Stadion tînăr, vreau să cresc!

Steaua a cîștigat printr-un flipper al destinului, dar totuși e de spus că norocul și l-a căutat singură, jucînd pe final cu 5 oameni de atac

vineri, 5 octombrie 2012, 12:04

Steaua a cîștigat printr-un flipper al destinului, dar totuși e de spus că norocul și l-a căutat singură, jucînd pe final cu 5 oameni de atac

„Unde ar fi ajuns fotbalul nostru dacă Hagi și colegii săi ar fi jucat pe un astfel de stadion?”. Întrebarea vine de la Costi Mocanu, comentatorul ProTV.

Coborît de curînd din fotoliul de șef pe România al trustului său și trimis să facă naveta de gală între cîteva orașe europene, ducînd în servietă promisiunea internetului pe bani, a găsit timp să ia loc pe strapontina cu ace a comentatorului pentru acest Steaua – FC Copenhaga din Europa League.

Stadioanele copilăriei noastre
Costi cunoaște foarte bine stadioanele acelor ani. Pe ele și-a petrecut copilăria și adolescența. Știe ce spune și tocmai de aceea revine la fotbal, încărcîndu-și bateriile cu acidul unei pasiuni neîmpuținate.
Dar nu sînt atît de optimist. Stadionul civilizează publicul, îi încîntă și ajută pe jucători, însă nu ține loc de muncă, de răbdare și de experiență.

Hagi pe Național Arena ar fi fost ceva mai estetic, e adevărat, dar treaba e că Tănase pe Maracana tot static ar părea. Deși acesta a făcut un meci bun cu danezii.

Stîngăciile lui Chiricheș
Și tot așa. Fie și aplaudat de aproape 50.000 de oameni, Chiricheș mai are o viață de tras pînă să ajungă la cunoașterea fotbalistică a lui Belodedici. Nu discutăm de palmares că nu sîntem nebuni, Belo a cîștigat Liga cu două echipe, Chivu a alergat 15 ani ca să o ia cu una, contextul e altul și nu e vina lui Chiricheș că pleacă dintr-un fotbal atît de modest cotat.

Dar cînd la două intercepții reușite comiți o gafă în fața unor danezi conștiincioși, dar nu cine știe ce fotbaliști, înseamnă că e timpul să-ți astupi urechile la metaforele presei, să te legi de catargul lui Neubert și să tragi de tine!

Spectatorii plătesc, echipele dau banii mai departe?!
Prima repriză a fost, pe bune, îngrozitor de plictisitoare, nici 90.000 de oameni în tribună n-ar fi salvat-o. Un asemenea stadion gigantic s-ar fi construit cu cele 200 de milioane de euro prăpădite de „The Boss” Oprescu pe Național Arena.
Vorba lui Daniel Nanu, care a urmărit reprezentația Șahtiorului lui Lucescu la Torino, observînd că noul stadion argintiu al lui Juventus a costat undeva la 100 de milioane: „Cît ați șterpelit la București, fraților?!”.

Nimeni nu știe, după cum nimeni nu vrea să spună dacă echipele noastre își plătesc chiria aceea de 20.000 – 30.000 pe meci! Administrația Parcurilor tace ca o lebădă, nu-i nimic, le vom striga întrebările tot mai tare, dacă tot s-au strîns aproape 50.000 de plătitori pe Național Arena. Se achită Steaua, a plătit Rapid, a plătit Dinamo?!

Sau îi finanțează Oprescu din banii bucureștenilor, ca pe handbalistele de la Oltchim? Că tot au dat steliștii 750.000 de euro pentru cel mai lung somn colectiv de 45 de minute al echipei lor.

„La mălai” la noi în careu
În repriza a doua, Reghe i-a băgat pe Chipciu și Nikolici, în locul lui Prepeliță și Rocha, care s-au dus să se joace de-a stafiile în vestiar.

Bourceanu a alunecat în minutul 53 și cam atît. Trebuia să punem și un minut că așa se scrie despre fotbal.

Au urmat 10 minute bune ale danezilor, cu două ocazii. Flancul nostru stîng i-a atras prin nuditate și, la prima ocazie, a scos excelent Matei. La a doua, albii au pasat cu capul în careul nostru, ca „la mălai”, dar ultima lovitură a trecut pe lîngă bară.

Primul triunghi ascuțit
A intrat și Rusescu. „Luptă, Steaua!”, striga publicul. Echipa aleargă, nu indolența e problema, ci un soi de relaxare în fața obiectivului secund, totuși echipa asta s-a respectat mereu în Europa, de ce să dea grupa din pumn pe titlul de pe gard?!

În minutul 70, Steaua presează și încheagă în fine un triunghi ascuțit Tănase – Chipciu – Nikolici, care e blocat în ultima fracțiune! Steaua domină finalul, cu cei trei atacanți învestiți după pauză de Reghe.

Și, cînd timpul se termină, apare Norocul, norocul mitic al acestui club. În minutul 83, trage Tănase și mingea intră în poartă după ce lovește trei jucători plus mîna portarului. Un flipper incredibil, cum rar se vede pe un stadion, dar un flipper care a răsplătit insistența de a ataca pe final și a pedepsit, totodată, suficiența danezilor de a se cantona în egal.

Se termină 1-0, stadionul cîntă, e frumos stadionul, dar, văzînd lumina lui albă și crudă, te întrebi dacă nu cumva vor trece mulți ani pînă cînd va dobîndi gloria gălbuie și durabilă a bătrînului „23 August”, pe temelia căruia s-a construit Arena?

Poate că, precum fotbaliștii, și stadioanele au nevoie de timp și de răbdarea noastră ca să crească.


Comentarii (70)Adaugă comentariu

Sebi  •  5 octombrie 2012, 10:16

Da, domnule Tolontan, cronica poate fi prost scrisa, dar poate si sa nu fie scrisa. Intr-adevar, parca va ies mai bine anchetele cu Ridzi, Dolce, Obreja, etc. Incapatanarea d-voastra seamana cu cea a lui Hagi de a antrena.

Daniel  •  5 octombrie 2012, 10:48

@Bezeroxygrec Daca spui ca steaua joaca cel mai bun fotbal de la noi de cativa ani, e clar ca esti total pe dinafara cand vine vorba de fotbal. Subiectivismul e explicabil, dar pana la o limita. In conditiile astea, cu atat mai mult nu ai cum sa-l certi pe Tolo, insa.

larkins  •  5 octombrie 2012, 10:48

tolo,nu te-ai gandit niciodata sa intri in politica?
sa iti faci tu un partid,tu impreuna cu alti jurnalisti buni din tara asta,cu alti oameni cu „coloana” ca si tine?
la fel cum Romania avea nevoie de un stadion,la fel Romania are nevoie de oameni ca si tine

respect tolo

sonumbitch  •  5 octombrie 2012, 10:50

„dar totusi”, domnule tolontan?!
„dar totusi” sunteti dita’ sefu’ de ziar.
„dar totusi” am reusit sa castigam (pentru a cata oara?) cu noroc? nu sunt de acord. plecam cu totii de la un simt comun, cu totii stim ca norocul nu se manageriaza. „dar totusi”, daca steaua a reusit reteta asta, curand va castiga CL numai cu goluri ca aseara. ‘dar totusi” exista si in fotbal o metafizica.

Escu  •  5 octombrie 2012, 10:55

Si daca islazul seaca si pestii raman in namol numai sunt chiar asa de difriti. Exact ca in cazul tau. Desi ai atins si subiectul meciului ai mers si pe alte subiecte. Stadion, comparatii jucatori etc. Deci porcul tau (mistret),tocmai a sarit in piscina :). Oricum nu mi se pare nereusita cronica/editorialul.

sonumbitch  •  5 octombrie 2012, 10:55

in perceptia moderna despre steaua, de fiecare data cand cineva o caracterizeaza pe steaua drept norocoasa, ma duc cu gandul la Inzaghi.

sonumbitch  •  5 octombrie 2012, 11:01

imbecilitatea geniilor Says:
October 5th, 2012 at 1:00 am

multe genii mazgalesc aci filofofii inepte.

imbecilitatea geniilor: e destul de cunoscut faptul ca omul e o treaba juma’ imbecila, juma geniu. ai facut numa’ sa afirmi ca aici sunt multi oameni.

Vanea  •  5 octombrie 2012, 11:17

Suntem, adică sunteţi, că eu nu mă includ, ca ultimii ţărani coborâţi din vârful muntelui la oraş şi care văd pentru prima dată maşină, tramvai, „minunile” vieţii moderne şi ale secolului XXI. Nenorocitul ăsta de stadion ar trebui să fie un lucru normal pentru o ţară care se vrea în rând cu ţările civilizate ale anului 2012. Un lucru normal nu trebuie ridicat în slăvi, idolatrizat şi fetişizat ci trebuie tratat ca atare. Iar acest „Mall Arena” nici măcar nu e aşa de modern şi de bine făcut pe cât ar trebui de vreme ce, la meciurile cu casa închisă stai câte 15-20 minute la porţi (pentru că n-au făcut destule porţi) şi scaunele-s mai înghesuite decât cele de pe stadionul „Astra” din Ploieşti. De parcări pentru plebe, nu pentru ţărănoii de-alde becali care-şi zic „VIP”-uri (ce idioţenie să numeşti tribuna 0, „Tribuna VIP”, de parcă simplul fapt că ţi-ai cumpărat bilet acolo te transformă într-o persoană foarte importantă) nici nu poate fi vorba. Iar cei care n-au maşini aşteaptă câte jumătate de oră să vină taxiul, că metroul normal că nu mai circulă la ora aia (doar trăim în România) iar RATB-ul de noapte, după ce că are un program ameţit, normal că nu poate face faţă. Întâmplător, vara aceasta, am ajuns la meciul Suedia-Anglia de la Euro, care s-a jucat la Kiev. Locurile dintre scaune erau largi, nu trebuia să-ţi dai picioarele pe după gât dacă vroia să treacă unul prin faţa ta, am intrat pe stadion cu jumătate de oră înainte de-a-ncepe meciul şi n-am stat mai mult de 3-4 minute la porţi şi la controale. Iar aspectul exterior al stadionului din Kiev nici nu se compară cu acest „Mall Arena” care e lăsat neterminat, Aşa că terminaţi-o cu această minune a lumii moderne româneşti, „Naţional Arena”, că parcă sunteţi nea Mărin venit la mare cu legătura de praz în diplomat.

Vanea  •  5 octombrie 2012, 11:19

PS: Acel meci Suedia-Anglia a fost jocul cu cei mai mulţi spectatori de la Campionatul European de anul acesta.

adi  •  5 octombrie 2012, 11:29

Reghekampf este cel mai slab antrenor din Liga 1. Dar iata ca si cel mai slab daca ii este dat timp sa faca o echipa,se vad rezultate.E drept,la inceput a avut noroc.

viorelu  •  5 octombrie 2012, 11:32

steaua trebuie sa ii aduca pe marica si stancu – sau 2 jucatori de certa valuare care sa fie platiti cu 1 mil euro pe sezon. si asa, aducand la 20 de meciuri pe sezon appx 40mii de oamnei in tribuna iti scoti si investitia si ai sanse sa visezi ca primaveri europene.

reteta e simpla…

apropo: ce daca steaua a jucat prost aseara si a castigat? tot ce conteaza acum sunt cele 3 puncte.

urez mult succes clujului in CL si atat. cu steaua nu are sanse de izbanda.

comentatorii  •  5 octombrie 2012, 11:40

cel mai bun comentator este gradinescu, am vazut acum pe situl lor reactia de la gol si poate ca nu e tocmai cea mai potrivita, dar asta e farmecul unui comentator spontan si priceput

C  •  5 octombrie 2012, 11:59

Danezii mai aveau un pic si practicau un fotbal ca si cel incercat de Rapid…sa fim seriosi se vedea de la o posta ce rezultat au vrut sa obtina…trageau de timp in min 70 ? Portarul deja luase galben pentru ca se scarpina in nas in loc sa joace fotbal! Asta e noroc? E mai norocos golul din minutul 95 cu Rapid decat cel din 80 cu astia….

Enciu Maria  •  5 octombrie 2012, 12:57

Nu stiu de ce nu-mi mai plac comentariile dumneavoastra.Poate fiindca AU O INCARCATURA EXTREM DE NEGATIVA ,URITA IN ANSAMBLUL LOR si mai ales fiindca eu am urmarit aseara partida cu sufletul la gura si mi se pare ca nu e chiar asa cum povestiti.
Tot timpul divagati mai mult decit e necesar ;faceti articole alambicate sarind de la una la alta fara noima si cred ca o sa evit a va mai citi.Doza de optimism si ceva nationalim nu reiese din articolele dumneavoastra;totul este negru si ‘naspa”.
Nu avem patroni de clubluri ideali,nu avem nici parinti ideali ca sa pretindem copii ideali;asa ca nu putem pretinde nici jucatori ideali ,conditii ideale asa cum nici dimneavoastra ziaristii nu sunteti perfecti si ideali.Nu mi-a palcut articolul decit daca ma rezum la frazele despre domnul Costi.In rest ,va atentionez ,veti cadea in derizoriu si penibil.va invit la comentarii sportive daca va mai pricepeti.

Kosta  •  5 octombrie 2012, 12:59

Ma intreb daca Danezii ar fi castigat printr-un gol similar ce ai fi zis? „Ghonion, asa suntem noi ghinionisti…bla bla bla” Stii care e problema? ceea ce va ramane este VICTORIA STELEI si nu articolul tau

varanga53  •  5 octombrie 2012, 13:24

Domnule Tolontan , ca si multi altii, nu reusiti sa vedeti ceea ce face, in REALITATE, STEAUA ! Pentru a onora TOATE competitiile in care e prezenta , STEAUA utilizeaza , de fiecare data, o alta echipa ! Nu sunt decat cateva luni de cand se aplica acest lucru(de la venirea lui Reghe)si nu se poate emite pretentia de a merge totul bine! Mai e mult de lucrat pentru rodarea echipei plus vreo 2-3 jucatori noi ! Cu toate acestea,STEAUA reuseste ,de cele mai multe ori, sa placa suporterilor prin jocul prestat: are atitudine,viteza de joc si multe atribute tehnice !STEAUA mai are ceva ce nu are nici o echipa de la noi:The show must go on !

Albu sibiu  •  5 octombrie 2012, 18:37

Dacă stadionului îi reuşeşte creşterea , aşa cum , el însuşi , intenţionează , nu înţeleg de ce Tolo atacă la baionetă preţul plătit de Oprescu pentru construcţie , raportat la dimensiunile minimale de acum.
Cum dăm de niscaiva alegeri pe Tolo îl mănîncă-n pix şi ARDe să amestece el armonios sportul cu politichia!

Io.n  •  5 octombrie 2012, 19:27

Din capul locului va spun ca sunt stelist.
Am citit articolul si comentariile. Sunt 110% de acord cu ideea ca articolul este bun. Parerile enuntate apartin jurnalistului si sunt (dupa mine) pertinente. Jocul Stelei a lasat de dorit – e clar – dar sunt convins ca echipa a fost una incropita in primul mitan dupa ideile patronului, iar in cel de-al doilea antrenorul a mai dres busuiocul modificand-o pe ici, pe colo, prin partile esentiale, ca sa iasa jocul (dar numai dupa ce patronul s-a (ori a fost) convins ca echipa daneza este de batut).
Intersante si unele comentarii (unele), dar ma doare ca nimeni – dar absolut nimeni – n-a luat atitudine atunci cand suporterii Stelei au inceput sa le ureze „de bine” concitadinilor de la Dinamo.
Pe final o sa va impartasesc o istorie – sa-i zicem hazlie.
Prin 2003 lucram la o companie care era sponsorul lui Dinamo. La un meci de calificare in grupe, Dinamo a sustinut un meci (pierdut, dar nu asta este important) in Belgia, cu FC Bruges. In avionul inchiriat de conducerea dinamovista au fost invitati si reprezentanti ai sponsorilor. Astfel, am putut merge si eu la un meci de fotbal intr-o tara straina (a fost primul, singurul pana acum si cred ca va ramane si ultimul). La meci au ajuns si vreo 3-4 autocare de suporteri care erau la ora meciului deja „afumati” binisor. Meciul a fost la discretia gazdelor (iarasi nu comentez) dar galeria dinamovista gazduita la una dintre peluze a scandat intregul meci mascari la adresa Stelei si a Rapidului (norocul lui CFR Cluj, care nu se „inventase” inca).
La iesirea din stadionul complet acoperit, m-am dus sa-mi recuperez umbrela oprita la garderoba (deh, romanasul nostru care merge la stadion, ca-n tara la el). Pana sa-mi fie adusa umbrela m-am conversat cu unul dintre oamenii de ordine care mi-a spus: „Ce galerie frumoasa si civilizata aveti. Desi ati mancat bataie, baietii au cantat tot meciul” (!?!)
Saracul, daca ar fi stiut romaneste…

nea caisa  •  5 octombrie 2012, 21:20

Domnule Tolontan, nu se scrie dar totusi, ci dar insa totusi. Succes, in continuare, la studiul limbii romane.

daniel  •  6 octombrie 2012, 3:15

Domnule Tolontan, gata cu raspunsurile? Sau, in momentul in care apar si critici, inchidem subiectul? Nu stiu cum e cu pestii si mistretii, dar probabil ca e la fel ca si cu ziaristii si non ziaristii… Totusi, daca va chinuiti putin, cred ca mai puteti gasi o caterinca sau un misto ieftin, ca mai sus…

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord