De ce nu plînge Alina

UPDATE: Am votat ieri, după competiții, pe la 22:30 ora Londrei, după miezul nopții la București,  și am votat chiar dacă lucrurile păreau clare și votul semăna cu unul fără sens. Am votat pentru că am votat întotdeauna și pentru că e un drept cîștigat greu în decembrie 1989. Nu mă interesază însă dacă Alina Dumitru a votat sau nu. Și dacă vota cu partidul eschimoșilor și dacă nu vota în viața ei, rămîne același om și campion care merită să ne ispire pe noi și pe cei care vor veni după noi! Și,în general, nu împart oamenii în funcție de partidul sau candidatul pe care-l votează. Refuz să o iau razna din alte motive decît cele legate de o medalie 🙂

luni, 30 iulie 2012, 1:05

UPDATE: Am votat ieri, după competiții, pe la 22:30 ora Londrei, după miezul nopții la București,  și am votat chiar dacă lucrurile păreau clare și votul semăna cu unul fără sens. Am votat pentru că am votat întotdeauna și pentru că e un drept cîștigat greu în decembrie 1989. Nu mă interesază însă dacă Alina Dumitru a votat sau nu. Și dacă vota cu partidul eschimoșilor și dacă nu vota în viața ei, rămîne același om și campion care merită să ne ispire pe noi și pe cei care vor veni după noi! Și,în general, nu împart oamenii în funcție de partidul sau candidatul pe care-l votează. Refuz să o iau razna din alte motive decît cele legate de o medalie 🙂

Cum arată și cum gîndește marea campioană care, la 30 de ani, a anunțat: “Gata, e ultima mea Olimpiadă, a venit timpul familiei!”

De Cătălin Tolontan și Raed Krishan (foto) (Din Londra)

„O credinţă, un talent, un antrenor”, spune copila cu nasul cîrn și cu faţa roșie. Faţa este zecimea de aisberg a corpului judokanilor. „Faţa și nasul se văd, restul e înroșit sau învineţit, te doare cine știe ce mușchi sau ligament după cîte un meci. De la lovituri, de la prize, de la căzături, nici nu ne amintim de unde”, explica puţin mai devreme Andreea Chiţu.


„Judoul este un sport de băieți”
„O credinţă, un talent, un antrenor”, repetă, calmă, Sarah Menezes în faţa jurnaliștilor din toată lumea. Brazilianca a cîștigat medalia de aur la 48 de kilograme. Sună bine.

Și sună și mai bine atunci cînd vine de la o fată pe care părinţii nu au lăsat-o să facă judo, „Deus, judo e un sport de băieţi, pune mîna pe carte, Sarah!”, dar care s-a încăpăţînat să creadă pînă cînd a ajuns aici, în această sală de conferinţe de presă, ocupînd centrul mesei și al atenţiei.

Imediat în stînga ei, Alina Dumitru s-a retras puţin cu scaunul, clișeu discret al trupului româncei care se relaxează după luni de încordare.

La argint te întristezi, la bronz te bucuri
Brazilianca nu se aștepta să cîștige, „un aur inedit” scriu imediat site-urile sud-americane, iar Alina nu se aștepta să fie atît de aproape de un nou titlu olimpic. Campioana noastră stă pe scaun și parcă își caută încă starea, stă pe scaun suspendată între tristeţe și bucurie.

În sport, asta se numește „sindromul argintului”. Uneori, paradoxal, bronzul e mai reconfortant decît argintul, pentru că termini cu o victorie, pentru că ai senzaţia că ai prins podiumul.

Cu bronz ești ultimul de deasupra liniei, cu argintul ești primul de sub pisc.

Dar în cazul Alinei mai e ceva.

Jocul iubire-ură cu accidentările
Ea a fost o sportivă care s-a luptat întotdeauna cu accidentările. La Beijing, în 2008, „a concurat o zi întreagă cu o coastă fisurată”, își amintește doctorul Ploeșteanu, omul care, la 76 de ani și 12 Olimpiade, este decanul de vîrstă al delegaţiei României la Londra.

«Fiecare sportiv se ridică psihic în felul său unic. Și cu cît este mai mare personalitatea, cu atît e mai dificil de înțeles mecanismul său interior și pare că face doar ceea ce vrea el. Alina este genul de personalitate de netrecut»
Florin Bercean

Ploeșteanu spune că Alina e genul care suportă durerea. Dar, înainte de a o suporta, o remarcă, o umflă, se lasă în braţele ei și se vaită, asta e bine cunoscut în lumea judoului românesc. Jocul iubire-ură cu durerea e felul Alinei de a se motiva.

Un fel complex de a fi
La Alina, jocul cu accidentările nu e o simplă victimizare, nu e doar ci un nervoasă, totul într-o singură personalitate.

Semifinala cu japoneza Fukumi a cîștigat-o la primul pas pus pe pătratul galben, cînd adversara ei confiscase susţinerea sălii și nu i-a folosit la nimic.

„Am simţit- o că s-a temut”, a explicat Dumitru, susţinîndu-și vorbele cu zîmbetul ei, cel mai înșelător zîmbet pe care lau văzut vreodată adversarele pe un tatami. Zîmbetul care a mușcat-o și pe Tani Ryoko, fără discuţie cea mai mare judoka din toate timpurile a acestei categorii de 48 de kilograme.

Dar asta a fost altcîndva, acum Alina a pierdut și o privesc cum ascultă liniștită întrebările și răspunsurile cîntătoare ale jurnaliștilor în portugheză și ale noii regine a categoriei.

Eșecul nu te lasă să plîngi: Olimpiada de 49 de secunde a lui Dan Fîșie
Menezes are 22 de ani și foame de glorie, Alina are 30 și în sala asta știi că ceva s-a schimbat definitiv în ea.

Nu a plîns pentru că, observînd cum se comportă campionii, nu mult diferit de noi, ceilalţi, realizezi ceva.

Înfrîngerea te lasă rareori să plîngi. După ce și-a epuizat Olimpiada ieri, chiar la primul său meci, Olimpiada de 49 de secunde, atît a durat pînă cînd l-a doborît francezul Larose, judoka Daniel Fîșie arăta ca o sculptură pe care nici praful nu se așternea de atîta neliniște tăcută.

 

Cum plîng învingătorii
Tristeţea nu te ucide, eșecul nu se udă cu sare, ai întotdeauna schijele deziluziei de scos din carne, pînă la urmă sportul include “riscul de a-ţi pierde mîndria și șansa de a ţi-o recîștiga din nou”, citat dintr-o machetă publicitară Adidas, la Olimpiadă concurenţa jurnaliștilor e mare, se bagă și copyrighterii peste noi.

Dacă înfrîngerea te pietrifică și lasă lacrimile să iasă cu porţia, în schimb, și aici, la Londra, vezi asta în fiecare zi, victoria te deblochează și curg, dintr-o dată, emoţiile.

Învingătorii plîng aproape de fiecare dată, plîng de le vezi continentele omoplaţilor, ca într-o geografie de neînţeles, care-ţi oferă durere cînd tu aștepţi fericire.

Eliberarea că totul s-a terminat
Dar nu e durere. Învingătorii plîng pentru că, în acea clipă cînd se face liniște în arenă, înainte ca publicul să izbucnească, în acel micron de tunel al timpului, realizezi că ai scăpat, că totul s-a terminat cu bine, că truda ta a avut un sens!

Și ceva năvălește din tine, dîndu-ţi voie să bocești din toată inima, așa cum a făcut brazilianul Felipe Kitadai, de la 60 kg, după ce a cîștigat finala mică și bronzul, chiar înaintea finalei Alinei Dumitru.

Felipe a căzut în genunchi pe tatami, apoi a pornit o procesiune pe marginea sălii, prosternîndu-se precum pelerinii budiști la fiecare metru în pelerinajul lacrimilor.

Bronzul hohotește de bucurie, argintul stă pe scaun și tace.

Dar poate că, dincolo de orice filozofie care-ţi trece prin cap în această sală de conferinţă de presă, poate că, la 30 de ani și după o carieră în care a fost dublă medaliată olimpică și de 8 ori campioană europeană, Alina nu plînge pentru că n-are de ce.


Comentarii (35)Adaugă comentariu

Kiko  •  30 iulie 2012, 2:09

superb! nu am cuvinte sincer pentru Alina Dumitru , atata truda , durere mai ales fizica , pasiune pentru acest sport , iubire pentru aceasta tara , sper ca din tot sufletul ca aceasta sportiva sa fie premiata pentru intreaga cariera si sa nu exista controvere ca si cu Constantina Dita Tomescu. Haide Romania.

sportiv  •  30 iulie 2012, 8:12

Felicitari pentru campioana noastra. Sunt unul din cei care banuiesc cata munca, daruire, sacrificii, durere stau in spatele rezultatelor tale. Pentru asta meriti tot respectul nostru, iar culoarea medaliei chiar nu mai conteaza.

Mihai  •  30 iulie 2012, 9:55

Felicitari pentru argint !! A fost , este si va ramane o campioana de care tb sa fim mandri.
Ps : Rusine lui Ciutacu si Badea pt ca au reusit sa-si bata joc si de prima noastra medalie.

bogdan  •  30 iulie 2012, 10:04

Multumim Alina Dumitru.

victor L  •  30 iulie 2012, 10:44

Felicitari Alinei.

Catalin  •  30 iulie 2012, 10:54

Domnule Tolontan …ce parere aveti despre cuvintele dragute adresate de scumpii dumneavoastra colegi de trust Ciutacu si Badea despre campioana noastra datorita faptului ca nu a votat ieri?

Patricia  •  30 iulie 2012, 10:58

Felicitari Alina Dumitru! Esti o mare sportiva, ai muncit mult si te admiram pentru reusitele tale. Numai un mare campion poate lupta atunci cand organismul sau nu se afla in cea mai buna forma si tu ai dat dovada de un caracter deosebit prin felul in care ti-ai asumat medalia de argint.
Hai Romania!

fan  •  30 iulie 2012, 10:59

Felicitari pentru articol- e superb si onoreaza un sport superb si sportivi pe masura. Unul din putinele cazuri cand articolul de presa se ridica la inaltimea personajelor si a evenimentelor.

BROD  •  30 iulie 2012, 11:04

prin această medalie, alina dumitru îşi confirmă clasa internaţională. argint, la patru ani distanţă de aurul de la beijing, înseamnă că eşti cineva. după mine, prestigiul sportivului care confirmă este mai mare şi mai important decât „exploziile” de recorduri ale unui medaliat olimpic care, ulterior, nu mai obţine nimic, făcându-ne să ne gândim la lucruri necurate în ceea ce priveşte forma sa de excepţie, la un momentdat.
felicitări alina, eşti şi vei rămâne o mare campioană!

Felicitari  •  30 iulie 2012, 11:09

Felicitari Alinei pentru ceea ce a facut pentru Romania. Sunt profund mahnit de ceea ce au comentat domnii Ciutacu si Badea legat de campioana noastra. Pacat ca nu stim sa ne apreciem valorile nationale.

Cristi  •  30 iulie 2012, 11:43

Felicitari, Alina!

Adrian  •  30 iulie 2012, 11:57

Cataline, cum comentezi reactiile lui Badea si Ciutacu referitoare la Alina?

Vichi  •  30 iulie 2012, 12:18

Viata frumoasa iti doresc! Ai muncit destul. MULTUMIM!!! BRAVO!!!

Q  •  30 iulie 2012, 12:23

Catalin, scriu din Glasgow, capitala economica a Scotiei, unde Olimpiada a fost primita cu multa bucurie chiar daca orasul a primit competitii secundare. Ieri am afisat pe balcon steagul Romaniei, in timpul competitiei de judo. Alina ne-a facut mandri ca suntem romani,intr-o perioada in care prestigiul acestor culori este la un minim istoric… practic aceeasi bucurie nestavilita am avut-o cand a castigat aurul (eram tot printre straini la CERN-Geneva) si am topait de bucurie, spre mirarea colegilor. Fata asta mi-a umplut inima de fericire pana acum si sunt mandru de ea. Merita ea un tratament abject si absolut revoltator din partea pseudo-jurnalistilor Ciutacu si Badea ? Desi sunt colegii dumneavoastra, nu credeti ca ar fi cazul sa puneti lucrurile la punct si sa le dati o replica? Sportul nu are de a face cu calculele lor mizere. Niste pigmei nu au dreptul sa jigneasca un simbol.

Chindris  •  30 iulie 2012, 12:30

Felicitari Alina!
Am o nelamurire, am luat bronz la haltere la fete? pe site-ul oficial asa arata http://www.london2012.com/weightlifting/event/women-53kg/index.html

Chindris  •  30 iulie 2012, 12:37

Of sportiva e din Republica Moldova, aproape a noastra:))

Mircea – Galati  •  30 iulie 2012, 12:50

ALINA DUMITRU – VALOARE – ONESTITATE – MUNCA
mircea badea + ciutacu – nonvalori – servilism – parsivenie – mitocanie.

Florin  •  30 iulie 2012, 13:46

Dar ce ziceti de comentariul celor doi colegi de trust Ciutacu si Badea la adresa ei?

vasim  •  30 iulie 2012, 14:08

Felicitari Alina pentru aceasta performantza!
Exceptional ti-ai depasit inca odata limitele prin faptul ca ai reusit sa castigi la japoneza in semifinale!
Pacat ca ai fost accidentata si obosita in finala.
Sunt sigur ca daca ai fi avut o zi libera finala ar fi avut alt deznodamant!
Sincer cum se poate ca o asemenea sportiva sa fie jignita in ultimul hal de un om de nimic cum e Mircea Badea ?
Domnule Tolontan v-as ruga sa scrietzi un articol in apararea valorilor Romaniei adica al Alinei!
Nu se poate ca presa sa nu aiba nici o atitudine in asemenea cazuri!
Daca si un om de presa cum e Mircea Badea isi permite sa jigneasca si sa faca misto de un asemenea sportiv, ce ne mai ramane de facut in tara asta???
Rusine domnule Badea!

EMIL0101  •  30 iulie 2012, 14:19

Felicitari!

Si sincer ma bucur, pentru tine, si pentru Romania!

Despre cei doi, de care pomenesc ceilalti care au postat aici, numai de bine… Parca asa se spune despre morti, sau mai bine zis inexistenti.
Din pacate le-am dat pre multa atentie.

teddy  •  30 iulie 2012, 14:26

nu e frumos sa jignesti campionii, mai ales pe cei olimpici care au sansa sa isi vada eforturile rasplatite doar o data la 4 ani.

in mediul de afaceri privat atunci cand ti se da un vot de blam prin neprezentare iti iei angajamentul in fata votantului (clientului mai bine zis) sa ii oferi conditii mai bune si tot ce are nevoie pentru ca data viitoare sa te aleaga pe tine cand doreste un serviciu sau un produs. incerci din rasputeri sa il atragi de partea ta.

clasa politica romaneasca ramasa la un management deficitar (sa il numim cu indulgenta management de stat) nu a invatat inca lectia elementara de respect si nici nu se grabeste sa o faca. un politician versat ar fi iesit la televizor, radio, presa scrisa, internet (Doamne cate mijloace de comunicare au la indemana) si si-ar fi prezentat scuzele de rigoare campioanei noastre pentru ca nu a reusit sa ii transmita mesajul atat de important al votului de ieri. la noi insa si-au trimis „subalternii” sa ii murdareasca numele nestiind ca respectul reciproc se castiga cu truda si sudoare. sudoare multa, infinit mai multa decat a depus Alina pentru castigarea fiecarei medalii din cariera ei. cariera Alinei este incununata de succes fara niciun dubiu, cariera politicienilor nostri este insa de tot rasul.

Alina iti multumim pentru ca ne-ai facut mandri ca iti suntem contemporani !

tzick  •  30 iulie 2012, 15:00

multumim, alina!

felicitari si viata lunga

Radu Gosu  •  30 iulie 2012, 15:44

Felicitari Alina! Astfel de oameni ne fac sa ne simtim mandri!!! Mandri de a fi romani! Feicitari Alin Moldoveanu!!!
RUSINE celor doua mere stricate: ciutacu si badea!

suporteru’  •  30 iulie 2012, 15:52

Domnule Tolontan, ce legatura are performanta unei sportive extraordinare cu fizionomia sa ? Mai uitati-va putin la nasul Alinei Dumitru, este carn?! Sau era vorba de nasul Andreei Chitu .
Felicitari Alina Dumitru !

PerfectStranger  •  30 iulie 2012, 16:05

celor ce nu inteleg comportamentul lui badea&ciutacu le-as oferi o imagine: Bucurestiul de unde vin badea si Alina si care-l suporta de ani buni pe ciutacu are si Atheneu si casa poporului, si case de boieri ce-au facut cinste tarii si favelele Ferentariului. Invatati sa priviti si sa va inspirati din frumos. Cat despre judo, desi l-am practicat o vreme in tinerete la Oradea, abia acum cand traiesc in Franta, tara cu cei mai multi judoka/judokate din Europa, iar copilul meu il practica de aproape 3 ani reusesc sa-i inteleg adevaratul spirit! Trairile judoka nu se exprima in cuvinte, sunt doar ale lor, asa incat va invit sa-i iertati pe cei ce nu-nteleg decat in cuvinte!

Locke  •  30 iulie 2012, 16:07

să nu ignorăm istoria: ce s-a câștigat greu la Revoluția din 89 nu a fost dreptul absolut de a vota, ci dreptul absolut de a alege și urmări ceea ce îți dorești și consideri că e bine, fără interferențe și culpabilități (de votat se vota și înainte, ba chiar te căuta miliția dacă îndrăzneai să nu te conformezi)

Unul  •  30 iulie 2012, 16:22

Domnule Catalin Tolontan,doua mizerii de asa-zisi ziaristi din trustul de trist renume Intact, si-au batut joc in cel mai mizerabil mod cu putinta de o sportiva cu 64 de medalii, olimpice mondiale, europene, etc., numitul Ciutacu, fiind total de acord cu o nespalata de pe twitter,car a facut-o vaca pe Alina Dumitru !!Impreuna cu acest desavarsit cocalar care este Mircea Badea au desfiintat-o pur si simplu pe Alina Dumitru ! In contextul in care acest trust , in totalitatea lui duce o lupta politica mizerabila, de neimaginat,care este atitudinea dumneavoastra de comentator impartial, tind sa cred,in ceea ce priveste actiunea de neimaginat a cestor doi dezaxati ?

ana roman  •  30 iulie 2012, 17:45

Multumesc Alina pentru bucuria oferita!Pentru mine medalia ta este din cel mai pur aur!Dumnezeu sa-ti dea sanatate si viata frumoasa!

Mariana Ciobanu  •  30 iulie 2012, 19:19

Rusine Badea, rusine Ciutacu! Nu mi-a venit sa cred ce citesc. Mi-e rusine ca traiesc in aceeasi tara cu voi, pentru ca otraviti putinul aer pe care-l respiram.

Bravo Alina Dumitru, iti multumim, fata noastra de aur, indiferent de medalie! Puteai sa nu iei nimic, dar pentru efortul tau te iubim si te pretuim.

Mama a doua karatiste.

Eu  •  30 iulie 2012, 20:13

Ce campioana? a luat locul doi ssau mai bine zis a PIERDUT locul intai … asta da mentalitate!

50+1  •  30 iulie 2012, 21:40

Catalin,

Ai mai fi votat daca votul tau era chiar acel „+1” ?

Alt Catalin

Q  •  30 iulie 2012, 22:13

Catalin vad ca in final ai pus un update, in care subtil dar foarte subtil, aproape diluat ai transmis pe undeva ca nu esti de acord cu ciutacii. Ar fi trebuit poate o tusa ingrosata, caci adesea esti foarte virulent cu cei care orbiteaza in sfera politicului. Ar fi fost poate un gest de normalitate sa condamni explicit pozitia imbecila a celor doi.

Monica H.  •  30 iulie 2012, 23:23

Felicitari sportivilor romani! Cred ca asta trebuie sa facem. Nu credeti ca le dam prea multa importanta celor doi pe care ii tot amintiti.Daca nimeni nu ar fi scris un cuvant despre acesti pseudoziaristi cu aere de oameni de tv. am fi felicitat pe cei ce merita si atat.Cea mai grea pedeapsa pentru nulitati este sa facem abstractie de existenta lor. Insa acest lucru este imposibil de realizat pentru noi si atunci suntem asaltati de nulitati care ies in evidenta zilnic cu remarcile lor mizere. Succes in continuare sportivilor romani.

myke  •  31 iulie 2012, 7:49

argintul Alinei valoreaza mai mult ca o medalie de aur

Judoka  •  31 iulie 2012, 12:06

Da, Alina e mare și ne-a făcut adeseori să plângem de bucurie.
O rugăminte pentru băsiști: nu mai urcați comentarii tenebroase pe bloguri. Cine a urmărit emisiunea lui Badea, știe că nu a jignit onoarea Alinei în niciun fel. Așa că mutați-vă! În junglă e atât de mult spațiu liber…

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord