Cum se traduce “mulțumesc” din română în română?!

pag 1

Președintele FRF, Răzvan Burleanu, îi omagiază corporatist pe Victor Ponta și pe Gabriel Oprea pentru că România a primit 4 meciuri la Campionatul European din 2020

marți, 23 septembrie 2014, 7:02

pag 1

Președintele FRF, Răzvan Burleanu, îi omagiază corporatist pe Victor Ponta și pe Gabriel Oprea pentru că România a primit 4 meciuri la Campionatul European din 2020

Mai au dreptate și străinii cînd spun că româna e o limbă imposibilă! Avem o gramatică dificilă, cuvinte lungi și expresii complicate.

Priviți cazul lui Răzvan Burleanu! România a primit dreptul de a organiza 4 jocuri la CE 2020. Actualul șef al FRF a spus: “Mulțumesc predecesorului meu, Mircea Sandu!” și toate agențiile străine de presă au tradus din română în engleză cam așa:

“«A fost un exemplu de colaborare eficientă interinstituțională și un exemplu care ilustrează ideea că o viziune corect asumată, susținută cu responsabilitate pe fiecare palier, nu poate decît să ne ducă la succes», a declarat Răzvan Burleanu, șeful forului de la București.”

De unde veniți voi, oameni buni?! Din peștera Dragonului lui Tolkien, din fabrica de cucută sau din lumea doctorului Ox, orășelul lui Jules Verne unde, după ce un spițer excentric schimbase compoziția atmosferică, oamenii se înrăiseră și săreau la bătaie din te miri ce?!

Ce vă mînă înainte dacă, la 30 de ani abia împliniți, cînd ajungeți șefi peste fotbalul românesc sînteți atît de furioși încît nu v-a rămas un strop din generozitatea de a recunoaște meritele ăluia dinaintea voastră?!

“Să nu vorbim acum despre merite”, a declarat Mircea Sandu, imediat după ceremonia de la Geneva. Ba să vorbim!

Ca jurnalist, am scris 1.000 de articole negative și vreo doișpe pozitive la adresa lui Sandu în ultimii aproape 25 de ani. Am avut procese cu președintele FRF și nu ne-am acomodat, slavă Cerului!, niciodată!

Însă asta nu mă împiedică să spun că Sandu a avut dreptate pe această temă și eu nu! N-am crezut ce mi-a spus în chestiunea organizării Europeanului. Îmi amintesc acea seară.

Era în august 2008 și Sandu mînca nişte ciuperci înăbușite la un restaurant-grădină din Beijing.

Sosise în calitate de oficial UEFA, invitat la Jocurile Olimpice. Folosea bețișoarele ca un artificier din dinastia Ming. “Vom construi un stadion Național și apoi vom candida pentru o finală de cupă continentală și, poate, pentru un Campionat European”, ne-a spus el, înainte de desertul din mere caramelizate.

Eram mai mulți jurnaliști la masă, suficient de mulți încît să punem noi banii de masă și să-l trimitem ramburs pe șeful FRF în zîmbetele tuturor la hotelul de cinci stele în care locuia.

Probabil că Sandu intuise încă de atunci care e direcția pe care UEFA o va dicta fotbalului: extindere spre est și sprijin pentru țările unde oamenii sînt pasionați de fenomen. Dar adevărul e că nu l-am crezut. Cum se spune în economie, viitorul îl vedem toți, dar numai el l-a recunoscut.

Sandu nu a cerut nici un credit. Totuși, ieri, Burleanu a trecut peste toate divergențele și s-a revanșat. Tîrziu, dar mai bine mai tîrziu decît niciodată.

În conferința de presă de la București, Răzvan Burleanu a spus, în fine: “Îi mulțumesc lui Mircea Sandu!”. Dar, dintr-un motiv greu de înțeles, ziariștii au tradus așa:

“Vreau să profit de ocazie și să mulțumesc în primul rînd Guvernului României, domnului Victor Ponta și domnului Gabriel Oprea pentru toată încrederea și toată determinarea de care au dat dovadă în acest parcurs și toată susținerea pe care au avut-o”.

Asta e limbă cu adevărat grea! Nici din română în română nu ne iese nimic.


Comentarii (28)Adaugă comentariu

ciupi  •  23 septembrie 2014, 7:49

suntem un popor de slugi, ce sa mai… si ma refer la „traducatori”…

alexu  •  23 septembrie 2014, 7:56

Mircea Sandu a fost omul care ani de zile a facut din FRF propria lui jucarie. Dar la final, cand a predat jucaria altuia, a dat-o mai frumoasa decat era inainte. Nu vorbim acum de costurile „jucariei”, vorbim de niste realizari care sunt imposibil de trecut cu vederea, asa cum bine ai remarcat si tu Cataline. Dar tare imi e ca Sandu se putea retrage linistit, cu vorbele lui Ludovic pe buze: dupa mine, potopul ! Si exact asta o sa vina. Pun ramaseag pe orice ca Burleanu, „presedintele FRF” (sa fim seriosi, omul asta e defapt mascota FRF, nu e o jignire, e un adevar) nu o sa faca absolut NIMIC din ce a promis pentru fotbalul romanesc.

Nimeni nu-l plange pe Sandu (inca!) dar dupa cum merg lucrurile, nimeni nu rade odata cu alegerea lui Burleanu.

Șerban  •  23 septembrie 2014, 8:26

De fapt ținta articolului este Ponta.

Vali  •  23 septembrie 2014, 8:47

Burleanu este un milog. Dupa ce s-a gudurat pe langa basescu, acum cand intaiul matelot al tarii are zilele numarate (politic vorbind) schimba macazul. Ce e de mirare? Unii sunt slugi prin definitie.

doru – Tailanda  •  23 septembrie 2014, 8:56

D-le Tolontan,
Era previzibil pupincurismul asta al Burleanu, l-am si sunat pe Gabi Safta de cateva ori la radio GSP si i-am zis chiar cu Burleanu acolo, cand isi expunea programul sau ma rog ce o fi sustinut el acolo, ca baiatul asta are un stil de a manevra cuvintele si un timbru de absolvent de teologie. A ras si a zis ca el crede cu tarie si sustine platforma Burleanu. Dar Burleanu incepuse deja sa bata campii cu sf. Victoras (pe care il cunosc personal, mi-a fost coleg, eu lucrand la alt cabinet, la sediul PDSR din Kiseleff) si sf. Oprea. Ori i-am spus lui lui Safta in mai multe discutii personale ca aici e mana lui Victoras. Cunosc stilul de lucru, drept dovada la scurt timp au iesit la iveala intalnirile Burleanu-Ponta, insemnand practict inscaunarea lui Burleanu cu orice pret, lucru care s-a si intamplat. Burleanu este un personaj creat rapid, o marioneta a viitorului guvern, caruia i s-a creeat repede o cariera extraordinara in minifotbal (ca doar la fotbal se dadea lovitura pentru obtinerea voturilor microbistilor) nu putea sa vina din rugby tocmai Burleanu. Dar daca era nevoia sa preia sefia rugby-ului stati linistiti, acum Burleanu era fost rugbyst de performanta si seful FRR. S-a lucrat fara scrupule, iesiri in decor, etc. Normal, Sandu a presimtit pericolul nr.1, de aceea principalele atacuri si rabufniri nervoase au fost canalizate spre Burleanu, mai putin catre ceilalti candidati fantoma. Practic Sandu ramasese singur.
Un singur lucru trebuie subliniat. Au nevoie de Mircea Sandu. Fara el nu au ce ode si statui sa isi faca. Nu vor vorbi despre el, dar un acord tacit intre toti exista. Fiecare a facut compromisuri in tot ceea ce s-a intamplat. Normal ca si ei stiu ca si noi ca domnia lui este pricipalul artizan al organizarii CE la BUcuresti.

Emy  •  23 septembrie 2014, 8:56

Domnule TOLONTAN eu am avut un soc cand am vazut titlul, ca apoi sa constat ca nu are are legatura cu Burleanu si mai ales cu poza din articol, ci cu colegii dumneavoastra dornici de senzational. Aceasta „manie” cu una scrii in tilu, ca sa deschida cititorul saitul, si alta se scie in articol v-a prins si pe dumneavoastra. REVENITI LA MODUL DE LUCRU CORECT. Poate v-a luat valul. Cred ca puteti sa scieti, ca si pana acum, corect. Sa fie legatura intre titlul articolului si continut. CU BINE !

Igor  •  23 septembrie 2014, 9:00

EXCELENT ARTICOL! De multa vreme n-am vazut un articol asa bun, plin de umor si subtilitate. Pacat ca nu candideaza Tolo, ca ar fi spus toata lumea ca-i cant osanale. Dar asa … Daca ajunge Tolo presedinte, asta-i in stare sa nu-l gratieze pe Voiculescu.

victor L  •  23 septembrie 2014, 9:06

Nostalgii dupa Mircea Sandu, la fel ca dupa Ceausescu.
Pe cind regrete dupa Dragomir? dupa cei din lotul transferurilor?
I se putea arata obrazul lui Burleanu fara a-i ridica statuie altuia.
NB,
dle Tolontan, corect ar fi sa va renegati toate cele ” 1.000 de articole negative”, pentru ca Sandu a facut si ceva bun in mandatul sau de 25 de ani.

dan  •  23 septembrie 2014, 9:15

traducerea v-a jucat din nou o festa: in romana se spune douaspe articole, nu doispe.

Ramon  •  23 septembrie 2014, 9:18

M Sandu a condus un fotbal de aceeași culoare cu societatea română in acești 25 de ani, cu multe mizerii și puține lucruri fericite. Nu poți conduce curat într-o țară murdară, nici un fotbal unde toți bănuim aranjamente, arbitri corupți, unde un fost mare arbitru țipa cum putea la adresa tinerilor lui înlocuitori.
Burleanu primește cadou organizarea a 4 meciuri într-o țară second (sau third) hand a UE, dar dacă Sandu a fost băgat în seamă atâția ani se pare că RB nu are nici măcar această șansă. Acum se bucură de realizarea altuia, în timp ce cea mai iubită echipă română de acum 30 de ani dispare, altă echipă de succes a ultimilor ani a dispărut și ea, iar balonul de săpun de la Ploiești începe și el să se dezumfle.

Chis Nicolae  •  23 septembrie 2014, 9:26

Felicitari Tolontan……continua …..eu te apreciez ……

geo  •  23 septembrie 2014, 9:38

Bine acum institutional ce e in caietul ala de sarcini trebuia sustinut de o decizie politica, indiferent de cine a fost lobbystul sef, acum nici sa cadem in extrema in care sa spunem ca Ponta e cancerul Romaniei si noul Ceausescu, asta e realitatea s-a obtinut Euro pe documentatii pregatite sub guvernul lui

brod  •  23 septembrie 2014, 9:50

se reorienteaza, baiatul! ajuns la varful FRF cu un sprijin multilateral dezvoltat (CV-ul vorbeste si de o trecere pe la curtea cotroceana!), acum stie ca se schimba jupanul. si pupa … acolo unde trebuie. burleanu si beligan…”un singur gand, o singura vointa”. detestabil. ridicol.jalnic.

euge  •  23 septembrie 2014, 9:58

Mai intai domnule Tolontan , cand vorbim despre articole se scrie ” douasprezece ” si nu doispe !? Apoi , cred ca ziarele de sport , oare mai sunt de sport ? nu ar trebui sa faca politica ! Din pacate asta fac sub ” acoperirea ” – ce ne place cuvantul asta!! – ca ziaristi de pe aici descopera tot felul de matrapazlacuri facute de cei din politica si , cu deosebire , de Ponta si cei de la actuala putere . Pana la urma dece credeti/ sustineti ca ce s-a intamplat din 2004 pana in 2012 in Romania a adus raiul pe acest pamant ? Scrieti domnilor despre amaratul de sport care coboara pe tobogan intr o veselie ; faceti domnilor un ziar de sport , cu sport , despre sport . Lasati politica ca are cine sa o faca , chiar daca o fac prost . Va urez sanatate .

geo  •  23 septembrie 2014, 10:01

Miine-poimine, in campanie, vom afla de la acest Burleanu ca DATORITA lui Victor Viorel Ponta, Europeanul din anul 2020 va avea in Romania vreo 4 – 5 meciuri…

marino  •  23 septembrie 2014, 10:06

In Romania, asta este secretul, sa tulburi cit de tare apele in asa fel ca rapitorii sa-si faca „treaba” murdara cit de curat. Ce tara frumoasa si bogata avem !!!
p.s. pt cunoscatori

paul S  •  23 septembrie 2014, 10:10

Ca nu i-a multumit lui Sandu Mircea mai e cum mai e…
Se poate ierta, se poate uita odata cu trecerea timpului.
Dar acest Burleanu a indraznit sa nu-i multumeasca Domnului Presedinte Traian Basescu, ceea ce e inacceptabil!
Sunt convins ca si tu simti exact la fel, aceeasi revolta.

alex  •  23 septembrie 2014, 10:20

Una peste alta, in interviul acordat Prosportului, si Mircea Sandu recunoste meritele lui Victor Ponta. Pardon, ii inchina ode 😉 Ti-a trecut cumva prin cap, Cataline, ca oamenii astia multumesc Guvernului pt ca in situatia asta chiar au de ce ? Poti a crede ca este posibila organizarea unei astfel de competitii fara angajamente ale politicului ? Si daca da, unde s-a-ntamplat asa ? Ca pana la urma asta e fisa postului unui Guvern si ca nu trebuie transformat orice act de normalitate intr-o vitejie, da. Dar sa prezinti o recunoastere a meritelor drept oda … Sper ca nu asta ai vrut sa transmiti publicului, sper inca ca mai degraba ai vrut sa te legi de logoreea de SNSAP-ist a junului.

fanulumocanu  •  23 septembrie 2014, 10:24

Cand ai un copil care ajunge presedinte FRF din greseala, iar prima lui preocupare e sa-l umileasca public pe Kassai, nu te poti astepta la mare lucru.

Un conducator lipsit de generozitate pierde usor din vedere scopul institutiei pe care o conduce si-o da doar in satisfacerea egoului si in ce decurge de-aici(pupincuristi,coruptie,incompetenta)

cristi  •  23 septembrie 2014, 10:39

Hai sa nu ne inclinam prea tare in fata lui Sandu. Oricine ar fi fost la carma nu avea cum sa se opuna tavalugului european. Chiar sa credem acum ca justitia face ce face in ziua de azi datorita reformelor interne? Nu. Tot UE e la butoane. Astazi, cei care sunt la putere incearca sa ciupeasca dupa noile reguli. Meritul lui Sandu este ca a stiut sa se dea dupa ei si sa creeza un hibrid compus din jocul lui si jocul lor, intr-un fel, parca se vedea ca el i-a corupt nu ca ei l-au imblanzit.

Darie  •  23 septembrie 2014, 10:47

Salut!
Se pare ca F.R.F, devine o palarie prea mare pentru domnnul Burleanu.De ce nu i-a multumit si domnului Dragnea? Domnul Oprescu trebuie sa primeasca osanale, metroul trebuie terminat,etc. Rau cu rau dar mai rau fara rau. Mircea Sandu (nu-l) regret, dar e cu 3 clase peste domnul Burleanu.
In curand promisiunile electorale gen Dan senzational se vor sparge precum bulele unui balon de sapun.
Multumesc

Alex One  •  23 septembrie 2014, 11:39

Ar mai trebui adaugat ca realizari importante, Casa fotbalului unde se lafaie acum Burleanu&Co si centrul de la Mogosoaia. Sigur, se poate spune ca le-ar fi facut si altul daca ar fi fost in locul lui dar Sandu chiar le-a facut, fara poate.

Pentru cine a parcurs caietul de sarcini ce revin Romaniei pentru organizarea meciurilor incredintate, multumirile aduse guvernantilor,cateodata asa-i civilizat sa mai si multumesti, sunt justificate. Fara sprijinul logistic solid si credibil al administratiei n-am fi primit in veci partide la Campionatul European cum n-am fi primit nici finala EL datorita implicarii altor guvernanti indiferent de influenta lui Mircea Sandu ori de prietenia cu Platini.

In fond, si atunci si acum, cei care conduc Romania ar fi putut spune, asta ne lipseste noua, tara arde, adica are atatea necesitati si baba se piaptana, adica da bani pe meciuri de fotbal ?!

Cătălin Tolontan  •  23 septembrie 2014, 12:17

22, Alex One: e corect ce spui tu. Eu n-am zis ca oamenii din guvern n-au nici un merit, ci doar ca refuzind sa-l pomeneasca pe Sandu si, in schimb, elogiindu-i pe cei din Guvern, Burleanu face un gest inexplicabil, mai ales pentru un om tinar, care in mod normal n-a adunat rumegusul unor resentimente

nea caisa  •  23 septembrie 2014, 13:14

Aideti, dle Tolontan , chiar nu stiti ca, din romana in romana, „multumesc” se traduce prin „Boule!?

Ce naiba, chiar nu priviti la ce se intaimpla in jur?

In rest, va amintesc ca fara sa fi fost vreodata un admirator al lui Mircea Sandu, nici macar ca fotbalist, am comentat ca vom ajunge sa-l regretam. Pur si simplu fiindca e din vechea scoala, fura dar si face ceva, pe cand astia din scoala lui Basescu fura si nici nu vor sa faca nimic.

Ba, mai mult, il trateaza rau pe Sandu desi inca traiesc din banii agonisiti de el. De abia astept sa vad viitoarele bugete ale FRF, cred ca ne vom strica de ras!

LEFTER POPESCU  •  23 septembrie 2014, 14:06

.
Domnule Tolontan,

trebuie sa remarc schimbarea de macaz in atitudinea pe care o aratati, in ultimul timp, in articolele dvs. Mereu imi puneam intrebarea cand veti redeveni ziaristul liber de acum 10 ani si nu unul „acoperit”(o spun in gluma) ale carui articole deviiau in politicul de culoare rosie .

Cand l-am vazut pe Mircea Badea cu spume la gura, cum va „aranja” verbal cu o nesimtire greu de imaginat, atunci am realizat cat de disperati trebuie sa fie slujitorii lui Dan Voiculescu ca a pierdut micul dvs. sprijin…ca ati redevenit liber.
Este evident ca Mircea Badea, din barlogul sau, face acest lucru pe bani, pe multi bani pentru ca este atat de machiavelic . A uitat de perioada in care incerca, alaturi de Oreste, sa faca o afacere dintr-o fabrica de chibrituri , cand amenintat fiind era la un pas de greva foamei datorita mafiei din domeniu cu legaturi stranse cu PSD-ul care l-au fortat sa-si inchida afacerea, precum se destainuia intr-o emisiun tv.
Este adevarat ca acum cateva luni se lauda ca se va duce la Palatul Victoria si il va da pe PONTA cu capul de „catapeteazama” pentru ca ii dictau banii primiti la vremea aceea . Acum ii canta osanale premierului si ii pune la index pe cei care sunt in opozitie cu acesta.

Cat priveste noul stadion National, domnul Burleanu ar fi trebuit sa-i multumesca inaintea tuturor lui Adriean Videanu,primarul de atunci al Bucurestiului, cel care avut curajul sa darame cel mai mare stadion comunist al tarii pentru a se construi unul nou, mai trainic si mai frumos. Poate putin si premierului de la acea vreme – dl Tariceanu pentru ca apoi sa le multumesca mass-mediei care il impungeau de la spate pe presedintele FRF, SA FACA, SA INTREPRINDA CEVA si apoi lui MIRCEA SANDU.

Cat privesc osanale pe care dl. Burleanu i le ridica premierului Ponta nu le inteleg pentru ca acesta, din urma, chiar nu are niciun merit …poate predecesorului sau , premierul Boc.

Tare imi este teama ca primul ministru va intrece numarul jocurilor echipei nationale pe acest stadion cu prezenta sa pe marea arena . Daca nu ma insel are deja doua.
Sper ca domnul Burleanu, ca presedinte al FRF, sa intelega ca acest stadion a fost facut pentru jocul de fotbal si concerte de muzica si in niciun caz pentru paranghelii electorale .

Chiar daca este din orasul Bacau ar fi trebuit sa stie ca au murit tineri la revolutie si pentru a nu mai vedea pe stadioanele tarii, omagiul tovarului iubit inconjurat de flamuri rosii.

ps- ION CRISTOIU spune inspirat, ca cei care fac comparatia intre Ponta cu Ceausescu aduc un afront acestuia din urma, pentru ca premierul actual nu a facut nimic pentru tara in doi ani de zile .

Dinny  •  23 septembrie 2014, 14:55

Regret,dar pe Burleanu,l-am vazut azi dimineata la Sport.ro,spunand exact aceste vorbe,adica „traducerea” respectiva.
Burleanu,care are o limba de lemn,mai ceva decat se folosea „pe vremuri”i-a multumit lui M Sandu,din varful limbi,intr-o doara…cam ceva de genul unui 0,9 %.
Eu nu am fost un fan al lui M Sandu,dar raportul critici/laude,era invers fata de al d=tale.
Ce vreati sa faca MS intr-o tara neputincioasa si cu niste oameni ca noi,care stim ce trebuie sa faca altii,iar in ceace ne priveste..mai bine tac.

A.D.  •  23 septembrie 2014, 15:24

D-le Tolontan,

Cineva v-a spus deja mai sus ca e greu de crezut ca un for sportiv poate organiza asa ceva fara acordul (participarea) guvernului.

Eu am inca un lucru: daca un boss „ia masa”, de ce trebuie sa ne spuneti ce are in farfurie ?

Unii dintre noi nu au ce manca, in democratie. Altii dintre noi trebuie sa se abtina, pentru a stopa luarea in greutate – tot in democratie.

Mai rau: aflam ca si o armie de ziaristi era prezenta la aceeasi masa. Dar ce au ei in farfurie nu ni se spune.

Mai multa austeritate nu se oate ?

Cat despre servilismul alor nostri … Japonezii au bagat arbori in glastre de flori. Noi am avut onoarea de a trai flancati de imperii, care ne-au tot „gradinarit”.

Florin  •  24 septembrie 2014, 17:36

Burleanu e si el moldovan, adica mai ortoman.

Are multe oi si adidasi noi.

Daca are limba de lemn stie numai ponta si sefii pe linie si pe palier.

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord