Politicienii îi convoacă pe șefii de cluburi sportive înaintea alegerilor de la atletism

TACTICĂ DE JOC ÎN PREMIERĂ: După ce a hotărît cine să participe la alegerile atletismului românesc, ministrul Remus Pricopie va avea azi o “întîlnire de lucru” cu delegații

joi, 4 aprilie 2013, 1:01

TACTICĂ DE JOC ÎN PREMIERĂ: După ce a hotărît cine să participe la alegerile atletismului românesc, ministrul Remus Pricopie va avea azi o “întîlnire de lucru” cu delegații

de Mirela Neag și Cătălin Tolontan

Două ordine ale Ministerului Educaţiei au reușit să încrînceneze pe ultima sută de metri campania celor doi candidaţi aflaţi în cursa pentru funcţia de președinte al Federaţiei Române de Atletism, Gabriela Szabo și Ion Sandu. După ce pe 29 martie a decis, în premieră pentru sportul românesc, ca la adunările generale ale federaţiilor să “participe directorii unităţilor de învăţămînt cu program sportiv integrat sau suplimentar”, trei zile mai tîrziu ministrul Remus Pricopie i-a convocat pe delegaţii care participă la alegerile FRA la o “întîlnire de lucru”. Ea are loc azi, la ora 15:30, la Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr.

12Ion Sandu  și susţinătorii săi bănuiesc că aceste manevre au ca scop influenţarea votanţilor în favoarea Gabrielei Szabo. “Mai degrabă cred că persoane apropiate ne lui Szabo se află în spatele acestor decizii ale Ministerului Educaţiei, care nu sînt deloc corecte. Unele licee și cluburi sportive sînt conduse de oameni care nu au nici o legătură cu atletismul sau chiar mai mult, cu sportul. Sînt cazuri în care directorii sînt profesori de matematică sau de fizică. Nu înţeleg de ce nu au fost lăsaţi să vină, așa cum era normal, șefii catedrelor sau secţiilor de atletism. Dacă sînt din afara sistemului, vor veni cu bileţelul de acasă”, a declarat ieri omul de afaceri arădean.

De partea cealaltă, Gabriela Szabo susţine că nimic nu e adevărat. “Nu vreau să comentez niște zvonuri. Eu lucrez la Minister și am alte preocupări decît să răspund bîrfelor. Îmi voi prezenta programul la Adunarea Generală și dacă voi convinge, voi fi votată”, a declarat fosta atletă, în prezent vicepreședinte a FRA și consilier al ministrului Nicolae Bănicioiu.

Educația controlează 48%
La Adunarea Generală a FRA, programată pe 5 aprilie, la București, vor participa în jur de 210 delegați din toată țara. Cei aflați în subordinea Ministerului Educației, respectiv directorii liceelor cu program sportiv și cei ai cluburilor școlare reprezintă 48%, respectiv 102.

Precedentul din 2004
O intervenție directă a Ministerului Educației în alegerile la o federație sportivă a mai existat o singură dată, tot în atletism. S-a întîmplat în 2004, cînd Iolanda Balaș a pierdut lupta pentru un nou mandat la șefia FRA în fața lui Ilie Floroiu. “Atunci, la Adunarea Generală a participat secretarul de stat din Ministerul Educației doamna Paloma Petrescu, care le-a dictat delegațiilor de la unitățile de învățămînt pe cine să voteze”, a mărturisit Nicolae Mărășescu. Paloma Petrescu a făcut lobby pentru Ilie Floroiu, amîndoi fiind constănțeni.

act


“Nu intervenim în alegeri, dar nici nu vrem să fim pasivi în sport”

INTERVIU. Secretarul general adjunct al MEC, GABRIEL ISPAS, cel care a semnat din partea Ministerului Educației convocatorul prin care îi cheamă azi pe șefii de cluburi, explică de ce îi adună pe șefii de cluburi.

– Domnule Ispas, ați trimis o adresă prin care i-ați convocat pentru joi pe directorii de licee și cluburi școlare, specificînd că vreți să vorbiți cu cei care participă la Adunarea Generală a Federației de Atletism.
– Da, eu și domnul ministru Pricopie vrem să discutăm despre performanță sportivă școlară.

– Și de ce discutați doar cu cluburile care merg la Adunarea Generală de Atletism și nu cu toate?
– Cele convocate joi reprezintă 90-95% dintre cluburi.

– Am înțeles, dar nu sînt toate. Iar tema le vizează pe toate.
– Folosim ocazia că tot vin aici de joi pentru Adunarea Generală de vineri, de la atletism. Aveți vreo suspiciune?

– Nu discutăm în termenii aceștia. E pentru prima dată cînd înaintea unor alegeri conducerea MEC și MTS îi convoacă pe participanți.
– Noi nu intervenim în nici o alegere de federație! Dar sînt sincer cu dumneavoastră. Cluburile și liceele aflate în subordinea MEC reprezintă între 30% și 56% dintre membri. Nu vrem să mai fim un factor pasiv în viața federațiilor și a sportului.

– Au mai fost alegeri anul acesta. Gimnastică, tenis… De ce n-ați folosit ocaziile de pînă acum pentru a-i întîlni pe directori?
– La tenis le-am cerut să vină tot directorii.

– Și au fost?
– Noi le-am cerut. Nu știu să vă spun. Dar vă pot spune că de acum înainte asta le vom cere. Nu vorbim de o regulă instituită pentru alegerile de la atletism, unde, repet, nu avem nici un interes, decît acela de a se vota corect, în funcție de conștiința fiecăruia. Va fi o regulă generală. E un început.

– Cum au primit cei din lumea atletismului ideea că vor vota directorii și nu responsabilii de atletism ai cluburilor?
– Chiar acum am discutat cu actualul președinte, Sorin Matei. L-am întrebat dacă are o problemă cu asta și a spus că e bine să fie o reprezentativitate cît mai înaltă a votului.

– De la MTS cine vine?
– L-am invitat pe domnul ministru Bănicioiu.

– Știți că Gabi Szabo e consilier al ministrului și unul dintre candidați?
– Vă veți lămuri în timp că nu avem nici un alt interes decît acela de a fi bine sportului, atît cel școlar, cît și cel de performanță. Noi colaborăm cu MTS pe multe acțiuni. Și mai spun încă o dată: nu intervenim în nici un fel în alegerile de la Federația de Atletism! Să voteze fiecare liber!


Comentarii (35)Adaugă comentariu

Convocați cu o zi înainte | adpres.ro  •  4 aprilie 2013, 7:07

[…] Vezi Sursa… […]

dan  •  4 aprilie 2013, 8:50

Ziua de vineri se anunta una f. interesanta!!!!!

mihai68  •  4 aprilie 2013, 8:52

Nimeni, nici macar Gabriela Szabo, nu merita sa castige in asa mod.

cristi  •  4 aprilie 2013, 8:57

Asa se intelege de ce Gabriela Szabo nu si-a facut campanie pentru alegeri. Nu a mers deloc prin tara, pe la cluburi, sa-si prezinte programul. Dormi linistita, altii lucreaza pentru tine! Rusine!

vio  •  4 aprilie 2013, 9:02

Multumim, noi, cei lasi, pentru ca nu va e teama sa luati atitudine, indiferent despre cine e vorba. Jos palaria!
De ce nu organizati niste cursuri, d-voastra si colega, in care sa ne predati despre curaj si onoare! Cred ca ar fi pe profit!

name  •  4 aprilie 2013, 9:06

si se jura ca nu fura…

Mihai Rusu  •  4 aprilie 2013, 10:07

„Organizare” electorala ca la AGA din cadrul FRT! Singura diferenta este ca „intilnirea de lucru” cu electorii „scolari” a fost ordonata de ministrul „educatiei” in timp ce alegerile de la FRA se desfasoara sub egida MTS. Clar nu? Asadar, un control si o influenta dubla a „politicului” asupra „sportului” ceea ce inseamna o (prima) incalcare a legislatiei europene prin Tratatul de Aderare de la Lisabona (2004) si Cartea Alba a Sportului European. In documente, se interzice in mod categoric interventia politicului asupra sportului, asa cum reiese si din fotbal, in care Mircea Sandu se prevaleaza de ani de zile de acest articol protector.

dandinsalajan  •  4 aprilie 2013, 11:06

salut !

nu crezi ca ar trebui sa vezi cine e gabi ispas ? sa vezi legaturile lui de la PSD…coleg de generatie cu banicioiu si ponta…fost sef pe la studenti…

Octavian  •  4 aprilie 2013, 11:16

Mestere Tolo, ai grija sa nu te dea Andrei Niculescu afara. Cum de ce?

http://www.ziuanews.ro/dezvaluiri-investigatii/incredibil-ministrul-remus-pricopie-se-implica-in-alegerile-de-la-atletism-91473

vlad  •  4 aprilie 2013, 11:19

CE MIZERIE!!! au dreptate, cum sa vina profesori de matematica, administratori de scoli sa voteze pentru asa ceva??? De ce are ministerul educatiei autoritate asupra federatiei de atletism din moment ce avem un minister al sportului??? RUSINE SZABO!! De la Banicioiu oricum nu aveam asteptari.

sorin  •  4 aprilie 2013, 11:50

Gabriela Szabo merita toata admiratia si respectul nostru pentru ceea ce a facut ca atleta, pe pista. Am crezut ca stie ce inseamna fair-play. O dezonoreaza total ceea ce face in numele ei Ispas si ministrul Pricopie, chiar daca nu ea a cerut in mod direct. Corect ar fi sa iasa in fata si spuna ca dezaproba aceste manevre si sa ceara ca alegerile sa fie amanate pentru o alta data si atunci sa participe, asa cum ar fi si corect, reprezentantii atletismului din tara, si nu toti directorii numiti pe linie de partid.

icsulescu  •  4 aprilie 2013, 12:00

BRAVO!!! Nu am crezut ca va avea cineva curajul sa prezinte atat de corect situatia de la alegerile FRA. Daca lumea nu prea il credita cu multe sanse pe Sandu, acum multi dintre noi s-au indepartata de Szabo. A facut multe lucruri pentru Romania, santem de acord cu faptul ca este cea mai mare atleta a noastra din ultimele decenii, dar, asa cum a mai zis cineva, nimeni nu trebuie sa castige apeland la manevre dinafara pistei de concurs.
FELICITARI si va asteptam cu drag la alegeri.

bogdan  •  4 aprilie 2013, 12:34

Sincerele mele felicitari pentru ca nu omiteti nici un caz de furaciune, indiferent despre cine este vorba

Cătălin Tolontan  •  4 aprilie 2013, 12:52

octavian: tavi, stii foarte bine ca citam atunci cind observam. N-am vazut ca voi si Puterea, ca nici voi nu sinteti singuri :-), aveati si voi documentul.

neutru  •  4 aprilie 2013, 13:28

Chiar e adevarat? Sedinta de la educatie este pentru Gabi Szabo? Daca e asa, „Sa-ti fie rusine, Gabi Szabo!”

Marian  •  4 aprilie 2013, 13:30

Szabo era ultima persoana de care trebuia sa va luati. Nu merita sa o tarati in scandalul asta!

Cătălin Tolontan  •  4 aprilie 2013, 13:43

dumi: verificam, multumim!

ioana  •  4 aprilie 2013, 14:03

vai de capul lui gabi szabo, daca a ajuns sa aiba nevoie de pile politice pentru a se inscauna in fruntea federatiei de atletism. mai ramane sa aflam ca domnul contracandidat ar fi cumatru de cuscru de var de-al doilea cu violeta beclea…:))

mimi  •  4 aprilie 2013, 14:34

sper ca stiti ca violeta beclea se afla in tabara opusa gabrielei szabo! S-ar fi rupt cerul in doua daca ar fi fost altfel!

Dumi  •  4 aprilie 2013, 14:48

Catalin Tolontan, multumesc si eu

romanul  •  4 aprilie 2013, 15:23

Simt nevoia sa va intreb, noi, cei care va citim, cu ce va putem ajuta in munca dumneavoastra, fiindca stiu ca nu va e usor!? Si am o curiozitate. Cum obtineti atat de repede documentele oficiale?
Si felicitari! Sunteti cei mai tari!

Ispas  •  4 aprilie 2013, 16:47

Domnule Tolontan, nu vi se pare ca hotii striga hotii? De ce trebuie tarata Gabi Szabo in acest subiect? Dezavuez public orice astfel de atitudine.

gigel  •  4 aprilie 2013, 17:10

Bravo pentru ca sunteti corecti. E un lucru rar intalnit in ziua de azi si mai ales in tara asta. daca si Gabriela Szabo a ajuns sa se preteze la astfel de lucruri, e trist, foarte trist.
Bravo!

Cătălin Tolontan  •  4 aprilie 2013, 18:12

ispas: am prezentat niste documente si niste fapte. Indiferent de numele celor aflati in competitie, ei merita o intrecere corecta

maria  •  4 aprilie 2013, 20:32

Daca Ispas are curaj sa vina vineri la Adunarea generala de la FRA. Sa vada cum va fi primit de cei din lumea sportului, daca crede ca ceea ce a facut el, lobby mizerabil pentru unul dintre concurenti, e ceva corect. Hai Ispas, te asteptam…

unatlet  •  4 aprilie 2013, 20:37

Stiu ceva interesant. In cazul in care va iesi Gabriela Szabo presedinte, 15 atleti din lotul national, in frunte cu cel mai titrat care a mai ramas activ, or sa boicoteze Cupa Europei pe echipe. Asta dupa ce au aflat de lucratura de la Educatie. Ce zici de asta, Ispas? Szabo nu a reusit sa se faca placuta nici pe cand alerga, nici dupa. Iar sotul ei, Zsolt mai mult ii face anticampanie. Vorbeste gura fara el.

1127 – Coach's Corner  •  4 aprilie 2013, 20:49

[…] Politicienii îi convoacă pe șefii de cluburi sportive înaintea alegerilor de la atletism […]

caramfil  •  4 aprilie 2013, 20:59

Ispas asta nu realizeaza ce prostie a facut? Sa intervina asa miseleste in alegerile unei federatii? Sa aduca un avantaj nemeritat si incorect unuia dintre candidati? Nu o fi lumea sportului cea mai curata, dar astfel de lucraturi cu iz politic nu sunt accepate, domnule Ispas! Noi dezavuam public ceea ce ati facut dumneavoastra, domnule Ispas.
Felicitari, domnule Tolontan

vali  •  5 aprilie 2013, 13:17

Am si eu o intrebare: cine este Ion Sandu?N-am auzit de el.In schimb de Gabi Szabo a auzit tot poporul. Lasa-ti domne sa cistige Szabo!

Dumi  •  5 aprilie 2013, 16:17

Va multumesc domnule Tolontan pentru articol de astazi de pe ultima pagina din gazeta. Ati facut un mare bine sportului romanesc. Sper sa continuati anchetele in ceea ce priveste hockeyul, mai ales ca astazi Curtea de Apel Bucuresti a declarat nule alegerile din 2012 pentru alegerea presedintelui federatiei, castigate atunci de Tzantos Barna

Faun Bine  •  5 aprilie 2013, 22:34

Salut,

Toata lumea multumita ? Reveniti si cu mesaje de felicitare si urari de bine si fericire, succese in munca, pentru noul presedinte al FRA, cunoscutul Ion Sandu. Cum, cine este Ion Sandu ?

atletul sipca  •  6 aprilie 2013, 16:56

Când copilul zace în comă (copilul = atletismul românesc) părintele nu aşteaptă o asistentă top model să-l mângâie pe frunte ci îşi doreşte o minune, un medic inspirat chiar dacă ar avea aspect de bucătar la cantina studenţescă. Cam aşa aş încerca să sintetizez alegerile de vineri, 5 aprilie, când, la conducerea Federaţiei Române de atletism a venit un personaj nou (dar nu atât de nou pentru cei din sistem), în persoana lui Sandu Ion, fost atlet de performanţă şi influent om de afaceri cu o avere estimată la peste 20 milioane de dolari. Ce îşi propune noul preşedinte proaspăt ales cu 113 voturi să facă pentru atletismul românesc? Dacă spicuim din programul pe care l-a prezentat în faţa celor 206 delegaţi cu drept de vot adunaţi în Casa Fotbalului (un alt sport ce se autointitulează „rege”) observăm că domnul Sandu Ion îşi propune să pună o mască de oxigen pe faţa atletismului românesc şi să-l pună pe picioare, chiar firave şi obosite de câţiva ani buni, prin investiţii directe în infrasctructură, şi resursă umană. Un program pe termen scurt pentru că până la Jocurile Olimpice de la Rio mai sunt doar 3 ani, iar domnul proaspăt ales preşedinte FRA, Sandu Ion şi-a propus (cu demisia în alb pe masă) să aducă cel puţin două medalii şi 6-6 finalişti.
De cealaltă parte, doamna Gabriela Szabo, candidata învinsă pentru şefia FRA, o legendă a atletismului românesc a mizat pe imaginea pe care o are în faţa românilor care îşi muşcau degetele în faţa televizoarelor când alerga în finalele marilor întreceri atletice şi vărsau lacrimi de bucurie alături de ea când îşi purta cu mândrie tricolorul pe umeri şi primea cea mai strălucitoare medalie (însoţită şi de cecul consistent, de dragul adevărului trebuie s-o spunem şi pe asta). Gabriela Szabo a prezentat un program de bun simţ, pe termen lung, conceput de specialişti în Power Point, care însă suna ca o frecţie Diana la prăjina săritorului.
Cei din sistem, antrenori, foşti sportivi de performanţă, conducători de cluburi au avut însă propriile lor calcule influenţate mai mult sau mai puţin de susţinătorii celor doi candidaţi. Pe de o parte, Ministerul Educaţiei Naţionale (cu asistenţa şi sprijinul nemijlocit al Ministerului Sportului şi al U.N.E.F.S.) care a convocat cu o zi înaintea alegerilor toţi directorii de cluburi şcolare şi licee sportive din ţară, delegaţi la Adunarea Generală de alegeri a FRA pentru un dialog pe tema „Eficientizarea activităţii sportive şcolare de performanţă – strategie şi direcţii de acţiune: 2013-2015”. În amfiteatrul liceului Gheorghe Lazăr, ce e drept, nu s-a pronunţat numele candidatului susţinut ci doar s-au făcut aluzii şi îndemnuri la „vot responsabil”. Ministrul Remus Pricopie a făcut figură frumoasă ascultând cu răbdare (şi deseori chiar găsind soluţii) problemele conducătorilor de cluburi şi licee sportive din teritoriu. Totuşi, cum nimeni nu contabiliza aceste probleme, impresia generală a fost că tematica propusă era doar o acoperire pentru adevăratul scop al întrunirii şi anume instalarea Gabrielei Szabo în fruntea Federaţiei Române de Atletism. Cu siguranţă că o parte dintre delegaţi, mai ales cei sensibili la simboluri, cei înregimentaţi politic sau cei care, având alte specializări nu erau chiar la curent cu realitatea din atletismul românesc au mers pe mâna campioanei olimpice, contracandidatul, Sandu Ion, fiind un nume mai puţin cunoscut. Cei din sistem ştiu însă că Sandu Ion a fost campionul naţional la probe de sprint patru ani consecutiv (1977-1980) şi că a transpirat suficient pe stadioane ca să ştie cu ce se mănâncă performanţa, că a mai candidat la alegerile din 2004 pierdute în favoarea lui Ilie Floroiu.
Şi mai ştiu că starea ateltismului românesc este atât de precară încât nu cu mângâieri pe creştet şi promisiuni poate ieşi de acolo ci doar cu o perfuzie chiar dacă „medicul” nu arată ca Johnny Depp.
Miză mare dacă ne gândim că în joc, deşi mai după perdea, era şi Zsolt Gyöngyössy soţul campioanei şi antrenor federal, care, în această calitate a girat „performanţele” echipei naţionale de atletism. „Antrenorul cu un singur sportiv” nu mai era însă agreat în federaţie iar debarcarea lui nu s-ar fi putut face cu Gaby Szabo în fruntea bucatelor aşa că multicampioana noastră s-a văzut prinsă la mijloc de interesele celor două tabere, dovedindu-se în final o victimă. Dar să nu-i plângem totuşi de milă Gabrielei, ea după opt ani de vicepreşedinte al FRA rămâne totuşi consiliera ministrului sportului, poziţie din care poate influenţa în bine performanţa sportivă aşa cum şi-a propus.

vlad  •  7 aprilie 2013, 0:14

Oamenii au trebuit sa aleaga dintre doua rele, pe cel mai mic. Si nu stiu ce au reusit? Intre rautatea lui Gabi si lucraturile lui Zsolt versus continuitatea unei mentalitati invechite, care nu aduce progres… Vom vedea…

lucian  •  7 aprilie 2013, 20:23

Cand politicul isi baga nasul in sport, e penalizat pe loc. Gabriela Szabo ar fi castigat daca nu ar fi apelat la ajutorul lui Banicioiu. A pierdut pe mana ei.

bibicu  •  7 aprilie 2013, 23:02

Nu cred ca Gabriela Szabo a convins, nu stim cine este Ion Sandu. In concluzie, trebuie sa avem putina rabdare sa vedem daca noul presedinte poate revigora atletismul romanesc.

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord