“Gata cu sportul cu salarii mici și zero răspundere!”

COSR spune că dacă România nu schimbă sistemul se duce la vale 

luni, 13 august 2012, 1:16

COSR spune că dacă România nu schimbă sistemul se duce la vale 

Obișnuită cu primele 10 locuri al clasamentului pe medalii, apoi cu unul în jur de 15, România a tremurat în căldura neobișnuită a Londrei ca să nu cadă sub locul 30

de Mirela Neag, Luminița Paul, Cătălin Tolontan și Raed Krishan (foto)

“Olimpiada este cea mai mare mișcare apolitică a lumii, după religie. Vrem să contăm în acest spectacol al lumii sau nu? Noi nu ne ferim și propunem încă o dată clar celor care conduc statul și celor din sport: dați către COSR conducerea sportului românesc de performanță!”
Octavian Morariu, Ioan Dobrescu


Morariu:
“Nu iau nici un ban de la COSR”


Cei doi șefi ai olimpismului spun că propunerea nu vine din nici un interes privat pentru că ambii nu sînt dependenți de banii din sport

N-au apucat decît să reformuleze cererea, “Vrem tot sportul de performanţă”, că Morariu și Dobrescu s-au trezit înjuraţi pe Internet.

Azi o să explice “și mai în detaliu, și cu exemple practice propunerea”. Dar nu-și fac iluzii. Vor continua acuzele.

– Chiar nu vă pasă?
– Acești oameni sînt o minoritate. Sistemul sportiv este conservator și ar fi incorect din partea noastră, a celor din sport, să aruncăm toată vina pe politicieni. De multe ori, cei care împiedică lucrurile sînt cei mulțumiți cu o poziție călduță, la stat. Salarii proaste și răspundere inexistentă. Nicăieri în lume sportul nu e condus de funcționari care să fie schimbați politic din patru în patru ani. Normal că protestează.

– Nu sînt numai cei din federații! Oamenii zic așa: s-au găsit Morariu și Dobrescu să ceară tot spor tul profesionist cînd am ajuns aproape pe locul 30 mondial la medalii, de ne-a depășit Etiopia.
– E dreptul lor, dar noi explicăm. În clasamentul all time…

– Cel în care noi eram pe 14 înainte de Londra?
– Da, dar dați-ne voie să ne terminăm ideea. E o mișcare mai amplă prin care Europa pierde viteză. În clasamentul all time al națiunilor, Europa are 46% dintre medalii, deși reprezintă doar aproximativ 10% din populația lumii. Cifra însă a scăzut dramatic la Beijing și aici, la Londra.

«Asia cîștigă medalii olimpice pe progres economic și educațional. America evoluează. Cît despre noi, la fiecare 100 de euro cheltuiți de România în sport, Spania investește 5.000!»


”Să schimbăm gimnastica pe sistemul american!”

Vor un antrenor chinez la paralele!


Ideile COSR:

1. Belu și Bitang – “mințile limpezi”
2. Readucerea antrenorilor români din străinătate pentru munca de zi cu zi de la antrenamente
3. Angajarea unui chinez specialist în paralele

– Cum ar funcționa lotul de gimnastică dacă COSR ar prelua tot sportul de performanță?
– În loc de două centre de juniori, Onești și Deva, am face patru. Apropo, Deva funcțio nează la jumătate, sînt probleme mari! De exemplu, am încerca să facem un centru la Timișoara, unde o avem pe Amînar, și în Vrancea, acolo unde e Gogean.

– Și la seniori?
– Credem că e timpul să readucem acasă cei mai buni dintre cei 156 de antrenori români de gimnastică răspîndiți în toată lumea. Oamenii vor să vină, dar să fie plătiți.

– Și aveți bani?

(Se uită la noi în tăcere)
– Sigur că avem bani. Putem oferi cîteva mii de euro pe lună. Nu știți cît sînt bursele olimpice pe care le-au primit în ultimii ani sportivii și antrenorii?

– Păi, le-ați spus tuturor că sînt confiden țiale. Sigur că le-am aflat. Sînt și oameni care au cîștigat cîteva mii de euro pe lună ca burse de pregătire pentru Londra.
(Nu ne răspund. Contractele sînt confidențiale)
– Deci putem plăti și plătim. Putem angaja inclusiv un antrenor chinez pentru paralele, aparatul unde toți specialiștii români recunosc că avem probleme. Belu și Bitang și-au cîștigat dreptul să fie mințile limpezi ale gimnasticii. Să nu mai stea zi de zi în sală. Singuri au cerut acest lucru, dar uite că nu s-a putut și s-au întors să care aparatele.

«Lumea trebuie să înțeleagă că Belu și Bitang și-au cîștiga dreptul de a coordona, de a face strategii, nu de a sta zi de zi în cantonamente. E modelul american, cu antrenori coordonatori și alți antrenori pentru fiecare gimnastă»

– E un fel elegant de a-i pensiona?
– Nici vorbă. Sîntem în relații foarte bune. De altfel, românii nu știu, dar Belu este angajatul nostru, al COSR. Așa că nu am face decît să le respectăm dorința. Trebuie discutat, desigur, îi apreciem enorm.

– Federația de gimnastică și-a îndeplinit obiectivul aici, la Londra?
– Nu. Vizau două medalii de aur și au adus doar una.

«Nu înțelegem de ce unii președinți de federații sînt atît de dramatici în explicarea rezultatelor slabe. Ne referim la canotaj și la canoe, de pildă. E normal la cum a arătat strategia lor!»

«Federații bogate precum canotajul sau atletismul n-au făcut nimic. În schimb, tirul, unde domnul Babii a fost controlat și vînat ca să i se ia politic poligonul Tunari, a reușit un aur cu un buget infim de la ANST. Pentru că nu banii, ci programele au contat»


MISTERUL UNUI MOMENT DIFICIL

“Sînteți plătiți de noi, vă rugăm ferm să veniți în fața presei!”
După ultimul concurs de gimnastică, cel pe aparate, cînd situația era tensionată și Belu declarase că “sînt freelancer, mi s-a terminat contractul ca antrenor al lotului”, cei doi antrenori intenționau să nu vină la conferința de presă de a doua zi dimineață. Mai ales că Mariana Bitang avea o criză de bilă, care o și făcuse să părăsească rapid sala de concurs.

Atunci a avut loc o discuție telefonică între oficialii COSR și cei doi tehnicieni. “Sînteți plătiți de noi, v-am oferit toate condițiile, vă rugăm ferm să veniți la conferință, în fața presei!”, a sunat cererea nenegociabilă a COSR.

De altfel, la începutul conferinței a fost vizibilă o stare de stînjeneală între Belu-Bitang și Morariu- Dobrescu. Ea s-a topit pe parcurs, cînd au început să se complimenteze și să-și mulțumească reciproc.


DE CE NU S-A ÎNTORS ÎN SAT CU ANTRENORII

Ponor fusese la antidoping
Tot în seara discuției aprinse dintre antrenori și șefii COSR, Ponor plînsese și declarase pentru Dolce TV: “Sînt supărată că antrenorii nu m-au felicitat după argintul de la sol”. Ea nu a apărut în Sat în același moment cu antrenorii și lotul.

“Îmi cer scuze, în tensiunea de după concurs am găsit această justificare. De fapt, m-au felicitat”, a revenit Cătălina, a doua zi. S-a lămurit și venirea ei mai tîrziu în Sat. “Am fost la antidoping, de aceea n-am sosit cu toții”, a explicat Ponor ieri.


Comentarii (11)Adaugă comentariu

capdemelc  •  13 august 2012, 6:36

fiica campioana nationala la gimnastica. antrenori senzationali, uriasi, care nu sunt apreciati nici 1%. exact, nici 1%. procentul e real. sacrificii imense, la fel de mari si ale familiei. economisim fiecare leut. statul ne pune numai piedici. ajutor stat aproape de zero. 10 lei suma oferita premiu pentru titlul de campion national. ne taram in genunchi in continuare. totul la limita. rezultate Romania peste 4 ani: 0 medalii de aur, 1 argint, 2 bronz. doar un foc norocos la tir in ultima secunda sa schimbe ceva. multumim Romania! multumim celor care dorm pe saci de bani. multumim si mai mult celor care au facut sport de performanta si sunt interesati de culoarea terenului de tenis. suntem de acord cu ce a spus o jucatoare de la noi:”nu datorez nimic Romaniei, doar parintilor mei, ei au facut totul!!!”. Romania, trezeste-te, aproape e deja prea tarziu!!!

SPERANTA  •  13 august 2012, 9:24

„Să schimbăm gimnastica pe sistemul american!” » Vor un antrenor chinez la paralele!

La asta m-am gandid si eu. As adauga in plus:

1) Antrenor din fost Yugoslavie la water-polo
2) Antrenor din Olanda/Portugalia/Italia la fotbal
3) Antrenor din Norvegia la handbal
4) Antrenor din SUA la ateletism
5) Antrenor din SUA la baschet/volei etc

TREZESTE-TE ROMANE!!!

Mr Ekko  •  13 august 2012, 9:29

SUA investeste anual in sportivi si sportul de performantsa peste 1 MILIARD de dolari; UK investeste aproximativ 120-130 de milioane; Romania sub 1 milion. Aici este diferenta domnilor. De infrastructura si de pregatirea antrenorilor nici nu mai discutam. Cum vreti sa luom mai mult de 2 medalii de aur, cand selectia la noi se face pe baza spagii, micilor antentii, iar sportivii care doresc sa faca sport de performanta sunt ajutati cu 0 (zero) bani de la stat. CUM?!?

constanta pompiliu  •  13 august 2012, 10:00

Astia doi, Morariu si Dobrescu, mint precum respira. Minciuna si dezinformarea sunt modul lor de viata. Morariu nu ia niciun ban de la COSR ?! Normal, altele sunt avantajele lor acolo , stati linistiti, spagi, comisioane de sute de mii de euro, pentru ca acolo nu sunt controlati de nimeni, COSR fiind o chestie 100% privata. Puteti sa-i luati de prosti pe jurnalistii care pun botul la vrajeala voastra, dar nu pe cei care toata viata au lucrat in sport. Spun ca „nicaieri in lume” sportul nu este condus de functionari care sa fie schimbati din 4 in 4 ani ?!?!? ALOOO !!! BALAMUCUL !!!!! Mintiti precum respirati iar jurnalistii astia din dorinta lor reala de a sustine si ajuta sportul , primesc in cioc ca niste pelicani tot ce le dati voi. Doar in SUA si JAPONIA sunt alte sisteme de organizare , in rest, …..ABSOLUT PESTE TOT IN LUME exista ministere unde se schimba seful din 4 in 4 ani. Si asa e si normal , dar voi ati spus exact adevarul: VRETI SA STATI LA CIOLANUL SPORTULUI ROMANESC PE VIATA, SA NU VA SCHIMBE NIMENI !!!

robert  •  13 august 2012, 10:44

tari cu populatie la jumate sau la 20% din Romania au deplasat loturi de aceeasi dimensiune si au obtinut mai multe medalii. Ungaria, Croatia, etc. Belarus, kazahstan si Africa de Sud inaintea noastra….. asta este rezultatul lipsei interesului pentru sport in mediul scoalr. de la graidnita si pana la facultate sportul este porivit ca o anexa si nu ca o disciplina obligatorie care necesita mai multa atentie decat matematica sau fizica. pentru ca asta este.. cu matematica sau fizica nu e nevoie sa te intalnesti toata viata decat pe strada (gravitatia..) sau pe fluturasul de salariu, in timp ce sportul inseamna sanatate si chiar un viitor asigurat.

andrei batalu  •  13 august 2012, 10:48

Pierdeti timpul cu Morariu si Dobrescu, care ar fi trebuit sa fie primii care-si dau demisia. De cand sunt ei la COSR au avut esec dupa esec, iar acum vor sa-si traga toate bazele, toti banii de la buget, pe SRL-ul lor, pe firma lor privata numita COSR .
ABSOLUT TOATE TARILE care sunt in top 20 al clasamentului, adica toti aia care ne-au batut pe noi, AU MINISTERE ALE SPORTURILOR in tarile lor , iar comiettele olimpice sunt in subordinea acestor ministere. Doar Romania are „autoritate: , si cred ca de fapt asta e si secretul. Sa ai un MINISTER PENTRU SPORT , care sa stea la masa guvernului sa-si apere pozitia. Aveti mai jos situatia reala, ca sa nu mai pierdem timpul

1. CHINA – General Administration of Sport ( minister)
2. RUSIA – Ministry of Sport
3. COREEA DE SUD – Ministry of Culture, Sports and Tourism
4. GERMANIA – Federal Ministry of the Interior (minister)
5. FRANTA – Minister of Youth Affairs and Sports (minister)
6. UNGARIA – Ministry of Youth and Sports (minister)
7. ITALIA – Ministry for Culture and Sport Activities ( minister)
8. AUSTRALIA – The Ministry for Sport (minister ) unde chiar anul acesta 2012 a fost numita ministru Kate Lundy, in locul senatorului Mark Arbib.
9. KAZAKHSTAN – Kazakhstan Tourism and Sport Ministry (minister)
10. JAPONIA – Ministry of Education, Culture, Sport,Science and Technology (minister)
11. OLANDA – Ministry of Health, Wellfare and Sports (minister)
12. IRAN – Ministry of Youths Affairs and Sports (minister)
13. COREEA DE NORD – Ministry of Physical Culture and Sports (minister)
14. BELARUS – Ministry of Sport and Tourism (minister)
15. JAMAICA – Ministry of Youths, Sports, and Tourism (minister)
16. CUBA – Cuba Sport Ministry (minister)
17. NOUA ZEELANDA – Ministry of Sports (minister)
18. UKRAINA – Ministry of Ukraine for Family, Youths and Sports (minister)
19. AFRICA DE SUD – Ministry of Sport and Recreation ( minister)
20. SPANIA – Ministry of Education, Culture and Sports (minister)
21. ROMANIA – Autoritatea Nationala pentru Sport (autoritate)

CROATIA – Minister of Science, Education and Sports (minister)
SINGAPORE – Ministry of Community Development, Youth and Sports (minister)
GHANA – Ministry of Youths and Sports (minister)
INDIA – The Ministry of Youth Affairs and Sports (minister)

Mamablu  •  13 august 2012, 11:18

Spania nu cheltuieşte mult pentru sport, Spania A CHELTUIT mult pentru sport. Pe viitor n-o să-şi mai permită…
Să nu ne întindem şi noi mai mult decât ne e plapuma, că pe noi n-o să ne salveze UE. Gloria sportivă şi patriotismul de peluză nu prea contează în comparaţie cu preţul gigacaloriei.

allias  •  13 august 2012, 12:12

Din pacate il cunosc pe „domnul OM” si intuiesc exact strategia lor. Oamenii nu vor inghiti aceasta „galusca”, pentru ca frizeaza bunul simt. In anul cu cele mai proaste rezultate din istoria recenta, tu vii si spui ca de fapt altii nu stiu si nu au facut si vrei sa ai si mai mult control. Asupra banilor, mai ales.

Catalin, sper sa nu marsati pe aceasta tampenie. La COSR sunt niste oameni, de f multi ani, care nu au progresat deloc, nici ei si nici sportul romanesc. Trebuie sa li se arate si sa li se spuna faptul ca au raspundere, asa cum au avut si antrenorii care au ales sa plece dupa esec.

Daca COSR va reusi sa canibalizeze federatiile va fi ultima victorie. Si pentru ei, dar si pentru noi.

punctul pe i  •  13 august 2012, 12:32

@andrei batalu@ : CAT DE MULTA DREPTATE AI, dar te astepti sa nu se intample sa ??!?!? De ce crezi ca s-au dus Victoras Ponta si Carmen Tocala la Londra si la inceput si la sfarsit ? Sunt sigur ca si-au tras partea cu 6 zerouri de la Morariu & Co, si acum vom vedea cum toata munca atator gereneratii, cum toti banii de la bigetul statului , cum toate bazele si terenurile sportului, se vor duce in buzunarele lor, asa cum bine zicea cineva : COSRL-ul lor. Care a fost momentul in care sportul romanesc a intrat in declin ? Momentul infiintarii COSR , 2000-2004, ca organism privat. COSR ar trebuie sa existe ca departament in cadrul unui minister al sportului, pana atunci insa, RUSINE pentru Morariu si Dobrescu !

dan  •  13 august 2012, 13:13

Dobrescu si Morariu au un tupeu fantastic! Dupa un astfel de esec asteptam DEMISIA din functii, dar ei cer CONDUCEREA sportului romanesc !! Incredibil, cata aroganta ! Probabil federatiile sportive ii vor spune unde le este locul. Sper sa aiba curajul necesar la viitoarele alegeri la COSR! COSR sa nu uite ca a aprobat toate planurile de pregatire ale loturilor olimpice ! Ei poarta responsabilitatea rezultatelor sportivilor la Londra !

J.O.=afacere murdara  •  14 august 2012, 10:36

Iata ce scriam in 8 august,comentariu la articolul Secunda Olimpica 2012, a lui Gabriel Berceanu,si mai apoi s-a adeverit,acum suntem pe un rusinos loc 27 dupa inhiderea J.O.
E totul vorba de bani si cine are mai multi $ si munceste ,va avea rezultate!Cine nu are bani va avea rezultate dar mai putine.Jocuriile Olimpice au devenit o afacere jidaneasca , a tariilor bogate,ca sa se mandresca,etc.Romania din loc 2 si loc 3 in anii 1980 si 1984 la J.O. in clasamentul general pe medalii a ajuns deabia sa culeaga cateva medalii,si sa terminam undeva pe locul 25-28 la finalul Londra J.O 2012.Pe guvernanti ii doare in fund de olimpici si de antrenori,de conditii.Ei viseaza la averiile lor.Copii trebuie ajutati de parinti sa ajunga la sport in locul drogurilor,sexului,calculatorului,fumatului.Oare aude cineva?Felicitari Olimpici si antrenori dar rusine Romania!

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord