Patriciu a cheltuit 100.000 de dolari pe zi cu trustul „Adevărul”

UPDATE2: Apropo de bani în media, în curînd se va anunța cea de-a doua achiziție despre care vorbeam aici. Prima achiziție  din industria comunicării fusese asta, cu The Group cumpărînd Omnicom.
Cea care se pregătește acum va fi în sens invers. Actorii vor fi alții. Gîndiți-vă.

miercuri, 28 martie 2012, 7:22

UPDATE2: Apropo de bani în media, în curînd se va anunța cea de-a doua achiziție despre care vorbeam aici. Prima achiziție  din industria comunicării fusese asta, cu The Group cumpărînd Omnicom.
Cea care se pregătește acum va fi în sens invers. Actorii vor fi alții. Gîndiți-vă.

UPDATE1: Pe mail, pe telefon și aici, pe blog, oamenii mă întreabă ce cred despre Adevărul Holding în urma acestei informații despre cei 100.000 de dolari cheltuiți pe zi. Am scris cîte ceva în comentariul #4. Esența este: ”Am alte opinii despre presa decit Patriciu, dar mi se pare, totusi, bizar ca toata lumea sa se considere absolvita de orice participare la poveste si, din aceasta investitie in Adevarul Holding care se va termina probabil destul de dureros, singurul baiat rau sa ramina Dinu Patriciu. Adica antreprenorul”.

Se împlinesc 5 ani și jumătate de cînd Dinu Patriciu a început să investească în septembrie 2006 în Adevărul Holding și, pe 1 aprilie, se vor face exact doi ani de cînd conducerea lui Răzvan Cornețeanu a fost înlocuită cu cea a lui Peter Imre.

Conform documentelor interne,  în această perioadă compania a primit finanțări de aproximativ 200 de milioane de dolari. În suma totală intră investițiile inițiale, inclusiv tipografiile, și costurile operaționale.

A fost o călătorie de 2.000 de zile fără precedent în presa din România. O parte din sumă se poate reconstitui din pierderile care se regăsesc la Registrul Comerțului în dreptul Adevărului Holding și al companiilor conexe, în unii ani pierderile depășind 30 de milioane de euro. Finanțările în media au venit dinspre Patriciu sau companii ale acestuia și aproximativ 10 milioane de euro din credite bancare, garantate tot de Patriciu.

Pe scurt, din septembrie 2006 și pînă azi cheltuielile medii ale lui Dinu Patriciu cu Adevărul Holding au fost de 100.000 de dolari pe zi!


Comentarii (17)Adaugă comentariu

Mircea Popescu  •  28 martie 2012, 20:04

Si a meritat!!!11

Lolz.

petru  •  28 martie 2012, 23:22

Cata , din tonul articolului nu e foarte clar daca esti sau nu de acord cu politica lui DP. Ok , a cheltuit 100k / zi . Asta e pierdere sau doar cheltuiala ? Sau sunt si unele venituri ? Pana la urma, DP intoarce publicului roman o parte din banii castigati din alte afaceri ( Petromidia ) . Daca vrei , poti sa te gandesti ca in loc sa arunce banii pe fereastra pe niste impozite care in Romania sunt orice altceva decat un avantaj pt. cetatean, a preferat sa finanteze un produs de calitate care serveste un anumit public. Pt. ca , atata timp cat nu aduce profit direct , avantajul este al cititorului si nu al lui.
„Adevarul” a fost pana de curand destul de obiectiv si absolut „citibil” . Acum are niste mici derapaje comandate, apartinand lui Gore Cartianu ( un redactor sef destul de departe de statura ziarului ) caruia i s-a cam urcat la cap , dar, per total, e un ziar care are de toate , un partizanat nu foarte usor de sezisat , rubrica externa ( lipsa la altii) si ceva sport . Poate ca daca ar fi avut un alt director ( :), ) in loc de Imre ( care nu se pricepe ) ar fi pierdut mai putin. Oricum , bine ca exista si sper ca va mai rezista ca mai e ceva timp pana la alegeri.

catalin  •  29 martie 2012, 9:55

Catalin, Patriciu nu ajunge la 200 milioane de dolari investiti nici macar daca iei in socoteala cele aproape 60 de milioane de euro pe care le are datorii si care sunt tzepe pentru parteneri. Iar banii astia nu i-a cheltuit ci i-a luat si nu i-a mai dat inapoi, asa ca ar fi o socoteala fortzata. Altfel, te poti opri pe la 120 milioane de dolari. Parte din acesti bani reprezinta investitii imobiliare si masini si utilaje pe care ulterior le-a „vandut” finantzandu-si prin fonduri si banci restul investitiei. Si vorbim aici de cel putin 50 de milioane reprezentand cladiri, terenuri, cladirile tipografiilor si masinile aferente. Ulterior a luat finantari de la BRD si BCR numai folosind contractele de distributie si publicitate (Media Point garantand valorile), finantzari oferite ilegal de aceste banci, pe prietenii si relatii. Si acestea au fost de vreu 12 milioane de euro. Si uite asa, una peste alta Patriciu nu a scos din buzunar mai mult de 50 de milioane de dolari, adica vreo 38 de milioane de euro. In 5 ani. Cam asta e calculuo, restul e minciuna.

Cătălin Tolontan  •  29 martie 2012, 10:16

catalin: inteleg ce spui, dar actele arata ca „adevarul holding” a cheltuit 200 de milioane de dolari. Eu nu am spus investiti, ci cheltuiti. Uita-te, te rog, la titlu.

De unde au venit banii, ai dreptate, e altceva si tu spui ca Patriciu nu i-a bagat pe toti, ci s-a creditat de la banci si de la furnizori.

Hai sa facem un calcul de dragul oamenilor multi, destepti si interesati care citesc asta.

Tu zici cel putin 50 de milioane de euro bagati in cladiri, terenuri, tipografii.

Spui ca apoi le-a vindut ca sa obtina alti bani din care a sustinut cheltuielile operationale, probabil la ele te referi.

Stiu si eu niste cifre. Doar salariile depaseau la un moment dat 1 milion de euro pe luna, cost al companiei. Plus hirtie, tipografii externe de carti…
Deci cheltuielile operationale au fost enorme.

Mai spui ca au luat credite de 12 milioane, aici sintem de acord, eu am scris „aproximativ 10”.

Si mai amintesti de cele aproape 60 de milioane de euro datorii la furnizori. Eu stiu de aproximativ 50. Aceasta suma, indiferent cit e, repreezinta tot cheltuiala a companiei, neachitata inca, de acord. Daca sint tzepe asta nu stiu si nu stie nimeni deocamdata.

Ca idee, fara sa am vreo simpatie sau antipatie pentru Patriciu, remarc totusi ca cineva a construit o companie media cu un buget de 36 de milioane de dolari pe an. Acesti bani au fost cheltuiti, asta e dincolo de orice dubiu. Ca bancile sau furnizorii vor ramine cu banii nerecuperati, vom vedea si mediul de business va taxa asta daca se va intimpla acest lucru.

Care e rezultatul social si profesional al investitiei, ce ramine dupa, cum a ajutat asta piata si meseria de jurnalist, sint discutii infinite si probabil se vor purta multi ani de acum inainte, tocmai pentru ca asistam la un fenomen fara precedent in Romania.

Mi se pare, totusi, bizar ca toata lumea sa se considere absolvita de orice participare la poveste si din aceasta intimplare care se va termina, aici sint de acord cu tine!, probabil destul de dureros, singurul baiat rau sa ramina antreprenorul.

Mai zic o data: am alte opinii despre presa decit Patriciu, dar nici nu cred ca e logic sa-l aratam cu degetul ca pe un prefigurat escroc dupa ce a asigurat 100.000 de dolari pe zi de cheltuiala intr-un trust media. Trust caruia, fie vorba intre noi, poti sa-i reprosezi destule, dar nu alinierea fatisa la cine stie ce interese.

dan  •  29 martie 2012, 12:19

Petru,

DP s-a implicat serios in activitatea operationala a AH, multe din deciziile catastrofale apartinandu-i.
Asa ca da, a bagat multi bani, mare parte din buzunarul propriu. S-au cheltuit si mai multi, mare parte din vina lui.
De altfel, DP a mai patronat un ziar, disparut intre timp de pe piata, si o editura de carte, si aceasta falimentata. Deci omul are experienta „succesului” in media. Imre? Part of the game 🙂

vio64  •  29 martie 2012, 12:52

Domnule Tolontan,
Felicitari pt. punctul pe i.
Vinovat e doar Patriciu,toti trepadusii care au incasat salarii,masini
telefoane,etc.promitind marea cu sarea nu au nici o vina.
Eventual mai il injura pe Patriciu pe diverse forumuri.

Max  •  29 martie 2012, 13:27

Citesc si plang, citesc…
Nu ma asteptam ca un ziarist de talia lui Catalin Tolontan sa apeleze la „desteptaciuni” de genul „Eu nu am spus investiti, ci cheltuiti. Uita-te, te rog, la titlu.”
Partenerii cei mai siguri pentru DP in acest moment sunt instantele. Mi se pare usor jignitor sa afirmi ca o datorie imensa catre furnizori „repreezinta tot cheltuiala a companiei, neachitata inca, de acord. Daca sint tzepe asta nu stiu si nu stie nimeni deocamdata.” Sunt convins ca daca Tolo s-ar fi aflat printre furnizorii lui care se agita in acest moment sa mai recupereze ceva (nu spun tepuiti, ca nu da bine la blog), ar fi avut cu totul alta atitudine.
Omul a comandat de 50 mil euro si nu a platit. Catalin, te rog sa imparti suma la 1 mil si sa incerci manevra asta intr-un restaurant. Astept concluziile pe blog.

Catalin  •  29 martie 2012, 13:34

De dragul polemicii putem continua discutia. Cele 50 de milioane de euro datorii ( pe tine nu te pune pe ganduri asemenea suma ?) erau in septembrie sau august anul trecut. Deci sunt 60 nu 50. Asta e clar si la fel de verificabil. Cifrele tale sunt pur si simplu neupdatate.
Daca sunt tzepe sau nu, asta e iar politica strutzului. Adica hai sa ne prefacem ca nu sunt iar falimentele si cererile de insolventa sunt simple scorneli. Ironic e ca mare parte din banii astia sunt furati tot din piata de media. In sfarsit, discutia aici e fara sfarsit…
Eu zic ca nu e nimic intamplator. Nici macar mic.ro si falimentul sau de toata jena. Si acolo sunt 140 de milioane furate efectiv din piata. Daca firma ta avea de luat macar 10000 de euro nu mai gandeai asa. Iti spun doar ca abagat in faliment sau macar in bucluc zeci de mici ” catalini” ca noi care nu au facut decat greseala sa faca afaceri cu el.
Apoi, daca tu sau eu imprumutam 50 de milioane si ii bagam in agricultura iar banii ii luam tot din agricultura si facem cumva sa nu ii mai dam inapoi nu stiu daca asta se numeste afacere in agricultura de 50 de milioane. Asta imi aduce aminte de un banc pe care am sa ti-l spun ulterior.
Apoi tu ignori uriasele venituri. Vorbim de 80 de milioane de euro pe an venituri. Jumatate din carti. Care fireste erau folositi tot in sustinerea afacerii media si nu insemna deloc vreo investitie. Salariile erau platite din aceste venituri. Si multe altele.
In final, nu Patriciu e subiectul. El e subiectul bancurilor si glumelor de cum sa tragi tzepe partenerilor si sa iti inseli oamenii apropiati. Patriciu nu conteaza decat poate pentru cei care cauta o slujba temporara. Calculul tau era subiectul. Si este in calcul ” jurnalistic” in ghilimele. Adica exagerat, umflat, gresit.

mariusjur  •  29 martie 2012, 15:06

Salut Catalin !
Eu consider ca acesti bani au fost cheltuiti fara a se avea in vedere un plan de bussines si privind investitia in presa ca o modalitate de manipulare si influenta politica. Falimentul care a rezultat a fost cauzat tocmai de acest mod neprofesionist de a face presa ca instrument politic in loc de a face presa in mod profesionist ca si jurnalism obiectiv. ( adica asa cum nu se intampla la noi).

cic  •  29 martie 2012, 15:22

Cel mai tare subiect de sport Tolontane. La Trustul lui Voiculescu cum îi?

Claudiu  •  29 martie 2012, 16:30

Domnule Tolontan, consider că politica falimentară a trustului Adevărul Holding are legătură cu proverbele „După cum îți așterni așa dormi ”, „Unde nu-i cap e vai de picioare”, „Corb la corb nu-și scoate ochii”, „Interesul poartă fesul” și „Capul plecat de sabie nu-i tăiat” care definesc „Sistemul” menționat cu altă ocazie Toate aceste proverbe, dar mai ales ultimul, care este sinonim cu accesul unora la funcții mai mici sau mai mari în instituțiile de stat sau private vor duce la finalul apoteotic, pe care îi știe toată lumea! Degeaba ai cheltuieli de X milioane de dolari pe an dacă te înconjori de rude și cunoștințe, care la rândul lor aduc alte rude și cunoștințe. Amintiți-vă de episodul în care Ovidiu Ioanițoaia l-a contrat pe patronul Mitică Dragomir. În 2012 această îndrăzneală ar fi echivalentă cu blasfemia, pentru care îndrăznețul vă suporta oprobiul redacție și probabil concedierea, dar nu cred că așa ceva se va mai întâmpla curând în România, deoarece în conformitate cu politica de cadre existentă la toate nivele și la stat și la privat în scurt timp vom fi conduși de tot felul de ipochimeni, care se vor prezenta fără sfială Pupi X sau Pupi Y, tot așa cum olandezii se prezintă Van X și scoțienii Mac Y și aceștia vor avea la rândul lor alți subalterni, care se vor prezenta Pupi Z și Pupi W. Următorii pași în conformitate cu timpurile progresiste în care trăim, vor fi adoptarea unor legi constituționale și organice prin care Pupi să devină un fel de titlu acordat pentru merite deosebite, tuturor celor care și-au dedicat viața pupatului și posterior acestor adoptări înființarea unei universități numită Universitatea Pupatului cu ajutorul căreia să-i deosebim pe cei care pupă și să le acordăm titlul de Pupi! Ce doar olandezii și scoțienii să fie mai breji? Felicitări, Claudiu
P.S. Antreprenorul și echipa managerială trebuie să-și asume falimentul, dar parcă îi văd pe cei din echipa managerială angajați în alte trusturi de presă grație sistemului menționat și performanțelor remarcabile înregistrate la Adevărul Holding.

Cătălin Tolontan  •  29 martie 2012, 17:13

catalin: bine, razvan, am inteles. E un calcul gresit, umflat… Numai tu ai dreptate, m-am obisnuit cu asta 🙂

Michael  •  29 martie 2012, 21:11

Nu ma pricep la afacerile din media. Dar observ ca Dl Patriciu a facut afaceri profitabile numai atunci cand a cumparat ieftin de la stat (este vorba de PetroMidia) si a vandut scump tot la stat ,in Kazahstan. Cum a inceput sa faca afaceri fara implicarea statului, adica Mic.ro si Adevarul a dat-o pe falimente si tepe. Asta in dispretul legilor bagand in faliment mici intreprinzatori, in timp ce dadea in ziarul Adevarul lectii despre cum se conduc afacerile in capitalism. Barem acum vad ca s-a linistit, nu am mai citit de mult panseurile sale. Cine stie insa daca nu ma pripesc si in curand ne va scrie chiar de o carte despre capitalismul de succes din Romania!.

unul care stie  •  30 martie 2012, 9:02

Tolo, te-ai prin cumva cine scrie aceste comentarii profi?! Si noi! Are dreptate, sa stii!

Cătălin Tolontan  •  30 martie 2012, 9:53

unul care stie: dupa cum vezi din raspuns m-am prins 🙂 Dar ce spune el si ce spun eu nu sint neaparat lucruri opozabile.
Eu spun ca Adevarul Holding, care-i apartine lui Dinu Patriciu, a cheltuit 100.000 de dolari pe zi, iar Razvan spune, in esenta, ca Patriciu nu a bagat acesti bani, ci mult mai putini din banii personali.
Dar nu inseamna ca daca Patriciu nu i-a bagat, compania nu i-a cheltuit, ei fiind suportati si de banci, furnizori sau fonduri.

Elementul constant  •  2 aprilie 2012, 9:40

[…] la Tolo despre planificarea zilnică de cheltuieli din trustul Adevărul m-am gândit la operațiunile diverse și variate ale […]

ARMAGHEDON  •  8 aprilie 2012, 23:21

CATALINE,DACA TE TREZEAI CU EXECUTORUL JUDECATORESC LA USA NU MAI DEBITAI ELUCURBATIILE DESPRE VENITURI SI CHELTUIELI ,ETC, ALE LUI PATRICIU SE STIE CA IN AFARA DE A LUA PE MOCA ,NU SE PREA PRICEPE LA NIMIC,IN CURIND INTRA SI ADEVARUL IN INSOLVENTA SI ALTE CITEVA SUTE DE SALARIATI I-SI VOR PIERDE LOCUL DE MUNCA SI POATE CASELE ,AVIND CREDITE DE ACHITAT,ASA CUM AM PATIT SI EU INCHIRIINDU-I UN SPATIU PE CARE DE 5 LUNI NU POT SA-L MAI RECUPEREZ.AM AVUT FIRMA DE 18 ANI SI NU AM NICI O DATORIE LA NIMENI,NICI LA FURNIZORI NICI LA STAT,DAR DATORITA LU PATRICIU SINT PE CALE SA-MI PIERD TOATE BUNURILE CA NU AM ACHITAT CREDITUL LA BANCA ,NICI CHIRIE PE 5 LUNI NICI NU-MI ELIBEREAZA SPATIUL SI CULMEA TOT EI MA AMENINTA CU PROCESE,ASTA-I patriciu.ASA CA TEORIA-I TEORIE DA PRACTICA NE OMOARA,NU TE BAGA UNDE NU TE PRICEPI.CA MINE MAI SUNT CITEVA MII DE PAGUBITI (FURNIZOR,CONSTRUCTORI,VINZATORI CU 8 MILIOANE /LUNA SI SEFII DE 5000 DE EURO,ENEL,ROMTELECOM E T C)CARE I-SI VOR MAI RECUPERA PAGUBA LA CALENDELE GRECESTI.ASTA-I PATRICIU MARELE AFACERIST.NICI IN MAGAZIN NU-I MAI INTRA OAMENII CIND AFLAU A CUI ESTE ,IN LOCUL LUI M-AS ASCUNDE SA NU MAI STIE NIMENI DE MINE ,DAR patriciu ne da lectii ,HALAL.PRESA TACE MILC PENTRU CA TOTI AU PUS BOTU DAR VA VENII SI VREMEA SOCOTELILOR.

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord