Occupy UEFA!

Dacă UEFA ar fi o ţară, capitala sa ar fi plină de oameni care ar protesta, agitînd pancarte deasupra capului.

marți, 25 iunie 2013, 1:42

Dacă UEFA ar fi o ţară, capitala sa ar fi plină de oameni care ar protesta, agitînd pancarte deasupra capului.

Precum bulgarii, brazilienii, turcii sau grecii, locuitorii din UEFA-Country vor lucruri pe care conducerea de la Nyon pare că nu le înţelege. „Erdogan are merite uriaşe în ascensiunea Turciei, dar acestui bărbat care se comportă ca şi cum ar fi mereu îmbrăcat în uniformă mulţimea îi spune că nimeni nu are voie să dicteze oamenilor”, scria deunăzi revista Time.

Da, Platini are merite importante. Da, UEFA a accelerat dezvoltarea fotbalului cu formule inspirate, precum Champions League.

Dar, dacă UEFA ar fi o ţară, ea este atît de secretos guvernată că premierul turc Erdogan ar putea fi ministrul Transparenţei! De aproape 48 de ore, Steaua aşteaptă verdictul Comisiei de Disciplină. Cei din Comisie au venit vineri, au plecat şi, de atunci, UEFA redactează! Nu e o glumă sau poate că e.

Şi dacă eşti de acord, in vitro, cu orice hotărăşte UEFA, e revoltătoare procedura şi e dezgustătoare conduita.

Felul în care s-a judecat şi cel în care nu se comunică decizia sînt jenante pentru forul fotbalistic european. Iar aceste ore de tăcere asurzitoare măresc penibilul şi dispreţul.

„De ce vă grăbiţi aşa să aflaţi?”, a fost replica glumeaţă a unui oficial, pe la porţi, către Violeta Colgiu, reporterul ProTV, conform relatării ziaristei de pe post, din această dimineaţă. Poate pentru că decizia voastră cîntăreşte peste 20 de milioane de euro sau, şi mai clar, pentru că Steaua a avut 244.000 de suporteri în tribună la ultimele 5 meciuri europene!

Nici o asociaţie nu se comportă cum o face UEFA cu un membru afiliat. Nu-i ţine reprezentanţii pe la uşi; Argăseală nu ştia aseară dacă să ia avionul de Bucureşti sau să mai scoată cîteva sute de franci elveţieni pentru încă o noapte de cazare! Mai ales, nu-i ţii suporterii în joc de glezne, „comunicăm, dar acum redactăm”… „poate comunicăm mîine”…

Nimeni n-a apărat mai mult, în România, în toţi aceşti ani, prestigiul UEFA şi FIFA decît presa română, tocmai pentru că acţiunea lor civilizatoare era în contrapondere cu cea a FRF şi LPF. Însă comportamentul actual al organizaţiei lui Michel Platini faţă de un club românesc cîştigator de Liga Campionilor şi care a avut cei mai numeroşi suporteri din toată Europa League 2012-2013 este o insultă.

Nu discutăm acum verdictul. Steaua a căutat-o cu lumînarea, justiţia l-a sancţionat pe Becali, clubul e în mare pericol şi Comisia are dreptul să decidă ce-i cere regulamentul.

Dar s-o facă decent, cu transparenţă şi respect pentru cluburile judecate şi pentru suporterii lor, fie că e vorba de Steaua sau de Fenerbahce.

Aseară, Steaua fusese scoasă de pe siteul UEFA din lista Champions League. O fi un semn? N-o fi? Vorba colegului Remus Răureanu, UEFA arată ca o combinaţie între pasionaţii de enigme gen Dan Brown şi pofta de transparenţă a guvernului din Belarus.

În esenţă, e ruşinos! Oamenii ocupă pieţele lumii pentru că cer ca oligarhia să nu-i mai dispreţuiască, economic şi social, iar UEFA se comportă ca şi cum Gandhi n-ar fi pornit încă marşul sării şi ei bîntuie la vînătoare pe elefanţi în Rajasthan.

Poate că şi noi avem sensibilitatea exagerată a Provinciei sportive, dar nici oamenii lui Platini nu sînt departe de gîndirea Imperiului care nu dă socoteală nimănui. Lumea se schimbă şi-i va costa amarnic pe boşii UEFA şi FIFA genul acesta de atitudine.


Comentarii (162)Adaugă comentariu

Blue  •  25 iunie 2013, 23:31

Domnule Tolontan, ati decis sa imi stergeti postul anterior desi nu am folosit cuvinte obscene sau injurii ci am scris adevaraul descriind adevarata voastra fata parsiva. Am scris inainte de decizia UEFA. Acum cuvintele mele sunt de prisos…un asemenea jurnalism trebuie tratat cu tacere… NOI SUPORTERII NE-AM SATURAT DE MINCIUNILE VOASTRE indiferent de echipa despre care scrieti. VOI ati distrus Timisoara, Rapidul, si ati incercat sa distrugeti si Steaua.

marian  •  26 iunie 2013, 5:10

In actul de justitie este un termen in care judecatorii trebuie sa analizeze cazul. Stii f. bine treaba asta si nu vad de ce invoci „transparenta”. Ai vrea sa vezi felul cum iau judecatorii/juratii decizia ca la meci sau ca la film? Acum decizia s-a dat, UEFA a rezolvat elegant o problema pe care ne-am creat-o singuri. Numai ca sa aratam ca justitia romana are muschi l-am facut pachet pe Gigi.
„ceva efectiv, intimplat si probat in justitie”. Vaaiiii Tolooo!!

buky  •  26 iunie 2013, 5:19

tolo, bine ai revenit.. incepusem sa ma ingrijorez..

Ramon  •  26 iunie 2013, 7:50

nu credeti ca viata este mult mai linistita in Elvetia decat in Valahia ? Curentul v-a atras intr-o nebunie in care fiecare secunda conteaza, dar numai la Bucuresti. Altii isi vad linistiti de viata si traiesc bine. Aici traiesc bine aia care dau din gura, nu care produc ceva folositor. Comisia a judecat, poate la fel ca instantele de la noi, cu pauze (lungi si dese). Europa nu este gunoiul nostru de prima pagina, nu se da in ceasul mortii s amai afle o vorba de la Jiji, nici ce spune Meme. Dvs ati deformat viata, ati transformat-o in nebunie si daca nu aveti ce infiera nu puteti trai, pentru ca ati alungat cititorii decenti, scarbiti de atatea procese si blaturi. Cate pagini ati scris dvs despre vanzarea Rapidului si cat s-a scris despre Abramovich cand a venit la Chelsea ? Traiti intr-o viata pe care voi v-ati creat-o si a ajuns in disperare, dar mai grav este ca a creat acesti consumatori de stiri disperate. Unde vedeti, in L Equipe, France Football, Kicker, Voetbal International atata disperare ? Acele publicatii au articole inteligente, voi le aveti stridente. Va e frica ca va pierdeti caviarul, asa cum noi ne-am pierdut de mult cascavalul.

V.P.  •  26 iunie 2013, 10:30

Ieri am avut un comentariu. A aparut sub raspunsul domnului Tolontan catre ticbis. Azi a disparut comentariul. A fost in el ceva injurios, necivilizat ? Sunt paranoic ? Ma rog, nu conteaza, va urez succes

V.P.  •  26 iunie 2013, 10:31

Da, sunt paranoic. A reaparut. Imi cer scuze.

brod  •  26 iunie 2013, 10:50

mă tem că nu-i va costa nimic, domnule tolontan-bine-aţi-revenit!
dincolo de indignarea dv. de jurnalist (sper că nu pregătiserăţi 2 ediţii, câte una pentru fiecare variantă de decizie:), se pare că acolo s-a cumpănit extrem de atent totul. recunoaşteţi justeţea soluţiei, care nu absolvă steaua de vinovăţie, dar – la nivelul sancţiunii – o aşează pe o poziţie diferită de cea a cluburilor turceşti.

Sir Alec  •  26 iunie 2013, 11:04

Oare de ce își permite un ziarist român atâtea insolențe față de Platini și ”organizația” lui? Din grijă și respect pentru Steaua? Nici vorbă! Scontează pe efectul invers: să-i enerveze pe cei de la UEFA, pentru ca aceștia să pedepsească echipa românească, drept represalii pentru că ziariștii români își permit obrăznicii la adresa forului european!!!

Reporter Virtual – stiri exclusive » Tolontan revine “pe sticla”. Cazul “Steaua” si supararea din presa turca  •  26 iunie 2013, 13:05

[…] an). Prefatand cumva dezbaterea, Tolontan publica azi pe blogul personal un comentariu cu titlul “Ocuppy UEFA!“, in care ironizeaza, cu exemple de peste Bosfor, stilul de comunicare al forului condus de […]

nu conteaza  •  26 iunie 2013, 14:56

Oare nu e mai bine ca echipele care spun ca trag la titlu, ORIUNDE in lume, sa premieze din prima etapa adversarele concurentei ?

ticbis  •  26 iunie 2013, 15:05

@V.P.
Excelent comentariu! Exact asta am incercat si eu sa scot in evidenta.
Absolut toti jurnalistii au salivat abundent aruncand cu pietre in Steaua, desi poate ca ramasese singura ambasadoare a fotbalului romanesc in lumea larga. Am avut senzatia unor hiene care s-au naspustit sa apuce in colti o halca cat mai mare a unui animal ranit si cazut la pamant.
Mi se pare incredibil ca dupa ce si-au facut audienta si profitul pe spinarea acestei echipe atatia ani de zile, sa sara la beregata fara niciun fel de discernamant, fara ca macar sa le pese de soarta unei echipe romanesti care n-avea nicio vina in tot acest scandal. Nu apar si nu voi apara niciodata hotia si furtul, dar in cazul acesta nici Steaua si nici Gigi Becali nu facusera nimic ilegal. S-a incercat stimularea unei echipe ramasa fara nicio motivatie, matematic retrogradata pentru a juca cu ambitie pe teren un meci vital pentru ierarhia finala a campionatului. Asta nu e mita, asta nu e coruptie, iar UEFA a confirmat acest lucru.
Sincer sunt dezamagit de toti jurnalistii romani; mai ales ca nu era vorba de sustinere lui Gigi Becali ci de sustinerea Romaniei! Becali poate sta la puscarie si 999 de ani, dar Steaua nu e Becali si nu trebuie sa plateasca pentru derapajele unui oier, chiar daca in acest caz nici el n-avea nicio vina.
Am citit cu surprindere articole ale jurnalistilor turci in care incercau sa justifice si sa apere pe Fenerbahce si pe Besiktas in ochii opiniei publice internationale, chiar daca astia platisera arbitri si mituisera jucatorii echipelor adverse din meciurile directe, ceea ce inseamna clar coruptie. Sincer, am ramas dezamagit facand comparatia cu jurnalistii romani.

Il felicit pe dl. Tolontan pentru acest articol, dar raman la parerea ca a fost scris prea tarziu. Totusi, chiar si asa, este singurul articol corect si cinstit scris despre acest subiect.

Desi risc sa fiu a treia oara cenzurat, nu pot sa nu remarc ca actiunea lui Becali de a alerga cu o valiza de bani pentru premierea echipei U Cluj este identica din punct de vedere moral, etic sau legal cu actiunea GSP de acum cativa ani cand a facut o cheta publica pentru stimularea echipei nationale a Finlandei pentru a juca „serios” meciul cu Cehia, vital pentru calificarea Romaniei la un turneu final. Exista si sunt in posesia imaginilor video in care reporterii GSP alergau dupa finlandezi cu banii in sacosa.
Dl. Tolontan mi-a raspuns ca „a fost o gluma jurnalistica”. De acord, dar tin sa-i aduc aminte ca si Gigi Becali tot asa „s-a scuzat” la televizor: „am facut o gluma”!!!
Sper ca toti am invatat ceva din toata aceasta intamplare, si noi suporterii, si conducatorii din fotbal, dar mai ales ei, jurnalistii!!! Cu atat mai mult cu cat noi publicul larg asteptam din partea lor sa ne fie calauze si indrumatori in perceperea si intelegerea corecta a fenomenului sportiv!

Numai bine tuturor!

metalhead72  •  27 iunie 2013, 10:11

Draga Tolo, ia-i te rog de mana pe Mironica, Terzian, Maria Andries si Stucan, si faceti impreuna o cerere catre UEFA in care sa motivati astfel: Ori excludeti STEAUA din UCL, ori noi ziaristii romani fugim din Romania si ne angajam ziaristi la voi la UEFA !!! Te rog faceti asta pentru toata suflarea stelista din Romania !!!

Comentează