LIVE Prima medalie de aur pentru România, Alin Moldoveanu e campion olimpic la tir!

Tremur de jumătate de oră, de cînd s-au terminat preliminariile probei de pușcă aer comprimat, 10 metri distanță.

luni, 30 iulie 2012, 1:34

Tremur de jumătate de oră, de cînd s-au terminat preliminariile probei de pușcă aer comprimat, 10 metri distanță.

Alin Moldoveanu s-a calificat în finală cu un senzațional 599 de puncte, adică a tras 59 de ”decari” și doar un singur 9 din cele 60 de focuri! Mai exact un 9,7.

Italianul Nicolo Campriani și Alin ocupă primele două locuri și au egalat recordul olimpic de pînă la acest moment al competiției!

În circa o oră, 14:15 la București, începe finala și-mi tremură mîinile nici cît să pot ține pe masă ca să mînînc folosind bețițoarele chinezești, darămite să țin pușca de 4 kilograme. Alin s-a retras pentru această oră finală de concentrare, poate cea mai importantă din viața sa.

Au fost niște preliminarii epuizante, care au pornit la 9, ora Londrei, și s-au terminat la 10:45. Dintre cei 47 de concurenți, Alin a rămas ultimul dîn poligon, a tras ultimul foc în ultimul minute permis de regulament (proba te obligă să tragi focurile de încălzire și cele 60 pentru clasament în maximum oră și 45 de minute) și apoi a răsuflat din greu, moment în care sala l-a aplaudat în picioare și ceilalți competitori s-au repezit să-i strîngă mîna.

A ajuns greu pînă aici, după ce a luat un agonizant loc 4 la Beijing, ratînd medalia la ultimul foc al finalei! Asta ca să înțelegem cu toții că nimic nu e cîștigat în acest moment și că fiecare dintre cele ultime 10 focuri din finala de azi de la Londra va conta.

Apoi, Alin Moldoveanu a tras modest cîțiva ani, ”mi-a trebuit timp mult să schimb pușca și sistemul”, povestea el, n-a mai urcat pe podiumurile concursurilor așa cum fusese obișnuit, dar a continat să muncească și să creadă și doar cu cîteva luni înainte de Londra și-a reluat cadența, care a culminat cu acest rezultat fabulos care l-a dus în locul miraculos și primejdios din apropierea podiumului.

Presiunea e uriașă, pentru că practic trăgătorii vor fi puși în fața unei probe inumane. Să nimerească nu doar punctul de 10, ci să tragă cît mai centrat în acea zonă care măsoară milimetrii! Dacă în preliminarii s-a punctat cu 9 și 10, acum se va coborî la detaliile indescriptibile ale miimilor!

Veți putea citi live povestea acestei finale și, mîine, în ediția tipărită a ziarului, descrierea acestei zile în care, ca să-l cităm pe Alin Moldveanu, ”fac doar ceea ce pot eu mai bine”.

13:51 Sorin Babii, campion olimpic la pistol la Seul (1988) și bronz la Barcelona (1992) intră în sală, aduce pușca și face măsurătorile discrete de care are nevoie Alin.

13: 52 Sala e plină și oamenii sînt gălăgioși. Mai mult, conform schimbărilor din ultimii doi ani din tir, crainicul întreține entuziasmul publicului și comentează prestațiile trăgătorilor. ”A fost mai greu pentru mine, dar asta e, m-am obișnuit. Nu pot spune că mă izolez perfect,dar încerc”, descrie Alin ceea ce simte cînd crainicul îi anunță prestația.

 13: 55 În sală intră finaliști!. Se mișcă greu, ca niște astronauți peculoarul dintre nave. Costumele lor cîntăresc aproximativ 20 de kilograme, sînt concepute intenționat grele ca să poată să mențină echilibrul sportivilor. Îl privesc pe Alin. Va trage de la numărul 2, cu italianul Campriani în stînga sa și cu indianul Narang în dreapta.

13:59 În sală e muzică rap. Cei 8 finaliști își testează unghiurile. Gîndiți-vă încă o dată. Se trage de la 10 metri distanță, cu o alică, și ca să poți spera la medalie trebuie să tragi în centrul milimetric al unei ținte ea însăși greu de văzut. Nu există nici un dispozitiv optic, gen lunetă, de apropiere.

14:00 Finaliștilor li se anunță că au 8 minute pentru pregătire, ca să-și regleze tirul. Crainicii din sală se comportă ca la show-urile de televiziune. Alin n-a tras încă primul foc de încercare. Nu se grăbește niciodată, acesta este stilul lui. Ceilalți au tras deja două sau tre focuri, doar ținta cu numărul 2 a rămas în alb și negru.

14:o3 Primul lui foc de încălzire e un 9,8, dar așa a început și încălzirea de dinainte de sesiunea de dimineață. Campriani trage bine, în jur de 10,5, la fel șiindianul Narang.

14:06 Al doilea foc de încălzire e 9,6. Revin amintirile, bine a intrat în finala de la Beijing, însă în runda finală ceva n-a mai mers cum trebuie, ceva pe axa fină dintre minte, ochi și inimă s-a clătinat. Trage un 10,6, excepțional! ”30 de secunde!”, anunță crainicul. Începe finala.

14:10 Craincii prezintă publicului finaliștii. Sînt gladiatorii norilor, pentru că asta e tirul, un sport care te duce undeva sus, unde mintea ta nu mai are neapărat control și ceea ce contează este legătura cu elemente mult mai subtile. Alin e psiholog, are licență în arta minții, ”dar, de fapt, în aceste momente faci ceea ce știi și nu te mai gîndești”.

14:12 Alin este încremenit la prezentare, stă cu mîinile încrucișate, nici măcar nu se mișcă atunci cînd numele său este anunțat și aplaudat. Favoritul sălii este  italianul Campriani, cu aerul său de extraterestru.

14:15 Începe finala!

 

Focul 1.
Alin ia poziția sa de concentrare, cu capul ușor în jos. Apuca pușca ușor cu mîna, încarcă… se dă startul primului tur, italianul a tras 9,7, Alin nu se grăbește, e ultimul și trage 10,3!!! Trece pe locul 1, dar vă rog, nimic nu e cîștigat, mai sînt 9 focuri, oricare dintre ele te poate înălța sau coborî! Italianul a coborît pe trei, indianul a sub Alin.

Focul 2
Indianul trage 9,7, italianul 10,2, Alin e una cu pușca sa și reușește 10,5, îmitranspiră mîinile, sper că au izolat tastele bine la laptop.

Alin rămîne pe prima poziție, Doamne de sus!, Doamne din preajma lui, își duce buzele pe pușcă, mereu face asta, ca un lutier care-și mîngîie vioara.

Focul 3
Itaianul trage 10,7, Narang 10,6, Alin stă ultimul!!! 10,1 și rămîne pe locul 1, e la 3 miimi în fața italianului și la 6 în fața indianului. Nu mai vreau. Aș desfinnța acest sport acum și i-aș chema pe toți medicii din Anatomia lui Grey să ne trateze pe cei din sală.

O singura ezitare ușoară pentru Alin, la focul 6, cînd a tras 9.9. Apoi totul s-a legat și aurul a venit natural. Primul aur românesc la Londra!


Comentarii (14)Adaugă comentariu

Paul sabadus  •  30 iulie 2012, 13:44

Multa bafta Alin

Iti tinem pumnii.

PS
Niste semidocti de pe sticla antenei 3 o fac praf pe singura medaliata a Romaniei la olimpiada pentru ca nu a vrut sa voteze.
Ma intreb daca va meritam pe voi sportivii de care auzim o data la patru ani…
Mai bine ne lafaim in mocirla cu Becali & Co.

JeRolly  •  30 iulie 2012, 13:59

Multa bafata Alin !!!!

JeRolly  •  30 iulie 2012, 14:00

Multa bafata Alin !!!!
Fa-ne mandri !!!

teo  •  30 iulie 2012, 14:00

ii tinem pumnii!

Botizan  •  30 iulie 2012, 14:01

Hai Alin …suntem alaturi de tine !!!!!!!!

Bogdan  •  30 iulie 2012, 14:05

Hai baiete!

sacalul  •  30 iulie 2012, 14:07

Hai Alin…………

jags  •  30 iulie 2012, 14:08

se televizeaza?

andrei  •  30 iulie 2012, 14:09

Hi Alin!

Tolo, chiar daca ne dam seama ca e foarte greu, incearca sa comentezi live ce se intampla acolo. O apreciem enorm, acei care stam acum aici.

Bogdan  •  30 iulie 2012, 14:10

Mult succes! Suntem alaturi de tine!

DORIAN  •  30 iulie 2012, 14:22

Paul ai fost un domn cand ai spus doar semidocti .

Andreea  •  30 iulie 2012, 14:54

Nu stiu cum ai supravietuit tu, daca eu in fotoliu am murit si am inviat la fiecare 75 de secunde. Toate felicitarile si respectul pentru Alin, ziua asta chiar incepe bine 🙂

blu  •  30 iulie 2012, 15:00

pacat ca n-a tinut serverul. dar l-am iertat desigur dupa acest aur. bravo Alin!, succes Tolo

Ionut Ganju  •  30 iulie 2012, 16:19

Bravo Aline. Intr-o perioada in care romanii sunt in suferinta, doar voi, sportivii, ne puteti descreti fruntile si sa ne aduceti bucuria in case. Munca voastra de ani pentru o medalie la Olimpiada nu o putem rasplati decat cu o umila recunostinta. Va multumim si va sustinem din tot sufletul nostru.

Comentează