Bărbatul cu sacou roșu

borceaL-ați văzut pe Cristi Borcea după Dinamo – Steaua? Uau! Îmbrăcat în sacoul roșu, uniforma fidelității sale, a coborît treptele și a exclamat: “Scrieți despre Balaj! N-ați văzut ce-a făcut?! A arbitrat șmecherește, numai în favoarea Stelei”.

marți, 13 august 2013, 10:00

borceaL-ați văzut pe Cristi Borcea după Dinamo – Steaua? Uau! Îmbrăcat în sacoul roșu, uniforma fidelității sale, a coborît treptele și a exclamat: “Scrieți despre Balaj! N-ați văzut ce-a făcut?! A arbitrat șmecherește, numai în favoarea Stelei”.

Era confuz, cînd vorbea despre “penalty-ul acordat aiurea Stelei”, cînd se învîrtea în toate direcțiile după microfoane. Părea îmbătrînit și sosit din altă epocă, cu toate aceste acuze nemaivăzute la adresa arbitrajului, pe care era clar că le bagă „la derută”, în loc de altceva mai bun de spus și în numele unor vechi și glorioase reflexe.

Luminile de pe Național Arena se stingeau și el era în parcarea vechiului “Dinamo” sau la Piatra-Neamț ori la Bistrița prin 2000. Privindu-l, un bărbat la mijlocul vieții, amenințat de vremurile noi și agitîndu-se ca un dinozaur în căutarea unui asteroid, îți devenea cumva simpatic și te gîndeai cînd Dumnezeu au trecut toți acești ani?! Acum un deceniu, vocea lui tunătoare spărgea microfoanele și deschidea buletinele de știri.

Astăzi, Cristian Borcea e un actor care a vrut să mai joace o dată pe scenă. Dar decorul a fost deja împachetat și tot ce i-a mai rămas e să iasă din teatru și să pornească de unul singur pe trotuarul unde oamenii trec pe lîngă el, ca pe lîngă unul cu nimic mai presus de ei.


Comentarii (84)Adaugă comentariu

fanulumocanu  •  13 august 2013, 13:12

Asta s-ar traduce prin tristetea securistului bagat la inaintare caruia i-a expirat termenul de valabilitate.

mimi  •  13 august 2013, 13:38

mai d-le tolontan, nu a venit domnule cu forta, nu a alergat pe aia cu microfoane si camere…..credeti ce vreunul din ei, asta in sacouri de mii de euro, ceasuri de sute de mii, si autostivuitoare, etc, acaparau asemenea notorietate daca nu voi, presa, presa de toate neamurile, nu miroseati ca se pot face bani frumosi cu ei, audienta si rating? asa ca, las-o moale, chiar ziarst fiind, nu esti cu nimc mai breaz decat ei

??????  •  13 august 2013, 13:48

Şi nu aşa este normal, ca oamenii să treacă pe lîngă el ca pe lîngă unul cu nimic mai presus decât ei ?
L-ar prinde oare mai bine sacoul lui Mitică Dragomir ?

gicu de la brad  •  13 august 2013, 13:54

Un papagal parvenit.Nu-i mai dati importanta si lasati-l sa se pregateasca de ….!

?????  •  13 august 2013, 13:54

De observat că după plecarea lui Borcea de la Dinamo, a plecat şi Badea de la clubul de fotbal, i-ar Negoiţă tinde să le copieze stilul ?
De observat că a plecat şi Copos din fotbal i-ar prima pagină o ţin M.M. Stoica şi Mitică Dragomir ?
Având în vedere modul în care s-au format „capitaliştii” investitori în fotbalul românesc, nu consideraţi că Mitică Dragomir este reprezentativ pentru aceştia ?

nea caisa  •  13 august 2013, 14:00

parerea dlui tolontan despre dl borcea am aflat-o, pacat ca a scris-o de-abia acum si nu in urma cu cativa ani. elegant ar fi sa aflam in acelasi spatiu si parerea dlui borcea despre dl tolontan.

valer  •  13 august 2013, 14:30

Urit, Tolo. De la tine asteptam altceva, nu un „reprotaj din gara”.

atlasms colantari auto  •  13 august 2013, 14:35

Dinamo putea sa faca mai mult in acel meci, nu merita sa piarda, cat despre Borcea mai bine fara el!

hristu  •  13 august 2013, 14:36

Cred ca cel mai bine „l-ar asorta ” sacoul de la Jilava – coleg cu jiji

gringo  •  13 august 2013, 16:03

Am vazut in direct faza descrisa de jurnalist si ma intrebam…ce meci o fi vazut Borcea!
Acest Borcea a furat tot timpul cand era patron, dar mereu a strigat „hotii”!

BORCEA  •  13 august 2013, 16:08

VA ROG LASATI SPARTANII SA SE PREGATEASCA DE LIGA CAMPIONILOR

marian  •  13 august 2013, 16:13

era perfect daca -l lasau sa treaca fara sa-l bage in seama.

Alexandru  •  13 august 2013, 16:33

mda. trotuarul vremurilor de apoi.
alde neica nimenii astia, au iesit la rampa datorita altor neica nimeni in cautare de rating/audienta. scrieti, oricum problemele sint altele, dar asa mincati si voi un covrig. ofensiva imposturii si a neamului prost.

brod  •  13 august 2013, 18:07

atri observat ca baiatul s-a lipit de romania si nu mai pune piciorul pe langa saormaria de la miami? asta dupa ce a inceput o anumita ancheta acolo, legata de niste spargeri de carduri.

serban  •  13 august 2013, 19:22

Borcea un personaj trist si expirat! pacat ca e inca tanar si relativ bolnav , dar va face sigur inchisoare !

lord belial  •  13 august 2013, 19:24

trist, dar adevarat
si articolul si interviul

tot eu  •  13 august 2013, 19:41

Nici macar un papagal; unul care a intrat cu pantalonii rupti in cur la Dinamo si a iesit multi milionar in dolari, lasand clubul cu peste 30 de mil de dolari datorii la banci.
Ba mai mult, stiindu-se cu musca pe caciula, a fugit in USA de frica sentintei in dosarul transferurilor.
Negoitza, cel mai fraier dintre toti; i-au promis baietii contracte cu statul, doar daca investeste la Dinamo si ajuta clubul pe termen scurt. Eh, uite ca nu a fost chiar asa cum a crezut Negoitza si acum a iesit si a spus ..ceea ce de fapt stia de la inceput…dar a tacut malc pt ca isi recupera banii cu para-n darat!!! Cum licitatiile cu statul nu iau iesit, a inceput sa chitaie dupa banii.
Traiasca Partidul Comuinist Roman in frunte cu clubul Dinamo!!!

Daniel PANA  •  13 august 2013, 19:49

http://fotbalpasiune-ro.webnode.ro/news/noaptea-in-care-galeria-lui-dinamo-a-castigat-un-meci-pierdut-pe-teren-/

dan  •  13 august 2013, 20:33

Domnule Tolontan sant de acord cu ce spuneti despre Borcea sant de acord ca Steaua a fost mai buna insa nu inteleg de ce unuia care e de acord cu articolul ii raspundeti imediat iar unuia care e contra NU.{38 LIVACHE? De aceea intreb si eu….dincolo de superioritatea stelei ARBITRAJUL A FOST CORECT ?

bibicu  •  13 august 2013, 20:38

Nu inteleg de ce „presa” il mai baga in seama pe Porcica. A fugit din tara de frica justitiei insa in USA este tinut in joc de glezne de FBI si Internal Revenues.
Cred ca de prea mult sushi si de prea multe sushanele mintea i-a luat-o razna. Aici mister Tolo a punctat corect: Porcica se crede in anii 2000.
Acelasi sacou de clown de serviciu, acelasi discurs, aceleasi idei fixe.
Porcica tata, gata!!! Altii mai destepti ca tine s-au tirat de la Dinambo, tu si cu Turcu, bruneti amandoi in cuget si-n simtiri va tot bagati in seama de la o vreme.

Stai linistiti mai, Negoita e din alta Liga si greu va fi urmit de la Dinambo.

Silviu  •  13 august 2013, 20:52

Domnule , articolul e destul de corect , dupa parerea mea ! Nu inteleg , insa , despre ce BARBAT ar fi vorba in text ! Daca despre Borcea este vorba , ati gresit categoria !

Marius  •  14 august 2013, 1:18

despre ce vorbim aici? incercati cumva sa reactivati un personaj pentru rat-ing sau ce?

Paul  •  14 august 2013, 8:07

Se pare ca ne-am mai civilizat putin daca unul ca Borcea ne apare ca fiind „din alt film”. Sa speram ca vom continua in aceeasi directie si – cine stie – poate peste cativa ani vei scrie un articol similar si despre Meme Stoica. Cu acordul si in asentimentul – evident – majoritatii care face rating.

marius  •  14 august 2013, 10:35

episodul Hamza -Mazare vrem sa citim ! cinste galeriei de la Ploiesti !

gabi  •  14 august 2013, 14:16

domnu’ tolontan, domnu’ mare jurnalist, invatati sa folositi corect ” â ” si ” î „

alin  •  14 august 2013, 19:59

Are ceva din comunsim si se imbraca precum oamenii obsedati de un lucru sau o culoare.Ce sa spunem despre un om care s-a uitat la alt film chiar si atunci cand putea sa priveasca detasat o comepetitie?…

bazileon  •  16 august 2013, 7:04

Si mie mi s-a parut ca arbitrajul a fost proSteaua

mihai  •  16 august 2013, 13:22

Domnu’ Tolontan , de ce nu raspundeti niciodata cand primiti acuze , ca dumneavoastra presa,i-ati facut mari pe acesti oameni mici , si aici ar trebui sa intre si Becalii( toti , deci cu doi I) si MM Stoica si Copos si atatia altii!??? Dar ca de obicei va fofilati , nu puteti sa dati in mana care va da papica !!!(sau , da, la voi se obisnuieste !!!)

ligriv  •  17 august 2013, 8:50

toate bune si frumoase cu acest penal. pe cand sacou cu linii verticale?? asta-i intrebarea.

Lereter  •  19 august 2013, 21:20

Dle Tolontan aveti dreptate. Cristi Borcea este un „fost”.Are mentalitatea timpului sau (trecut-la propriu si la figurat). Un articol adevarat,felicitari !

Strippy  •  20 august 2013, 7:10

Cred ca atunci cand si-a schimbat sangele in ros-albastru, dupa cum zicea actuala d-na Borcea, a facut cea mai mare prostie. De acolo i se trage.

Andrei S  •  20 august 2013, 10:15

Domnule Tolontan,
Stiu ca acest comentariu nu are legatura cu subiectul dar vreau sa aduc la cunostinta opiniei publice ce simt eu si ce simt parte dintre Craioveni dupa conferinta de presa de ieri de la CS U Craiova.

RUGĂ PENTRU UNIVERSITATEA

Dacă le chem din memorie, majoritatea amintirilor din primii ani ai copilăriei mele vin învăluite în ceață. Mai puțin una, două lumini – albă și albastră – ca farurile de coastă care îndrumă corabia spre siguranța bună a portului. Prima dragoste, pe care am descoperit-o și trăit-o la o vârstă mult mai fragedă ca a altora, nu a fost nici doamna de franceză, nici colega cu șorțuleț bine călcat, nici zâna din filmele pentru copii. Prima dragoste a venit într-o duminică pe un stadion și în duminica următoare în fața unui televizor alb-negru, alături de tata. Eram atât de crud, în urmă cu patru decenii, încât prietenii tatei râdeau de mine și cu mine când îmi strigam iubita, căznit, pe nume: “Uvinelitatea”. Cei mari mă învățau să-i spun pe cel de-al doilea nume (de fapt, primul, am aflat mai târziu), ”Știința”. Ăsta îmi ieșea mai bine. Ca semn al unei îndrăgostiri eterne am început să-i port culorile, pe tricouri, pe fulare, pe șepci, iar de la întâlnirile cu ea nu am lipsit niciodată nemotivat. Pe măsură ce am crescut, am descoperit că nu sunt singur. Sentimentele mele pentru nestemata alb-albastră din Bănie au fost puse, meșteșugit – în cuvinte, note și fiori – de marii oameni ai Olteniei și ai Țării: Adrian Păunescu, Tudor Gheorghe, Cristi Minculescu. Cu ei, cu imnurile noastre, nu mi s-a părut niciodată greu să-mi împart iubirea la 11. La 11 regi ai firii, la 11 lei netemători.

Se spune că iubirea dintâi nu se uită niciodată. Cu mâna pe suflet, așa este. Nu am fost niciodată gelos, chiar dacă știam, vedeam că trăirile mele incandescente pentru ”Știința” erau împărtășite de milioane de oameni, nu numai din Bănie, ci din întreaga țară.. N-am încetat nicio clipă s-o divinizez, s-o privesc de sus, din tribună, cu ochii iubirii eterne, să îmi tresalte sufletul de fiecare dată când îmi apăreau în faţă în culorile alb albastre din teren.

La un moment dat însă, iubita mea a început să de semne de boală. Părea, la început, o banală răceală. Încet, încet, temperatura şi tusea uşoară s-au transformat într-un cancer nemilos, fără scăpare, ce i-a cuprins tot corpul. Cei care promiteau să o salveze şi care se prezentau ca medici renumiţi s-au dovedit nişte impostori notorii care au supt şi bruma de viaţă ce mai sălăşluia în trupul firav al iubitei mele. Miliţieni, dinei, comandanţi, neţoi, mititei, actuali şi viitori puşcăriaşi – asta erau ce cei se pretindeau doctori şi clamau salvarea Universităţii. Cu o nesimţire fără margini. Acum doi ani, vorba poetului, iubirea mea dintâi s-a ascuns de mine în noaptea unei morți clinice, smulgând din inima mea bucăți de carne însângerată. S-a stins pe mâna mititelului, ultimul dintre nemernicii mincinoşi mascaţi în felceri de ocazie. Dumnezeul Fotbalului nu mă lasă să îi scriu numele cu m mare. Iubita mea a murit. Sau aşa am crezut.

Pentru că azi a renăscut. Inima mi-a luat-o la goană, sufletul îmi este plin, fiori îmi trec prin tot trupul. Bădiţă, Stângă, Papură, Tilihoi şi ceilalţi din jurul lor, oltenii noştri, au readus-o la viaţă cu un bisturiu numai de ei ştiut. Numai ei ştiu cum au strâns din dinţi şi nu s-au lăsat. Le citesc pe faţă promisiunile, îndârjirea noastră oltenească, mândria de a nu da greş, dragostea faţă de noi, acei “nimeni” din tribună fără chip dar atât de mulţi şi îndrăgostiţi fără leac. Lângă el fac zid leii Maxima, zeii României din anii 80 si 90. Bine v-aţi întors în lumea vie Lung, Negrilă, Cârţu, Balaci, Sângă, Papură, Badea, Ştefănescu, Gică Popescu, Craioveanu şi toţi ceilalţi.

Pentru unii dintre ei, această revenire miraculoasă, acest reînceput de viitor a venit târziu. Dar sunt sigur că, de acolo, din lumea umbrelor, leii alb-albaștri care s-au dus văd germenul care a străpuns sămânța și se roagă ca acesta să crească înapoi în arborele falnic care a fost odată. Ei, Zoli Crişan sau Oblemenco, ei, plecații Craiovei, ei, care nu au fost niciodată morți de circumstanță pentru vreo galerie, ei cei care au murit în picioare.

Drumul e greu, istoria e o epopee care ne pune în față obligații uriașe, dar vreau să cred că ne vom aduna, olteni și ceilalți, în jurul renăscutei ”Universitatea” cu aceeași bucurie, cu aceeași pasiune și o vom purta cu cântecul nostru, cu scandările noastre, acolo unde îi este locul de drept: în vârf. Și tați fiind, bunici fiind, ne vom duce copiii pe ”Oblemenco”, casa campioanei unei mari iubiri, – nu te miri pe cine ştie ce stadioane unde împroaşcă cu noroi acelaşi mititel care singur se alungă din Craiova noastră – sau îi vom ține lângă noi în fața unor televizoare mult mai color și mult mai mari, ca să învețe ce-i aceea o iubire de o viață.

Andrei S

Papi  •  2 octombrie 2013, 1:26

Da, buna aia cu sacoul lu Dragomir :))

Dabio  •  22 noiembrie 2014, 11:24

Acum cu cine se mai cearta? Poate cu gardienii 🙂

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord