Reproșul meu pentru Traian Băsescu

Traian Băsescu l-a vizitat astăzi pe Papa Benedict al XVI-lea și, apoi, a rostit probabil cel mai frumos discurs al său ca președinte al României. Cîteva pasaje:

vineri, 15 februarie 2013, 4:49

Traian Băsescu l-a vizitat astăzi pe Papa Benedict al XVI-lea și, apoi, a rostit probabil cel mai frumos discurs al său ca președinte al României. Cîteva pasaje:

”Am avut sentimentul că în fața mea era un papă care nu avea decât un mesaj: „Vreau să fii bun!”. Un om care prin privire, prin vorbă, prin inteligența frazelor, nu spunea decât că are de comunicat pentru viitor.
Ceea ce cred că mi-a comunicat astăzi papa a fost că avem nevoie de o lume mai bună, să fim mai buni unii cu alții.

(…)

Sentimentul cu care am plecat a fost acela că am avut o întâlnire unică care nu  se va mai repeta și care nu va mai avea vreodată un asemenea  partener”.

Discursul complet îl găsiți pe evz.ro.

Acesta este și reproșul esențial pe care i-l fac președintelui României: că a vorbit de prea puține ori în asemenea  termeni despre compatrioții săi și că prea puțini oameni au ieșit din întîlnirile cu el simțind ceea ce a simțit el astăzi în fața Papei. Dacă observația vi se pare o bagatelă care trădează fie băsism, fie antibăsism, nu citiți mai departe, vă rog!

Sigur că Traian Băsescu e sub impresia unicității Papei și a momentului dăruit de destin, imaginați-vă cîte miliarde de oameni ar vrea să fie azi în fața Papei ca să simtă motivele renunțării și mesajul subtil!, dar păstrînd proporțiile, rolul unui președinte de țară este și acela de a-și inspira, a-și încuraja și a-și recompensa prin cuvinte demne compatrioții.

În august 2009, după ce mă pronunțasem doi ani înainte împotriva suspendării, am făcut o analiză a discursurilor prezidențiale, în care sesizam, uluit, că sub 1% din referirile din discursurile oficiale ale lui Traian Băsescu sînt laudative la adresa unor oameni concreți sau a realizărilor lor.

Anii au trecut, Traian Băsescu a rămas la fel și a fost nevoie să se întîlnească azi, la Vatican, cu un om care renunță la singura postură cerească la care au acces muritorii, alegînd să se ”retragă din lume”, pentru ca președintele României să resimtă el însuși ce bine e să primești energia pozitivă de care compatrioții săi ar fi avut atîta nevoie.


Comentarii (53)Adaugă comentariu

Ciprian Nițu  •  17 februarie 2013, 15:28

Cât despre tine (JUST), ți-ai adjudecat cu ușurință locul după care tânjești cu atâta poftă; rapid și foarte precis, ai nimerit în tagma celor pe care-i apreciezi și cu care te identifici! Nu te cunosc , dar îmi rezerv dreptul de-ați agăța de limbuța ta veninoasă adjectivul pe care-l meriți cu prisosință! Amice, ești NECIOPLIT!

helmuth  •  19 februarie 2013, 10:58

mai avem putin si scapam de damigeana

Ses  •  22 februarie 2013, 10:49

cel mai bine

Comentează