Foile, vîntul, primăvara

imagineAfișul e lipit, cu o foaie A3, pe clădirea Universității. Învelește coaja pomilor de lîngă Intercontinental. Apoi îl zărești pe aleile din spatele fostei Ambasade SUA.

vineri, 21 martie 2014, 9:59

imagineAfișul e lipit, cu o foaie A3, pe clădirea Universității. Învelește coaja pomilor de lîngă Intercontinental. Apoi îl zărești pe aleile din spatele fostei Ambasade SUA.

Și te însoțește din loc în loc pînă la colțul străzii Verona, acolo unde deunăzi panoul în care galbenul din tricolorul României era pictat în nuanța aurului de la Roșia Montana îi făcea pe trecători să zîmbească.

Bucata de hîrtie cu figurile celor 8 șefi din fotbal, “Aceste condamnări fac cît 10 calificări” este cel mai puternic compliment adresat justiției din România. Nu l-a răspîndit prin oraș vreun ONG, ci l-au lipit pe stîlpi, pe pomi și pe ziduri niște tineri. Nu sînt plătiți de Soros sau de Monica Macovei, nu sînt nici băsiști, nici pontiști, sînt, ce pierdere de vreme!, microbiști.

Cînd faci meseria de procuror sau de judecător rareori ți se întîmplă să-ți recunoască cineva munca. În general lucrezi într-un ermetism social agravat de societatea înapoiată în care trăim.

Rudele nu prea te văd, iar tu ești suspicios față de necunoscuți. Vecinii șușotesc. Chiar și cînd ieși în fața blocului să-ți bați covoarele se citește vasăzică ceva amenințător în gesturile tale.

Și uite că răsar aceste afișe. Din senin. Afișe răutăcioase, desigur, dar atît de cinstite în ceea ce simt puștii care le-au răspîndit prin oraș.

A mai existat un gest de apreciere la fel de neașteptat, venit din străinătate. Despre Dosarul Transferurilor, De Telegraaf, liderul presei olandeze și una dintre vocile ascultate din media europeană, a scris că “Pedepsele sînt foarte aspre. În Olanda nu vezi așa ceva!”. Semnul invidiei că o pedeapsă din România devine exemplară, pe fondul frustrării cetățenilor europeni față de corupția gulerelor albe de peste tot.

Mesajul primit de colegul meu Theo Jumătate de la ziaristul de la De Telegraaf lămurea totul: “S-au dictat 34 de ani de condamnări la voi pentru nereguli financiare?!”. Era unul dintre puținele momente cînd un ziar european se mira că în România se face justiție! Și vorbim despre un ziar din Olanda, țara-epicentru al exigenței față de situația din România.

Ce a urmat? Ce bănuiam. Ziariștii de la care a pornit totul au fost porcăiți. Și mai urmează. Dar nu noi sîntem miza.

Rareori a existat o asemenea presiune pe justiție ca în aceste ultime zile. La televiziuni și în ziare o mulțime de realizatori sau de editorialiști predică ideea că la noi nu există justiție. După Dosarul Transferurilor au urmat alte semne. Au fost rețineri de politicieni, demnitari, polițiști și au fost anunțate trimiteri în judecată. Dar ni se spune că nu există justiție!

Și, dacă nu ∃ justiție, în general nu ∃ nimic. Și, dacă nu ∃ nimic, atunci să lăsăm lucrurile așa cum sînt. Nemulțumiții față de orice și neîncrezătorii absoluți sînt, în fond, agenții loiali ai neschimbării. Ei predică totul ca să obținem nimicul.

Între frontul dur al nihilismului și sistemul, plin de bube, dar care se mișcă, al justiției, stau foile ușoare și albe. “Aceste condamnări fac cît 10 calificări”… Cuvintele sînt plimbate de vîntul schimbării prin orașul amețit de primăvara asta care nu vrea nimic pentru dînsa, ci doar un pic pentru noi.


Comentarii (75)Adaugă comentariu

Adrian  •  21 martie 2014, 13:10

Salut Catalin,

vad ca sunt mai multi care doresc sa te impinga in fata, sa te scoata din mediul tau si din legitimatia ta.

Printre randuri am inteles ca:

-Jurnalismul nu moare ci se transforma. Cine se plange si cine inchide editia de print este practic penalizat pentru ceea ce scrie sau mai bine zis pentru ceea ce nu scrie. Publicatii care au imbracat culori politice si care nu au pus informarea transpareanta a cetateanului pe primul plan, au disparut. Cat sa pacalesti un cititor?? Au intrat intr-o hora pacatoasa din care nici macar detergentul care scoate 9.999 pete nu te mai poate spala. Sa nu mai vorbim despre proprietari;
-Va faceti treaba intr-un mod corespunzator si faptul ca sunteti cititi, urmariti, si cumparati la chioscuri este dovada ca sunteti pe drumul cel bun si chiar un exemplu de urmat. Mai scapati titluri bombastice ca doar astea sunt regulile jocului de acum…

Te astept in continuare sa nu vrei nimic pentru tine si mai mult pentru ceilalti. Sa incurajezi si sa planteaza copacei in societatea in care vor trai si copii tai, si copii mei(doar padurile fixeaza solul!!!). Nu intra in alta hora, ramai in a ta. Esti exact unde trebuie si faci exact ce trebuie. Pastreaza tricoul nepatat si fa o treaba buna in continuare. Iti sta bine, poarta-l cu mandrie!

Sanatate si spor la treaba.

george  •  21 martie 2014, 13:16

Cum sa spui ca „Aceste condamnari fac cat 10 calificari” !?!?! Dar ce mergem pe principiul ca daca nu ne calificam bagam pe unii la puscarie si eu microbistul sunt multumit ???
EU, MICROBISTUL VREAU NATIONALA ROMANIEI SA JOACE FOTBAL SI SA SE CALIFICE LA TURNEE FINALE.
Ma doare fix in 3 litere de cei care nu respecta legea si trebuie sa faca puscarie. Si nu cred ca astia 8 sunt singurii responsabili (din punctul meu de vedere indirect) de starea jalnica a fotbalului romanesc.
Schimbam seful FRF cu unul tinerel care il pastreaza pe Piturca in continuare la carma nationalei dupa ce e responsabil de necalificarea la mondiale (d-nul Burleanu sa se mai uite inca o data la meciurile cu Grecia din baraj, poate asa se razgandeste)

P.S. Pentru fotbalistul Gica Popescu am tot respectul. A fost un exemplu de fotbalist profesionist adevarat. Pentru omul de afaceri Gica Popescu ii spun ca atunci cand te bagi intr-o groapa de „rahat” nu poti sa mirosi a Coco Channel.
Inteleg ca Mircea Sandu are o renta viagera de 75000euro pe an. Pai d-nule Burleanu ia nu-i da matale vreo 4 ani de zile si ai si bani sa ii achiti clauza din contract lui Piturca (ca tot si-a stabilit-o cu nasu’) si putem sa avem un antrenor care stie cu adevarat fotbal.

ic  •  21 martie 2014, 13:28

Prima reactie la auzirea stentintei a fost „Este mah”. Din mica mea experienta cu justitia Romana, poate nerelevanta in cotextul actual, pot spune ca este echitabila. Astept condamnari si din grupul PDL – Basescu, dar intre timp ma bucur cu ce am primit: Nastease, fam Becalii, Copos, Borcea, M Stoica etc. Sunt curios cati dintre cei care critica justitia Romana credeau ca omenii mentionati mai sus vor ajunge la inchisoare acum 4 ani de zile?

Ma deranjeaza faptul ca toti functionarii statului sunt prevazuti ca niste oameni corupti care nu fac nimic si care capuseaza statul. In ultimul timp vad o schimbare in toate institutiile de stat, apar oameni noi care incearca doar sa isi faca treaba in niste conditii mizere, pe niste salarii derizorii, cu o presiune extraordinara exercitata superiori si de societate. Aici nu ma refer doar la angajatii din justitie ci si la cei din administratiile locale, primarii, ministere etc. Hai sa incurajam aceste persoane, sa le apreciem munca si sa le laudam eforturile atunci cand este cazul.

NU SUNT SI NU AM FOST NICIODATA BUGETAR.
P.S. Este mah!

Steli  •  21 martie 2014, 13:29

Suporterii au inteles perfect despre ce e vorba.

Compromiterea ideii de fair-play in fotbal in totalitate, prin tot felul de interese de talcioc privind jucatorii, aranjamentele privind promovarea in cadrul propriei echipe a unora si marginalizarea altora.

Apoi coperativa intre diverse echipe, unicul scop fiind profitul catorva,iar pe la Liga o dadeau unii intruna cu sintagma „fotbalul e sarac” pe la toate interviurile.

Ca suporter te doare mai tare, daca echipa ta nu-si apara corect sansele, decat sa piarda, dar sa vezi ca au dat totul pe teren si au avut ghinion.De multe ori chiar dintre jucatori sunt unii ce pun botul la tot felul de gainarii de felul acesta si nu prea le face cinste. Sunt datori sa-si respecte suporterii, dar in primul rand meseria de fotbalist profesionist.
Altfel ne putem intreba ca si regretatul Jean Constantin in filmul „Totul pentru fotbal”: – Ne trebuie fotbal? Adica?

Neculai Amihulesei  •  21 martie 2014, 13:37

Domnule Tolontan,

1. Mă întristează, sincer, lipsa unui răspuns real din partea dvs. Nu pot decît să vă compătimesc pentru această reacţie.

2. Eu v-am arătat luna, dvs îmi reproşaţi, în mod discutabil, manichiura degetului arătător.
3. Pentru un admirator atît de devotat al stilisticii lui Pleşu, cum sînteţi dvs, mă aşteptam să observaţi sensul evident al acestei formulări, mult mai simple decît arabescurile maestrului atît de admirat : « ” nu am nici un respect pentru jurnaliştii care l-au considerat pe I.Becali membru al regnului uman, demn de orice dialog, după episodul halucinant al ” scuipării în direct ” » . Dvs aţi înţeles din asta că eu nu-l consider om pe I. Becali , plus alte trăsnăi logico-retorice, şi-mi spuneţi că scuipătorul în direct e om ca mine şi ca dvs. Ca mine sigur nu e. Nu vă recomand un manual de logică aristotelică elementară, fiindcă răspunsul pe care mi l-aţi dat e atît de contaminat de atitudinea discursivă a politicienilor romîni, încît mă îndoiesc că logica e, în acest caz, problema dvs.
Dacă vă hotărîţi, cumva, să-mi daţi un răspuns real, îl voi citi cu atenţie.

mimi  •  21 martie 2014, 13:56

Catalin, felicitari ptr tot ceea ce faci si mult succes in continuare. Din pacate ai ramas unul din putinii ziaristi adevarati. Iti inteleg entuziasmul. Este explicabil si normal, atata timp cat din articolele scrise te tine si colegii tai s-au nascut destul de multe anchete, unele dintre ele cu rezultate.
Dar, din pacate, tin sa te contrazic. Justitia la noi nu este independenta. De la un anumit nivel in sus ea nu exista. Exista niste oameni (politisti, anchetatori, procurori, judecatori)care sunt in suboridinea altor oameni, care executa niste ordine. Ale presedintelui sau ale altor oameni extrem de puternici si influenti. Singura sansa a presedintelui de a ramane puternic si dupa terminarea celui de-al doilea mandat de presedinte (iar politica lui din ultimii 10 ani il obliga sa ramana puternic, altfel „o are groasa”)este recastigarea increderii polpulatiei. Si cum o poate face mai bine, decat trimitand dupa gratii in anul electoral 2014 anumite personaje extrem de neplacute publicului (multe dintre ele care ar fi meritat cercetate inca de-acum 10-15 ani). Din pacate cred ca asta este jocul. Comparatie cu Olanda este fortata. Suntem societati si mentalitati diferite 🙁

ion  •  21 martie 2014, 14:12

Cataline tu chiar crezi ca de niste pusti is autorii? eventual niste pusti binisor platiti le au lipit acele afise.

aham  •  21 martie 2014, 14:16

e o reusita, da… dar justitia la noi e departe de realizarile pe care ar trebui sa le aibe. cum poti sa lauzi sistemul asta intr-o tara in care ilici inca e liber? base la putere, nastase liber dupa o mica excursie, mitica liber, iancu liber, ala de la astra liber, bancorexu inca nerezolvat.. lista e, practic, infinita.

niko  •  21 martie 2014, 14:23

stati linistiti ca plagiatorul si cei 400 de hoti vor da legea amnistiei

Cătălin Tolontan  •  21 martie 2014, 14:25

56, mimi: sint multi jurnalisti ok, crede-ma! Si, incet, incet, se va restaura increderea oamenilor in presa. In forme diverse, dar le vom simti si le vom vedea efectul.

Cit despre Olanda, sigur ca nu exista termen de comparatie. Am fost surprins tocmai de surprinderea lor.

Florin D  •  21 martie 2014, 16:00

Felicitari pentru atitudine si consecventa, Catalin! Ai dreptate cu presa care toaca justitia prin studiourile TV. Stim de ce o face si de ce incearca sa ne induca sentimentul ca in Romania nu se face dreptate. Aproape seara de seara se perinda prin studiouri personaje, mai mari sau mai mici, care au stat prin puscarii. Atata timp cat cei de acasa vor pricepe ca sistemul i-a condamnat pe nedrept, „jurnalistii” si-au facut bine meseria. Oare ce spera Marele Papusar al acestor atacuri, ca vom ajunge sa solidarizam cu el in momentul scandentei si vom iesi cu totii in strada? Atat de prost si de marsav sa fie?

Cristi D.  •  21 martie 2014, 16:02

Ca stelist, sunt fericit ca G. Becali si M. Stoica sunt la inchisoare si nu isi mai pot face mendrele in libertate (transferuri dubioase, legaturi cu arbitrii, cu jucatorii echipelor adverse, cu suporterii, etc).
Ca cetatean roman, sunt foarte mandru de justitie ca a putut in sfarsit sa bage la inchisoare o parte din cancerul care sufoca fotbalul romanesc. Oamenii astia au mintit, au inselat, au bagat cluburi in faliment, au concediat oameni, au furat de la stat, au distrus sperantele a sute de mii de microbisti; in fine, au gresit moral si penal in nenumarate cazuri. Locul lor este la inchisoare, nu la televiziune, dand exemple gresite tinerilor.

Bogdan  •  21 martie 2014, 16:03

∃ bun articolul! si ar fi bine ca cei care au mai ramasi ziaristi onesti prin Romania sa isi ridice ant∃n∃l∃ sa mai gaseasca alte cazuri asemanatoare – e singura noastra sansa la un viitor mai bun!

∃u sunt alaturi de voi, ziaristii onesti!

DOAR GAZU 1945  •  21 martie 2014, 18:39

suporterii simt asta, bravo lor celor care imprastie figurile acestor 8 IMPOSTORI care AU FURAT STATUL ROMAN, SINCER 3-4-6 ANI SUNT PUTINI FATA DE CAT AU FURAT. SICER SI EU AS FACE PUSCARIE 3-4 ANI SI SA AM BANII FURATI DE ECESTI OAMENI “CORECTI” CARE in privinta unora trebuie gratiati, auzi domne gratiati . si CULMEA, hotii sa fie gratiati mai nou. asta numai in romanica.

EU CA OM, SUPORTER GAZ METAN, CA SUSTINATOR SI IUBITOR DE BOTBAL SI NU IN ULTIMUL RAND CA ROMAN MA BUCUR CA, TOTUSI CAT DE PUTIN SA FACUT DREPTATE.

Riccardo  •  21 martie 2014, 20:03

Bravo Catalin. Insa despre cazul Ridzi-Eba-Udrea ,nimic !?

lil  •  21 martie 2014, 23:28

Fraiere asta nu e justitie e inca o porcarie basista,nu e decit o lupta chioara intre Ponta si tov Basescu-iar G Popescu a fost condamnat din ordin politic de ce nu i au dat condamnare decit cu o zi inainte de alegeri? ca sa iasa Burleanu omul lui Base O sa fie justitie in Romanica cind o sa fie din nou comanda la rasarit(urmatoarea tara anexata la mama Rusia)

Anders  •  21 martie 2014, 23:43

Campanie de presa impotriva justitiei. Pentru ca aproape toata mass media este detinuta de mari afaceristi, oameni care si-au cladit averea in special prin furt, iar acum vad cum se strange latul in jurul gatului.

ceindianul  •  22 martie 2014, 5:49

Domnul Catalin, articol bun, dar cu observatii: esti un ziarist bun dar trebuie sa scrii in RL sau EvZ adica in cercul prietenilor tai, nu la Intact care apartine celui hulit de prietenii tai. Justitia va fi credibila in RO cand va analiza tot spectrul politic nu doar din partea celor care nu sunt adversarii prietenilor tai. Cei 8 condamnati din fotbal sunt vinovati si merita sa stea in inchisoare. dar asta nu inseamna ca actualul sef de la FRF nu este rezultatul manevrelor din justitie ca sa fie indepartata o persoana si astfel el sa devina sef (dar, conditie esentiala, face parte din echipa prietenilor tai si este ajutat). as vrea sa ma insel, dar este prea evident tot ce se intampla. multumesc.

dNume (obligatoriu)dd  •  22 martie 2014, 8:31

După Dosarul Transferurilor au urmat alte semne. Au fost rețineri de politicieni, demnitari, polițiști și au fost anunțate trimiteri în judecată.
zau? asta-i cronologia?!

Cătălin Tolontan  •  22 martie 2014, 10:49

69, dNume: nu asta am vrut sa spun, ca de la DT a plecat tot. Nici vorba!

Am spus ca, in ultima vreme, au fost sentinta DS si alte semne evidente ca justitia nu-si reverseaza sensul. Sinteti un pic cam suspicios si nu e cazul 🙂

68, ceindianul: cazul ridzi intra tot la prietenii lui traian basescu? Dar Gala Bute? Ma simt rau sa amintesc aceasta contabilitate care poate parea autoelogiere, dar o fac de dragul de a demonstra ce noua ni se pare clar: gazeta nu are nici un fel de partizanat.

A.D.  •  23 martie 2014, 0:24

„Și, dacă nu ∃ justiție, în general nu ∃ nimic. Și, dacă nu ∃ nimic, atunci să lăsăm lucrurile așa cum sînt. Nemulțumiții față de orice și neîncrezătorii absoluți sînt, în fond, agenții loiali ai neschimbării. Ei predică totul ca să obținem nimicul.”

Eu ma multumesc sa conditionez recunoasterea existentei Democratiei de aceea a scolii.

Despre „drepturile de autor” ce parere aveti ? 🙂

Multumesc.

Dan  •  23 martie 2014, 1:09

Va invit pe toti sa gandim. Un baietel care locuieste intr-o garsoniera impreuna cu prietena lui si care are o situatie familiala modesta (vezi poze cu locuinta tatalui sau) studiaza pe burta in Bucuresti si ajunge presedintele FRF, pana mai ieri condusa de personaje grele cu relatii in toate sferele de influenta din Romania. Daca nici baietasul asta nu a fost pus politic, ca sa poata fi manevrat usor, atunci inseamna ca eu sunt un tampit si am trait degeaba. Nu am inteles nimic din jungla autohtona. Inchei prin a va provoca din nou sa ganditi !!!!

EU  •  23 martie 2014, 7:36

15
gigi Says:
March 21st, 2014 at 10:47 am

Citeam astazi despre un sofer prins baut la volan care a fost condamnat la un an si 11 luni de inchisoare…vi se par mici pedepsele acestor mafioti in comparatie cu cat a luat soferul….???

Omule,1 an si 11 luni e foarte putin!tu crezi ca acel imbecil a condus doar o singura data beat?Cu ce drept pune el in pericol viata celor de langa el?!Pentru cei ca el ar trebui o lege speciala,sa aibe de ales intre minim 5 ani de puscarie ori sa i se anuleze permisul pe viata!

mihai  •  23 martie 2014, 21:56

Este uluitor cum nici un jurnalist nu are curajul sa faca o ancheta despre cum a luat Ilie Nastase acele baze sportive. Chiar nimeni nu are tupeul asta?

Mihail Dragotoiu  •  24 martie 2014, 10:08

Felicitari pentru articol! Acele condamnari sper sa fie doar inceputul si sa mai auzim si de alti puscariabili care au fost condamnati. Mai sunt destui in toate domeniile de activitate, inclusiv in sfera politica.

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord