc sa unifici centurile si apoi sa revii acasa,pentru scurt timp, si sa bei un Jack sa dovedesti ca din cauza unui iaurt ori nu treci cantarul,ori pierzi in maxim o runda !!!

mad_mike  •  11 noiembrie 2011, 19:20

Dl. Tolo, MSG a fost construita in in 1968. Cum putea boxa Toma in ’37 acolo?

Alin-Daniel  •  11 noiembrie 2011, 19:57

Articolul lui Catalin imi aduce aminte de cartile despre box scrise de Petre Hent si Paul Ochialbi, pe care le recitesc si acum cu mare placere. Intr-adevar in ring gloria poate fi efemera…

macarone  •  11 noiembrie 2011, 21:19

ShoGun@ Cred ca ai scris randurile astea la mahmureala !!!…In primul rand care-i legatura sau paralela dintre Bute si Mayweather pe care l-ai adus in discutie !!!???…Doar asa ca sa te bagi si tu in seama , poate…In al 2 lea rand bati campiii , dar rau de tot ca Bute nu e cunoscut in USA !!!…La meciurile lui Bute au comentat Lenox Lewis , Antonio Tarver si alte nume sonore din boxul mondial !!!…Daca nu era cunoscut si nu prezenta interes nu se mai batea Showtime cu HBO pt dreptul de a televiza meciurile lui Bute si nu-i platea lui Bute 6.000.000$ pt 3 meciuri !!!…Tu , n-o sa faci banii astia in 6.000 de vieti daca traiesti !!!…Vorbeste invidia din tine ca esti si-o sa ramai pe vecie un „neica nimeni” si un anonim macinat de frustrari!!!

Cătălin Tolontan  •  11 noiembrie 2011, 23:50

mad_mike: MSG unde a boxat Toma a fost construit in ’25 si darimat la sfirsitul anilor 60. Era MSG III.
MSG unde va boxa, sa speram, Bute este MSG IV.

Aurel  •  12 noiembrie 2011, 0:14

Ne inclinam cu totii in fata ta, Campionul Romaniei Lucian Bute !!!!

Zoro  •  12 noiembrie 2011, 0:33

nu e directa, e croseu. dar n-are a face, magnific articol, magnific scriitor

aurel  •  12 noiembrie 2011, 1:20

Eu desi nu vreau sa jignesc pe nimeni, totusi nu ma pot abtine cand vine vorba de pesonaje gen „gilos”, care spune in felul urmator: „Faptul ca nu este in top sase”.
1) Bute este in top 3 conform ring magazin: http://ringtv.craveonline.com/ratings/super-middleweight
2) Ultimul lui adversar a participat in super six (care cred ca pentru saracul gilos reprezinta top 6, unde chiar si sakio bika a participat)

Atat am avut de spus.

Shogun  •  12 noiembrie 2011, 4:42

@Cătălin Tolontan: Poate m-am precipitat cand am spus ca nu stiti asa multe lucruri despre box, ceea ce vroiam eu sa subliniez era faptul ca bute la ora actuala nu e un nume mare in boxul mondial precum sustineti dumneavoastra, va pot da cateva exemple de pugilisti care detin o centura mondiala si sunt aproape necunoscuti in S.U.A. Sa presupunem ca parerea mea nu conteaza dar doroftei spune acest lucru de cativa ani. Lui cred ca ii puteti acorda credit.

@sandmann : Vorbesti de conditiile de pregatire de parca bute s-ar antrena in pechea. L-am comparat cu maywether pentru ca dl tolontan spune ”E limpede, americanii nu-l iubesc pe Bute, el a dus la perfecțiune stilul precaut, tehnic și elaborat.” Bute este un pugilist bun, spun doar ca nu este un fenomen asa cum il catalogheza presa. Am facut aceasta comparatie sa pot explica faptul ca sunt pugilisti care boxeaza intr-un stil asemanator si sunt apreciati si remunerati dar sunt apreciati pentru ca sunt mult mai buni. Nu sunt o canalie, doar incerc sa raman obiectiv, nu vreau sa spun ca bute este cel mai bun doar pentru ca el este roman la fel ca si mine.

@macarone : La intrebarea cu paralele am raspuns. Cand am spus ca nu e cunoscut in S.U.A nu m-am referit la HBO sau Showtime sau alti boxeri, m-am referit la faptul ca daca ar fi boxat un S.U.A cu glen johnson putina lume ar fi dat atentie acestui meci. De aceea vor sa ii ofere un contract mare dar cu conditia sa ii impuna anumiti adversari. Cat despre partea : ”Tu , n-o sa faci banii astia in 6.000 de vieti daca traiesti !” nu are rost sa comentez replici inspirate din muzica de petrecere.

muc  •  12 noiembrie 2011, 4:54

da unu’ mai batran nu puteau sa gaseasca? un giovane de 42 de ani…au sucombat toti pugilistii pensionari de pe planeta si l-au bagat cu tanara speranta johnson. oare cind o sa inceapa sa boxeze cu adevarat si Bute? imi pare rau ca la el se pune problema ca tre sa-i gaseasca adversari second hand sa le faciliteze castigurile din pariuri. din asta e platit bute…banii din pariuri, nu din sudoarea lui. toti pariaza impotriva lui bute in speranta ca o sa fie invins si o sa faca si ei un buck, doi. dar cu adversari de 40-50 de ani, malaiul e asigurat pt conpatriotul nostru. abtineti-va a-mi da replici acide intrucat nu am obiceiul de a ma intoarce la locul faptei. hai pa

mad_mike  •  12 noiembrie 2011, 9:39

MSG III a fost darâmat (nu darimat) FIX in ’68. Sa nu-mi zici ca au construit americanii alt MSG in cateva luni. Prin urmare e alta sala. Nu-i nimic, sanatate sa avem!

ann  •  12 noiembrie 2011, 10:45

Domnule T, nu sunt fan gsp dar azi, intamplator am intrat si citit articolul si recunosc m-a emotionat profund. Parerea mea,desi nu cunosc acest sport, este ca Bute ne reprezinta tara in lume si datorita celor ca el(indiferent ce stil au si ce loc ocupa in ierarhia mondiala)Romania e cunoscuta in lume si altfel. Bun articol!

sorin  •  12 noiembrie 2011, 11:39

daca isi doreste sa boxeze in MSG ii doresc sa o realizeze indiferent ca le place sau nu americanilor stilul lui de box (sincer nu inteleg de ce nu le place si am practicat boxul dar in sfarsit …).merita sa realizeze ceea ce-si doreste avand in vedere ceea ce a facut pana acum in box si datorita omului care pare a fi . good luck Lucian !

Cătălin Tolontan  •  12 noiembrie 2011, 11:59

lereter: nu scriu ca sa compensez. Nici acum, nici in alte situatii. Daca gresesc, imi cer scuze. Am facut-o fara retineri in atitea situatii.
In privinta galei de la Bucuresti, cred si acum ca nu e normal ca boxul profesionist sa primeasca bani de la companiile de stat. Unde se trage linia? Sa dea si la gimnastica Termoelectrica… Si tot asa, unde se trage linia? Romania pierde 500 mil euro/an cu aceste companii. In fine, nu aceasta este tema.
Am vrut doar sa-ti explic ca nu scriu ca sa compensez. Multumesc!

Red  •  12 noiembrie 2011, 12:16

Embleme pentru Romania: Nastase,Nadia si Hagi.
Urmeaza BUTE !

Venoame  •  12 noiembrie 2011, 14:25

Cred ca valoarea pugilistica a lui Bute ar trebui diferentiata de popularitatea pe care o are sau nu in S.U.A. .Interbox nu este chiar un colos in lumea boxului si in prezent se intind cat le este patura adica, in Canada. Americanii nu vor deveni fani prea curand prin simplul fapt ca Bute e romano/canadian si e foarte fericit sa boxeze pe teritoriul Canadei unde umple salile.

Lasand asta la o parte, pentru cunoscatorii de box din intreaga lume Bute devine incet incet o certitudine si nu e in nici un caz un *neica nimeni*. Faptul ca a ajuns sa fie recunoscut mai mult prin propriul talent si stil de lupta si nu prin campanii de promovare e un merit in plus. Daca in viitorul apropiat Lucian va intra in ring cu Froch sau cu Ward (sau de ce nu cu amandoi) sunt sigur ca si putinii ce se mai indoiesc din varii motive vor tace din gura.

Alex  •  16 noiembrie 2011, 7:19

Si asta este inca o dovada ca Bute l-a depasit pe Doroftei, degeaba se mai agita mosu’ ca e deja intrecut..

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord