Dragi părinți, după ce salvați România și Europa, ne puneți și apă în bazin?

UPDATE: Cînd un cititor mi-a spus de dimineață că se va umple bazinul am zîmbit. Dar chiar s-a întîmplat. Scrisoarea copiilor publicată de Gazetă și-a făcut efectul. Bazinul s-a umplut.

joi, 18 octombrie 2012, 1:02

UPDATE: Cînd un cititor mi-a spus de dimineață că se va umple bazinul am zîmbit. Dar chiar s-a întîmplat. Scrisoarea copiilor publicată de Gazetă și-a făcut efectul. Bazinul s-a umplut.

Scrisoarea unor copii înotători de la Liceul Sportiv din Brăila pe care Cătălin Tolontan o trimite mai departe șefilor țării


Domnule președinte Băsescu, domnule prim-ministru Ponta,

Întîi de orice, îngăduiţi prezenţa numelor și pozelor dumneavoastră în aceeași pagină. Sînt vremuri grele, ziarele trăiesc propria criză, nu că v-ar interesa în vreun fel ce se întîmplă cu locurile de muncă și cu libertatea presei.

Așadar, mai puţină hîrtie, mai puţine pagini, ceva inconveniente chiar și între adversari ireconciliabili. Ne veţi scuza de înghesuială.

Să vedeţi “agendă negativă europeană”, îngrijorare justificată a lui José Manuel Barroso, cînd se va diminua și mai mult jurnalismul!

V-am remarcat pe amîndoi ieri, la cele două spectacole, unul de gală, celălalt pe stadion. Și memoria încăpăţînată de jurnalist mi v-a reamintit pe fiecare dintre dumneavoastră, reprezentînd România, în două seri umede de vară. Aţi fost, pe rînd, la ceremoniile de deschidere a Jocurilor Olimpice din 2008 și din 2012.

Acum v-am zărit la televizor. Atunci v-am urmărit pe viu, cu gîtul întins peste mulţimea dintre noi, mînat de curiozitatea de a vedea ce simţiţi.

Vă rememorez după atîta timp, emoţionaţi, transpiraţi și aproape șocaţi de stadioanele pline și de căldura umană din jur. Nu exagerez și știţi foarte bine asta.

Eraţi la Beijing, domnule Traian Băsescu, și eraţi la Londra, domnule Victor Ponta, tulburaţi ca niște suflete libere, care-și băgaseră picioarele în ele de funcţii.

E omenește. Oricine a trăit un astfel de moment se comportă la fel. Amîndoi aţi avut locuri în înaltul tribunei și de acolo se deschidea promisiunea unui alt viitor.

A spus-o frumos și senin Sir Paul McCartney: “Cred cu putere că Jocurile Olimpice sînt o forţă masivă a binelui”. Sir Paul McCartney.

Ieri, la ora cînd eraţi în miezul fierbinte al celor două întîlniri politice, ceva nelămurit, poate imaginile colorate, poate excitarea reporterilor politici miraţi de sentimentul unic al stadionului sau poate chiar tulburarea dumneavoastră, prea puţin mascată, mi-a proiectat momentele de la Beijing și de la Londra.

Nu e cine știe ce sens în asta, nu fac comparaţii, doar am avut un flashback.

Peste cîteva minute însă, cînd peste Bucureștiul încordat politic se lăsa seara, cineva a făcut legătura.

Am primit un email de la cîţiva copii înotători din Brăila. Sînt legitimați la clubul care le-a dat pe Diana Mocanu şi pe Camelia Potec, singurele campioane olimpice din istoria nataţiei româneşti.  Le-am scris pentru detalii și mi-au răspuns.

Mă opresc aici și îmi recunosc neputinţa de a spune ceva mai bun decît ei.

 “Bună seara, domnule ziarist!

Sîntem elevi ai Liceului cu Program Sportiv Brăila, sîntem înotători și ne confruntăm cu o problemă.

Domnul Meca Sorinel, director al Liceului cu Program Sportiv Brăila, refuză să ne bage apă în bazin.

Nu ne pune apă în bazin fără a lua în considerare toate rezultatele aduse de nataţie, spunînd că nu are fonduri.

Au încercat și profesorii să discute această problemă cu dînsul, dar fără rezultat.

Pe lîngă această problemă majoră, dînsul refuză să ne plătească și deplasările la concursuri.

Avem sportivi buni printre noi.

***

Ene Alina este Maestru al sporturilor, este campioană naţională și balcanică, a participat și la Campionatele Europene.

Dragomir Gabriela este vicecampioană naţională și balcanică și a participat și ea la Campionatele Europene.

Pascu Livia și Pascu Ioana au rezultate naţionale la individual și ștafete.

Mădălina Durbacă are rezultate individuale naţionale și ștafete.

Ciochină Diana are rezultate naţionale, individuale și la ștafete, Roșianu Emil cu rezultate naţionale, Preda Bogdan are rezultate naţionale, Ghiorghiţă Tiberiu are și el rezultate naţionale, Cange Gabriel cu rezultate naţionale și Curte Claudiu cu rezultate naţionale individuale și la ștafete.

Și sînt și înotători mai mici care au rezultate.

***

De cînd a început școala nu avem apă în bazin.

Trebuia să ne bage apă de pe 17 septembrie.

Noi am început antrenamentele pe uscat cam pe 10 septembrie.

Profesorii noștri au încercat să ceară măcar pentru dușuri apă caldă și nici aceea nu ne-au dat-o.

Este foarte importantă nataţia pentru noi și de aceea nu ne permitem să facem atîta pauză, să stăm fără antrenament.

Eu personal fac nataţie de la grădiniţă, colegele mele, care stau chiar acum lîngă mine la calculator, au început tot de mici, așa că vrem să continuăm.

De ce? Pentru că ne place mult”.

Cam atît, domnilor președinte și prim-ministru ai României.


Comentarii (40)Adaugă comentariu

Filbert  •  18 octombrie 2012, 1:35

Bani pentru apa in bazin nu exista, pentru inca un referendum de demitere a lui Basescu se vor gasi. Nu m-as mira daca ponttore si andronescu ar parafraza-o pe Maria Antoaneta si ar spune: „daca n-au apa, sa inoate in coca-cola”….

vlad  •  18 octombrie 2012, 1:41

Cam atat :). Nu o sa se rezolve nimic 🙂 Androneasca se preocupa sa prinda elevii problema, in loc sa aiba grija de premianti, ca asa e Romania, ce apare la stiri e prioritate si incurajam mediocritatea si egalizarea tuturor.

dracula  •  18 octombrie 2012, 1:43

Situatia de la braila mi-a adus aminte de un banc cu nebuni..
Un nebun este invoit , merge in satul lui , cum il vad pritenii il intreaba :
– Cum e ba la ospiciu ?
– Bine ! Avem de toate , mancare buna, distractie,etc.. Aaaaa , am uitat , avem si piscina , sarim in cap de la 3 metri! A zis domnul director , daca suntem cuminti, la anul ne baga si apa !!!

Bradut  •  18 octombrie 2012, 1:44

„Vrem sa continuam.”

mihai  •  18 octombrie 2012, 2:34

ce ar mai fi de spus… jale fratilor

incompetenta politica duce la dezastru economic si apoi social. o populatie decerebrata, nesanatoasa fizic si mental, frustrata, saraca, ignoranta e mai usor de condus decît una în care licare semnele inteligentei.

copiii acestia vor avea parte in urmatorii 10 ani de ce vor vota parintii lor.

Ex-pat brailean  •  18 octombrie 2012, 6:36

Pt. brailenii mei:
In caz extrem antrenamente la Dunare.
Hipotermie dar antrenamente…

Stiu nu e de ras dar …

Aurelian  •  18 octombrie 2012, 7:00

Mare pacat pentru acesti tineri ca au avut marele ghinion sa se nasaca intr-o tara unde se protejeaza coruptia, prostia si te acapareaza cu demagogia politica iar persoane care vor sa faca o perfotmanta nu sunt ajutate. Este greu sa faci performanta unde nu ai conditii

Mosu Lica  •  18 octombrie 2012, 7:07

Dragii mosului, Intai:nu cereti de la hotzi! Apoi, spuneti-le parintilor vostri ca ,,avem conducatorii pe care ii meritam!” (pentru ca i-an VOTAT!!!!!!) PS Daca nici voi nu-i INVATATI pe parintii vostri CE E BINE, atunci nu mai exista NICI O SPERANTA pentru viitorul Romaniei! Chiar daca sunteti cuminti, invatati sau…castigati concursuri!!!!

dumitru  •  18 octombrie 2012, 7:44

aceeasi problema si in sectorul 2 bucuresti la liceul Emil Racovita!!! si aici este vina nesimtitului de administrator Cojocaru deoarece liceul a platit!!!

andru  •  18 octombrie 2012, 7:55

Tolo, gindeste-te un moment la partea vesela a cazului. Eu rid de cind am citit de dimineata. Se scoala domnul director nesimtit ca in fiecare zi si, brusc, ii cade ziarul vostru pe birou, cu articolul in care copii il fac de kkt!!!!!!!!!!!! )))))))))
L-a vazut cinva pina la ora asta in Braila, fac pariu, si i l-a dat. Iti dai seama avind in vedere ca e ditamai ziarul ca la ora asta e cunoscut cazul in ministere si pe la Guvern. Il pregatesc baietii sa-l vada sefii. Mor de ris!
Ala o fi fost aseara pe stadion sau n-a fost, da nu conteaza, si acum e ravasit. Iti dai seama ca trage apa cu furtunul pe la prinz direct din Dunare de frica))))))))

dundee  •  18 octombrie 2012, 8:23

Hai Romania ! La tv ce bine e cand iau o medalie 😛

Cristi  •  18 octombrie 2012, 8:49

Trist!

Timea  •  18 octombrie 2012, 8:54

Nu te mai plac tolo, orice ai scrie …

mircea – galati  •  18 octombrie 2012, 9:07

Supoerb articolul !
Dragi politicieni
NE PUNETI GHEATA LA PATINOARUL DIN GALATI ?????
A fost construit de Ceausescu si sta in paragina 9 luni pe an !
Avem trupeul sa vrem sa facem hochei !!! Se poate ????
Avem 9 ani si vrem sa facem sport !!!
E 10 oct si nu e gheata !
Chiar daca nu e la moda sau nu da motive de can-can am vrea sa facem hochei ! Va rugam frumos !

SILVIU  •  18 octombrie 2012, 10:16

DIN PACATE CATALINE ,IAR AI DREPTATE.INSA LEGAT DE ‘FRUNTASII TARII’ CARE NE-AU ADUS AICI SI MAI ALES CA NU A-TI ZIS NIMIC DE PRIMUL CIOBAN AL TARII ,HAI SA ZAMBIM UN PIC.IATA PRIMELE 2 STROFE DUPA INSCRIEREA LUI GIGI B. IN P.N.L;
LA CRINU VINE UN CIOBAN
PUTIND A OI SI CALVIN KLEIN
-SUNT CRINE NEAM DE CIOBANAS
SI VA ADUC EURO-CASH

VORBESTI DE CASUL DE LA OI
LA VOT NE TREBUIE EUROI
IA DE LA STEAUA CA’S DE GATA
SCHIMBA TERENURI CU ARMATA

14you  •  18 octombrie 2012, 10:16

Sunt convinsa ca scrisorica,copiilor va fi citita si rezolvata,natatia este un sport foarte frumos si nobil,iar performantele lor spun multe despre ambitia lor de a deveni,de ce nu,Phelps-ii nostri!La noi,cand nu fu’tache,nu fu’tica si medaliile vin doar din curajul si iubirea lor fata de sport!Federatia de Natatie si dl.Morariu care pastoreste sportul de performanta,trebuie sa ia atitudine si sa ajute acesti copii minunati,trebuiesc protejati si trebuie protejat viitorul sportului romanesc!Succes copii,sa va vad campioni.

Dan Radu  •  18 octombrie 2012, 10:27

Nu stiu ce ar trebui sa se intample ca sa intelegem ca trebuie sa comunicam, sa ne intelegem, sa negociem, sa gasim solutii de mijloc. Si aceste lucruri in orice domeniu si de catre oricine, nu numai in politica. Traim intro societate bazata pe conflict si asta nu duce la nimic.
Asa cum bine zici noi cei care doar vrem „apa in bazin” ne simtim neputinciosi intre „bine” si „rau”.

mda  •  18 octombrie 2012, 11:12

Dle Tolontan nu doar la Braila este problema asta si la Alba Iulia. Bazinul Olimpic este inchis de aproape 3 ani de zile, CNI nu mai aloca banii pentru ca lucarile sa fie terminate si pentru a putea fi platiti bani pentru firma care a subcontractat lucrarea. Aceasta firma inca isi face treaba, dar intr-un ritm foarte lent si pe buna dreptate.
Bazinul au fost incepute de CNI, iar la final acesta se v-a da in administrarea municipalitatii. Si noi am avut tineri care au participat la competitii, dar nu au mair ezistat sa se antreneze la SIbiu sau Deva si s-au lasat de acest sport.
Nu era vorba de o constructie a unui bazin nou ci doar de o renovare, da acesti bani nu exista sau exista dar nu vor fi virati pentru ca primarul ales este al opozitiei. Este pacat ca in lupta politica exista victime colaterale, oare mai merita votati?

Toppy  •  18 octombrie 2012, 11:28

Am fost si eu la Braila, mai demult, si stiu ca aveau o echipa de inotatori de valoare, la fel la Resita, Baia Mare sau Pitesti, nu e relevanta ordinea.
De ce in alte parti se poate si la Braila, nu ?

Sanchi brăileanca  •  18 octombrie 2012, 12:00

@Nicu
Nu trebuie să te superi că l-a implicat pe preş , omul îi poate invita pe elevi să se antreneze în bazinul lui , din dotare , de la vila Dante unde îşi desfăşoară singura activitate curentă , înotul şi alergatul , cu bune rezultate dacă i-a provocat pe jurnalişti la o întrecere populară.Era să uit , în timpul liber , mai încropeşte şi nişte dosare că vin vremuri grele!

Sanchi brăileanca  •  18 octombrie 2012, 12:06

@mircea – galati
Eşti Mircea Toader cumva?

cosmin  •  18 octombrie 2012, 12:58

JO Londra 2012: Romania – 2 medalii de aur (1 gimnastica + 1 tir), Ungaria – 8 medalii de aur (3 canoe, 2 natatie, 1 atletism, 1 gimnastica, 1 scrima). Chiar nu ne este rusine pentru astfel de „performante”?

VIDEO S-a umplut bazinul ;) » Scrisoarea micilor înotători de la Liceul Sportiv din Brăila, publicată de GSP, şi-a făcut efectul!  •  18 octombrie 2012, 13:19

[…] Scrisoarea unor copii sportivi pe care Cătălin Tolontan a trimis-o mai departe şefilor ţării a avut efect mai repede de cît s-ar fi aşteptat puştii dornici de antrenamente şi de medalii. […]

VIDEO S-a umplut bazinul ;) » Mesajul micilor înotători de la Liceul Sportiv din Brăila, publicată de GSP, şi-a făcut efectul!  •  18 octombrie 2012, 13:57

[…] Scrisoarea unor copii sportivi pe care Cătălin Tolontan a trimis-o mai departe şefilor ţării a avut efect mai repede decît s-ar fi aşteptat puştii dornici de antrenamente şi de medalii. […]

cristi@galati  •  18 octombrie 2012, 14:14

La Galati se practica inotul cu 140 ron / 4 sedinte .
Incurajati copii sa faca sporrt , sa le stea in gat la cei ce vor mai zice asta . Hotilor !!!

Gabi  •  18 octombrie 2012, 15:04

La ce ne trebuie apa in bazin daca si asa „noi nu suntem o tara de inotatori” – ca sa citez dintr-un „geniu”! Haideti sa ne uitam si alte directii sa analizam putin ce vedem:
– Alba Iulia – bazinul nefunctional de 3 ani;
– Timisoara – bazinul olimpic este tot pe hartie; intr-un oras de 350.000 locuitori este un bazin de 25 m cu 6 culoare…;
– Turnu Severin – bazinul inchis definitiv;
– Braila, Arad – la limita functionalitatii, etc

Peste toate astea si o federatie care organizeaza CN pe diverse grupe de varsta oriunde doar acolo unde-s conditii bune NU. La Oradea si Izvorani sunt bazine extrem de dotate, moderne, incapatoare dar neintroduse in circuitul oficial al federatiei; oare de ce? Poate ne spune cineva care-i viitorul natatiei noastre sau cineva influent si „important” reuseste sa declanseze un cutremur si in sport.

niky  •  18 octombrie 2012, 16:28

trebuia sa dati spaga si se rezolva(dramatic) asa e romania nu au fonduri dect pentru campanii electorale alti aduc cinste natiuni si alti vor sa fure acesta cinste fara sa faca nimic mai mult decat atat sa ceara si o spaga daca s-ar putea ca doar cine are scaun sus este bun la toate si le stie pe toate(scaune pline de incompetenti care o freaca la rece si vor spaga) TRIST,TRIST,TRIST

apa versus Comisia Europeana Bucuresti  •  18 octombrie 2012, 16:53

De vina Andronescu Ecaterina( Ambramburica) , ea fiind Ministrul al Educatiei!Alta vina o are Basescu iar daca nu rezolva problema vina o va avea si Ponta si Guvernul Romaniei pentru ca devin incapabili din unctul asta de vedere. emotionanta scrisoarea inotatoriilor din Braila!oare cate zeci si sute de cazuri sunt in Romania la or actuala, cazuri nestiute la nivel inalt!E simplu;ati castigat voturiile, ne conduceti bine, aca ne conduceti rau ,plecat, demisia!Ce rost avea 3 zile cu membrii Comisiei Europene la Bucuresti cand noi nu avem apa in bazinul de la Braila?sprijiniti-o pe Diana Mocanu, cred ca ea este antrenor la Braila.

Totusi performanta..  •  18 octombrie 2012, 18:25

Catalin,

Desi e justa in esenta doleanta exprimata in chip de scrisoare, te-as invita sa faci o radiografie deopotriva rece si obiectiva a sectiei de natatie de la Braila. Sunt vreo 10 antrenori, dintre care vreo 2- 3 se bat cu pumnii in piept ca au cateva rezultate obtinute de o mana de sportivi la Campionatele Nationale si Campionatele Balcanice si le hiperbolizeaza importanta in presa locala, iar restul antrenorilor se bat vara de vara pe copii care vin sa faca initiere sau mai bine spus pentru banii acestora.
Antrenoarea care ti-a trimis scrisoarea, ma rog semnata cica de un sportiv, ar trebui sa analizeze lipsa performantelor adevarate obtinute la Europene, Mondiale ori JO. Acolo se obtine performanta adevarata.

Fara nume  •  18 octombrie 2012, 18:35

Nu va vine a crede, dar asta este democratia. Mai ales pentru tarile sarace.

(De vreun deceniu, au inceput sa o afle si americanii. Se plang (cei pe care ii duce mintea), dar uita sa includa si toate celelalte tari pe care le-au fericit cu „democratia” (lor).)

Nu credeti ? De inteles: necazuriloe nu lovesc pe toti deodata. Mai dati-i 20-25 ani, poate va ajuta. Daca nici atunci, persistati.

Intr-o zi, saracia si disperarea aduse de democratie (nume de cod pentru capitalism) vor fi evidente.

(Cu regret, d-le Tolontan! Nu eu am manjit numele democratiei. Grecii sa dea in judecata pe cine trebuie, pentru daune de imagine!)

Mircea  •  18 octombrie 2012, 18:48

Buna ziua

O problema este si la o scoala din Craiova,(scoala nr 2)unde copiii sunt obligati sa mearga la corul de muzica.Copiii sunt olimpici la matematica ,romana,etc.
Cine nu merge la cor,are nota 7,chiar daca raspunde corect la ascultare!
Este jale,ne batem joc de acesti copii minunati!

pulifrici  •  18 octombrie 2012, 21:32

PATETIC!!!

mircea  •  19 octombrie 2012, 13:56

Ce tupeu sa publici asa ceva tocmai acum cand sunt toti ocupati cu imparteala. Pai nu mai e asa mult de furat, trebuie toti sa se concentreze pe alegeri, un locsor mai in fata ar aduce cateva milionase de euro in plus, in urmatorii 4 ani. Si muciosilor astora le arde de apa in bazin, nesimtire fara margini. „……cu melcii vostri” ce altceva credeti ca ar putea spune un politician roman.

Cătălin Tolontan  •  19 octombrie 2012, 16:47

mircea: da, nesmitire, dar o nesimtire care le-a adus apa in bazin

Fara nume  •  19 octombrie 2012, 20:35

Mi-ar fi placut sa va intalnesc (si sunt de acord cu dl. Plesu ca nu trebuie sa te „indragostesti” de nimeni – in politica, anume).

De multe ori mi se trezeste ideea ca va traiti activitatea sociala intr-o lume foarte murdara. Uneori, reusiti cate ceva (care inseamna mult pentru omul de rand – unii, macar).

Bravo, pentru apa din bazin. Sa vedem daca apa urmatoare se va pune tot cu balci.

Lucian  •  20 octombrie 2012, 1:51

Felicitari pt articol ar trebui sa stiti ca fenomenul natatiei este unul cu totul special chiar daca la noi conditiile sunt absolut mizerabile copiii indragesc acest sport olimpic, care de altfel la nivel mondial impreuna cu atletismul se bucura de o atentie si o mediatizare fantastica ( si binemeritata).
Sa imi termin totusi ideea; in vara aceasta mai precis in luna iulie, la Braila in aceleasi conditii mizere din pacate s-a desfasurat Campionatul National de copii 11 – 12 ani; campionat la care au participat 504 copii de la vreo 46 de cluburi din tara!
Putine sporturi se pot bucura de o asa participare intr-un campionat national, mai ales la asemenea conditii!
Ar trebui sa scrieti mai multe si despre Juniorii care vin din spate cu performante excelente dar nebagate in seama de nimeni, iti trebuie aprox 10 ani de munca sa ajungi in Lotul National al Romaniei si acesti copii o fac fara nici o rasplata de ordin material aproape toata activitatea se dsfasoara pe banii parintilor si chiar si a antrenoriulor! ( poate singura bucurie sau singurul sprijin este atunci cand le mai pomeneste vreun ziar si lor numele dupa un rezultat bun.
Sunt curios ce se va scrie in presa despre participarea lotului National de inot al Romaniei (JUniori), la Campionatul tarilor central europene de la Zilina ( Slovacia ) 23 Noiembrie 2012.

Fost ziarist  •  20 octombrie 2012, 19:10

Off topic: Tolo, le spui te rog baietilor sa puna din nou si postul pe care se difuzeaza meciul pe campionate.ro, pentru ca eu (si probabil si altii) de asta sunt fanul vostru si nu al iPROcritilot :).

Multumesc

Toppy  •  22 octombrie 2012, 12:33

Cred ca solutia pentru sporturile din Romania ar fi sa se expuna problemele sporturilor, cu siguranta nu doar inotul la Braila e cu cantec…si probabil s-ar impinge lucrurile mai repede…
Intr-adevar nu intotdeauna sunt bani, dar de multe ori banii exista doar ca…

gikupitesti  •  23 octombrie 2012, 17:04

mai avem mult pina departe trebuie sa ne schimbam mentalitatea.timpurile se schimba mereu.

Antoan  •  26 octombrie 2012, 17:11

Nu e bani, e criza. Abia ajung pentru capania electorala.

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord