Înalta Curte, cea care apără omul de mulțime

Condamnarea lui Gigi Becali, ”cu executare” la televizor și ”cu suspendare” în realitate, ridică temperatura celuilalt dosar, mult mai important, în care sînt vizați verii săi, Copos și Borcea.

luni, 11 februarie 2013, 2:57

Condamnarea lui Gigi Becali, ”cu executare” la televizor și ”cu suspendare” în realitate, ridică temperatura celuilalt dosar, mult mai important, în care sînt vizați verii săi, Copos și Borcea.

George Copos coboară treptele care duc în miezul holului central de la Înalta Curte de Justiție și Casație. „Aproape că plînge”, titrează siteurile de știri. Nu e nici o exagerare, chiar lăcrimează.

Curtea a amînat judecarea pentru 5 martie. Nu e neapărat o veste bună pentru inculpații din Dosarul Transferurilor, prinși în tensiunea ultimei șanse. Tribunalul îi declarase nevinovați, Curtea de Apel i-a condamnat la ani grei de închisoare, iar Înalta Curte va da sentința definitivă. Și asta se vede pe fața lui George Copos.

Desigur, el este cel mai talentat actor dintre cei 8 oameni de fotbal. Un actor nerecunoscut, care și-a deplîns mereu soarta. Și-a plîns de milă cînd era un prosper om de afaceri pe val, și-a plîns de milă cînd era vicepremier PC; e omenește de acceptat că se căinează acum, cînd are două condamnări cu executare, una de 4 ani și cealaltă de 5 ani de închisoare. Nici una definitivă, atenție!, în acest moment e un cetățean nevinovat.

„Noi, cei 8 oameni acuzați aici avem probabil cifră de afaceri de 1 miliard de euro pe an”, spune el, în fața camerelor de luat vederi, extenuat. Justiția nu e cenzitară, dar, pentru un om încolțit, logica e ceva relativ, care dintre noi am fi brilianți în aceste momente? „10% din timpul meu îl petrec gîndindu-mă la afaceri și 90% îl consum încercînd să rezolv problemele cu justiția”, a declarat recent patronul Rapidului pentru revista „Capital”.

Păi, dacă justiția e atît de mare consumatoare de timp, s-o tăiem! S-o radem ca pe un cost suplimentar și s-o aducem la nivelul de acum 10 ani cînd într-adevăr ea funcționa în funcție de numele, cifra de afaceri și poziția în stat a persoanei. Nu că acum ar fi imună, desigur, dar schimbarea e evidentă.

Sau poate că s-au copt efectele afacerilor și nu mai pot fi ascunse. Poate că George Copos consumă 90% din timp în justiție pentru că 90% dintre afacerile lui au avut ca punct de pornire activele statului. „Cei care au luat resursele țărilor lor cînd acestea aveau cele mai mare nevoie de ele”, așa cum îi numește un scriitor britanic pe „miliardarii de stat” din fosta lume comunistă.

Poate că George Copos e nevinovat, așa cum afirmă. Sau poate că, într-adevăr, a făcut afaceri profitabile pentru el și păgubitoare pentru Loteria Română. Și poate că a combinat transferurile de jucători astfel încît statul să ia ciuciu, Rapid, praful de pe tobă, și alții, foarte, foarte mult.

Doar Înalta Curte poate spune asta o dată pentru totdeauna. Instanța are o sarcină istorică în acest dosar pe care nu-l depășește ca încărcătură simbolică decît, poate, cazul Năstase. Dar ca mediatizare și ca multiplicare internă și internațională în conștiința publică, Dosarul Transferurilor e mai puternic. De ce? Pentru că George Copos, frații Becali, Cristi Borcea și ceilalți șefi din fotbal au oferit o senzație de invincibilitate mereu împrospătată de televiziuni, decenii la rînd.

Faptele lor nu au influențat atîția români precum deciziile premierului Adrian Năstase, dar numele lor sînt la fel de cunoscute și așteptarea că „s-ar putea face dreptate” este uriașă. Dar nu așa se exprimă justiția!

Înalta Curte este importantă tocmai pentru că-l păzește pe om de prejudecățile mulțimii!

Trei femei, trei judecătoare stau acum între instinctele cele mai puternice ale fiecăruia dintre noi și ideea de dreptate. Copos sau Ioan Becali nu pot fi condamnați pentru că lumea îi detestă și, Doamne, cum îi detestă, asta le e clar și lor!, ci numai dacă Înalta Curte îi consideră vinovați.

Să fii impopular, să fii descurcăreț, să fii bogat într-un fotbal sărac sau într-o țară a cărei subdezvoltare ai speculat-o cinic, acestea nu sînt infracțiuni.

Corina Jîjîie, Lavinia Lefterache și Lucia Tatiana Rog sînt trei judecătoare cu mare experiență și de o integritate pe care nimeni n-a contestat-o niciodată.

Dacă te uiți la ele și-i privești, în același timp, pe Copos sau pe Borcea, nu poți să nu te gîndești cum răsfățații sorții, care au făcut mișto la cele 40 de termene de pînă acum ale procesului, „Ha, ha judecătorii nu înțeleg nimic din legile fotbalului!”, mizează acum pe un singur lucru și doar pe unul: pe faptul că trei femei vor găsi în ele înțelepciunea de a face justiție, nu senzație.

Pe de o parte stau cîțiva cabotini în costume sclipitoare, pozînd precum George Copos în cel ce ține planeta pe umeri. Uite unde era John Galt, Atlasul lui Ayn Rand, sătul de mediocritățile lumii ăsteia! Pe de altă parte, stă Înalta Curte, alcătuită la acest proces din cele trei femei.

Rugați-vă să știe legile! Mai bine să nu știe fotbal! Microbiștii v-ar fi judecat infinit mai aspru, Tarantino turna un film din asta, și e crucial că există o Înaltă Curte.

Indiferent care va fi verdictul ei, e bine că există, apărînd omul de mulțime.

PS: Îngrozitoare prestația acelor televiziuni (România TV am văzut-o cu ochii mei, nu știu dacă a fost singura), care au care au titrat  „Gigi Becali, 3 ani de închisoare cu executare!”. Becali a fost anunțat în direct că va face închisoare, iar apoi cei din TV au spus, Stați așa!, „Becali, 3 ani de închisoare cu suspendare!”.

Cu cîteva minute înainte refuzasem să intru pe un alt post, pentru că nu aveam o confirmare de la reporterul Gazetei, aflat la Înalta Curte. „Medicii declară un om mort, nu televiziunile. Iar judecătorii decid dacă face închisoare, nu televiziunile”, le-am zis ca într-un serial american, siderat că vor să difuzeze o știre neverificată, despre libertatea unui om.

Asta înseamnă să satisfaci pofta mulțimii și de asta e bine că judecata se face la Înalta Curte!


Comentarii (63)Adaugă comentariu

sonumbitch  •  11 februarie 2013, 21:00

catalin, boti,

oamenii ok nu pleaca neaparat, dar nu apar din motive mentionate de mine mai sus. esti, nu esti corupt, imaginea care ti se poate construi ti-ar putea distruge munca de o viata. specula cu intunecare care se face la noi a atins tavanul geniului.

unu  •  11 februarie 2013, 21:07

Cat priveste dosarul cu terenurile…Domul Becali spune ca a fost un schimb reciproc avantajos…Pai uitati ce ii propun eu lui Domnul Becali..Eu locuiesc in Crangasi,intr un apartamnet cu 3 camere…cu 41 ajung in 12 14 minute la Ghencea..cu metroul..35-40 minute pe National…cu masina,probabil 20-25 de minute ,insa mult mai repede daca as veni din Pipera.Nu doreste Domhul Becali sa facem un schimb de locuinte?..Dumnealui sa mi dea casa din Pipera..iar eu sa i dau apartamentul din Crangasi?

nicky  •  11 februarie 2013, 21:16

Va multumesc ca mi-ati lasat comentariu, desi aveam dubii, dar cum ramane cu raspunsul? Justitia e buna cand a aplicata unor oameni pe care nu ii suportam, deci e buna in general, indiferent de cauza?

cosmo  •  11 februarie 2013, 21:58

Atentie! in acest moment Copos e un om vinovat. dar nu definitiv.
ultimele sentinte l-au condamnat, doar ca mai are drept la apel/recurs.

omar  •  11 februarie 2013, 22:46

Cu o ,JUSTITIE, CA A NOASTRA O SA INTRAM IN SCHENGEN ,IN UN ALTRA VITTA. SI SE MAI ZICE CA E EGALA PT TOTI .

George  •  12 februarie 2013, 9:20

Catalin, Copo, cu toata melodrama de pe chipul lui chiar a oferit locuri de munca, a tinut o echipa oferind satisfactie celor care au suspinat dupa echipa asta (pe care nu o iubesc). A gresit odata, de doua ori, dar in fotbal, stii bine, jucatorul nu se multumeste doar cu statul de plata, oricat de gras ar fi fata de fraierul care munceste pe 700 lei. Daca nu ar fi patroni in tara asta, voi ati scrie ziarul la imprimanta si noi am creste grau si porci in apartament. A spus-o Il Luce: omul a facut si greseli. Apoi trebuie vazut daca fiecare a incalcat legea, daca aceasta nu le permitea sa faca afaceri pe offshore. Binele clubului este o sintagma care nu a functionat nici in comunism, acum nici atat. Omul munceste ca sa traiasca mai bine, nu ca sa fie aplaudat pe stadion si injurat sau lovit.

aspida  •  12 februarie 2013, 10:36

esti inca un ziarist de tabloid!

mordor  •  12 februarie 2013, 10:49

copos ar fi trebuit sa intre in parlament, apoi sa-si dea demisia, apoi sa intre iar etc….

livius  •  12 februarie 2013, 12:15

catalin, nu televiziunile i-au facut ce sunt ! toata presa, incluzandu-i pe o mare parte din colegii tai. atunci cand la emisiuni de sport, ani in sir, vorbesc „patronii”, fara studii in domeniul sportiv, cu totul in afara fenomenului sportiv, evident ca incep sa se simta atotstiutori si atotputernici. uitat-te acum – toti se retrag in sanul familiei pt a lua decizii sau a-si plange de mila. „Marea familie a fotbalului romanesc” unde este ? Imi amintesc discursurile lui Dragomir (deasemenea potential condamnat) – justitia o sa distruga fotbalul ! In loc sa ne intrebam daca nu cumva, ei au distrus sportul, le promovam pe toate canalele ineptiile…

Cătălin Tolontan  •  12 februarie 2013, 13:42

livius: ai dreptate, cind am spus televiziuni nu m-am gindit la televizoare, ci si la oamenii care presteaza. Dar nu cred ca ai dreptate cind spui „toata presa”. E injust sa bagi ziarele in acelasi rind cu televiziunile. Ziarele sint cele care i-au criticat permanent si dezvaluirile si investigatiile din ziare au pornit aceste dosare.

cezar  •  12 februarie 2013, 16:47

http://tv.gsp.ro/Giovani-Becali-Sint-Mafiot-The-Song-22137.html
daca doriti sa revedeti!!!
oare spunea adevarul atunci?!

val  •  12 februarie 2013, 21:21

Nu va grabiti cu concluzile acesti indivizi ce au furat vor fi achitati si liberi sa o faca in continuare ,justitia este pentru saraci nu pentru milionari -scuzati gramatica am parasit tara acum 25 de ani.

TimeZ  •  13 februarie 2013, 0:43

cum este posibil ca un om care nu respecta legea, nu ma refer la furturi, astea ar trebui intai judecate, probate, ci pur si simplu nu o respecta la modul in care vorbeste despre lege, la modul in care stie sa isi rezolve problemele, la modul cum se substituie legii si oamenilor ei (apropos de furtul masinii), sa fie in comisia de justitie a camerei deputatilor???

si cum este posibil asta cu suspendare dar poate ramane parlamentar. Cred ca ceva nu este in regula nici in actul de justitie, cat timp este clar ca sentinta, chiar daca s-a dat sub litera legii, nu s-a dat in esenta ei.

Comentează