În gura televiziunilor

De ce mă duc diseară la Mihai Gîdea

joi, 17 noiembrie 2011, 5:26

De ce mă duc diseară la Mihai Gîdea

De la un articol sec s-a ajuns la o căruță de opinii. De la o informație s-a pornit un carnaval. Televiziunile au mai dat-o încă o dată în bară. Și poate că ar fi timpul să ne ridicăm și să spunem televiziunilor, zilnic ele fac astfel referitor la ziare!, că sînteți mediocre și incapabile să procesați informația. Pe bune!

Gazeta Sporturilor a publicat un articol, cu declarații și cifre, în care a arătat că gimnastelor din lotul național le convine să se retragă, ca să încaseze renta viageră în continuare, Cătălina Ponor ia 5.000 de lei pe lună, în loc să participe la Jocurile Olimpice de la Londra. Asta dacă proiectul de lege, aflat în dezbatere publică pe siteul ANST, va fi aprobat în această formă. Dar, după publicarea articolului, nu va fi.

Și au început telefoanele dinspre televiziuni. „Cum comentați atitudinea Guvernului față de sportivi?”.  Răspuns: „În cazul rentelor viagere, Guvernul României are o atitudine corectă!”. Stupoare, dincolo de ecran. „Păi, de aici s-au găsit să taie?”. „Păi, nu taie! Guvernul plătește fiecăruia dintre cei 505 foști sportivi sume lunare între 2.100 și 8.000 de lei pe lună. România își onorează foștii campioni”.

Răspunsul nu convine. Nu lovim în nimeni? Nu îngropăm pe cineva? În acest caz, intervenția telefonică se scurtează. S-au lămurit. Nu sînt de nici un folos. Vor ceva care să-i confirme și să poată merge înainte cu „burtierele” de ecran… „BREAKING NEWS. Guvernul taie bani de la sportivi”.

Dar telefonul sună din nou. Asta e frumos cînd te dai la televiziuni. Chiar dacă le enervezi, nu se pot abține. Au nevoie de marfă proaspătă. Mai ales într-o zi ca asta, cînd nu se petrece mare lucru în politică. S-a băgat carne pe micile ecrane! Un alt canal TV cere o intervenție în direct. Aceeași abordare amețită. „Statul îi atacă pe sportivi…”. „Nu, nu-i atacă, dimpotrivă, îi răsplătește cu sume importante. Vreți un exemplu?”. Nu prea vor, dar, după atîția ani, ai aflat că, dacă îi iei repede, moderatorii se pot trezi contraziști în direct. „Sportivii nu sînt deloc, dar deloc persecutați! Un campion român de la Olimpiada de la Beijing a luat 70.000 de euro pentru medalia de aur, de 4 ori mai mult decît un japonez, un neamț sau un canadian”.

Între timp, siteul gsp.ro publică informația că COSR a propus o soluție. „Gimnastica și cei care se retrag în urma accidentărilor să poată încasa renta”. Dar televiziunile nu bagă de seamă. Ele s-au lansat. Ele merg înainte, producător după producător, fiecare gelos nu doar pe concurență, dar și pe subiectul celui dinaintea sa, într-o spirală a spectaculosului care se clădește pe o interpretare eronată. Vorba unui filosof spaniol, o mie de cuvinte nu fac cît o imagine, dar un milion de imagini nu valorează cît un concept.

Iar aici, în cazul rentelor, conceptul din 2000 a fost acela de protecție socială a sportivilor. Ceea ce se respectă. Banii sînt legați de salariul mediu net, deci vor fi indexați decenii de acum înainte. Banii sînt neimpozabili. E corect. Și așa cum sportivii merită fiecare leu, e corect să spunem că și cetățeanul român se poate uita fără nici o jenă, cu sentimentul că și-a făcut datoria, în ochii acestor mari campioni. Un caz în care nimeni nu păcălește pe nimeni. Atipic, dar adevărat.

O situație pe care televiziunile, incapabile nu doar să nuanțeze, ci și, se vede treaba, să înțeleagă, continuă să o prezinte ca pe o apocalipsă.
Telefoanele sună întruna. Se alcătuiesc echipele pentru talk-show-urile de seară. Chiar nu s-a întîmplat nimic în politică. E clar, vor toca în prime time același subiect și cu aceeași retorică. „Nu sînt bani pentru sportivi, dar sînt bani pentru șpaga lui Apostu…”. Vinovați vor fi Boc și Funeriu. Nu că i-aș simpatiza, dar nu e în regulă atacul, în acest caz.

N-am fost de 6 luni la televizor, dar mă hotărăsc să accept prima dintre invitațiile de diseară care sosește. Nu pot selecta altfel. „Ce faci?, întreabă Mihai Gîdea. „Scriu un text în care spun că voi, televiziunile, nu înțelegeți ceea ce se întîmplă”. „Păi, nu vii la mine în emisiune, de la 21:30?”. „Accept să vin ca să ne contrazicem!”. „Sigur”, spune el. E convins că va cîștiga. Și eu cred că vor cîștiga. Dovadă că le ofer, resemnat, și argumentele mele în avans. Oricum n-am nici o șansă.

Mi-e din ce în ce mai clar cum va arăta o lume fără ziare.


Comentarii (76)Adaugă comentariu

marika  •  17 noiembrie 2011, 22:32

iti iei un aer obosit dar lasi sa intelegem cat esti de inteligent, corect si impartial!
te-am urmarit la emisiune si pana nu ne-ai aratat cat poti sa il lingusesti pe basescu. nu te-ai lasat!
Stai acasa si nu ne mai plictisi cu „adevarurile” si simpatiile tale!
ai venit doar ca sa il ataci pe crin antonescu pentru ca a reactionat la dictatura lui basescu? nu puteai sa discuti de sport?

litovoi  •  17 noiembrie 2011, 22:57

Dezbaterea ar trebui sa fie muuuuult mai larga , luindu-se in calcul mai multe aspecte . De exemplu, de ce nu zici nimic de banii acordati de stat sa ajute sportivii sa ajunga la olimpiade,mondiale etc? Un tenisman cheltuie din buzunarul propriu sute de mii de euro sa ajunga in top 50, sa ai 3-4 pt. o echipa sa ajunga la olimpiada e de domeniul fantasticului, nimeni nu ii ajuta. Toti marii campioni au inceput sa faca sport la varste extrem de fragede, 5-6 ani , si-au distrus oasele, tendoanele sa ajunga sa ia o medalie, si vreti sa ii tineti paiate pana la 30 de ani sa ia o amarata de renta ?GSP urla acum cativa ani cu anchetele in gimnastica, cazul Marinescu a tinut capul de afis o saptamana, si acu sariti ca mananca banii statului? Pentru idiotii care compara Romania cu SUA, orice medaliat la olimpiada din statele puternice primesc 10-20.000 euro/dolari de la stat si sute de mii dela sponsorii nationalei.Sa nu amintesc de conditiile avute pentru a face sport de performanta,statul cheltuind enorm de mult sa creasca acei sopii pana ajung campioni. La noi, vrei performanta, scoate banu din buzunar, munceste, si la 30 de ani iti dam noi 500 de euro pe luna ca ai luat titlu olimpic.
Cataline, esti redactor sef la cel mai puternic ziar de sport, fa ancjete cu banii furati la cluj arena, banii furati in fotbal, banii scursi in buzunarele capuselor de pe langa ministerul dezvoltarii, acolo e vb de sute de milioane de euro, ai ajuns sa te impiedici de renta aia lesinata de 500 de euro .Urat . Se pare ca tu nu mai ai subiecte, nu televiziunile.

florin  •  17 noiembrie 2011, 22:58

domnu v am vazut la televizor si isncer imi venea sa va strag de gat.!!!!!dumnevostra stiti ce insemna slabirea la sportivii in cazul meu la lupte greco romane?sa stai saptamini intreghi ifometat sa muncesti la natrenamente si sa faci si performanta ?/dum.dai din gura da nu realizezi cata ,munca depunem noi,fara familie si sacrifici ani grei.dupa aia avem salrii de mizerie si ne moare copii de foame si noi aducem glorie tariii cred ca suntem ambasadorii tariii si nu conteaza premile noi nu mai avem indemnizatiii care luam …te rog sa merghi si sa ti cer scuze la tv ca gresesti marnic dacac nu ierau rentelle multii campionii mondiali si olimpici mureau de foame atunci erai bucuros??

kkciosuldelahamangia  •  17 noiembrie 2011, 22:59

erau doar vreo 12 comentarii,cind am vrut sa postez,dar acum vad ca cel de la 43, donald, a scris exact ce as fi vrut sa scriu si eu, caci are dreptate.dar pot continua un pic ideea lui, daca un muncitor care a MUNCIT,ramine somer la 30 de ani, de ce el nu primeste aceea imensa renta?
credeti ca sportul, ca divertisment, sportul olimpic, mai are ceva in comun cu OLIMPIADELE, cu mesajul pe care trebuiau sa-l transmita oamenilor,prin reinvierea sporturilor olimpice din antichitate, de catre Pierre de Coubertin?
p.s. ca Pierre de C.era rasist, ne facem ca nu stim, ca sa nu-l dam exemplu negativ.

Cătălin Tolontan  •  17 noiembrie 2011, 23:17

maria coman – maria, nu la tine m-am referit, am intrat toata ziua la televiziuni si am vorbit cu multi producatori sau realizatori

victor L  •  17 noiembrie 2011, 23:29

Felicitari pentru obiectivitate si articol.
Televiziile vor singe.

aldyx  •  17 noiembrie 2011, 23:36

Unii se pare ca nu au inteles ce a spus Catalin Tolontan in emisiunea tv!!!
A spus clar ca e normal ca statul roman sa-si pretuiasca sportivii de varf.Sa
A spus clar ca in Romania fostii sportivi de varf nu traiesc in mizerie.
A spus clar ca nu e impotriva rentelor viagere si e normal sa fie recompensati .
Problema e cu acei sportivi medaliati care se retrag inainte de vreme sub scuza ca nu mai pot face performanta din cauza accidentarilor.Daca nu ar fi fost renta viagera fara limita de varsta ei ar mai fi concurat poate ani buni..
As fi curios sa o intrebe cineva pe nemtoaica gimnasta OKSANA sUSOVITINA [fosta uzbekistana parca] de vreo 36 ani care inca mai concureaza si azi…daca era romanca ..la ce varsta se retragea,..

cititorul  •  18 noiembrie 2011, 0:44

Nu stiu ce polite ai de platit, dar faptul ca ai incercat sa induci ideea ca Belu si Bitang au initiat aceasta idee a limitarii indemnizatiilor exact in varianta in care a aparut acum, a fost total incorecta si neeleganta. Te-a ajutat faptul ca cei cu care vorbeai nu se pricep la sport iar ceilalti erau totusi doar sportivi. Logica destul de simpla totusi spune atat Belu cat si Bitang stiu exact ca este imposibil sa faci gimnastica pana la 30 de ani si nu puteau cere asa ceva. Sunt convins ca pentru ei este o mare problema faptul ca au varfuri de valoare in echipa 2 gimnaste trecute de 20 de ani.
Inca o observatie, sportivii se mai retrag si datorita problemelor de sanatate aparute in timpul pregatirilor sau chiar a concursurilor, chiar inaintea varstei normale de retragere pentru sportul respectiv. Sau se accidenteaza si au nevoie de o perioada mare de convalescenta inainte de a reveni. Ii refuzi renta atunci pentru ca a luat medalie la 22 si s-a accidentat la doar 24 de ani?
In final raman cu impresia ca ai ascuns sub imaginea provocarii unei dezbateri publice dorinta de a ataca niste persoane. Poate ne scrii si despre motivele acestei actiuni.

Andrei N  •  18 noiembrie 2011, 7:21

Bun articolul, domnule Tolontan, acum l-am zărit și voi face ceva ce nu mă vedeam făcând vreodata: o să urmăresc înregistrarea emisiunii lui Gâdea. Păcat că ați ales să vă duceți la acea pseudo-televiziune, dacă totuși menționați și alte oferte…

mariusjur  •  18 noiembrie 2011, 8:43

Respect Catalin Tolontan ! Dovada ca un ziarist poate avea principii si deontologie profesionala indiferent de patronul pentru care lucreaza.

Cătălin Tolontan: În gura televiziunilor  •  18 noiembrie 2011, 9:39

[…] de la Gazeta Sporturilor, Cătălin Tolontan scrie despre episodul de ieri când TV-urile de ştiri au rostogolit aiurea subiectul cu rentele […]

Andrei N  •  18 noiembrie 2011, 10:04

Într-adevăr, mi s-a părut de-a dreptul odioasă maniera tendențioasă prin care Gâdea căuta cu orice prilej să devieze discuția într-o zonă ce este absolut obsesivă pentru el, o marionetă revoltătoare.

În rest, am observat, cu o oarecare satisfacție, că cele două interlocutoare care au intrat prin telefon pentru a cere un „drept la replică”, D-na Bitang și D-na Lipă, au sfârșit prin a vă da dreptate :).

Numai bine, țineți-o tot așa!

catalin193  •  18 noiembrie 2011, 10:12

sunt placut surprins de corectitudinea articolului dar trebuie sa remarc totusi ca este relativ tirzie aceasta concluzie ptr ca televiziunile au aceasta atitudine de cel putin 4 ani ,dar mai bine mai tirziu decit niciodata FELICITARI daca au vreo importanta ptr tine dl Tolontan

Gabi  •  18 noiembrie 2011, 10:26

Imi place foarte mult articolul, pentru ca spune lucrurilor pe nume si mai ales ca vine de la o persoana din interiorul breaslei. O sugestie Catalin : ai putea sa te duci mai des la televiziuni si sa le spui parerea ta in direct la ore de maxima audienta… Ceva similar a facut Dan Puric, acum cateva saptamani la Realitatea TV. Cred ca au cam regretat ca l-au invitat…

Tase  •  18 noiembrie 2011, 10:26

Felicitari pentru atitudinea din emisiunea de aseara…au fost argumente foarte pertinente si foarte adevarate, din pacate nu ati fost lasat sa explicati asa cum a trebuit. In aceeasi situatie a fost si Dumitru Graur la realitatea…pacat ca se dorete doar culpabilizarea guvernului si nu se doreste cu adevarat punerea lucrurilor in ordine. Felicitari inca o data si va asteptam cu noi articole de cea mai buna calitate.

Dorin Deva  •  18 noiembrie 2011, 11:01

D-le Tolontan, v-am apreciat intotdeauna pentru curajul de a spune lucrurilor pe nume si pentru curajul de a spune ceea ce sustineti a fi adevarul, in fata. V-am urmarit aseara in emisiunea d-lui Gadea cum sustineati sus si tare ca initiativa referitoare la renta apartine d-nei Mariana Bitang si d-lui Octavian Bellu. Cand d-na Bitang a intervenit in emisiune si a explicat ca au existat mai multe discutii cu ceva timp in urma pe aceasta tema, intr-un cadru mai larg, unde si-au spus parerea mai multi oameni si la care au participat si dumnealor, dar ca initiativa acestui proiect nu le apartine, dumneavoastra va disparut curajul de a mai sustine ceea ce sustineati cu cateva minute inainte, adica „sa nu ne mai ascundem, proiectul apartine d-lui si d-nei…” Erati asa de mic incat am crezut ca nu mai sunteti in emisiune. N-am inteles atitudinea dumneavoastra. Puteti sa ne-o explicati?

alex m  •  18 noiembrie 2011, 11:11

Am urmărit cu interes emisiunea de aseară, ia r concluziile sunt triste. Deşi nu întotdeauna de acord cu tine, inutil să precizez că te citesc şi urmăresc de ceva timp, am avut aseară un gust amar. Între o dezbatere ce se dorea logică şi documentată, în care moderatorul, invitatul şi colegul moderatorului tresăreau doar la o ridicare a mingii la fileu, dintr-un alt meci!, intervenţiile telefonice tindeau irealul (e interesant de revăzut fraza plină de contradicţii a dnei Lipă, sportivele confirmau subtil, cu juma de gură ce au produs jurnaliştilor multă vreme), am rămas cu două idei:
1. întotdeauna sunt necesare dezbateri ref. la proiecte. Condiţia minimă şi totuşi esenţială este ca participanţii să ştie despre ce este vorba!!!
2. Este ruşinos să ţii capul de afiş al unei emisiuni cu oameni paraleli cu fenomenul, care nu au avut decenţa de a se documenta.
P.S. pariu că la sfârşit au rămas cu impresia, pardon certitudinea, că le-au spus ei şi de data asta!

claustrofobus  •  18 noiembrie 2011, 11:12

voi nu intelegeti. acum, cand toti romanii il urasc pe basescu si pe pdl, d-nul tolontan vrea sa fie un echilibru in lume, si atunci chiar daca a devenit penibil, alaturi de ion cristoiu, gaseste de cuviinta sa sfideze chiar si logica doar de dragul balantei in forta. s-a dat cu partea negativa a fortei ca prin puterea lui de SID sa faca fata celor 90% dintre romani care au distrus echilibrul. el acum e un fel de Yoda care a tradat pe Jedi si s-a dat cu Imperiul. din pacate jocul sau teatral e mai prost decat al lui luc skywalker, asa ca n-are cum sa nu fie si enervant. mai rau se pare ca odata cu varsta il paraseste si intelighenta in loc sa speculeze pozitiv pentru el si ziarul lui s-a dat partinitor si s-a apucat sa-i apere pe guvernanti si sa-i atace pe sportivi in loc sa ramana detasat si sa relateze fara rautate fata de unii sau indulgenta fata de altii exact situatia. sper totusi sa nu traim un deja vu si pe final de manadat in 2012 sa nu-l auzim,inainte sa cada in hau,pe base gafaind catre mai tanarul sau luptator intru reforma spartului: Tolo, I am your father!

mircea maftei  •  18 noiembrie 2011, 11:17

singurul meu of este ca esti in continuare basist…dupa toate nenorocirile pe care aceasta fiinta le-a faptuit, ce argumente mai ai sa-l sustii? cat despre rente,corecta abordarea

MOROMETE  •  18 noiembrie 2011, 11:36

Domnule TOLO stai acasa si nu mai ne plictisi cu ABERATIILE TALE de GSP-IST .Din cauza unora ca TINE nu progresam in nici un domeniu,mai ales SPORTIV ,care tinea steagul sus pe continent si pe mapamond.

George_br  •  18 noiembrie 2011, 12:18

M-ai surprins, Cataline! Iti citesc articolele de mult timp, inca din editiile scrise ale Gazetei(pe atunci nu aveam net acasa). In ultimul timp imi crease-si impresia ca ai ajuns si tu doar unul din soldateii ce se incadreaza perfect in „tiparul” trustului lui Voiculescu, preocupat sa loveasca in Putere cu orice ocazie. E posibil sa ma fi inselat, oare?
Daca e asa, atunci „mea culpa”!

Daliboru22  •  18 noiembrie 2011, 12:57

Nu sunt de acord cu renta viagera la sportivi, indiferent de performantele obtinute. Pt. medaliile sau titlurile luate, trebuie sa primeasca premii consistente (lucru care se si intampla), dar nu vad de ce trebuie sa le fie platita o renta viagera. Cand termina activitatea de sportiv, pot sa antreneze sau sa faca altceva, nu e normal sa primeasca niste bani pana la finele vietii. Sunt alte categorii in situatii mult mai grele care au nevoie de ajutor din bugetul statului, nu sportivii.

aldyx  •  18 noiembrie 2011, 18:47

Pt @72
Cred ca nu pricepi despre ce discutam noi aici!!!!!!!!
Noi nu vorbim de ajutoare pt cei mai nevoiasi romani !!!
Aici vorbim de GLORIE!!
Intelegi? E vorba de acei super sportivi care aduc GLORIE tarii la olimpiade.
O gimnasta de exemplu incepe pe la 4 ani sa se pregateasca.Mii de fetite incep gimnastica la 4-6 ani .Din aceste mii doar cateva ajung sa fie medaliate .Acestea isi sacrifica copilaria pt ce?
Pt ca imnul Romaniei sa rasune la o olimpiada , un campionat european sau mondial.
Inainte de 1989 erau campioni care traiau intr-o saracie crasa din cauza ca statul comunist uitase de acei sportivi care au adus glorie tarii.
Cum ar fi ca azi ,Elisabeta Lipa multipla campioana olimpica,mondiala,europeana ,participanta la 6 olimpiade ,declarata cea mai buna canotoare a lumii din toate timpurile sa ajunga ca peste 10 -30 ani sa o vedem pe la o ..deschidere de hipermarket cum sta la coada sa cumpere ulei la juma` de pret?!!
Pentru acesti sportivi ,noi muritorii de rand ,ce ii privim la televizor cu sufletul la gura ,cum incearca sa cucereasca lumea ,noi dorim ca acesti mari sportivi sa fie ..„zeii „ nostri ai Romaniei ..
Ei trebuie sa traiasa fara lipsuri intreaga lor viata.
Ai inteles domnule @72Daliboru22??
Sper ca ai inteles despre ce vorbim noi aici,desi probabil la cei 22 de ani..poate tu la tv urmaresti doar..wrestlingul ala tembel de indobitocit masele..

Jurnalist  •  18 noiembrie 2011, 19:29

Nu va face impresia ca, de cum aud sibiectul, oamenii au deja parerea formata. Nici nu mai conteaza predicatul. Va luptati cu morile de vant. Sunt doar cativa care mai fac asta: sa tina balanta drept. Curios cum un domn va acuza mai devreme ca il lingusiti pe Basescu. Nu stie, probabil, de ancheta privind patinoarul domanei Udrea si de cum l-ati provocat pe presedinte in public si in direct sa abordeze problema. Astia suntem: punem etichete usor si scuipatul cu care le lipim e prea bun.

mariusc  •  19 noiembrie 2011, 12:15

Mi-a placut replica lui Crin: „Nu eu mi-am schimbat domeniul de activitate!”.
Cum o comentezi Catalin?:)

Nadia  •  22 noiembrie 2011, 11:26

Felicitari pentru obiectivitatea de care dati dovada domnule Tolontan!

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord