”Bine” nu aduce puncte

Am pierdut decent, cu 15-17, cu Ungaria, dar la Olimpiadă cîștigi doar dacă te depășești  

joi, 2 august 2012, 7:15

Am pierdut decent, cu 15-17, cu Ungaria, dar la Olimpiadă cîștigi doar dacă te depășești  

Ungurii au startul și noi avem primul gol. Marchează Kadar Kalaman pentru România. Vedetele cu căști albastre ripostează nervoase și fac 2-1.

Combinăm corect, dar ne precipităm la șut și ungurii ajung la 3-1, după 6 minute echilibrate. Se duce meciul spre o diferență mare?

Reușim să reducem prin Negrean, 3-2, care plasează lucid într-un moment de superioritate numerică. A fost, de altfel, singurul speculat de noi în prima repriză, în timp ce ungurii au marcat de două ori cînd erau în beneficiu numeric.

Egalăm la 3-3 după ce portarul Stoenescu reușește încă o lansare logică, dar în polo e important să nu greșești, orice eroare se pedepsește cu gol și calorii pierdute de toată echipa. Ungurii ne ard în inferioritate, 4-3, apoi urcă la 5-3, dar Bușilă înfige o rachetă în plasa neagră și reduce la doar 5-4 pentru adversari. Sîntem în meci.

În repriza a doua ambele echipe pornesc neclar. Vreme de 5 minute mergem cap la cap, cîte un gol fiecare, pînă cînd Kadar îl păcălește pe Nagy și egalează pentru noi: 6-6.

Urgent vine pedeapsa ungurilor: 7-6. Cu două minute înainte de finalul reprizei, Bușilă face 7-7 și nemulțumirea ungurilor e vizibilă în bazin și în tribună, în ambele locuri deținînd superioritate numerică, dovadă că fac 8-7 prin Kasas.

Bușilă  se revoltă, trage violent și e 8-8, moment în care ungurii dau un gol absolut norocos. Ghiban își face datoria în superioritate, nu ne lăsăm, e 9-9 la recreația mare! Neașteptat în fața campionilor olimpici, însă corect. Ungurul angajat pe banca noastră, Istvan Kovacs, i-a citit excelent pe adversari. Să vedem dacă rezistăm.

În două minute ne înscriu de două ori, al doilea gol pe o eroare nefericită a lui Goanță. Radu ne readuce în coasta lor cu un gol important, făcînd 11-10. Imediat însă, ei își cresc avansul la 12-10. Presați de timp aproape că ratăm atacul următor. Reluăm și Bușilă trage peste după o supercombinație. Păcat!

Biroș duce cifrele verzi de pe tabelă la 13-10, acum va fi extrem de greu să atenuăm căderea. Prindem o superioritate de „plus 2” în bazin și reducem la 13-11. Îi enervează că ne agățăm de ei și asta se vede în felul exploziv în care se bucură după ce fac 14-11 din penalty. Ungurii au pierdut și cu Muntenegru, și cu sîrbii, nu-și mai permit erori! Iar Serbia și Muntenegru au remizat înaintea meciului nostru.

Vin iar peste noi, se dau capete și picioare, după meciul cu SUA unui român i-a sărit plomba, dar nimeni nu mai marchează și înaintea ultimei reprize e 14-11. E clar că sînt mai eficienți, au peste 58% din aruncări transformate, în timp ce noi avem doar 47%.

Avantajul lor crește la 15-11, Diaconu face 15-12 și apoi, imediat, Matei strînge la 15-13. Dar ne trezim din visul revenirii la 16-13 și apoi la 17-13.  Matei izbutește 17-14 și ungurii eșuează în faze voleibalate. Nu sîntem, în nici un caz, o trupă de luat ușor. Noi  reușim să marcăm prin Negrean. Așa se termină: 17-15 pentru unguri.

Avem individualități valoroase, nu am ajuns deloc întîmplător la Olimpiadă, însă proba echipei o vom da în meciurile care au rămas în grupă și, apoi, în cele de clasament.

Şi aşa am pierdut calificarea, deşi nu erau prea multe şanse, la un sport în care „un copil maghiar din cinci care se apucă de sport se îndreaptă spre polo”, aşa cum declarau jucătorii maghari pentru Washington Post. În ceea ce ne priveşte antrenorul Kovacs a spus că să dai 15 goluri Ungariei este mult, dar să şi primeşti 17 este extrem de mult.


Comentarii (12)Adaugă comentariu

SS  •  2 august 2012, 19:38

Gata si cu polo-ul…

Adrian  •  2 august 2012, 20:17

Bine zis dar pierdeti din vedere un amanunt esential… Poloistii sunt zei fata de fotbalistii de doi lei din Ro… Laudati adesea incompetenta si mediocritatea civilizatiei becaliote si criticati totusi o performanta.. La fotbal iesim in strada pentru o calificare, la handbal injuram fetele pentru eliminare in semifinalele CL…. La polo din nou… Pacat…

nm  •  2 august 2012, 20:33

Catalin, atata se poate..sa fim seriosi…sa te autodepasesti e foarte greu..cand o sa avem si noi 5 bazine in bucuresti si in marile orase, mai vorbim..asa suntem un fel de amatori intre profesionisti..Ce-i drept, nu mi-ar fi displacut o mare surpriza astazi..si sa ne calificam in dauna ungurilor…si cu americanii am fost foarte aproape…dar la pauza mare au schimbat tactica si ne-au surclasat..oricum mi se pare ca Kovacs face o treaba extraordinara in conditiile date…Sper sa batem Muntenegrul sau Serbia totusi..am fost la doar doua goluri de american si unguri, care au jucat ultima finala olimpica..

adi_stelistul  •  2 august 2012, 20:44

Ungaria e campioana olimpica la ultimele 3 editii. Nu stiu de ce am sperat sa facem ceva impotriva lor. 15-17 e foarte bine, iar sanse la sferturi oricum nu mai erau din momentul tragerii la sorti. Daca am picat cu TOATE cele 4 semifinaliste ale editiei trecute.

Viking999  •  2 august 2012, 21:57

Adi stelistul: all respect, de obicei, din păcate, mă întălnesc cu steliști, hai să zic așa, mai ciudați

sincer: așa de haotic n-am văzut echipa maghiară să joace de când Kemeny a preluat echipa..era pare mi-se în anul 97

pe Kasas greu poți să motivezi, după 3 olimipadă, de exemplu vedeta cel mai mare, Benedek, exact din cauza asta s-a retras.

TOML  •  2 august 2012, 23:00

Romania are o echipa prezenta la Olimpiada . E un pas mare . Sa nu ne impiedicam ca viitorul va fi mai bun .

vladone  •  2 august 2012, 23:02

Dl Tolontan sa ne aducem aminte ca „nu suntem un popor de inotatori”
/end irony

J.O.=afacere murdara  •  2 august 2012, 23:04

cate bazine avem in tara?cati legitimati la polo avem?atunci mai vorbim cand ajungem la nivelul Ungariei ca bazine si poloisti…

Savanyu  •  3 august 2012, 2:51

Pentru un fotbalist e gol norocos, pentru cei care stiu ce inseamna, e golul turneului. Golul de 9-8 al lui Marton Szivos a fost o capodopera. Dar n-ai cu cine…

fan_polo  •  3 august 2012, 9:44

@Savanyu: sa nu exageram… golul turneului nu este. Faza este extraordinara, reactia lui Szivos este senzationala dar eu zic ca adaugata lui Iosep din meciul cu USA este peste !!! Agatarea mingii cu piciorul este ceva normal in polo !!!

gilos  •  3 august 2012, 10:04

Felicitari baietilor de la polo ! Polo este singurul sport de echipa la care am reusit sa ne calificam. Tinand cont de ce conditii avem, rezultatele sunt senzationale , iar poloistii merita respectul nostru !

alex  •  3 august 2012, 10:17

Domnule Tolontan va rog din inima sa faceti un material in care sa prezentati bazinele in care se practica polo in Romania sunt vreo 8-9 la numar,iar multe dintre ele intr-o stare execrabila, trebuie subliniat ca infrangerile la limita in fata SUA si Ungaria sunt extreaordinare daca comparam infrastructurile! Poate Dvs. reusiti sa convingeti pe cineva sa investeasca in infrastructura acestui sport! Ma repet la ce bazine avem faptul ca participam la olimpiada e o performanta extraordinara! Ungaria peste 10000 de sportivi legitimati Romania in jur de 300, asta spune totul nu ?!

Comentează