14 noiembrie fără public?

Meciul România – Irlanda de Nord e pe muchie de cuțit! Cum s-a ajuns la raportul dur al observatorului neamț, culisele angajărilor la BGS și felul în care FRF este complice cu huliganii

joi, 16 octombrie 2014, 3:30

Meciul România – Irlanda de Nord e pe muchie de cuțit! Cum s-a ajuns la raportul dur al observatorului neamț, culisele angajărilor la BGS și felul în care FRF este complice cu huliganii

Victoria de la Helsinki redeschide rana incidentelor din tribune de la România – Ungaria. Deja sancţionată prin amenzi, România riscă să joace cu porţile închise, pe 14 noiembrie, derbyul cu Irlanda de Nord, locul 1 și principala noastră contracandidată la calificarea la Euro 2016.

Formal, ceea ce decide va fi raportul neamţului Michael Kuchenbecker, observator de siguranţă la meciul România – Ungaria din 11 octombrie. “În raportul lui sînt și lucrurile bune, și cele nașpa care s-au întîmplat”, spune cineva care a stat lîngă observatorul UEFA.

“Kuchenbecker a fost poliţist în Dortmund, așa că e un om cu experienţă vastă și cu echilibru. El face diferenţa dintre violenţă cu adevărat și incidente sporadice. Nu se sperie cu una, cu două. Din păcate, pe Naţional Arena au fost multe petarde aruncate din tribună și ciocniri atît între suporteri, cît și între suporteri și BGS”, povestește aceeași voce, implicată în monitorizarea felului în care au decurs evenimentele la România – Ungaria.

«Adevărul e neplăcut și pentru suporteri, și pentru BGS: ultrașii au stîrnit violențele și s-au folosit de pavăza spectatorilor nevinovați, iar unii dintre angajații BGS au reacționat disproporționat» sursă a Gazetei

O altă informaţie susţine că, înainte de meciurile importante, BGS ar recruta luptători obișnuiţi cu înfruntările fizice. Oameni violenţi, care dau cu pumnul înainte de a încerca să tempereze grupurile recalcitrante din tribune.

“Nu știu dacă e așa, dar vă pot spune că cei de la BGS încearcă să-și specializeze oamenii. Înainte, îi aduceau pe stadion pe agenţii care făceau pază la magazine. De ceva vreme, vin cam aceiași agenţi, care au început să înveţe care sînt regulile de lucru cu mulţimea într-un stadion”, spune o sursă a ziarului.

Cu ungurii n-au fost probleme
Kuchenbecker ar fi remarcat buna organizare a meciului și efortul făcut de autorităţi. Ajutate și de jandarmii maghiari, forţele noastre de ordine au reușit să-i ţină sub control pe unguri. “Ultrașii unguri sînt printre cei mai recalcitranţi din Europa, însă n-au creat probleme la București”, spune cineva din Jandarmerie. Acesta e punctul bun din raportul neamţului.

Partea rea e cea legată de violenţe pe care fostul poliţist nu avea cum să nu le consemneze. Pentru că UEFA le-a văzut cu ochii săi electronici.

«UEFA are la Nyon propriul dispecerat de siguranță. Într-o cameră sînt imagini de la toate meciurile care se dispută și nu doar imaginile pe care le văd telespectatorii, ci cele ale zecilor de camere TV, unele fixate spre tribună. UEFA vede cam ce vede regizorul transmisiei»

Ieșirea lui Burleanu de după meci nu i-a iritat doar pe cei de la BGS, ci și pe cei din celelalte forţe care s-au ocupat de siguranţa meciului. “De ani de zile, de teama grupurilor din galerii, Federaţia dă bilete cu preţ redus ultrașilor! Ei sînt mînă în mînă cu galeriile și apoi aruncă vina pe forţele de ordine”, spune sursa.

«FRF nu are ofertă de reducere pentru familii, dar oferă liderilor de galerie mii de bilete la jumătate de preț. Unele dintre aceste bilete sînt vîndute la speculă și așa ajung în zonele galeriei și oameni care n-au treabă cu ultrașii și care sînt folosiți mai apoi ca pavăză»

“Violența de pe stadioane e asimilată criminalității”
Brutalităţile BGS rămîn pe ecranele televiziunilor și în amintirea publicului.

“Dar problemele nu se rezolvă pe ideea unui singur vinovat. Adevărul e că a fi steward pe stadion e un lucru complicat, care trebuie bine învăţat. Pe de altă parte, România ezită să trateze violenţa de pe stadioane așa cum o fac alte ţări: ca pe o criminalitate, chiar criminalitate organizată. Uneori, aceste grupuri migrează spre alte zone, spre violenţă legată de bani sau spre alte legături”, sună descrierea sursei.

N-o mai zice el, dar e vorba de legături politice. Atît la mitingurile UNPR, ale generalului Oprea, cît și la lansarea candidatului PSD Victor Ponta a apărut Elias Bucurică, șef de galerie de la Dinamo, care a dirijat sectoare din stadion.

Verdictul, peste 7 zile!
Pe 23 octombrie, Comitetul de Disciplină al UEFA va analiza incidentele de la partida România – Ungaria, inclusiv raportul neamțului Kuchenbecker. În dreptul neregulilor intră “perturbări ale liniștii în tribune”, “folosirea și aruncarea în teren a torțelor și fumigenelor”, “utilizare laser” și “minimum 5 cartonașe galbene în dreptul echipei”. Nu “rasism”, principalul cap de acuzare împotriva maghiarilor.


Comentarii (42)Adaugă comentariu

pariorul  •  16 octombrie 2014, 15:39

tolo, cum n-au fost probleme cu ungurii? ungurii au penetrat ”lantul” de agenti si au atacat spectatorii romani de la tribuna 1, de la ultimul inel. bgs a fugit. de nevoie, romanii de acolo au sarit la bataie si i-au rebagat in tarc. vezi ca sunt videouri pe youtube…

si de ce n-a fost punctat faptul ca agentul aruncat peste tribuna, lucru care ar fi declansat bataia – conform explicatiei oficiale a bgs, era in peluza sud, nu in nord, unde bgs a macelarit oamenii.

de ce nu e intrebat oprea de ce fi-su, in calitate de director de imagine al firmei, avea manusi cu intaritoare metalice pentru muni, spray cu piper si proteza pentru dinti?

axel  •  16 octombrie 2014, 15:45

Cred ca, chiar daca obiectiv nu schimba nimic din faptele de la Bucuresti, evenimentele grave de la Belgrad vor face, emotional, diferenta dintre suspendarea terenului si o amenda consistenta.

Mai mult, lista de capete de acuzare impotriva romanilor este comparabila (minus rasismul – foarte important!) cu cea a ungurilor. Greu de crezut ca UEFA va dicta 4 suspendari ale stadioanelor (Romania, Ungaria, Serbia, Albania – sa nu uitam cine a lansat drona)- totusi fotbalul este pentru spectatori, exista si sponsori ai competitiei care vor urmari rezumate in care reclamele lor nu sunt vazute de nimeni pe stadion, ceea ce este deprimant la buzunar pentru UEFA.

Paradoxal, chiar riposta in forta a BGS-ului poate ajuta, fiindca, pana la urma, lipsurile de organizare (in primul rand dispunerea unor galerii langa suporterii oaspeti) au fost compensate si violenta din tribune nu a dus in niciun moment la punerea in pericol a terminarii jocului sau a intergritatii jucatorilor.

razvan  •  16 octombrie 2014, 15:55

catalin verifica te rog legislatia. stewarzii au voie decat sa intervina cu vorba buna in calmarea incidentelor. nu au voie sa foloseasca forta !! singurii care au voie sunt jandarmii.
tinand cont de lucrul asta cum putem interpreta actiunea celor de la bgs care au intrat cu bastoane telescopice pe stadion? (ba chiar le=au si folosit). de ce au venit cu ele atata timp cat ei nu aveau voie sa intervina in forta(si oricum baston telescopic = arma alba conform codului penal).

aceasta firma bgs a fost si la steaua la paza prin anii 2010. dupa multe scandaluri (aproape la fiecare meci iesea bataie!) s-a renuntat la ea. si de cand s-a renuntat la ea nu a mai existat nici un incident intre firma noua si membrii galeriei.

hai sa iti spun eu care este treaba. astia de la bgs au un apetit prea dezvoltat pt violenta. pe langa asta insasi prezenta lor pe stadion incita. sunt bine facuti, aroganti, se baga in seama cu lumea si parca abia asteapta sa iasa scandal.

razvan  •  16 octombrie 2014, 16:00

2 probleme vreau sa ti le supun atentiei.

1. nu trebuia sa fie plasat un grup de suporteri romani atat de aproape de cei maghiari. cu atat mai mult o galerie dura (probabil cea mai dura cum este cea a lui dinamo). prima mare greseala

2. nu trebuia intervenit in forta de catre jandarmi. bgs=ul a inceput sa bata lumea odata cu interventia jandarmilor (pana atunci fusese ok). se vede pe imagini cum jandarmi dau maxim 1-2 pulane si sunt cat de cat civilizati in timp ce astia de la bgs au intrat cu pumnii si bastoanele in suporteri. ca tot am deschis subiectul, daca tot intrasera jandarmii de ce a mai intervenit bgs-ul (oricum nu aveau voie!) dar sunt imagini incredibile, jandarmul in spate sta si se uita iar agentul bate ca la fasole la suporteri.

cum spuneam nu era situatia de asa natura incat jandarmii sa intervina. nu era chiar atat de grav din punctul meu de vedere. intr-adevar se aruncau petarde si torte spre sectorul ungurilor dar in 5 minute, 10 minute erau toate sansele sa ramana fara munitie suporterii romani. atunci cand intrii peste suporteri tot meciul din pct de vedere al ordinii deja este compromis. este o decizie care ar trebui luata cu maxima atentie. eu cred ca s-au grabit !

am stat acasa  •  16 octombrie 2014, 16:13

Cataline,ca deobicei vinovati sunt fanii adica huliganii,federatia,jandarmeria ,bgs ul n au nicio vina….e usor sa dai in cei mmulti care nu se pot apara decat sa analizezi si sa spui adevararul,acum aveti adevarul vostru de cand l ati dat jos pe Mircea Sandu,v ati angajat cu totii la FRF si ati format o noua clica iar daca cineva va zice ceva sariti ca lupii,totusi daca vroiai sa stii adevarul il cautai pe net,sunt poze cu cumintii fani maghari cand atacau autocarele de romani,poze cu steagurile romanesti furate pe traseu,de ce nu ne spui cum au intrat in tara si au stat in Tinutul Secuiesc,cum au facut ce au vrut in Romania….de ce nu ne spui unde era bgs ul si jandarmeria cand au rupt gardul si au intra la TR 1,de ce tatii cu copii s au dus si au respins pe unguri……DE CE MINTI?…..imi pare rau ca n am fost la meci,daca eram acolo si vedeam cum ungurii sunt protejati indiferent de ce fac iar romanii batuti,muream cu ei de gat…..domnii Oprea si Ponta i au protejat pe unguri in speranta ca n turul 2 de alegeri acesti vor vota cu ei?….se inseala amarnic,dintre un roman si un neamt ghiciti pe cine vor alege……maxim respect sarbilor,se vede ca sunt facuti din alt aluat,la noi toata presa e vanduta……apropo IMPARTIALULE ,ca tot le stii tu pe toate,de cand au voie agentii bgs sa intre cu baston telecopic si sa bata lumea pe stadion?

Alexandru  •  16 octombrie 2014, 16:16

Inainte de meci, redactorul Prosport, Costin Stucan a publicat un articol in Prosport despre bisnitarii de bilete. Sunt foarte curios cum sunt distribuite aceste bilete la galerii, ce „sefi” de galerie impart aceste bilete, si cum ajung o parte din aceste bilete pe piata neagra (daca 1/3 din bilete ajung la specula, enorm de multi oameni ajung in mijlocul grupurilor de huligani si ofera o parte din explicatie de ce oameni inocenti ajung in pumnii stewarzilor).
Oricum toate aceste aspecte duc la concluzia ca principalul vinovat (dar nu unicul) pentru aceste incidente grave este Federatia.

catalin_cj  •  16 octombrie 2014, 16:21

principalul vinovat e federatia. adica eu om care merg la munca sunt obligat sa imi cumpar un bilet la pret intreg si huliganul care merge si da cu pumnul si face scandal zi de zi la meciuri are reducere la bilete pe care federatia i le rezerva? in ce tara normala se intampla asa ceva? sper ca stadionul sa se suspende macar doua meciuri pentru ca asa FRF poate isi da seama ca ceea ce face nu e normal. si stati fara grija ca se va suspenda. suntem recidivisti si daca grecilor li s-a suspendat pentru niste scandari, credeti ca noi o sa scapam? meciul nostru de anul trecut de la budapesta a fost fara spectatroi din cauza unor lozinci antisemite si noi vrem sa scapam ieftin dupa ce au fost macelariti oameni? este obligatoriu sa se suspende stadionul pentru a face FRF sa fie constienta de pericolele la care ii supune pe spectatori aducand la stadion gunoaiele din galeriile cele mai penibile din tara. e doar un spectacol pana la urma…

alin  •  16 octombrie 2014, 16:23

vinovati sunt bipedele care se autointituleaza suporteri. Exact cum zice tolontan, nu sunt decat niste grupuri de infractionalitate organizata cu caracteristici mafiote. Acuma ii baga in fata pe suporterii nevinovati care si-au luat bataie de la BGS, ca sa arate ca uite ce violenta e firma de paza. In realitate, animalele de ultrasi au aruncat cu petarde inspre unguri si fortele de ordine fiind vinovate de ce s-a intamplat.

Dorin  •  16 octombrie 2014, 16:28

Fiul patronului BGS, daca nu era in timpul serviciului , iar in fisa postului el este Director de imagine , e clar ca nu are atributii in a asigura ordinea la meci si faptele de lovire de care se face vinovat pot fi anchetate ca loviri si alte violente, iar politia ar trebui sa deschida un dosar penal. E doar o persoana fizica , care loveste spectatorii cu o manusa de tip box, deci considerata arma alba si foloseste un spray lacrimogen

Rictus  •  16 octombrie 2014, 16:48

Bravos domnule! Uite ca asa ajungem si la adevar.

Acum ramane partea cealalta a intrebarii: cine ii face pe adevaratii vinovati sa plateasca? De la DIICOT eu nu prea am mari asteptari…

Daniel  •  16 octombrie 2014, 16:59

Romania va juca fara spectatori in meciul decisiv al grupei din cauza suporterilor stelisti si uisti. Asta e.

lord belial  •  16 octombrie 2014, 17:00

bucurica nu era cu UNPR-ul?

tolontan, nu ii mai apara pe BGS, ca ti-au zis tie ca sursele tale, ca nu stiu ce, c-o fi, c-o pati. BGS sint nist ebrute fara idee de crowd control. in UK, unii ca ei erau interzisi pe stadion.

ei cauzeaza violentele, ei sint violenta de pe stadioane, firmele de paza si protectie, niste pretexte legale ca niste huligani in uniforma sa exrcite violente asupra publicului.

hai, ca umblai si tu cindva pe stadioane, stii cum sta realitatea din tribune.

vlad  •  16 octombrie 2014, 17:04

Aveti dreptate in tot ce spuneti, insa sincer, e normal ca intr-o tara ca a noastra, cu oameni asa frustrati sa apara si huligani. Oameni care vin montati special sa se bata pe stadioane. Nu de-aici este problema noastra, ci de la reactia autoritatilor. Priviti mentalitatea din articol: galeriile fac bisnita si apar si alti oameni nevinovati in sectorul galeriilor. De ce e asta o problema pentru ei??? Pentru ca nu pot sa bata fara remuscari, fara probleme in presa pe cei din galerie. Cei care au aruncat torte trebuie identificati, bagati la inchisoare…. nu se supara NIMENI daca se face asa. Insa in niciun caz nu trebuie sa ajungi la batai pe stadion, cei care ajung sa puna pe fuga un intreg sector de oameni sunt si ei criminali…. asa se ajunge la evenimente ca pe Heysel. 3-4 sectoare fugind ca disperatii cum s-a intamplat cu Ungaria, dar la inelul 3, unde e mult mai abrupt ar fi fost o tragedie!!!

Nimeni dintre autoritati nu e tras la raspundere. Va spun eu ca in 25 de ani, la cate abuzuri au facut jandarmii nu a fost unul nici macar dat afara, barim bagat la inchisoare. La fel e si cu BGS-ul, nu-si pierde nimeni slujba, nu fac nimic. Degeaba au camere daca nu le folosesc sa identifice pe vinovati… au fost pedepsiti 30 de oameni, doar mie mi se pare ridicol de mic numarul asta??? De-aici vin si frustrarile oamenilor din BGS si Jandarmerie, daca nu se duc sa dea cu bata imediat, suporterul/huliganul scapa. DE CE??? Incompetenta…. naiba, in Olanda politia are oameni infilitrati in toate galeriile, de ce nu e si la noi la fel??? Sa aiba dosare cu toti, ii vezi pe imagini si stii imediat pe cine sa ridici. Aceste grupuri sunt pericole la adresa pacii publice, pot fi folosite ca grupuri de presiune…. trebuie cunoscuti toti si eliminati treptat, LEGAL!!!

Doctorul  •  16 octombrie 2014, 17:07

Astia de la BGS seamana tot mai mult cu cei din SturmAbteilung. Trebuie avut grija.

‘ce englezu’: rule of law  •  16 octombrie 2014, 17:15

Parchetul inca ancheteaza dupa ureche si cu „las’ ca mai vedem noi”. Vai de capul lor. Inainte nu se atingeau nici de medici, nici de profesori, nici de MI, MAPN, etc. Au ramas cu sechele, nu aplica legea nici la Jandarmerie (fostele trupe de Securitate), nici la firmele de paza. S-au petrecut acolo fapte penale, sunt probe, la munca, bai, Parchet! Hai, motor!
PS: cine a fost trosnit acolo: faceti plangeri penale, n-aveti cum sa pierdeti procesul. Luati niste bani si mai civilizati din ghertoime.

seba  •  16 octombrie 2014, 17:17

bun articolul. pacat ca din cauza proastei organizari a meciului de catre frf (includ aici si colaboratorii lor: jandarmeria si bgs), din cauza huliganilor si a unei legislatii precare in ceea ce priveste huliganismul pe stadioane, suporterii echipei nationale vor fi privati de meciul care decide liderul grupei la sfarsitul acestui an.

@4 razvan: ungurii n-au treaba cu incidentele provocate de baietii aia de la dinamo. daca n-ar fi fost ungurii acolo, ei s-ar fi batut cu cei de la steaua, sau cu cei de la rapid. oricum, s-ar fi batut cu cineva, asta este scopul pentru care vin la meci. fiecare e liber sa aiba ce pasiuni vrea, dar n-ar trebui sa li se permita asta pe stadioane. anul trecut galeriile romanesti au stat la peluza opusa celei in care au stat ungurii si s-au batut intre ei ca chiorii dinamovisti cu rapidisti si cu stelisti pana la interventia foarte tardiva a jandarmeriei.

Tonydinamovistul  •  16 octombrie 2014, 17:17

Anul trecut la meciul Dinamo – Steaua jucat in august am plecat „sifonat” inainte sa inceapa meciul si fara sa am nicio treaba cu ce conturi aveau de reglat cele 2 galerii ! Jandarmii au intervenit tarziu iar stewarzii erau de decor !A fost tras cineva la raspundere ??? Dintre toti batausii aia ( ultrasi cum se autointituleaza ) a fost vreunul arestat ??? Ce vina am eu ca suporter al unei echipe ca sunt unii care vin numai pentru scandal si care nu fac altceva decat sa arunce cu petarde inspre suporterii celeilalte ecchipe ??? La acel meci nu au fost batrani , femei sau copii care au avut de suferit ! In alt meci Steaua – Dinamo cand galeria dinamovista masata la inelul 3 arunca cu petarde si torte in galeria stelistilor de la inelul 1 vi se pare ca a luat cineva vreo masura pentru a-i proteja pe cei care vin doar pentru a vedea un spectacol sportiv ???

Piciu’  •  16 octombrie 2014, 17:17

Am fost la Finlanda – Romania, alta civilizatie, mai mult nu se poate spune. Desi au fost Romani prin toate colturile stadionului, deci printre finlandezi, si unii chiar s-au manifestat zgomotos, etc, nu a fost nici un incident. Controlul la intrare a fost sumar, in 5 minute eram pe station. Tolo: spui ca BGS angajeaza „luptatori”, de fapt angajeaza niste golani de cartier cu mushi pe ei care acum sunt de partea cealalta a problemei si la prima oferta de cafteala ei sunt acolo sa „restabileasca ordinea”. Foarte bine daca nu o sa avem spectatori la meciul cu Irlanda, romanii nu invata decat cu bata pe spinare.

viorelu  •  16 octombrie 2014, 17:19

toti sunt vinovati:
– liderul galeriei de la steaua intreba daca sunt frumoase coregrafiile (ca vezi doamne nu poti face coregrafie fara sa arunci cu petarde in alti oameni si sa te bati in propria galerie) si ca ei sunt „ultrasi” nu huligani. tin sa il contrazic. sunt fan steaua de cand ma stiu si mereu cei de la steaua se bat intre ei (la galerie ma refer). nu mai zic de toate golaniile care le fac ascunzandu-se in spatele „suporterului stelei”.

Cei de la dinamo sau rapid la fel. pentru o mana de „ultrasi” sufera echipele de club prin amenzi si oamenii de rand ca nu mai vor sa mearga la stadion sa vada „ultrasi”. sau ca nu mai pot caci e la moda ca dupa fiecare derby urmatoarele meciuri sa se joace cu casa inchisa.

– cei din jandarmerie sau firmele de pasa sunt si ele vinovate: nu stiu cum sa puna mana pe doar 20-50 de derbedei care fac toate prostiile.
– cei de la FRF&guvern s-au nascut vinovati si parca vor cu tot dinadinsul sa faca rau prin legile pe care le dau.

cristid.  •  16 octombrie 2014, 17:30

BGS este in curs de a deveni o grupare paramilitara ai carei membrii fac cam ce vor in Romania. Nu se poate ca steroidizatii astia sa loveasca oameni cazuti la pamant, tineri care isi aparau prietenele si sa gazeze parinti si copii la un loc. Sunt niste criminali dusi la sala si imbracati in niste uniforme.
ESTE ILEGAL CE AU FACUT EI! Au intrat cu bastoane telescopice pe stadion (arme albe, adica) si au atacat suporterii nationalei. Cei filmati (inclusiv fiul patronului) trebuie sa raspunda in fata legii pentru asalt armat uz de arme albe.

gilos  •  16 octombrie 2014, 17:34

Asa-zisii ultrasi sunt cei care vin la meci sa provoace scandal. Daca este adevarat ca Federatia le bilete la pret redus inseamna ca oamenii de acolo si-au pirdut mintile.
Ultrasii au inceput scandalul inca de la metrou, tone de petarde si fumigene aruncate in timpul meciului, tentativele de a sparge cordonul fortelor de ordine si patrunderea in sectorul maghiarilor, scandarile triviale si vulgare, comportamentul total antisocial al acestora , toate acestea nu au nicio legatura cu o partida de fotbal.
Intr-un fel, aceste grupuri isi revendica peluza ca pe terenul lor de lupta. Daca-mi iau bilet intr-o peluza ar trebui sa ma simt vinovat ca nu particip la razboiul lor si oricum esti calcat in picioare si risti sa fii batut degeaba.
Chiar nu se poatelua nicio masura impotriva lor ?

Gabriel Bratu  •  16 octombrie 2014, 17:46

Daca ne incadrau la rasism, primeam sigur suspendare. Cred ca scapam doar cu amenda. Una mare, dar atat. Meciul era oricum de risc maxim, iar incidentul de la Belgrad trece „episodul” Bucuresti la chestii minore.

dsasda  •  16 octombrie 2014, 18:08

@Gilos.
Daca taceai, filosof ramaneai..nu-mi vine sa cred cat de intunecati sunt unii la minte..

pawn  •  16 octombrie 2014, 18:27

pai pe burleanu, fost consilier la cotroceni, cine l-a pus acolo?
nu papa ioan paul? scuze, f.d. roosevelt 🙂
asta ca sa ne amintim de el si peste 100 de ani…

Florin  •  16 octombrie 2014, 18:58

Propun ca la meciul cu Irlanda de nord sa se faca un experiment, sa aiba voie pe stadion doar galeriile, sa primeasca galeria lui dinamo scuturi si galeria lu steaua maieuri fosforescente si bastoane, si care ii bate mai rau pe irlandezi sa primeasca contract de la frf pentru asigurarea ordinii in continuare.

Intrarea jandarmilor pe stadion sa fie pe risc propriu…

adi  •  16 octombrie 2014, 19:03

Problema cu biletele date liderilor de galerie nu este noua.Este produsul vechii conduceri care prin atribuirea de bilete Gratuite galeriilor vroiau sa isi asigure linistea.Sunt din provincie ,si in urma cu 10-20 ani eram un infocat suporter al echipei nationale pana cand am realizat ca ,de fapt, eu si altii ca mine ,nu facem decat sa imbogatim si sa validam un sistem mafiot care profita de dragostea unora ptr echipa nationala.De exemplu la meciul Romania -Ungaria cand am invins cu 2-0 si a revenit Hagi la nationala,mintiti de ziare si televiziuni ,cum ca nu mai sunt bilete ,ca s-au vandut ca painea calda,am platit jumatate din salariu de la cea vreme ,pe bilete inscriptionate mare GRATUIT,cumparate de la un membru al galeriei Stelei,care mai avea inca sute de alte bilete!!!Deci mizeria actuala este rodul muncii lui Sandu si Dragomir iar din pacate actualii nu reusesc sa se debaraseze de atrocitatile vechiului regim.La camionatul european de tinerat ,de la Bucuresti,sute de oameni cu bilete cumparate in peluza nord din Ghencea,am fost impinsi spre margini si insultati de galeria Stelei care intrase gratuit ,ca o hoarda de migratori ,cu 15 minute inainte de meci.Cand am ripostat la cativa mucosi ,acestia au chemat niste matahale (probabil clanul sportivilor) care ne-au dat 10 secunde sa parasim peluza.Am mers direct la niste jandarmi si i-am intrebat cum este posibil o asemenea organizare ,in care oameni cu bilete veniti de la sute km distanta sunt batjocoriti de niste derbedei intodusi fara bilet in arena.Jandarmii ne-au spus ca ei nu se baga si singurul ajutor al lor e sa vorbeasca cu cei de la Tribuna a 2- a sa ne lase acolo.Cam aceste sunt binefaceilei unei deplasari la Bucuresti ptr a vedea Nationala.Si inca inainte aveai ce vedea ,dar acuma….

gabi  •  16 octombrie 2014, 20:20

Am fost la derby-uri cu grad ridicat de risc in Italia, iar stewarzi erau inclusiv fete care te ajutau sa iti gasesti locul sau cu orice alte informatii aveai nevoie.

Cei de la BGS nu se deosebesc cu nimic de o organizatie mafiota. Au oameni platiti sa bata pe oricine, la intamplare, pentru a institui teroarea. Au o comunicare mincinoasa: au scos imagini video cu incidente din Peluza Sud ca sa justifice interventia lor in Peluza Nord. Au actionat la comanda – nu au avut o astfel de interventie cand ungurii au atacat sectorul de romani, ba chiar au fugit din calea lor lasand huliganii maghiari sa isi faca de cap. Vedeti si ajutorul pe care il primesc constant prin multe contracte dubioase cu statul – de-a lungul timpului au fost publicate mai multe in presa. Nu lipsesc legaturile corupte cu justitia, cel mai vizibil caz fiind scandalul de la mall, al carui dosar e tergiversat de 5 ani – un verdicat ar insemna pierderea licentei de operare.

Abuzurile BGS la meciurile Nationalei sunt repetate. Amintiti-va si meciul cu Belgia cand se vede clar cum lovesc oameni pasnici!

el_capitan202  •  16 octombrie 2014, 21:07

Nu e adevarata informatia ca bgs aduce luptatori inainte de meci pentru interventie. Am lucrat la bgs in echipa manageriala acum cativa ani si stiu cate ceva din interior. Printre agentii lor exista persoane extrem de violente, nu numai pe stadion, unii din ei fosti sportivi. Pot sa va spun ca si printre oamenii in costum din conducere sunt multi care au fost in urma cu multi ani in campul muncii, la interventii, si au aceasta cultura a pumnului in sange, asa ca de multe ori in loc sa-si controleze oamenii, ii incurajeaza. Sa nu va mire, dar firma e croita dupa chipul lui B.Oprea, el decide tot acolo. Despre el se pot spune multe, il invit pe C.Tolontan sa investigheze legaturile politice ale lui B.Oprea, sunt destule si vechi

fane  •  16 octombrie 2014, 21:30

BGS= puscariasiiiiii,recuperatoriiiii,etc. Juma de neuron si de ala se folosesc pentru orientare in spatiu eventual.

LucianD  •  16 octombrie 2014, 22:27

Raspuns la intrebarea Dvs din titlu:
DA, normal, nimeni n-are nevoie de flacari pe stadioane si pe strazi in ajunul turului II al prezidentialelor!
Cu atit mai mult cu cit traditional e sa fie doi candidati foarte aproape de 50% fiecare…
Poate asa mai gasim si noi raspunsuri la intrebari pe care ni le punem in legatura cu organizarea aparent eronata a meciului cu ungurii.

gaby  •  16 octombrie 2014, 22:41

daca bgs nu isi facea treaba asa cum sia facut-o acum se vb de al doilea caz gen”albania”…cu spectatori pe teren care batea jucatori …etc..

argatu  •  16 octombrie 2014, 23:08

o simpla intrebare domnule tolo .. de ce numai la meciurile in care cei de la bgs asigura ordinea ies scandaluri ????? sursele dvs din cadrul firmelor depaza sunt necredibile mai informati-va

Alin Dumitrescu  •  17 octombrie 2014, 0:05

Draga Tolo, meciul cu Ungaria merita un serial. Tu esti o voce cu greutate in sport, iar acest meci merita dișecat pe capitole.

Daca intreb de ce dracu ungurii au avut voie sa bea bere sute de kilometri, iar eu nu am voie sa cumpar o singura bere de pe vatra luminoasa, vine unul si-mi da in cap cu ultrasii stelisti.

Daca deschid discutia despre ultrasii care stau prea mult pe stadioane si prea putin la puscarie, vine altul si-mi da in cap cu bgs-ul.

Daca discut de bgs, evident ca vine cineva si-mi spune ca ungurii au sarit parleazul si ca cineva trebuia sa ia atitudine.

Daca vorbesti simplu de lege, vine cineva si-mi spune de FRF. Cand vorbesti de frf, nu ai cum sa nu dai de cineva care sa te plesneasca cu Ponta.

Nu mai bine faci tu un serial, sa vorbim separat de toate problemele? Adica politia din Curtici pana in Bucuresti, BGS, FRF, Jandarmerie, ultrasi, accesul copiilor la meciuri riscante etc?

claudiu  •  17 octombrie 2014, 1:38

proasta informatie!!!! ca angajat BGS va pot spune ca toti cei care au fost la meci, sunt angjati ai BGS de ani de zile.BGS nu recruteaza agenti pentru o zi, sau o saptamana! cei care au dat cu pumnul sunt agenti de pe interventie, intradevar , care se pregatesc la sali de forta , de box etc

vasile  •  17 octombrie 2014, 10:23

UEFA , in ipocrizia ei , nu va suspenda terenul.Probabil va dicta o amenda substantiala si se alege cu niste bani .FRF tre sa-si recupereze banii de la vinovati. dar e greu de stabilit, juridic vorbind, cine sint vinovatii.Asa ca FRF o sa-si recupereze banii tot de la spectatorii meciului cu Irlanda de Nord .Adica o sa fie publicitate intensa sa cumpere bilete oamenii .Si daca lumea se inghesuie , mai fac si bisnitarii un ban .iar bisnitarii sefi sint tot sefii de galerii care au „asigurat” tambalaul de la meciul cu Ungaria .
Pe de alta parte , UEFA face si niste subtile jocuri politico-geostrategice .Nu cred ca este intimplatoare plasarea in aceeasi grupa a Serbiei cu Albania, a Romaniei cu Ungaria, a Moldovei cu Rusia, etc.De aici banuiesc o intelegere tacita intre UEFA si federatiile nationale .Doar naivii mai cred in lozincile pe care le afiseaza UEFA, gen „Respect” sau ” Nu rasismului”…..

funerarul  •  17 octombrie 2014, 11:39

De ce nu se poate lua o masura impotriva lor ?

Cătălin Tolontan  •  17 octombrie 2014, 13:02

33, alin dumitrescu: m-am amuzat cum de mult n-am facut-o. Multumesc pentru mesaj! Mi-ai facut ziua mai buna 🙂 Cititorii sint cu adevarat mai inteligenti decit noi.

Scorp  •  17 octombrie 2014, 13:13

La un muzeu în Franța am trecut printr-un filtru ca la aeroport. Cum mama naibii s-a bombardat pe Național Arena minute întregi? Un control riguros la intrare i-ar fi selectat pe cei care vin la spectacol de cei care vin la război.

Adibenjy  •  17 octombrie 2014, 15:47

Domnule Tolontan, …ca prezent la acest meci dar si ca suporter de tribuna aproape saptamanal, de copil,(actual 41), si ca om „plimbat” si prin galerii dea lungul anilor as vrea sa fac anumite precizari simple deduse din experienta mea de om de stadion , indiferent ca se numeste „ultras” sau „suporter de tribuna”:

– noi, estici ,cei patati de comunism zeci de ani prin inchiderea gurii de catre acest regim ne-am regasit exprimarea libera pe stadion, transformand-ul in locul de „varsarea a focului”, de refulare a frustrarii cumulate, si l-am vazut ca un loc „al nostru” educand generatii tot in acet sens…daca vreti, cei care sunt ca mine stiu foarte bine ca nu de putine ori,in tribuna, am folosit expresia „da ce, suntem la teatru!?” suparati ca cei care vin foarte rar s-au simtit deranjati de atitudinea revoltatoare a noastra la adresa adversarului, arbitrului,organelor de ordine, si nu de putine ori al propriilor jucatori/conducere…

-cred ca ar fi bine sa ne cunoastem „hiba”, sa stim despre ce vorbim si mai ales cine suntem noi, care este locul nostru, asta inainte de a ne condamna unii pe altii, de a arunca unii pe altii vina, chiar daca esti suporter, fan, telespectator, ziarist, jandarm, stuard, jucator, conducator,…roman pana la urma…

-daca-mi permiteti am sa dau eu definitie a celor de mai sus, asta,repet, in calitate de om de stadion si nu in ultimul rand roman, si am sa incep in ordinea importantei considerate de mine, in economia acestui sport… fotbalul…

1. fan-ul roman. Este acea persoana indragostita nebuneste de acest fenomen, care pune pe primul loc in viatza lui aceasta, cunoateti lozinca „mama te iubesc dar nu pe steaua” (ex),care traieste la maxim langa echipa lui( si la bine si la rau),care incurajeaza oriunde si oricand echipa, neconditionat, care e aproape gata sa-si dea si viata pentru asta , si care nu se desparte de ea pana moare (vezi „caine pana la moarte si dincolo de ea” sau „cu steaua pana la moarte”).Acest fan se mai numeste si Ultras,adica , sa inteleaga toata lumea , ultrasuporter, acel suporter ultra , care este gata sa sa se puna scut in asi apara echipa, culorile pentru care treieste emotia , bucuria si supararea, indiferent ca sunt cele pentru echipa favorita sau echipa nationala.

2.suporterul roman. este acela care se imparte in doua categorii, cel care vine sporadic la meci si cel care vine foarte rar.Primul, vine sa vada fotbal si sa-si sustina propria echipa dar asta doar in conditia in care echipa chiar daca pierde sa arate ceva , sa munceasca ,”sa puna osul” altfel ii intoarce spatele, iar cea de-a doua categorie vine la meci doar cand echipa lui e „pe val” si vine doar sa o vada castigand , punand pretul biletului in balanta, tot acesta injura proprii jucatori pt orice greseala,nu mai spun de arbitru care doar ca prezenta si il irita , iar galeriile pentru ei sunt doar o adunatura de huligani care merita batuti mar de orice organ de oridine, eventual ar pune si el mana sa-i ajute, de multe ori uitand ca a venit cu sotia sau copilul…

3.de restul nu am sa mai scriu, stim cu totii ce inseamna jandarm, stuard, ziarist .. roman, am sa ma rezum doar la cele doua categorii de sus care sunt cele mai importante si de care fotbal-ul nu ar mai exista.

Ce vreau sa se inteleaga este ca noi romanii suntem oricum termperamentali, (sange latin…sau cum vreti) si oricare din categoriile de mai sus pot deveni in orice moment „ingeri si diavoli”. Acelasi fan il gasesti si la sustinerea neconditionata a echipei si indivitual a jucatorilor…a creeri unei atmosfere superbe de meci ….dar si la acte huliganice ,dar si la dezapezit oamanei sinistrati. Suporterul , cel care se crede aparent civilizat, si condamna vehement acele acte huliganice indiferent daca ele sunt sau nu, tot el se poate transforma oricand intr-un huligan, si dau exemple: Ce suporter ar sta cu mainile in san vazand ca prietenul/sotia/copil ar fi agresat de catre alti suporteri/jandarmi/bgs, (vinovat sau nu) ,?…va spun eu …nimeni ,dar imaginati-va mai ales atunci cand aceia sunt rivali de moarte (vezi serbia versus albania)…deci sa te trezesti ca un ungur a aruncat o torta in capul copilului tau …cum ai reeactiona ? …tu fiind om pasnic de fel…

Deci unde vreau sa ajung?…condamnam ca fiind huligani pe cei din galerie, si militam in ai scoate in afara stadionului, dar uitand ca tot ei sunt aceia care sustin echipele, fara ei suntem in 11″… fara ei devenim zero…un zero general…
Nationala a jucat prin multe locuri prin tara , departe de „Huliganii” din Bucuresti/timisoara/craiova/ploiesti…si?…in brasov, constanta liniste ca la tenis…toti comentatori se vaitau ca e atmosfera de vacanta…de amical, pai stiti unde duce asta?…catre zero spectatori, zero telespectarori…zero fotbal…

Multi vor si cred ca noi romanii vom fi ca englezii pe stadion, civilizati sa cantam si sa aplaudam … never…niciodata nu cred ca vom ajunge la valoarea lor ca fotbal. ln liga 4 la ei sunt stadioanele pline pentru ca si acolo vad fotbal de calitate…la noi la liga 4 se alearga arbitru prin porumb…

Deci galeriile sunt cea mai importanta piesa in acest sport la noi…si vedeti unde nu sunt galerii suporterii sunt inexistenti…

Concluzia este sa avem mai mult respect fata de ei.

Revenind la meciul cu ungurii o simpla remarca am : daca ungurii erau pe un colt si galeriile de langa erau pe coltul opus nu se intampla nimic…este inadmisibil sa pui o galerie romaneasca, oricare ar fi ea, langa cea ungureasca…si mai ales dinamo cu U cluj…
Ce se astepta sa se intaple??…Sa se imbratiseze romanii cu ungurii?

Vorbind de maghiari eu am un 10 pentru ei…la cum se astepta toata lumea ei chiar au fost foarte cuminti si asta si pentru ca jandermeria s-a organizat exemplar (10 si lor)…este total nesemnificativ faptul ca 10-15 idioti au incercat sa „atace ” tribuna 1…

Dupa mine greseala cea mai mare au facut-o cei de la bgs si punct…asa ceva nu se mai intampla la galeriile mari de mult…e inadmnisibil…

emil  •  17 octombrie 2014, 18:10

Cred ca UEFA procedeaza corect : cauza „evenimentelor’ nu e paza sau rasaritul de Soare. Cauza trebuie eliminata din ecuatia meciurlor de fotbal. Si ca atare, „cauza’, nu va avea acces pe stadion. Simplu ca „buna ziua!”.

Alin Dumitrescu  •  19 octombrie 2014, 0:58

39, adibenjy, nu-mi revin. Tu zici asa: romanii e rai, sa-i lasam asa, doar e temperamentali, se trage din latini. Dar nu explici de ce romanii e mai rai decat italienii sau portughejii. Mai zici: fotbalul fara galerie e ca ciorba de burta fara smantana. Uite, eu mananc ciorba de burta fara smantana. Daca fotbalul fara golani nu poate exista, atunci sa dispara. Maine! Si nu zic ca toti cei din galerie sunt golani, dar remarc cum tu ii disculpi pe macaci doar pentru ca ei intregesc unșpele. Mai zici ca fanul este acel om care iubeste fenomenul fotbalului mai presus de logica. „Sa moara mama daca zici de steaua de rau, dinamo e mai tare ca nevasta-mea, l-au batut unii pe fi-miu la scoala, dar il las sa se descurce, doar pentru echipa ma bag” etc. Cine e „aproape gata sa-si dea viata” pentru farul constanta sau pentru foresta falticeni, dinamo sau steaua, nu este fan, este idiot. Ai descris cativa looseri care merg la meciuri. Uite aici alte categorii de oameni, la care nu te-ai gandit: oameni care merg la meci pentru spectacol, oameni care merg la meci pentru ca vrea copilul, oameni care merg la meci ca sa vada marele stadion national, oameni care merg la meci ca sa se integreze intr-un grup etc. Pe scurt: nu transpare nicaieri din mesajul tau pasiunea pentru lege. Dam cu petarda si castiga Steaua? Pai inseamna ca e bine. Urlam la unguri ca-s nu stiu cum si castigam? Iar e bine. Dam cu pumnul ca sa ajutam echipa? E firesc, doar iubim Steaua pana la moarte. Prietene, esti ultra. Ultra degeaba.

Adibenjy  •  22 octombrie 2014, 12:55

…alin, iarta.ma , nu ai inteles mesajul…

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord