Libertate și nu prea

Steaua zburdă în Europa, iar Becali stă în închisoare. S-o spunem și p-asta!

joi, 27 iunie 2013, 10:58

Steaua zburdă în Europa, iar Becali stă în închisoare. S-o spunem și p-asta!

E adevărat că patronul este principalul responsabil, iar justiția din România a procedat corect atunci cînd a fost mai îngăduitoare cu Teia Sponte, omul care căra banii, pentru că, de fapt, el era executantul ordinelor implacabile ale lui Becali.

Dar, dincolo de culpa punctuală a lui Becali, situația e ca un ghem al amăgirilor și al pedepselor care te lovesc de unde nu știi.

Atît Sponte, care mai avea ceva influență la Gigi, dar și ceilalți angajați de vîrf ai clubului, care azi se bucură pe bună dreptate pentru că Steaua e liberă, au măcar o minimă responsabilitate pentru faptul că patronul lor e după gratii. O responsabilitate profesională, dacă vreți.

Orice om care deține o afacere și toți cei care conduc afaceri au beneficii și, la schimb, suportă un risc suplimentar în fața legii. Semnează mult, iau decizii în grabă, nu întotdeauna bazate pe ceea ce văd cu ochii lor. De-aia sînt importanți partenerii de decizie din companie, de-aia există contabili, avocați, consultanți și, în general, de-aia e bine să respecți profesia fiecăruia. Sorry, Gigi nu făcea asta!

Acum simte inclusiv patronul Stelei care e prețul pentru a decide tu totul, de capul tău. “Nimic nu se face la Steaua fără mine!”, spunea el. Nașpa confirmare!

Adevărul e că dacă oamenii din club ar fi fost mai curajoși și mai fermi, poate că Becali era acum în libertate, iar Steaua nu tremura pînă la o descătușare dulce pentru ea și amară pentru patron. Dacă el e încăpățînat și dictatorial, puteau fi ei răbdători și temerari în a-l înfrunta!

“Sărea autocarul de bucurie pe șosea!”, povestesc cei din echipă entuziasmul de la aflarea sentinței UEFA. La Jilava era ceva mai liniște. L-au lăsat să alerge cu pungile de bani după bistrițeni, să trimită valiza la Cluj și să facă după cum l-a tăiat capul, deși și MM și Argăseală și ceilalți știau foarte bine că lucrurile astea nu se fac în fotbal fără consecințe.

“Păi, putea cineva să-l oprească pe Gigi?”, vor răspunde ei. Așa e, dar măcar ați încercat?! Sau, după cum e de bănuit, atît jucătorilor, cît și antrenorilor și oficialilor le-a convenit că există “nebunul” care dă banii, se agită și rezolvă lucrurile în forță. A trecut linia dintre nebunie și infracțiune. Desigur, a făcut asta nu doar în fotbal, dar despre asta vorbim aici.

În măsura în care a fost cronica impulsurilor lui Becali, ultimul deceniu ai Stelei a fost și istoria acceptării convenabile a celor de lîngă el.

Să ne înțelegem, nu e o victimă, ce a făcut el n-a mai făcut nimeni cu asemenea dispreț afișat la adresa regulilor din sport. Cuvîntul-cheie e “afișat”, pentru că, în alți ani, în care justiția dormea, Cooperativa a comis de 100 de ori mai multe lucruri potrivnice fairplay- ului și direct penale.

Comparația nu-l absolvă pe Gigi, dar nuanțează entuziasmul Stelei. Pentru că dacă bucuria e firească, tot omenească e și observația că, în timp ce în Austria antrenorul și managerul se refugiau, inteligent, în bufetul stadionului ca să-și calmeze reciproc euforia, undeva mai spre est cineva număra zilele.


Comentarii (61)Adaugă comentariu

boby  •  28 iunie 2013, 6:11

Lui Becali i-a placut sa se inconjoare numai de servitori, de oameni fara personalitate, slugi sau yes mani spuneti-le cum vreti. Acestia i-au facut un mare deserviciu spunandu-i ca e cel mai tare din parcare , ca e destept etc. Asta in loc sa-l traga de maneca cand o lua pe aratura de cele mai multe ori si behaia vrute si nevrute. Acum sunt doua variante, ori acesti oameni sunt mai cretini decat Becali si chiar credeau ce ii spuneau ori au facut-o numai din interes. Becali isi merita soarta! Un astfel de individ nociv pentru societate trebuia pus la punct demult!

Ramon  •  28 iunie 2013, 8:06

de acord cu Cristi D, postarea # 2. Mai lasati-ne cu puscariabilii si ocupati-va dew competitii, ca iar ne trezim ca o luam cu 0-15. Pai de ce sa nu o luam daca orice tembel de 10 ani injura Steaua, dar nimeni nu mai joaca ?
Jiji a cazut in plasa propriei ingamfari. A facut avere, bravo lui!, dar apoi s-a jucat cu presa si i-a placut foarte mult sa vada cum toti se gudura pentru suta din mana lui. A crezut ca daca are, poate cumpara orice. La fel ca Ceausescu, a cazut in plasa lingusitorilor si a crezut ca i se permite orice. A crezut ca daca doneaza la sărmani si la biserici, va fi iertat. Iaca nu este si va pierde totul in 3 ani, asa cum spunea cineva presei.
Vardar nu trebuie sa fie un adversar dificil, dar mai sunt alti 2 adversari si numai presa de zapacit lumea vede Steaua in grupe. Nu conteaza ca echipa a pierdut amicale ci ce va face in meciurile oficiale. Meme si cu Reghe nu au niciun interes sa obtina mari performante cu Steaua si Jiji nu va putea sa-l mai demita pe Reghe cum facea cu toti incepatorii pe care i-a asezat pe banca.
Timpul este tot mai scurt pentru Reghe si va trebui sa gaseasca inlocuitor pentru Rusescu dar, mai ales, la un pret mic, ceea ce este foarte greu.

brod  •  28 iunie 2013, 9:09

extrem de binevenită analiza dv -şi, ca deobicei, nuanţată şi obiectivă (aşa cum a fost, de altfel, şi decizia UEFA în speţa respectivă).
mărturisesc faptul că, citind titlul, m-am cam temut: cum, domnule, până şi tolo?! după acad. r. teodorescu şi eseistul tudor ocatvian (pe vremea când nu-l bătea, încă vântu:), laolaaltă cu mulţi alţi gurişti tocmiţi la corul eliberării…
vă mulţumesc că nu ne-aţi dezamăgit (pe noi, ăştia, aflaţi într-o tot mai substanţială minoritate) şi că vă permiteţi, încă, luxul onestităţii şi al eleganţei.

gilos  •  28 iunie 2013, 9:32

Salut Cataline,

Rationamentul tau este corect. In general, si in Romania in special, este dificil sa-ti contrazici seful, patronul, etc…
Putini sunt conducatorii care accepta de la subordonati sau angajati puncte de vedere diferite, iar in cazul Becali, iti dai seama, era aproape imposibil. Oricum el nu tinea cont de parerea altora si facea ce-l taia capul. Ca si Basescu.

O discutie pe tema raportului sef-subalteni, patron-angajati, etc este bine-venita.
Chit ca Becali este un caz edificator, as prefera sa-l pomeniti cat mai putin prin gazeta. Dealtfel, omul si-a exprimat dorinta de a iesi din viata publica.
Va rog sa-i respectati aceasta dorinta.

In locul articolelor despre Gigi Becali ati putea face altele despre Cupa Confederatiilor sau despre Wimbledon. Ce ziceti, va bagati ?

Ciprian Nițu  •  28 iunie 2013, 18:41

Destinul implacabil al lui GEORGE BECALI a fost conturat cu multă ”migală” de atitudinea obedientă a ciracilor lui, de acele personaje care au fost setate să spună invariabil DA comenzilor latifundiarului.
Nu sunt un tip cinic, așa că fiți indulgenți cu opinia conform căreia această dispariție din prim planul atenției celor mulți, fie și temporar, reprezintă o șansă considerabilă pentru Gigi.
Nu știu dacă o va valorifica, mă tem că-i va conferi conatații năstrușnice, cel mai probabil propunerea aparținând vreunui personaj de BINE din anturajul destul de subțiat al fostului vânzător de produse lactate.
Mi-e teamă să nu se întoarcă ”înarmat” cu dorința pătimașă de-a recupera timpul pierdut. Atunci să te ții….

LEFTER POPESCU  •  29 iunie 2013, 18:05

Pentru ca a intrat in insolventa , echipa Rapid a fost penalizata de catre UEFA cu neparticiparea pe un an din urmatorii trei daca va termina pe loc “european” in competitia Ligii I. Sandu , Mitica , Duru si comisiile lor ar trebui sa afle ca din liga a II-a , unde au trimis ei, echipa Rapid , aceasta nu-si poate “onora” pedeapsa primita de la UEFA . Asa ca ii rog sa respecte regulamentul forului european care penalizeaza echipele intrate in insolventa cu neparticiparea in cupele europene si nu cu retrogradarea. Pentru sustinatorii celor doua echipe bolsevice SECERA SI CIOCANU’ (TSKA steaua si dinamo), echipa Rapid sa fie retrogradata in liga a II-a doar atunci cand le vor trimte acolo si pe Steaua si Dinamo, care avand datorii la stat (bazele sportive ale MAPN si MAI ) , nu si-au platit jucatorii cate 3-4 luni la rand, dar au primit ilegal licenta in anii si anul trecut fara ca acestea sa fie in insolventa . Pentru necunoscatori insolventa reprezinta recunoasterea datoriilor si planul de reorganizare prin care acestea vor fi platite in 1-2-3-4 ani precum aproba instanta . Echipa Rapid, are termen pe 13 septembrie la judecatorie pentru aprobarea planului de reorganizare. Din cate se pare , doar vreo 2,5 milioane de euro plus salariile restante ale jucatorilor ar mai fi datorii ale clubului in conditiile in care restul il va suporta George Copos. Pentru acestea , Dinu Vama , Zota si cei care au administrat clubul cand jucatorii au avut salarii de 2-300.000 de euro pe an sau chiar mai mult , sa fie trasi la raspundere pentru modul in care au facut-o . ps- Nu trebuie uitat ca modul in care se obtine aceasta licentiere este arbitrar (o noua arma a lui Mircea Sandu impotriva celor care “i-au vrut mazilirea” ) , deci nu ar trebui decat combatut mai ales cand la UEFA , licentierea conteaza doar pentru echipele care termina competitiile pe loc ‘european” dar si acest lucru , la noi ,ar face ca sa meraga in ‘EUROPA” DOAR ECHIPELE AGREATE DE EI…

Aurel  •  29 iunie 2013, 18:56

CFR Cluj a castigat meciul cu U Cluj printr-un 11 metri oferit cadou de un jucator strain care a disparut apoi din echipa U Cluj. Ar fi fost normal ca Federatia si DNA-ul sa reactioneze, sa verifice onestitatea rezultatului. Il rog pe domnul Catalin Tolontan sa analizeze si onestitatea retrogradarii lui FC ARGES. In anul in care FC ARGES batea pe Dinamo cu 5-2, batea Rapidul in deplasare cu 3-1,Vasluiul cu 1-0, este retrogradata fiindca ar fi cumparat 3 meciuri: cu FC Brasov, meci pierdut de Argesul cu 1-0, cu Gloria Bistrita, pierdut cu 2-0 pe teren de Argesul, cu UC Craiova terminat la egalitate. Cum se face ca a cumparat 3 meciuri si a luat doar 1 punct? Argesul avea o echipa frumoasa, majoritatea romani, care incepuse sa deranjeze ,,granzii” campionatului. Va rog,comentati domnule Tolontan.

Alexandru  •  1 iulie 2013, 21:54

Eu inteleg ce ziceti voi, trebuia si un tap ispasitor. Oricum Becali nu a luat multi ani, chiar sa zica ms la cat de mult a furat de la tot statul… Nu prea inteleg iubirea asta a populatiei, te si fur, ma mai si placi ?

viva webdesign  •  30 iulie 2013, 13:27

Asta e, din pacate el si-a construit acest drum, platesti pentru actiunile tale, poate dupa ce iese va fi un pic mai intelep si mai tacut

Aura  •  24 septembrie 2013, 12:22

Trebuie sa fie o lectie de viata pentru el si sa invete ceva din toata chestia asta!

Geo  •  24 septembrie 2013, 12:24

Ce iti faci cu mana ta, se numeste lucru manual.

Comentează