Ce-ți doresc eu ție?

1 Decembrie. M-am gîndit să vă spun o poveste de ziua României. O poveste mică, precum acelea pe care le auzi în copilărie, cînd  îți bîțîi picioarele pe malul de lut al bălții, alături de prieteni. Taci, asculți și te uiți în gol, departe, „Mă legănam în vorbele lor ca într-un hamac instalat între ei doi”, Michael Cunningham, și, mai tîrziu, dacă ai noroc, spui la rîndul tău istoria unei fete, simțindu-te mîndru de cîte știi despre lumea asta.

joi, 1 decembrie 2011, 9:30

1 Decembrie. M-am gîndit să vă spun o poveste de ziua României. O poveste mică, precum acelea pe care le auzi în copilărie, cînd  îți bîțîi picioarele pe malul de lut al bălții, alături de prieteni. Taci, asculți și te uiți în gol, departe, „Mă legănam în vorbele lor ca într-un hamac instalat între ei doi”, Michael Cunningham, și, mai tîrziu, dacă ai noroc, spui la rîndul tău istoria unei fete, simțindu-te mîndru de cîte știi despre lumea asta.

Povestea începe la Utrecht. După 195 de zile, Mihai Neșu, fotbalistul român paralizat în urma unui accident la antrenament, revine acasă și se instalează în livingul de la parter, „n-am altă soluție, e mai complicat să urc la etaj cu căruțul și aș fi vrut să-mi fac o extindere la garaj, dar n-a fost posibil”. De ce? „Păi, vecinul s-a opus”.

Tac. Mihai adulmecă mirarea. „Aveam nevoie de autorizația vecinului ca să construiesc, fie și în curtea mea, ceva mai înalt decît garajul pe care-l aveam deja. Nu aș fi făcut un etaj, ci doar un parter puțin mai înalt pentru că  aș fi beneficiat de spațiu pentru instalații”, rîde Neșu. Continuu să tac. Prind greu sensul, mă simt ca o cutie de Cola care bate morse la finalul lumii, cum să se opună un vecin ca un om invalid să-și înalțe o cameră?!

Mihai explică liniștit, se înțelege bine cu vecinul, „e normal pentru că i-aș fi făcut umbră în curtea lui, aici fiecare rază de soare contează, plus că ar fi scăzut valoarea proprietății și nu e corect, eu nu mă gîndisem la asta, așa că l-am înțeles”.

Îmi legăn picioarele pe banca din parcul bucureștean de unde vorbesc cu Mihai la telefon, mi-a înghețat fundul și e o poveste cum n-am mai auzit și pe care m-am gîndit să v-o spun astăzi, de ziua țării noastre.

E o țară care ne joacă atîtea farse, dar pe care, în fond, și noi o descurajăm parcă în fiecare zi, refuzîndu-i regulile. Abia cînd ajungem departe de ea, chiar și în inima suferinței, ne transformăm și acceptăm ceea ce aici, pe malul nostru de lut, n-am accepta niciodată. Am protesta, am spune că e inuman, am obține o excepție în numele unui destin pe care l-am declara dramatic și învins. Am sfîrși prost, am strica regula și am transforma și viața unui om într-un motiv de condescendență, ceea ce e aiurea, de vreme ce, vorba unui cititor, „văzînd cît de frumos gîndește Neșu, mie mi-e clar cine e întreg în toată această poveste”.

La mulți ani, România, la mulți ani, Mihai!


Comentarii (40)Adaugă comentariu

fotbal  •  1 decembrie 2011, 10:36

m-ai lasat fara grai, dar nu intr-atat incat sa nu remarc ultimul paragraf, cea mai frumoasa si proaspata declaratie de dragoste pe care o primeste tara asta. La multi ani, Romania, la multi ani, Mihai Nesu, la multi ani, Catalin Tolontan!

diss  •  1 decembrie 2011, 10:41

O poveste simpla dar cate adevaruri cuprinde ea!
La multi ani Cataline iar pentru Mihai sa speram ca D-zeu il va ajuta sa se vindece,noi suntem prea mici pentru un razboi atat de mare!

Gabi  •  1 decembrie 2011, 10:45

La multi ani pentru toti romanii si in special pentru tine Mihai.O sa te faci bine!

sorin  •  1 decembrie 2011, 11:18

La multi ani Catalin Tolontan , da-i inainte !

koll  •  1 decembrie 2011, 11:22

Trist dar adevarat!

cristiano8545  •  1 decembrie 2011, 11:25

la multi ani nesu ,mihaitza te asteptam sa joci din nou.

delpi101  •  1 decembrie 2011, 11:25

Frumos Catalin!!!!!!!……Hai putin sa lasam scandalurile la o parte …si sa incercam sa construin ceva(chiar si de la 0)…oricat de greu ar fi.Sa incercam;e imposibil sa nu iasa si ceva bun!!!!!

La multi ani Mihai!!!La multi ani Romania!!!!!

lucian  •  1 decembrie 2011, 11:41

La multi ani!! Si sa-i dea D-zeu sanatate lui Nesu si la toti romanii..

Busu  •  1 decembrie 2011, 11:48

Ca de obicei, postarile tale sunt patetice, iar tu incalci teritoriul penibilului.
Jenant.
Esti iremediabil.

Tibi  •  1 decembrie 2011, 11:50

Frumos articolul ! Am citit si interviul cu Marcel Raducanu…in esenta, daca citesti pritre randuri si Marcel Raducanu spune cam acelasi lucru…

edi  •  1 decembrie 2011, 11:51

Un om special,prin putere,mentalitate,demnitate langa care sta o femeie pe care o admir foarte mult.Consider ca pe steag ar fi trebuit pusa poza ei.Mult respect.

catalin  •  1 decembrie 2011, 12:03

la multi ani ! frumos materialul ! sanatate si putere sa iti dea Domnul mihaita ! sunt dinamovist, dar inainte de toate sunt om si astfel de lucruri nu au cum sa treaca fara sa lase urme in inimile noastre !

Veve  •  1 decembrie 2011, 12:09

Eu îmi doresc să nu mai văd reclame la distrugerea de la Roşia Montană pe toate site-urile, dar ăsta sunt doar eu.

gica petrescu  •  1 decembrie 2011, 12:50

multa sanatate lui mihai nesu si binenteles tuturor iubitorilor de sport …..hai mihaita te asteptam

gica petrescu  •  1 decembrie 2011, 12:54

domnule Tolontan incercati sa aruncati o privire (sau mai multe)si pe la juniori( din toate sporturile ) sa vedeti acolo ce daruire din partea copiilor dar ce delasare si matrapalzacuri din partea cluburilor si a delegatilor,observatorilor.
multumesc

Gabriel Manole  •  1 decembrie 2011, 13:04

Catalin,
libertatea si acceptanta dorintelor celorlalti nu sunt intotdeauna norma in vestul Europei. Regulile mai dure si cultura locala au adus modul de a convietui in felul in care il relatezi.
Pe de alta parte, am avut surpriza (cumva neplacuta) sa vad germani care apreciaza libertatile mici pe care nu le observam (regulile lipsa din urbanism versus regulile privind de care gard trebuie pus la casa sau lipsa regulilor din trafic).
Depinde de unde provesti, dar detasarea cu care se intampla aceste decizii cred ca e cel mai de admirat la Mihai Nesu. Mi-as dori sa privesc viata cu la fel de mult optimism si determinare !

Gabriel

dan  •  1 decembrie 2011, 13:07

Tot respectul pentru MIHAI NESU si pentru TOLONTAN,pe ei trebuie sa-i sarbatorim.lLUPTA NESU

Andrei  •  1 decembrie 2011, 13:29

La multi ani Catalin!
Stii ce ar fi intr-adevar extraodrinar?
Ca toata lumea asta care se declara atat de oripilata pe diverse forumuri de ceea ce a ajuns aceasta tara sa mearga sa isi exprime optiunile atunci cand conteaza cu adevarat:la cabinele de vot!

Murmurel  •  1 decembrie 2011, 13:59

Sa traiesti intr-o lume care respecta legea nu inseamna numai ca daca cineva te calca pe bombeu, are de suferit. Inseamna si ca inclinatia acoperisurilor intr-ún cartier anume are de la inceput X° si toti cei care vor construi in zona, indiferent daca in 3 sau 30 de ani, vor avea grija ca acoperisul sa fie conform cu legislatia. Uneori e cam rigid acest mod de a trai, dar daca alternativa e haosul romanesc, castelele fara canalizare, etc. nu stai mult pe ginduri! Daca lui Nesu i se intimpla accidentul in Romania, altfel ii mergea acum. A avut noroc in nenoroc!

Ionut  •  1 decembrie 2011, 14:11

La Multi Ani Mihai, sa te faci bine cat mai curand.La Multi Ani romani de pretutindeni!!!

Horhe  •  1 decembrie 2011, 15:49

Foarte prost articol , acum am aflat ca alte tari au legi diferite care se respecta . Mult patetism inutil exact ca si in mesajele Iehoviste de pe Facebook trimise de tantici refulate .

bibi  •  1 decembrie 2011, 16:06

La multi ani Mihai!

redds  •  1 decembrie 2011, 16:36

frumos!….La multi ani Romania!

Stely  •  1 decembrie 2011, 16:58

La Multi Ani Mihai Nesu,
La multi Ani Catalin Tolontan…
Voi doi sunteti romani adevarati…TOATA STIMA PENTRU VOI!

dac_impielitzat  •  1 decembrie 2011, 16:59

„La multi ani, Romania, la multi ani, Mihai Nesu, la multi ani, Catalin Tolontan!”

steauatv  •  1 decembrie 2011, 17:06

Astazi se lanseaza STEAUATV . C O M !!!urmariti alaturi de cea mai mare comunitate stelista SHALKE – STEAUA !!!

edy  •  1 decembrie 2011, 17:10

Alaturi de NESU!!!

adrian  •  1 decembrie 2011, 17:27

asta e romania din pacate,sunt mandru ca sunt roman din pricina unor oameni precum Mihaita Nesu,NADIA,Lucian Bute,Doroftei,Chivu,HAGI,Popescu si alti,dar sunt mandru doar pentru ca exista asemenea oameni,atat,pentru ca in rest aceasta tara nu ne ofera prea multe,pacat.cu toate astea sunt roman asa k LA MULTI ANI ROMANIA si multa sanatate Mihaita,ma rog pentru tine.

Sibian  •  1 decembrie 2011, 18:25

Domnule Tolontan, apropos de ce spuneati. Traiesc in Canada de 7 ani si de 3 ani am cumparat o casa langa Montréal. Vreau sa va spun ca toate usile de la intrare de pe strada noastra sunt albe si nu poti in nici un moment sa schimbi culoarea usii sa nu strici arhitectura strazii. In plus, vara nu ai voie decat de doua ori pe saptamana sa uzi florile sa nu consumi foarte multa apa si cumva sa afectezi alimentarea oraselului. Sunt mici exemple, care probabil in Romania sunt luate in deradere, dar sunt reguli minimale de functionare a unor comunitati. Insa nu uitati nici un moment : romanii nu sunt deloc mai rai decat altii, insa nici buricul pamantului. Suntem extraordinari in multe domenii si mai putin priceputi in altele. Vazand Occidentul, diferentele sunt de nuante si de abordare. Eu nu uit niciodata de unde am plecat si sa nu credeti ca in Occident totul e lapte si miere. Iar in Romania, insuportabilul. Cred insa, ca sta in puterea fiecaruia dintre noi sa schimbe lucrurile. Cum ? Incercand sa ne facem treaba cat mai bine, sa respectam legile, sa respectam autoritatea, sa comentam mai putin si sa muncim mai mult, sa ne respectam mai mult intre noi si sa avem o atitudine favorabila si pozitiva in ceea ce priveste bunastarea. Partea plina a paharului e mereu preferabila partii goale, raului si insuficientei. La multi ani Romania !!!!!

Avocat  •  1 decembrie 2011, 19:45

La multi ani Romania

durden  •  1 decembrie 2011, 20:46

La multi ani Romania!La multi ani Mihai Nesu!Sper numai la lucruri bune in viitorul amandurora

Adi  •  1 decembrie 2011, 22:06

Pentru ziua Romaniei, as dori ca fotbalul romanesc sa redevina un sport onest, decis de lupta in teren, in loc de a fi o biata afacere decisa in birouri si palate.

Nelu  •  2 decembrie 2011, 9:16

@sibian:
Foarte bun articol, la multi ani Romania si insanatosire grabnica lui Mihaita Nesu. Pacat ca nu poate sa-si remodeleze casa ca sa-si imbunatateasca viata de zi cu zi. Boului din Montreal (Sibian): Esti in Canada de 7 ani si ai o casa de 3 ani. Spui ca la tine pe strada toata lumea trebuie sa aiba „USI ALBE” pentru ca asa sunt „normele” locale. De unde noi trebuie sa intelegem ca ceea ce a vrut Nesu sa faca la casa lui nu ar fi conform „normelor” primariei locale. Eu sunt in Canada de peste 30 de ani, am avut peste 12 case de la Vancouver pana la Ottawa. Traiesc acum intr-un oras cam de 3 ori mai mare ca Montrealul tau (Toronto). Pot sa-mi vopsesc usa de 4 ori pe zi in ce culoare vrea mintea mea si pot sa-mi ud gradina de cate ori vreau pe saptamana. Mihai are dreptul, pe proprietatea lui, sa faca ce vrea el, atata timp cat are un motiv si nu exagereaza. Indiferent unde traiesti in lume si care sunt legile sau regulile locale, exista exceptii si multe se accepta fara discutie, mai ales in cazul in care exista conditii medicale. Mihai e un mare gentleman care nu vrea sa-si deranjeze vecinul, desi are tot dreptul sa faca ce doreste in casa lui.

Alexandru  •  2 decembrie 2011, 13:20

Eu imi doresc ca prietenii mei sa nu mai fie batuti de jandarmi din cauza ca au un tricolor pe care scrie „Salvati Rosia Montana”.

Ciprian Stanciu Sinaia  •  2 decembrie 2011, 14:54

De departe CEL MAI BUN SPORTIV ROMAN AL ANULUI 2011 ar trebui declarat MIHAI NESU.
Macar pentru lectiile de patriotism si normalitate predate in acest an de acest sportiv care nu uita nicioadata ca s-a format in Romania.

Tibi  •  2 decembrie 2011, 15:06

@Nelu: nu inteleg de ce tb sa-l faci „bou”pe sibian… Chestia asta spune foarte multe despre tine..dar mai ales ca cu toate casoaiele cu care te lauzi nu intelegi miezul problemei si anume ca imbunatatirea vietii de zi cu zi, adica calitatea vietii indiferent daca ai un handicap sau nu nu tine de remodelarea unei case…numai si numai pt ca asa vrei tu! Ca chiar cu un handicap esti integrat intr-o comunitate… Mihai Nesu a inteles asta ! TU NU !!! de aici si acest articol…

Florian  •  2 decembrie 2011, 18:40

Bravo Catalin ! Bravo Mihai!Catalin, sa ramai impartial tot timpul iar tie Mihaita iti dorim sa te faci bine cat mai repede.Doamne ajuta!

Florin  •  2 decembrie 2011, 20:31

De ziua Romaniei mi-as fi dorit ca TVR-ul sa difuzeze meciurile nationalei feminine de handbal. Rusine, rusine, rusine. Pentru ce mai platim abonamentul la TVR daca nici macar meciurile echipelor nationale nu le putem vedea? Domnule Tolontan ce parere aveti de aceasta marsavie?

Sibian  •  2 decembrie 2011, 22:40

Intamplator am intrat si am vazut comentariul unui individ, care cred ca poate sa stea in canada 50 de ani, tot lipsit de educatie e. Ca sa te adresezi cuiva pe care nu-l cunosti cu asemenea cuvinte, demonstreaza ca ori ai putina minte ori ai un grad mare de nesimtire. Nu te cunosc, nu intru in polemici cu maestri ai canadei, nu am spus asta. Eu doar am explicat un regulament local care se aplica TUTUROR, indiferent ca ne place sau nu, indifirent ca am avea diferite motivatii si nevoi date (cazul lui Nesu). Nu poti sa faci chiar ce vrei cum descrie „profesorul de canada„, dar in fine…cu mintea redusa nu te poti pune.

leon  •  3 decembrie 2011, 8:51

nu e peste tot asa.de exemplu eu traiesc in DANEMARCA si am un apartament aici cumparat.si eu am reguli de respectat tot asa ca altii.nu pot vopsi nimic si nici schimba usi sau geamuri decit daca au culoarea originala,nu pot avea antena parabolica,nu pot inchide balconul,nu se poate vopsi scara blocului etc etc.ce e bine??toata lumea respecta regulile

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord