COSR vrea tot sportul de performanță: „Recunosc de bunăvoie că sînt pucist”

de Mirela Neag, Luminiţa Paul, Cătălin Tolontan şi Raed Krishan (foto)

sâmbătă, 11 august 2012, 1:32

de Mirela Neag, Luminiţa Paul, Cătălin Tolontan şi Raed Krishan (foto)

Schimbări radicale în sportul românesc de performanţă. Octavian Morariu şi Ioan Dobrescu cer în mod public conducerea sportului, folosind ca argumente bazele olimpice construite de COSR şi „credinţa că putem face mult mai mult pentru sportivi”

Trasă înainte de hăţurile strălucitoare ale lui Usain Bolt, Olimpiada londoneză se grăbeşte spre linia de sosire. Mai sînt două zile şi nimeni nu mai are răbdare, energie sau nuanţe. Nici măcar cei care mai au ceva de cîştigat, cu atît mai puţin noi, care am devenit spectatorii resemnaţi ai unui final entuziasmant.

Un final cu 80.000 de mii de oameni pe Stadionul Olimpic. Printre ei, şi premierul Victor Ponta, care a venit să se relaxeze în aceste zile la Londra, în baia de adrenalină sportivă.

E al enşpelea înalt oficial român care vizitează Jocurile Olimpice în ultimii 20 de ani, anii cei mai modeşti ai României din perspectiva investiţiilor sportive. Despre asta vorbim, în primul rînd, pe terasa Casei României, cu şefii COSR, Octavian Morariu şi Ioan Dobrescu. „O casă bogată a unui sport sărac”, cum a scris colega noastră Maria Andrieş, prilej pentru un schimb ironic-amical între ziariști și cei doi la începutul interviului.

Morariu şi Dobrescu vorbesc aceeaşi limbă, chiar dacă în stiluri diferite. De aceea, astăzi, în prima parte a interviului, cei doi se transformă în răspunsurile unui personaj colectiv.

– De ce sînteţi supăraţi pe presă? Nu credeţi că libertatea este cea mai mare bogăţie?
– Nu sîntem supăraţi. Chiar nu sîntem. Şi trebuie să recunoaşteţi că la această Olimpiadă delegaţia României a avut o atitudine deschisă şi profesionistă.

– Așa este.Însă se termină Olimpiada cea mai slabă ca linie de medalii din ultimii 60 de ani.
–  Da, dar performanţele depăşesc condiţia. Iar în privinţa banilor pe care i-am primit de la stat pentru pregătirea acestei Olimpiade, aceştia sînt zero.

– Dar aţi avut deblocaţi printr-o Hotărîre de Guvern…
– Aceia erau banii noştri din taxe şi accize. Iar ce facem cu ei e clar şi transparent. Guvernul ne-a dat doar permisiunea de a-i muta din buzunarul stîng în cel drept. Înainte de 2005, aceşti bani erau surse proprii de venit, apoi au devenit surse bugetare, ceea ce ne-a adus mari probleme în pregătirea specifică a sportivilor. A fost o lovitură majoră.

„Ani de zile, ANST a aplicat un linşaj financiar mişcării olimpice. Acest război nedeclarat trebuie să se termine”

– Şi cum se va termina războiul?
– Vrem ca toată conducerea sportului de performanţă să devină unitară.

– Mai concret, vreţi ca dumneavoastră să conduceţi sportul de performanţă? E un fel de puci?
– Da, chiar aşa e. Un puci pe care l-am anunţat acum 8 ani şi ni se pare normal ca olimpismul să conducă de vreme ce nouă ni se numără medaliile. Noi şi sportivii trebuie să decontăm acum, la Londra, pentru lucruri pe care alţii nu le-au făcut vreme de 20 de ani.

„Cine are memoria bună şi cinstită îşi aminteşte că noi am cerut conducerea sportului încă de acum opt ani”

– Şi de ce reveniţi acum asupra propunerii puciste?
– Este un moment bun cît timp sîntem sub impactul Jocurilor să spunem ce e de făcut. Dacă lăsăm pentru ianuarie, efectul a trecut şi ne trezim că pedalăm iar în gol.

– Concret, cum ar arăta ce vreţi să faceţi?
– Avansăm o cerere de modificare a Legii Sportului, care să prevadă să preluăm noi următoarele lucruri:
1. Cîteva baze sportive naţionale: Piatra Arsă, Poiana Braşov, cu hotelul Olimpic, şi Constanţa, cu hotelul Sport. Am avea astfel pregătire asigurată la trei altitudini diferite, 2.000 de metri, 1.000 şi la nivelul mării.

Pentru cine se gîndeşte că avem vreun interes imobiliar, nu există decît un singur răspuns: Izvorani. Izvorani e o bază, dar și o lecţie. O lecție că se poate construi fără să furi şi că se poate face administrare în mod corect.

 2. Institutul de Medicină Sportivă. E nevoie să trimitem medici la specializare în străinătate şi să schimbăm lucrurile acolo.

 3. Institutul de Cercetare pentru Problemele Sportului pentru că noi credem că ştiinţa sportivă este elementul-cheie al performanţei astăzi.

Dacă scrima şi canoea ar fi atins vîrful nu la Campionatele Mondiale din 2010 şi 2011, atunci România nu mai cobora spre locul 30 în clasamentul pe medalii.

– Nu vă e teamă că se va interpreta ca o sete de putere?
– Noi nu revendicăm nimic din motive financiare personale, dar dacă nu facem asta acum, ne vom rupe definitiv de ţările care contează în sport. Deocamdată, am reuşit să atenuăm căderea. Ce vrem pentru mai departe, uite, avem chiar un exemplu concret legat de gimnastică…

Asta însă, în partea a doua a interviului, unde apar nume, cifre, bani și opozanții propunerii.


Comentarii (17)Adaugă comentariu

macea  •  11 august 2012, 4:00

ungaria e intre primele 10,asa ca ia mai ginditi-va!

vasco  •  11 august 2012, 7:33

CEVA TREBUIE FACUT!!!Asta e clar,oameni dornici se vede ca sunt,trebuie gasita doar modalitatea,e greu in ziua de azi chiar si dupa douazeci de ani sa ne dezbaram de metodele de dinainte,ma refer la centralizare,la finantare,ar fi pacat sa ne alegem cu o strutocamila din care lucru nu ar iesi nimic.Daca nu se va face ceva pentru atragerea copiilor si atinerilor spre activitati sportive totul va fi in zadar.Dar asta nu ca o sarcina de partid sau a mai siu eu cui ,ci normal,natural.Metodele americanilor ar putea fi luate in considerare,oricum in scoli si universitati la noi nu se face nimic legat de sport.Un popor cu copii care fug de la orele de sport e un popor condamnat.

sevibas  •  11 august 2012, 10:27

Oamenii de la COR, cum se zicea pe timpuri, sint oameni de calitate. Am indoieli MARI ca federatiilevor fi de acord. Am lucrat intr-una si sint satul de cei de acolo

HARDINHO  •  11 august 2012, 10:30

Ce putem spune? Succes si citi mai putini bani papati de la stat. In punctul asta sint de acord cu ei total! Pai noi cei care muncim in firme private am prefera sa contribuim de la firma si sa obtinem ceva decit sa dam in orb banii, asa cum se procedeaza acum. Din buzunar am vrut sa zic

fzr  •  11 august 2012, 11:32

Degeaba vor sa faca performanta atata timp cat baza de selectie e la pamant…solutia e reprezentata de revigorarea sportului scolar,campionate scolare la toate sporturile pe scoli,sectoare,orase,municipii,pe tara…

Cezar  •  11 august 2012, 13:22

din punct de vedere al bilantului este dezastruos! Asa ca domnilor Morariu si Dobrescu mai aveti un singur lucru de facut: sa va dati demisia, poate sunt unii mai buni!

asa e  •  11 august 2012, 15:16

Asa e, ai dreptate, asta e un comitet olimpic infiintat si gestionat doar de astia doi, Morariu si Dobrescu, care vor sta la conducere pe viata. Nu e bine sa se concentreze atatia bani si putere in mana acestor privati care nu vor putea fi schimbati de la conducere niciodata pentru ca toata lumea stie ca COSR e tarlaua lor. Dar de data asta sar putea sa reuseasca, si-au pregatit mai bine mutarea finala. Alin Petrache de la Rugby ( Federatia unde a fost inainte Morariu) a fost impins pe functia de Vicepresedinte la ANST de Morariu & Co., iar Carmen Tocala care a fost Presedinte la FR Baschet unde inaintea ei a fost Puiu Dobrescu a ajuns acum Presedinte ANST. Deci, la toti ne e foarte clara mutarea asta de cand am vazut pe cei doi , Alin si Tocala, numiti in cele doua functii de conducere la ANST, pe post de cal troian. Sper sa nu le iasa combinatia asta ca ar fi pacat pentru munca atator federatii

titi  •  11 august 2012, 15:54

Preluati toate sporturile dar si pe cele neolimpice pentru ca si aceste s[porturi aduc medalii si glorie romaniei pe plan mondial!Nu inteleg de ce doar olimpicii conteaza in lumea asta ,ei au renta viagera pe cand cei de la neolimpici nu au nimic !Ei nu reprezinta Romania?

Georgian Otelea  •  11 august 2012, 16:29

ATI VREA SA CONDUCETI TOT SPORTUL? CHIAR N-AVETI DECENTA? V-ATI STABILIT SINGURI UN OBIECTIV MESCHIN: 10-12 MEDALII. L-ATI RATAT! URMAREA LOGICA: PLECATI!

florin  •  11 august 2012, 16:57

Foarte multi ani, sportul a avut ministerul lui – permanent inainte de decembrie 89 (indiferent cum s-a numit), dar si citiva ani dupa -, iar rezultate au fost. Unul dintre fostii conducatori ai sportului romanesc a spus ca „performanta sportiva a unei natiuni se masoara doar la Jocurile Olimpice, la campionatele mondiale si cele europene. Toate celelalte genuri de competitii internationale si interne sint doar pregatire pentru cele trei”. Intre timp au aparut experimentele – cu „Agentie”, cu „Autoritate”, cu subordonare ba la Tineret, ba la Invatamint -, iar rezultatele au fost tot mai slabe! (Nu mai pun in discutie aberanta prevedere din Legea Invatamintului privitoare la numarul de ore de sport in scoala, dar cele spuse de Ion Tiriac acum vreo trei,patru ani, deja s-au adeverit!)
COSR merita sa conduca sportul, dar mai nimerit ar fi „reinventarea” Ministerului Sportului, in care COSR sa fie departament distinct pentru sporturile olimpice. Si, extrem de important, in frunte sa se puna meseriasi, nu oameni politici!!!

florin  •  11 august 2012, 17:02

Ponta si-a „facut timp” pentru doua deplasari la Londra in doar 10 zile, asta pentru ca „da bine” sa te afli linga „oamenii momentului”, cum sint sportivii olimpici in acest moment. In rest, credeti ca va mai calca pe o baza sportiva, ca va mai intreba pe vreun sportiv sau antrenor, ce nevoi are pentru o pregatire cit mai buna? Desigur, o sa-l mai vedem si pe el, dar si pe alti „fruntasi” romani in tribune, la evenimente majore, dar tot numai pentru o… „baie de multime”
Si, ghinion – luni se termina JO, dar mai ales e zi de 13! -, toate promisiunile facute de Ponta vor fi uitate!

Pteropus  •  11 august 2012, 18:03

Inainte de a cere ar trebuii sa va uitati in oglinda si sa vedeti „parul” din proprii ochi si apoi barna din ochii altora…Normal,etic si moral ar fii ca dupa dezastrul de la olimpiada conducerea COSR sa-si depuna mandatul,sa aibe loc alegeri si se va vedea daca vor mai fii sau nu alesi…eu cred ca nu…cred ca in COSR dar si in federatii sunt destule fosile din paleoliticul timpuriu, csre cel putin din punct de vedere al mentalitatii,organizarii si actiunii ar trebuii trimise la…Antipa.Ar trebuii acordata o mare atentie maririi bazei de selectie prin stimularea si pregatirea psihopedagogica a antrenorilor ce se ocupa de selectarea copiilor in centrele de copii si juniori…Solicitarile COSR de preluare a anumitor obiective nu va duce la imbunatatirea activitatii si performantei…dar cu siguranta va avea efect negativ asupra celorlalte sporturi neolimpice…Complexele sportive au fost creiate pentru a da posibilitatea federatiilor olimpice sau nu, sa-si pregateasca sportivii intr-un sistem centralizat in anumite conditii climaterice.Trecerea lor la COSR nu are decat strict un scop imobiliar in nici un caz performanta sportiva…Acelasi lucru se poate spune si despre INMS si CCPS.Daca COSR vrea sa pregateasca medici pentru medicina sportiva poate s-o faca si fara a avea in subordine INMS…Sper pentru binele sportului sa nu se dea curs unei astfel de solicitari…Daca se doreste cu adevarat o revigorare a sportului de performanta aceasta ar trebuii sa inceapa cu o…CURATENIE GENERALA atat la COSR cat si in Federatiile olimpice ce „s-au evidentiat”la olimpiada…

dan  •  12 august 2012, 8:53

Stiti ce salarii au prof-antrenorii din CSS-uri? cei care fac selecia si pregatirea lor pana la terminarea junioratului? In ce conditii? Cum sa motivezi un sportiv sa faca sport in asa conditii? Dar antrenorii? Sa stea pe stadion in zapada si canicula pentru ce ?

cosr = banditi  •  12 august 2012, 12:20

Toti sunt vinovati mai putin sefii COSR. Toti trebuie sa-si dea demisia sau sa dea socoteala, mai putin sefii din COSR. Nu vedeti cata mizerie rezida din acesti oameni, care stiu ca vor sta la COSR la conducere pe viata ?! Ca nimeni si nimic nu-i poate trage la raspundere pentru ca COSR e un organism privat ?! Morariu si Dobrescu, cozile de topor ale lui Tiriac, nu au decat interese fianciare si imobiliare personale, restul e minciuna. D’aia si-au bagat si acolitii lor, Petrache si Tocala, la conducerea ANST , pentru a prelus tot. Tarile din topul clasamentului sportiv au toate minister al sportului separat iar COSR sau similar e dapartament acolo. Doar in Italia s-a preluat sportul de catre CONI (=COSR) si nu a functionat, iar acum revin la minister al sportului. Doar la noi banditii astia doi incearca sa ia ei totul. Sper ca Ponta asta sa nu se lase pacalit de Tocal, Morariu si Dobrescu, desi ma indoiesc, avand in vedere relatiile PSD-ului cu acestia ( a se citi interese de bani comune)

George  •  12 august 2012, 14:28

Sunt de acord si nu prea cu cei doi.Sunt de acord ca sportul romanesc trebuie sa aiba o conducere unitara,dar nu m-as grabi sa-i fac sefi supremi,in ciuda bunelor intentii pe care le afiseaza.Sportul e o chestiune de importanta nationala,si de aceea cred ca ar trebui (re)infiintat un minister pentru sport.Cel mai bun exemplu sunt englezii,care au un „Department for Culture,Media and Sport”-Minister pentru Cultura,Media si Sport.Cred ca ar merge si la noi un astfel de minister,cu structuri pentru sport in subordine,inclusiv COSR-ul si federatiile sportive.Dar cel mai important ar fi sa avem un program national de revigorare al sportului,incepand de la sportul de copii,de masa,pana la cel de performanta.

racnetul carpatilor  •  22 august 2012, 11:57

baiat de baiat,
dobrescu era un profesoras de baschet, a fost promovat la directia judeteana ph pentru tineret …sau cum se mai numeste…

ca era taticu presed.pnl la ph,

dupa ce a plecat de la directia aia,la federatia de baschet,l-a pus in locul lui pe pretenul zelinschi,alt profesoras de educatie fizica fara rezultate notabile…lantul slabiciunilor politice in urbea lu caragiale pana la cosr

adica…vreau sportivi de performanta la conducerea cosr,nu baieti de baieti,care bat mingea prin scaieti,ori papa e politician

dan  •  2 septembrie 2012, 15:19

Dobrescu are un tupeu incredibil ! Nu are nici o performanta in viata lui ! De ce sa conduca sportul olimpic romanesc impreuna cu MORARIU, un alt nimeni in sport! De cand este secretar general la COSR, performantele au scazut de la o editie la alta a Jocurilor Olimpice ! Oare nu se vede ? Romania a ajuns pe locul 27 la LONDRA, cu noroc !! Rezultatele sportive arata clar competenta conducatorilor ! Au auzit de cuvantul DEMISIE ! Bellu, chiar daca este ploiestean ca Dobrescu, trebuie sa coduca COSR-UL.Are capacitatea necesara, rezultatele sportive il recomanda ca viitor PRESEDINTE al COSR ! De ce nu COR ! Intrebarea este daca are curajul sa candideze !!!!

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord