Acasă după 195 de zile

Mihai Neşu a părăsit ieri clinica De Hoogstraat şi va continua recuperarea în locuinţa sa din Utrecht

joi, 24 noiembrie 2011, 8:07

Mihai Neşu a părăsit ieri clinica De Hoogstraat şi va continua recuperarea în locuinţa sa din Utrecht

În living are un geam mare, cît un perete. Acolo era locul său favorit înainte de accident şi acolo va fi şi acum.
Doar că livingul a devenit şi dormitor pentru Mihai Neşu, fotbalistul accidentat pe 10 mai 2011 şi care s-a externat ieri, după 195 de zile prin spitale şi clinici de recuperare. A revenit în casa din Utrecht, modificată între timp, încă nu cu toate cele necesare, „lumea se mişcă mai lent pe aici, timpul are o altă valoare”, spune Mihai.

„Abia aştept să pornesc fundaţia”, zice, amuzat el însuşi de cuvintele corporatiste de care uzează… „planuri”… „obiective”… Era cucerit de spiritul olandez încă dinainte de drama care i-a schimbat viaţa, acum a devenit şi mai ataşat de precizie, de promisiuni ţinute, de linia drumului drept.

Pe vremuri, un coleg de la Gazetă l-a surprins într-un turneu de pregătire al Stelei cum îşi nota minutele de roaming pe telefon, ca să nu-şi depăşească creditul. „Adevărul e că, într-un fel, am fost mereu un fotbalist atipic”, zice Mihai, un Mihai care începe o nouă viaţă, calculîndu-şi resursele, timpul şi „obiectivele fundaţiei”.

Un fotbalist atipic? Probabil. Unii oameni au spus că interviul său din clinică a făcut mai multe servicii ideii de sport şi fotbalului în sine decît victoriile din teren ale multor echipe. Publicul a cunoscut din altă perspectivă sufletul şi mintea unui fotbalist de performanţă.

E răcoare acasă? În Olanda s-a făcut frig de două luni. „Nu, e bine acasă. La spital mai puneam o căciulă pe cap, ai văzut, salonul era cam mare şi nu puteam controla temperatura”, povesteşte. Într-una dintre seri am vorbit cu el cînd doar buzele cu care apela telefonul îi rămăseseră afară, dincolo de fularul şi de fesul puse de o asistentă la rugămintea lui. Variaţiile cald-rece ale organismului se joacă în continuare cu Mihai, după un ritm care i-a devenit aproape amic.

„Friday night lights”
Schimbările din starea sănătăţii nu sînt spectaculoase. Lucrează la mişcările mîinii drepte, singura pe care o poate urni parţial. Va naviga pe net şi se va uita la filme, îi place serialul „Friday night lights”, o producţie NBC despre o echipă de fotbal american dintr-un orăşel texan.

„Ai văzut? Tipul se accidentează chiar în primul episod exact ca mine”. Tipul e vedeta formaţiei, băiatul exemplar care ajunge într-un scaun cu rotile în urma unei izbituri pe teren, se deprimă în faţa ghinionului teribil şi începe să-şi trăiască noua poveste învăţînd să reziste de la oameni ca el. Oameni care nu-l iau cu uşurelul, ci îl tratează cu bărbăţie, fără iluzia moşmondelii, exact ceea ce aşteaptă şi Mihai de la ceilalţi. Seria TV e, într-adevăr, tare, „sînt multe lucruri acolo din care ar putea învăţa şi antrenorii şi conducătorii noştri”. Apropo, îl interesează şi „cum se scot banii pentru construcţia stadioanelor, au făcut şi la noi săli de fitness, restaurante sau magazine în incinta noilor arene?”. Lasă că-ţi povestim!

Va dormi, va mînca, în zilele bune „bag viteză cu scaunul pînă în centrul oraşului”, îşi va face recuperarea şi pe primul loc va pune fundaţia sau poate, cine ştie, Fundaţia, ca în seria lui Asimov, o mică lume trimisă salvator la celălalt capăt al spaţiului. O lume în care să se grupeze ceea ce avem mai valoros şi mai uman în noi.

Se lasă noaptea umedă în Utrecht, la capătul unei Europe care se gîndeşte tot mai mult la viteze diferite şi la secesiune monetară. Noi, românii, nici n-am ajuns acolo şi aflăm că trebuie să ne despărţim. Noroc că ştim pe cineva care tocmai îşi bate capul cu o fundaţie, un spaţiu mic, gîndit ca un refugiu pentru necazurile şi speranţele celor loviţi de soartă.
Mai multe Mihai nu vrea să spună acum. Ca orice fotbalist, e superstiţios cînd e vorba de transferul la o nouă viaţă.


Comentarii (44)Adaugă comentariu

claudiu  •  24 noiembrie 2011, 8:20

fara comentarii..

ciprian.stanciu.sinaia  •  24 noiembrie 2011, 8:41

Casa, dulce casa…
Multa sanatate Mihaita!

catalin  •  24 noiembrie 2011, 8:59

sa dea Dumnezeu sa te faci bine Mihaita !!! stiu ca esti un om darz,un luptator si te vei face bine.un gand bun in permanenta de la mine !!!!

florin  •  24 noiembrie 2011, 8:59

Super Nesu,stim ca vei reusi!

dani  •  24 noiembrie 2011, 9:03

Hai Mihai! Vei reusi, esti un INVINGATOR! Dumnezeu sa te ajute!

nicu  •  24 noiembrie 2011, 9:23

Bichonule, stiu ca esti puternic si determinat. la fel ca pe teren.

suntem alaturi de tine!

un Stelist de rit vechi.

gigi  •  24 noiembrie 2011, 9:25

Ne rugam pentru tine Mihai.

serbanescu petrica  •  24 noiembrie 2011, 9:25

Buna,Mihai.Sant tatal unui fotbalist din Braila care pe 05.07.2011 cu 10 zile inainte de a implini 25 de ani dupa meci in fata mea a facut infart.Cu ajutorul lui Dumnezeu al medicilor din Braila si Bucuresti acum este bine si se recupereaza.Sant convins ca si tu numai cu ajutorul lui Dumnezeu si a conditiilor din Olanda te vei recupera si vei fi un om care va intelege intotdeauna ce inseamna suferinta si trairile celor care se afla in situatii delicate.SANATATE SI RECUPERARE TOTALA ITI DORESC DIN TOT SUFLETUL.Cu respect.

mihai  •  24 noiembrie 2011, 9:46

Multa sanatate si speram ca vei putea intr-o zi sa te ridici din scaunul cu rotile si sa mergi pe picioarele tale.

Mihai Dragnea  •  24 noiembrie 2011, 10:01

Apreciez sublinierea d-lui Tolontan: in Olanda, Nesu e „acasa”. De ce? Pentru ca, printre altele, acolo, in Olanda, a gasit un „spirit” al drumului drept si promisiunilor tinute.
Bun venit ACASA, Mihai Nesu!

Elena S T  •  24 noiembrie 2011, 10:07

Mihai, sunt mama de 3 copii ce au varste apropiate de a ta.Una din fete traieste chiar in Olanda in Amsterdam.Imi esti mai apropiat de suflet mai mult chiar decat crezi.Treci printr-o tragedie pe care trebuie sa o iei asa cum este si sa ai puterea ca sa iti accepti viitorul asa cum o sa il dea Dumnezeu si ai sa il modelezi tu. Fii increzator dar nu iti pune bazele intr-o minune. Sa dea Dumnezeu sa ai parte de MINUNE si mai bine sa te ia prin surprindere decat sa iti pui sperantele in ea si sa nu sa se produca. Putere multa si incredere.Sanatate Mihai

dan  •  24 noiembrie 2011, 10:15

Sanatate si sa nu cedezi in momentele grele!

Ioan 54  •  24 noiembrie 2011, 10:23

Sanatate,Mihai! Sunt tatal unui tanar de 30 de ani, care in urma cu 4 ani a suferit un nefericit accident, similar cu al tau (i-a fost fracturata vertebra C5), in timpul unei competitii de parasutism, si el fiind sportiv de performanta.
A urmat apoi o lunga perioada de spitalizare dupa operatia care din pacate i-a fost facuta dupa mai bine de doua saptamani (in urma unei erori data de interpretarea RMN-ului, sau cel putin asa au sustinut la acea data medicii din spitalul respectiv).
Recuperarea o face acasa unde si-a amenajat o mica sala dotata cu cateva accesorii strict necesare. Asta pentru ca din pacate la Spitalul de recuperare din Felix il primeste doar o data pe an, iar la Centrul de Recuperare de la Zalau (construit impreuna cu o firma de profil din Olanda, este primit tot o singura data pe an, desi de fiecare data el urmeaza cu strictete toate procedurile ce ii sunt prescrise, aflandu-se in cele doua unitati de recuperare.
In ce priveste viata particulara, o are alaturi pe sotia sa, care este un inger de om, ea nu l-a parasit nici un moment dupa accident, iar in luna iunie s-au casatorit. Au o mica afacere din care traiesc, altfel din ce le asigura statul roman nu ar putea sa se descurce.
In legatura cu fundatia pe care doresti sa o infiintezi m-as bucura daca ati putea colabora, el fiind de pregatire inginer, iar in domeniul IT este foarte bine pregatit.
Iti doresc si tie asa cum ii doresc si lui sa va vad ca mergeti pe picioarele voastre. Cu stima, un tata indurerat dar cu speranta.

Nik  •  24 noiembrie 2011, 10:29

Esti un luptator!
Sigur vei reusii!

adibenjy  •  24 noiembrie 2011, 10:30

Multa sanatate Mihaita !!! Te asteptam la o miuta…

taunul  •  24 noiembrie 2011, 10:39

Multa sanatate Mihai, suntem alaturi de tine, esti un exemplu pentru noi si asteptam in permanenta vesti despre tine.Dumnezeu sa te ajute.

daniel  •  24 noiembrie 2011, 10:48

Capul sus Mihai ! O sa vezi ca totul va fi bine.Multa sanatate!

jhfgfkjgh  •  24 noiembrie 2011, 11:08

:))))))))))))))))))))))))

bilu  •  24 noiembrie 2011, 11:21

Mihai,marturisesc ca iar am uitat de-o vreme sa ma gindesc la tine.Ii multumesc lui Tolo,ca nu ne lasa sa cadem in uitare, si sper ca intervalele in care uit sa fie cit mai scurte.Dumnezeu sa-ti dea putere si bucurie in suflet in fiecare zi.Si noua ne da, dar nu constientizam asta;si prin tine multi oameni isi vor schimba felul cum gindesc si cum percep viata.Nu-i putin lucru.Servus.

Ghetu Dan  •  24 noiembrie 2011, 11:34

INCREDERE,SPERANTA,PUTERE,DRAGOSTE,RUGACIUNE…….FERICITI CEI CU INIMA CURATA……SANATATE BICHONULE…

DRAGOS  •  24 noiembrie 2011, 11:37

Dumnezeu sa-ti dea putere, restul o sa vina de la sine. Multa sanatate!!!

EPOP  •  24 noiembrie 2011, 11:59

Mihai, Dumnezeu sa te ajute sa-ti revii complet pt ca meriti, mai ales pt ca esti un luptator!
D-le Tolontan, multumim ca ne tineti la curent cu starea lui Mihai, felicitari pt articol!

alin  •  24 noiembrie 2011, 12:10

Multa sanatate Mihai si nu uita, noi, toti romanii, care iubim sportul suntem cu sufletul alaturi de tine.

dana  •  24 noiembrie 2011, 12:13

Domnului Serbanescu, ii doresc multa putere! Si domnului Ioan ii doresc mult bine, si le multumesc ca au scris aici. Este foarte frumos cum Mihai Nesu ne scoate la lumina, acum cind el vede de aproape intunericul. Nu stiu cit sa cred in Dzeu, dar cred ca ceva divin, mai presus de noi, exista in acesti oameni.

Nicolae Petre Mihai  •  24 noiembrie 2011, 12:24

Fii tare Mihai. Pentru ceilalti postaci, nu o tot dati cu Dumnezeu inainte pentru nu are nici o legatura cu recuperarea unuia sau altuia dintr-un simplu motiv: nu exista Dumnezeu. Daca am sta toti doar cu speranta in ceva inexistent atunci am crapa cu totii. Exista doar vointa personala si tarie de caracter care te ajuta sa treci peste greutati.

Tibi  •  24 noiembrie 2011, 12:43

Hey Mihai, din Amsterdam: heel veel sterkte & mult succes in continuare!!

Dinamoviada  •  24 noiembrie 2011, 13:36

Bishonule nu ezita sa apari la tv indiferent de cum arati,oricum esti un exemplu pentru toata planeta.Tolo esti de departe cel mai mare jurnalist din Romania si nu numai

ioan marin  •  24 noiembrie 2011, 14:54

Campion in sport,campion in alta viata….tu vei reusi pana la capat.Bravo Mihaita!

DooB  •  24 noiembrie 2011, 18:05

imi pare rau pentru tine..mihaita ejti un baiat bun la suflet..si cat ai jucat fotbal nu ai fost arogant sau genu de om sa te displaca lumea :-j..iti doresc tot binele din lume multa sanatate si sa dea dumnezeu sa-ti revii cat mai repede deoarece ejti tanar..si meriti sa iti traiesti viata din plin :d Sanatate multa si toate cele bune ;).

Marco  •  24 noiembrie 2011, 18:58

Multa sanatate, Mihai!

mad_musu  •  24 noiembrie 2011, 19:05

nu mai e nimic de spus
Nesu ne-a aratat tuturor k sa fi om de ceracter e un lucru mare
Mihaita sper din toata inima sa ai puterea sa revi
mental sper sa poti trece peste toate greutatile pe care le ai pt k mai apoi sa incepi si recuperarea fizica
SANATATE SANATATE SANATATE – SI MULTA CREDINTA

dani  •  24 noiembrie 2011, 19:08

Multa sanatate si sa stii ca noi toti cei care te stim de pe stadion suntem alturi de tine iar gandurile noastre de bine sunt alaturi de tine.Si nu uita ..mai devreme sau mai tarziu…VEI REUSI !!!!

banks  •  24 noiembrie 2011, 19:43

Mihaita, suntem siguri ca vei reusi, asa baiat de isprava cum esti, un exemplu pentru oricine.
Suntem alaturi de tine, ne rugam pentru sanatatea ta si pentru lumina zilelor ce urmeaza pentru tine.
Fii tare, asa cum ne-ai obisnuit.

GOLOMBIOSCHI ILIE  •  24 noiembrie 2011, 19:51

MIHAI felicitari pentru pasii pe care ii faci inainte, curaj si succes in tot ceea ce vei intreprinde!

danutz  •  24 noiembrie 2011, 20:10

fortza NESU !!! sper sa treci cu bine peste accidentarea groaznica suferita…Ai fost, esti si vei fi intotdeauna un luptator!

panconecaca2  •  24 noiembrie 2011, 20:12

Salutari din Romania Mihaita !!!!!
Sa-ti dea Dumnezeu putere sa treci cu bine peste toate greutatile astea pentru ca esti un om de nota 10.
Forza Steaua !!!!!

Stely  •  24 noiembrie 2011, 20:22

Multa sanatate Bichonule.Te vom iubi mereu!!!

Anna Dinut  •  24 noiembrie 2011, 21:12

Mihai, recuperarea este o chestie care nu totdeauna merge repede, exista chiar si perioade de „alunecare inapoi” – o stiu dim propria experienta. Iti doresc FORTA! Si sa fie Dumnezeu cu noi, ca atunci o sa reusim! De la trauma mea sunt deja sapte ani, si recuperarea continua. Fi tare! Suntem cu tine!

ubicuu  •  24 noiembrie 2011, 21:38

fii tare, Nesu ! multa sanatate .

Cociuban Dita  •  24 noiembrie 2011, 22:17

Salutari de pe strada Brasovului Mihaita!
Suntem alaturi de tine si orice pas spre vindecare este si izbanda noastra.Sa crezi mereu si vointa sa nu te paraseasca iar rezultatele nu vor intarzia sa apara.
Te iubim si ne mandrim cu tine!

Radu  •  24 noiembrie 2011, 23:53

Viata-i uneori nedreapta prietene…
Dumnezeu sa-ti dea putere sa treci peste toate.

TONI  •  25 noiembrie 2011, 4:20

Sunt suporter U CRAIOVA vreau sa sti ca noi OLTENI suntem alaturi de tine Mihaita si suntem convinsi ca tu vei reusi in viata pt ca tu esti un luptator si un invigator i-ti dorim multa,multa sanatate si toate ele bune.

Just  •  25 noiembrie 2011, 5:11

Crede si spera Mihai!

Diana  •  25 noiembrie 2011, 12:58

Esti puternic si Sunt convinsa ca o sa reusesti…Dumnezeu ne da atat cat putem duce……multa sanatate

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord