6 suplimente alimentare cu nume de bombe scoase de Agenția Antidoping din valiza lotului olimpic al României: Creabom, Hot blood….

Cum a eliminat ieri Agenția Antidoping de la București cîteva susținătoare de efort din cauza riscului asupra sportivilor din lotul olimpic de Londra. Povestea suplimentelor alimentare nesigure pentru fiecare dintre noi

sâmbătă, 14 iulie 2012, 9:47

Cum a eliminat ieri Agenția Antidoping de la București cîteva susținătoare de efort din cauza riscului asupra sportivilor din lotul olimpic de Londra. Povestea suplimentelor alimentare nesigure pentru fiecare dintre noi

Mai devreme sau mai tîrziu scandalul va izbucni. Și nu va fi unul sportiv, ci extins la nivelul unei populaţii care a început să consume exponenţial suplimente alimentare.

Ca să slăbim, ca să nu dormim sau ca să dormim bine, folosim tot mai mult o categorie de pastile asupra cărora medicii avertizează în van.

Se numesc suplimente alimentare, sînt ușor de procurat pentru că nu sînt medicamente, sînt relativ ieftine și au nume de eroi de desene animate create pe calculator, eroi care-și cîntă superputerile în calupurile publicitare de la TV. O veselie!

La cîteva federaţii importante care-și duc sportivii la Londra nu e veselie. Asistăm nu la un scandal, ci la un avertisment la cel mai înalt nivel al sportului profesionist.

Criza va începe mai tîrziu.

Ultimul filtru

Agenţia Naţională Anti- Doping (ANAD) este plasată între noua Arenă Naţională și bătrînul patinoar.

Aici a ajuns în final lista celor 135 de susţinătoare de efort și a celor 172 de tipuri de medicamente pe care delegaţia olimpică a României dorește să le transporte la Londra. Cîteva pastile fuseseră eliminate deja de către Institutul Naţional de Medicină Sportivă.  

“Noi avem alte atribuţii. Sîntem independenţi și nu avem nici o subordonare în lumea sportului, tocmai ca să-i putem superviza și controla și pe doctorii, care prescriu medicamentele, și pe sportivii care le utilizează”, spune Graziela Vâjială, șefa Agenţiei Antidoping. Aici e ultimul filtru înainte de Londra.

Vâjială ţine în mîini o hîrtie pe care este scrisă decizia lor despre listă. Îl cheamă pe medicul care a consultat lista trimisă de federaţii, centralizată de COSR și care le-a parvenit via Institutul de Medicină Sportivă.

Pastile neaprobate de FDA

Doctorul Alexandru Butoi explică. “Noi, la ANAD, am dat afară de pe listă 6 susţinătoare de efort și am re comandat și excluderea altor cîteva. Sînt, de fapt, suplimente alimentare: Animal M-Stach, Creabomb, Amino 2700, AMS, Hot blood și GBom”.

– Nu vă sună caraghios?
– Au niște nume pompoase. De fapt, ele nu conțin, teoretic, substanțe interzise. Unele sînt creatină, care e permisă. Le-am eliminat din alt motiv.

– Ce motiv?
– Pe pliantul lor scrie, cu litere mici, că nu au fost evaluate de FDA, instituția supremă din SUA care certifică astfel de pastile. Ele pot fi contaminate.

– Ce înseamnă contaminat la un medicament sau la un susținător de efort?
– În primul rînd, să aibă resturi de alte medicamente sau substanțe produse în aceeași fabrică sau resturi căpătate la ambalare, la transport sau la depozitare.

“Așa se întîmplă întotdeauna! Cu corp mic de tot e scris pe unele suplimente alimentare că nu sînt evaluate de FDA și că nu pot trata nici o boală. Dar cine citește literele cît furnicile?”
Alexandru Butoi, medic ANAD


Cum se contaminează medicamentele

Povestea celor de la Antidoping deschide ușa către o lume necunoscută de oamenii care înghit, zi de zi, pastile magice de slăbit, de energizare sau de reglare a tranzitului.

Multe dintre acestea sînt făcute în SUA sau în China de producători care nu au metode de producţie sever controlate. Ce vreau să spun cu asta? Toate firmele de medicamente folosesc linii de producţie pe care fabrică medicamente diferite. Cei foarte mari și certificaţi își trec utilajele, cînd schimbă medicamentul pe care-l produc, printr-un proces de curăţare care nu înseamnă doar să spele vasele uriașe”, explică doctorul Butoi.

”Firmele exigente curăţă cu ultrasunete sau cu raze ultraviolete și cu alte tehnologii avansate. Alte firme nu fac asta. Gîndiţi-vă că e suficient să rămînă resturi aparent mici de substanţă activă puternică în inserţii microscopice. Pentru oameni e dăunător, iar pentru sportivi asta poate deveni doping”.

Cazul Mutu

Asta s-a întîmplat cu Mutu, care s-a trezit că ia, fără să știe, sibutramină, deși pe cutie nu scria asta. Folosise un medicament produs în China. “De o firmă care între timp dispăruse”, spun cei de la masă.

Dincolo de contaminare, există și efectele negative ale suplimentelor alimentare. “Sibutramina, de pildă, folosită în regimurile de slăbit, accelerează depunerea colesterolului pe vasele de sînge”, spune doctorul Butoi.

Probleme au și companiile multinaționale. Din cauza efectelor adverse, doi mari producători de medicamente au retras de pe piaţă Reductil și Lindaxa.

“Nu poți avea încredere în calitatea lor”

Revenim la discuţia medicamentelor respinse ale lotului olimpic, cele cu nume de bombe. “Animal M-Stach, Creabomb, Amino 2700, AMS, Hot blood și G-Bom sînt genul de pastile găsite pe Internet. Sînt folosite și de către cei care merg la sală. Chiar dacă le-au utilizat și nu au avut probleme la testele antidoping, e mai bine să le scoatem de pe lista de la Londra”, spun cei de la ANAD. “O altă problemă a unor astfel de pilule e faptul că variază calitatea de la un lot de producţie la altul”.

ANAD a recomandat și eliminarea suplimentelor alimentare produse de firma GNLD care se regăseau pe listă: Full Motion, Tre En En Și Formula IV.

Trei federații

Gazeta a aflat, din surse, că federaţiile care trecuseră pe liste substanţele eliminate de Institutul de Medicină și de ANAD sînt cea de canotaj, cea de kaiac-canoe și cea de atletism.

Lista României pleacă la Londra fără aceste pastile.


Comentarii (26)Adaugă comentariu

Adrian  •  14 iulie 2012, 12:03

Animal M-Stak, Crea-Bomb, Amino 2700, AMS, Hot Blood, G-Bomb. Se gasesc pe Google, dureaza 1 minut sa le cauti ca sa vezi cum se scrie numele lor. Sunt fabricate de companii mari precum Scitec Nutrition sau Universal Nutrition si contin aminoacizi, creatina sau glutamina. Nimic ilegal si nu vad de ce consideri ca e destul sa scrii un articol despre chestia asta. Orice sportiv foloseste suplimente nutritive ca sa isi imbunatateasca antrenamentele.

riccardo  •  14 iulie 2012, 12:07

pe langa cei ce le introduc AER in fund la copii (innotatori) , astia sant …aiureli.

tore  •  14 iulie 2012, 12:11

Bine spus ce a zis dr. Butoi! Ar fi bine ca toata lumea sa inteleaga acest lucru!

io  •  14 iulie 2012, 13:28

voi chiar nu intelegeti ? hmm…paraolimpiada…

Cătălin Tolontan  •  14 iulie 2012, 14:48

Adrian: aceste suplimente alimentare au fost respinse de anad, de aceea am scris

pinkywinks  •  14 iulie 2012, 15:12

Ce motiv stupid, daca nu l-au verificat americanii in mod sigur nu e bun… Poate agentia antidoping ar trebui sa se puna la curent si cu legislatia americana. Faptul ca un produs nu e aprobat de FDA e valabil pentru orice substanta care nu e medicament. Mai ramane sa interziceti si Coca Cola.

Si un citat relevant:

„The Dietary Supplement Health and Education Act of 1994 mandated that the FDA regulate dietary supplements as foods, rather than as drugs. Therefore, dietary supplements are not subject to safety and efficacy testing and there are no approval requirements. The FDA can take action against dietary supplements only after they are proven to be unsafe.”

Sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/Fda#Food_and_dietary_supplements

syl333  •  14 iulie 2012, 15:13

Articolul demonstreaza un singur lucru, ca doctorul Butoi nu stie pe ce lume traieste.

cynic  •  14 iulie 2012, 15:33

daca ar fi fost cine trebuie in spatele companiilor care produc respectivele suplimente cu nume de desene animate, FDA-ul le-ar fi aprobat… nu va faceti nicio grija.

halyn  •  14 iulie 2012, 15:46

ANAD`ul este groparul sportului de mare performanta in romania.acesti idioti nu inteleg ca nu te poti bate cu apa plata contra unora care folosesc substante de care imbecilii de la ANAD nici n`au habar ca exista. dupa ce au distrus culturismul romanesc, halterele romanesti acesti oameni zapacesc totul in calea lor. nu sunt pro steroizi dar sa bagi pe lista substantelor interziste Animal M-stack, creabomb care sunt facute de firme care au un prestigiu enorm de respectat in US trebuie sa fi cretin de tot. am folosit toate substantele enumerate mai sus pt masa musculara si efectele negative sunt 0, iar cele pozitive sunt minore, ele nu contin nimic mai mult decat creatina, glutamina aminoacizi si diverse extrase din plante. ANADu e o andunatura de cretini

Cătălin Tolontan  •  14 iulie 2012, 16:09

halyn: nu le-au bagat pe lista substantelor interzise, nici nu poate face ANAD asta, dar le-au scos de pe lista lotului olimpic de la Londra

Steaua1986forever  •  14 iulie 2012, 16:36

Catalin, nu te supara ca iti zic, dar subiectul te depaseste, cat despre domnul „doctor” pot sa zic ca a dat niste explicatii cel putin socante. Deci domnul „doctor” isi imagineaza ca niste firme de mare prestigiu in domeniu cu sute de certificari de inalta calitate sunt interzis pe motiv ca „poate” contin si alte substante datorita liniei de productie/ambalare. sper ca respectivele firme (prezente si in Ro) sa il actioneze in instanta pe acest „doctor” pentru prejudiciul imens de imagine

Adrian  •  14 iulie 2012, 17:33

Catalin Tolontan: Daca ANAD le-a interzis sportivilor aceste suplimente perfect legale prouduse de catre companii respectabile, delegatia noastra pleaca din start cu un dezavantaj fata de restul tarilor. Doar fiindca presupun ei ca s-a facut o greseala la fabrica nu e un motiv suficient de bun, trebuiau testate. Cum delegatiile din alte tari au voie sa le foloseasca, din start alti sportivi au un mic avantaj. In situatia asta, nu facem decat sa ne sabotam singuri.

Sebastian  •  14 iulie 2012, 18:08

Buna ziua domnule Tolontan,
Dupa cum spuneau si alte persoane mai devreme,aceste suplimente enumerate sunt inofensive(binenteles ca in exces pot dauna,mai ales creatina,daca pers.respectiva are probleme de sanatate desi fiind sportivi…),ba mai mult nu exista grad de comparatie intre aceste suplimente(cele enumerate-creatina,glutamina,aminoacizi si ceva extracte de plante) si alte produse alimentare comercializate fara nici o problema.Cei de la ANAD sunt niste ipocriti inculti.Suna dur dar cu un minim efort ar fi putut sa afle macar denumirea corecta si eventual sa faca niste teste(ei sau inst.reglementate) inainte asupra oricarui produs dubios.Iar acest articol vine ca o prelungire a lipsei de informare in acest domeniu riscand sa creeze o isterie ,nejustificata, in randul celor neavizati sau a semiprofesionistilor(asa zisi doctori/nutritionisti) care si in zilele actuale daca consumi albus in cantitati peste medie se uita ca la un ciudat si iti comunica de altfel ca vitaminele ingrasa…

Cătălin Tolontan  •  14 iulie 2012, 20:20

steaua1986forever: nu e nici problema daca pe mine ma depaseste subiectul, de aceea vorbesc cu specialisti. Cum crezi, totusi, ca un medic care profeseaza in domeniu e un ageamiu?

adrian,sebastian: „Cei de la ANAD sunt niste ipocriti inculti”. Sigur ca sint. De aceea unii dintre ei lucreaza de 30 de ani in antidoping.

Dar stiti care-i realitatea. Ca ei raspund si, de aceea, ei decid.

Alin Popescu  •  14 iulie 2012, 23:56

E un subiect mai serios decat pare la prima vedere! Si dr. Butoi are dreptate in ceea ce spune!

To be or not to be  •  15 iulie 2012, 1:22

Referitor la „marile companii supercunoscute si respectate din SUA” , poate mai cititi si despre alti sportivi amariti care s-au pacalit de la aceste companii.
González gets two year ban
The Court of Arbitration for Sport (CAS) has upheld the appeal filed by the International Cycling Union (UCI) in the case of Aitor González. The winner of the 2002 Vuelta España tested positive twice in 2005, first during an out of competition test in August, and again during the Vuelta España for a „methyltestosterone metabolite”. González claimed that the positive test was the result of a contaminated dietary supplement he purchased at a fitness center. The product, called ‘Animal Pak’, had been prescribed by a doctor.
In May of this year, the Spanish Cycling Federation ended their proceedings against González, which resulted in a fine for ‘serious fault’ for failing to declare the supplement before antidoping control. The UCI filed an appeal in June to request a suspension of two years for the Spaniard.
The CAS arbitrators ruled that González did not act „without fault or negligence in using a doubtful food supplement”. The ruling placed responsibility on the rider, saying „The athlete could not ignore the risks related to such an ingestion taking into account the repeated warnings given in this regard by the sports authorities.”
González’s ban two year ban will commence from the date he ceased competition, September 28, 2005.

http://autobus.cyclingnews.com/news.php?id=news/2006/dec06/dec23news

gogu  •  15 iulie 2012, 9:25

si da,din experienta proprie va spun ca majoritatea medicilor(eu insumi unul din shleata lor) din ziua de azi habar nu au de suplimente nutritive si unii interzic folosirea lor oamenilor obisnuiti pe motiv ca vai le fac rau,habar ne-avind de nutritie etc etc…cum mama frasului sa interzici aminoacizi…cind ouale laptele carnea sint in proportie covirsitoare formati din …aminoacizi?…prostul nu stie ce spune, inteleptul nu spune ce stie

dan  •  15 iulie 2012, 10:17

suplimentele vrajeala

razvan  •  15 iulie 2012, 12:32

\O singura remarca vis a vis de „…FDA, instituția supremă din SUA…”
E timpul sa incercam sa incepem sa gandim pentru noi insine si sa nu le mai cantam in struna doar pentru ca sunt germani, FDA sau altele asemenea.
Aceasta FDA a decis la un moment dat ca sunt considerate LEGUME PROASPETE cartofii semipreparati , taiati si prajiti, rationamentul fiind acela ca asa cum castravetii sunt acoperiti cu ceara si sunt considerati proaspeti asa si cartofii prajiti sunt tot proaspeti(sic!)
Totul este bani. Daca ungi pe unde trebuie pun pariu ca FDA da aviz si la …you name it.

daniela  •  15 iulie 2012, 13:00

nu cumva este o manevra de diversiune, prin care se incearca sa fie scosi basma partial curata cei care vor fi prinsi la londra ca s-au dopat? chestia cu „contaminarea” din procesul de productie seamana izbitor cu smecheria lui mutu, cand cu sibutramina. atunci – a mers (relativ). acum, cand cea mai mare surpriza a olimpiadei vor fi testele anti-doping care maresc de 10 ori posibilitatea de detectare a substantelor interzise (de la 0,1 la 0,01) au fost anuntate prea tarziu pentru a se mai putea face ceva. asa ca… sa vedem cate federatii si sportivi vor da vina pe acesti suplimenti alimentari care, chipurile, ar fi fost scoase din bagajele sportivilor. adica, cum ar veni, „noi am facut totul!”, dar… altii necunoscuti sunt de vina.

daniela  •  15 iulie 2012, 13:12

stimate domnule tolontan, ce-ati zice daca ati afla ca un mare sef al sportului tzine in safeul sau perasonal dosarul de dopaj al unui antrenor din atletism, cu destule performante la activ?

Miki  •  15 iulie 2012, 18:17

Nene Tolo, titlurile și subtitlurile acesta lungi, de tip medieval, fac aproape inutil conținutul articolului. Totuși, atenție la o regulă elementară: nicio frază (și mai ales titlul!) nu trebuie să înceapă cu o cifră, ci cu un cuvânt! Deci Șase, nu 6! OK?

atleta  •  15 iulie 2012, 19:10

sunt fosta sportiva de performanta si cunosc foarte bine ce si cum e cu substantele pe care le folosesc sportivii atat cei care practica sportul de placere cu atat mai mult pe cel de performanta.Citesc de ieri comentariile a fel de fel de neaveniti si vad ca prostia e mare de tot…sau inconstienta…realitatea e una singura accea a mafiei vanzatorilor de asemenea produse care sunt comercializate in salile de sport si care vor sa faca bani cu orice risc…chiar si acela ca pot muri oameni…vreti sa faceti doar bani si normal ca nu va convine ca ”va inchide anad robinetul” si atunci vorbiti aiurea ca sa va aflati in treaba….cat despre faptul ca ati stii intradevar cat de daunatoare sunt aceste subsante…sunteti departe de a cunoaste macar lucruri elemnatare ce tin de medicina, fiziologie, etc…asa ca spor la latrat ca cu asta ramaneti pana la urma. Legea trebuie respectata fie ca va convine voua sau nu…SUCCESURI!

Adrian  •  16 iulie 2012, 3:24

Hot blood e tare, atat de tare incat poate sa te lase ‘tare’.

Buguletzu  •  16 iulie 2012, 13:46

legile inca le mai da parlamentul nu doctorul butoi

Ciprian  •  16 iulie 2012, 13:52

Povestea,adevărată de altfel,a acestor susținătoare energetice SINTETICE ,este ca un buboi care erupe periodic,dar pe care cei abilitați doar îl oblojesc,în loc să-l chiureteze temeinic!
Mi-aduc aminte de o imagine cutremurătoare ,care m-a bântuit multă vreme:se întâmpla în urmă cu vreo 12 ani,într-o sală promiscuă de ”fortă” ,unde ”antrenorul”(un criminal în libertate),livra și doza după bunul lui plac cantitățile de anabolizante,introducându-le apoi în trupurile firave ale unor adolescenți naivi!
Vorbim despre o practică perpetuată,transfrontalieră,care a metamorfozat sportul într-o piață de desfacere a ultimelor găselnițe în materie de DOPING!
Totuși există o diferență semnificativă în modul în care este combătut acest flagel! Ne referim la una din relele care nu vor fi stârpite niciodată,alături de corupție,înfracționalitate,etc…
Cu toate astea ,în societățile respectabile s-a creat un anumit echilibru ,care în funcție de context,balansează discret în favoarea uneia sau alteia,decalajul fiind infim!
La noi(ROMÂNIA),momentan situația este critică,invocându-se lipsa personalului calificat și a infrastructurii!
Să fie doar ATÂT?

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord