Un bulgăre făcut împreună

“Octavian Morariu va fi principalul beneficiar al FOTE. Își netezește drumul către CIO”. E o frază autorizată. O spun mai mulți oameni din sport, care au informații valoroase.

duminică, 17 februarie 2013, 10:29

“Octavian Morariu va fi principalul beneficiar al FOTE. Își netezește drumul către CIO”. E o frază autorizată. O spun mai mulți oameni din sport, care au informații valoroase.

Poate că așa e. Deși accesul în CIO rămîne o necunoscută frustrantă. Nimeni nu garantează nimic.

Au trecut 15 ani de cînd România nu mai are reprezentat în înălțimile rarefiate ale sportului, acolo unde se întrezăresc doar vîrfurile incandescente ale trabucurilor, dincolo de liniștea de zăpadă din apartamentele hotelurilor de la ultimele etaje din Lausanne, Kuala Lumpur sau Rio de Janeiro.

Alexandru Șiperco a fost, vreme de 43 de ani, membru CIO, ultimul român dintre “Nemuritori”. Deși să spui ”român în CIO” sau ”elvețian în CIO” sau ”orice-naționalitate în CIO” e o iluzie care flatează, dar nu descrie realitatea sportului mondial. CIO dizolvă pașapoartele. Pe acreditările Jocurilor Olimpice, fie că ești sportiv, antrenor sau oficial, apare numele tău, profesia, accesul, dar nu țara de unde vii.

Onorant pentru noi, statutul de “român în CIO” e un soi de decorație din aur invizibil. “Eu nu sînt reprezentantul României în CIO, ci reprezentantul CIO în România!”, mi-a spus Șiperco, într-un interviu, la jumătatea anilor 90. L-am privit atent, era o siguranță care te încremenea în afirmația lui, o seninătate de cetățean al unui imperiu niciodată zdruncinat.

Poate că Octavian Morariu va beneficia, într-adevăr. Dar e la fel de real că fără insistența lui și a echipei de la COSR lucrurile nu s-ar fi urnit. Și astăzi e ziua în care e cinstit să consemnăm participarea voinței în fața resemnării.

Faptul că România organizează, în sfîrșit, după trei decenii, o competiție sportivă importantă este meritul multor oameni, unii dintre ei în relații contondente cu Gazeta, ziar care i-a criticat repetat.

Un alt încăpățînat al iernii acesteia este George Copos. În stilul său, de tip care amestecă investițiile private și cheltuielile de la stat, el s-a ambiționat totuși să creadă în potențialul domeniului schiabil din Poiana Brașov. Nu un an, nu doi, ci peste un deceniu! Are interese acolo, are hoteluri. A avut o viziune și a crezut în ea.

Un alt nume care a făcut posibilă competiția este Elena Udrea. Nu discut politicianul, ci ministrul care a împins lucrurile înainte în privința domeniilor din Poiană și de la Rîșnov. Despre eforturile, succesul și erorile lui George Scripcaru, primarul Brașovului și președintele Comitetului de organizare al FOTE, merită scris separat.

De asemenea, OMV Petrom a investit milioane de euro în trambulinele de la Rîșnov și în sportul de iarnă românesc, ieșind din logica unei corporații despre care românii știu doar că scumpește benzina. Un alt antreprenor, familia Gârbacea din Moeciu, a organizat la Cheile Grădiștei singura pistă privată de nivel internațional pentru biatlon din lume.

Sigur că, excepție făcînd ultimul exemplu, banii folosiți nu le aparțin. Ei sînt ai cetățenilor și, de aceea, indiferent cine va lua creditul la competiția care începe azi, imaginea e oricum un concept discutabil la infinit, FOTE reprezintă un serviciu adus românilor exact acolo unde suferă cel mai mult. În domeniul schiabil al încrederii că putem face lucruri împreună.

coperta
Gazeta oferă azi coperta ediţiei de duminică întrecerilor care încep la Braşov

 


Comentarii (17)Adaugă comentariu

barbu  •  17 februarie 2013, 10:56

eheiiii, domnule tolontan! cat au bagat – cat vor scoate dumnealor? dl. garbacea nu a avut informatii, din timp, despre faptul ca se va organiza FOTE si va monopopul biatlonului? cati bani a primit din partea statului pentru amenajarea respectiva?

menumorut  •  17 februarie 2013, 12:23

Dati-mi voie sa nu ma raliez la acest festivism care, de altfel, nu va caracterizeaza. Cind spuneti despre FOTE ca ar fi o „competitie sportiva importanta”, pe ce criterii va bazati? Ca eu unul, altfel mare amator de sport, n-am auzit pina acum de aceasta competitie. Chestia asta imi miroase a gala Bute, o competitie trucata, in care sportul e doar un pretext pentru satisfacerea intereselor unor lipitori dependente de bani publici. Nu va grabiti sa-i laudati pe alde Udrea, Copos si Scripcaru, succesul investitiilor facute de ei se va masura simplu daca va fi cazul, in profit si numar de turisti, nu in daciade festiviste care nu intereseaza pe nimeni.

john doe  •  17 februarie 2013, 12:42

Bravo, domnule Tolontan! Nici macar Copos nu are o parere asa buna despre el insusi!

toma  •  17 februarie 2013, 13:02

Dle Barbu, vorbesti prostii, familia Gârbacea nu beneficiază de nimic de pe urma FOTE, pentru că toate serviciile(cazare, mâncare etc) le-a băgat Scripcariu în Poiana Brașov. Iar drumul județean din Moeciu de sus e varză(au dat și la tv) pentru că președinele CJ Brașov nu-l înghite pe primarul comunei și așa se fac treburile în România. N-am nimic cu familia Gârbacea, dar știu cum arătau locurile alea acum vreo 15 ani și cum arată acum pe banii lor. Așa că nu aruncați cu pietre…

victor L  •  17 februarie 2013, 14:06

Doar o parere.
Articolul dvoastra trebuia sa se rezume scurt: plecaciuni pentru cei ce au contribuit ca FOTE sa se desfasoare in Romania.
Explicatii sint frectie la un picior de lemn.

aius  •  17 februarie 2013, 14:29

Printre putinele dati ,in care ma simt ROMAN !

relu  •  17 februarie 2013, 15:27

asa santem noi romanii, orice lucru bine facut, trebue improscat cu noroi si o serie de indoieli. daca dl. tolontan scrie un articol laudativ la adresa organizatorilor, o serie de vuvuzele politice incep sa faca zgomot. pacat de mentalitatea asta paguboasa. nu ne vom schimba niciodata.

Cătălin Tolontan  •  17 februarie 2013, 15:41

relu: ne vom schimba cind mai multi copii, tineri si adulti vor asista la ocompetitie ca aceasta.

victor L: da, o reverenta merita cei care au crezut in FOTE, nu e nici o rusine sa recunosti meritele oamenilor, dimpotriva! Nu ma timorati cu acest stil de a expedia un articol pozitiv. Scriu ce cred.

radu  •  17 februarie 2013, 15:44

unii le fac, altii le inaugureaza (pasaj, stadion, etc)

cititor9  •  17 februarie 2013, 16:31

Foarte bine ca mai remarcam si ce e pozitiv in tara asta.
Stim bine ca sunt lucruri negative peste tot, dar la noi se scrie si se vorbeste exclusiv despre cele negative.
Din acest motiv am ajuns sa improscam cu noroi inclusiv in oamenii de valoare pe care ii mai avem.

Cătălin Tolontan  •  17 februarie 2013, 17:33

menumorut: cind spun ca FOTE e o competitie sportiva importanta ma bazez pe cei 1.600 de sportii, intre 14 si 18 ani, din 49 de tari, careparticipa la 28 de probe. Si ma bazez pe o cifra invocata se Octavian Morariu, parca in Adevarul: 80 dintre ei ajung sa participe la Olimpiad de iarna.

Stiu ca argumentele sint deranjante, scuze 🙂

gigi  •  17 februarie 2013, 17:52

Catalin,
Crezi ca astazi, Presedinele Basescu o sa laude pe cineva ?!

Cătălin Tolontan  •  17 februarie 2013, 18:29

gigi: da, cred ca va remarca efortul

gigi  •  17 februarie 2013, 18:44

Daca da ,crezi ca o face pt. unii dintre cei care i-ai amintit mai sus sunt „oamenii lui”?!!

Brutus  •  17 februarie 2013, 19:07

Catalin Tolontan

Cand spui ca „FOTE e o competitie sportiva importanta” exagerezi. Hai sa ne vedem lungul nasului. Este doar o competitie sportiva sau daca chiar vrei sa o numesti importanta, atunci hai sa fim expliciti si sa spunem ca este o competitie importanta pentru juniori. Importanta poate parea doar prin prisma faptului ca Romania nu a organizat nimic in domeniu de (nu stiu cati) ani buni. Altfel ce facem? O dam in OTVism/superlative cand altii organizeaza nush ce concursuri de schi/patinaj/etc sau Olimpiada de Iarna?

P.s. Gasesc meschin faptul ca promovezi pe site articole/investigatii ce apar numai in print, stiut fiind faptul ca ai/aveti foarte multi cititori din afara, dar care nu au posibilitatea de a cumpara print-ul. Chiar nu aveti posibilitatea (IT) de a face asemenea titluri invizibile pentru cei de afara? Macar sa nu stim daca tot nu ne sunt accesibile. Parerea mea!

Cheetah  •  17 februarie 2013, 22:35

Frumos scris, felicitari. Trebuie subliniat faptul ca evenimentul va atrage, prin publicitate in primul rind, mult asteptatii turisti straini de calitate.

Maik  •  18 februarie 2013, 10:04

Brutus, orice competitie are importanta ei indiferent daca este pentru seniori, juniori, veterani sau persoane cu handicap.Daca ai fi participat macar la una poate ai gindi altfel.Sint lucrusi pe care nu ai cum se la simti decit daca le traiesti.Traiesti intr-o alta realitata pentru ca crezi ca este normal sa consumi fara sa platesti.

Comentează