Meciul fără cronică pentru anul cu speranţă

Civilizaţia a picat sîmbătă spre duminică. Nu în această duminică de început de an, în una mai caldă.

duminică, 1 ianuarie 2012, 10:54

Civilizaţia a picat sîmbătă spre duminică. Nu în această duminică de început de an, în una mai caldă.

Era 6 august 2011 şi bucureştenii au dat buluc să vadă Naţional Arena. S-a spus că au fost 100.000 de oameni, greu de relatat exact, aparatul de propagandă profesionist şi involuntar în favoarea lui Sorin Oprescu funcţionează ca un brici multimedia. Rade tot şi, spre deosebire de al altora, se bazează pe puterea lucrului făcut.

Noaptea s-au auzit motoarele de la reflectoare şi o lumină albă s-a ridicat deasupra oraşului, anunţînd gurguii de fotoni pe care aveau să îi vadă mai apoi clujenii sau ploieştenii, alţi credincioşi ai noilor stadioane, ridicate la scurt timp după cel din Capitală.

Prin televiziune, net şi ziare, senzaţia de noutate, amestecată cu uimire mîndră şi cu întrebarea năroadă a unui vecin sau a unui jurnalist, “Dar cît au costat?“, “Mai taci, nene, bine că le făcură!“, senzaţia de piept umflat a survolat ţara, lăsînd inimile oamenilor să bată în voie.

În acest timp, în noaptea de 6 spre 7 august s-a jucat un meci fără cronică, cu un rezultat sec şi discret, un scor neconsemnat nici măcar pe cubul spînzurat de acoperiş, care fusese şi el aprins, precum  un uriaş moţ de Crăciun avant la lettre. O excentricitate în fond, dar cine a mai băgat de seamă? Oamenii îşi jucau meciul cu stadionul. Pentru că, sosiţi duminică dimineaţă să strîngă maldărele de peturi aruncate şi ambalajele de ciocolate mîncate la miez de noapte, muncitorii au ridicat din umeri: “Tari ăştia de la primărie, au angajat deja  o altă firmă de salubritate!“. Era curat lună.

Numai că nu, de data asta gunoierii nu pierduseră contractul. Pur şi simplu, puhoiul de români traversase aşteptarea întîlnirii cu civilizaţia sportului fără să arunce un gunoi în urmă. Dintr-un  stadion întreg, abia s-au umplut cîţiva saci menajeri. Cît o scară de bloc într-o seară de Sfîntul Ştefan, uitaţi-vă cîte deşeuri se strîng, ambalajele au ajuns a doua noastră piele!

Naţional Arena a asistat la un joc încheiat cu o remiză, o partidă neaşteptată, un egal imposibil de imaginat. Români egal civilizaţie.

Aşa s-a scris meciul acesta tăcut şi, împreună cu el, aşa se prefigurează promisiunea lui 2012.

Nimeni nu creditează anul pe care îl începem azi cu prea multe şanse. Nici de viaţă, nici de performanţă sportivă, cam de nimic. Un an întîmpinat cu muţenie şi temeri. Dar 2012 înseamnă, în sport, paradele globale ale Jocurilor Olimpice şi Campionatului European de fotbal. Plus renaşterea amînată a echipei naţionale. Mai înseamnă primăvara europeană a Stelei şi lupta din Liga 1, unde procesoarele echipelor şi ale patronilor se bat între ele pe viteză şi putere ca în industria IT. 2012 va fi, din nou, anul lui Lucian Bute, cu provocările care aduc frumuseţea boxului la un nivel de care n-am mai avut parte.

Poate că sportul nu are resurse ca să însenineze un întreg orizont vineţiu pentru români, dar exemplul stadioanelor va lăsa urme. Felul evoluat în care publicul a reacţionat în noile arene, revenirea familiilor şi a copiilor către fotbalul live, să păstrăm deoparte agresiunea de la Petrolul – Steaua ca pe o consecinţă a unor complicităţi!, toate acestea arată că potenţialul de civilizaţie al unui popor îl afli dacă pui acel popor într-o condiţie de speranţă, nu într-una de umilinţă.

Sportul îşi secretă, în bulbii săi mereu umezi, graţia de a sintetiza lecţiile personale şi colective. Vorba unui înţelept părinte de la Biserica Icoanei care s-a oprit acum ceva vreme la finalul unei slujbe şi s-a adresat credincioşilor: ”Degeaba vă rugaţi, dacă nu faceţi ceva! Rugăciunea trebuie ajutată cu viaţă şi atunci puterea ei va creşte înmiit”.

Stadioanele acestea există, proba civilizaţiei a fost trecută cu fapte de viaţă şi toate acestea întăresc speranţa într-un 2012 demn.      


Comentarii (21)Adaugă comentariu

fair play  •  1 ianuarie 2012, 11:55

nici sportul nu mai e un sport!interese, meschuinarii, micisme, mincatorii, viclenii, arogante, scopul scuzind si aici mijloacele??!!de la sporturile antichitatii, la cele ale epocii moderne, cibernetice si informatice!jucatori, arbitrii, impresari, patroni, spectatori, cunoscatori ai fenomenului, ierahii si valori!

Ion  •  1 ianuarie 2012, 12:08

Toate bune, speranta de cativa lei, curiozitate si ce-o mai fi…
Dar tot cu denumirea National Arena veti ajunge la National Echipa si alte anomalii pana stricati si National Limba de tot.
Si sunteti din Trustul cu „revenirea la cultura”……

Cătălin Tolontan  •  1 ianuarie 2012, 12:08

fair play: sportul nu e mai bun decit lumea, doar incearca s-o faca nitel mai buna 🙂 un an bun!

Cantona  •  1 ianuarie 2012, 12:17

La multi ani, Tolo! Si anul asta criza a lovit si cartea pe care o ofereai de Sarbatori! Macar o recomandare, in amintirea unor vremuri apuse si cu speranta unui vitor fara brutalitati! Un an inspirat sa ai!

patrioturobert  •  1 ianuarie 2012, 12:51

Fromos editorialul. Ca de fiecare data va citesc cu placere D-le Tolontan. Mi-ar place sa cred ca romanul, pus intr-o lumina a sperantei va fi altfel ddecit a devenit in ultimii 50 ani. In conditia de umilinta este pus zi de zi si stim bine cum, inclusiv prin pachetele cu malai si faina pe care le impart activistii la tarani si la pensionarii de la oras. Intrebarea este insa: cind au stampiluta aia in minuta, romanii tot umiliti se simt? Cind au puterea votului lor in mina lor, nu simt oare ca sunt pusi pe un palier decizional, al responsabilitatii pentru azi si al sperantei pentru viitor?
In fine, tot scriind aici, am remarcat 2 aspecte: unul frumos (al dumneavoastra ca v-ati aplecat totusi acum la inceput de an spre un subiect care tine de constiinta si de maturitate civica) si unul urit, odios (al meu: am scris mai sus ca activistii dau pachetele cu malai si faina la tarani. va dati seama cita umilinta? faina la tarani….asa am ajuns D-le Tolontan….sa dea faina la fostii grinari ai Europei).
Va doresc un an frumos si multa sanatate ! Si va dea Dumnezeu puterea de a scrie asa frumos si curat despre lucruri atit de delicate, unori indezirabile, rusinoase.

vali p  •  1 ianuarie 2012, 14:11

Foarte frumos editorialul…inteligent si sensibil, mai ales daca daca il citesti cu ochi celui plecat din tara lui pentru a gasi un trai mai bun…noi astia care am decis sa avem un alt inceput pe alte meleaguri nu traim decat cu speranta ca va fi mai bine pentru romani la ei acasa…sa va dea Dumnezeu putere si inspiratie in activitatea de jurnalist, va citesc cu respect d-le Tolontan.
La Multi Ani!

costacurta  •  1 ianuarie 2012, 15:49

ASA E CATALIN, UN AN 2012, MAI BUN, PLIN DE IMPLINIRI SI SATISFACTIE, MULTUMIM PENTRU ARTICOLELE PE CARE LE SCRII.

teodor  •  1 ianuarie 2012, 15:53

N u pot decat sa raman uluit, un stadion fara gazon,fara acoperis functionabil cu un pret ce s-a dovedit umflat nu a luat ochii decit sustinatorilor primarului general al carui suporter probabil sunteti!Speranta mea se indreapta catre sportivi cei care cu adevarat ne fac sa ne simtim mandri

fair play-2  •  1 ianuarie 2012, 17:18

la multi ani cataline! sportul dintodeauna a fost mai bun decit lumea pt ca:
1. il practici in masa sau de performanta
2.performanta impune obligatoriu:aptitudini, inclinatii, deprinderi, talent si chiar geniu de tip nadia, dobrin,pele,beckenbauer,boby charles,carl lewis, pierre de coubertin, elisabeta lipa, iolanda balas,etc.
3. performanta impune vedete, notorietate, idoli spre care tind copiii, tinerii, patriotii, etc. cite fetite se numesc nadia?
4.olimpismul impune coagulare, magnetism, canalizarea de energii, forte, spirit de echipa, de sacrificiu, mindrie nationala, mindrie sportiva si profesionala
5. sportul nu e posibil fara vointa, iscusinta, daruire, pricepere, munca si eforturi din copilarie la maturitate, de la anonimat, la personalitate;
6. de la sportul mintii, sahul, ah, boby ficher, karpov, kasparov, fl gheorghiu, ciociltea,la sporturi inviduale: atletismul, imposibil fara etiopieni,de echipe: baschet, volei, handbal, fotbal, rugbi, sporturi pt fete si baieti;
7. sportul cu veterani
8. sportul și imnul national, imnul rapidului sau universitatii craiovei, care ramine, desi echipa n-a mai ramas la reflectooare??!!!
9. lumea tradeaza, sportul niciodata!
10. lumea se bazeaza pe tare ca invidia, furtul, incompetenta, coruoptia, aroganta, ipocrizia, lasitatea, sportul le idgnora.
la multi ani si-un an bun!

Nume (obligatoriu)  •  1 ianuarie 2012, 18:05

La multi ani, d-le ziarist!

Mergeti pe website, sa vedeti telejurnalul nemtesc de la ora 20.00, de ieri.

Angela Merkel le-a promis compatriotilor un an 2012 mai greu decat 2011.

Moderare placuta!

artistu  •  1 ianuarie 2012, 20:54

La multi ani!

woodstock69  •  2 ianuarie 2012, 0:08

La multi ani, tuturor !

Marck  •  2 ianuarie 2012, 8:40

Români egal civilizaţie : Acesta sa fie sloganul anului 2012 !!!!

gabryela  •  2 ianuarie 2012, 15:01

LA MULTI ANI!

Cristi  •  2 ianuarie 2012, 15:27

Am facut Revelionul in familie,fiind impreuna mai multe generatii. Telecomanda televizorului era la barbatul mai in varsta, care schimba canalele in functie de preferintele lui.In zumzetul petrecerii, la un moment dat s-a apropiat o verisoara de mine (stia ca sunt pasionat de fotbal)si mi-a soptit: spune-i sa mute pe Antena 1 ca o sa vorbeasca Nesu.Am ramas impietrit si am simtit cum mi se face pielea de gaina din crestet pana in talpi.M-am intors si am privit-o cu alti ochi pe aceasta fata de doar 15 ani, realizand ca tinerii asupra carora aruncam toate neputintele noastre, sunt mult mai profunzi. Aceasta revelatie a fost cadoul meu pentru anul trecut! Felicitari domnule Tolontan, pentru tot! La multi ani!

Microcasca  •  2 ianuarie 2012, 16:03

La multi ani, multa sanatate si un An Nou plin de bucurii, impliniri si tot ceea ce va doriti. La multi (b)ani.

fanulumocanu  •  2 ianuarie 2012, 17:22

„potenţialul de civilizaţie al unui popor îl afli dacă pui acel popor într-o condiţie de speranţă, nu într-una de umilinţă.” imi place formularea.
altfel , majoritatea pesimistilor sunt oameni care traiesc mai decat in trecut si le e frica ca ar putea pierde asta. Ceilalti n-au timp sa fie contemplativi si abisali, isi traiesc pur si simplu viata.

La multi ani!

Ciupanezul  •  2 ianuarie 2012, 17:29

La multi ani si multa sanatate sa ai. Fie ca Anul 2012 sa aduca numai fericire, bucurii si bunastare in familie.

Cristian  •  3 ianuarie 2012, 11:16

FANTASTIC!
INCREDIBIL!
NEMAIVAZUT!
Trist…pana si cei mai buni (jurnalisti) cad in plasa prosternarii in fata normalitatii.
Se scriu sute si sute de articole laudative la adresa oamenilor fara atitudine, DAR CARE NU ARUNCA GUNOI. A oamenilor care isi vand libertatea pentru un hotdog mancat pe un stadion „modern”.
Pana si „formatorii de opinie” au renuntat la rolul de a mai forma ceva.
Laudam ce e la moda.
Dar vai! Alegem sa inchidem ochii asupra a ceea ce conteaza mai mult: atitudinea, lupta impotriva sistemului, solidaritatea sociala, represiunea institutionalizata etc etc .
TRAIASCA NOUL TEMPLU!

Viata in conditii de speranta  •  3 ianuarie 2012, 11:18

[…] Catalin Tolontan in “Meciul fără cronică pentru anul cu speranţă” – http://www.tolo.ro – […]

"Spune-i să mute pe Antena 1, că o să vorbească Neşu" | DinSport Network  •  3 ianuarie 2012, 16:11

[…] Mihai Neşu a transmis un mesaj românilor în noaptea de Revelion, la Antena 1. Ceea ce a avut Mihai să spună a fost aşteptat cu emoţie şi interes. A povestit acest lucru un cititor al Gazetei, pe blogul lui Cătălin Tolontan. […]

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord