Urîtele noastre duminici

Documentarea a durat cîteva săptămîni, dar de scris l-am scris într-o duminică. Era 5 februarie. Articolul care a deschis Dosarul Transferurilor a apărut în Gazeta Sporturilor luni, 6 februarie 2006.

marți, 13 noiembrie 2012, 1:00

Documentarea a durat cîteva săptămîni, dar de scris l-am scris într-o duminică. Era 5 februarie. Articolul care a deschis Dosarul Transferurilor a apărut în Gazeta Sporturilor luni, 6 februarie 2006.

L-am redactat cu greutate și cu frustrare. Toți cei care am lucrat la investigație eram “decreței” pentru care Generația de Aur alimenta cu mister de neșters pasiunea noastră pentru fotbal.

Iar Gică Popescu era, ca impresar, unul dintre cei implicați în transferurile de jucători, înregistrate cu o sumă mare în străinătate și cu o sumă mică în țară.

De fapt, Popescu a și plătit, imediat, peste 400.000 de dolari către Fisc. Dar tot a început urmărirea penală. Relațiile dintre noi nu s-au reparat niciodată, chiar dacă au rămas civilizate. Astăzi, el a fost condamnat cu suspendare.

Nici nu poți pretinde, ca ziarist, să te înțeleagă cei despre care scrii. Cum să ne accepte George Copos, despre care am dezvăluit cazul Loteria, pe cînd manevra, încă de acum 12 ani, spațiile comerciale și banii între Ana Electronic, Rapid și Loteria eternului Cristea, director al tuturor șopîrlelor și proptelelor, demne de un ofițer acoperit al Serviciilor și regimurilor gras finanțate din banii de loz în plic?!

Cristea erau un factotum șters în timpul acela dintre milenii, dar personjul era diabolic, ne-am trezit cu mașinile sparte, dați în judecată de Copos și a fost nevoie de un deceniu ca procesele să se urnească!

Iar calvarul lui Copos cu presa cea rea nu s-a terminat. A apărut Loteria II, iar acum, în Dosarul Transferurilor, deschis pe 6 februarie 2006 de ziar, Copos primește 5 ani de închisoare cu executare.

Evident, în acest moment, pînă la recurs și pînă la o sentință definitivă, ei sînt nevinovați. E omenește și corect să scriem asta.

Din punct de vedere sportiv însă, ceea ce am scris pe 5 februarie 2006 rămîne în picioare: din punct de vedere sportiv, Copos, Nețoiu, Mihai Stoica ș Borcea și-au prejudiciat cluburile. Dacă e legal sau nu, asta justiția o stabilește.

Și încă ceva. În ultima vreme, magistrați pe care îi respect au dezvoltat o retorică violentă la adresa presei. Îi rog să țină cont de ceva. Ei sînt apărați de sistem, de protecția legală, de ofițeri și de Servicii.

Noi, ca ziariști, rămînem mereu expuși nu doar derizoriului de a greși, antipatiei și urii celor pe care-i expunem public, dar poate că mai multor riscuri.

N-ar strica să ne respecte mai mult o justiție căreia, numai în acest articol, i-am amintit trei dosare grele începute de presă! De fapt, sînt zeci și sute de astfel de cazuri pe care procurorii le-au instrumentat și judecătorii le-au judecat abia după ce informațiile au fost publicate în redacțiile cu lumină rece ale urîtelor noastre duminici.


Comentarii (60)Adaugă comentariu

realist  •  13 noiembrie 2012, 19:30

Cindva pe un stadion din romania ,la inceputurile fotbalului cu benere de publicitate un fotogaraf fie el si cameraman ,se chinuia sa ia imagini din spatele benerelor de publicitate, VICTOR BECALI ESTE OMUL CARE A CAUTAT IN REDACTIE OMUL CARE MUNCEA , SI FIE EL SI IN SPATELE BENERELOR ,LUA IMAGINI ,REGULAMENTAR, ETC.. A SUNAT SI L A AMENINTAT PE MUNCITOR .EI BINE ,UITE NENE DACA NU TIAM FACUT ATUNCI RECLAMATIE PENTRU AMENINTARE CU MOARTEA ASA CUM MI AI SPUS LA TELEFON CULMEA PE TELEFONUL REDACTIEI ACU PRIMESTE CU MINDRIE DE MILIONAR SENTINTA. TI AI FACUTO CU MINA TA . TRAGEO SINGUR. ERAM AMENINTAT PENTRU CA I MI FACEAM PROFESIA LEGALA REGULAMENTAR MUNCEAM ETC..

Bernie Madoff  •  13 noiembrie 2012, 21:12

E posibil ca apararea unora din inculpati sa fie valida: ei spun ca nu exista dovezi materiale, doar indirecte. Ca sa existe probe, ar fi trebuit ca procurorii sa investigheze toate operatiunile firmelor off-shore prin care au trecut banii (intrari/iesiri de fonduri) si toate miscarile de fonduri din conturile deschise la banci din alte state de inculpati! Cum in Romania nu se practica astfel de verificari (!!!!), e posibil ca, intradevar, CSJ sa-i achite din lipsa de probe! Pt. o justitie ca cea din SUA, procesul ar fi floare la ureche, tocmai fiindca indivizii nu au fost f. elaborati in a ascunde traseul banilor negri; dc? pt. ca au stiut ca procurorii locali cauta doar cat sa se auda ca au cautat. DNA: niste amarasteni. O sa vedeti finalul (din nou) penibil (pt. procurori).

pepeman  •  13 noiembrie 2012, 22:20

Ai dreptate. Dar şi Dănileţ are dreptate, şi nu-i nici un paradox aici.
Tu te aperi, cum e firesc, cu ce ai făcut tu şi unii colegi ai tăi, în timp ce Dănileţ acuză comportamentul altor confraţi ai tăi, şi ştii la fel de bine ca şi mine că o face în mod justificat. Până la urmă, important e că amândoi vă faceţi meseria, şi o faceţi bine.

Curtea de apel  •  14 noiembrie 2012, 1:56

in finalul materialului, lasati senzatia ca ati facut un serviciu justitiei. nimic mai fals. din punctul de vedere ar unui judecator, situatia se sintetizeza asa: „fir-ati ai dracu’ de jurnalisti cu anchetele voastre, cu tot, ca exact de-aia nu aveam io chef acuma, sa ma apuc sa citesc inca un dosar cat un munte, peste alte sute peste care trebuie sa ma uit inainte de fiecare sedinta.
ca sa nu mai spun, ca tot din cauza de jurnalisti si mediatizare, nu-si pot lua linistiti spaga aferenta unui astefel de dosar.

pompieru’ de serviciu  •  14 noiembrie 2012, 5:36

dorel 49: perfect adevarat, prezumtia de nevinovatie inceteaza la prima condamnare.Catalin, nu cred ca e nici omeneste si nici corect sa spui ca in acest moment sunt nevinovati.

Cătălin Tolontan  •  14 noiembrie 2012, 17:13

pompieru’ de serviciu: nu aveti dreptate. Juridic vorbind, pina la o sentinta definitiva sint nevinovati!

Mihai  •  14 noiembrie 2012, 22:20

Catalin, face-ti te rog o investigatie si legat de U Cluj. Mitica Dragomir explica azi la Digi cu nonsalanta ca ancheta Diicot e comanda politica, ca autoritatile locale din Cluj sa-i ia echipa lui Bucsa , alias Walter. Adica , presedintele Ligii recunoaste ca Walter controleaza doua cluburi de Divizia A. Totodata explicati oamenilor ca ce a facut Walter, prin transferul gratis al jucatorilor de pe o societate comerciala pe alta (chiar daca el le detine pe ambele) interzis prin lege: legea 31 SC, cod fiscal. Walter trebuia sa plateasca TVA si impozit pe profit , iar transferul nu se poate face la valoarea zero, ci la valoarea de piata . nu de alta dar se mira Ilie Balaci , ca ce exista o lege care-i interzice asta unui patron? Pai da exista, ca altfel ar devaliza toti societati comerciale si delapida

Adelina  •  16 noiembrie 2012, 18:40

Mi se pare foarte ciudat faptul ca cam toata lumea crede despre ei ca reprezinta generatia de aur, deci numai… oameni uimitori se cred unii…
Oare care o fi adevarata generatie de aur printre atatia oameni ce au parere prea buna despre ei.

Cristi Danilet  •  27 noiembrie 2012, 0:27

Respectul e reciproc.
Doar ca si noi in justitie, si dvs in presa, avem/aveti colegi care nu merita sa stea intre noi/dvs. Si ei ne strica imaginea in primul rand, si ne infesteaza daca nu pe noi, atunci pe cei mai tineri ca noi, in al doilea rand. De aceea noi suntem responsabili sa luam atitudine cand lucrurile nu merg bine in justitie si in presa. Pt ca cele doua entitati sunt independente/libere prin definitie si trebuie sa ramana asa, si responsabile fata de publicul larg prin misiunea pe care o au – de aici obligatia ca si noi, si dvs sa fim profesionisti. Mai ales ca deseori scopul justitiei si mediei este comun.

Cătălin Tolontan  •  27 noiembrie 2012, 8:24

cristi danilet: multumesc pentru interventie

Comentează