Oameni din Biroul Federal au declarat în fața DNA că li s-a falsificat semnătura

Relu Auraș susține că n-a semnat niciodată procesul verbal prin care a început afacerea dintre firma lui Rudel Obreja și federația de box condusă de Rudel Obreja

sâmbătă, 3 noiembrie 2012, 7:00

Relu Auraș susține că n-a semnat niciodată procesul verbal prin care a început afacerea dintre firma lui Rudel Obreja și federația de box condusă de Rudel Obreja

Investigație GSP de Mirela Neag și Cătălin Tolontan

“Am semnat de 20 de ori în fața procurorului ca să-i arăt că nu e semnătura mea pe procesul verbal! El mi-a spus că și alți colegi au reclamat același lucru”, susține Relu Auraș. E vorba de ședința din 2011 în urma căreia Federația Română de Box a intrat în afacerea Galei Bute cu firma lui Rudel Obreja, președintele FRB.

Acestea sînt cele mai noi evoluții în dosarul Galei.

Auraș, care în primii ani l-a susținut pe Obreja, spune că “am crezut că Rudi e un tip deștept, care va face bine boxului, dar ce se descoperă acum mi se pare incredibil!”.

Depoziția lui Auraș la DNA a durat “cam o oră și jumătate, mai mult ca să-mi scriu declarația”. Ce ați scris? “Că îmi amintesc ședința Biroului Federal pentru că s-a discutat o chestiune legată de afilierea unui club la federație. Dar nu-mi amintesc nimic despre un contract între federație și o firmă a lui Obreja pentru Gala Bute”.

Și, povestește Auraș, “atunci cînd am văzut semnătura pe procesul verbal pe care cică noi am fi aprobat contractul am sărit în sus că asta nu e semnătura mea!”.

Titi Tudor este un alt membru al Biroului Federal care a declarat zilele trecute că în ședința respectivă nu s-a discutat nimic despre contractul dintre FRB și Europlus, dar Auraș este primul care vorbește despre falsificarea semnăturilor.

Dintre oamenii Biroului Federal, doar”Cimino” Trandafir a supus că-și amintește ceva despre contract, fără să detalieze.

Mesajul lui Obreja către ziariștii gsp

În acest timp, din Canada, Obreja și-a făcut un blog pe care transmite mesaje codate, în argou, către ziariștii Gazetei. “Pentru micul tolo.ro. La noi, după ce-ai învățat să te aperi, trebuie să răspunzi. C-așa-i în box! (…) În box e-o vorbă : «Nu iei adversarul la kilogram, îl iei la bucată»!”.

De fapt, expresia nu vine din box, “ci este una din lumea șmecherilor”, potrivit unui fost boxer care l-a auzit pe Obreja rostind-o de mai multe ori. Citatul e unul din preferatele lui Obreja.

Cînd “iei la kilogram”, dai orbește, lovești o dată și gata. Cînd iei pe cineva “la bucată” e clar că “te pui pe el”, ești hotărît să te răzbuni pînă la capăt, meticulos, să-l distrugi bucată cu bucată. “Te iau la bucată”, adică te desființez.

Obreja: “Garda Financiară a găsit totul legal!”

În privința Galei, Obreja susține în continuare că e victima unui complot și că inspectorii DLAF nu au sesizat că “eu am organizat nu cu banii ministerului, ci cu banii firmei mele cel mai mare eveniment indoor din România”.

Ministerul, spune Obreja, a plătit promovarea. 1,9 milioane de euro, din care 400.000 reprezintă TVA.

El mai afirmă că nu trebuie să dea socoteală DLAF, ci Gărzii Financiare, care l-a controlat și a constatat că “toate operațiunile au fost în conformitate cu legea”.

“Documentul OFICIAL”

El ironizează audierile de la DNA. “Ia stai să-i chemăm noi pe «prietenii» tăi din Biroul Federal la audieri și să-i întrebăm ce s-a discutat acum 1 an și jumătate la ședința aceea”, scrie Obreja.

Și continuă: “Da’ nu mai bine le dați un extemporal din TOATE ședințele? Să vedem cîtă ținere de minte au conducătorii boxului!”.

Apoi, el însuși aduce în discuție procesul verbal despre care Auraș susține că a fost falsificat. “Nu ajunge Procesul Verbal, document OFICIAL al FR Box? Nu, nu ajunge, poate spune vreunul dintre ei că s-a făcut fals și-atunci te-am prins!”, zice Obreja.

Cererea cu antetul olimpic!

Înapoi la fapte. După acea ședință, Obreja a trimis un document oficial, semnat de el, cu antetul Federației Române de Box, dar și cu siglele ANST și Comitetului Olimpic și Sportiv Român (facsimil) către mai multe companii de stat. Le solicita sponsorizări.

De la cîteva dintre ele, Hidro- electrica, Transgaz, Transelectrica și combinate din minerit, el a adunat aproximativ 400.000 de euro, suplimentari față de bugetul de 1,9 milioane de euro primit sub semnătura Elenei Udrea de la Ministerul Dezvoltării.

Cu acești bani, federația urma să plătească o parte din costurile Galei.

Situația s-a încurcat însă într-un mod care l-a împins chiar și pe Obreja să-și încalce cu un an și jumătate promisiunea publică din iulie 2011: “Voi face public tot bugetul Galei în cel mai scurt timp”.

“Gală ca-n povești”

Conform anchetatorilor antifraudă ai DLAF, deși banii au intrat în FRB, destinatarul final al lor a fost firma Europlus a lui Obreja.

Conform lui Obreja, “eu am făcut o Gală ca-n povești, am adus bucurie în sufletul românilor și o expunere României în valoare de 90.000.000 de euro”. Și acum, spune Obreja, a ajuns tocmai el să se justifice.

“Nici o faptă bună nepedepsită”, declara Elena Udrea a doua zi după Gală.


Comentarii (16)Adaugă comentariu

adriani  •  3 noiembrie 2012, 7:43

Se pare ca au inceput sa-l ia astia de la DNA. Tot la bucata.

bazileon  •  3 noiembrie 2012, 7:57

De ce trebuia sa semneze Auras in fata procurorului, ca doar ala nu e expert in grafologie? Probabil ca s-a folosit si de celebrele argumente „sa moara mama” si „sa-mi sara ochii”. Halal articol! Oricat de toxixa pare asocierea dintre FRB si firma lui Obreja, ce scrieti dvoastra nu aduce nici o geana de lumina.

Ciccinho  •  3 noiembrie 2012, 9:08

Obreja pentru noi/ Este Ridzi 2!!

Godot  •  3 noiembrie 2012, 10:07

La fel s-au facat manevra cu prelufurarea clubului Steaua de catre Viorel Paunescu. Nimeni n-a semnat ce aparea in procesele-verbale, si totusi, pe baza aia, s-a decimat AG-ul de la 100 de insi pana la cateva slugi care le-au pus clubul pe tava. Nu mai spun de manevrele lui Becali de dup-aia.

De astea maistrul Tolo nu se intereseaza, face doar circ electoral prin campania asta de imagine pentru furtul unei canistre de benzina, mare valoare sociala afectata. Cu aia care au furat rafinaria e mai greu, aia dau papa, cu astia cu canistrele suntem zmei.

CIRC!!!

mihai Bistrita  •  3 noiembrie 2012, 11:07

ne vor „sprijinii„?! A ajuns sa conduca Federatia Romana de Box un analfabet, un semidoct.

mircea  •  3 noiembrie 2012, 11:45

@bazileon semnatura falsificata nu inseamna neaparat ca cineva a facut o semnatura identica, ci pur si simplu a facut o alta semnatura si ca sa vezi asta nu trebuie sa fii expert. Poate pe pv-ul resepctiv in locul lui Auras aparea X la semnatura. Nu inseamna ca a semnat Auras. Si fiind vorba de o declaratie, procurorul incearca inca sa inteleaga cine de ce se face vinovat. Iar daca va fi cazul, se va cere si o expertiza grafologica. Iar nivelul de educatie al celor care dau declaratii la DNA nu are legatura cu cazul. Si doar nu te astepti ca dintr-un articol Tolo sa rezolve cazul, nu?

Cătălin Tolontan  •  3 noiembrie 2012, 12:00

godot: evident ca mereu exista un caz mai mare si ca nu am sapca

liparonu  •  3 noiembrie 2012, 13:10

Mereu exista un caz mai mare si mereu se gaseste cate un carcotas (godot) care sa nu fie multumit de nimic. 2 milioane si ceva de euro furati sunt o nimica toata! godot-ule, pentru alte furaciuni care nu au legatura cu sportul, in general, iti recomand cu caldura „Romania te iubesc”.
Cataline, sper sa nu te sperii de amenintarile de cartier ale acestui combinator. Continua ancheta si, cel mai bun raspuns la amenintare este „sa ii dai decisiva”, cum ar spune Rudotel:) Succes!

Nicu Bucuresti  •  3 noiembrie 2012, 15:23

draga Tolo ar trebui sa faci o investigatie sa ne spui unde s-au dus cele 5 % luate de dragomir sub forma de sponsorizare din drepturile de televizare..Cum s-au furat „legal” acei bani…a cui este firma unde s-au dus … ce s-a facut cu ei si ce legatura are cu fotbalul..persoane…etc….

vero  •  3 noiembrie 2012, 18:07

in legatura cu aceasta gala de belea dl. obreja a fost sustinut puternic in eforturile sale organizatorice din box de catre un alt domn de pe la ministerul sporturilor, parca bogdan gheorghe il cheama. fiind vorba despre un oficial el poate lamuri multe aspecte.

Smart O  •  3 noiembrie 2012, 20:31

Si toate acestea pentru ca in tara asta un singur lucru este admis : sa taci , sa nu zici nimic , sa furi sau sa-i lasi pe toti ceilalti sa fure ca altfel esti anormal . Numai singe rau cu dezvaluiri si descinderi extraordinare , cu arestari de 3 ore doar sa para si EI civilizati ca noua nu ne mai pasa de nimic si chiar daca ne mai pasa in lumea hotilor incepind cu securistii conducatorii societatii , armata sluga securitatii politicienii si imbogatitii peste noapte din raiul mocirlei romanesti , tot nu putem sa schimbam nimic .

Smart O  •  3 noiembrie 2012, 20:36

Ceea ce vad eu ca fiind un pas important este alegerea presedintelui in persoana lui VALENTIN CEAUSESCU . De ce ? El ii cunoaste pe securisti si le poate pune botnita , el ii cunoaste pe politicienii care l-au marginalizat si ce erau pina in 89 si ce au devenit plus parcursul fiecaruia si este singurul care a adus o cupa a campionilor in est . E mult mai bun decit regele si decit oricare dintre cacarai , copy-paste , basesti , udreeni, cocosei , nastasei ,iliesti , voiculesti .

Miki Maus  •  4 noiembrie 2012, 0:00

Ca şi în dosarul transferurilor, DNA n-o să facă probabil nicio brânză. DNA a fost organizată ca să se ocupe de corupţie. Se pare că nu au mare pricepere în cazurile de fraudă, evaziune etc.

Observ că suspect de multe dosare DNA sunt în situaţia asta: au ca obiect alte fapte decât cele de corupţie. E şi cazul anchetei Mititelu-Craiova-FRF-LPF. (Năstase-Trofeul calităţii e din aceeaşi categorie…)

Întrebare inteligentă pentru o presă inteligentă: De ce oare?

ghimpe  •  4 noiembrie 2012, 6:13

Domnule Tolontan, puteti sa ne spuneti si noua cu cat a inselat STATUL ROMAN D-l VOICULESCU?

Lereter  •  4 noiembrie 2012, 9:01

Nu cred ca dl Tolontan ar trebui sa jubileze.O gala de interes european,de la Bucuresti,a fost intoarsa ,in stil mioritic,intr-un scandal interminabil.Desigur se va da un rezultat.Ca la patinoarul din Brasov,-o realizare excelenta,facuta praf,ca fiind facuta din coruptie- poate nici de data asta dl Tolontan nu va fi fericit.Dar,-caci exista si un „dar”-sa il ridici pe Relu Auras la nivelul de om de moralitate sau incredere ridicata este exagerat,necredibil,neproductiv.La fel si Doroftei sau Titi „prosop”.Singurul credibil este Vastag.Obreja plateste „nesimtirea” de a fi raspuns dlui Tolontan.chiar obraznic.Nu o fi omul asta „usa de biserica”-rar gasesti un fost boxer,sa fie asa-,dar a facut o gala memorabila.Dl Tolontan a retinut din acasta doar partea cu coruptia,e treaba dlui.In alta ordine de idei Obreja a gresit tinand de presedentia la box,aducand prejudiciu boxului intern.Trebuia sa plece.dar lui nu i se permite sa fie impulsiv,reactiv,nici sa jigneasca.Oricum,din povestea asta,lungita nesfarsit,pierde si dl Tolontan,pe dansul il apreciam,nu pentru campanii de demascare,ci pentru calitatea intelectuala,deosebita,pentru un stil de presa deosebit.

Olivia  •  5 noiembrie 2012, 13:01

Ce-i drept cu putina tehnologie, faci orice, de la abonamente,bilete false pana la bani si semnturi false.
E trist, dar unii si-o merita, prea naivi, prea delasatori mai sunt!

Comentează