Morariu, băiatul care s-a apucat de rugby şi a ajuns în CIO

În ultimele șapte decenii, România a avut două nume în CIO. Pînă acum cîteva zile, unul singur: Alexandru Șiperco.

vineri, 13 septembrie 2013, 11:58

În ultimele șapte decenii, România a avut două nume în CIO. Pînă acum cîteva zile, unul singur: Alexandru Șiperco.

Comunist din garda veche și director al editurii care avea să devină Editura Politică, Șiperco a fost ales în 1955 în secta “cardinalilor sportului”. În 1998, părăsea această lume din postura de cel mai longeviv membru CIO în funcție! Lăsa în urma sa nu doar prestigiul unei poziții de vicepreședinte al forului suprem al sportului, dar și memoria unui episod puțin cunoscut pînă azi.

Ce răspuns a primit Partidul Comunist
La un moment dat, PCR a vrut să-l schimbe de la CIO și să trimită un alt reprezentant al României. Comitetul Olimpic Român a primit o scrisoare pe care nimeni nu a avut curajul să i-o arate lui Ceaușescu. “Domnul Alexandru Șiperco nu este reprezentantul României la CIO, ci reprezentantul CIO în România” a fost răspunsul seniorilor lumii. Și discuția s-a încheiat.

Lui Șiperco i-a plăcut fraza, o repeta în rarele interviuri acordate și, cu adevărat, se comporta ca un reprezentant al CIO și mai puțin ca unul al sportului românesc. “Era destul de distant, călătorea mult și, respectîndu-i amintirea, e corect să spunem că totuși nu a făcut cine știe ce eforturi în favoarea olimpicilor români”, povestește Nicolae Mărășescu, unul dintre veteranii sportului nostru.

De la Șiperco, au mai fost încercări ale unor nume fabuloase ca să pătrundă în CIO. Prin anii ‘70, România a încercat să o propună pe Lia Manoliu, mai erau țări cu mai mulți membri, dar ni s-a transmis discret: “Stați liniștiți!”. Samaranch a recompensat- o pe marea campioană cu titluri onorifice extraordinare, dar atît.

Apoi, Nadia Comăneci a tatonat și ea terenul. Fără succes. Cel mai aproape a fost Ion Țiriac, dar totul s-a rupt în 2000, la Olimpiada de la Sidney, cînd mustăciosul a intrat în sala unde se judeca dosarul de doping al Andreei Răducan și s-a răstit la ordinul de sus al elfilor. A primit 8 ani de suspendare. Cu executare.

Acum trei zile, visul s-a împlinit. Neașteptat și aparent de nicăieri, fără să aibă nici renumele sportiv al celor evocați și nici spatele politic al altor vremuri, Octavian Morariu a devenit membru CIO.

Calități și defecte
Ce a avut el în schimb? Răbdare, respect pentru reguli și realizări. O multitudine de litere “r” care se pot transforma într-un avantaj pentru “R”-ul cel mare, pentru România.

Morariu e birocratul perfect, dar un birocrat de elită, care muncește fără să iasă în față, fără să-și copleșească apropiații cu personalitatea sa și care-și urmărește scopurile cu tenacitate. Are 52 de ani și e verde pentru această poziție, asta e o precizare pentru noi, cei din “generația decrețeilor”, ca să ne mai consolăm că am pornit bine, o, Dumnezeule!, pe 50 de ani!

octavian_morariuAre tentația de a gusta deliciile puterii și uneori se afișează distant și superior, iar asta va fi o probă interesantă de caracter, avînd în vedere ce enorme avantaje de influență va avea la dispoziția sa ca membru CIO.

Îndrăznesc două ipoteze:

PRIMA. Alegerea lui Octavian Morariu va ajuta sportul românesc așa cum n-au făcut-o pînă acum nici Șiperco, Vizer a luptat mult mai mult!, nici un alt român din structurile înalte. Morariu e genul care pune osul și riscă personal mai mult chiar decît Mircea Sandu. Oricît de antipatic ar fi pentru public, șeful FRF tot a adus ceva bani, competiții și o altă atitudine a judecătorilor din teren la adresa României. Președintele COSR va încerca mai mult.

A DOUA. Morariu nu se va opri aici și va încerca să urce în lumea olimpică. Are toate atuurile, vîrsta fiind unul dintre ele. 50 e noul 30, iar Octavian Morariu nu e noul Șiperco, ci vechiul băiat care s-a apucat de rugby pentru că i-au plăcut sportul și culoarea echipei naționale.


Comentarii (18)Adaugă comentariu

marian  •  13 septembrie 2013, 12:38

Octavian Morariu vine din linia a 3-a de la Grivita Rosie (Dinescu la inchidere cu Pongracz si Morariu flankeri). Este, probabil, un tip „distant si rece”, dupa cum spune dl. Tolontan, dar cum ar putea sa fie altfel dupa luptele extrem de dure duse pe Parcul Copilului, in Ghencea, pe Olimpia sau pe terenurile din tara, alaturi de Dinu, Scarlat, Stroe, Macaneata si Pasache impotriva corifeilor de la Steaua (Florica Murariu), de la Dinamo (Gica Daraban, Enciu Stoica, Silica Turlea) si de la alte cluburi de mare prestigiu ? Rugbist = barbat si sportiv adevarat. Asta spune totul despre calitatea acestui om. Am o parere excelenta despre dansul, ca om, ca sportiv si ca businessman. Merita aceasta onoare si ar fi tare bine ca in Romania sa existe cat nai multi de Octavian Morariu. In fapt nu exista si aici e durerea cea mare ! Inchei spunand ca nu am avut onoarea sa-l cunosc personal pe dl. Morariu, ca sa nu se interpreteze in niciun fel cuvintele mele.

gin tonic  •  13 septembrie 2013, 12:59

FELICITARI si RESPECT D-LE MORARIU! PS Multumim de articol, Catalin!

nelu  •  13 septembrie 2013, 13:35

este politician. mananca 3 broaste raioase la micul dejun daca e nevoie. bani,influenta,pozitie. chestii vechi de vreo 4000 de ani.

mihnea  •  13 septembrie 2013, 14:09

va fi ok pt el cu conditia sa se debaraseze de un renume prost: ca e omul lui tiriac.

Octavian Stăncioiu  •  13 septembrie 2013, 14:31

”Octavian Morariu e vechiul băiat care s-a apucat de rugby pentru că i-au plăcut sportul și culoarea echipei naționale”. Ce frumos!

”culoarea echipei naționale”. Bravo, domnule Tolontan! Poate ca mai exista patrioti in Tara Romaneasca!

dani  •  13 septembrie 2013, 14:58

Dl Octavian Morariu este un gentelman al sportului romanesc!Respect!

victor L  •  13 septembrie 2013, 15:38

Frumos scris; sa fie intr-un ceas bun 😉
„“Domnul Alexandru Șiperco nu este reprezentantul României la CIO, ci reprezentantul CIO în România”” , un raspuns similar ar fi primit otoritatile comuniste si in privinta altui personaj. Ceva la ONU ori UNESCO.

Constantin  •  13 septembrie 2013, 16:24

Nu îmi inspiră încredere. Are, într-adevăr, renumele de „omul lui Ţiriac”. În afară de lucrul acesta, rugby-ul românesc, de unde provine şi Morariu, nu o duce strălucit…Mă întreb eu, dacă nu a reuşit să facă prea multe pentru rugby, credeţi că va reuşi să facă ceva măreţ pentru întrg sportul românesc?

Nicu Ceasca  •  13 septembrie 2013, 18:09

#8, Constamtin
Eh, ce frumos cinta trubadurul!
” Tine seama, Constantine
Cand ajungi la Bucuresti
Caci la oras sunt oameni care vor sa-ti ceara din parale,
Fii atent sa n-o patesti.”

Deci, Constantine, semizeii l-au primit la masa pe musiu Morariu ca sa serveasca CIO, nu ca „…să facă ceva măreţ pentru întreg sportul românesc.” La fel sta treaba cu comisarul european Ciolos. Cind o sa-si termine mandatul la Comisia Europeana o sa se gaseasca vreun Dorel sa-l acuze ca n-a facut nimic pentru agricultura romaneasca. Ca de aia l-a trimis tarisoara la Briuxel.

Asa cum l-a ales comisar Romania pe Ciolos, la fel e si cu Morariu membru CIO. Tu poti sa astepti mai multe titluri si medalii olimpice pentru Romania. Ca acum avem si noi pile.

maska  •  13 septembrie 2013, 18:49

Cataline nu mai publica articolul de maine despre Horia Ivanovici. Iti pierzi credibilitatea. Sandu, Piturca si restul or fi avand ei bube negre dar nici nu pot sa stea cu mainile in san cand Ivanovici profereaza asemenea injurii la TV (basca facand rating – desi asta e discutabil).
Ivanovici este un om care manipuleaza, inventeaza non stop (vezi scena cu jucatorul anonim din vestiarul echipei Steaua ce dadea interviuri ).
Fanatik este o rusine de ziar, unde se accentueaza an-can, informatii false, neverificate, inventate, smulse de la diversi oameni din fotbal cu caractere sau apucaturi (includ aici bautura si cersetoria)indoielnice.
Il rog pe Horia Ivanovici sa faca publica lista persoanelor din agentiile de media care mergeau in excursii prin toata lumea la schimb cu publicitate platita in Fanatik (un cotidian care isi cumpara singur aproape 90% din tiraj pentru a aparea bine in BRAT la vanzari). Asta ce sunt daca nu manevre murdare?

Omul asta vorbea la tv orice ii trecea prin cap, depasea limita bunului simt continuu prin expresii de genul: „m’ai intels”, „hî”, „deci cum..ne spuneti in premiera aici la Fanatik ca…”.
, „stati un pic..am inteles eu bine..”
Un caracter duplicitar si un farsor care a fost data afara de la toate trusturile de presa unde a lucrat (imi amintesc tentative esuate ale emisunilor sale la Prima TV sau Antena 1).
Om care dezinformeaza, care face publicitate masca si muuulte altele dl. Tolontan.
Aveti ceva cu Mircea Sandu..spuneti direct dar nu folositi demiterea lui Ivanovici ca parghie pentru a va expune ideile.

Multumesc

Popescu  •  13 septembrie 2013, 21:13

Țiriac, Morariu, Petrache…restul…e tăcere!

King Julien  •  13 septembrie 2013, 21:35

Tolontane,
Nu-ți place cind te critica cineva!

Păcat, ai devenit si tu unul din cei care scriu la comanda.
Pentru mine unul, ești istorie!

Nu te salut!
A

marian0904  •  14 septembrie 2013, 0:09

Una buna si-una moale. Buna e ca avem un om in CIO, dar, cum stia si Siperco, acolo esti ca-n Olimp; cei de jos sunt mici. Baiatul lui Tiriac a fost si baiatul lui tata. La Grivita, ca tot amintea cineva, statea mai la fereala. Avea grija Capone. N-o mai lungesc. Octavian Morariu (sau Moraru) ca activist in sport nu prea are realizari, rugby-ul romanesc ramanand in urma atat ca performante cat si ca dotari. Va ajuta sportul romanesc? Din pacate emblema sportiva a Romaniei acestor ani este saritorul de la platforma care sare in apa numai la concursuri.

Cătălin Tolontan  •  14 septembrie 2013, 9:48

marian0904: aceea este o emblema. Dar emblema sportiva a Romaniei este si Constantina Dita cistigind maratonul olimpic la o virsta cind noua ne vine sa ne lasam de job sau complexul de la Izvorani sau un stat care a fost suficient de inteligent, dar si generos, sa poata pastra la lotul de gimnastica talente precum Bitang si Belu.

King Julien  •  14 septembrie 2013, 20:29

„Amice” Tolontan,

Din 2 posturi matale agreezi numai juma’ din untimul…
Iti scrie si mariano904 (mai elegant) cam ce iti spunea si eu. Adecatelea, nen-tu Morar(i)u nu a avut realizari in plan rugbistic nici ca jucator si nici ca sef. Sub „marele” sau legat intr-ale sportului rugby-ul a ajuns ca si in Germania pe locul 25 in preferintele romanilor. Poti tu sa imi spui cite meciuri tari a avut Romania in ultimii 23 de ani? Ia sa te vaz…
Morar(i)u a fost adus de Tiriac sa aiba un descendent (ca pe Ion Ion ne se bazeaza) la COR. Intre timp, cum se zice la rugby, amicul cu pricina a gasit o „gaura” si a plecat pe partea inchisa. Ca o paranteza, in primul post, pe care nu l-ai publicat, ti-am sugerat sa te uiti la turneul de juniori FIRA ca sa vezi cit de patri(h)ot e nen-tu Morar(i)u.
In ceea ce te priveste, acum vreo „n” articole incepusei sa publici mai elevat si credeam ca o sa o iei pe urmele lui Cosasu, Barbu, Callimachi, Vilara (al batrin), Vesa etc. Ca pina la Chirila ai cale lunga… Credeam ca vrei sa ridici un pic calitatea actului gazetaresc, sa nu mai vad ce vad acum in ziarele de sport, ci analize si ginduri pertinente despre fenomenul sportiv romanesc. (fair-play, fara partis-pri-uri, mai pe romaneste: sarac dar cinstit!).
Chiar daca le esti sef, ia lectii de la Oprisan, Andries, Geambasu, Naum (especially!).

Encore une fois, nu te salut!
A

atlasms colantari auto  •  17 septembrie 2013, 10:50

Un articol interesant, mersi

morariu  •  6 august 2016, 20:42

a fost si va ramine doar o marioneta a lui Tiriac, la fel ca si Petrache, Pescariu si alti *** ai vinatorului de mistreti

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

catreKingJulien  •  6 august 2016, 20:53

@King Julien esti nebun? geambasu si naum? Daca iei la intimplare doi de pe strada sau *** si tot o obtii articole mai bune ca a le lor.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează