Club de stat caut 2 mil. €!

Tribunalul respinge recursul: Pandurii trebuie să restituie bugetului 8,8 milioane de lei. Termenul limită este 31 martie 2013.

miercuri, 27 februarie 2013, 1:38

Tribunalul respinge recursul: Pandurii trebuie să restituie bugetului 8,8 milioane de lei. Termenul limită este 31 martie 2013.

coperta-“Pandurii Tîrgu-Jiu e clubul de fotbal din România care a primit cei mai mulţi bani de la stat: 30 de milioane de euro în ultimii 8 ani”, scria Gazeta Sporturilor pe 9 iulie 2012.

Ziarul publica un document intern al SNLO, prin care se strîngeau sumele de bani pentru clubul de fotbal profesionist condus de Marin Condescu, lider de sindicat al minerilor dinzona Olteniei.

“Fiecare ban fiind dat legal de companii și cheltuit la fel de club”, declara Condescu pentru ziar.

Siguranța lui Condescu
Recent, pe 15 februarie 2013, cei de la Pandurii Tg-Jiu au aflat că sînt siliţi să returneze rapid 8,8 milioane de lei din finanţarea oferită de SNLO în anii 2011-2012. Termenul restituirii este 31 martie, în caz contrar banii vor fi recuperaţi de la conducerea Complexului Energetic Oltenia, urmașa SNLO.

Curtea de Conturi a controlat clubul în 2012. Printre alte nereguli, inspectorii au considerat că o parte a finanţării către Pandurii și Minerul Motru este ilegală. “Mereu au crezut asta ăștia de la Curtea de Conturi. Nu e nici o problemă, se vor lămuri ei”, a ripostat atunci, sigur de el, Marin Condescu.

De data asta, lucrurile au mers mai departe.

Dosarul 753/95/2013
Curtea de Conturi a emis o decizie prin care 8,8 milioane de lei urmează să fie recuperaţi de la Clubul Pandurii Tîrgu-Jiu, răspunzători fiind președintele Marin Condescu și ex-directorul SNLO, Daniel Burlan.

Complexul Energetic a atacat decizia Curţii de Conturi în instanţă. Dosarul are numărul 753/95/2013 și e pe rol. Conform legii, banii trebuie plătiţi pînă pe 31 martie. Evident, Pandurii nu are în cont o sumă atît de mare.

“Complexul a cerut suspendarea executării”, explică pentru ziar judecătorul Daniel Surdoiu, purtătorul de cuvînt al Tribunalului Gorj.

CE SPUNE TRIBUNALUL
“Pot face recurs, dar deocamdată trebuie să restituie banii”

– Și ce a decis instanța, domnule judecător Surdoiu?
– A respins cererea de suspendare a executării. Adică executarea sumei rămîne valabilă.

– Asta înseamnă că Pandurii trebuie să plătească suma?
– Da. Și ei, și ceilalți pentru care Curtea de Conturi a emis decizia.

– Ce cale de recurs au?
– Pînă se judecă fondul, adică cererea lor de anulare a deciziei Curții de Conturi, pot face recurs la Curtea de Apel Craiova. Sentința de acolo este irevocabilă. Tot Curții de Apel Craiova, secția de contencios, i se pot adresa și dacă vor dori să facă apel după sentința pe fond a Tribunalului Gorj. Practic, pe fond se decide dacă trebuie să dea banii, iar la cererea de suspendare se judecă dacă trebuie să plătească banii pînă la o sentință irevocabilă. Deocamdată, așa cum v-am spus, trebuie să-i dea.

_ALX5468_1-CE SPUNE MARIN CONDESCU
“Nu-i plătim pentru că nu trebuie!”

-Domnule Condescu, aveți banii?
– Nu. Cine are disponibile 2 milioane de euro? Avem bani ca să funcționăm la Pandurii.

– Deci nu-i plătiți?
– Nu-i plătim pentru că nu trebuie! Dacă va exista o decizie judecătorească irevocabilă…

– O secundă! Ea este deja executorie.
– Nu-i plătim! Nu mă privește pe mine, Pandurii, că SNLO mi-a dat banii din alt capitol bugetar. Nu a existat nici un prejudiciu, doar s-au dat banii nu din stînga, ci din dreapta.

– Curtea de Conturi spune că ei trebuie restituiți.
– Înțelegeți ce spun? SNLO ca acționar la club era dator să plătească acești bani. Dacă i-au dat din altă parte, asta îi privește. Nu înseamnă că dau eu banii pînă pe 31 martie că așa vrea Curtea de Conturi. Nu există nici o decizie.

– Există o decizie a Curții de Conturi care, conform legii, trebuie respectată.
– Nu plătim, o să se lămurească lucrurile, veți vedea.


Comentarii (30)Adaugă comentariu

Iulian  •  27 februarie 2013, 1:47

Are dreptate Condescu, el are contract cu SNLO prin care acestia trebuie sa ii plateasca o suma. Ce vina au Pandurii ca SNLO au luat banii din alta parte? Eu daca am o datorie la un amic, acelui amic nu ii pasa de unde fac rost de bani el vrea doar sa ii dau banii cand trebuie.

marius encutu  •  27 februarie 2013, 3:04

Domnule Tolontan, aveti mare curaj si va admir din tot suflettul. Cu jurnalisti de genul dvs tara asta va elovua si poate peste multi, multi ani va ajunge la nivelul Danemarcei la nivel de corupie.

Oricum, cred ca procurorii si judecatorii ar trebui sa faca o cheta mica si sa va cumpere un cadou ceva la cata paine le puneti pe masa.

Respect!

viorescu  •  27 februarie 2013, 8:08

Ce obligatie are SNLO sa sponsorizeze in continuare acest club? Actionariatul nu este pe viata, poate fi stopat oricind. Nu stiu ce beneficii sau „beneficii” au cei de la SNLO dar cind propria sponsorizare te faulteaza (si nu-i prima data),ar fi cazul sa primeasca un cartonas rosu. C-asa-i in fotbal. Apoi per general ar fi cazul ca toti care primesc bani de la buget (intreprinderi, primarii, consilii judetene si care or mai fi) sa nu mai aiba voie sa bage bani in fotbal, mai ales la cluburile cu patroni „mascati” prin intermediari.

gigel  •  27 februarie 2013, 9:55

„Nu dau eu banii…ca asa vrea Curtea de Conturi”..!!! zice Condescu.
Cam asa respecta „granzii”din Romania ,statul de drept.
Pacat..de noi!!!

edy  •  27 februarie 2013, 10:14

iuliane te mai poti suferi la cat esti de inteligent?!?! pai in cazul de fata pandurii primeste o suma de la snlo care snlo surpriza il are sef tot pe condescu ti se pare normal? nu e normal ca in momentele astea de criza in care toate cluburile o duc rau pandurii si mediasul sa traiasca regeste pe bani ai statului,bani ai oamenilor de rand

baiazid  •  27 februarie 2013, 10:23

Domnule Tolontan, in Romania s-au curs sute de milioane de euro pt medicritate in fotbal. Clubul Pandurii a „supt” zeci de milioane. Pt ce ? Ca sa nu retrogradeze ? Si cu toate asta nu se gaseste 1 MILION euro pt a asigura finantarea clubului de handbal Oltchim, cotat cu prima sansa la CASTIGAREA CHAMPIONS LEAGUE !! Asta e tara in care traim. Sa vedem cat mai stam poe aici

baiazid  •  27 februarie 2013, 10:27

S-au dus SUTE DE MILIOANE pe borduri, pe sali de sport, pe patinoare, pe parcuri in comune. Si cu toate astea nu gasim 1 MILION pt o echipa la care joaca Messi, Ronaldo, Cassilias, Buffon, Xavi si Sergio Ramos. Antrenor e Pep Guardiola. Si ne trezim la mijlocul seszonului, dupa victorii pe linie in Champios League ca ….. nu mai avem 1 MILION !! Atat. 1 MILION.Bugetul Pandurilor pe 4 luni insemna castigarea (sau macar finala) de CL la handbal feminin. Si aici vorbim de rezultate pentru ROMANIA, nu pt „x” sau „y”

gone  •  27 februarie 2013, 10:41

felicitari pentru articol. In fapt, SNLO, companie de stat controlata de Condescu trimite milioane de Euro, la clubul Pandurii controlat de acelasi Condescu.. Cu tot cu alte incasari, Pandurii ajungea si la 8 milioane de euro buget pe an, asta in conditiile in care clubul platea salarii mici, facea transferuri ieftine si vindea jucatori cat cuprinde. Usor de intuit ca acest club a fost folosit ca supapa de scurgere a banului public, donspre SNLO catre diferite buzunare. Pana nu terminam cu astea nici nu putem progresa. Aa, puteti adauga afacererea gazonul/renovarea stadionului de peste 1 mil de euro, in situatia in care de fapt s-a facut in antrepriza proprie iar gazonul pe care a aruncat oprisan seminte a facut ciuperci. tara jafului..

gelu  •  27 februarie 2013, 11:08

In ce tara din lume o companie de stat da bani la o echipa de fotbal? doar in Romania poate fi o asemenea anomalie

Alex One  •  27 februarie 2013, 11:19

D-l Tolontan, chestiunile judiciare ale Clubului de fotbal Pandurii se vor rezolva int-un fel sau altul dar problema legala si morala mai importanta este alta. Cum este posibil ca banul public sa fie folosit pentru sponsorizarea unei echipe sportive(valabil si pentru Oltchim )atata timp cat finantatorul are datorii perpetue, istorice si uriase la bugetul de stat ? Cum este posibil asa ceva ? De unde se acopera aceasta finantare ? Evident din pretul perceput pentru produsul livrat,carbune in situatia data, care intra in pretul de cost al energiei electrice pe care il plateste toata tara. Aveti cunostinta ca populatia Romaniei a fost intrebata si si-a dat acordul sa finanteze echipa de fotbal Pandurii ? Cum e posibil ca unele Consilii Judetene, Iasi, Turnu-Severin, Timisoara pe vremuri, si cate or mai fi, sa sustina echipe de fotbal ? Au fost consultati contribuabilii daca sunt de acord ? S-au rezolvat toate problemele economice si sociale din judet, scoli,spitale, gradinite, infrastructura rutiera,canalizare, etc., si exista surplusuri financiare ? Acesta ar fi un aspect, al doilea tine de egalitate de tratament de care ar trebui sa beneficieze toate competitoarele. De ce unele se bazeaza numai pe banul privat, cum este normal la un club profesionist, iar altele la fel de profesioniste se indestuleaza si de la Stat sau numai de la Stat ? Cum ar suna o completare a veniturilor echipelor Steaua, Dinamo si Rapid prin sponsorizari de la MAPN, MAI si Min. Transporturilor ? Ca dracu, nu-i asa ?

George  •  27 februarie 2013, 12:05

Domnule Cătălin Tolontan,

Va rog, daca este posibil sa scrieti (investigati) si memoriilor din handbalul feminin romanesc (cazul Craiova).
Consiliul de Administraţie al Federaţiei Române de Handbal a judecat astăzi memoriile depuse de mai multe grupări din Liga Naţională la handbal feminin împotriva formaţiei SCM Craiova, care a făcut transferuri ilegale, întrucât avea o interdicţie pusă chiar de FRH. Conform unor surse, memoriul grupării Danubius Galaţi nu a fost acceptat, motivul fiind unul halucinant… nu a făcut o contestaţie în cel mult 10 minute de la încheierea meciului direct. Apoi, conform aceloraşi surse SCM Craiova a fost amendată cu 1.500 de lei. Întrebarea este de ce a fost amendată şi Craiova, dacă memoriul Galaţiului nu a fost acceptat? Astfel, mai mult ca sigur şi memoriile celorlalte echipe care solicitau să câştige la masa verde jocurile cu oltencele, printre care şi Corona Braşov, au fost aruncate la gunoi. Este clar, FRH a greşit, întrucât a dat verde transferurilor pe care Craiova le-a făcut sub interdicţia pusă chiar de onor forul condus de Cristian Gaţu, dar prin această decizie s-a spălat pe mâini.sursa mytex.ro
Urmatorul va fi probabil cazul Oltchim vezi aricol http://www.mytex.ro/sport/brasov-corona-ar-putea-castiga-la-masa-verde-meciul-cu-oltchim_343995.php

Cu scuze ca nu am postat la subiectul articolului,
Va multumesc.

Lereter  •  27 februarie 2013, 12:06

Treaba e romaneasca :Curtea de conturi se pricepe la toate. Dar nu a aflat, ca cel ce da banii trebuie sa-i aiba,apoi trebuie sa poata sa-i transmita legal,mai ales ca sint bani pentru care aveau o intelegere. Acum vin dnii de la Curte si zic „sa restitue banii Pandurii”. In plus Dl Tolontan,corect cum il stim,ii ia un interviu lui Condescu ,din care reiese ca acesta nu vrea sa aplice legea,ca” i se falfaie” de lege.Lucrurile nu sint prezentate corect.Pandurii a primit bani de la SNLO,banii astia erau stiuti ca trebuie platiti,dupa plata nici o Curte(fie ea si de justitie) nu-l intreaba pe cel ce a primit (legal)banii ,de unde a luat banii platitorul.Doar asa daca vreau o caterinca juridica-e la moda acum cu cpruptia,cu jefuitul banilor publici etc. Dar,nefiind Steaua,la Pandurii pentru unii jurnalisti,da bine sa se arate cu degetul. Ca sint mici,prosti si mai si incurca pe altii !

Cătălin Tolontan  •  27 februarie 2013, 12:11

lereter: pandurii nu sint deloc mici, au un buget mai mare decit dinamo sau rapid

Lereter  •  27 februarie 2013, 12:12

Revin cu o completare: zic unii ca o companie de stat nu ar trebui sa bage bani in sport. Asa sa fie ? Adica mii de gorjeni lucreaza,produc,firma lor nu trebuie sa se ocupe de nevoile angajatilor,sociale,sportive,urbane etc?. Ce,doar privatii sa faca sponsorizari si sa tina in viata alte activitati ? Asta e comunism curat,nu faptul ca la Tg. Jiu cei din minerit sprijina fotbalul local. Banii munciti la Tg Jiu se cheltuie -o parte local- e logic,normal.Dar la noi e multa nepricepere si invidie !

Lereter  •  27 februarie 2013, 12:15

Asta deranjeaza ca Pandurii concureaza pe Steaua,Dinamo,Rapid ? Mai sa fie ? Dar ca Steaua sau Dinamo joaca in unitati militare e OK,nu-i asa ? Asta bine!

yaruk  •  27 februarie 2013, 12:27

Am cunoscut un presedinte de club din liga a patra spaniola.Clubul avea un buget de cca. 200.000 euro (era prin 2002).L-am intrebat daca primaria le da ceva bani si mi-a urmatoarele : ” ei tot insista sa ne dea bani dar noi suntem oameni de onoare si ne-am simti ca niste milogi daca am accepta banii de la ei”.
Nu vreau sa intru in detalii, va spun doar ca aveau o gramada de metode de marketing si faceau usor banii necesari. Echipa asta era cam in a doua jumatate a clasamentului.
E asa de mare diferenta incat i-am putea spune ”suma”!

eu  •  27 februarie 2013, 12:44

Bai…noi sntem normali??? Ce drak de treaba are pandurii cu faptul ca snlo A luat banii din pom sau de la spiridusi

zghihuit  •  27 februarie 2013, 13:54

@Lereter

O companie de stat ar trebui intai sa se autofinanteze si sa scoata profit, profit care poate fi reinvestit sau folosit la sponsorizari. Din cate stiu eu, SNLO nu are bani de datorii la stat, dar au bani pentru a asigura bugetul celor de la Pandurii. In schimb la Gaz-Metan e altceva.

Beppo Contreras  •  27 februarie 2013, 14:41

Calmati-va prieteni, totul se va rezolva si nu se va intampla nimic rau. Condescu nu e singur…. Ponta este parlamentar de Targu jiu, ce naiba’ …. asta inseamna ca echipa de fotbal, ca parte a campaniei electorale, a fost sprijinita , indirect, de primul ministru… Stie De aia este Condescu asa linistit .

Gabi  •  27 februarie 2013, 15:36

Lider sindical ajuns …MILIONAR !!!! Lucrul asta nu e posibil in sa zicem Ghana sau Somalia(!) insa e valabil in …Romania !!! Spune-le domnu’ Condescu si altor ortaci=lideri de sindicat (din Vest,eventual) reteta asta minune, cum ai facut primul milion ca isi doresc si ei , NORMAL, o asemenea ascensiune …!!!

AndreiDinGalati  •  27 februarie 2013, 15:36

vad ca unii nu au idee despre banii si lucrurile de furat. daca banii nu provin de unde trebuie returnati si te judeci cu cel care trebuia sa te plateasca. pai daca iau de la tolontan 10.000 euro si cand sa ii dau banii ii dua masina masina furata de la vecinu` si apoi sunt prins nu automat i se coinfisca masina si se returneaza proprietarului? si apoi ramane sa se judece cu mine ptr datorie

Cheetah  •  27 februarie 2013, 17:27

Vinzarile de jucatori si drepturi de televizare, publicitatea, sponsorizarile si biletele la stadion pot aduce suficienti bani intr-un termen relativ scurt pentru achitarea datoriilor, pe mine asa ma duce mintea. Poate gresesc,dar poate fi cazul doar in situatia in care nu sunt suficient de bine informat cu continut real din presa.

Lito  •  27 februarie 2013, 19:04

Concret, pe subiect: Condescu impreuna cu Mantog,cel care e in puscarie acum si ajunsese cu ajutorul lui Condescu secretar de stat , l-au pus pe Burlan director marioneta la SNLO in 2009.Toti 3 mari pdl isti; Burlan, pe vremea aia un tip fara experienta, a „marcat„ banu la Pandurii, era conditie sine qua non. Acum, s-a format CEO din SNLO si cele 2 complexuri energetice -Turceni si Rovinari-, Condescu a ramas cu oamenii lui nepusi pe functii si NU VA PLATI nimic, nu pentru ca ar avea dreptate, ci pentru ca in urma controlului s-a stabilit ca acei bani sa fie restituiti de CEO in caz contrar SE RECUPEREAZA DE LA ACTUALA CONDUCERE CEO(director Laurentiu Ciurel), nu de la Condescu si Burlan. In urma cu cateva zile s-au terminat negocierile contractului colectiv de munca la nivel CEO pe 2013, actuala conducere a tamponat serios sindicatele, i-au lasat fara multe facilitati (pe sefii sindicatelor, nu pe mineri sau energeticieni) iar Condescu e fiert pe Ciurel si ceilalti sefi CEO. Banii nu vor fi recuperati de la cine i-a sifonat , fiind demult timp papati sau bagati in viloaiele sindicaliste de la marginea Tg.jiu

Lila  •  27 februarie 2013, 19:34

ai descoperit america?! bravo, spune-i la base sa rezolve cu ajutorul elenei, care vrei, oricum amandoua sunt niste „podoabe” pretioase. apropo’, kosmodisk ti-ai cumparat?

Aristotel Tg. Jiu  •  27 februarie 2013, 20:18

La SNLO, e boierie curata ! Oamenii de acolo, primesc tot felul de premii : de vacanta( in afara de banii de concediu propriu zis ! ) bani de porc de Craciun, bani de Sfintele Pasti, bani de ziua minerului, bani de nunta , bani de botez, bani de inmormantare, prime speciale pentru rezultate deosebite ( ! ) … Asa ca, ce mai conteaza cateva milioane pentru echipa Pandurii ? Si vorba lui Condescu: daca SNLO a platit din alt cont, ce-l intereseaza pe el ? Si sa presupunem ca clubul va plati acesti bani ! Credeti ca acei bani vor intra in bugetul consolidat al statuilui ? Aiurea! Vor fi folositi de SNLO tot la acordarea de premii…

gabi  •  27 februarie 2013, 20:18

Bre ,nea Tolontane ,Pandurii din ce reiese aici aveau sponsorizare de la SNLO din `buzunarul stang` si ei (SNLO) au platit din `buzunarul drept`!Ce greseala a comis Pandurii? Tampiti contopisti astia, ajunsi mari scule la Curtea de Conturi!Halal…

dan  •  28 februarie 2013, 1:53

Domnule Tolontan,
Vă respect meseria şi vă citesc cu interes dar aici gresiti. Sugerati ca noi minerii si colegii din energie – cam 40 000 de oameni în judeţ şi dacă includem şi familiile noastre ajungem lejer la 100 000, deci noi nu avem dreptul să ne bucurăm de o echipă de fotbal. Nu avem dreptul să o susţinem şi sp avem o bucurie în weekend după o săptămână de muncă grea. Aţi fost vreodată în Gorj? În mină aţi fost undea sau măcar la un complex energetic că acolo e mai curat, să vedeţi aşa cum muncim? De ce după părerea dumneavoastră nu avem dreptul la nici o bucurie? De ce vreţi s ni se ia şi fotbalul? Că restul are grijă guvernul să ne ia adică drepturi care nu se cuveneau prin lege?

Filbert  •  28 februarie 2013, 4:46

Daca aveti drum in zona, opriti-va la hotelul lui Condescu de la Rinca. L-am vazut acum citiva ani, poate ca acum are mai multe….

Romeo  •  28 februarie 2013, 8:09

Cheia e la „pontac”!

Alex One  •  28 februarie 2013, 12:18

@ Dan&Lereter, sunteti in eroare sau doar vreti sa pareti(asta asa ca sa va menajez,cuvintele ar fi altele pentru a va caracteriza). Nimeni nu a spus ca minerii n-au dreptul sa aibe echipa de fotbal si de orice sport numai ca daca doriti asa ceva gasiti sponsori privat sau bagati mana in buzunare dragi ortaci si sustineti-va echipa financiar ,nu din banul public la care contribuie intreaga tara.Introduceti o cotizatie sportiva sau procedati ca pe vremuri cand in zi de leafa seful de la sindicat se aseza langa casier iar dupa ce minerul primea banii lasa o suma la sindicalist care ii colecta, pe tabel sau nu, intr-o punga de plastic. Sigur ca nu exista nicio evidenta si parte din bani puteau sa faca picioare dar in esenta asta e modul corect de a sustine o echipa nicidecum cu bani virati de la Societate. D-l Lereter, daca nu sti afla ca Steaua plateste 40.000 de euro pe luna pentru folosirea „unitatii militare” asta dupa ce patronul a suportat din banii lui toate dotarile (nocturna care era pusa sub sechestru, utilare cabinet medical,sala de forta cu aparatura necesara,parcare, inclusiv plata personalului de deservire, paza,etc).Ma rog, nu e nici primul nici ultimul fraier desi el se considera altfel.

Comentează