Boureanu şi-a vîndut unor irakieni-fantomă firma care livra panouri pentru sălile de sport

UPDATE: Fără legătură strictă cu subiectul, dar ca dovadă de ce pot face oameni care se pricep la domeniile lor, citiți-l pe Sorin Pâslaru în ZF-ul de azi și vedeți reacția Alianței pentru o Românie Curată la ideea suprapunerii alegerilor.

miercuri, 7 decembrie 2011, 3:08

UPDATE: Fără legătură strictă cu subiectul, dar ca dovadă de ce pot face oameni care se pricep la domeniile lor, citiți-l pe Sorin Pâslaru în ZF-ul de azi și vedeți reacția Alianței pentru o Românie Curată la ideea suprapunerii alegerilor.

O firmă italiană susţine că deputatul a folosit panouri de 600.000 de euro la sălile de sport, pe care nu le-a plătit. Ea se teme, dar nu spune de ce.

„În această afacere e o conexiune politică şi nu vrem să avem probleme!”. Cu declaraţia reprezentanţilor firmei italiene de panouri Metecno se încheie investigaţia pe care ziarul Adevărul a publicat-o în ziarul de marţi, 6 decembrie 2011.

Articolul vorbeşte despre felul în care deputatul PD-L Cristian Boureanu a transferat două firme cu mari datorii unor persoane care nu pot fi trase la răspundere. „Boureanu a aplicat o metodă perfecţionată de mafiile evazioniste din România, cea a asociaţiilor-fantomă”, scrie Adevărul sub semnătura lui Alex Nedea. Azi, Cristian Boureanu a declarat pentru Gazetă că nu e vorba despre așa ceva, ci despre firme care erau inactive și care au fost și controlate de Garda Financiară înainte de tranzacții.

Cunoştinţă veche a cititorilor Gazetei
Ancheta în sine a stîrnit o dispută internă la Adevărul, pentru că articolul nu a apărut şi pe site şi n-a avut nici o urmare în ediţia tipărită de a doua zi. Siteul paginademedia.ro citează surse din redacţie, vorbeşte despre cenzură şi susţine că apariţia pe site a anchetei a fost blocată.

Topanel, una dintre firmele pasate de Cristian Boureanu după ce au ajuns să aibă mari datorii, este o veche cunoştinţă a cititorilor Gazetei Sporturilor. Pe 25 mai 2010, deputatul ameninţa Gazeta cu justiţia după o investigaţie în care am descoperit că „cel puţin 12 săli de sport finanţate de ministerul Elenei Udrea folosesc panouri termoizolante furnizate de firma Topanel a colegului de partid Cristian Boureanu”.

Bani publici – constructor – Topanel şi cap de linie?!

Topanel, firma la care Cristian Boureanu şi fratele său deţineau acţiuni, nu cîştiga direct licitaţiile, ci doar livra aceste panouri pentru cîştigători, o sectă de nume redundante, mai mereu aceleaşi companii.

Acum, după ce Adevărul completează cercul investigaţiilor, aflăm potrivit declaraţiilor Metecno, firmă care de fapt livra panourile, că Topanel era în bună măsură un intermediar. La firma lui Boureanu ajungeau banii publici, prin constructorii de săli de sport, dar mai apoi ei nu erau transferaţi către cei care livrau panourile folosite la săli. Sau nu în totalitate.

Cel puţin 600.000 de euro nu au fost plătiţi de firma lui Boureanu către Metecno, conform italienilor. Şi, ca să nu onoreze această datorie, „Boureanu a vîndut Topanel lui Taher Kadem şi lui Omar Feisal, doi cetăţeni irakieni care au strîns prin această metodă peste 40 de firme, cu datorii de peste 80 de milioane de euro, inclusiv o companie de mezeluri a lui Cristian Borcea”, scrie Adevărul.

Cristian Boureanu spune, în replică la declarațiile Metecno, că ”vreme de un an și jumătate, pînă cînd Topanel, dar nu brandul, ci doar acea firmă, a intrat în insolvență, Metecno nu a avut nici o problemă cu noi, cît timp eram încă acționari la Topanel. Mai mult, am luat panouri de la ei și pe alte firme, pînă cînd, în 2010, am făcut fabrica noastră și am devenit producători”.

Cum funcţionează „conexiunea politică”

Din informații proaspete ale Gazetei, evenimentele se completează cu un nou înțeles. Teama celor de la Metecno are rădăcini combinate cu profitul. Pentru că, dacă ei cunosc „o conexiune politică”, nu doar că ştiu ce vorbesc, dar au fost şi beneficiarii acestei legături, pînă la a ajunge în postură de victimă finală.

Iată cum descrie o sursă a Gazetei, insider în sistemul construcţiei sălilor de sport, o eventuală favorizare a lui Topanel şi, indirect, a lui Metecno. „Aranjamentul e făcut după cum urmează. Normativele româneşti şi proiectele de execuţie ale sălilor de sport prevăd ca pereţii exteriori să reziste la foc cel puţin 15 min. Trebuie sa ştiţi că orice material de construcţie pus pe piaţă se agrementează în prealabil de către un organism abilitat in acest sens. Majoritatea agrementelor tehnice pentru panourile cu spumă poliuretanică, folosite la închiderile sălilor de sport, produse de diverse firme, prevăd că acestea rezistă la foc «Pînă în 15 min». Topanel este printre puţinele companii producatoare de panouri în al căror agrement scrie «Rezistenţă la foc – 15 min», nici mai mult şi, cel mai important, nici mai puţin”.

„Nimeni n-a cerut probe de laborator”

Iată cum continuă povestea. „Atunci să folosim Topanel, ar spune unii. Ei bine, fals! Nu trebuie să vă spun eu că „Pînă în 15 minute” nu este o exprimare stiinţifică, inginerească. De ce nu pînă în 13 minute? Nici o referinţă la grosimea panourilor (5, 8, 10, 12 cm).
Adică indiferent de grosime panourile astea rezistă la fel la foc? Şi fix cele de la Topanel rezistă 15 minute, indiferent de grosimea lor! Şi o stivă de lemne mai groasă arde mai greu decat o stivă mai subţire! Prin urmare, agrementarea materialului este eronată, falsă, făcută intenţionat pentru cineva”.

Omul conchide: „Nici un consultant de lucrare, angajat de stat pentru supervizarea tehnico-economică a lucrărilor sale, nu a cerut vreo proba de laborator suplimentară ca să vadă cît rezistă la foc panourile. Ei se mulţumesc să se acopere cu hîrtii”.

Boureanu a actualizat azi declarații făcute Gazetei și acum un an, spunînd că ”doar 7% din producția Topanel s-a dus la sălile de sport”. Se referă la fabrica Topanel, nu la firma Topanel cedată irakienilor, la care face referire Adevărul. În privința acuzelor Metecno, Boureanu susține că ”sînt concurenți cu noi acum și n-am avut nici un litigiu real cu ei”.

S-a pornit morișca electorală de tocat bani

În acest moment, în România s-a crescut ritmul construirii sălilor de sport şi a altor obiective de sport, despre care în curînd Gazeta va publica o nouă investigaţie.

Sînt sute de construcţii la care se lucrează, inclusiv săli de sport realizate de primăria Capitalei, banii fiind mobilizaţi după o schemă binecunoscută, aşa cum s-a întîmplat, din 2004 şi pînă acum, înaintea fiecăror alegeri.


Comentarii (19)Adaugă comentariu

Broscuţa Oac  •  7 decembrie 2011, 15:24

Asta e, românilor le place mult sportul…

Alex  •  7 decembrie 2011, 15:33

Intamplator il cunosc pe unul din bosii Metecno Romania. Angelo Siquini. Fratele lui are „functie” in „familia” din Napoli. Ce, cum credeati ca s-au combinat cu „familia” de aici? Haha

ulisev2  •  7 decembrie 2011, 15:41

Suntem condusi de niste mafioti…

Ce putem face?

Boureanu e conexat rau de tot prin pdl…si e asisjderea….

Hai sa punem pariu ca nu va face nici o ora de parnae!

Noi informaţii în cazul “Boureanu şi irakienii” | Cu presa de perete  •  7 decembrie 2011, 15:48

[…] vedea noile conexiuni făcute de  Tolontan aici. Share this:EmailFacebookTwitterLike this:LikeBe the first to like this post. This entry was […]

DANC  •  7 decembrie 2011, 16:01

Felicitari!…..chiar de-s tardive.Boureanu-greuceanu… cer azil politic in Bangladesh.Mi-e scarba…………

Noi adevăruri în cazul “Boureanu şi fantomele” | Cu presa de perete  •  7 decembrie 2011, 16:04

[…] Cătălin Tolontan aduce noi informaţii interesante în cazul uneia din firmele pe care Boureanu le-a pasat unor afacerişti “fantomă” în scopul înstrăinării datoriilor, caz pe care l-am prezentat în exclusivitate în ediţia tipărită de ieri a ziarului “Adevărul”.(Din unele motive ancheta  din păcate a fost mai promovată de paginademedia.ro decât de adevarul.ro). […]

tica  •  7 decembrie 2011, 16:50

pe cine am votat doamne la ultimile alegeri,ca avem un parlament plin cu infractori!!!!!!!

Enio Conti  •  7 decembrie 2011, 16:58

Daca nu se mai fura prin privatizari,tigareta,..si alte magarii,…se fura legal prin contracte cu statul.Toate afacerile cu statul se fac prin firme alor lor .Vedeti si voi cat a costat National Arena, contractele cu autostrazile care se construiesc, borduri, sali de sport, reabilitari de blocuri plus multe altele.

Tara asta o sa ajunga la sapa de lemn.

Danielu5  •  7 decembrie 2011, 17:07

Este urlator la cer…si asta are tupeul sa apara la TV si sa faca pe Lupul Moralist….

Laurentiu  •  7 decembrie 2011, 17:13

Catalin, daca tu ai o solutie prin care sa stopam acest jaf national care se produce in Romania zilelor noastre, te rog frumos sa o prezinti aici iar eu voi face tot posibilul sa pun umarul neconditionat. Multumesc!

Alexandru  •  7 decembrie 2011, 17:19

Pentru CATALIN TOLONTAN :

Mai Cataline daca vrem sa schimbam ceva in tara asta, avem nevoie de oameni curajosi si de o presa adevarata. Daca 50 de ani am fost condusi de analfabeti sprijiniti de un aparat represiv infiorator, acum asistam la dictatura prostilor cu bani.
Pot banii inlocui ONOAREA?

Mos Craciun  •  7 decembrie 2011, 17:52

Copiii tati impotriva Mafiei trebui eluptat zilnic – si nu tastat – nu mai platiti taxe – imatriculati-va masinile in Bulgaria -DUCETI-VA LA VOT SI VOTATI PENTRU VIITORUL VOSTRU – nu platit impozite le la timp – plata intretinerii amanati-o 3 luni si o sa vedeti cxa daca taiati sangele(banii) caracatitei o sa putem lupta altfel cu ie

nae  •  7 decembrie 2011, 19:11

Catalin, daca tu ai o solutie prin care sa stopam acest jaf national care se produce in Romania zilelor noastre, te rog frumos sa o prezinti aici iar eu voi face tot posibilul sa pun umarul neconditionat. Multumesc!Intru totul de acord cu semnatarul!De aceea am dat copy/paste!Felicitari pentru investigatie!Dar,…qui prodest??..fara urmare!…

kkciosuldelahamangia  •  7 decembrie 2011, 19:38

eu nu va inteleg,sunteti impotriva coruptie, dar sustineti ,,proiectul”de la rosia montana.

Blondu  •  7 decembrie 2011, 21:39

Ar mai fi de adaugat multe aspecte interesante la acest articol. Am avut ocazia sa urmaresc acest sir de evenimente neplacute si cu toate avertizarile noastre nimeni nu a miscat un deget. Acum cred ca este tarziu la cum stim cu totii ca se misca lucrurile in Romania, era cazul sa se afle de acest domn ilustru in jonglerii politice. Mai interesant este cum de a reusit sa se ajunga pana acolo.

clerc  •  8 decembrie 2011, 8:00

Prietene Tolontan,

ma bucur inca o data ca realizati anchete ce dezvaluie afacerile mafiei portocalii. Doar ca situatia este paradoxala, un probasist ancheteaza afacerile strimbe ale partidului prezidential. Care partid aproape ca nu sufla daca nu are unda verde de la presedinte. Cum poti fii probasist daca il cauti pe Basescu la penalitate? Nu ar fi mai logic sa te dezici explicit, „da, am gresit, am fost naiv, am crezut” etc.? (Cu toate ca la 7 ani dupa Scriptura si tone de fapte penale, nu tine, nu e credibil!)Dar asa, n-aude, nu vede, iar progresia cercetarilor isi vede linistita de succesuri. Fireste, e excelent ca le faceti, insa ar fi mai coerent sa legati odata jaful fara precedent de chiar persoana care le tuteleaza, fie si indirect, prin sprijinirea oamenilor si firmelor cu probleme.
In aceeasi ordine de idei, felicitari pentru linkul la ZF si la comunicatul celor de la Alianta pentru o Romanie curata. Insa fac aceeasi observatie: acea alianta e plina de basisti furibunzi, care de multe ori l-au sprijinit pe actualul tartor mioritic, vezi Vlaston, Ionita etc. Pai ce fac acum basistii, ei nu vad nici o relatie intre initiativa PDL-ului si augusta persoana de la Cotroceni? Probabil asta e si tactica, sa te faci ca nu vezi, ori sa sustii ca Basescu e bun, iar pedeleii rai, ca misca in front si fac nefacute, in contra liderului…
Haida-de, prietene, in ambele situatii e o greseala de logica aristotelica; tertium non datur, ori e alba, ori e neagra, nicidecum ambele concomitent; traduc: daca Basescu e corupt (flota, Mihaileanu, terenul din Baneasa, casa fiicei mari etc.), atunci si oamenii lui sint, daca el nu e, atunci nici ei nu sint, insa ori el ori ei nu tine. Voi nu vedeti asta – sau va faceti ca nu vedeti?
Pup,
Jose Luis Clerc

rapidist de cand ma stiu  •  8 decembrie 2011, 8:59

Si inca are 17-18% in sondaje acest partid plin de MAFIOTI!Ce trebuie sa mai faca, si cate dezvaluiri trebuie sa mai apara in presa ca acest partid fara nici o doctrina si dupa cum se vede,fara nici un Dumnezeu,sa aiba soarta PNT-ului? Oare se va trezi,in sfarsit,adevarata SOCIETATE CIVILA care momentan TACE? Pana cand mai dormiti,oameni buni?

petre stelistu  •  8 decembrie 2011, 21:32

Articolul a fost perfect, domnule Tolontan.Totusi, eu credeam ca trandafirul rosu (stiti dumneavoastra,Ion Iliescu,MATUSA TAMARA,PSD,Ponta, ETC.) miroase frumos,dar in acest articol ultima fraza miroase tare urat.Doar din curiozitate, incearca sa faci o comparatie dintre afacerile Romaniei de pana la 2004, cu cele din 2004 si atunci am putea decide pe cine votam.De unde are MATUSA TAMARA (Adrian Nastase pentru cei ce nu stiu) atata avere?

pasa  •  15 decembrie 2011, 17:16

Ca om care a intermediat vanzarea de panouri catre cateva sali de sport construite prin programul CNI (in calitate de reprezentant al altui producator), tin sa spun ca:

– salile de sport s-au construit folosit panouri produse si de alti producatori din Romania si numai; nu a fost favorizat Topanel-ul in mod direct prin prevederi cu privire la rezistenta la foc;

– rezistenta de 15 minute pentru panouri realizate din spuma poliuretanica e oarecum standard. Acele certificari acordate de institutele de cercetare vizeaza de obicei respectarea tehnologiei de fabricatie si a compozitiei. Nu va putea nimeni, vreodata, ridica pretentia ca panourile sa se comporte identic in situatii diferite iar rezistenta lor, functie de anumite situatii, poate fi si mai mare de 15 minute; de altfel exista si panouri obtinute cu spuma poliuretanica ignifugata si panouri cu vata minerala, iar aceste clasa de rezistenta difera pentru fiecare produs in parte;

– problema relatiei comerciale dintre Topanel si Metecno e mai complicata si ar merita studiata (si comparata) diferenta de calitate dintre panourile livrate de Topanel dar produse de Metecno la fabrica din Bulgaria si panourile livrate si produse de Topanel pe linia de la Ramnicu Valcea (fosta Oltpan). Si daca ne referim la asta intram in afacerile complicate ale Oltchim-ului, ale familiei Roibu si a unei alte gauri negre din bugetul statului;

– intregul program de investitii din punctul meu de vedere nu e de blamat; dupa cum spune o reclama celebra, a dat de lucru la multi oameni si la multe firme; altele sunt probleme, legate de utilitatea unora dintre investitii (sali construite in sate fara copii) si de valoarea totala a unor obiective.

– iar comentatorilor de mai devreme care acuza un singur partid – sincer, va inselati. Am cunoscut firme si persoane implicate cu relatii in toate partidele politice iar programul exista dinaintea ministeriatului „blondei”.

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord