Șocantul caz Siveco și premierul României

Reținerea Irinei Socol, una dintre cele mai elogiate persoane din businessul românesc, a căzut ca un fulger silențios și intraductibil. Justiția își va urma cursul, presa și-a făcut treaba, inclusiv redacții care aveau contracte de parteneriat cu Siveco, precum Hotnews, au relatat rapid despre caz, respectîndu-și publicul și meseria. Dar mai e ceva.

miercuri, 10 septembrie 2014, 1:20

Reținerea Irinei Socol, una dintre cele mai elogiate persoane din businessul românesc, a căzut ca un fulger silențios și intraductibil. Justiția își va urma cursul, presa și-a făcut treaba, inclusiv redacții care aveau contracte de parteneriat cu Siveco, precum Hotnews, au relatat rapid despre caz, respectîndu-și publicul și meseria. Dar mai e ceva.

Lovitura vine în inima industriei de IT. Calificarea programatorilor români și abilitățile tehnice sînt unul dintre puținele domenii unde ne probăm competitivitatea  la nivel mondial.  Iar Siveco, firma condusă de Irina Socol, este liderul industriei de software din România. Cu atît mai mare este șocul. Și întrebările care se ridică.

Cu o cifră de afaceri consolidată de 65 de milioane de euro în 2013, Siveco a avut sau are contracte în aproximativ 20 de țări ale lumii! Siveco a lucrat pentru Comisia Europeană, semnînd cel mai important contract încheiat de o firmă românească cu CE! Siveco a lucrat pentru guvernele Turciei, Marocului, Omanului, Maltei, Kazahstanului sau pentru mari companii ale lumii. A fost multiplu premiată de partnerii săi strategici, pe lista cărora se regăsesc Microsoft, Intel sau IBM.

Siveco a fost dată ca exemplu de succes al businessului românesc. Și aici intervine discuția. Dacă Victor Ponta ar fi cu adevărat interesat de mecanismele economice, de destinul companiilor și al angajaților, și nu de denazificarea țării, Maică Precistă!, poate că ar trebui să se scarpine pînă la durere în creștetul capului privind ce se întîmplă la Siveco.

Să invite 10 sau 20 de șefi ai marilor companii din România. Să-i întrebe, ”pentru Dumnezeu, ce se întîmplă?”. Care sînt problemele voastre reale? Chestia asta cu bani negri se întîmplă curent? Cum de ajunge managerul general al companiei lider de IT din România să intre, potrivit procurorilor, în combinații cu firmele romilor din Sintești? Ca să facă ce? Să scoată bani la sacoșe?

Acești bani i-a scos pentru ea sau sumele au mers mai departe în ministerele unde se atribuie marile contracte? Așa cum spun mai mulți oameni din industrie că se întîmplă de fapt! Și ce poate face statul ca asemenea lucruri să nu se mai petreacă? E foarte bine că justiția își face treaba, dar o țară nu se conduce prin instituțiile de forță. Ele au rolul lor, delegat de cetățeni. Viața de zi cu zi e în altă parte.

Discuția nu e despre apărarea Irinei Socol. Faptele sînt fapte și vinovăția Irinei Socol se va judeca în instanță. Dar Guvernul nu e îngrijorat? E simplu să crezi că e la mijloc nebunia sau lăcomia unui om. Și dacă e un mod de operare?

Psihanaliza oamenilor se numește terapie, cea a firmelor și a națiunii poartă numele de guvernare.

Dacă aceste firme, ca și cele ale asfaltatorilor sau ale altor prestatori de servicii pentru stat, sînt practic condiționate să dea mită? Nu că asta le-ar scuza. Dar dacă modelul de bussines al afacerilor cu statul din România depinde de asta? Afacerile cu statul trebuie totuși făcute și cîtă vreme vor fi o dezonoare e rău, e foarte rău.

Cine apără munca celor 800 de oameni de la Siveco și cum se asigură Guvernul că piața stabilește cine ia contractele, cine face treaba mai bună, piața așadar și nu pungile de bani ale zidarilor de la Sintești?! Victor Ponta a anunțat că bugetul va  pune la bătaie 3 miliarde de euro pentru lucrări publice în următoarele luni. Cum? Așa?!

Firmele prospere sînt o mîndrie pentru orice Guvern. O companie de elită coruptă la vîrf, fără nici un motiv solid aparent, e un semn de exclamare căzut ca o lumină dură între niște orbeți care se caftesc seară se seară la televizor, cu acuzații tot mai aiuristice. Viața de zi cu zi e în altă parte. Pentru Irina Socol, în arest.


Comentarii (85)Adaugă comentariu

Cristia Dumitru  •  10 septembrie 2014, 21:08

Imi pare rau Tolo, dar nu ai dreptate. Cine i-a obligat pe cei de la SIVECO sa faca afaceri cu statul? Stiu firme care evita sa faca afaceri cu statul tocmai pt a nu se murdarii, dar cei de la SIVECO sigur nu e printre acestea. Doar dorinta lor de imbogatire cat mai rapida, stiind ca chiar daca dau mita, raman cu destul de mult in propriul buzunar. Explicatia e simpla si ai precizat-o: LACOMIA. Poate merita o discutie despre mecanismul lacomiei, de ce acesti oameni, milionari in EUR, nu se mai satura de bani.

florin  •  10 septembrie 2014, 21:57

@flipper
Asta vroiam sa zic si eu. Nu stiam amanuntul cu procuroarea, dar am auzit declaratia lui Base’ de aseara, acest personaj, care se comporta total opus fata de modul de comportament pe care i-l cere functia pe care o ocupa. Chiar ma intrebam pana unde poate merge cu tupeul. Si io zic ca aluzia cu jurnalistul care ar controla procurori era facuta la adresa autorului acestui blog, bineinteles, la fel de pervers si fara nume si prenume.

Valie  •  10 septembrie 2014, 22:06

@Tolo, înainte de a deplânge soarta câtorva sute de angajați ar trebui sa cuantizezi ce deservicii aduc genul asta de „afaceri” întregii țări: proiecte pe bugete mult umflate, firme „neinregimentate” falimentare, calitate discutabila a produselor oferite. Tot acest sistem profund corupt crează găuri in bugetul de stat, bani care ar putea susține dezvoltarea multor afaceri oneste si a unui număr multiplicat de zeci, sute de ori in comparație cu Siveco

Ghitza  •  10 septembrie 2014, 22:26

2 intrebari si un comentariu:
1. Care este explicatia faptului ca romii din Sintesti (asa i-a numit presa) si-au adus aminte de aceasta evaziune fiscala (despre care au aparut in presa detalii exacte privind valoarea facturilor si serviciile prestate) dupa 5 (cinci) ani si cu doar cateva luni inainte de alegerile prezidentiale? Ce i-a determinat sa se autodenunte tocmai acum?
2. De ce nu s-a sesizat nimeni, niciodata, vizavi de evaziunea fiscala a firmelor lui Ghita (Asesoft, Teamnet, Insoft, Daedalus, Ymens, Xor IT etc.) care de foarte multi ani plateste angajatii in mod ILEGAL? Respectiv, pe cartea de munca salariul minim pe economie si restul pe PFA… In felul asta, Ghita „scuteste” cam 30% din cheltuielile cu salarizarea. Bani care ar trebui sa ajunga la bugetul statului. Un calcul sumar (si inexact) ne arata ca la un salariu mediu de 1.500 euro pe luna, la aproximativ 2.000 de angajati, pe o perioada de 5 ani, Ghita a fraudat statul cu 500 x 2.000 x 12 x 5 = 60 (saizeci) de milioane de euro. Evident ca sumele sunt sunt mai mari.

Deci, de ce sa ne miram ca plagiatorul sef nu se intereseaza de acest caz? Prietenul lui de basket ar avea de explicat mult mai multe, daca l-ar intreba cineva… Dar nu o va face nimeni nici acum si nici in urmatorii 5-10 ani (cat PSD va detine controlul total). Si pina atunci probabil ca vor vota o lege prin care vor amnistia / legaliza aceste fapte.

recruiter  •  10 septembrie 2014, 22:33

majoritatea companiilor pt care recrutam ingineri nu se uita pe CV-uri de la Siveco pt ca se stie cum se lucreaza acolo. Nu stiu pt cine este socanta stirea asta dar pt cineva care are cat de cat legatura cu IT-ul nu ofera nici o surpriza.

Daca mai faceti si legatura ca principalul concurent la contracte cu statul al Siveco este Asesoft si mr Ghita merge cam des la meciuri de baschet cu premierul poate nu v-ati mai astepta sa fie asa de socat ponta

dudu  •  10 septembrie 2014, 22:57

Tolo, esti naiv. Pai cum sa se intrebe Ponta ce se intampla in industria IT si de ce sunt oamenii nevoiti sa scoata banii cu sacosa din firma, facand evaziune, cand 99,99% din politicieni fac exact acelasi lucru?!?

mihaela ciobanu  •  10 septembrie 2014, 23:08

E o surpriza si nu prea pt cei care au avut de-a face cu produsele Siveco.

Nu poti sa ai atit de multe contracte cu statul fara sa dai spaga, si sa ai cash disponibil pt spaga e scump, nu poti sa ii scoti pe dividende ca dai faliment. De exemplu soft-ul lor CNAS- raportari fuurnizori servicii medicale – este dezastruos, face zile fripte la zec– sute de oameni care trebuie sa raporteze lunar si sa faca munca manuala; trial and error este metoda principala pt acesti oameni sa „impinga” raportarea. Si nu-i trage nimeni la raspundere pe cei de la Siveco,, nimeni nu plateste, mai putin amaritii care trebuie sa-si indeplineasca sarcina de serviciu. Asa ca nu m-as omori de grija celor 800 de de angajati care nu-si fac treaba in opinia mea.

Eu nu cred ca trebuie sa ne mai intrebam daca acesta este un mod de operare, oricine traieste in lumea reala din Romania stie ca acesta este un mod de operare. Inclusiv companii mari,puternice isi cauta pt top management oameni cu legaturi in politic pt ca altfel nu se poate. Grosul banilor sunt la bugetul de stat, iar acestia se ditribuie foarte atent, interesele sunt transpartinice, oamenii de incredere si legatura trec fara probleme de la un stapina la altul, sistemul se perpetueaza si creste. De vina nu sunt numai politicienii, dar numai de la ei ar putea veni salvarea: sa fie lasata justitia sa functioneze si in paralel sa se profesionalizeze institutiile statului una cite una, pe modelul BNR de exemplu. Il vedeti pe Ponta facind asta? Conditia minima si obligatorie este buna credinta si apoi ar trebui competenta, continuitate, perseverenta, noroc etc. Lui Ponta ii lipseste conditia minima si obligatorie, de restul nu mai vorbim…asa ca ce-ar fi sa fim mai putin naivi si sa nu mai adresam astfel de intrebari lui Ponta?

Cătălin Tolontan  •  10 septembrie 2014, 23:32

57, mihaela ciobanu: citeam, citeam si nu mai venea critica la mine 🙂 in final, am gasit-o! Aveti dreptate, daca nu exista buna credinta practic nici un stat din lumea asta nu poate functiona. Nu exista legi si manuale de functioare ale unui stat care sa prevada toate cazurile posibile ce izvorasc din rea credinta in serviciul public

Vali  •  10 septembrie 2014, 23:54

Sper din tot sufletul ca inregistrarile lui turcescu sa nu fie cu tine!

supertuxy  •  11 septembrie 2014, 0:06

In acest moment domeniul IT din Romania este vazut ca o fata inca virgina, un domeniu populat doar de oameni inteligenti si corecti.
In realitate se stie ca in ciuda scutirii impozitului pe venit, majoritatea firmelor incearca sa apeleze la diverse subterfugii pentru si mai multe profit (nu spun ca ar fi ilegale).

IT-ul romanesc se bazeaza pe outsourcing. Numarul mare de locuri de munca a explodat la noi in momentul in care in afara s-au taiat costuri. E doar o chestiune de timp pana cand IT-ul romanesc va deveni neatractiv.

Pana in acel moment insa, angajatii acestui domeniu sunt oarecum privilegiati cu castigurile peste nivelul mediu al economiei. Iar acest lucru creeaza situatia in care e mai profitabil ca un angajat roman in IT sa lucrezi in Romania decat in afara (vorba unui constructor de blocuri: „9 din 10 apartamente pe care le vand sunt pentru IT-sti”)

Cat despre Siveco, multa lume din IT stia ca ei castiga toate mai toate contractele cu statul. Erau ei singurii capabili? Cu siguranta, nu.

Sanda  •  11 septembrie 2014, 0:19

Doar nu-si imagineaza cinva ca Socol scotea banii in saci si-i ingropa in gradina?!! Ii scotea sa-i dea cuiva, mai exact unor ministrii, secretari de stat, deci politicului. Socol ar trebui sa spuna cui a dat acesti bani? Sa nu uitam ministrii PSD de la educatie, sanatate, etc. Cum se face ca Politehnica primea contracte de la Siveco si banii se duceau in banere si infrastructura de campanie cu Andronescu rector? In plus in fata unui rechin ca Ghita cum te poti apara altfel decat folosindu-i metodele. Ma intreb: care este diferenta dintre Socol si Ghita amanadoi abonati exclusiv la contracte cu statul? Cine crede ca Ghita le obtinea fara spaga?

Bogdan  •  11 septembrie 2014, 0:42

Apropo de critica ce vine la tine, cred ca este unul dintre cele mai slabe articole ale tale pe care le-am citit.
Nu stiu daca o cunosti pe „inculpata” Irina Socol personal si care e parerea ta subiectiva despre ea si Siveco, insa oricine lucreaza in domeniu stie ceea ce au notat cativa in comentariile de mai sus: licitatiile sunt mereu castigate de aceiasi „jucatori” si nu datorita competentelor.
In aceste conditii, lista de „succese” ale Siveco nu este deloc impresionanta. Intrucat am experimentat ca utilizator 2-3 dintre produsele lor, ma alatur comentariului anterior, al Mihaelei, in a nu le plange de mila celor 800 de angajati.
As deplange, in schimb, faptul ca nu sunt sub investigatie alti cativa din conducerea de varf a acestei firme, dar si a UTI, ASESOFT, TEAMNET.
Ar merita poate un pic de investigatie jurnalistica macar cateva din licitatiile castigate de acesti colosi IT (nu neaparat din partea ta). Ar merita insa cu siguranta aceasta atentie din partea unor organe juridice. Ar realiza cu rapiditate ca acest caz este doar varful unui aisberg colosal.

Gabriel Preda  •  11 septembrie 2014, 0:43

1. Siveco nu este lider al pietei de IT, in nici un caz un lider tehnologic ci are o pozitie dominanta in afacerile cu statul si este un mare angajator;
2. Ghita fraudeaza statul pe fata prin 4 metode: (a) salarii minime pe economie + PFA; (b) suveica de firme pentru ajutoare de stat pentru intreprinderi nou infiintate; (c) calitate proasta a serviciilor furnizate; (d) preturi foarte mari.
3. Evaziunea fiscala (justificata de distinsul autor in cazul in care e sursa de venituri pentru plata mitei) e o ilegalitate dar si mita pentru obtinerea contractelor cu statul e tot o ilegalitate. Sa inteleg ca onorabilul nostru autor considera ca o ilegalitate este acceptabila daca se face in scopul facilitarii altei ilegalitati ?

ciupi  •  11 septembrie 2014, 6:21

din intreg acest infricosator material (pentru cei care au bazaiala sub caciula!) premierul pompa nu va retine decat acele doua cuvinte urmate de semn de exclamare, langa denazificare. dupa umila mea parere, cei care ofera mita sunt principalii vinovati pentru ca s-a ajuns unde s-a ajuns. pot sa ceara unii cate-n luna si-m banci, DACA NIMENI NU DA, ce se-ntampla in final, daca nu renuntarea la ea?! sigur ca visez, ce ma costa?

Ghita si Urdareanu  •  11 septembrie 2014, 9:26

Draga Tolo, stai linistit nici Ponta nu este surprins pentru ca stie foarte exact ce se intampla cu licitatiile publice de la prietenul si partenerul de afaceri Ghita, dar nici vicepremierul Gabi Oprea, care stie si el de la prietenul si partenerul de afaceri Tibi Urdareanu, foarte exact ce se intampla cu toate proiectele de IT guvernamentale. Crezi ca din intamplare au dat ordonanta de urgenta prin care au interzis si dreptul de contestatie, celor care aveau „tupeul” sa conteste modul scandalos in care se organizeaza TOATE licitatiile in tara asta.
Si acum ca au eliminat competitia mai putin conectata la varf decat Ghita si Urdareanu, au cale libera spre noi si noi contracte cu statul.
Nicidecum nu sustin ca Irina nu este vinovata, asa cum ai spus si tu, justitia trebuie sa-si urmeze cursul. Pacat ca s-a lasat inhaitat in acest joc murdar, dar credema ca nu avea de ales. Ori intri in jocul acesta, ori daca nu vrei, atunci trebuie sa stai pe margine si sa te multumesti cu veniturile din piata privata. Alta cale nu exista.
As avea curaj sa pun pariu ca in urmatoarele zile Siveco va fi preluat de Ghita sau Urdareanu. Se pregateste Romsys…
De Ghita si de Urdareanu nu se atinge nimeni desi au dosare bine documentate, dar banii in final ajung unde trebuie!

Real  •  11 septembrie 2014, 9:32

Toate firmele private care lucrează cu statul fura de la stat, sa inapoieze bani functionarilor publici. In salubritate se trec acțiuni mari , nerealizate si se încasează cat bugetul anual. Verifica cineva ceva? Nu. De ce? Sa se fure in continuare. Ei verifica firme mici, nu colosi clăditi cu bani furati si reinvestiti pentru imagine si furt continuat.
Catarama asta , are mare dreptate: partidele organizații mafiote, sau diplomatic spus afacerile sunt bune indiferent de partid sau guvernare sau putere, dacă le curg bani negri.Noi cetățenii nu suntem protejati, decat inrobiti prin taxe si prețuri. Ei guvernantii sa aibe, restul suntem ” scuipati” in fata.

Andrei  •  11 septembrie 2014, 9:33

Salut Catalin,

Imi vine greu sa cred ca nu stii cine a fost Irina Socol inainte, si ce relatii are ea in toate mediile, mai ales in cel politic. A ajuns numarul 1 pentru ca a facut afaceri cu statul, in care cuvantul de ordine nu este excelenta, ci mita si incompetenta (practica de baza este: livram rapid o aplicatie software , nu trebuie sa fie calitativa, banii tot vor veni, ca deh, avem relatii si ne intelegem bine cu parlamentarii, iar pentru ca cei de la stat ca sa poata folosi aplicatia, le mai luam bani si pentru mentenanta). Cine lucreaza in aceasta industrie stie foarte bine cum stau lucrurile, si cum erau tratati toti angajatii acolo (modelele fostei securitati aplicate pe angajatii de azi).
Am un sentiment extrem de neplacut cand vad ca acesta firma, SIVECO, este considerata nr 1. Poate ca aceste top-uri ar trebui sa tina cont si de afacerile facuta exclusiv in privat, unde intr-adevar clientului ii pasa de calitatea livrarii, nu cum e in cazul Statului, cand nimanui nu ii pasa decat sa ia banii.

Cu respect,
Andrei

fidias  •  11 septembrie 2014, 12:02

SIVECO este victima unei ABERATII a sistemului economic romanesc ! Zilele trecute stateam la povesti un un amic, consultant financiar si cu multa experienta in materie. Imi zice, stii care este adevarata problema ? Lipsa cash-ului ! Orice companie romaneasca se afla, lunar, intr-un impas – de unde sa scoata banii pentru salarii si plati curente. Din incasari, firesc ! Da, numai ca banii vin la 90 de zile sau la juma’ de an. Culmea, unii de la cel mai rau platnic – STATUL ! Iar STATUL, desi plateste cu intarziere, iti cere impozitele lunar. Nu mai vorbesc de celelalte companii din piata, invatate si ele cu plata la Sfatu’ Asteapta. Practic, daca nu „ascunzi” banii, nu rezisti. Greseala Irinei Socol a fost ca nu si-a mutat din timp compania offshore, si s-a incapatanat sa fie patrioata. Acum plateste !

Roman  •  11 septembrie 2014, 13:35

Sa nu uitam ca un alt vicepresedinte Siveco spunea in 2010, intr-o declaratie data Hotnews, citez: „Suma de 500 milioane euro pentru proiectul eRomania nu mi se pare deloc mare, iar daca-si atinge scopul costurile de implementare vor fi uitate foarte repede, pentru ca beneficiile sunt imense”. Daca nu ma insel, portalul asta a stat nefunctional destul timp, iar alte programe facute de Siveco au tot felul de buguri si utilizatorii se tot plang de eficienta lor. Concluzia e ca nu trebuie sa supraevaluam niciodata oamenii care ne sunt prezentati drept niste zei in domeniul lor de activitate si li se atribuie merite si calitati exceptionale. Am citit si eu interviuri cu femeia asta, eu nefiind programator, si mi se parea chiar o femeie puternica si bine pregatita. E, iaca – a cazut de pe piedestal.

Pic  •  11 septembrie 2014, 13:52

Siveco nu este liderul in industria IT ci unul din etaloanele modului in care aceasta industrie lucreaza cu statul. Lucrez in aceasta industri de 15 ani si ii stiu pe cei de la Siveco de pe vremea cand „implementau” Siveco Application in Petrom. Au luat zeci de milioane de euro pe o aplicatie care nu mergea si care a fost imediat schimbata dupa doar un an de OMV. Acelasi lucru la Ministerul Educatiei: AEL o aplicatie de milioane pe care nimeni nu o foloseste. Siveco, alaturi de FSC (vezi ancheta astora impreuna cu Microsoft), Xerox ROmania (vezi ultimile 2 licitatii de anul asta de la Ministerul Finantelor), UTI (ooo, ce lista lunga e aici), Romsys, Omnilogic, QNet (si toti partenerii premium HP), HP insusi (vezi Ministerul Sanatatii) sunt lideri in a construi un sistem bazat pe coruptie si proiecte cu dedicatie si bani de spaga in spate. Pana si trainingurile lor au ca principala tema cum sa faci caiete de sarcini oentru client in asa fel incat sa castigi doar tu. Toti acesti „antreprenori” care participa la constructia viitorului copiilor tarii, care se plang zilnic de statul roman, sunt de fapt cei care alimenteaza un sistem ce secatuieste Romania de resurse si care fac ca investitiile statului sa fie de fapt un sac fara fund al hotiilor si coruptiei.

sorin  •  11 septembrie 2014, 15:02

Propun ca ministerul de finante sa fie atribuit bulibasei din Sintesti.

programator  •  11 septembrie 2014, 15:22

1) salar pe carte de munca + PFA nu este ilegal si multe firme il practica; de ce e ilegal ? pe PFA esti platit ca si consultant.
2) si pe PFA platesti contributii la stat (sanatate si impozit)
3) prefer sa cotizez minim pt sanatate + pensii (pe carte de munca) -avand in vedere calitatea serviciilor; si in schimb sa imi pun eu bani pt pensie, din banii mai multi pe care angajatorul ii da (datorita carte de munca + PFA)

Eu  •  11 septembrie 2014, 15:59

Multi citesc putini pricep.
Articolul subliniaza si ridica o problema general valabila pentru contractele cu statul.
SPAGA si nu oricum ci cu bani lichizi.
Ce sariti ca Tolontan o apara pe aia?
Voi chiar nu intelegi limba romana?

Domnule Tolontan, nu stiu daca va incanta sau va linisteste informatia dar si in mediul privat este acelasi lucru.Du-te sa aprivizionezi cu hartie higienica sau cu ascutitori o firma privata.Daca este o multinationala probabil o sa ai norocul sa trimiti banii de spaga prin Belize sau BVI cu contract de comision sau consultanta , daca nu, ghinion, cash cu plasa.

Mihaela  •  11 septembrie 2014, 17:27

Hai las-o balta! Daca programatorii adevarati sunt in SIVECO eu sunt regina Angliei. Si de acum in 50 de ani IT-istii vor fi vedetele pe piata muncii. Mare paguba de SIVECO.

George  •  12 septembrie 2014, 11:51

Pentru toti cei care acuza Siveco pentru contracte cu statul.
Fara aceasta firma, Romania era cu cativa ani in urma mai ales in domeniile in care si-a adus aportul. Daca au fost avantajati cu contracte, asta s-a intamplat datorita faptului ca indeplineau standardele internationale de calitate care erau cerute pe piata.

Toti frustratii isi dau cu parerea si acuza.

Premiile oferite international nu sunt pentru produsele facute cu statul. Analizati si comisiile care au oferit acele premii si recunoasteri.
Produsele „nefunctionale” de care tot vorbiti sunt asa din cauza celor care le utilizeaza, administratori sau tehnicieni deveniti peste noapte. Toti cei care au ceva studii stiu despre ce vorbesc.

fost angajat siveco  •  12 septembrie 2014, 12:03

Articolul excelent.
Socant, acesta e cuvantul pentru ce se intampla cu Irina Socol.
Si da, un mare semnal de alarma pentru guvernanti, sa afle „ce-i mana pe ei in lupta”
Siveco, fara dar si paote, este o firma de top romaneasca. Si a avut si are oameni capabili. Faptul ca a castigat proiectele mari nu e numai pe spaga si sa ai relatii, iti trebuie si oameni meseriasi. Pana la urma produsele marca siveco functioneaza decent.

fost SIVECO’ist  •  12 septembrie 2014, 12:18

Draga George

Poate un programator din cadrul SIVECO sa stie cum lucreaza cu produsele lor… da.

Insa doctorii si profesorii nu sunt „administratori sau tehnicieni deveniti peste noapte”. Ei nu stiu cum sa debugheze un script sau o baza de date relationala. Sunt paraleli in ceea ce priveste sistemul de drepturi R/W. Cand incerci sa emiti o reteta si, dupa 4-5 minute de asteptare dupa server, iti apare un mesaj „Operation Failed”, iar la user support nu iti raspunde nimeni, poti sa fii si inginerul inginerilor si tot te enervezi. Ca sa nu mai vorbesc ca odata a venit la mine un medic disperat ca i-a disparut lista de pacienti, iar „user support” SIVECO i-a spus ca nu se poate recupera. A trebuit sa fac eu hacking intr-o baza de date mai veche ca sa il rezolv.

Asta nu este produs utilizabil, daramite premiabil.

Si imi pare rau ca te contrazic; am lucrat la SIVECO destul de mult timp si stiu MO de acolo. „Un produs trebuie sa functioneze 40%, restul se rezolva in perioada de garantie”. In ceea ce priveste programatorii… cei buni, daca au ghinionul sa fi acceptat sa se angajeze acolo, pleaca imediat ce inteleg cum se lucreaza. Vezi http://www.despre-firme.com daca mai vrei detalii.

Marian  •  12 septembrie 2014, 12:37

Subscriu la ce spune „fost siveco’ist”. Mi se pare cel putin bizar sa elogiezi o firma care incaseaza 35 de milioane de euro ca sa programeze un simplu sistem de gestionare carduri de sanatate.

despre-firme.com nu mai exista, vezi http://undelucram.ro/forum-siveco-totul-despre-mediul-de-lucru-interviu-salariu-56/p3

pic  •  12 septembrie 2014, 13:41

O interventie foarte obiectiva „fost SIVECO`ist”! As completa motto-ul celor de la Siveco asa: Un produs trebuie sa funtioneze 40%. restul se rezolva in garantie si…CU SPAGA!

Șocantul caz Siveco și premierul României | HotNews  •  12 septembrie 2014, 15:30

[…] http://www.tolo.ro […]

vulturulbrancovenesc  •  12 septembrie 2014, 16:53

V-ati intrebat cat de complexe sunt produsele facute de Siveco ? Daca cei care le utilizeaza au interes ca ele sa fie folosite in mod corespunzator? Unul dintre ele gestioneaza sistemul de sanatate si este conceput sa contribuie printre altele si la diminuarea „scurgerilor” din sistem. Cati dinte medici,farmacisti suporta sa fie supravegheati de catre el ? Ar trebui sa se lucreze doar din constiinta,
cati ar fi in stare s-o faca ?
Din pacate „luptam cu indarjire” sa distrugem si ce s-a facut bine in ultimii ani ! Pacat ! Irina Socol este un „bun national” si o adevarata patrioata! Intrutotul de acord cu George.

victorino  •  12 septembrie 2014, 17:19

Catalin,
Ai descoperit apa calda si mersul pe jos.
Da, spaga pentru contracte din bani publici este minim 10% din valoarea contractului.
Patronii/administratorii/CEO firmelor care isi adjudeca astfel de contracte nu accepta sa plateasca din banii personali aceste sume. Nu, ei recurg la astfel de scheme de evaziune fiscala, scheme care pagubesc direct bugetul de stat!
Pe hartie: PIB creste, economia duduie pentru ca declaram la INS mai multe firme pe profit…Total gresit, efectul este invers!
Ce este socant, insa n-ai sesizat sau n-ai vrut sa subliniezi, este cardasia dintre acesti ‘oameni de afaceri de succes’ si analfabetii rrromi din Sintesti sau de aiurea (mai avem un exemplu recent)!
Daca la asa ceva s-a pretat aceasta doamna, sa-si poarte lanturile si catusele cat mai mult timp!
victorino.

mihalcea  •  13 septembrie 2014, 10:52

In sfarsit… nu se intampla nimic, da’ nimic acolo!!!!! – minciuna succesului (muncit, desigur) „tine” de 20 de ani si are „intrare” la UE pentru ca are in spate Germania si sprijinul lui Basescu… acordat imediat ce a devenit Presedinte intaia data.
Dupa depunerea juramantului, in ianuarie a avut prima intalnire ca sef al statului cu … nu ghiciti? – cu o delegatie a oamenilor de afaceri germani… ia vedeti cine facea parte din ea, si ce a declarat noul sef al statului dupa aceea…
Ce a urmat… SIVECO a beneficiat permanent de „sustinerea” cuplului Nastase-Nica si a beneficiat de un moinopol artificial peste ce-a vrut muschiul gastii de „meseriasi” IT – nimic de comentat aici! insa tot ei au distrus IT-ul ROMANESC, adica al romanilor asa ca nu ii mai creditati ca sint firma romaneasca… pentru romani. Cu ministri de la Invatamant si Telecomunicatii – facandu-le drum liber catre bani, cu HG uri si Ordine de Ministru care se mulau perfect numai pe „mersurile” SIVECO…
… Cate tratate internationale, acorduri „mondiale”, continentale, transfrontalier, inter-statale s-au tot invocat ca se evite conformarea cu – totusi – o legislatie cat de cat decenta…BANI MULTI si DE IMBOGATIT MULTI s-au rulat dupa ce s-au „canalizat”, fara ca „organele” sa se bage – mai intai, datorita lui Nastase si apoi datorita lui Basescu
Sa dau si niste date, ceva clarificari:
Va spune ceva ICCI sau ICI? – adica „Institutul Central pentru Conducere si Informatica” ori … Directia de „Informatica” în cadrul Institutului de Cercetare Stiintifica si Inginerie Tehnologica pentru Tehnica de Calcul si Informatica (ICSIT -TCI)
Dupa 90, … NORMAL (?) ca „s-a” privatizat… si a fost incredintata gastii, din care stimata conducatoare retinuta/arestata de DNA este doar „imaginea publica” a profesionistului manager… exemplar. Nu ca nu ar sti…
Se „chinuia” SIVECO sa creasca… fara concurenta datorita protectiei fiindca si-au gasit „pretenii”, adica au batut palma – SA TRAITI!
Sa vedem ce s-a petrecut:
Toate documentatiile, programele, proiectele…. au „migrat” fara plata din domeniul strategic national in mana strainatatii prin actiunile bandei ce „nastea” SIVECO, iar profesionistii care s-au opus sau au sesizat autoritatile au fost inlaturati din calea … „intrarii glorioase in UE”.
Si Einstein daca era, pentru cat rau a facut SIVECO (de fapt indivizii pusi pe capatuiala, indivizi cu „carte”, titluri, … renume international! ca e vorba de un grup de indivizi cu matematica logica in cap, nu aritmetica pentru „romii din Sintesti” sau procurori), aceasta cercetare este nimica toata – detasamentul de tradatori si vanzatori, sabotori ai economiei nationale trebuie „poprit” pentru mult mai mari crime economice.
——————-
Da’ va rog, nu va mai manifestati „mirati” cum un „exemplu” de business (nici nu prezinta relevanta ca fac afaceri in 20 de tari, ca au sute de salariati – buni profesionisti…) s-a infiintat si s-a ridicat peste toti… din marea pricepere manageriala; sa fim seriosi, numai manager nu trebuie sa fii in Romania ca sa faci bani – uitati-va la Basescu, la Nastase, la mii de indivizi cu ceva sau mai multa carte pe care ii „leaga” o singura deviza: „Acum ori niciodata!”
Si sefa SIVECO cu acolitii sai – „oligarhi” (?) romani tot pe acest calapod se aseaza.
Sper sa nu se opreasca ancheta pana nu ii dovedeste de „tradare”, activitati in favoare unor puteri straine, s.a.m.d.
Stiu ca sper cam fara sanse, ca doar Romania suverana a ramas in amintire.

Cosmin  •  13 septembrie 2014, 19:47

Este interesant ce se povesteste aici despre manevrele celor de la varf, in ceea ce priveste IT-ul.

http://mareaspovedanie.wordpress.com/2014/09/12/marea-spovedanie-33/

ARĂTAȚI-MI UN OM NĂSCUT CU GENA ȘPĂGII – DE VICTOR CIUTACU – Atac de Buzau | Nu ne inchide nimeni gura  •  15 septembrie 2014, 1:06

[…] nu manipuleaza anchetele si deciziile procurorilor, Tolontan scrie – și o face bine – despre un fenomen. Care scapă vigilenților apostoli ai statului de drept. […]

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord