Cine știe cîștigă

Un organizator al FOTE 2013 a ajuns contractant pe bani publici pentru FOTE

miercuri, 23 ianuarie 2013, 1:00

Un organizator al FOTE 2013 a ajuns contractant pe bani publici pentru FOTE

Bogdan Gheorghe și-a dat demisia din COSR, unde se ocupa de FOTE, iar acum firma lui participă la investiția de 700.000 de euro de la patinoarul din Poiana Brașov, refăcut pentru FOTE

Investigație de Mirela Neag și Cătălin Tolontan

Cazul este simplu. Și, ca de obicei, el va primi interpretarea fiecărui cititor. Este reconfortant. Noi furnizăm faptele.

Patinoarul din Poiana Brașov este cel mai important obiectiv de pe lista întîrziaților pentru Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE). Miercurea viitoare, pe 30 ianuarie, el va primi un acoperiș. În valoare de 700.000 de euro, contractul modernizării a fost adjudecat de o asociație de trei firme, dintre care face parte și 3G Sport – IP SRL, compania lui  Bogdan Gheorghe, director în ANST pînă în 2009 și membru în Comitetul de organizare a FOTE, din partea COSR, pînă în august 2012.

rompres_bogdan gheorghe„Nu e nici un conflict de interese și nimic suspect”, spune Gheorghe.

Iată povestea.

Patinoarul mare s-a făcut mic
La marginea stațiunii Poiana Brașov, lîngă hotelul Olimpic și stadion, există un patinoar vechi. „Inițial, Scripcaru avea planuri mari. Își dorea o investiție costisitoare, de genul patinoarului din Brașov. Investigația Gazetei despre arena din Brașov l-a încurcat și nu s-au mai repezit”, povestește unul dintre constructorii care au lucrat la patinoarul de sub Tîmpa.

Omul a fost chemat la DNA Brașov în legătură cu patinoarul mare, „dar am avut impresia că vor să îngroape cazul”. Asta e altă poveste, cea a patinoarului de trei ori mai scump decît cel din Ungaria. Investigația Gazetei din 2010 l-a scos din minți pe Scripcaru, care a furnizat zile în șir un film propagandistic în regim publicitar la B1TV împotriva articolelor jurnalistice.

La Poiană, s-a renunțat la varianta grande și s-a ales refacerea și modernizarea vechiului patinoar. Aici va avea loc în februarie concursul de patinaj artistic de la FOTE și short track-ul, patinajul viteză pe arenă restrînsă.

Licitație cu o singură ofertă
Emil Boc trecuse terenul din patrimoniul Sportului în cel al Primăriei Brașov. Apoi, în vara lui 2012, Victor Ponta a reîntors patinoarul în domeniul actualului Minister al Tineretului și Sportului.

ANST a trebuit să se ocupe de licitație, în mandatul lui Carmen Tocală. Pe 4 decembrie 2012 a fost publicat anunțul de licitație. A existat o singură ofertă, cea a consorțiului de trei firme: GD Total Service, Astra București și 3G Sport, compania lui Gheorghe, unde el este director, iar unic acționar este soția. Pe 21 decembrie se semna deja contractul.

„Nici una dintre firme nu putea face de una singură acoperirea patinoarului în doar 35 de zile, de aceea am dat cîștig consorțiului”, își explică decizia Vasile Ungureanu, directorul complexului sportiv din Poiana Brașov. O firmă face instalația de frig și mantinela, alta asigură amenajările sportive, iar sereleul lui Bogdan Gheorghe instalează balonul presostatic care joacă rolul acoperișului. În plus, 3G Sport pune iluminarea, ventilația și încălzirea. Toată investiția valorează 700.000 de euro.

Bogdan Gheorghe: „E un act de curaj”
„Abia pe 28 decembrie s-a dat autorizația de construcție și e un act de curaj că ne-am înhămat la o asemenea lucrare în condiții de iarnă și cînd competiția începe pe 17 februarie. Pe 5 februarie va fi gheață și copiii se vor putea antrena”, spune Bogdan Gheorghe. „Firma mea e cea mai bună din țară în astfel de lucrări”, comentează el atribuirea contractului.

Nu e prima dată cînd Bogdan Gheorghe migrează de la stat la privat în același domeniu pe care l-a păstorit ca bugetar și pe care apoi l-a fructificat în calitate de privat. El era director la complexul „Lia Manoliu” în anii 1999-2000, în mandatul lui Crin Antonescu.

Atunci a fost concesionat pe 49 de ani Ştrandul Tineretului de la Șosea către o companie controlată de Puiu Popoviciu. A fost o afacere de 10.000 de metri pătrați, de zeci de milioane de euro și a fost peste un deceniu de luptă a ziarelor, a societății civile și a Primăriei sectorului 1, care au blocat transformarea bazei sportive într-un complex de turnuri imobiliare.

După ce a cedat terenul lui Popoviciu, Bogdan Gheorghe s-a angajat chiar la firma prin care omul de afaceri derula afacerea dobîndită prin semnătura fostului angajat al MTS. „Totul a fost curat și totul e curat și acum”, spune Bogdan Gheorghe. Mai are fix 14 zile să termine investiția și să încaseze, împreună cu partenerii, cei 700.000 de euro.


Comentarii (16)Adaugă comentariu

vlad  •  23 ianuarie 2013, 1:29

Eu zic asa, macar asta are decenta sa jongleze cu privatul/publicul :). Si-a dat demisia inainte sa depuna oferta. Evident nu este corect orice ar spune…. dar pe de alta parte vad ca nici macar nu au avut concurenta la licitatie. E chiar asa de nisa constructia asta???

dan  •  23 ianuarie 2013, 7:41

Nu-i frumos capitalismul? Sint mindru ca sint roman si ma bucur ca fratii mei jefuiesc fara deosebire, tot ce prind, fara decenta, morala, bun simt si alte „caracteristici” demult disparute din peisajul autohton. Bravo Romania, bravo romani!

Cătălin Tolontan  •  23 ianuarie 2013, 9:08

eduard pavel: (offtpic) au aparut mai multe articole despre subiectul la care va referiti, dar exclusiv in editia tiparita. E o forma de a incerca sa ne protejam munca, pentru ca, pusa pe site si preluata gratis, ajunge sa ne diminueze capacitatea de a produce lucruri interesante

matei  •  23 ianuarie 2013, 9:32

Domnule Tolontan, in primul rind vreau sa va multumesc pentru maniera in care incurajati sportul!
Sunteti un mic Sherlock Holmes si in loc sa va puneti mintea la contributie sa atrabeti copii catre sport sau catre lectura sportiva , va ocupati cu denigrari si mai ales scandaluri mediatice…
In alta ordine de idei , Romania are nevoie de baze sportive la nivel european sau mondial , dar cum spuneti si dvs. sunt prea mari preturile ?Pai Allianz Arena cit a costat domnule?A… nu avem puterea de cumparare..a nemtilor veti spune,iar marile competitii se fac in baze neutilate si mai ales in relicve de decenii….Sunteti din pacate una dintre ele…
Va multumesc

Tudor  •  23 ianuarie 2013, 10:22

chiar nu văd care-i problema …dacă ştia despre ce-i vorba de ce să nu se bage.
şi vorba lui Matei, ce te tot bagi în toate prostiile care nu interesează pe nimeni într-o ţară în care prim-ministrul plagiator dovedit a ieşit cu 60% din voturi, deputatul Stan anchetat de DNA a ieşit şi ăla cu vreo 70%, şi atâţia alţii …

Un organizator FOTE 2013 a ajuns să câştige bani din chestia asta  •  23 ianuarie 2013, 10:32

[…] Cătălin Tolontan a descoperit că Bogdan Gheorghe, cel care se ocupa din partea Comitetului Olimpic şi Sportiv Român de FOTE […]

carmen  •  23 ianuarie 2013, 10:49

Se uita de terenurile de tenis de la Sala Polivalenta pe care le are Bogdan Gh cu baietii fostul ministru Sorin Stanescu,care ii este ruda, si ce restaurant si-au tras acolo

tavi  •  23 ianuarie 2013, 12:36

700 de mii pt un balon. Mai sa fie…

mieusa  •  23 ianuarie 2013, 12:42

Tantalaul ala ne spune si noua cat costa lucrarea pentru care marele hot va incasa 700.000 de euro? Chiar tot ce se face in tara asta e pus sun semnul intrebarii ?

niky  •  23 ianuarie 2013, 15:18

acest bogdan gheorghe este cel mai mare escrocdin SPORT.dupaLIA MANOLIU,SALA POLIVALENTA nu vede nimeni aceste ESCROCHERII.a cedat MAGARUL stradul TINERETULUI siacuma ajuns club de fitze…PLAYER iar saracii de poloisti si saritori in apa sunt VAI MAMA LOR.va mai amintiti cazul SARITORULUI PE BURETI care a luat locul 7 la camp.mondiale?daca avea deschis macar acest bazin cu siguranta altul ar fi locul lui in lume.JAPCA PE FATA.felicitari dle TOTLONTAN.cu COMPLEXUL DI OTOPENI DE NATATIE?CE SE MAI AUDE?

speranta  •  23 ianuarie 2013, 17:30

poate se „elibereaza” si DNA-ul de Basescu si-i baga la puscarie pe toti din haita lui,ca vad ca riposteaza slugile si in aceste comentarii ! auzi,lasa-ne frate sa furam in liniste ,tu ocupa-te de sport ! la puscarie cu voi idiotilor !

nicolae  •  24 ianuarie 2013, 3:46

nu e nimic intamplator iar domnul gheorghe de mult din 2000 trebuia sa auda pe cel putin 10 ani zanganitul de catuse pentru binele facut la strandul tineretului iat domnul antonescu trebuia sa-l insoteasca .asa se face istoria si se distruge totul.(ce rau facea bucata aia de teren de la sosea).ia sa vedem o ancheta corecta si urgent cu cei doi la rahova

nistorel  •  25 ianuarie 2013, 9:44

Totul e simplu: stimatul domn Gheorghe a organizat o licitatie pe care a intriziat-o pina in ultima secunda si a cistigat-o.

Avind certitudinea ca se va construi acest patinoar a luat toate materialele si cind nici o firma onesta nu ar fi mai avut timp sa achizitioneze materialele si sa faca lucrarea, a dat drumul la licitatie. Astfel a iesit salvatorul natiunii si (dupa cum spune cu modestie) firma sa e cea mai buna in domeniu fiidnca face in 30 de zile ce altii fac in 4 -5 luni probabil 🙂 Adica sa monteze corturi in timp record, cu materialele deja aflate in depozit…

El probabil considera ca e un geniu, eu consider ca e unul dintre aceia fara nici un pic de respect pentru bunul simt, dat fiind pig pongul asta stat-privat pe care il face de ani de zile.

Din pacate astia sint oamenii cu care PNL vrea sa ne convinga ca dreapta e o alternativa. Probabil ca in scurta vreme acest profesionist de exceptie va fi din nou la ministerul sportului sa isi pregateasca lucrarile private pentru 2015-2020. Sistemul il asteapta.

Si ultima concluzie: la Brasov se intimpla numai orori, dupa MBS, iata si 3G Sport da tun, probabil din cauza aerului curat si al temperaturilor joase banii pentru patonoare au alta dimensiune 🙂

Asteptam 3g sport si la mare, la munte e clar, sint cei mai buni.

daniel  •  26 ianuarie 2013, 15:37

Ca de obicei se trateaza senzationalul.
Un balon, ca cele care din pacate sunt in presa noastra, e 2 lei.
Il pui in gura, sufli si se umfla.
Lucrarile de acolo, a caror descriere o gasiti pe site-urile e-licitatie si e-achizitii.ro, sunt ceva mai complexe decat un balon, suflam si gata.
Ce e trist, iar aici probabil ca ancheta ne duce catre samburele de adevar al povestii, este ca se face acum, tarziu si probabil la o calitate indoielnica a lucrarilor.

Succes lor, sa termine la timp si voua sa gasiti adevarul.

D

MIRA  •  16 noiembrie 2013, 12:15

DA! DIN NOU ACEST EXCROC BOGDAN GHEORGHE…ESTE MEMBRU IN TAOTE PARTIDELE POLITICE DIN ROMANIA, DUPA TUNUL DE LA TINERETULUI A URMAT TUNUL DE LA „GALA HAGI” – LIA MANOLIU DE UNDE AFOST DEMIS IN URMA SCANDALULUI SI STUPOAREA A PLECAT”LA CERERE” DIRECTOR LA SALA POLVALENTA DIN BUCURESTI…UNDE AU URMAT TUNURI DE MILIARDE,TERENURILE DE TENIS ALE SALII INCHIRIATE PE BANI DE NIMIC LUI SI MISTER STANESCU MIHAI FOST MINITSRU MTS -LA TERENURILE DE TENIS ALE POLIVALENTEI ESTE FAIMOSUL CLUB SI RESTAURANT-http://www.daimonclub.ro/UNDE STE ACTIONAR EL HOTUL CU FIII FOSTULUI MINISTRU SI ACTUAL PROPCUROR !! TERENURI TRECUTE DIN PROPRIETATEA STATULUI IN PROPR HOTILOR LUI GRATUIT, LICITATIITRUCATE SI ACHIZITII DE LA 3G TRANS SRL…MAI SPUNEM???CINE NE AUDE? ESTE LIBER SI FURA INCONTINUARE DIN BANII FURATI IN POLIVALENTE SI-A FACUT 2 CASE IN PARADISUL VERDE…

geo  •  21 mai 2014, 23:31

pentru ,,domnul” bogdan ghe totul e simplu si usor, aceasta sluga a lui puiu popoviciu care sare imediat cand suna sefu care conduce inca din umbra ,,afacerile” bazei sportive Tineretului astazi adusa intro stare jalnica prin ,,grija”administratorului mihaela luta care face tot posibilul ca aceasta baza sa ajunga o cocina, o paragina pentru ca firma 3g trans sa inceapa lucrarile de constructii programate demult de tov puiu popoviciu. Pe cand un control la sc tineretului s.a.? au distrus terenurile de tenis, aleeile, bazinele de inot. cluburile de polo nu mai au bazin lotul de sarituri in apa nu mai are bazin sa ales praful de baza tineretului din bucuresti pana CAND?

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord