Nadia și Torje

Înainte de „dubla” amicală a României din Belgia și Austria, Gazeta Sporturilor a cerut oficial către FRF interviuri de cîte 45 de minute cu trei jucători deplasați de Pițurcă în acest precipitat și confuz turneu European.

luni, 14 noiembrie 2011, 1:25

Înainte de „dubla” amicală a României din Belgia și Austria, Gazeta Sporturilor a cerut oficial către FRF interviuri de cîte 45 de minute cu trei jucători deplasați de Pițurcă în acest precipitat și confuz turneu European.

Colegul meu Viorel Tudorache a discutat cu Paul Zaharia, purtătorul de cuvînt al FRF. „Dacă putem prezenta publicului trei discuții pe larg cu jucătorii e în regulă. Altfel, ca să fim ținuți pe la porțile antrenamentelor, nu mergem”, a explicat ziaristul. „E în regulă, înțeleg și eu aș proceda la fel, revin cu un răspuns”, a spus Zaharia. A revenit: „OK, facem această înțelegere!”, a spus oficialul federal. Jurnalistul a mai întrebat o dată dacă înțelegerea e agreată și de conducerea FRF și de Pițurcă. Zaharia a răspuns afirmativ. Am pornit.

Era un deal corect, reciproc avantajos. Prin efortul de a invita trei fotbaliști să vorbească 45 de minute fiecare cu un ziarist, FRF își asigura o relatare de la un turneu cîrpit în ultimul moment și care interesează pe foarte puțină lume. În schimb, Gazeta, căruia i-au crescut costurile acestei deplasări prin modificările de ultimă oră, oferea ceva cît de cît interesant cititorilor, altceva decît cronicile unor meciuri făinoase.

De fapt, primele două interviuri promise, cu Goian și cu Chiricheș, au cumulat 20 de minute. Goian a stat 13 minute, iar Chiricheș doar 7! Cei din FRF dau din umeri și arată către opacitatea selecționerului și către necooperarea fotbaliștilor. De fapt, FRF a promis ceva ce nu poate onora. A promis civilizație. L-au angajat pe Pițurcă, îi plătesc pe fotbaliști cu diurnă, dar sînt incapabili să-i facă să înțeleagă ce important e să comunice. Nu că oamenii din FRF ar ști asta!

Cu o echipă care nu joacă aproape nimic, orice federație inteligentă ar încerca să-și recupereze imaginea. Să se deschidă către public, prin presă. Și ca să nu se mai mintă, uite o știre din culisele industriei de marketing: motivul pentru care Ursus pleacă din contractul cu FRF nu constă doar în restricțiile de buget sau în rezultatele sportive, ci și în faptul că întreaga platformă de comunicare pe fotbal a unei beri premium, sintetizată în sloganul „O nouă atitudine”, a fost dată peste cap de aceeași veche atitudine din jurul echipei naționale. Upsss!

La Londra, acum cîteva zile, Sebastian Coe, un campion de la care Torje poate că are ce învăța, a făcut o reverență și a declarat în numele Comitetului de Organizare a Olimpiadei, comitet al cărui șef este: „Ziarele sînt adevăratul sponsor al sportului”. Pentru că Sebastian Coe știe foarte bine că ziarele întrețin legenda. La noi, ele sînt subiectul de ironii pe siteul anonim al FRF, specializat în comunicate de presă venite parcă dintr-o baracă a unui șantier care nu se mai termină. Și din care învață și fotbaliștii precum Torje, care disprețuiește presa. El a refuzat dialogul, dreptul său pînă la urmă, dar s-a și apucat s-o certe pe trimisul ziarului. Mult succes, vei vedea cît de departe ajungi cu această atitudine!

Un ziarist de la Gazetă a trimis Nadiei un set de 30 de întrebări pe mail. Cam multe. Nadia a răspuns la fiecare, fără excepție.
Este unul dintre motivele pentru care suma pe care ea o primește anual de la BRD seamănă atît de mult cu magica cifră afișată pe tabela prea îngustă de la Montreal. Dar mai are 6 zerouri în coadă. Pe acestea le încasează și FRF.


Comentarii (74)Adaugă comentariu

dynamovist  •  15 noiembrie 2011, 8:14

Tolo de data asta nu sunt de acord cu tine.
Torje e om liber si face ce vrea, vorbeste cu cine vrea si da interviuri
cand vrea.El trebuie sa vorbeasca in teren

FRF şi ”tricolorii” au sfidat jurnaliştii şi fanii în turneul din Belgia şi Austria » Război cu presa | DinSport Network  •  15 noiembrie 2011, 8:16

[…] Cătălin Tolontan despre atitudinea sfidătoare a “tricolorilor” în oglindă cu atitud… […]

george  •  15 noiembrie 2011, 8:46

niste nesimtiti cu totii !! si analfabeti pe deasupra , d-le Tolontan , asa ca ….ce sa le ceri ? sa mormaie niste cuvinte aiurea , far”de noima si sens..?? / Bref !! pe cat timp are Sandoi ala contract ( „bara-bara”..) cu federatia , ca o tine din necalificare in necalificare , exprimare in joc sub orice critica si e bine-merci !??

Mario  •  15 noiembrie 2011, 10:01

Eu cred ca totul pleaca de la lipsa profunzimii in a analiza fenomenul fotbalistic in zilele noastre. Fotbalul este un spectacol care se sprijina pe trei componente principale : oamenii de fotbal (jucatori, antrenori,conducatori de cluburi), sponsori si spectatori. Dar liantul dintre acestea este presa. Cand unul din elemente lipseste sau nu se ridica la valoare asteaptata atunci spectacolul sufera. Din nefericire nimeni nu le da jucatorilor o alta perspectiva din care sa vada lucrurule. De exemplu de ce cred ei ca au aceste salariile asa de mari. Ca sunt foarte buni ? Ca marcheaza goluri multe ? Faptul ca oamenii vin la stadion si-i aplauda (uneori) ii fac sa creada ca da, ei sunt vedete de necontestat. Dar imi amintesc ca sunt atatea meciuri spectaculoase intre echipe de amatori unde oamenii zambesc si aplauda cand sunt executii frumoase. Si atunci ma intreb ca trebuie sa existe ceva mai mult care sa determine bunastarea fotbalistilor. Si atunci cred ca sponsorii sunt cei care platesc sume importante si presa face cunoscut efortul tuturor acestor trei elemente :oamenii de fotbal, sponsori si entuziamul sau dezamagirea spectatorilor. Dar poate toate acestea ar trebui cuprinse intr-un abecedar al fotbalului pentru copii si juniori. Si asta ar rezolva si problema antrenorilor. Dar nu inca, ci peste ani cand acesti copii care vor fi citit acest abecedar vor fi jucatori iar o parte din ei antrenori.
Dar pana atunci va trebui sa mai avem parte de „arogante” cum spune un cunoscut personaj al celor trei elemente. Care nu a citit…

Cătălin Tolontan  •  15 noiembrie 2011, 10:13

oi: n-ai vazut nici un articol bun despre fotbalul international in gsp? Uite, iti dau citeva exemple doar din ultimele zile. Si astept, serios, scuzele tale daca, de fapt, n-ai citit, dar acuzi.

http://www.gsp.ro/international/euro-2012/cosmarul-lui-petr-cech-continua-batman-280014.html

http://blogsport.gsp.ro/opinii/2011/11/10/f-institutional/

http://blogsport.gsp.ro/niculescu/2011/11/09/barca-vs-real-madrid-se-intoarce-roata/

Dupa cum vezi, eu iau forte in serios mesajele voastre si pretind acelasi gen argumentat. Multumesc, astept un mesaj.

louie  •  15 noiembrie 2011, 10:15

Domnule Tolontan!
Aveam senzatia ca sunteti altceva decat ziaristii astia ai nostri care spun ora doispe.Canalizati va pe lucruri de baza,nu intrati in mocirla ,va rog!Chiar nu va ajunge ca faceti tot felul de interviuri cu becali,iancu,etc?Oamenii sunt interesati de fotbal,dvoastra aveti potentialul sa faceti materiale de exceptie.De Vochin,ce sa mai vorbesc!Fiti pionieri intr o lume gazetareasca mizerabila!!

ovidel  •  15 noiembrie 2011, 10:41

Piturca nu suporta criticile.El considera probabil ca e cel mai bun selectioner.Ar trebui sa-l laudati la orice infrangere pt geniul sau si ati avea ceva sanse.
D-l Tolontan are perfecta dreptate in ce scrie.O vedeta nu se mentine in atentia pubicului doar prin meseria lui ci si prin comunicare.Ei au salarii mari pt ca joaca mai bine ca altii, dar si pt ca multi dau bani pt acest spectacol numit fotbal.Daca nu ar merge nimeni pe stadioane, daca nimeni nu s-ar uita, nu le-ar ajuta la nimic.Multe meserii candva banoase azi nu mai au cautare.
Chiar daca nu au vocabular unii, pot vorbi altii.
Mentinerea atentiei pubicului, respectul pt cei care iubesc lupta sportiva e esential.Daca Nadia face cum spuneti , e clar ca a invatat ceva in America.

BogDan  •  15 noiembrie 2011, 10:56

Deşi fotbaliştii trebuie să vorbească în teren, nu la microfon, nu pot spune că nu ai dreptate, cu atât mai mult cu cât acest lucru a fost parafat printr-o înţelegere pe care FRF trebuia să o onoreze. Dar ce să onoreze FRF, ce mai poate ea onora, când nu este capabilă să onoreze principalul obiect al activităţii sale, fotbalul? FRF ar onora ceva dacă ar fi o instituţie onorabilă, condusă de un om onorabil.
Altfel, vizavi de comunicare, iar avem o problemă: care comunicare, când omul lor care se ocupă de aşa ceva este închistat într-un limbaj de lemn greu de găsit şi pe vremea când el era practicat la nivel de obligaţie?

Mario  •  15 noiembrie 2011, 10:59

Erata: In mesajul meu va rog sa cititi : oameni in loc de ” amenii ” unde am tastat gresit.
Domnule Tolontan , replica dumneavoastra ( 55) este pentru mesajul meu (54) sau pentru alt interlocutor ?

Cătălin Tolontan  •  15 noiembrie 2011, 12:48

mario: replica mea (55) este pentru userul „oi” (46). Cu mesajul dumneavoastra sint 100% de acord, inclusiv presa are slabiciunile ei. De regula, asta e o discriminare pozitiva 🙂 nu le raspund celor cu care sint de acord.

paul zaharia:

Nu pozez in nimic, dar inteleg ca esti partizanul celuilalt punct de vedere. Este meseria ta de purtator de cuvint.

Diferenta, fundamentala, intre FRF si gsp este aceea ca dezbaterea aceasta nu ar fi putut avea loc niciodata pe siteul vostru. Pentru ca voi comunicati unilateral. Nu acceptati critici, le considerati atacuri si nu dati nici o posibilitate suporterilor nationalei sa-si expuna punctul lor de vedere.

Cu fiecare aparitie a voastra, de la presedinte la selectioner si pina la tine, dati senzatia ca „nationala” e un bun privat. Dovada explicatia, oficiala, la cel mai inalt nivel, ca mergeti sa jucati in strainatate ca sa nu va mai critice publicul.

Interactionati cu oamenii ca acum 20 de ani prin comunicate de presa. Dar asta e alegerea si treaba voastra, succes!

oi  •  15 noiembrie 2011, 14:49

@Catalin Tolontan
Hehe, exprimarea mea nu a fost intamplatoare: „N-am vazut vreun articol bun despre meciurile din campionatele straine in GSP.” Cu bold pe „meciurile”. Articolele din cele 3 linkuri sunt ok din punctul meu de vedere si mi-a facut placere sa le citesc insa nu se incadreaza in ceea ce am subliniat eu.
Relatarea unui meci din Liga 1 se face, de regula, prost in GSP. Si nu cred ca aici e de vina doar calitatea meciului. Acesta e motivul pentru care ti-am dat exemplul cu meciurile din afara. Inteleg atitudinea ta, defensiva si partinitoaare la adresa colegilor tai. Eu insa nu o impartasesc.
Din partea cealalta a ziarului, de acolo de unde privesc eu, lucrurile nu stau chiar cum le vezi tu. Mai prescis: mi-ai dat 3 exemple de articole bune, din ultima saptamana. Te rog sa deschizi gsp.ro si sa citesti primele 50 de articole, in ordinea afisarii. Daca gasesti 10 despre care sa spui „asta e un articol bun, cel care l-a scris e obiectiv si nu o da in balarii”, accepta, te rog, scuzele mele anticipat! 😉

biblos  •  15 noiembrie 2011, 15:33

tolo …torje nu are ce sa caute langa nadia …..

morsanu  •  15 noiembrie 2011, 15:40

Domnule Tolontan, ați fi putut astăzi să faceți un articol despre Steagul Roșu și Cupa Balcanică. Se împlinesc 50 de ani de când o echipă românescă cucerea primul trofeu internațional. Cred că ar fi fost un subiect interesant pentru cititorii dumneavoastră.

P.S. Știu că sunt un pic în afara subiectului, dar nu aveam unde să vă scriu.

Cătălin Tolontan  •  15 noiembrie 2011, 15:52

oi: nu sint deloc defensiv. Nu confunda politetea cu stilul defensiv. Vrei 10 articole bune de pe gsp.ro. Iti dau 7 exemple de articole bune pe care le gasesti pe site si in ziar. Pe celelalte 3 ti le-am dat deja. Lectura placuta si da, ti-am acceptat scuzele!

Multumesc
Catalin

AZI Gazeta Special – dosar la care s-a muncit citeva luni
http://www.gsp.ro/gsp-special/superreportaje/infografie-galerie-foto-stadioanele-cartierelor-se-prabusesc-asa-arata-arenele-mici-ale-bucurestiului-280431.html

AZI Editorial Gabriel Berceanu despre eroarea lui Sandu de a se lupta cu o legenda
http://www.gsp.ro/fotbal/liga-1/gabriel-berceanu-scrie-despre-greseala-fundamentala-a-lui-ms-280571.html

AZI Remember la moarte unui medic legendar al atletismului romanesc
http://www.gsp.ro/gsp-special/tragedie/mioara-conea-va-fi-inmormintata-azi-la-cimpina-viata-sa-a-fost-sportul-280489.html

IERI Dezvaluirea lui Dan Udrea despre faptul ca Duckadam are legitimatia cu numarul 104 de luptator al Revolutiei
http://www.gsp.ro/gsp-special/superreportaje/alaturi-de-alti-revolutionari-duckadam-pierde-renta-de-2-200-de-lei-pe-luna-revolutia-eroului-de-la-sevilla-280184.html

IERI Articolul despre viata lui Sebastian Loeb si suprematia lui in WRC. Asta il gasesti doar pe ziar. Ca sa asiguram exclusivitati celor care platesc.

DUMINICA Portret. Articolul lui Catalin Oprisan despre copilul care a fost omul nr 6 miliarde, drama lui si gestul celor de la Real Madrid
http://blogsport.gsp.ro/oprisan/2011/11/13/adnan-numarul-6000000000/

DUMINICA Cei trei fotbalisti belgieni antrenati de Boloni primesc un mesaj de la fostul antrenor si-i raspund.
http://www.gsp.ro/fotbal/nationala/boloni-le-a-trimis-mesaje-prin-intermediul-gsp-fostilor-sai-jucatori-de-la-standard-invingatorii-romaniei-glume-cu-dracii-280021.html

Respectul  •  15 noiembrie 2011, 16:45

Domnule Catalin Tolontan ,

Nadia este o face parte din elita valorilor universale a sportului.A scris istorie si stie sa vorbeasca si sa scrie in doua limbi diferite ca origine latina si anglo-saxona.
Torje este din marea masa a fotbaliatorilor si neperfomerilor intelectuali.
Torje isi va da seama din italiana care ii sunt originile.Chiar se va minuna.

Tibi  •  15 noiembrie 2011, 19:36

@Catalin Tolontan: reportajul despre stadioanele mici din Bucuresti este o idee buna insa as fi facut o selectie dintre cele 93 de poze…nimeni nu se uita la ele, este la un moment dat plictisitor, nu-ti mai capteaza atentia. As fi facut o selectie elocventa a stadioanelor insotita de un text bun din care sa reiasa problema, mesajul si eventual solutii… In felul asta captezi atentia cititorilor.
Cred ca problema la GSP (mai ales la GSP.ro) este ca se doreste o gazeta a sporturilor dar de fapt 80% se scrie despre fotbalul intern si mizeriile lui… Oamenii ce iubesc sportul in general si nu fotbalul intern in particular nu se recunosc in paginile gazetei… Este ca si cum gazeta este destinata microbistilor care din cand in cand isi mai aduc aminte ca exista si alte sporturi…Cam asta este impresia…
O alta problema este pozitionarea: gsp.ro este citit de catre romanii din toata lumea, oameni care nu au acces la presa tiparita din Romania… In cele mai multe cazuri, pe prima pagina a site-ului avem inca un episod din soapul „becali & co”… Or avea asemenea stiri foarte multe clickuri dar in acelasi timp deranjeaza enorm de mult! Si creeaza o imagine si o perceptie foarte proasta atat despre profesionalismul gazetei cat si despre situatia sportului din Romania in general .

Dan  •  15 noiembrie 2011, 19:39

„Mult succes, vei vedea cît de departe ajungi cu această atitudine!” O tragere de urechi tovaraseasca, muncitoreasca. Nemernicul de pitic sa-si faca autocritica.

Gogu  •  15 noiembrie 2011, 20:35

@Catalin Tolontan: asteptam si eu un raspuns la intrebarile/sugestiile din comentariul nr. 3. Dezamagitor! Cum se ridica niste probelem serioase despre rolul presei, evitam raspunsurile.

Andrei  •  15 noiembrie 2011, 21:32

Nu merită dispreț acea parte a presei care mustește de texte și titluri grobiene, scrise de agramați cu ifose și promovate de redactori ce sunt cel puțin la fel?

Domnule Tolontan, o întrebare simplă:

Ce anume vă face să folosiți termenul „deal”?

Ar trebui să țină loc de „învoială, acord, pact, convenție”?

Dacă da, cum se face că un om cu atâta experiență în comunicare alege să se exprime astfel?

Merită apreciere sau dispreț un astfel de comportament?

Mihai  •  16 noiembrie 2011, 1:19

Va scriu din Toronto. Am urmarit cu un ochi curios fenomenul sportiv aici. Este playoff la baseball, sau un meci de duzina, acelasi ritual: in mijlocul meciului cei doi antrenori ai echipelor isi pun pe rand castile cu microfon wireless acolo la banca de rezerve, si raspund la intrebarile comentatorilor. Pe scurt, 30-60 de secunde. Dar e o interventie ce clarifica strategia de start, sau intrebari normale ce apar (ce veti face in urmatoarea repriza? etc .) Nimeni nu zice nu. E contract cu MLB si gata.

O idee si pentru presa romaneasca.

Adi  •  16 noiembrie 2011, 1:29

Catalin am si eu o intrebare banala la aceasta ora tarzie din noapte.Nu are legatura prea mare cu subiectul dar astept totusi un raspuns chiar daca eu il stiu.Spune-mi te rog e adevarat ca Nadia nu a fost prima gimnasta care a luat nota 10 din istorie?
Cum comentezi faptul ca nu spus absolut nimic timp de 20 de ani(dupa revolutie ) despre acest lucru atunci cind ,,toata,,lumea o lauda pentru primul 10 din istorie?
Oricum cred ca in paginile dedicate ei la 50 de ani merita mentionat un adevar pe care putini il stiu si si mai putini au curaj sa il recunoasca public.
Multumesc

Salamalecu  •  16 noiembrie 2011, 9:35

Mda … în urma meciului de ieri cu Grecia, ce concluzie tragem noi? Păi noi tragem concluzia că, în lipsă de ceva mai bun, Torje s-ar putea să devină liderul naţionalei (dacă n-o să continue să lustruiască banca la Udine, fireşte).

Deci, deocamdată mai bine să vorbească pe teren decît în interviuri cu cu nişte ziarişti care, deşi bine intenţionaţi, nu fac două parale. Părerea mea.

Dinu  •  17 noiembrie 2011, 15:35

Catalin, tu ai dreptate cand spui ca sunt fotbalisti cu care poti discuta ore intregi, dar omiti sa spui si ca sunt si fotbalisti cu care n-ai ce discuta nici 5 minute, sau si daca discuti ore intregi discuti degeaba. Intr-adevar, aceste interviuri mai ample (inteleg ca ai bagat o mica dezinformare cu 45 de minute) ar fi fost foarte utile fotbalistilor si echipei nationale, pentru ca poate iesi ceva mai vandabil decat acele interviuri searbade de dupa meciuri cu intrebari si raspunsuri sablon, venite in momente de oboseala dupa consum fizic si nervos.
Dar voi n-o sa obtineti vreodata nimic de genul acesta de la fotbalistii nationalei: pe de o parte din limitelor lor si a stilului lui Piturca transmis si jucatorilor, si pe de alta parte din cauza voastra, pentru ca jucatorii au ajuns sa va priveasca ca pe niste dusmani care le urmaresc fiecare miscare si cuvant pentru a-i lua la misto.
Pana la urma sa-i lasam pe ei sa vorbeasca pe teren daca au ceva sa spuna si schimbati-va strategia cat mai repede – consumul de fotbal ajunge deja la saturatie. Intreaba romanii din america daca se mai uita vreunul la fotbal dupa cativa ani.

Cătălin Tolontan  •  17 noiembrie 2011, 15:44

dinu: am explicat sus ca un interviu amplu nu poate fi mai scurt de 45 de minute, nu e nici o dezinformare. Cit despre fotbalisti cu care se poate vorbi mult, regret, te inseli, sint multi cu care poti vorbi indelung si interesant. Ca sint si altii, da, unde nu sint. Chiar si America, tot ai vorbit de ea, are citiva CEO de mari firme cu care nu poti vorbi aproape nimic in afara domeniului lor.

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord